Dodaj do ulubionych

Odchudzanie OFE

31.12.10, 02:12
Jak Tusk ukradnie (bo tak należy rozumieć zmiany - nie inaczej) złotówkę z moich składek złożę zawiadomienie w prokuraturze. Tak się składa, że prawo nie działa wstecz. I jeśli złożyłem deklarację o odprowadzaniu składek w określonej wysokości do OFE to teraz państwo che mnie zmusić do złamania tej umowy. Jakim prawem nie wiem, dowiemy się. Bo wiem że wpłacanie składek na ZUS to jak wywalanie pieniędzy do rzeki np.
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Re: Odchudzanie OFE 31.12.10, 07:38
      Jak Tusk ukradnie (bo tak należy rozumieć zmiany - nie inaczej) złotówkę z moich składek złożę zawiadomienie w prokuraturze.

A od kiedy to Tusk jest całym Sejmem i uchwala ustawy? :P
      Nie mówiąc już o tym, że w sprawie wypowiedzieć się może najwyżej Trybunał Konstytucyjny, zresztą moim zdaniem orzekłby zgodność ustawy z Konstytucją.
    • crusty25 poproszę szefa żeby mi płacil pod stołem 31.12.10, 09:08
      niech mnie tusku z komoruskim pocałuje w dupę
      • koloratura1 Re: poproszę szefa żeby mi płacil pod stołem 01.01.11, 10:49
        crusty25 napisała:

> niech mnie tusku z komoruskim pocałuje w dupę

Niezależnie od tego, jaką atrakcję przedstawia Twoja dupa, wątpię czy obaj panowie - a choćby nawet tylko jeden z nich - zechcieli skorzystać z oferty...

Gdybym się pomyliła i, jednak, skorzystali - proszę, daj znać!
    • ktop Tusk reformator 31.12.10, 10:37
      Tusk zamiast reformować KRUS, emerytury mundurowe i inne wydatki społeczne zrobił skok na kasę ludzi płacących prawdziwe podatki i skladki. Mam nadzieję ,że zostanie ukarany przez wyborców, ale ten populista wie, że jest bezpieczny z powodu beznadziejnej opozycji.
      Straciłem do Tuska cały szacunek.
    • glendanzig Odchudzanie OFE 31.12.10, 11:02
      Z analizy firmy Deloitte:

"Gdyby Rząd zdecydował się realizować jeden z bardziej radykalnych pomysłów – obniżenia składki do OFE z 7,3% do 3% oraz możliwości przenoszenia środków do ZUS na 5 lat przed emeryturą – to według analiz firmy Deloitte konsekwencją będzie znaczące obniżenie wartości przyszłych emerytur. [...] dzisiejsi 30-latkowie, którzy będą przechodzili na emeryturę w roku 2040 stracą prawie 10% wysokości swojej emerytury, a dzisiejsi 20-latkowie – nawet 17%."

Analiza nie dotyczyła konkretnie przyjętego przez rząd wariantu, bo robiopna była przed decyzją rządu, która jednakże nie odbiega znacznie od przyjętych założeń (wręcz wydaje się gorsza dla nas).

Pozdrowienia dla zwolenników PO.

PS. Oczywiście nadzieja w gajowym - to dobry prezydent, więc pewnie nie podpisze ustawy.
      • jacek_dp Re: Odchudzanie OFE 31.12.10, 15:01
        A jakie ta firma przyjęła założenia odnośnie zysków osiąganych przez OFE?
        Jeśli OFE spekuluje na rynku akcji to emeryt może stracić wszystko jeśli kursy akcji pójdą w dół.
        Jeśli OFE kupuje przede wszystkim obligacje NBP to co za różnica czy kupi je OFE czy ZUS?
        ZUS w odróżnieniu od OFE gwarantuje nam wypłatę emerytury.
        No i ZUS nie pobiera zbójeckiej prowizji od wpłacanych przez nas pieniędzy.
        • ginosaji Re: Odchudzanie OFE 02.01.11, 11:27
          Zapomniałeś o najważniejszym pytaniu: kto za te badania zapłacił. Bo, jak śpiewał artysta, mecenas daje złoto, mecenas wymaga.
    • quinc Tusk będziemy pamiętać przy wyborach 31.12.10, 14:56
      Dziękuję Autorowi za sensowny komentarz. Może takie wypowiedzi ostudzą zapał rządzących do sięgania po cudze. Jak nie, to trudno będziemy musieli podziękować PO w najbliższych wyborach.
    • jurek.1954 Panie Bojanowski dlaczego Pan broni OFE !!! 31.12.10, 16:57
      Panie Bojanowski dlaczego Pan broni złodziejskiego systemu jakim są OFE. Działania Tuska i rządu idą w dobrym kierunku, ale są niewystarczające. Byłem klientem tzw. III filaru dobrowolnego i wyszedłem na tym jak przysłowiowy Zabłocki. Przy systemie przymusowym (OFE) wyniki będą jeszcze gorsze. Tylko państwo zapewni nam to, że nie będziemy okradani. Prywatne OFE mają gdzieś interes przyszłych emerytów, ale dbają bardzo o swój. Czy pan Bojanowski pomyślał o tym co będzie jak OFE zbankrutuje, jak OFE pod szyldem inwestowania wyprowadzi z systemu pieniądze Polaków odkładane na emeryturę (wszak kradzież pod szyldem nietrafionej inwestycji to nic nowego). Ci ekonomiści, którzy zawzięcie bronią OFE jakoś są dziwnie powiązani z OFE (zarządy, rady nadzorcze). Od samego początku OFE to podejrzana rzecz. Właściwe zmiany wg. mnie to:
      1. Dobrowolność tj. prawdziwy wybór: OFE (7,3%) czy ZUS.
      2. OFE nie ma prawa pobierać ze składki ani 1 grosza, jako instytucja finansowa swoje koszty winna pokrywać z wypracowanych zysków.
      3. Państwo nie pokrywa z podatków strat OFE (np. bankructwo). Klient świadomie ponosi ryzyko. Możę zarobić więcej niż w ZUS, ale może też stracić !!!.
      Przyczepił się pan Bojanowski do Tuska a ja uważam, że te 5% odebrane OFE i waloryzowane inflacyjnie i wskaźnikiem wzrostu gospodarczego to prawdziwy zysk przyszłego emeryta. W artykule już pan ostrzega, że OFE mogą sprzeniewierzyć środki które już zebrali w ciągu 11 lat tej najgorszej reformy. Na koniec pytanie: kto sponsoruje pana Bojanowskiego ?!
      • koloratura1 Re: Panie Bojanowski dlaczego Pan broni OFE !!! 01.01.11, 10:56
        jurek.1954 napisał:

> Tylko państwo zapewni
        > nam to, że nie będziemy okradani.

Wprawdzie dyskutowany problem mnie osobiście nie dotyczy (od dwóch lat jestem już na emeryturze), tym niemniej - mam wątpliwości co do generalnej zasady... I to nie tylko w kwestii emerytur.

• alakyr A ja mam inne pytanie. 01.01.11, 18:50
      ...Jaką mamy pewność, że inny rząd nie uzna, że to za dużo, i ograniczy waloryzację np. jedynie do inflacji? .....

Jaką mamy pewność że prywatne OFE prawidłowo gospodaruje naszymi pieniędzmi i nie nabija sobie swojej kieszeni ponad miarę?
      Jaką mamy pewność że rynek nie spowoduje degradacji naszego kapitału zgromadzonego w OFE? I co wtedy, opieka społeczna zamiast emerytury?
    • agnieszka.torsz Odchudzanie OFE 02.01.11, 07:38
      Popieram teorię, że system OFE powinien byś szczelny. Czyli i jeśli to co odłożyłam do OFE, dzięki ich pracy ma zyski to ok. podzielę się tym zyskiem ale rzeczywiście oni pobierają prowizję z tego co odłożyłam za nim był jakikolwiek zysk. ZUS ma swoje minusy - gwarancja państwa to tyle, że "coś" dostaniesz. To "coś" to z pewnością też może być okrojona wypłata o 10% dla przyszłych emerytów, którzy dziś mają 30 lat i o 17% dla tych co mają obecnie 20 lat. Bowiem zaczyna się działać tak jak podczas komuny - nie mamy skąd wziąć pieniążków to sięgamy do ZUS. Podczas komuny z tych pieniążków wykonywano wiele inwestycji publicznych, bo nikt nawet nie przewidział i nie wpadł na to, że w przyszłości nie będzie na wypłaty na emerytury dla kolejnych pokoleń. To co robi obecny rząd to drenaż naszych kieszeni. Przecież skoro odkładam to nie po to by kupić sobie auto ale by móc się utrzymać wtedy kiedy już nie będę mogła. A rząd nam wytyka, że mamy spadek wieku produkcyjnego i że to nasza wina, że jest mało dzieci i z naszych pieniążków finansuje kampanię na rzecz społeczeństwa. Można ją usłyszeć w radiu, w kilku spotach w telewizji "Dzieci to nasza przyszłość".... A jak mamy wychować te dzieci jak muszę spłacać kredyt, który jest jak dożywocie, utrzymać rodzinę i jeszcze znaleźć prywatnie czas na zrobienie rodzinnego obiadu, odrobienie z dzieckiem lekcji, pójście na spacer, poczytanie mu książki. Druga kampania na którą poszła kasa "Dziel się obowiązkami" - no to uczy się dorosłych ludzi od tego są rodzice i szkoła.
      Jestem przekonana, że rząd w tej sprawie jeszcze kilkukrotnie zmieni ustawę aby móc sięgnąć czy do ZUS czy do OFE i tak chodzi o to aby na oczach ludzi w sposób rzekomy zgodny z prawem i zasadami życia społecznego wydymać społeczeństwo jednym palcem. A ja pewnie doczekam takich czasów, kiedy wydłużą mi wiek emerytalny do 70-tki i nie będę mogła przejść na emeryturę (nawet się pewnie nie będzie opłacało - już tak się dzieje), bo przejście na nią będzie oznaczać egzystencję, a praca da przynajmniej pensję, która pozwoli zaspokoić część potrzeb i chyba o to chodzi w tym całym systemie aby przyszli emeryci nie zdążyli wziąć emerytury to wtedy zostanie więcej kasy w budżecie.
    • aktyntasza Odchudzanie OFE 03.01.11, 20:19
      ja jestem za likwidacją OFE i KRUS a reformę ZUSu już jest czas najwyższy !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka