Dodaj do ulubionych

Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku

05.01.11, 08:45
Dokręcić wszystkim srubę niech zdychają.
Obserwuj wątek
    • promyczek44 Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 05.01.11, 08:46
      Proszę - drożeje a emeryci i renciści będą jeszcze bardziej głodować Niektórym emerytom pozostanie tylko na chleb i wodę CZY GÓRA NIE WIE ZE SĄ EMERYCI KTÓRZY JUŻ NA EMERYTURZE WEGETUJĄ bo mają tylko 500 z groszem emerytury
      • kosmosiki Burdel na kółkach... 07.01.11, 01:06
        Jak się czyta takie fragmenty to krew zalewa człowieka:

Cukier zaliczany jest do żywności przetworzonej i powinien być teoretycznie tańszy, ale decyzją Ministerstwa Finansów nie zostanie objęty 5-proc. stawką, lecz 8-proc.

Czym to się różni od socjalistycznej gospodarki planowanej? Takie mikro-rządzenie cenami. Rząd zamiast robić reformy bawi się w pierdoły. :\
        • big.ot Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 12:28
          Trzeba stąd uciekać i to szybko zanim zamkną granice.
          • po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 13:31
            Ludzie zastanówcie się. VAT wzrośnie o 1%. Co to oznacza? Coś co kosztowało 122 zł powinno po zmianie VATu kosztować 123 zł. Sprzedawca przy marży 20% ledwie poczuje, że mu się coś zmieni. Wiadomo, następna dostawa może będzie droższa o tą złotówkę. Klient też tej złotówki nie poczuje.

A co mamy? Media na czele z GóW...ną trąbią jak to wszysko podrożeje. Co robią sprzedawcy? Skoro wszyscy kupujący już wiedzą że podrożeje (nie wiadomo ile, w gazetach trąbią, że będzie tragedia) to dowalają - 5%, 10%, 15%, ile się uda. A klient nawet nie piśnie, przecież to wina rządu, że wszystko drożeje. A mnie się jednak wydaje, że to wynik manipulacji mediów które z igły robią widły.

Tak więc pamiętajcie: rząd jest odpowiedzialny za 1% wzrostu cen, media za wszystko powyżej.
            • fast_sraka Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 13:59
              Nie do końca powinno być tak jak piszesz. Wzrost o 1% vat, w detalu będzie generował podwyżkę właśnie o min.5%. Dlaczego? Bo: surowiec podrożeje o 1%, produkt o 1% od ceny surowca wyższej o 1%, potem cała sieć dystrybucyjna, która dodatkowo obciąży cenę produktu wyższymi kosztami transportu i tak na końcu konsument zapłaci vat ostateczny. Kapujesz?
              • freeman00 Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 14:03
                nie co ty tamten oszołom "po_co_mi_konto" nie kapuje tego. On tylko widzi ten 1 %. Żal takich ludzi, ale cóż.
                • po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 14:11
                  Proponuję się douczyć. Na ludzi bez braku wiedzy można znaleźć dużo epitetów.
                  • freeman00 Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 14:27
                    No właśnie doucz się a potem pisz. Nie będę ci podawał przykładów bo i tak nie zrozumiesz.
                    1% hahaha
                    • po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 15:41
                      Ja ci podam przykłądy:
                      pl.wikipedia.org/wiki/VAT
                      Tam jest to wyjaśnione.
                  • fast_sraka Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 14:39
                    Nie kompromituj się człowieku, sam g....no wiesz, a wymagasz od kogoś dokształcania. Rozumiesz czym jest podatek VAT? Jeżeli ja chcę coś sprzedać, to ustalam sobie SWOJĄ cenę do której muszę doliczyć podatek VAT, każdy kolejny, który DOLICZY swoją marżę naliczy od niej wyższy VAT. Znaczenie ma końcowy odbiorca, czyli konsument, on to wszystko zapłaci. Zatem twierdząc, że wzrost ceny towaru wyniesie dla końcowego odbiorcy 1% jest przejawem ociężałości umysłowej.
                    • po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 15:45
                      Przepraszam za zbyt skomplikowane wyjaśnienie. Przeczytaj proszę mój cały post z 10 razy, może zrozumiesz. Dowiedz się też co to jest VAT i jak się go liczy (informacje znajdziesz np. tu: pl.wikipedia.org/wiki/VAT)
                • budrus Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 15:05
                  VAT – Value Added Tax – podatek od wartości dodanej
                  po_co_mi_konto ma racje - to jest podatek od wartości dodanej. Podmioty gospodarcze kupują bez watu i naliczają go sprzedając odbiorcy końcowemu. Wyjątki są - np. paliwo.
                • po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 15:43
                  Oszołom powiadasz... A ty kim jesteś? Kulturalny człowiek, profesor, naukowiec, człowiek poczciwy, uczciwy i dobrotliwy?
              • po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 14:11
                Sprawdź jak się liczy VAT. Nie jest prawdą to co mówisz ponieważ w obrocie pomiędzy firmami istotna jest cena netto. VAT płaci nabywca końcowy więc tylko nabywca końcowy jest obciążony tym 1%.
                • nannek Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 15:25
                  po_co_mi_konto napisał:
                  > Sprawdź jak się liczy VAT. Nie jest prawdą to co mówisz ponieważ w obrocie pomi
                  > ędzy firmami istotna jest cena netto. VAT płaci nabywca końcowy więc tylko naby
                  > wca końcowy jest obciążony tym 1%.

Ale kogo to ile powinno wzrosnąć? liczy się to ile wzrośnie wzrosło a nie ile powinno.

AGD powinno wzrosnąć o 1% ,TUSK pieprzył ze wcale nic nie wzrośnie a nawet spadnie a wszystko wzrośnie o 10%
                  biznes.interia.pl/news/ceny-agd-w-polsce-mocno-w-gore,1578546
                  Ceny AGD w Polsce mocno w górę!
                  Błąd popełnili ci, którzy chcieli kupić pralkę, lodówkę czy żelazko w ubiegłym roku, a tego nie zrobili. Teraz zapłacą 10-15 procent więcej. Wzrost VAT-u jest tu tylko pretekstem. Tak naprawdę zdrożało kilka innych elementów, składających się na sprzęt AGD. I dlatego lodówka, pralka czy żelazko są droższe.

Paliwa podrożały o 20%, warzywa owoce o 80% , żywność 25% itp. itd.

A ty tu a jakimś śmiesznym 1%

• po_co_mi_konto Re: Burdel na kółkach... 08.01.11, 15:49
                    No właśnie. Potwierdziłeś to co napisałem, że wzrost VAT nie jst główną przyczyną wzrostu cen. Powtórzę twój cytat: "Wzrost VAT-u jest tu tylko pretekstem."

Ja napisałem, że dodatkową przyczyną NADMIERNEGO wzrostu cen jest to, że media mówią, że wzrośnie. Ale jak widać wszyscy wierzą gazetom a nie matematyce (wielu nie wie co to jest matematyka ale to temat na forum o edukacji).
            • chamski_post Bzdury 08.01.11, 21:02
              po_co_mi_konto napisał:

> Ludzie zastanówcie się. VAT wzrośnie o 1%. Co to oznacza? Coś co kosztowało 122
              > zł powinno po zmianie VATu kosztować 123 zł.

Tu złotówka, tam złotówka i nagle z tych złotówek robią się setki i tysiące.

Wzrost cen o 1% (pomijam, że w paru przypadkach vat wzrósł bvardziej) dla rodziny w której mąż i żona zarabiają po 2 k oznacza, że w skali roku zbiednieje o 48 000*0.01=480 zł.
              Może dla Ciebie to grosze, ale podejrzewam, że rodzina jest w stanie lepiej spożytkować te pieniądze (np. buty dla dzieciaków) niż darmozjady z rządu.
              • janan2 Re: Bzdury 09.01.11, 09:26
                chamski_post napisała:

> po_co_mi_konto napisał:
                >
                > > Ludzie zastanówcie się. VAT wzrośnie o 1%. Co to oznacza? Coś co kosztowa
                > ło 122
                > > zł powinno po zmianie VATu kosztować 123 zł.
                >
                > Tu złotówka, tam złotówka i nagle z tych złotówek robią się setki i tysiące.

Chodzi o pewne zasady.Tego się nie robi.Przypominam,że około 30 tys nikomu niepotrzebnych biurew które przybyły nagle.Bez żadnych merytorycznych celów,ani podstaw.Po prostu kolesie którym konieczne jest koryto.To zrobiło PO.Nie ma na kogo scedować tworzenia tych pasożytów i raka Polski.To wielka "zasługa" Tuska.Dla tych darmozjadów ten VAT nie starczy.Jeszcze trzeba będzie podnieść,bo za mało.Jakoś nikt wcześniej o tym nie myślał,że tym to się skończy.Więc co tu ubolewać.Takie nieudaczniki,pozoranty w rządzeniu,dodać do tego brak reform KRUS czy klechów i Grecja na horyzoncie.
        • tereska77 dlaczego w Austrii, Niemczech slodycze sa tansze 08.01.11, 12:31
          dużo smaczniejsze, a zarobki konsumentow 4x wyzsze :(
          • 1_facet Re: dlaczego w Austrii, Niemczech slodycze sa tan 08.01.11, 14:16
            To wina Pisu i tego zlego i podstepnego kaczora
            • rozenek_taki Gdzie są tańsze: w Rajchu czy Ost-Rajchu? 09.01.11, 03:23
              Zresztą, to i tak jeden ciul ...

• nannek Drozeje od dawna 08.01.11, 14:04

Cena gazu z 80groszy w 1999r wzrosła do ponad 3zł w 2010r
          www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/sa;nowe;ceny;gazu;obnizka;symboliczna,49,0,449585.html
          Czyli o 280% tak samo WODA ,ENERGIA, PALIWA 200%, ponad 200% ŻYWNOŚĆ ,300% MIESZKANIA i WYNAJEM.
          Płace wzrosły od 1999roku: o 100% minimalna ,o 90% średnia.

Polak w 1999roku za minimalną 490zł mógł kupić 612 M3 gazu obecnie 326 M3 (podobnie z wodą gazem)
          Benzyny 1999roku 1,9zł za minimalną 490zł mógł kupić 258 LITRÓW obecnie za 5zł 196 litrów

Chleb 900-1000gram 1999r kosztował 1,2zł (mógł kupić 408) obecnie 5,5zł (kupi tylko 178)

Obecna cena ziemiaków 0,5Eu tyle co na zachodzie zwala znóg, a to podstawowy składnik wyzywienia Polaków 120kg rocznie 1/3kg dziennie wzrost ceny o 100% tylko w tym roku,podobnie jak innych warzyw owoców.

Kiedy w Włoszech po podwyżce makaronu o 25% do protestu przystąpiło 67% procent Włochów i nie kupiło ani nie jadło w czwartek makaronu. (CENY SPADŁY)
          Tyle ze w WŁOSZECH 500gram makaronu durum kosztuje 22centy a w Polsce 80 centów ,ziemniaki są w tej samej cenie.
          turystyka.wp.pl/kat,1,title,bojkot-makaronu-we-wloszech-,wid,9207979,artykul.html

itp.. itd.. etc..

Wy dalej wierzcie w dobrobyt i rozwój jaki wam w mediach serwują,kiedy po cichu stajecie się nędzarzami.
          Będą wam wmawiać że teoretycznie stać was na więcej butelek wódki czy telewizor hi hi,
          Tyle ze pod warunkiem ze nigdzie przez ten czas nie będzie mieszkać jeść i jezdzić itp.
          Utzrzymanie mieszkania obecnie 900zł jest juz najdrozsze w Europie , tak jak prąd ,gaz woda itp.
          A niedługo najdrozsze na swiecie przy zarobkach wiekszosci 300-400EU.
          finanse.wp.pl/kat,43956,title,Utrzymanie-mieszkania-w-Polsce-najdrozsze-w-Europie,wid,12608799,wiadomosc.html
          finanse.wp.pl/gid,12990432,galeria.html?T[page]=3
          W tym roku przykładowo:
          Woda (za m3)
          Tyle kosztuje: 4,50 zł + 35%
          Tyle zapłacisz: 6 zł

Ścieki (za m3)
          Tyle kosztuje: 5,20 zł + 75%
          Tyle zapłacisz: 9 zł

Wywóz śmieci (1 miesiąc)
          Tyle kosztuje: 6 zł + 100%
          Tyle zapłacisz: 12 zł

g.forsal.pl/p/_wspolne/pliki/283000/i02_2010_220_000_008a_001_283233.jpg
          z 350 w 2007 do ponad 500 w 2010 to tylko sama energia opłaty przesyłowe itp. wrosły jeszcze więcej a to ponad połowa rachunku.

www.dzienniklodzki.pl/stronaglowna/311018,lodzkie-zywnosc-droga-jak-nigdy,id,t.html
          kartuzy.info/wiadomosc,7809,Powiat-Owoce-i-warzywa-tylko-dla-bogatych.html
          ceny.rolnicy.com/ceny-ziemniakow/ceny-ziemniakow-06-12-10.html
          ceny.rolnicy.com/ceny-kapusty/ceny-kapusty-bialej-06-12-10.html
          ceny.rolnicy.com/ceny-cebuli/ceny-cebuli-w-skupach-06-12-10.html

Inflacja dla większosci w ostatnich latach to ponad 15%
          Niech nikt nie wierzy w tą oficjalną bo przyniej manipulują jak mogą.

www.money.pl/gospodarka/inflacjabezrobocie/wiadomosci/artykul/nbp;bedzie;obliczal;inflacje;w;nowy;sposob,184,0,349368.html
          stojeipatrze.blogspot.com/2011/01/humor-i-cytat-dnia-ministerstwo.html

Wykres inflacji realnej
          www.wprost.pl/G/_cache/img_inline_thumb/63aa6b240b176cf6050414a00cc586cc.jpg
          Ciekawy artykół
          www.wprost.pl/ar/132970/Tajna-inflacja/?O=132970&pg=0
          Na przykład w USA obliczono, że gdyby nadal stosowano definicję inflacji z lat 70., zasiłki społeczne byłby obecnie dwukrotnie wyższe.

Gdyby ktoś w Polsce poszedł w ślady Waltera J. Williamsa, najprawdopodobniej dokonałby podobnego odkrycia: że faktycznie ceny rosną u nas niemal dwukrotnie szybciej, niż wmawiają nam politycy. Czyli inflacja roczna naprawdę sięga już 9-10 proc., co oznacza, że nie tylko wyciąga z naszych kieszeni sporo pieniędzy więcej, ale także zeżre ogromną większość naszych podwyżek płac.

• nannek Re: Drozeje od dawna AGD+ 10-15% 08.01.11, 14:12
            A przecie miało wcale lub o 1 %
            Ciuchy o 30%

Warzywa owoce w tym roku o 80-100% ale nikt się tym nie interesuje!!!!!

biznes.interia.pl/news/ceny-agd-w-polsce-mocno-w-gore,1578546
            Błąd popełnili ci, którzy chcieli kupić pralkę, lodówkę czy żelazko w ubiegłym roku, a tego nie zrobili. Teraz zapłacą 10-15 procent więcej. Wzrost VAT-u jest tu tylko pretekstem. Tak naprawdę zdrożało kilka innych elementów, składających się na sprzęt AGD. I dlatego lodówka, pralka czy żelazko są droższe.
            .....
            Ale to koniec dobrych wiadomości, bo drożeje także odzież. Według najczarniejszych prognoz, nawet o 30 procent! Rząd zrobił prezent producentom, bo gdyby nie podwyżki VAT-u, wszystkie wzrosty cen musieliby wziąć na siebie

finanse.wp.pl/gid,12990432,galeria.html
            "To będzie czas wielkich podwyżek
            Ceny w 2011 roku wzrosną. To pewne! Zdrożeje większość produktów, z których korzystamy na co dzień. Czy ludzie wyjdą na ulice?! Przy polskich greckie protesty to będzie karnawał!"
      • stach_79 Re: Ale na internet to cię stać z tym 500 zł... 08.01.11, 12:20
        Bardzo mnie to dziwi
        • fast_sraka Re: Ale na internet to cię stać z tym 500 zł... 08.01.11, 12:29
          Wypomnij jeszcze odbiornik tv, lodówkę (pobiera proąd 24h na dobę), ubrania i oczywiście korzystanie ze światła wieczorami.
          • mariuszdd Ludzie uwielbiają Tuska :) 08.01.11, 12:41
            Lubią na niego patrzeć :)
            Fetyszyści jedni
            • nik-er Re: na kaczego ryja tez nie idzie patrzeć 08.01.11, 13:00
    • drmuras Oczywiście mnóstwo rzeczy stanieje 05.01.11, 09:03
      Na przykład taki honor praktycznie za darmo dostępny bo każdy sie pozbędzie za kilka złotych, dalej na pewno stanieje troska nikr jej nie chce nawet za darmo a uczciwosc to juz wogóle nie ma ceny jest po prostu niepotrzebna.
      Swoja droga ciekawe pytanie dla kandydatów o prace : czy gdyby koncern poprosil ciebieo wykonaie zadania ktore łaczyło by się ze złamanim prawa to bys się tego podjał dla koncernu?
    • stivi47 Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 05.01.11, 18:01
      Polska jest jak za Komune w tych waszych Gazetach w Telewizj nic tylko wszystko zdrozeje a zdrozeje to ,a zdrozeje tamto wy Polacy zyjecie do dzisiejsuzego dnia jak za Komune bo tu unas nazachodzie tez drozeje tanieje i znow drozeje i znow taniej to jest wolny rynek i Rzandy niemaja z tym nic wspulnego tylko wy tam w polsce chcecie wszystko za darmo Autobany zadarmo ,Koleje zadarmo wszystko zadarmo lub nich Unia Placi a wy tylko nic nierobic tylko ten wasz popularny rozpuszczalnik chlac .
    • drugilukasz2983 Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 07.01.11, 08:58
      Nie lubiłem Kaczyńskich, ale przynajmniej za nich rządów takie coś się nie działo.

Ale nas Tusku urządził !
    • podhajce Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 07.01.11, 11:26
      W grudniu kupiłam lek o nazwie CRESTOR w cenie 45 zł,za ten sam lek w styczniu zapłaciłam 123 zł.-niby nic, ot taka mała podwyżka.....
    • suchy_srom Dziekujemy premierze Tusk z podwyzki! 08.01.11, 12:10
      • wroclawiak81 Mafia Ryżego Kon Don Ka i Gajowego rządzi ... 08.01.11, 12:17
        wystarczy zobaczyć tu : niepoprawni.pl/blog/54/400-afer-po
    • der-chef Re: Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:18
      No i co? A g...o. Jak Jaroszewicz podniósł cenę cukru o 50 groszy to naród wylazł na ulice i zaczął komitety palić. A wy dzisiaj co? Przytakujecie złodziejom, klaszczecie że jeden z drugim się żre. A qrwa dobrze wam tak, niech podnisa ceny o dalsze 100%, dalej będziecie klaskać i cieszyć się. Przez ostatnie 20 lat nikt się nie sprzeciwił podwyżkom cen, widać "pincet" na miesiąc to za dużo. Nie życzę źle temu krajowi ale jakaś mała wojenka by się przydała.
      • oxoplast Re: Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:28
        Masz 100% racji. Ludzie siedza i nic nie robia tylko narzekaja...A wyjśc na ulice i tych sku....ynow , na kazdej latarni na Alejach Ujazdowskich powiesić... Zrobić rozpierduche jakiej świat nie widział.......
    • fidogucio Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:20
      Witam ! Co Wy wszyscy p..cie . Linia partii PO - jedyną słuszna linią - co zreszta pokazują sondaże . Hura ! Hura ! Hura !
    • swan_ganz wszystko zdrożeje? To nie jest ważne bo znacznie 08.01.11, 12:20
      ważniejszeym jest, że daliśmy odpór kaczystowskim faszystom dzięki czemu wprawdzie społeczeństwu poziom zycia sie nie podniesie ale za to pary przeczołganych wczesniej ubeków może się czuć absolutnie bezpiecznie i dalej mogą robic swoje biznesy....
      A poza tym; każda wojna kosztuje więc i ta poslko-polska nie jest za darmo i w tym roku dostaniemy za te walki rachunek...
    • spider78 Liberały ;) 08.01.11, 12:22
      By żyło się lepiej!
      Ten rząd puści nas w skarpetkach...
    • ranny_rys Leszek Balcerowicz nie protestuje 08.01.11, 12:23
      Leszek Balcerowicz nie protestuje, czyli wszystko jest ok, będzie dobrze. Niewidzialna ręka czuwa. Polacy, śpijcie spokojnie.
      • asd616 Re: Leszek Balcerowicz nie protestuje 08.01.11, 12:58
        wyborcza.pl/1,75478,8914077,Ruszac_OFE__No_pasaran_.html
        • ranny_rys Re: Leszek Balcerowicz nie protestuje 08.01.11, 13:11
          no i? Bo do tej pory na pasku zachodniego kapitału
          Masz być jak... bulterier!
          -Będę.
          -Masz być jak wściekły byk!
          -Będę!
          -Masz być jak Tommy Lee Jones w "Ściganym"!
          -Będę!
    • spider78 Inflacja 08.01.11, 12:25
      Ale oczywiście inflacja wg GUS będzie pewnie na poziomie 3 % :)
      • asd616 Re: Inflacja 08.01.11, 13:00
        Będzie 3% nawet jak za rok PO zacznie drukować pieniądze.
    • rudy_wlos_lonowy ceny mieszkan spadna ;) lokomotyw tez... 08.01.11, 12:26
      nie wiem po co ta podwyzka vatu jest, trza bylo rogatki ustawic przy miastach i pobierac myto :D

najlepiej wokol warszawki nastawiac budek z cieciami pod kalachami i lupic na 10%
    • panbramkarz Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:29
      Komuna upadla bo zaszkodzil jej monopol wladzy ........... latwo bylo znalezc "winnego" teraz winnych nie ma zawsze jest winien poprzedni rzad, unia, prywatne firmy przeciez rzad nie moze sie mieszac w to co robia itp. Gdyby za komuny durny narod zamiast sluchac jak to dobrze w kapitalizmie pozwolil na urealnianie cen dzis bysmy zapewnie byli w duzo lepszej sytuacji. Strajki i protesty wybuchaly zawsze jak komuna chciala wprowadzic jakiekolwiek podwyzki cen. Czym dzisiejsi "wielcy" politycy oglupiali naiwnych robotnikow......... tym ze im sie wszystko nalezy tani cukier tanie mieso przedszkola urlopy macierzynskie mieszkania itp. dzis ci sami ludzie mowia ze przeciez nic nikomu sie nie nalezy, nikt nie moze przeciez rozdawac za darmo nie mozna leczyc ludzi za darmo itp.
      Ale winego nie ma zawsze jest na kogo zrzucic wine i zaslaniac sie demokracja .... to nie to ministerstwo premier nie moze ingerowac prezydent nie ma uprawnien ....... a glupi narod znosi to jakos z posluszna mina i cieszy sie ze ma demokracje i paszport w kieszeni ......... tylko po co mu ten paszport jak go nie stac na bilet.
    • prawda_1_tylko_prawda A słupki w górę. 08.01.11, 12:30
      Amok trwa. Bo Kaczyński...
      • stuj_halina Re: A słupki w górę. 08.01.11, 13:09
        w te słupki już mało kto wierzy a jeszcze mniej się nimi kieruje.
        Polacy opornie ale się uczą, do tego nie lubią oszustów i pamiętają coraz dłużej oszustwa bandy u koryta.
        Bez względu na to czy to pis czy inna po
    • gtx3 Re: Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:32
      A dobra wiadomość wycyprzone lemingi to Taka że Tusk z Grabarczykiem będą dalej rządzić i zabirą wam wszystko aż zostaniecie w samych dziurawych gaciach. A wtedy niech wam Nadredaktor pomoże.
    • kaspar69 Polacy 08.01.11, 12:38
      Moja babcia zawsze mawiala, ze Polacy nie sa w stanie sami rzadzic....a Polska to kraj, gdzie wrzuca sie za kare tych ludzi, ktorzy w poprzednim zyciu mocno narozrabiali.
      • eti.gda Re: Polacy 08.01.11, 14:24
        kaspar69 napisał:

> Moja babcia zawsze mawiala, ze Polacy nie sa w stanie sami rzadzic....a Polska
        > to kraj, gdzie wrzuca sie za kare tych ludzi, ktorzy w poprzednim zyciu mocno n
        > arozrabiali.

Modlitwa Polaka:

"Dziękuję Ci, Boże, że nie stworzyłeś mnie Żydem.
        Dziękuję Ci, Boże, że nie stworzyłeś mnie Murzynem.
        Ale powiedz mi, Panie, co Ci zawiniłem, że stworzyłeś mnie Polakiem?!!!!"
    • butlun To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 12:39
      Naprawdę ważne jest to, że PiS nie rzadzi. Tylko to sie liczy. Cały naród walczy o zagrodzenie kaczyzmowi powrotu do władzy. Niech bedzie chłodno, głodno, bez dróg, z chaosem na kolei, burdelem w lecznictwie. Nieważne. Liczy sie tylko to, żeby Kaczyński nie wrócił do władzy.
      Że zwariowałem? Ja? Wystarczy poczytać gazety, pooglądac telewizję, posłuchac radia.
      • m.e.n.190 Re: To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 13:02
        Zapomniales dodac, ze Kaczynscy pukaja jeszcze o 6 rano i nie mozna sie wyspac :)))

Boze, jakim trzeba byc idiota, zeby w to wszystko uwierzyc :D
      • stuj_halina Re: To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 13:06
        przecież jedna pisda czy pis czy PO czy SLD.
        Od 20 lat wybierać możemy tych samych zlamasów z jednego worka.
        Nikogo innego nie dopuszczą.

PJN, Palikot, niewiele warci ale nagonka w mediach, żeby tylko przypadkiem nie przeskoczyli progu i nie zagrozili tym co naprzemiennie u koryta
        • m.e.n.190 Re: To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 13:08
          A film Nocna Zmiana widziales?
          Wlasnie nie, PO, PSL i SLD to jedna ta sama SBecko-WSIowa rodzinka. Dlatego taka byla tak gigantyczna nagonka. Osia konfliktu miedzy Tuskiem i Kaczorem jest wlasnie czerwiec 1992.

Kaczynski cos Ci ukradl? Obudz sie.

A Palikot to kojeny figurant przyslany przez specsluzby. Zaczna go lansowac jak PO zacznie zdychac, ale chyba na niewiele to sie zda.
          • stuj_halina Re: To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 13:34
            co mnie obchodzi kto zaczął konflikt?
            banda łobuzów i tyle, dzuieciaki z sąsiednich podwórek obrzucające sie gównem
            WSI i inna cholera???
            Szkoda że w tym Tu154 nie siedział 1000 politykow

Wierzysz w spiski i inne cuda? bo ja nie i liczę że ten kraj nareszcie szlag trafi. Dla dobra Polaków.
            Kaczyński mi nic nie ukradł bezpośrednio, po prostu nie lubie idiotów o komunistycznej mentalności.
            Za to ukradl Polsce cos niewykle ważnego; spokój, tolerancję, wzajemny szacunek, rodzące się zaufanie obywateli do państwa i siebie nawzajem.

Pewnie nie masz pojęcia więc wyjaśnię; to są sprawy bardzo ważne przy prowadzeniu biznesu, choćby małego
            • m.e.n.190 Re: To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 13:44
              > Wierzysz w spiski i inne cuda? bo ja nie i liczę że ten kraj nareszcie szlag tr
              > afi. Dla dobra Polaków.

Ty chyba jeszcze bardzo mlodziutki jestes. Tylko tym mozna wytlumaczyc takie infantylne teksty.

> Pewnie nie masz pojęcia więc wyjaśnię; to są sprawy bardzo ważne przy prowadzen
              > iu biznesu, choćby małego

No popatrz, ja prowadze sredni. I za Kaczora wszystko szlo w dobrym kierunku a teraz jest syf jakiego dawno nie bylo.

A Ty jaki biznes prowadziles, he?
              • stuj_halina Re: To wszystko nieistone jest! 08.01.11, 14:05
                ja młodziutka?hm dziękuję ;))
                pamiętam brednie tow Wiesława na tyle dobrze że wszystko mi się przypomniało jak Jarek był premierem. Mnie też sie lepiej wiodło za pisu ale była konionktura, zatrudniałam 3 osoby a teraz chyba zwolnię ostatnią bo nie wyrabiam.
                I wiesz co? czy PRL, czy obecny burdel ( demokracja ) to nadal obowiązuje jedna zasada : każda ekipa u koryta to niekompertentni złodzieje. W polsce bez względu na system polityczny do władzy pcha się qrwa i złodziej, zmieniają tylko hasła przewodnie: raz jest demokracja ludowa, raz 3 rp, raz 4 rp. ismarck powiedział że Polakom trzeba dac sięrądzić samodzielnie i będzie po kłopocie, pewnie wiesz że bardzo nie lubil Polaków, Polski i bardzo źle życzył

Mój biznes jest malutki, wlaśnie zamykana hurtownia i sklep z zabawkami, modelami samolotów i kolejek, bardzo czuły na zawartość portfeli Polaków oraz wszelkie wahania konionktury.
                Konkurencja za Odrą też cienko przędzie ale tam przynajmniej mają stabilną sytuację i wiedzą że przetrwają. No i wychodzą z kryzysu a my dopiero włazimy do dołka
      • bezzebnypirat Podaj mi recepte Kaczynskiego na finanse... 08.01.11, 13:28
        Zeby nie przekroczyc progu dlugu publicznego trzeba zwiekszac wplywy lub zmniejszac wydatki. Najlepiej polaczenie obu. I teraz powiedz mi jak Kaczynski z PiSem planuje zwiekszac wplywy, skoro sa przeciwko podwyzkom VATu i innych podatkow? Pobudzajac PKB obnizkami podatkow? To dosc ryzykowna strategia, zeby nie powiedziec, z gory spisana na niepowodzenie.
        No to przejdzmy do drugiego punktu, tj zmniejszania wydatkow. Jakie reformy przeprowadzilby Kaczynski z PiSem? KRUS? Jasno opowiedzial sie przeciwko niej. Systemu emerytalnego, sluzby zdrowia? Nie ma opcji. Podniesienie wieku emerytalnego? Nie ma opcji. Wszystko to jest przeciez niesprawiedliwie spoleczne, a Jarek z ekipa sa bardzo sprawiedliwi spolecznie! No to napewno zabiora sie za przywileje gornicze, czy przerost zatrudnienia w urzedach i poleca glowy? Do tego obnizki pensji w budzetowce! Hahaha ale to rowniez jest 'niesprawiedliwe spolecznie'. I tak dochodzimy do sedna: dopoki nie wybierzemy kogos a la Zelazna Dama, to nie bedzie lepiej. A zapewne nigdy nie wybierzemy kogos takiego, bo spoleczenstwo nie przelknie prawdy: zeby skonczyc zyc na kredyt, trzeba... skonczyc zyc na kredyt. Bo WSZYSCY zyjemy na kredyt.
        • m.e.n.190 Re: Podaj mi recepte Kaczynskiego na finanse... 08.01.11, 13:49
          www.obserwatorfinansowy.pl/2010/08/05/gilowska-rzadowi-przetarla-sie-jedwabna-poduszka/
          Nie rozumiesz dlaczego w budzecie Platformy zabraklo kasy???? To naprawde takie trudne do pojecia?

Otoz po dojsciu do wladzy w 2007 wszyscy oligarchowie i lewy biznes popierajacy PO chcieli zrealizowac zyski. Nie po to POpierali, zeby nic nie zarobic. Poczawszy od malej Sawickiej, poprzez sredniego Misiaka i Sobiesiaka na Kulczyku konczac.

Kazdy przetarg, kazda kasa z budzetu z nalozona prowizja korupcyjna dla SWOICH. Tych przetargow sa dziesiatki tysiecy. Na malym zarobisz kilkadziesiat tysiecy, na wiekszym kilkaset, na duzym pare baniek a na bardzo duzym pareset baniek.

Tak nas dymali 3 lata. W koncu kasa sie skonczyla.

Kaczor w tak ordynarny sposob nie kradl i pilnowal porzadku w finansach. To wystarczalo, zeby deficyty byly niskie i ponowala dobra tendencja w jego obnizaniu. Zrozum, wystarczy nie krasc na POtege.

forsal.pl/grafika/349928,26603,jak_bardzo_rekordowy_jest_rekord
          • babaqba Re: Podaj mi recepte Kaczynskiego na finanse... 09.01.11, 06:03
            m.e.n.190 napisał: > Kaczor w tak ordynarny sposob nie kradl i pilnowal porzadku w finansach.

Kradł kradł, aż trzeszczało. Budżet kancelarii braciszka z wieczną sraczką też nas kosztował niemało. Przewały na nieruchomościach w Warszawie... dużo tego było. A wydatki na Instytut Podłości? Co dla nas za różnica czy kranie i przeznacza na swoją willę, czy buduje sobie policję polityczną za nasze pieniądze? Chyba taka, że policja kosztuje tyle, co całe miasteczko.
      • 1_facet Racja 08.01.11, 14:18
        Ja moge zdychac z glodu ale Kaczora do wladzy nie dopuszcze !! NIGDY !
    • mariuszdd Pis jest beee 3x15 08.01.11, 12:43
      Bo obniża podatki .
    • fast_sraka Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:44
      Żeby było przyjemniej:
      "Chaos kolejowy nie zaszkodził PO, zyskuje też PJN sondaż"
      To jest pierwszy tytuł w dziale wiadomości tego portalu dzisiaj o godz.12.40. Robią was na szaro jak chcą. Myślenie już dawno większość ma wyłączone, chyba genetycznie :D. Społeczeństwo tego kraju to w przeważającej części kretyni, którzy powinni postulować by powstał obowiązek otrzymywania przy narodzinach istrukcji jak żyć. Ogarnąć się raczej nie ogarną, więc bagno polskie bedzie coraz bardziej grząskie.
    • xnonorx Rząd i PO kolejny raz pozdrawia wyborców. 08.01.11, 12:45
      Przecież zawsze mówili, że będą dawać bogatym. A przecież nie ze swoich będą dawali.
    • pl2512 Podwyżkę dedykujemy idiotom z elektoratu PO! 08.01.11, 12:47
      Chcieliśta chamy PO, no to płaćta teraz gapowe? Wyżej sraliście jak dupy mieliście? To teraz jesteście po kolana w szambie!
      Sami sobie to gó... wybraliście, sami w nie wdepnęliście.
      Życzę wam, żeby was Gajowyi Donek oraz POjeb-muchołap i przygłupi Grzesiu, a także Miro, Zbychu i Rysiek wydymali w 2011 na cały wasz majątek!
      • mistrzr Re: Podwyżkę dedykujemy idiotom z elektoratu PO! 08.01.11, 12:48
        uważaj bo Ci żyłka pęknie...
        • xnonorx Re: Podwyżkę dedykujemy idiotom z elektoratu PO! 08.01.11, 12:56
          > uważaj bo Ci żyłka pęknie...

pęknie, nie pęknie, ale Ci chociaż trochę teraz głupio? A może jeszcze za dużo w kieszeni $ zostaje?
    • stuj_halina koleje tylko o 1% VAT??? 08.01.11, 12:47
      to dlaczego bilety KM skoczyły o 25%?
      Podobnie będzie ze wszystkim: podwyżka , choćby mała, cen mediów i paliw generuje kilkakrotny skok cen usług i towarów.
      Tak naprawdę wszystko do kwietnia skoczy o 20% do góry, spowoduje to znaczne rozszerzenie szarej strefy, o wzrost bezrobocia sie nie martwię bo dużo luda wyjedzie.
      Zasada prosta: płacumy podatki a w zamian nie dostajemy NIC, teraz jeszcze Bronek wetuje redukcje zatrudnienia w administracji publicznej.
      Sądzilam że PO stać na odrobine finezji, a tu jak nie kłamstewka z AOW to partyjne zagrywki z TK.

Czas najwyższy przyszykować się na wyjazd w maju, choćby tylko po to żeby zarejestrować firmę w hitlerlandzie a zamknąć tutaj.
      Rząd - jakiej orientacji partyjnej by nie był - niech sie sam wyżywia

Narobiliście PO na dywan w salonie i jeszcze w to wdepnęliście.
      Śmierdzi i od buta się nie odczepia, bajać że to ktoś inny nafajdał możecie do jesieni, potem kopa w doopę zaliczycie

ps. A może to wina Pisu ????
      • competent Stoj Halina bo wlazlas w goowno... 08.01.11, 13:06
        Pieprzysz jak potluczona.Zadnego zwiazku z corocznymi podwyzkami nie ma ani rzadzaca partia ani ktokolwiek inny.Wszystko zawsze wszedzie drozeje,a nigdy nie tanieje.Barylka ropy Brent,przesadzajaca o paliwach drozeje powoli,ale systematycznie i juz nigdy nie spadnie,bo surowce do paliw sie koncza.Za rok beznzyna bedzie po 6-7 zl,za trzy lata 10 zl.Zywnosc bedzie drozala jeszcze szybciej.Rolnicy maja prawie 20 proc.wieksze zarobki,bo o tyle zdrozala w Polsce.Za rok-dwa zywnosc pojdzie w gore o polowe.VAT za rok na milion procent skoczy o jeden punkt w gore,bo Tuski beda w braterskim uscisku z obroncami rolnikow,a wiec nie tkna nawet KRUSu,ktory kosztuje juz ponad 10 miliardow zl rocznie.Nikt nie da kopa w doope gornikom,ktorzy nas kosztuja tylez samo co rok.Nikt nie odwazy sie rozpedzic mundurowki i wywalic ja na bruk,bo kosztuja nas 20-30 miliardow rocznie.Kto sie odwazyl doplacac nauczycielom za 18 godzin pracy tygodniowo.Za rok znowu 10 proc. w gore.I teraz prezydent zawetowal redukcje administracji,choc na pewno nie ma racji.Nie ma czegos takiego,jak ochrona praw nabytych,bo wtedy nie ruszymy nigdy niczego.
        Myslec,myslec...Halinka.To nie boli...
        • stuj_halina Re: Stoj Halina bo wlazlas w goowno... 08.01.11, 13:24
          najpierw czytaj ze zrozumieniem co napisałam.
          To co napisaleś o cenach i surowcach to prawda, tylko jestes na tyle zacietrzewiony że wrzucasz mnie do worka z pisiorami i innym chłamem z PO
          SLD rozdawało,PiS przyklepywał, PO nie ma odwagi.

Przecież oni niczym się od siebie nie różnią, banda fiutów połamanych
    • jorn Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 12:53
      O kant dupy potłuc taką "analizę", bo - z wyjątkiem operatorów komórkowych, którzy to wyłożyli autorowi łopatologicznie - nie uwzględnia ona istnienia czegoś takiego jak rynek, a ten na tle innych państwo europejskich ma się w Polsce dość dobrze i sprzedawcy muszą się liczyć z elastycznością popytu i konkurencją. Założę się, że ta podstawowa Panda zdrożenie najwyżej o 9 zł, żeby nie przekroczyć bariery 28 tys. zł (sprzedawcy bardo lubią końcówki typu 99 gr. i nie sądzę, żeby coś, co kosztowało 12,99 teraz było do nabycia za 13,09).

Tekst o drożejących ciastkach z powodu podwyżki VATu na cukier dowodzi nieznajomości tematu, bo taki wpływ istnieje tylko w przypadku ciastkarzy niebędących płatnikami VAT (ale ich z kolei nie dotknie podwyżka VATu na ciastka). Pozostali sobie odliczą ten wyższy VAT i efekt będzie taki, że więcej podatku zapłaci sprzedawca cukru, a mniej sprzedawca ciastek. Oczywiście pozostaje podwyżka VATu na ciastka, ale tu w grę wchodzi mechanizm, który przedstawiłem powyżej: większość z tej podwyżki zmniejszy zyski producentów i sprzedawców.

Pozdrawiam
      • stuj_halina Re: Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 13:02
        ...ale tu w grę wchodzi mechanizm, który przedstawiłem powyżej: większość z tej podwyżki zmniejszy zyski producentów i sprzedawców....

co zaowocuje zmniejszeniem wplywow do kasy państwa tytulem podatków, zmniejszeniem zarobków i stopniową redukcją zartrudnienia.

Do tego warto pamiętać o podwyżce składek Zus.

Zaztynam kalkulować i wychodzi że bardziej mi się opłaca pracować 2 godziny dłużej codziennie a zwolnić pracownicę
      • sammler Re: Raport: Co zdrożeje, co stanieje w 2011 roku 08.01.11, 16:32
        Masz rację, jeśli chodzi o mechanizm VAT-u (taka jest właśnie jego logika). Jest jednak jedno "ale". Jakakolwiek podwyżka podatków pośrednich jest najczęściej pretekstem do podwyżki cen. I tak będzie tym razem.

Część podwyżek może uda się obejść, część może wezmą na siebie producenci, ale "na chwilę". Czy uważasz, że jeżeli producent A przerzuci podwyżkę na klientów, a B nie, to długo pociągnie przy gorszej pozycji konkurencyjnej względem A? Też ceny ostatecznie podwyższy. Jeśli nie wprost, to pośrednio, np. operator komórkowy zrezygnuje z bardziej korzystnych ofert promocyjnych itp. itd.

Ale tych zasadniczych wydatków nie da się obejść w żaden sposób (choćby energia, która w Polsce jest obłożona stawką podstawową). Chcesz powiedzieć, że dystrybutorzy wezmą podwyżkę na siebie? To obejrzyj pierwszą fakturę z tego roku...

Co więcej, podwyżki zawsze są wyższe niżby to wynikało z prostego przeliczenia skutków podwyżki VAT-u. Po Nowym Roku (2 stycznia) wracałem do domu m.in. autobusem. Cena biletu powinna wzrosnąć o 5 gr. Wzrosła o 50. Na razie tylko ceny biletów kolejowych wzrosły jedynie o 1%, ale to może wynikać po prostu z ostatnich problemów kolei, przez które jakiejkolwiek nieuzasadnionej podwyżki pasażerowie by nie znieśli (zresztą myślę o linii Łódź-Warszawa, po której jeżdżą i PKP IC, i PR, które ostro ze sobą konkurują - jak jest gdzie indziej, nie wiem).

Biorąc to pod uwagę trudno ocenić, jak przełoży się głupia podwyżka VAT na wpływy do budżetu. Bo spada ogólna siła nabywcza naszych dochodów rozporządzalnych. MinFin nie jest w stanie oszacować skali zmian, bo nie dyktuje cen detalicznych. Nie wie, jak się one ostatecznie ukształtują. Może przyjmować co najwyżej jakieś założenia, ale błąd szacunku jest tu zbyt duży, by brać je na serio. Ktoś, kto wie, że od tej pory za prąd będzie płacił jeszcze więcej (pomijam coroczne wzrosty cen energii), być może stwierdzi, że stary samochód jest jeszcze całkiem OK i nie trzeba kupować nowego. Buty też jeszcze jeden sezon posłużą itp. itd. Ergo: rząd nie powinien szukać rozwiązań zastępczych, tylko wziąć się za prawdziwe reformy. Bo tylko one mogą przynieść realne korzyści i to na dłuższy czas. No ale jeśli nie ma się ekspertów i - co ważniejsze - woli do przeprowadzania zmian, to mamy to, co mamy.

Zresztą problem wcale nie leży w podwyżce VAT-u, tylko w tym, że ona tak naprawdę nic nie da. Lepszy skutek można by osiągnąć choćby przez rzeczywistą (a nie pozorowaną) racjonalizację zatrudnienia w administracji, szkolnictwie (zaraz do szkół wejdą roczniki spoza wyżu lub już weszły), rezygnację z bezsensownej obecności wojsk polskich w Afganistanie, wyrzucenie religii ze szkół, rezygnacja z programu wspierania deweloperów i banków pod nazwą RnS itp. itd. Nie mówiąc już o tak oczywistych zmianach jak reforma KRUS-u itp.

Ale ten rząd przez ponad 3 lata nic nie zrobił. I to trzeba zacząć sobie (i innym) uświadamiać.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka