Dodaj do ulubionych

Scorsese portretuje łajdaka z zasadami

11.01.11, 01:58
Serial jest cienki, oprócz pilota może. Lubię Buscemiego, ale właśnie jako aktora drugiego planu, bo na pierwszym robi się nudny. Ma jedną minę, która kojarzy mi się tylko z Fargo.
Scorsese zrobił tylko 1 odcinek, resztę robią niskobudżetowcy, więc jest nudno.
Obserwuj wątek
    • mol_chemiczny Buscemi miał parę pierwszoplanowych ról 11.01.11, 11:03
      Oczywiście, zgadzam się z określeniem "odwieczny", ale że "wreszcie może się wykazać w roli pierwszoplanowej" (z pamięci)? Już parę razy miał okazję, ostatnio choćby w "Interview".
      • parazyd potwierdzenie prawidłowości 19.01.11, 09:52
        że najlepsze filmy to dzisiaj seriale - hmm, nie wiedziałem że jest taka prawidłowość, nawet nie podejrzewałem... ale jest szansa, że to tylko redaktorek myli jakość z popularnością
        • misiek-st Re: potwierdzenie prawidłowości 21.01.11, 12:48
          To jest prawda, redaktorek (po co ta złośliwość?) się nie myli. Od kilku lat takie produkcje jak "Rodzina Soprano", "Deadwood", "Rzym", "Kompania braci", "The Wire", "In Treatment", "Mad Men", "Sześć stóp pod ziemią" i in. wyznaczają nowe standardy jakości filmowej w takich gatunkach jak odpowiednio film gangsterski, western, film historyczny, wojenny,policyjny, psychologiczny, obyczajowy. Łamią standardy filmowe na czele z ograniczeniami narzucanymi przez MPAA, rozsadzają dotychczasowe ramy gatunków, pogłębiają do niespotykanego stopnia szczegółowości psychologię postaci i tworzą światy z nieznanym dotąd realizmem. Przynoszą poważne refleksje o świecie, człowieku, życiu i śmierci, wybitne kreacje aktorskie (Ian McShane w "Deadwood", James Gandolfini i Michael Imperioli w "Sopranos", Gabriel Byrne i Mia Wasikowska w "In Treatment", "Jon Hamm w "Mad Men"). I są pokazem rewelacyjnej realizacji, maestrii narracyjnej - i wreszcie są fantastyczną rozrywką. Ambitną, kształcącą, nierzadko również budzącą trudne i bolesne refleksje ("In Treatment", "Sześć stóp..."). Bez wątpienia seriale te wygrywają obecnie w cuglach z produkcją kinową, która od 1996 roku notuje pogłębiający się nieustannie regres intelektualny. Pozdrawiam i polecam wymienione tytuły.
    • jankolodziejski Re: Scorsese portretuje łajdaka z zasadami 11.01.11, 13:48
      ja akurat jestem fanem tych gangsterskich klimatów więc serial jak najbardziej na tak, uważam, że dialogi są mistrzowskie, tekst jak Nucky mówi "pamiętaj, prawda nigdy nie może przesłonić dobrej historii" no nic dodać, nic ująć
    • potepastefan Dla nas to tylko 11.01.11, 18:36
      rozrywka i nic więcej. Jak TU
    • spamla2 Scorsese portretuje łajdaka z zasadami 19.01.11, 09:41
      Wydaje mi sie, ze serial to efekt wspolpracy Terencea Wintera z roznymi rezyserami (ale wiadomo, wyborcza wie lepiej). Tylko przy pierwszym odcinku wspolpracowal ze Scorsese. Serial ma swoj klimat i na pewno znajdzie grupe swoich zwolennikow.
    • tajlerdarden Gwoli wyjaśnienia 19.01.11, 09:56
      Scorsese reżyserował tylko pilota, poza tym jest jednym z producentów serialu.
      A wogóle co to za sensacje o serialu, w Polsce dopiero teraz puszczają?
      Na Zachodzie w grudniu zakończył się pierwszy sezon, nieźle...
      • nienoto Re: Gwoli wyjaśnienia 19.01.11, 10:51
        Grudzień był miesiąc temu, więc człowieku nie przesadzaj!
        Serial jest znakomity. Faktycznie tylko pierwszy odcinek reżyserował Scorsese i jest on najlepszy. Ale następne odcinki też ogląda się z wielką przyjemnością. Choć rozumiem że są różne gusta, różne kompetencje filmowe i nie każdemu musi się podobać... Ale krytyka na zasadzie mi się nie podoba więc film jest cienki jest wkurzająca
      • wojtusia Re: Gwoli wyjaśnienia 19.01.11, 13:16
        Nie histeryzuj. Są seriale, które lecą tydzień po premierze w stanach, np. Dexter.
        Na razie widziałam tylko pierwszy odcinek zakazanego imperium, reszta nagrana czeka, ale Steva Buscemi uwielbiam, więc raczej sie nie zrażę.
    • sir_fred Scorsese portretuje łajdaka z zasadami 19.01.11, 13:17
      klimat jest, ale dramaturgii za grosz. Przy takim Crime Story wysiada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka