Dodaj do ulubionych

Bowdleryzacja Marka Twaina

16.01.11, 12:45
Kolejny dziennikarz Gazety Wyborczej zwolennikiem uzdrawiania świata BOLESNĄ prawdą. Kolejny lubiący jak boli innych - jakichś tam Polaków czy Niemców, a teraz tak kolorowych jak i białych Amerykanów. Niestety kwestia tej bolesnej prawdy nie jest na ogół taka oczywista i prosta. A może czas na autoterapię środowiska GW? Trochę bólu nie zaszkodzi.
Obserwuj wątek
    • galaxy2099 Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja ... 16.01.11, 16:08
      Autor kpi z tych co "wykreslaja" i poprawiaja ksiazki ale ktos to robi ... czyz nie sa to ludzie z tej samej strony sceny polityczneju ktora w swoich pogladach reprezentuje Zawadzki czesto dajac tego dowod w swoich feleitonach z USA?
      Czyz nie sa toi wlasnie uprawiajaca poprawnosc polityczna do bolu lewica?

Czekamy na kolejny krok lewicy w "poprawianiu swiata" w postaci np uroczystego spalenia na stosie paru ksiazek i wykresleniu ich z dziedzictwa kulturowego ludzkosci nop. Biblii
      • maaac Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 16.01.11, 16:18
        Oj czyli mamy realny dowód na to kto jest dziś w Polsce lewicą, jeśli ją definiuje chęć zakazywania wydawania książek.

Wystarczy jedno nazwisko - Gross.

PS.
        Nie martw się. Biblię to prędzej kto inny wyklnie (już raz to zrobili), bo zawiera tam nie miłe prawdy, takie jak np to, że biskupi powinni mieć żony, a naśladowcy Chrystusa nie powinni się przywiązywać do dóbr materialnych. Inna nie miła prawda to "królestwo moje jest nie z tego świata". No i jeszcze jeden ból... wszyscy autorzy realnie zapisujący Boże Słowo to Żydzi.
        • stara.beata Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 16.01.11, 22:05
          Czyżby? Widzę, że przyda się panu trochę edukacji. Proszę sprawdzić jakiej narodowości był autor Ewangelii Św. Łukasz i w jakim języku były pisane pozostałe Ewangelie.

• maaac Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 16.01.11, 23:04
            stara.beata napisała:

> Czyżby? Widzę, że przyda się panu trochę edukacji.
            Wątpie.

>Proszę sprawdzić jakiej narodowości był autor Ewangelii Św. Łukasz
            Prosze nie mylić "tradycji" z faktami.

>i w jakim języku były pisane pozostałe Ewangelie.
            Czyli z faktu, że spora część obecnej literatury naukowej jest publikowana po angielsku wynika, że wiekszość naukowców jest Brytyjczykami? Tak samo dzieła pisane po łacinie sugerują, że autorzy byli Rzymianami?

W tamtych czasach jezyk grecki spełniał tą samą rolę, co dziś angielski, jeszcze "niedawno" francuski, a przedtem łacina (a w niektórych dziedzinach w pewnym okresie niemiecki).

O samej "sile" argumentu, że autor jednej lub dwóch z ponad 70 ksiąg Biblii podobno nie był Żydem powala.

A tak przy okazji:
            pl.wikipedia.org/wiki/Biblia#Zakaz_posiadania_i_czytania_Biblii
            • stara.beata Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 16.01.11, 23:27
              Przestań człowieku się wymądrzać, kombinować, kluczyć, rozmywać sedno sprawy, bo takim postępowaniem tylko się ośmieszasz. NAPISAŁES:

"No i jeszcze jeden ból... wszyscy autorzy realnie zapisujący Boże Słowo to Żydzi."

To jest KŁAMSTWO, ponieważ Ewangelia Św. Łukasza jest niewątpliwie jedną z najistotniejszych elementów Pisma Świętego Nowego Testamentu, a więc Słowa Bożego chrześcijan. Św. Łukasz był niewątpliwie Grekiem a nie żydem. Mogłabym podać inne przykłady, argumenty ośmieszające pana, ale mi się nie chce. Wykazałam co miałam, więc dyskusję uważam za zakończoną.
              • stara.beata Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 16.01.11, 23:30
                elementów=składowych.

Przepraszam za pomyłkę
              • maaac Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 17.01.11, 06:38
                > Przestań człowieku się wymądrzać, kombinować, kluczyć, rozmywać sedno sprawy, b
                > o takim postępowaniem tylko się ośmieszasz. NAPISAŁES:
                Napisałem znacznie więcej, czepiasz się jednego zdania w dodatku w sposób ośmieszający.

> To jest KŁAMSTWO, ponieważ Ewangelia Św. Łukasza jest niewątpliwie jedną z
                > najistotniejszych elementów Pisma Świętego Nowego Testamentu, a więc Słowa Bożego
                > chrześcijan.
                Nie jest kłamstwem. Przeważająca większość autorów była Żydami. Biblia jest całością, a nie tylko jedną Ewangelią.

> Św. Łukasz był niewątpliwie Grekiem a nie żydem.
                Niewątpliwie się tak przyjmuje, ale TYLKO przyjmuje.
                Drobnna uwaga freudowska - jak piszesz Grekiem to i pisz Żydem.

> Mogłabym podać inne przykłady, argumenty ośmieszające pana, ale mi się nie chce.
                > Wykazałam co miałam, więc dyskusję uważam za zakończoną.
                Możesz, ale nie podasz, bo tylko się ośmieszysz, tak jak z sugestią, że język w którym zapisywano Nowy Testament ma wskazywać na narodowość autorów.
                • stara.beata Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 17.01.11, 11:31
                  Możesz, ale nie podasz, bo tylko się ośmieszysz, tak jak z sugestią, że język w którym zapisywano Nowy Testament ma wskazywać na narodowość autorów.

Pracowitego głupca można jeszcze wyedukować. Leniwy głupiec to beznadziejny przypadek, więc głupcem umrze. Rozsądny człowiek, gdy usłyszy stwierdzenie, że "Św. Łukasz był Grekiem", stara się tę informację sprawdzić. W dobie internetu zajmuje to przecież 3-5 minut. Co zaś robi leniwy głupiec? Nie, on tej informacji nie weryfikuje. Zamiast tego układa jakieś mętne teorie, sugestie, że rzekomo Św. Łukasz tylko pisał po grecku, ale wcale nie był Grekiem. Biedak słyszał, że w którymś kościele dzwoni, ale nie wie w którym, ponieważ co do narodowości jednego z Ewangelistów są pewne niejasności, ale wcale nie chodzi o Św. Łukasza. Mylą mu się fakty, autorzy Ewangelii, same Ewangelie. Nadal jednak jak ten osioł będzie więc tkwił na stanowisku, że "wszyscy autorzy realnie zapisujący Boże Słowo to Żydzi".

Ta już moja ostatnia próba - Łukasz był z pochodzenia Grekiem z Antiochii, z zawodu lekarzem - Tekst linka

Jeżeli i teraz mu mózg się nie włączy i nadal będzie bronił swych kłamstw brnąc w kolejne kłamstwa, to wypadnie tylko współczuć jego najbliższym, amen.
                  • maaac Re: Autor kpi ale jest taki jak co co wykreslaja 17.01.11, 14:35
                    > Pracowitego głupca można jeszcze wyedukować. Leniwy głupiec to beznadziejny prz
                    > ypadek, więc głupcem umrze. Rozsądny człowiek, gdy usłyszy stwierdzenie, że "Św
                    > . Łukasz był Grekiem", stara się tę informację sprawdzić. W dobie internetu zaj
                    > muje to przecież 3-5 minut. Co zaś robi leniwy głupiec? Nie, on tej informacji
                    > nie weryfikuje. Zamiast tego układa jakieś mętne teorie, sugestie, że rzekomo Ś
                    > w. Łukasz tylko pisał po grecku, ale wcale nie był Grekiem. Biedak słyszał, że
                    > w którymś kościele dzwoni, ale nie wie w którym, ponieważ co do narodowości jed
                    > nego z Ewangelistów są pewne niejasności, ale wcale nie chodzi o Św. Łukasza. M
                    > ylą mu się fakty, autorzy Ewangelii, same Ewangelie. Nadal jednak jak ten osioł
                    > będzie więc tkwił na stanowisku, że "wszyscy autorzy realnie zapisujący Boż
                    > e Słowo to Żydzi".

Człowieka z niewiedzą można czegoś nauczyć. Zwykłego kłamcę można przekonać do mówienia prawdy. Co innego z nałogowym kłamcą. Ten będzie szedł w zaparte i udawał, że nie widzi co sam pisał i co inni pisali.
                    A teraz wracajmy do konkretów dowodząccych dlaczego ktoś jest kłamcą nałogowym:

forum.gazeta.pl/forum/w,904,120985938,121006613,Re_Autor_kpi_ale_jest_taki_jak_co_co_wykreslaja.html
                    Czyżby? Widzę, że przyda się panu trochę edukacji. Proszę sprawdzić jakiej narodowości był autor Ewangelii Św. Łukasz i w jakim języku były pisane pozostałe Ewangelie.
                    A tu jest moja odpowiedź na to:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,904,120985938,121009030,Re_Autor_kpi_ale_jest_taki_jak_co_co_wykreslaja.html
                    >Proszę sprawdzić jakiej narodowości był autor Ewangelii Św. Łukasz
                    Prosze nie mylić "tradycji" z faktami.
                    Wystarczy zajrzeć do przywołanej przez starą.beatę Wiki by tam przeczytać:
                    >>Tradycja chrześcijańska sięgająca połowy II wieku n.e. przypisuje autorstwo Trzeciej Ewangelii i Dziejów Łukaszowi, towarzyszowi podróży misyjnych św. Pawła, którego Paweł wymienia w liście do zboru w Kolossach jako "ukochanego lekarza" (Kol.4,14). <<<

Co dalej widzimy:
                    >>sugestie, że rzekomo Św. Łukasz tylko pisał po grecku, ale wcale nie był Grekiem<<
                    Nie droga pani manipulantko - TEGO nie sugerowałem, to się urodziło wyłacznie w Pani głowie.
                    Pani raczyła coś takiego napisać: >>w jakim języku były pisane pozostałe Ewangelie<< to własnie wyśmiewam pisząc:
                    >>Czyli z faktu, że spora część obecnej literatury naukowej jest publikowana po angielsku wynika, że wiekszość naukowców jest Brytyjczykami? Tak samo dzieła pisane po łacinie sugerują, że autorzy byli Rzymianami?

W tamtych czasach jezyk grecki spełniał tą samą rolę, co dziś angielski, jeszcze "niedawno" francuski, a przedtem łacina (a w niektórych dziedzinach w pewnym okresie niemiecki). <<
                    Temat przez rasową manipulantkę i kłamczuchę pominięty i zapomniany.

Idźmy dalej z kłamstwami:
                    > Biedak słyszał, że w którymś kościele dzwoni, ale nie wie w którym, ponieważ co do
                    > narodowości jednego z Ewangelistów są pewne niejasności, ale wcale nie chodzi o Św.
                    > Łukasza. Mylą mu się fakty, autorzy Ewangelii, same Ewangelie.

Jasne, jasne mylą się... tylko anie słowa na temat tego co mi się ma niby mylić... Ot taka sobie potwarz bez argumentów.

> Nadal jednak jak ten osioł będzie więc tkwił na stanowisku, że "wszyscy autorzy realnie
                    > zapisujący Boże Słowo to Żydzi".

Tiaaaaa.... tylko po co była ta dyskusja na temat tego o ilu księgach Biblii mówimy i jak to właściwie tylko Ewangelia Łukasza ma znaczenie "dla Chrześcijan", a resztę ksiąg można na dobrą sprawę zlekceważyć:
                    >>To jest KŁAMSTWO, ponieważ Ewangelia Św. Łukasza jest niewątpliwie jedną z najistotniejszych elementów Pisma Świętego Nowego Testamentu, a więc Słowa Bożego chrześcijan.<<
                    forum.gazeta.pl/forum/w,904,120985938,121009791,Re_Autor_kpi_ale_jest_taki_jak_co_co_wykreslaja.html
                    Nie droga Pani. Mogę się zgodzić, że "udowodniła" Pani hipotetyczne greckie pochodzenie JEDNEGO spośród wielu autorów Biblii.

Prawidłowo więc powinienem się wyrazić uznając TRADYCJE względem autorstwa i pochodzenia autora Ewangelii św. Łukasza i prawdopodobnie Dziejów Apostolskich : "przytłaczająca większość autorów realnie zapisujący Boże Słowo to Żydzi"

>

> Ta już moja ostatnia próba - Łukasz był z pochodzenia Grekiem z Antiochii, z zawodu lekarzem - Tekst linka
                    >

>
                    > Jeżeli i teraz mu mózg się nie włączy i nadal będzie bronił swych kłamstw brnąc
                    > w kolejne kłamstwa, to wypadnie tylko współczuć jego najbliższym, amen.
                    Wybacz, ale kłamstwami mnie na prawde nie nawrócisz, tak samo manipulacjami.
                  • maaac PS. Do poprzedniego 17.01.11, 14:43
                    Naprawę tak Pani wadzi ta żydowskość Biblii?
                    Czy to tylko źle pojęta kwestia puryzmu informacyjnego?
                    Gdyby nie ta próba "edukowania" mnie to może jakoś byśmy się dogadali (bowiem w "detalu" miałą Pani częściową rację)- tak mamy się wzajemnie za głupców i kłamców.
                    Warto było?
    • makaron1234 Bowdleryzacja Marka Twaina 16.01.11, 21:13
      „bowdleryzacja” ???! A coz to za nowe slowo wymyslone przez kolejnego "geniusza" z GW ? Nie wiem czy jest to objaw palanctwa i matolectwa tzw. "dziennikarza" czy po propstu prostacka proba zainstneinia medialnego. Jezyk polski na prawde jest bogaty, wystarczy sie go tylko pouczyc.
      • nietuskaczka Re: Bowdleryzacja Marka Twaina 17.01.11, 17:14
        Mariusz Zawadzki plagiaryzuje artykuly prasowe i wypowiedzi czytelnikow zamieszczane na lamach NYT, i po ich kompilacji zamieszcza je jako wlasne teksty w Gazecie Wyborczej, pod swoim nazwiskiem, bez podawania zrodel. Zzyna doslownie slowo w slowo.
        Oto przyklad:
        www.nytimes.com/2011/01/07/opinion/l07twain.html?_r=1&scp=4&sq=Mark%20Twain&st=cse
        Zeby "uprawiac" taki rodzaj dziennikarstwa, to M.Z. nie musial wcale przyjezdzac do Stanow w charakterze "korespondenta" GW. Rownie dobrze moglby siedziec na Czerskiej i przegladac NYT w Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka