Dodaj do ulubionych

Zwiększ sobie emeryturę

17.01.11, 07:05
Ciekawy tekst. Fajnie, ze ten temat jest poruszony.

Moim zdaniem mamy tu duzy problem skali. W UK moga sobie pozwolic na nizsze oplaty bo po prostu stawki sa wieksze. Jesli Polak bedzie odkladal 60 zl miesiecznie, to sorry, ale to jest 15 EURO!!!

To nie moze wystarczyc na porzadna emeryture.

Moim zdaniem powinnismy postepowac tak jak Korea czy Japonia i w poczatkowej fazie przyciagac ludzi do oszczedzania. Niech to nie bedzie 2% pensji tylko 10% na poczatek. Te pieniedza wejda w gospodarke i stworza miejsca pracy, ktorych baardzo potrzebujemy!
Obserwuj wątek
    • drugiobserwator Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 07:26
      Gówno prawda.Nie dajcie się ludzie wpuścić w maliny.Porównajcie wasze pensje z przed 15,czy 10 lat z obecnymi.W Polsce nie chodzi o to,by naród był bogaty,tylko aby go okraść z jego pieniędzy.Tak to można sobie liczyć na papierze,jaka to będzie słodka przyszłośc.Polska rzeczywistość jest inna.A jaka jest gwarancja,że po 20,30,40 latach mozolnego oszczędzania,nie przyjdzie drugi Balcerek i nie napędzi 70% inflacji? A póżniej nie wymieni pieniędzy?Co wtedy?Wtedy z 50 tys.zł zostanie nam dajmy na to 5zł.No i mamy po ptakach.Oszczędności całego życia diabli wezmą.Kto nie wierzy ,niech oszczędza,sam się przekona.
      • thegreatmongo Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:22
        Jesli uwazasz, ze to "Balcerowicz napedzil inflacje" to znaczy, ze nie jestes zbyt bystry.

Nawet Lepper ci powie, ze Baclerowicz wlasnie inflacje uwazal, za najgorsze zlo i schladzal gospodarke.

Ale masz racje, ze po niedawnym skoku na OFE raczej malo kto bedzie chcial tak oszczedzac, zamiast np na lokacie...
        • pogromca_mrowek OFE pobierają 0,54% roczniea nie miesięcznie! 17.01.11, 14:15
          Gdyby to było miesięcznie to rocznie zabieraliby 0,54x12=6,5%. Tyle to z obligacji nie wycisną (a głownie w nie musza inwestować) a i giełda na pstrym koniu jeżdzi. Troche krytycyzmu by sie przydało bo takie głupoty piszecie że zęby bolą (ps. nie zmienia to faktu że prowadzenie OFE w Polsce to cymes interes)
          • jarek_na_smietniku Tusk lub inny i tak będzie chciał ukraść 17.01.11, 16:51
            Po co odkładać? Za kilka lat znajdzie się kolejny złodziej, który "dla dobra nas wszystkich" stwierdzi, że wszystkie oszczędności zostaną przejęte przez Zakład Utylizacji Składek, a obywatele w zamian dostaną papier toaletowy.
            • najlepszygeorge Re: Tusk lub inny i tak będzie chciał ukraść 17.01.11, 18:16
              Ciekawe jak to się dzieje, że w krajach rozwiniętych są opłaty znacznie niższe i fundusze wychodzą na zero, natomiast w Bolandzie przy horrendalnych opłatach się nie da?

• sobiepan45 Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:28
        Jak uniknąć ZUS?
        • lesher Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:59
          Umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich (brak ZUSu, 50% kosztów uzyskania przychodu) + dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w NFZ (efektywnie ok 70 zł/mc, co prawda trzeba "z góry" zapłacić ok. 300 zł/m-c ale potem większość z tego odpisuje się w rozliczeniu rocznym) - oto rozwiązanie.
          • wj_2000 Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 11:54
            2 tygodnie temu mój kolega (rocznik 1940, profesor) odszedł na emeryturę. Mimo możliwości brania jej od 65 roku życia (i dalszego zatrudnienia), nie skorzystał z tego.

I oto okazuje się, że Ustawa z roku 1998 wprowadzająca nowy sposób liczenia emerytur (zgromadzony kapitał waloryzowanych składek dzieli się przez oczekiwaną liczbę miesięcy dalszego trwania życia osoby o wieku w którym emerytura jest obliczana) przewiduje iż osoby urodzone przed 1 I 1949, o których się myśli jako o tych, którzy rozliczają się według starych KORZYSTNYCH zasad, mają też możliwość naliczenia emerytury według NOWYCH, kapitałowych zasad, jeśli te okażą się korzystniejsze. Możliwość ta została przewidziana po 31 XII 2008 roku, czyli stosuje się już 2 lata.

Otóż ta nowa zasada okazała się NIESŁYCHANIE KORZYSTNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Mój kolega, według starych zasad dostałby 70% ostatniej pensji, a wedug nowych dostał, dożywotnio 110%.

ZUS to jakiś filantrop, a nowe zasady nie takie groźne.
            Dla tak lukratywnych emerytur trzeba jednak decydować się na emeryturę w późnym fizycznie wieku. Mój kolega ma 70 lat i 9 miesięcy.

Unikanie ZUS to lekkomyślność. W każdym razie, gdy ktoś ma dochody zbliżone do średniej, to sam sobie nie zapewni emerytury. Szansa, że trafi na jakiś kryzys, przekręt w konkretnym banku, że naciągną go na "pożyczkę" własne dzieci, etc. etc. są za duże.

Wreszcie, gdy ktoś jest w stanie zgromadzić skromne oszczędności (nie wystarczające do utrzymania się z procentów), które trzeba całe skonsumować do śmierci, to w jakim tempie je konsumować?? Ile lat życia złożyć? Średnią? A co gdy Bozia każe nam żyć nie 15 lat po 65, czyli do 80, a dwa razy dłużej? Do 95. Nie ma takich ludzi? Znam osobiście bardzo wiele kobiet (moje ciotki, matki większości moich kolegów) przekraczających granice 95 lat.

System emerytur (obojętnie czy państwowych, czy przez instytucje prywatne) pozwala drogą UBEZPIECZENIOWĄ wypłacać wszystkim wchodzącym do "puli" DOŻYWOTNIO emerytury w takiej wysokości, jakby miały wystarczyć na ŚREDNIĄ długość dalszego trwania życia. Bez tego część ludzi w pewnym wieku zostawała by albo bez środków dożycia, a inna bardzo ostrożna, żyła by przeciętnie długo na bardzo NĘDZNYM poziomie, umierając z połową czy nawet większą częścią oszczędności dziedziczoną przez jakiegoś nielubianego siostrzeńca, czy przez gminę.

Podsumowując. Twoje cwaniackie rady, to se..... Niestety, mój - niby mądry - synek dokładnie tak postępował do 45 roku życia, w którym to roku wystąpiły w jego życiu takie zmiany, że teraz gorzko płacze.
            • kixx Czy warto pracowac do wieku,do ktorego statystyczn 17.01.11, 12:47
              Czy warto pracowac do wieku,do ktorego statystycznie nie masz szans dozyc?
              I co wtedy z pieniedzmi zabranymi mi przez ZUS?
              A brales pod uwage,ze gdyby ten profesor poszedl na emeryture w wieku 65 lat,i dalej pracowal,to mialby nie tylko pensje,ale i emeryture?
              a zdajesz sobie sprawe,ze w takim przypadku,to co zyska przez te 5 lat pracy ,dzieki wyzszej emeryturze przy pozniejszym na nia przejsciu,wyrowna sie z zyskami z wiekszej emerytury po ok 18 latach
              Teraz to wszystko przemysl,i napisz jeszcze raz,ze oplacalo mu sie dluzej pracowac
              • wj_2000 Re: Czy warto pracowac do wieku,do ktorego statys 17.01.11, 22:52
                Cha!
                Śmieszny jesteś myśląc, że ja tego nie mam głęboko przemyślanego.
                Nie wiedząc o zapisie w ustawie pozwalającym liczyć emeryturę "starym emerytom" po nowemu, namawiałem przez 5 lat swojego kolegę do wystąpienia o emeryturę.
                SAM OSOBIŚCIE to zrobiłem w wieku 65 lat i - lącznie z odsetkami - zgromadziłem ok. 250tys. z tej emerytury.
                De facto zaklad pracy mojego kolegi prowdził inną politykę niż mój i, gdy on sondował (w wieku 65 lat) jak się jego pracodawca zachowa, dostał odpowiedź, że zaproponują mu pół etatu.
                To on tę propozycję olał. Olał takze możliwość pobierania emerytury bez wypowiadania stosunku pracy, co obowiązywało przez ostatnie 2 lata.
                Wydawało się, że stracił "na czysto" pięcioletnią emeryturę.
                Te twoje 16 lat pewnie jest dobrze obliczone przy założeniu, że mógł emeryturę brać przez 5 lat. Ale w jego przypadku, to były tylko 2 lata!
                Więc bilans jest inny.
                Ja sam uważam, że gdybym 5 lat temu miał świadomość o możliwości innego liczenia emerytury po 31 XII 2008 roku, nie wybrałbym drogi czekania do 70 lat.
                To zalezy od przewidywanego DLA SIEBIE czasu życia.
                Ale, gdybym był kobietą, nie miał bym wątpliwości, że mi się to opłaci!!!

------
                Wesołe jest życie staruszka, wesołe jak piosnka jest ta."
            • lesher Re: Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 12:55
              > Mój kolega, według starych zasad dostałby 70% ostatniej pensji, a wedug nowych
              > dostał, dożywotnio 110%.

Popełniasz zasadniczy błąd - ekstrapolujesz bezrefleksyjnie przeszłość na przyszłość. To że tak BYŁO nie oznacza że tak BĘDZIE w momencie kiedy ja przejdę na emeryturę.

> Unikanie ZUS to lekkomyślność. W każdym razie, gdy ktoś ma dochody zbliżone do
              > średniej, to sam sobie nie zapewni emerytury. Szansa, że trafi na jakiś kryzys,
              > przekręt w konkretnym banku, że naciągną go na "pożyczkę" własne dzieci, etc.
              > etc. są za duże.

Wręcz odwrotnie. Płacenie składek do ZUSu to głupota. Tak jak napisałem wcześniej zmieniają się warunki. ZUS jest de facto piramidą finansową, problem polega na tym że za kilka lat zabraknie wpłacających. Nawet jak zrobisz prostą symulację to zobaczysz że za kilka -kilkanaście lat ZUS nie będzie w stanie wywiązać się z wypłat godziwych emerytur. Nie wiem jak to zostanie rozwiązane - może przez opodatkowanie emerytur, może przez inflację, ale liczenie na to że uzyska się realne pieniądze jest mrzonką. Pamiętasz emerytury w Rosji w latach 90tych?? Niby były, tylko że w żaden sposób nie dało się z nich przeżyć (mówię o przeciętniakach, nie o wierchuszce).
              Tylko pls. nie pisz, że Państwo zawsze może podwyższyć podatki - bo trzeba by było na granicach zasieki z drutu kolczastego postawić i wieżyczki z karabinami, a wszystkim obywatelom poniżej 40 lat paszporty odebrać...

> Wreszcie, gdy ktoś jest w stanie zgromadzić skromne oszczędności (nie wystarcza
              > jące do utrzymania się z procentów), które trzeba całe skonsumować do śmierci,
              > to w jakim tempie je konsumować??

W najgorszym przypadku mogę sprzedać mieszkanie. Poza tym myślę, że w przyszłości pojawią się dożywotnie renty oferowane przez zakłady ubezpieczeniowe - standardowy produkt na rozwiniętych rynkach.

> Podsumowując. Twoje cwaniackie rady, to se..... Niestety, mój - niby mądry - sy
              > nek dokładnie tak postępował do 45 roku życia, w którym to roku wystąpiły w jeg
              > o życiu takie zmiany, że teraz gorzko płacze.

Trzeba oczywiście gromadzić oszczędności. Ja mam odłożone IKE w takiej wysokości, że spokojnie wystarczy mi na emeryturę, nawet zakładając że nie będę mógł pracować (liczę że będę na tyle sprawny że będzie to możliwe). Zwróć uwagę, że oszczędności możesz wydać na leczenie jeżeli poważnie zachorujesz, albo pomóc dziecku, generalnie masz elastyczność. A jak masz zapis w ZUSie to nic z nim nie możesz zrobić.
              Poza tym, jeżeli sytuacja w naszym kochanym kraju będzie zmierzała w niezbyt ciekawym kierunku, to własną kasę zawsze możesz "przebazować" do innego kraju. W ZUSie jesteś w 100% zależny od widzimisie polityków i ich lepkich łap.
            • yves1940 Re: Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 13:00
              No nareszcie ktos z glowa. Oczywiscie emerytura z ZUS - GWARANTOWANA PRZEZ PANSTOWO - powinna byc podstawa emertyry. Reszte to do obywatela nalezy decyzja, czy oszczedzac w dodatkowym funduszu - tco najwazniejsze przez kogo jest on gwarantowany, to dobry pomysl, szczegolnie ze mozna odliczyc od podatku. Ale nalezy zaczynac jak sie jest mlodym, bo stawka z natury zalezy od wieku. Osczedzac samemu- to wielkie ryzyko, bo inflacja nawet 3.1% nie gwarantuje godnego dochodu. Kupujmy wiec mieszkania, domy (oby nie za duze; bo na emeryturze nie bedziemy mieli srodkow ich utrzymywac zwazywszy koszt ogrzewania).

• nople Re: Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 14:18
                Ale zawsze taki dom można sprzedać, mieszkanie sprzedać/wynająć i w razie jakiegoś problemu z odłożonym kapitałem - jest zabezpieczenie na starość. PO prostu część pieniędzy odłożonych "na starość" trzeba zainwestować np. w nieruchomość, a część może sobie pracować i procentować (np. na lokacie).
                W emerytury dla obecnych 20-, 30- a nawet 40- latków chyba już mało kto wierzy.
            • match69 Re: Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 13:03
              ale kolega mowi o jakis sytuacjach amrginalanych, 95 lat dozywaja jednostki styatyscznie srednia jest taka a nie inna cos ok 75 lat mezczyni, 80 kobiety chyba nie jestem pewien. z tym samo odkladaniem tu chodi bardziej o to ze jak ktos chce to sobie sam odklada i robi ze skladka emerytalna co sobie zazyczy. To opcja nie dla wszystkich, ale sa ludzie ktorzy z niej by korzystali z checia. Wola placic zdrowtna i tyle. a jak ktos chce do puli emerytow panstwoych nalezec droga wolna.

• z17 Re: Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 13:07
              Wj_2000. Twemu koledze wyszła wysoka kwota TYLKO I WYŁĄCZNIE z dwóch powodów. Pierwszy wskazałeś sam - bardzo późne przejście na emeryturę. Drugi powód to kapitał początkowy. Był on bardzo korzystnie naliczany i waloryzowany. Moich kilka lat pracy przed 1999 rokiem jest dziś warte więcej niż późniejsza praca na dwóch etatach przez 10 lat! Obecne roczniki, czyli ludzie którzy zaczęli pracę po 1999 roku, nawet nie mogą marzyć o takiej stopie zastąpienia jak Twój kolega, bo ich żaden kapitał początkowy nie obejmie. Rząd bardzo chytrze podszedł do zmian emerytalnych - kapitał początkowy łagodzi szok przejścia na nową emeryturę i dopiero stopniowo będzie się okazywało, ze król jest nagi, a nowe emerytury głodowe.

• wj_2000 Re: Czy warto unikać ZUS? 17.01.11, 23:07
                z17 napisała

> itał początkowy. Był on bardzo korzystnie naliczany i waloryzowany. Moich kilka
                > lat pracy przed 1999 rokiem jest dziś warte więcej niż późniejsza praca na dwó
                > ch etatach przez 10 lat! Obecne roczniki, czyli ludzie którzy zaczęli pracę po
                > 1999 roku, nawet nie mogą marzyć o takiej stopie zastąpienia jak Twój kolega, b
                > o ich żaden kapitał początkowy nie obejmie. Rząd bardzo chytrze podszedł do zmi
                > an emerytalnych - kapitał początkowy łagodzi szok przejścia na nową emeryturę i
                > dopiero stopniowo będzie się okazywało,

Dziękuję Ci za te uwagi. Miałem niejasne przeczucie, że jest tak jak piszesz, ale nie miałem jak tego sprawdzić. trzeba skonkludować, że mój przyjaciel skorzystał (bez swojego udziału) ze sprzyjających okoliczności.
                pochwalę się, ze ja też skorzystałem z okoliczności odmawiając zamiany prawa lokatorskiego na własnosciowe w roku 1977 i następnie wykup na własność i czekając do roku 1989. Na jesieni tego roku wykupiłem mieszkanie lokatorskie za cenę 1 m^2 mieszkania na wolnym rynku.
                Pracownicy BOGATYCH zakładów państwowych też "złapali Pana Boga za nogi" bez własnej zasługi.

____
                Wesołe jest życie staruszka, wesołe jak piosnka jest ta."
            • skilt wj_2000 17.01.11, 23:41
              czy możesz podać skąd ta graniczna data "31.XII.2008", plis.
            • zdzisiek66 Re: Czy warto unikać ZUS? 18.01.11, 10:32
              Wszystkie wady przez ciebie bledną wobec jednego faktu. Zaoszczędzone przeze mnie pieniądze to moje pieniądze. Są w banku, który może zbankrutować, kupię za nie papiery wartościowe firm lub państw, które również mogą, (ale nie muszą) zbankrutować. Ale .
              Nawet pieniądze wpłacone do OFE, chociaż nie są już moje, to nadal . Mam szansę część z nich odzyskać.
              A pieniędzy, które wpłacisz do ZUS, już nie ma. Znikają w czarnej dziurze, w zamian za mglistą obietnicę jakiejś emerytury, nie wiadomo kiedy i jak wysokiej. I tylko pod warunkiem, że będzie wtedy wystarczająco dużo frajerów, którzy będą tam wrzucać własne pieniądze.
      • dupa2_1 Re: Zwiększ sobie emeryturę - tylko dla frajerów! 17.01.11, 10:34
        Ciekawe ilu frajerów uwierzy rządowi i odda im pieniądze? Po tym, co dziś robi TUSK?

TUSK oddaj moje składki do OFE.
        Przestań finansować wcześniejsze emerytury pijanych pilicjantów, wojskowych i żon górników. Zobacz do czego to prowadzi.
        Pijany generał rozwalił połowę polskich urzędników w Smoleńsku. Generał też nie przeżył
        Pijany policjant zabił w Łodzi przechodnia, bo miał psa. Psu nic się nie stało.

Oni nie płacą składek emerytalnych, a mają dwa razy większe emerytury niż my.
        Zabrakło ci na emerytury dla pijanych policjantów, wojskowyc i żon górników.
        Onie nie płacą składek i nie należą do OFE.
        Z OFE nie możesz ukraść nić, bo to prywatna kasa, więć musisz ją ukraść zanim trfi do funduszy. Emerytury z OFE ukradniecie dopiero w przyszłości, gdy ich wypłacanie przekażecie do ZUS. A z ZUSu rząd może ukraść każde pieniądze, jak dziś wystarczy jedna ustawa w sejmie.
      • wiesniak70 Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:47
        Tez uwazam, ze nie ma co wierzyc w cuda obiecywane w napisanej na kolanie ustawie (tak samo na kolanie jak VAT 23%, gdzie 3/4 producentow nie wie jaki VAT zastosowac na "rogala"). 60zl to malo, ale mozna raz w roku kupic jakies monety, znaczki, czy antyki - na starosc gdy bedzie ciezko, w sam raz zeby spieniezyc.
    • kubus765 Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 07:27
      Tekst fajny,tylko cel rządu jest niejasny.Wydaje mi się ,że taki pomyśł po niedawnym skoku na
      składki OFE mało kogo zachęci do odkładania.
      Będziesz człowieku odkładał kilka czy kilkanaście lat a gdy kiedyś znowu wygra wybory PO
      to będą mieli z Twoich składek kasę na łatanie jakiejś dziury (np budzetowej)
      • dinki_red Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 14:07
        Kubus 675: "Tekst fajny,tylko cel rządu jest niejasny.Wydaje mi się ,że taki pomyśł po niedawnym skoku na składki OFE mało kogo zachęci do odkładania. "

W Niemczech jest podobny system zachecajacy do oszczedzania tzw Riester Rente.
        Wiec wydaje mi sie ze kierunek myslenia jest dobry tylko nasuwa sie pytanie co z wykonaniem.

po niedawnym skoku na składki OFE jest mala wiara w poczynania rzadu. I co bedzie jak za 2-5 lat sie rzadowi "odwidzi" taki sposob ratowania emerytur.

Co do oplat instytucji finansowych to ja sie dziwie,jak to sie im nie moze oplacac?Przciez przynosi im czlowiek pieniadze w zebach na srebrnej tacy podane! Na moj "chlopski rozum" oni maja zarabiac na tym co sami zarobia - czyt. jak dobrze zarzadtzasz pieniedzmi klienta to sam tez zarobisz. A oni by chcieli wedlug zasady czy sie stoi czy sie lezy.....
    • aekielski Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 08:14
      Kombinuj Jasiu,kombinuj! Zamiast pod gruszą, będziesz sobie spoczywał pod palmą, pod warunkiem że dociągniesz.
    • rexus.bis Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 09:34
      Co to za zacheta do oszczedzania na przyszla emeryture? He,he, smiechu warte. Ktos w mojej rodzinie od kilku lat oszczedza w IKE, w Millenium, na lokacie. Najpierw dawali 6% a ostatnio, coraz mniej. To dziwne, bo akurat w bankach mozna znalezc propozycje z lepszym oprocentowaniem. Wiec gdzie sens w takim oszczedzaniu, gdy blokuje sie pieniadze na procent nizszy niz w banku, skad mozna wyplacic w kazdej chwili. Az prosi sie zeby z tej formy (IKE lokata) zrezygnowac. Gdzie tu zacheta? Powinno sie podwyzszac procent, chocby za lojalnosc.
      • forumowiecgwna Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 12:35
        Tylko ze jelenie ktore zainwestowaly w ten badziew nie moga z tego "wyjsc". Bo sam podatek ktory musieliby zabulic zabralby caly zysk, nie wspominajac o prowizjach. Raz utopili tylek w tym bagnie, to teraz juz musza to ciagnac do konca, i przekonywac wszystkich wokolo jak to dobrze zrobili... taki lajf - zawsze trzeba przynajmniej przed soba tworzyc fikcje sukcesu.
        • z17 Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 13:10
          @ forumowiecgwna.

Mogą założyć IKE w innej instytucji i zrobić wypłatę transferową. Masz rację o tyle, że millenium zachowuje się obrzydliwie.
    • mrrrwrrr Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:10
      Odkładać, odkładać, ale już!
      Będzie co znacjonalizować za 15 lat.
      • verbum_caro Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:36
        Szkoda gadać...
        Świetny pomysł wziąć pod uwagę optymistyczne wizje wzrostu płac (2%) i optymistyczne wizje stopy zwrotu (10% rok w rok po odjęciu kosztów obsługi), pomijając wpływ inflacji (oficjalna koło 3% realna bliżej 5%) oraz robić wyliczenia przy założeniu braku bessy przez 30 LAT...
        I na koniec Boni który szuka rozwiązania dobrego jednocześnie i dla oszczędzających i OFE...
        Panie Ministrze ponieważ ewidentnie ekonomia nie jest Pana mocną stroną więc podpowiadam, że każda regulacja wiąże się z zyskiem jednej strony i stratą drugiej - nie da się uszczęśliwić wszystkich...
        A to rządowe słodkie pierdzenie naprawdę na nikim nie robi wrażenia.
        Albo dziennikarze liżą d rządowi, albo OFE...
        A kto stanie w obronie przyszłych emerytów?!
        Nikt! Bo po co?! Przyszły emeryt ma tylko płacić i głosować - albo na PO albo na PIS...
        A niech się odważy nie pójść do wyborów..! To z niego zaprzaniec i psi chwost!
        Wybaczcie ton, ale musiałem to z siebie wyrzucić.
        Pozdrawiam
    • qwertyuioppoiuytrewq2 Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:22
      Nie ufam rządowi więc nic nie będę odkładał.
    • aint.important Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:31
      Te zachęty wyglądają tak jak promocje w PKP. Są, żeby nie mówili, że nie ma, ale tak skonstruowane, żeby przypadkiem nikomu nie opłacało się z nich skorzystać :-)
    • mondayy Jak oszczędzać by na emeryturze mieć milion na... 17.01.11, 10:40
      koncie? ciekawy artykuł, analiza analityków expadera chyba

Jak oszczędzać by na emeryturze mieć milion na koncie?

Ma to sens, prawdę mówiąc, ale wszystko i tak zależy od inflacji czy stóp procentowych
      • aronpierwszy Re: Jak oszczędzać by na emeryturze mieć milion n 17.01.11, 10:53
        Tak naprawde to chyba jeszcze nic nie wiadomo. Obecnie składka do OFE (obowiązkowa) też jest zwolniona z pdof i p. belki tylko niestety świadczenia wypłacane z OFE (emerytuty) są obciążone pdof. Więc jeżeli takie same zasady by zastosować analogicznie do tych oszczędności dobrowolnych to niewiele to zmienia - zostaniemy złupieni podatkiem w podobnej wysokości tylko w innym momencie niż przy obecnych dobrowolnych oszczędnościach. Wolę ulgę w pdof na wpłaty do IKE gdzie i swiadczenia są zwolnione z pdof, chyba że oprócz bierzących ulg zostaną zwolnione świadczenia z dobrowolnej części OFE, to wtedy w sumie byłoby obojętne czy OFE czy IKE.
    • ejd-11 OFE muszą być dobrowolne! Koniec. Kropka. 17.01.11, 10:42
      Dyskusje o ilości pieniędzy, które odłożą fundusze emerytalne w ciągu kilkudziesięciu lat są bez sensu, bo inflacja i tak wszystko zabierze. W Polsce mamy to jak pewnik (chciałem napisać jak w banku, ale to byłoby niestosowne). To co nam się udało, to wykształcenie milionów ekonomistów, a oni po za generowaniem pieniędzy nic więcej nie potrafią.
    • gregsmile i to ma być zachęta? 17.01.11, 10:44
      mieszkając w Polsce mogę odpisać sobie do 5 tyś eur od przychodu w rozliczeniu rocznym za składki do indywidualnego funduszu emerytalnego :)
      dziękuję, poczekam na lepsze pomysły polskiego ustawodawcy, a pośmieję się za 20-30 lat.
    • marek.zak1 Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:54
      2% to żart i powtórka z nieudanego IKE. Zacznijmy od 10% a może coś z tego wyjdzie.
      Marek Żak
      www.marek-zak.blog.onet.pl
    • bunia3 Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:55
      Przecież dopiero kilka dni temu rzad udowadniał, że OFE nie dają gwarancji dobrej emerytury, i zabiera im 5% do ZUS, dla naszego dobra. To dlaczego teraz dodatkowo mamy się ubezpieczać w takiej ryzykownej instytucji. Ja proponuję, niech rząd się odczepi od moich pieniędzy wpłacanych do OFE i od razu 7,3% mojej pensji prześle pracodawca do OFE, bez pośrednictwa ZUS (bo to dodatkowe koszty, jak nam tłumaczy p. Fedak). Natomiast dodatkowe , dobrowolne ubezpieczenia, odliczane od podatku, niech idą do ZUS, tam będą super bezpieczne, i zagwarantują mi emeryturę.
    • lesher Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 10:56
      Nie do końca.
      W polskich warunkach około połowa opłaty za zarządzanie idzie do dystrybutorów (oczywiście oprócz tego zgarniają oni opłatę dystrybucyjną).
      Z ok. 4% opłaty za zarządzanie w funduszu akcyjnym do TFI trafia +/- 2%, czyli niewiele więcej niż na rozwiniętych rynkach (ok. 1-1,5%).
    • dzioucha_z_lasu Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 11:00
      Kiedy rząd mówi, że chce naszego dobra, należy to dobro jak najszybciej ukryć!
    • furry Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 11:11
      "Dlatego policzyliśmy też, na ile możemy liczyć przy 10-proc. zyskach funduszy inwestycyjnych"

Panowie, co tak słabo z tymi stopami zwrotu? Załóżcie 30%, a co! Moje 30 jest równie realne jak wasze 10. Tak samo jak przyjęcie za pewnik, że przez 30 lat "żadne wielkie kryzysy się nie zdarzą".

• szyszorek To ja chcę odkładać co miesiąc nie 60 a 600 PLN 17.01.11, 11:22
      i oczekuję że otrzymam emeryturę 2720 PLN na m-c.
      nic więcej od rządu nie oczekuję, i nie chcę płacić innej składki niż te 600 PLN.

• wj_2000 Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 11:31
      "Na początek ulga wyniesie 2 proc. od podstawy opodatkowania naszej pensji. Od 2015 r. rząd chce zwiększy..."

Jestem pewien, że Autor bredzi. Chodzić może o to, że ulga wyniesie 18% od 2% od podstawy opodatkowania (ewentualnie 32% od 2%).
      Ulga to kwota oszczędności. Gdy wolno 2% (wydane na coś) odpisać od podstawy opodatkowania, to podatek zmaleje właśnie o 18% albo o 32% od tego wydatku.
      (na granicy skali może wypaść wartość pośrednia).
      Mówiąc krótko będzie to przeważnie 3,60pln od każdego tysiąca pensji.
    • truten.zenobi po czym któryś z kolei rzad 17.01.11, 11:47
      po czym któryś z kolei rzad stwierdzi że ma dziure w budżecie i ją załata sobie tą kasą...

czyli zamiast dodatkowego dochodu będzie strata tyle że pomniejszona o kwote podatku...
    • kotycja Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 11:50
      OFE będą pobierać opłatę za zarządzanie naszymi pieniędzmi, bez względu na to, JAK będą nimi zarządzać! TAKI WARIANT NA PEWNO BĘDZIE OPŁACALNY, ALE DLA INSTUTUCJI FINANSOWYCH, KTÓRE ZAROBIĄ KROCIE, NAWET GDY PUSZCZĄ EMERYTÓW Z TORBAMI!!!!!
    • bolibok wierzycie w to? 17.01.11, 12:04
      bo ja nie

np. po likwidacji książeczki mieszkaniowej na która odkładano jakieś 25 lat wypłacono mi równowartość 1 metra kwadratowego mieszkania - kto zagwarantuje że teraz nie będzie tak samo?

nie można ufać złodziejowi a do tego sprowadza się wiara w obecny system emerytalny
      • truten.zenobi Re: wierzycie w to? 17.01.11, 13:39
        może nie ma co tego powrównywac ale z drugiej strony przecież nikt nie zagwarantuje nam że przez te 20-30 lat jakiś kolejny rzad nie wpedzi nas znowu w hiperinflację, że nie znacjonalizuje (jak obecnie robia to wegrzy... a zresz ato co nasi zrobili z ofe tez mozna by okreslić tym mianem)
    • areq1971 Narysowałbym wyciągniętego środkowego palca"fakju" 17.01.11, 12:41
      Ludzie.Wierzycie,że dożyjecie emerytury?Za 20-30 lat wiek emerytalny będzie przesunięty o 5 do 7lat minimum.Na cholerę wam te grosze.
      Zapamiętajcie moje słowa.Jak nie zarobisz i odłożysz/zainwestujesz sam to na pewno państwo da ci tylko tyle byś nie zginął z głodu.
      Oczywiście nie dotyczy emerytur tzw. uprzywilejowanych zawodów...:):)
    • ice_ice Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 12:55
      "Towarzystwa funduszy inwestycyjnych za tyle pracować nie chcą. - Nikt z takiej prowizji nie wyżyje. Nie wyszlibyśmy nawet na zero - twierdzi jeden z zarządzających."

To jest dopiero skandal. Jakoś nie wątpię, że po zmniejszeniu składek nadal będzie szefów towarzystw stać na ogromne premie, wypłaty, pałace, auta itd. A jak praca nieopłacalna, to zawsze można, proszę pana, zająć się inną, bardziej opłacalną robotą. Taka praca jaką wy [specjalnie z małej litery] macie, czyli branie czyichś pieniędzy, obracanie nimi i pobieranie niemal w całości wypracowanego zysku dla siebie, to czyste spekulanctwo, to nie jest praca produkcyjna, z której wynika jakikolwiek zysk dla państwa.
      • dinki_red Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 14:37
        ice_ice napisała:

> "Towarzystwa funduszy inwestycyjnych za tyle pracować nie chcą. - Nikt z takiej
        > prowizji nie wyżyje. Nie wyszlibyśmy nawet na zero - twierdzi jeden z zarządza
        > jących."
        >
        > To jest dopiero skandal. Jakoś nie wątpię, że po zmniejszeniu składek nadal będ
        > zie szefów towarzystw stać na ogromne premie, wypłaty, pałace, auta itd. A jak
        > praca nieopłacalna, to zawsze można, proszę pana, zająć się inną, bardziej opła
        > calną robotą. Taka praca jaką wy [specjalnie z małej litery] macie, czyli brani
        > e czyichś pieniędzy, obracanie nimi i pobieranie niemal w całości wypracowanego
        > zysku dla siebie, to czyste spekulanctwo, to nie jest praca produkcyjna, z któ
        > rej wynika jakikolwiek zysk dla państwa.
        >

To mnie wlasnie najbardziej bulwersuje. Zysk powinni sobie sami wypracowac! Jak dobrze zarzadzasz pieniedzmi klienta to masz zysk z jego zysku - jak zle to nie masz zysku. (W kazdej normalnej firmie produkcyjnej tak jest.Jak produkuje dobry produkt, umie go sprzedac i umiewypracowac na nim zysk to firma prosperuje, jak nie to plajtuje.

Nota bene w Niemczech wprowadzono taka regulacje prawna w przypadku oszczednosci, ze bank czy inna instytucja finansowa nie moze wyplacic klientowi mniej niz wplacil).

• thegreatmongo Re: Zwiększ sobie emeryturę 18.01.11, 03:23
          W Funduszach Private Equity, ktore wymagaja naprawde duzo pracy, pobierane sa oplaty w wysokosci 2% od kapitalu za zarzadzanie i 20% zysku.

Proponuje wprowadzic dla OFE 1% i 10% bo maja za darmo klientow, nie musza robic fundraisingu. Wtedy zobaczymy, ktore fundusze zostana na rynku...
    • forumowiecgwna Re: Zwiększ sobie emeryturę 17.01.11, 13:49
      Wyglada na to ze ekipa Mira/Zbycha/Rycha i Donka rozwija swoja koncepcje panstwa! Tak mi to wyglada - identycznie jest przy RnS. Program jak program, ale kazde dziecko w polsce wie doskonale ze ten program bardziej wspiera banki (marze z kosmosu, bo przeciez oni zarabiaja wiecej im wieksza marza) i deweloperow niz prawdziwe potrzeby mlodych ludzi. Wiekszosc ekonomistow krzyczy zeby zlikwidowac RnS i wymyslic cos innego, co bedzie lepiej dostosowane do obecnego rynku, a wesola ekipa na kolejny rok nie tylko zostawia wszystko tak jak bylo wczesniej, ale jeszcze na dodatek dodaje singli do RnS, co tak obiektywnie jest zaprzeczeniem idei tej pomocy.....
      A teraz prosze - narod niesmialo chce zmian w emeryturach. Tusk uderza wiec w OFE. Ale OFE to przeciez instytucje zatrudniajace znajomych kroliczka, wiec taki cios bylby niewlasciwy. I co? No i mamy wyjasnienie tego "uderzenia" w OFE - otoz OFE sie zabierze, ale jednoczesnie napedzi sie koniunkture na jakies nowe III filary. Kapitalne metody na przetrwanie - lepsze maja chyba tylko PSL-owcy ze swoimi agencjami i krusikami.
    • zwroclawianka arcyinteligenty sondaż o oszczędzaniu 17.01.11, 14:14
      proponuję też inny sondaż:

"czemu kocham obecny rząd:

1. za sprawnie przeprowadzone reformy
      2. za spełnione obietnice
      3. bo mam wielkie serce
      4. nie mieszkam w tym kraju"

podobny wybór odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka