Dodaj do ulubionych

Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego

17.01.11, 13:17
Szymborska, Holland, Rottenberg - co to za zlot? Któryśtam-sty Kongres Kultury Komunistycznej?
Obserwuj wątek
    • 1stanczyk Ukłon w stronę teściów 17.01.11, 13:31
      Po starej znajomości:

gazetapolska.pl/artykuly/kategoria/57/4094/rodzinna-historia-prezydentowej-w-aktach-ipn
      Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego
      • pzgr Apel 17.01.11, 13:34
        wyłączcie forum, bo zaraz zlecą się kretyni.
        i będą wypisywać, że Jude, że Stalin itd.
        • 1stanczyk Jednym słowem włączcie cenzurę 17.01.11, 13:44
          Tego się nie da "obejść".
          To jest dokładnie tak samo jak postokrągłostołowa decyzja o budowaniu demokracji postkomunistycznymi, jak się okazało w minionym dwudziestoleciu, złodziejami i sprzedajnym karierowiczowskim nomenklaturowym ścierwem.
          To wcześniej czy później jak bumerang wróci, w takiej czy innej formie obnażając nie pierwszy i nie ostatni raz, podłość naszych władz.

"Pozostaje to tajemnicą i tragedią historii że naród [Polacy] gotów do wielkiego heroicznego wysiłku, uzdolniony, waleczny, ujmujący powtarza zastarzałe błędy w każdym prawie przejawie swoich rządów. Wspaniały w buncie i nieszczęściu, haniebny i bezwstydny w triumfie. Najdzielniejszy pośród dzielnych, prowadzony przez najpodlejszych wśród podłych."

Winston Churchill

Re: Apel
          • pzgr Re: Jednym słowem włączcie cenzurę 17.01.11, 13:52
            jednym słowem apeluję o przestrzeganie podstawowych zasad dobrego wychowania :-)

jeżeli wiesz, że na organizowane przez Ciebie przyjęcie wybiera się Ponure Indywiduum, który narobi tam "niezręczności towarzyskich", to albo go nie zapraszasz, albo, jeżeli to niemożliwe, odwołujesz przyjęcie, żeby nie narażać gości miłych Twemu sercu na kontakt z Ponurym Indywiduum.
            Czy to cenzura?
            PS. Drogi StańczykuJeden, czasem brak oficjalnego zaproszenia na jakieś obchody ma znaczenie, sapienti sat.
            • 1stanczyk To nie jest ani prywatne przyjecie, ani prywatna 17.01.11, 18:40
              prezydencka uroczystość.
              To jest uroczystość państwowa w której Twoje sentymentalne sercowe uwrażliwienie ("gości miłych Twojemu sercu") i maniery ("niezręczności towarzyskie") są zupelnie nie na miejscu.
              Wzniosła tradycja tego odznaczenia w okresie międzywojennym zatacza historyczne krąg wracając, za Prezydenta Komorowskiego do mniej chlubnej przeszłości:

W czasach Augusta III stracił nieco renomę, gdyż minister Henryk Brühl masowo go sprzedawał. Za panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego Order Orła Białego nadano na rozkaz cesarzowej Katarzyny II wielu Rosjanom, w tym wszystkim jej faworytom z Potiomkinem na czele. Order przestał być nadawany po III rozbiorze Polski.

pl.wikipedia.org/wiki/Order_Orła_ Białego

Re: Jednym słowem włączcie cenzurę
              • pzgr Re: To nie jest ani prywatne przyjecie, ani prywa 17.01.11, 23:16
                Drogi StańczykuJeden,
                to, że dobre maniery nie są potrzebne w oficjalnej przestrzeni w Polsce, to daje się zauważyć.
                Ale nie znaczy to - akceptować.
                Lepiej, IMHO, wierzyć, że dobre maniery są tam, jak najbardziej, na miejscu, a ponure indywidua są tam przez przypadek.

A order? Ma takie znaczenie, jakie nadaje mu się w czasie wręczania. Powoływanie się to, że ktoś inny nim handlował jest bez znaczenia i takie trochę demagogiczne.
          • maaac Czym jest komuna? 17.01.11, 19:07
            > To jest dokładnie tak samo jak postokrągłostołowa decyzja o budowaniu demokracji
            > postkomunistycznymi, jak się okazało w minionym dwudziestoleciu, złodziejami
            > i sprzedajnym karierowiczowskim nomenklaturowym ścierwem.

Taka "krótka piłka" Kto jest dla ciebie "postkomunistą"?
            Ten co chce sprzedać prywatnym majątek wcześniej odebrany prywatnym osobom?
            Czy ten co uważa, że majątek pańśtwa powinien "na wieki wieków" być w jego gestii?

Kto jest większym komunistą?
            Ten co głosi wyższość państwa liberalnego, gdzie kazdy odpowiada za swoje losy?
            Czy ten co uważa, że pańśtwo powinno być "solidarne", czyli opiekować się obywatelami (za pieniądze zabrane innym obywatelom)?

No to jak sobie wpierw ustalimy czym jest ,a czym nie jest komunizm, to potem możemy pogadać, kto państwo chciał naprawdę dekomunizować, a komu zależało na tym by komuny jak najwiecej w nim zostało.
        • maczimo Re: Apel 17.01.11, 14:07
          Kretyni? Ty wystarczysz za wszystkich imbecylów.
          • pzgr Re: Apel 17.01.11, 14:08
            uderz w stół....
    • maczimo Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:06
      Jaki Bronek, takie jego "orły"
      • aramba Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:11
        Jaki prezes, taki mąż bratanicy.
      • erte2 Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 18:58
        maczimo napisał:

> Jaki Bronek, takie jego "orły"

Aż tak wysoko cenisz Prezydenta Bronisława Komorowskiego ?
        Nie miejsce tu aby wymieniać wszystkich, ale kilkoro można:
        1. Wisława Szymborska - poetka, laureatka literackiego Nobla, tłumaczona na wiele języków świata
        2.Janusz Gajos, Franciszek Pieczka, Krystyna Janda, Anna Polony - wspaniali polscy aktorzy, aktywnie uczestniczący w bojkocie telewizji stanu wojennego
        3.Włodzimierz Nahorny - znakomity muzyk jazzowy, kompozytor, multiinstumentalista

itd. Jednym słowem - same znakomitości, wybitni w swoich dziedzinach i nietuzinkowi.
        Prezydent Komorowski dopiero zaczyna swoje urzędowanie a ty już wiesz jaki będzie ? Może masz rację....
    • varshava Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:06
      Szymborska i wielu innych Twórców otrzymało państwowe odznaczenie najwyższej rangi, a na forum o komunistach itp.
      Nie dziwię się Wisławie Szymborskiej, że stroni od takich wydarzeń. Nie tylko ze względu na niechęć do samej pompy i wielkich honorów, lecz także ze względu na to jakie potem pojawiają się absurdalne komentarze.
      Po co tu weszłam, spodziewałam się dyskusji o roli artystów w naszym życiu, a spotkałam coś zupełnie innego..
      • maczimo Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:11
        A cóż to za absurd, mówienie prawdy, że była komunistyczną literatką, sławiącą Stalina, Bieruta i ich zbrodniczy system.
        • h-mol Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:16
          Skoro tak, to zapomniałeś napisać o pracy doktorskiej śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który z upodobaniem cytował ... Lenina! Jak szaleć to szaleć!
          • pzgr Re: 17.01.11, 14:21
            h-mol napisał:
            Skoro tak, to zapomniałeś napisać o pracy doktorskiej śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który z upodobaniem cytował ... Lenina! Jak szaleć to szaleć!

Nieprawda, to Lenin z upodobaniem cytował Lecha Kaczyńskiego
        • varshava Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:17
          Robiło to wielu artystów i wielu sie później od tego odcięło. I wcale nie dlatego, że byli zwolennikami "zbrodniczego systemu" tylko dlatego, ze dali się początkwo nabrać.
          Potem już przejrzeli na oczy, Szymborska też. Jak strasznie łatwo przychodzi ocenianie innych.
          Poza tym jest wspaniałą poetką i robiła przez minione 60 lat wiele wspaniałych rzeczy, dlaczego o tym nie porozmawiamy? Daczego u nas wszystko musi sprowadzać się do historii i polityki?
        • pzgr Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:19
          bo, drogi imbecylu, nie za moralne prowadzenie się dostała Nobla, a za talent.
          a Order, drogi imbecylu, jest konsekwencją Nobla i rozpoznawalności na świecie.

nie sądzisz,
          ach, ty nie sądzisz, ty słuchasz autorytetów,
          ale spróbujmy,
          nie sądzisz, że miło, że Polska w świecie kojarzona jest z poezją, a nie tylko promilami?
        • antropoid Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 21:16
          maczimo napisał:

> A cóż to za absurd, mówienie prawdy, że była komunistyczną literatką, sławiącą
          > Stalina, Bieruta i ich zbrodniczy system.

G..no warte takie "argumenty". To, że w pierwszych latach po wojnie wiele ludzi dało się nabrać na hasełka komunistów o wolności, egalitaryzmie, etc. nic nie znaczy. Ważne czy odpowiednio szybko potrafili przejrzeć na oczy i odciąć się od kompromitującego się systemu. A tej początkowej wierze w socjalizm nie ma się znowu co aż tak bardzo dziwić, bo II RP nie dla wszystkich była takim rajem na ziemi, jak to próbuje ludziom wmówić grupka nawiedzonych, tęskniących staruszków, którym sanacja kojarzy się wyłącznie z balami, polowaniami, wytwornymi damami i szarmanckimi gierojami o sumiastych wąsach, wymachujących szabelką na koniku. Dla niemałej części obywateli była to także bieda, wysokie bezrobocie, wyzysk, brak opieki medycznej i szerzące się w kraju idiotyczne podziały (skąd my to znamy?). Wniosków ani z czasów II RP, ani PRL-u oczywiście u nas nie wyciągnięto. Zamiast tego cały cyrk zaczyna się od nowa.
      • nonna2 Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:44
        "Nie dziwię się Wisławie Szymborskiej, że stroni od takich wydarzeń. Nie tylko z
        > e względu na niechęć do samej pompy i wielkich honorów, lecz także ze względu n
        > a to jakie potem pojawiają się absurdalne komentarze.
        > Po co tu weszłam, spodziewałam się dyskusji o roli artystów w naszym życiu, a s
        > potkałam coś zupełnie innego.."

Tutaj pisze młodzież wychowana przez IPN. Dla niej nie istnieje poezja, wrażliwość. Wyższe uczucia dotyczą tylko własnego nosa; " takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy".

Odpowiadając na pani obawy, powiem tylko, że także bałam się o nią. Ludzie ją niezasłużenie atakują.
        Czy pisząc w czasach stalinowskich piękny wiersz o miłości ziemi ojczystej, czy o bohaterskiej nauczycielce, która uratowała dziecko z pożaru, zasłużyła sobie na takie opinie?
        Komitet noblowski się nie pomylił. Szymborska to największa filozofka i poetka XX wieku. XXI może też.

oto ten wiersz:

Bez tej miłości można żyć,

mieć serce suche jak orzeszek,

malutki los naparstkiem pic

z dala od zgryzot i pocieszeń,

na własną miarę znać nadzieje,

w mroku kryjówkę sobie uwić,

o blasku próchna mówić ,,dnieje'',

o blasku słońca nic nie mówić.

Jakiej miłości brakło im,

ze są jak okno wypalone,

rozbite szło, rozwiany dym,

jak drzewo z nagła powalone,

które na płytko wrosło w ziemie,

któremu wyrwał wiatr korzenie

i jeszcze żyje cząstkę czasu,

ale już traci swe zielenie

i już nie szumi w chórze lasu?

Ziemio ojczysta, ziemio jasna,

nie będę powalonym drzewem.

Codziennie mocniej w ciebie wrastam

radością, smutkiem, duma, gniewem.

Nie będę jak zerwana nić,

Odrzucam pusto brzmiące słowa.

Można nie kochać cie - i żyć,

ale nie można owocować.

Mam wrażenie, że wyborcy PiSu o brzasku próchna, mówią dnieje!
        • varshava Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:49
          Jak miło.
          A ja też jestem jeszcze "młodzieżą", więc może niektórzy z nas jakoś wydobyli się spod przemożnego wpływu IPNu.
          A wiersz, który Pani tu zamieściła, tak jak i ten wpomniany o Wawrzyńskiej jet rzeczywiście wyjątkowy.
          Moja wiara w ludzi odżyła:)
          Pozdrawiam!
          • erte2 Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 19:03
            varshava napisała:

> Jak miło.
            > A ja też jestem jeszcze "młodzieżą", więc może niektórzy z nas jakoś wydobyli s
            > ię spod przemożnego wpływu IPNu.

A ja z kolei jestem stary rep i na dodatek mało wrażliwy na poezję. Ale limeryki Pani Wisławy uwielbiam - nie nówiąc o "lepiejach" !!!
            Pozdrawiam takoż.
            • varshava Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 19:45
              taka to uniwersalność tej poetki. Młodzi i starsi, lirycznie i limerycznie;-) nastawieni - wszyscy zadowoleni. Gorzej gdy wkracza polityka. A ta jest nieuninkiona, bo jak sama Szymborska napisała:
              Jesteśmy dziećmi epoki,
              epoka jest polityczna.

Wszystkie twoje, nasze, wasze
              dzienne sprawy, nocne sprawy
              to są sprawy polityczne.

Chcesz czy nie chcesz,
              twoje geny mają przyszłość polityczną,
              skóra odcień polityczny,
              oczy aspekt polityczny.

O czym mówisz, ma rezonans,
              o czym milczysz, ma wzmowę
              tak czy owak polityczną.

Nawet idąc borem lasem
              stawiasz kroki polityczne
              na podłożu politycznym.

Wiersze apolityczne też są polityczne,
              a w górze świeci księżyc,
              obiekt już nie księżycowy.
              Być albo nie być, oto jest pytanie.
              Jakie pytanie, odpowiedz kochanie.
              Pytanie polityczne.

Nie musisz nawet być istotą ludzką,
              by zyskać na znaczeniu politycznym.

Wystarczy, żebyś był ropą naftową,
              paszą treściwą czy surowcem wtórnym.
              Albo I stołem obrad, o którego kształt
              spierano się miesiącami
              przy jakim pertraktować o życiu i śmierci,
              okrągłym czy kwadratowym.

Tymczasem ginęli ludzie,
              zdychały zwierzęta,
              płonęły domy
              i dziczały pola
              jak w epokach zamierzchłych
              i mniej politycznych.

i to forum jest najlepszym tego dowodem.
              • nonna2 Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 20:42
                [...]Nawet idąc borem lasem
                stawiasz kroki polityczne
                na podłożu politycznym.

Wiersze apolityczne też są polityczne, [...]

varhava,
                Dziękuję Ci za ten wiersz,
                myślałam, że znam Szymborską, a tego wiersza nie znałam.
                Z którego roku i z jakiego zbioru pochodzi?

Szymborska wie - (jest filozofką), że wszystko ma polityczny podtekst.
                Ludziom, którzy mówią, że nie interesują się polityką, mówię:
                ale polityka się wami interesuje!:)
                • varshava Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 21:59
                  Bardzo się cieszę:-) Wiersz pochodzi z tomiku "Ludzie na moście" (1986).
                  To jest fantastyczne, że nie zna się jej do końca. Zawsze coś nas może mile zaskoczyć:-)
                  Zgadzam się, dla mnie tez jest Szymborska nie tylko poetką, ale i filozofką.
        • malauchatka Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 15:33
          Widzisz... już dzisiaj raz to napisałem i powtarzam:
          - zazdrościł szewc prałatowi, że ... purpurę dostał - M Wańkowicz.
          malutcy zawistnicy, sami Nobla nie dostaną ... ale muszą!!! się pokazać, jacy są czyści i jacy patriotyczni, tylko... szkoda, że nie mieli okazji się ubrudzić i wykazać swego "patriotyzmu" w rzeczywistości.POZDRAWIAM
          • varshava Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 19:46
            No własnie, "tyle wiemy o sobie ile nas sprawdzono". Ich nie sprawdzono, wiec jakże łatwo oceniać!
      • isn_plan14 Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 18.01.11, 02:23
        Tak zgadzam się z tobą wszystkie kretyny zleciały się na forum i jazgoczą o komunie, żydach wydumanych problemach po to tylko żeby kogoś co przed nim cały świat zrobił ukłonił w niewybredny sposób obrazić. W niemczech mówimy na to polacken- i chyba nie muszę tłumaczyć kogo mam na myśli, nie chcę przez to obrażać prawych i uczciwych ludzi ale to jest określenie dla zawodowych rozrabiaczy i pieniaczy.
    • ar.co Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:21
      Samolot prezydenta z powodu jakiejś głupiej mgły nie wylądował w Balicach tylko poleciał do Pyrzowic? Wstyd! Nie tak było za poprzedniego prezydenta! On już by wiedział, jak należy lądować w mgle.
    • gownos Orle biały zasłoń oczy 17.01.11, 14:21
      Na początku 2009-go roku Janusz Palikot ujawnił, że otrzymał od Wisławy Szymborskiej SMS-a z tekstem „Uwielbiam Pana".

Order Orła Białego z Czerwoną Gwiazdą" na kotylionie

Robotników się biło. Niepokornych mordowało. Miękkich zastraszało. Wiernych nagradzało.Wszystkich deprawowało. Tak działała komunistyczna władza

Szymborska to dobra poetka, ale marny człowiek

blogmedia24.pl/node/42356
      michaelstanislaus.salon24.pl/104559,moralnosc-kalego-szymborska-michnik
      jacwing.salon24.pl/261736,szymborska-konkurs-na-najlepszy-wiersz
      Wisława Szymborska - ROBOTNIK NASZ MÓWI O IMPERIALISTACH

Nienawidzą naszego węgla.
      Nienawidzą naszych cegieł i przędzy.
      Nienawidzą tego, co już jest.
      Nienawidzą wszystkiego, co będzie.

Naszych okien i kwiatów w oknach.
      Naszych lasów i ciszy leśnej.
      Nawet wiosny, bo to nasza wiosna.
      Nawet szkoły z wesołymi dziećmi.

Rozpruli atom jak pancerną kasę,
      lecz nic prócz strachu nie znaleźli w kasie.
      O, gdyby mogli, gdyby mogli tym strachem
      uderzyć w domy i fabryki nasze.

W nasze okna i kwiaty w oknach.
      W nasze lasy i ciszę leśną.
      Nawet w wiosnę, bo to nasza wiosna.
      Nawet w szkoły z wesołymi dziećmi.

O, gdyby mogli - gdyby mogli... Wiemy.

Więc oczy mamy przenikliwe.
      Więc serca mamy niełamliwe.
      Więc czoła mamy nieustraszone.
      Więc ręce mamy niezwyciężone.

• pzgr Re: Orle biały zasłoń oczy 17.01.11, 14:22
        Talent jest o zdolnościach, nie o moralności.
        więc o co chodzi?
      • varshava Re: Orle biały zasłoń oczy 17.01.11, 14:29
        I napisała jeszcze jakieś 300 wierszy zupełnie niekomunistycznych, dlaczego ich nie wkleisz?
        I jakim Ty jeseś człowiekiem, że tak łatwo przychodzi Ci jej ocenianie? Kto tu jest marny? Co o niej wiesz orócz tego, że w latach wczesnych 50. napisała coś takiego? Na tej podstawie przychodzi Ci oceniać?
        To tak jakbym na podstawie Twojego nicku wydawała opinie o Tobie.
        • nonna2 Re: Orle biały zasłoń oczy 17.01.11, 19:10
          I jakim Ty jeseś człowiekiem, że tak łatwo przychodzi Ci jej ocenianie? Kto tu
          > jest marny? Co o niej wiesz [...]

Witam i cieszę się, że są też młodzi wrażliwi i myślący. Dobrze pani napisała. Oceniać to oni pierwsi... Myślał by kto, wspaniali ludzie.;)
          Jestem nonną, więc pamiętam wiele, pamiętam nawet lata stalinowskie. W tym wierszu, który wkleił poprzednik nie widzę nic okropnego. Nie wszyscy czekali na Andersa na białym koniu i na wybuch trzeciej wojny światowej. Większość chciała i musiała żyć w kraju jaki powstał po wojnie i w jaki wmanewrowała nas Jałta. Ja też urodzona po wojnie, podobno w niewoli - nie płakałam. To był jedyny kraj jaki znałam, miałam i kochałam. Poetka też.
          • varshava Re: Orle biały zasłoń oczy 17.01.11, 19:54
            Pisze Pani mądrze i odważnie, bo o tym rzadko się mówi.
            Tak sądzę, ze po okrucieństwach wojny każdy pokój był wyzwoleniem. Ciekawe czy pan "gownos" (intrygujący nick) byłby wtedy takim chojrakiem jakim jest dziś. No, ale cóż zrobić.
            Pozdrawiam!
      • maxik-g Odpuść sobie ten psychiatryk24. 17.01.11, 14:30
    • gownos Czy prezydentowi tym razem tez odebralo mowe 17.01.11, 14:29
      Miala byc pikieta pod Wawelem, ale zostala odwolana bo przeciez pan prezydent taki chory wiec ne spodziwalismy sie, ze sie pofatyguje az do Krakowa.
      Aby zaprotestowac co do raportu MAK-u mimo, ze nie musial sie ruszac z Bewederu, nie znalazl w sobie tyle sily, ale leci jak na skrzydlach zeby uhonorowac zaciekla komunistke i pupilke michnikowszczyzny. Wstyd. Odznaczenie Orla Bialego jest za caloksztalt, wydaje mi sie ze ordery przyznawane bez zgody kapituly beda w niedlugim czasie lustrowane i odbierane.

Pare pomyslow na bardziej celny tytul wybiorczej:
      Orzel nie chce propagatorki komunizmu w Polsce
      Wieslawa jak Lech dostali po Noblu a Polacy po nosie
      Wislawa - woskowa figura stalinizmu
      Orzel bialy odwraca glowe od slawicielki bolszewizmu
      Orzel bialy odwraca glowe - komunizm padl ale komunisci pozostai
      Duchowa corka Stalina
      Autorytet na kazde czasy

Partia
      Należąc do niej,
      z nią działać,
      z nią marzyć,
      z nią w planach nieulękłych,
      z nią w trosce bezsennej
      - Wierz mi to najpiękniejsze,
      co się może zdarzyć
      w czasie naszej młodości
      - gwiazdy dwuramiennej.

Do wiadomości polskiej młodzieży pisała:
      "Komsomolskie jasne słońce opromienia cały świat
      pozdrowienia śle dziś Polsce
      cała młodzież kraju Rad".
      Lenin
      Że w bój prowadził skrzywdzonych,
      Że trwałość zwycięstwu nadał,
      Dla nadchodzących epok
      Stawiając mocny fundament
      Grób, w którym leżał ten
      Nowego człowieczeństwa Adam
      Wieńczony będzie kwiatami
      Z nieznanych dziś jeszcze planet.

Po śmierci Stalina
      "Pod sztandarem rewolucji wzmocnić warty
      wzmocnić warty u wszystkich bram
      Oto Partia - ludzkości wzrok
      Oto Partia siła ludów i sumienie?
      Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie

• varshava Re: Czy prezydentowi tym razem tez odebralo mowe 17.01.11, 14:34
        No, chyba faktycznie warto skończyć rozmowę. Grochem o ścianę.
        A poza tym - Wisława, a nie Wiesława.
        I tyle w tym temacie.
        • pzgr Re: Czy prezydentowi tym razem tez odebralo mowe 17.01.11, 14:41
          może mu się z Gomułką pomyliło.
          wiesz te ukryte spiskowe sensy: Wiesław-Wisława-Wisła-woda-para wodna-mgła-KGB-Wiesław i da capo al fine
          • varshava Re: Czy prezydentowi tym razem tez odebralo mowe 17.01.11, 14:44
            no tak! i wszystko jasne! ;-)
      • pzgr Re: lustrator od siedmiu boleści 17.01.11, 14:39
        lustrowanie orderów, jakież to słodkie.
        szanowna osoba naprawdę powinna się poddać leczeniu.
        bo idąc dalej zaczniemy lustrować lustra.

jak lubi, niech sobie "Polactwo" poczyta, to o nim.
        • gownos Agentka wplywu czy pozyteczna idiotka 18.01.11, 01:29
          www.youtube.com/watch?v=n_QwZGWZdnA&NR=1&feature=fvwp
    • issmohlum Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:37
      A janusz gajos gral janka kosa w komunistycznym serialu opiewajacym stalina! jak ktos taki moze dostac order orla bialego??!! hanba, hanba, po trzykroc hanba!!
      nahorny grak komunistyczny jazz na enerdowskim saksofonie altowym, ktory opiewal honeckera!! jak ktos taki moze dostac order orla bialego?? jeszcze raz hanba, hanba, po trzykroc hanba!!
      juz nie mowiac o tym, ze wszyscy odznaczeni wiekszosc zycia 'tworzyla' za komuny, zamiast z szabla w dloni walczyc na barykadach wolnosci w imie chrystusa, krola polski!!! po trzykroc trzykrotna hanba!!
      precz z komuna!! precz z komuna!!!
      siiiiiikuuu...
      • varshava Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:41
        :D
      • ar.co Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 14:46
        A Lech i Jarosław Kaczyński grali w komunistycznym filmie "O dwóch takich..."! Hańba! (komunistycznym, bo kręconym za "komuny", oczywiście).
    • gownos Cala Polska czyta Szymborska 17.01.11, 14:44
      blogmedia24.pl/node/42356
      Polowanie na brunatne czarownice
      2004-01-22 08:18
      Czy tocząca się w Polsce debata kulturowa przesiąknięta jest retoryką nienawiści? Liberalni publicyści uważają (...) publicystyczną pasją a ...
      wiadomosci.onet.pl

A o tym, że od słowa droga prosta do czynu, wiemy z wiersza Wisławy Szymborskiej Nienawiść, opublikowanego w Gazecie Wyborczej nazajutrz po obaleniu rządu Jana Olszewskiego, 5 czerwca 1992 roku: "Religia nie religia -/ byle przyklęknąć na starcie./ Ojczyzna nie ojczyzna -/ byle się zerwać do biegu./ Niezła i sprawiedliwość na początek./ Potem już pędzi sama".

Jak powstrzymać ten złowieszczy pęd nienawiści? Najskuteczniejsza byłaby zapewne interwencja organów prawa już na etapie szerzenia "nienawistnych" (czytaj: "ksenofobicznych", "antysemickich" bądź nawołujących do lustracji) treści za pośrednictwem prasy i książek. Niestety, prokuratury zazwyczaj odmawiają wszczynania dochodzeń, motywując to "niską szkodliwością społeczną" zakwestionowanych publikacji. Co robić w tej sytuacji? Ano uświadomić społeczeństwu, jak wielkie niebezpieczeństwo kryje się w prawicowej publicystyce.

Zamiast procesu

W wydanej w końcu ubiegłego roku kuriozalnej książce Zamiast procesu. Raport o mowie nienawiści Sergiusz Kowalski i Magdalena Tulli na ponad pięciuset stronach cytują fragmenty artykułów drukowanych w pięciu pismach: Naszym Dzienniku, Naszej Polsce, Głosie, Najwyższym Czasie i Tygodniku Solidarność, każdy przypadek "zaburzenia społecznej komunikacji" opatrując quasi-naukowym komentarzem. Według nich, za przejaw "mowy nienawiści" należy uznać na przykład taki oto pogląd: "Reewangelizacja naszych zachodnich sąsiadów jest zasadniczą polską misją" ("agresywny ton narodowej i religijnej megalomanii"). Okazuje się, że mówi nienawistnie ten, kto wyraża się "o antyrasizmie i prawach człowieka ironicznie", i ten, kto w odniesieniu do Żydów stosuje religijne pojęcie "nasi starsi bracia w wierze".
      • pzgr Re: Cala Polska czyta Szymborska 17.01.11, 14:49
        a sam nie umie czegoś napisać?
        jak ktoś chce czytać te pierdoły, to wystarczy link podać.

a ostatnio to o Szymborskiej był ten wątek, zbyt lateralnie sobie forumowicz pomyślał.
    • gownos Wyszperane w necie 17.01.11, 14:46
      Cytat blogera Michał St. de Zieleśkiewicz

Kim jest Pani Szymborska:

Kiedy na początku lat pięćdziesiątych komuniści polscy wytoczyli najcięższe armaty, łącznie z próbą zamordowania Prymasa Tysiąclecia, Kardynała Stefana Wyszyńskiego, prześladowali Kościół i księży, wsadzano ich do więzienia za paczki z UNRRY, United Nations Relief and Rehabilitation Administration '
      Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Pomocy i Odbudowy... Wisława Szymborska, wraz z intelektualistami krakowskimi postanawia przyspieszyć wyrok w sprawie wykonania wyroku smierci na księżach krakowskich Oto manifest intelektualistów krakowskich do władz polskiej zjednoczonej partii robotniczej. My zebrani w dniu 8 lutego 1953 r. członkowie krakowskiego Oddziału Związku Literatów Polskich wyrażamy bezwzględne potępienie dla zdrajców Ojczyzny , którzy wykorzystując swe duchowe stanowiska i wpływ na część młodzieży skupionej w KSM działali wrogo wobec narodu i państwa ludowego, uprawiali - za amerykańskie pieniądze - szpiegostwo i dywersję.
      Potępiamy tych dostojników z wyższej hierarchii kościelnej, którzy sprzyjali knowaniom antypolskim i okazywali zdrajcom pomoc, oraz niszczyli cenne zabytki kulturalne.
      Wobec tych faktów zobowiązujemy się w twórczości swojej jeszcze bardziej bojowo i wnikliwiej niż dotychczas podejmować aktualne problemy walki o socjalizm i ostrzej piętnować wrogów narodu - dla dobra Polski silnej i sprawiedliwej."
      Rezolucję podpisało swoimi nazwiskami i pierwszymi literami swoich imion 53 osoby. Wśród nich znaleźli się tak znani pisarze i krytycy literaccy jak:
      K. Bunsch, Wł. Dobrowolski, K. Filipowicz(późniejszy mąż Szymborskiej), A. Kijowski, J. Kurek, Wł. Machejek, Wł Maciąg, S. Mrożek, T. Nowak, J. Przyboś, T. Sliwiak, M. Słomczyński(znany tłumacz Szekspira podpisujący kryminały swojego autorstwa pseudonimem Joe Alex), O. Terlecki, H. Vogler, A. Włodek(pierwszy mąż Szymborskiej).
      Wśród sygnatariuszy tej rezolucji znalazł się również
      Jan Błoński, który kilkadziesiąt lat później zarzucał Polakom, równie kłamliwie, w "Tygodniku Powszechnym", "zbrodniczą obojętność wobec zagłady getta warszawskiego".
      Rezolucję podpisali także:

K. Barnaś, Wł. Błachut, J. Bober, Wł. Bodnicki, A. Brosz, B. Brzeziński, , B. M. Długoszewski, L. Flaszen, J. A. Frasik, Z. Groń, L. Herdegen, B. Husarski, J. Janowski, J. Jaźwiec, R. Kłyś, W. Krzemiński, J. Kurczab, T, Kwiatkowski, J. Lowell, J. Łabuz, H. Markiewicz, B. Miecugow, H. Mortkowicz-Loczakowa, W (lub S.). Otwinowski, A. Polewka, M. Promiński, E. Rączkowski, E. Sicińska, St. Skoneczny, A. Świrszczyńska, K. Szpalski, J. Wiktor, J. Zagórski, M. Załucki, W. Zechenter, A. Zuzmierowski.

Jest tu ojciec Miecugowa z TVN24
      • pzgr Re: Wyszperane w necie 17.01.11, 14:51
        być może w młodości kradła jeszcze jabłka.
        polustruj i zaspamuj.
        wtedy nikt tego nie przeczyta.
    • maaac Pozbawić Pawła z Tarsu świętości!!!! 17.01.11, 15:18
      W młodości prześladował Chrześcijan!!!
    • litwin_pl Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 15:42
      Pozdrawiam najserdeczne śpiewaczku Teresa Żylis-Gara [po litwsku urodz.Žylyte]
    • inzela Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 16:25
      Wisława Szymborska w drodze do kariery literackiej, firmowała najgorsze szaleństwo totalitaryzmu stalinowskiego.
      Pisała peany na cześć Stalina i Lenina: „Ten dzień”, wiersz o śmierci Stalina.

”Jaki rozkaz przekazuje nam
      na sztandarach rewolucji profilczwarty?

- Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
      Wzmocnić warty u wszystkich bram!

Oto Partia - ludzkości wzrok.
      Oto Partia: siła ludów i sumienie.
      Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.

Jego Partia rozgarnia mrok.

Niewzruszony drukarski znak
      drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
      nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
      A to słusznie. A to nawet lepiej tak”

Cytat z wiersza "Lenin"

-"Że w bój poprowadził krzywdzonych,
      że trwałość zwycięstwu nadał,
      dla nadchodzących epok stawiając mocny fundament - grób,
      w którym leżał ten nowego człowieczeństwa Adam,
      wieńczony będzie kwiatami z nieznanych dziś jeszcze planet".
      • pzgr Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 16:27
        a ty firmujesz tym postem autorytarny psipsizm
        • gownos Komuna to zbrodniczy rezim 18.01.11, 01:35
          www.youtube.com/watch?v=n_QwZGWZdnA&NR=1&feature=fvwp
          • maaac Re: Komuna to zbrodniczy rezim 18.01.11, 09:16
            I dlatego w ramach IVRP nasza "prawica" chciała komunę przywrócić?
    • aekielski Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 17:51
      Oglądałem.Prezydent odznaczył prawie wyłącznie emerytów i bezdomnych. Jeden z nich to chyba z miesiąc się nie czesał, miał fryzurę jakby piorun w rabarbar trafił.
      • pzgr Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 18:33
        Doda ma ładną fryzurę i jest młoda.
        Krzyś Ibisz też.
        może oni powinni dostać za to ordery?
    • stoneborn Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 19:12
      Krotko przedtem slyszalem, ze Komor byl na L4 i nie mogl pelnic funkcji publicznych. A tu takie poswiecenie, zwlaszcza, ze lot z przygodami, ale przytomnie zakonczonymi. Mam nadzieje, ze wyzdrowial na dobre i nie zarazil obdarowanych. No to teraz na Litwe!
      • erte2 Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 20:34
        stoneborn
        Dla ciebie prostaku Pan Prezydent Polski Bronisław hrabia Komorowski. A jak mówisz o Nim to umyj zęby i zdejmij ten beret z antenką. Aha - i jak zdejmujesz gumofilce to choć raz na tydzień umyj nogi i zmień onuce.
        • stoneborn Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 23:25
          Byli przedtem Kwas i Kaczor, teraz jest Komor.
          Atak wscieklizny jest nieuzasadninny, pisalem o Komorze wprost pieszczotliwie. A uwagi o ubiorze, zwlaszcza o berecie, tak samo prawdziwe jak cala propaganda POst komunistow. Zycze zdrowia.
        • gownos Re: Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 18.01.11, 01:38
          Rodzina Komorowskich odcina sie od Komoruskiego
    • antropoid Szymborska odznaczona Orderem Orła Białego 17.01.11, 21:41
      Taki św. Mateusz np. nim stał się apostołem, był poborcą podatkowym - sługusem rzymian i bez skrupułów zdzierał ze swych rodaków ostatni łach. Niejednemu z baranów jazgoczących tu choćby na Szymborską (pewnie najchętniej ukrzyżowaliby ją za poparcie socjalizmu w młodości) jakoś jednak nie przeszkadza to modlić się do niego i słuchać w kościele jego Ewangelii...
      • gownos Order za Michnikowzczyzne 18.01.11, 01:41
        Wrazliwa poetka wspierala rezim stalinowski. Opamietanie nie nadeszlo i wrazliwa poetka znowu wsparla rezim obalajacy rzad Olszewskiego. Byla dziwnym trafem przeciwniczka lustracji. Poeta pamieta www.youtube.com/watch?v=n_QwZGWZdnA&NR=1&feature=fvwp
        • pzgr Re: Order za Michnikowzczyzne 18.01.11, 02:12
          a ty masz grzybicę stóp
        • antropoid Re: Order za Michnikowzczyzne 18.01.11, 11:15
          Reżim Olszewskiego (i ukrytego za nim kurdupla) na szczęście obalił się sam.
          • gownos Wychowani na Szymborskiej, Michniku, Owsiaku? 18.01.11, 16:48
            Ciekawa jestem gdzie podzialo sie pokolenie JPII, ale przeciez na stronach Gazey Wymiotnej nie powinnam ich szukac. To miejsce dla urzytecznych idiotow lub agentow wplywu

Wciskajcie dalej polskiej mlodziezy idee Wielkiego Wschodu Francji, zmnieniajcie jej percepcje moralnosci, dobra i zla. Szatan nie spi. Dlaczego nie zostawicie mojego kraju w spokoju?
            dzieckonmp.wordpress.com/2011/01/12/tym-co-wplacali-na-wielka-orkiestre-swiatecznej-pomocy/
            smolensk-2010.pl/2010-06-30-gene-poteat-cia-tusk-to-rosyjska-marionetka.html
            • antropoid Re: Wychowani na Szymborskiej, Michniku, Owsiaku 18.01.11, 20:43
              gownos napisał:

> Ciekawa jestem gdzie podzialo sie pokolenie JPII...

Pewnie szwenda się po klubach, albo po galeriach handlowych w poszukiwaniu wyprzedaży/promocji...
            • maxik-g To nie jest twój kraj, koleś. 20.01.11, 20:32
              Radziłbym ci to zapamiętać.

>Dlaczego nie zostawicie mojego kraju w spokoju?
    • stix Dlaczego sprzątaczki nie dostają orderów? 20.01.11, 21:18
      To skandal. W czym dobra sprzątaczka jest gorsza od dobrego aktora?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka