lubawa1 25.01.11, 21:41 Niegłupi facet! Nic dodać, nic ująć! Pozdrowienia, Panie Diouf! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
japolak Mentalność Kalego 26.01.11, 05:27 Popieram Dioufa - choć ma prawo być bardziej jeszcze dosadny. Dla mnie skrajnie obrzydliwa była scena, gdy Matka-Babcia-Polka wychodząc z kościoła napluła na śniade niemowlę w wózeczku a jego mamę od k... wyzwała, pieprzących się z Murzynami. Przez przypadek wiedziałem, że mama i tata mają doktoraty, bardzo ciężko pracują, swoje dziecko kochają. Miałem przyjaciela, libańskiego Druza po jezuickim liceum i Politechnice Warszawskiej. W czasach pustych sklepów załatwił mi pralkę, gdy moja żona córkę urodziła w "przepisowych kolorach", bo faktycznie ja Polak. Choć jak Diouf uwagę zwracał, po tych wszystkich wojnach, najazdach nie mam pewności, czy jakiejś praprapra babci nie zgwałcił jakiś Tatar czy Szwed albo w romans się nie wdała. Gdyby jeszcze z Puszkinem, w rodzinnych annałach może ślad by został bo ten był nie tylko Ruskim, ale i trochę Abisyńczykiem. Moja ukochana córeńka skończyła orientalistykę, po arabsku tak "szprecha", że egipskich intelektualistów opieprza że literackim językiem kiepsko mówią. I tuzin innych języków. Tak się życie potoczyło, że do pewnego momentu mogłem sponsorować wyprawy, potem to ona i syn pożyczali mi na lekarstwa. Wczoraj jej pisałem (jest na podyplomowych studiach za granicą), że chciałbym już zostać dziadkiem a nie jestem wybredny co do koloru skóry i religii. Sam się wzruszyłem na facebooku czytając wspomnienia córki z podróży po Kurdystanie - gdy przy zachodzie słońca nad jeziorem siedziała z młodym Kurdem, trzymając się za rączki. Za rączki! I dokuczałem jej, gdy się pochwaliła zrobieniem uprawnień ratownika podwodnego, że z tego powodu wszystkie rekiny Zatoki Meksykańskiej ze stresu wyjść nie mogą. Wykorzystując przewagę fizyczną, moralną i intelektualną pewnie takiemu ludojadowi nelsona zakładała (ma czarny pas), by zrobić sztuczne oddychanie metodą usta-usta... Moi rodacy często spontanicznie są ksenofobicznie - nie lubią Ruskich, Arabów, Niemców, Żydów, Angoli, Cyganów itd. Nawet braci-Czechów. Teoretycznie lubią Amerykanów, byle nie przyjechał taki z chińskim, hinduskim czy afrykańskim rodowodem... Czytałem niedawno bardzo mądrą książkę (bo był tam też córki artykuł) polemizującą z europocentryzmem, że trzeba uwzględniać kulturową tożsamość z Afryki i Azji. Jak przy nawet dobrych chęciach niszczone jest czyjaś tożsamość. To nie obrona bantustanów, lecz próba zrozumienia odmiennosci. Jak przy Francuzie, brzydzącycm się na nasze flaczki, bo woli żaby... Tak - mnie także wkurzają maile z Nigerii, że jak wpłacę tysiąc dolarów to milion z jakiegoś przedsięwzięcia dostanę. Tak, wiem że są różnych nacji oszuści. Statystycznie chyba podobnie jak wśród Polaków. Mnie przed laty, jeszcze za komuny, zaiponowała milicjantka opieprzająca cygańskich żebraków w Zakopanem. Mówiąca że sama jako Cyganka jest dowodem, iż inaczej żyć można. Rodaków nie spałowała, lecz dała kilka wizytówek. Polska staje się coraz bardziej kolorowa - i mnie się to podoba... Czasem, obserwując dyskusje, także o Smoleńsku, podejrzewam, iż my sami siebie nie lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Mentalność Kalego 26.01.11, 07:46 Bardzo madra wypowiedz, z takich Polakow (nawet nieprawdziwych) jestem dumna. Jako jedni z pierwszych w sredniowiecznej Europie bylismy tolerancyjni dla obcych - a teraz mamy poglady grzecznie mowiac - obskuranckie. Od czasow pisowych najazdow na Polske jeszcze bardziej sie osuwamy po rowni pochylej - w dol. I nikt sie tego nie wstydzi - co to za "elyta" ta Staniszkis, ten straszny Niemiec - Krasnodebski - dlaczego ich zapyzialosc sie naglasnia? To sa ludzie z "czerwonych wykopalisk", z kompleksami, bojacy sie wyjrzec ze swej cieplej nory i zobaczyc swiat? Skomplikowany, ciekawy, gdzie rasizm jest slusznie potepiany. I to ludzie podajacy sie za chrzescijan. Smutne to bardzo. Dlatego dzieki Panu za poglady, chcialabym aby wiekszosc Polakow do nich dorosla. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak prawdziwek 26.01.11, 10:57 Kobieto, dziękuję za miłe słowa, ale Polakiem jestem wedle mojej wiedzy. Siwawy blondyn z perkatym nosem, w rozporku też bez zabiegów kosmetycznych. Gdzież mi tam do śródziemnomorskiej karnacji - i nosa... Spory "patryidiotyczne" mnie nie podniecają. Kiedyś we Fromborku zagapiłem się w bocznym ołtarzu na obraz. Jak się dowiedziałem, zamówiony przez niemieckiego kaisera, kiedyś będący w jego Kadynach. "Złożenie do grobu" - jedna z postaci miała twarz Mikołaja Kopernika. Co nie tylko wstrzymał słońce, ale i jeden z najazdów Prusaków. Wielu twórców polskiej kultury, nauki, biznesu wywodziło się z innych nacji. Polacy też wtapiali się w inne kultury. Nieformalną arystokracją USA są rody wywodzący się z pierwszych emigrantów. W tym gronie byli Polacy zwerbowani by pierwszą w Ameryce hutę szkła zbudować... Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Co za brednie! 16.02.11, 15:56 Czy twoi afrykańscy koledzy spotykają się z rasizmem? - Nie będę jojczyć, że za komuny było lepiej, bo nie było. Choć pod tym względem akurat było lepiej bez dwóch zdań. Za komuny nie widziałem na ulicy ani jednego skina. Teraz łażą sobie w legalnych demonstracjach po mojej Warszawie. Kiedyś czarni byli przede wszystkim studentami, znali język. Dzisiaj coraz więcej mamy emigrantów z przyczyn ekonomicznych, wielu z nich nie mówi po polsku, choć rozumieją, jak wołają za nimi "asfalt". Zaczepki są na porządku dziennym. Jeśli czarni mogą się obronić, bronią się, często fizycznie, po prostu dają po mordzie. Czy ci nielegalni Murzyni jarzą, że za pobicie w Polsce idzie się do mamra? I wtedy nawet ukrywanie się pod płaszczykiem "rasizmu" nic nie pomoże. Szczęście, że w Polsce płacą marny socjal, bo inaczej byłoby tak "swojsko" jak w Paryżu przy Gare du Nord ... co za brednie ten kolo opowiada! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 japolak 26.01.11, 08:11 Hej japolak, A jak tu polubic takiego jak jerryjak, egzemplifikacje polskiej mentalnosci? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: japolak versus jerryjak 27.01.11, 09:04 Nie trzeba polubić jerrego jaka. A z których ten szanowny pan jaków? Tybetańskich - czworonożnych czy ruskich - ze skrzydłami? Można zacytować Mamadou - że ten "walnął jak dzik w sosnę". Podoba mi się określenie, nie znałem. Ten Senegalczyk nieźle zna polszczyznę... Odpowiedz Link Zgłoś
marta_brno Re: Mentalność Kalego 31.01.11, 12:25 A gdyby rodzice tego śniadego dziecka nie mieli doktoratów i nie byli tzw. porządnymi ludźmi, to co? To jest też ukryta forma rasizmu- wyższa poprzeczka dla ludzi tfu tfu " gorszej rasy". Niby Murzyn ale jaki porządny, jaki wykształcony. Zupełnie inaczej u nas z ludzmi z Ameryki lub z Anglii- nie ważne, że bez wykształcenia i tak traktuje się ich z szacunkiem, niestety w większości przypadków większym niż na to zasługują. Odpowiedz Link Zgłoś
nostradamuspl Murzyni spie...c do Afryki, nikt was tu nie chce 06.03.11, 20:11 wont Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Mentalność Murzynka Bambo 26.01.11, 06:43 @ "lubawa1" - jakoś nie pytają tego Dioufa o to jak traktuja ( teraz,dziś) białychw tej,już bez aartheidu,Afryce Południowej. A skoro tacy "równi" - to dlaczego ta RPA tak leci w dół gdy czarni rządą ? A dlaczego przeneśli rajd Paryż-Dakar z Senegalu do Ameryki Poludnioej ? NE ZE WZGLĘDU NA RASIZM I BANDYTYZM CZARNYCH ? Ta cała Afryka pokazuje codzinnie kim jest i na co ją stać ! Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Mentalność Murzynka Bambo 26.01.11, 07:51 Jerryjak: czemu sie dziwisz, jesli w tysiacletniej Polsce mamy tylu ludzi glupich, nieudolnych, roszczeniowych to co sie dziwic mlodym krajom afrykanskim? Byli wykorzystywani, eksploatowani przez najezdzcow z zewnatrz (lubisz "ruskich"), wyrobilismy w nich kompleks nizszosci, nawet stworzylismy dla nich "rasy" i ustawilismy ich na sych dole ter rasistowskiej drabiny. Ucz sie czlowieku bo "nauka do madrosci klucz". Popatrz na wlasny kraj jaki jeszcze jest niedoskonaly - udoskonalisz go jest sam sie rozwiniesz intelektualnie. Zacznij od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 ten wstrętny kolonializm 31.01.11, 09:42 Tyle złego biednym Afrykanom biali kolonizatorzy wyrządzili. A przecież mogli ich zostawić w spokoju. Wszyscy czarni Afrykanie nadal by sobie spokojnie żyli w chatkach z krowiego łajna, rzezali dziewczynki brudnymi nożami i mordowali się dzidami kutymi w dymarkach (szczytowe osiągniecie technologiczne Czarnej Afryki), a nie kałachami, jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
hatipi Re: Mentalność Murzynka Bambo 27.01.11, 17:37 Widac jerryjak od razu ze znasz historie Afryki. idac ze znasz jej geografie i spoleczenstwo. Z pewnoscia przeczytales o Afryce kilkadziesiat ksiazek, bo skad niby takie hasla? Ciekae jak tlumaczysz np. Francuzom dlaczego Polska nie wyglada tak jak Francja. Wiekszosc takich jak Ty zwala to na wojne, komunizm itd. Polska ma oczywiscie prawo tlumaczyc sie swoja straszna przeszloscia natomiast Afryka jest tu i teraz. Polecam ksiazke "Czarna matka" Davidsona. Moze tam znajdziesz odpowedzi na te pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Mentalność Murzynka Bambo 26.01.11, 07:39 Przerazilam sie po przeczytaniu wywiadu. Zatrwazajacy jest niski poziom wyksztalcenia polskich sedziow. Powolywanie sie DZISIAJ na tworce rasizmu Gobineau jest karygodne. Wstyd mi, ze mamy taka (pseudo) inteligencje. Jak taki sedzia moze ferowac wyroki? Rasista (powoluje sie na rasiste)? Polacy, szczegolnie na uczelnicha, powinni przejsc krotki kurs historii rasizmu na swiecie. Dowiedza sie wtedy kim byl Gobineau i przestana (pozadane) powolywac sie na jego "nauki". To SKANDAL w unijnym kraju. Mamy XXI wiek i jeszcze nasi sedziowie wydaja wyroki w oparciu o wypociny jednego z pierwszych, XIX-wiecznych rasistow. Wstyd! Co na to minister sprawiedliwosci? Nic dziwnego, ze Polacy sa rasistami, nie wiedza bowiem nic o zmianach na swiecie - mentalnych zmianach na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Re: Mentalność Murzynka Bambo 26.01.11, 15:47 Przepraszam, nie zgadzam się na stwierdzenia typu: Polacy są tacy, Niemcy tacy, a inni jeszcze gorsi. Część Polaków jest rasistami, ksenofobami, pijakami, kibolami, złodziejami, hienami i.t.d. To samo można powiedzieć o każdym narodzie. Tak było jest i będzie. Z każdym pokoleniem trzeba pracować na nowo, bo stereotypy są mocno zakorzenione. Dzisiaj słuchałem panów polityków z PiS, mówiących z przekonaniem: Rosji nie można wierzyć! To tylko przykład, ale oni przekażą to swoim dzieciom na zasadzie prawdy objawionej. Tak jak kibole ŁKS swoim dzieciom, że widzewiacy to "żydy". Pan Ziemkiewicz uczy pogardy do "michnikowszczyzny", Radio Maryja do premiera Tuska i PO, można się przerzucać przykładami. Ci, którzy powinni przewodzić swojej trzódce, sami są na barykadach. O płytkości polskiej wiary pisano już w poprzednich stuleciach. Całe szczęście, że Polska się otwiera na świat; za sto lat może będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
takitamdwa Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 20:55 Dziwne ,że nie wspomniałeś o pogardzie częsci mediów i polityków dla ŚP Lecha Kaczyńskiego.Szkoda ,że zapomniałeś o głupkowatych kawałach o zmarłych w Smoleńsku. Wymieniasz tylko RM i bełkoczesz coś o Rosji , której trzeba wierzyć. Tylko powiedz czemu trzeba wierzyć Rosji?!W tym kraju zaginęło bez śladu wielu dziennikarzy , którzy krytykowali Putina.Służby które wysadzają bloki z ludźmi przed wyborami też wzbudzają Twoje zaufanie?Biesłan?Kursk? Najbardziej mnie przerażają takie naiwne jednostki jak Ty.Dałeś sobie wmówić ,że trzeba być tolerancyjnym na wszystko i wszystkich.Niestety świat jest pełen złych ludzi.Rozum.Używaj go częściej i nie pleć bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Re: Mentalność Murzynka Bambo 01.02.11, 00:50 takitamdwa napisał: > Dziwne ,że nie wspomniałeś o pogardzie częsci mediów i polityków dla ŚP Lecha > Kaczyńskiego.Szkoda ,że zapomniałeś o głupkowatych kawałach o zmarłych w Smoleń > sku. > Wymieniasz tylko RM i bełkoczesz coś o Rosji , której trzeba wierzyć. > > Tylko powiedz czemu trzeba wierzyć Rosji?!W tym kraju zaginęło bez śladu wielu > dziennikarzy , którzy krytykowali Putina.Służby które wysadzają bloki z ludźmi > przed wyborami też wzbudzają Twoje zaufanie?Biesłan?Kursk? Najbardziej mnie prz > erażają takie naiwne jednostki jak Ty.Dałeś sobie wmówić ,że trzeba być toleran > cyjnym na wszystko i wszystkich.Niestety świat jest pełen złych ludzi.Rozum.Uży > waj go częściej i nie pleć bzdur. > To jest niestety atawizm, czyli mentalność małpoluda; ja chcieć moja kobieta i moja kość . Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 O światła Inteligencjo 31.01.11, 09:07 dowiedz się że najbardziej rasistowskim krajem w świecie jest na stan dzisiejszy państwo Izrael. Tam jak przyjmowano w poczet obywateli zdaje się Etiopczyków ( może ktoś podrzuci link do artykułu z wybiórczej) to każdy musiał być obrzezany. Wstyd mi, ze mamy taka (pseudo) inteligencje. Jak taki sedzia moze ferowac wyroki? Rasista (powoluje sie na rasiste)? Polacy, szczegolnie na uczelnicha, powinni przejsc krotki kurs historii rasizmu na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
witold.raczynski Mentalność Murzynka Bambo 26.01.11, 08:53 Nie sposób nie zgodzić się z obserwacjami pana Dioufa. Polska to nie kraj rasistowski, ale mamy swoje za uszami. Rasizm przy tak niskim odsetku kolorowych w naszym kraju jest tak samo absurdalny jak antysemityzm bez Żydów. Jednak chcę zwrócić uwagę na fakt użycia słowa Murzyn. To słowo historyczne. Nigdy w Polsce nie miało negatywnego zabarwienia. Takie zabarwienie ma tylko dla ludzi znających angielskich, którzy dokonując kalki językowej od słowa Niger. Ja osobiście używam określenia Czarny, ale zdaję sobie z tego sprawę, że jest to neologizm. Afrykańczyk to określenie mieszkańca kontynentu, a nie rasy. Podobnie jak Europejczyk to nie rasa, tylko mieszkaniec kontynentu. Jest to tak samo obraźliwe uogólnienie jak Murzyn, czy Czarny dla Indonezyjczyka, czy Araba. Uważam, że postawa polskich sędziów jest karygodna i wstydliwa. Żałuję, że wyrok uniewinniający nie stał się powodem do demonstracji ludzi. Chętnie bym na taką demonstrację poszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Bambo 26.01.11, 10:41 Słowa to rzecz wtórna - czyny się liczą. Różnica taka, jak między czułymi słowami, czasem głupimi, w czasie orgazmu a kopaniem "obcego" na ulicy. A wulgaryzmów wobec różnych obcych u nas dostatek. Z dzisiejszej perspektywy przygody Stasia i Nel w "Pustyni i w puszczy" mają podteksty rasistowskie i pedofilskie, ale jestem przeciw "poprawianiu" Sienkiewicza. Dokument epoki. Niemcy tożsamość narodową opierają na krwi, genetyce, Francuzi na akceptacji wartości kulturowej. Oba kraje mają kłopoty z imigrantami, jednocześnie zyskując na gastarbeiterach. Pewien mądry Włoch na pytanie, jak powstrzymać nielegalną emigrację z Afryki odpowiedział - Pomóc by dało się żyć na tym kontynencie. To też nasz, europejski dług. Ale nie uszczęśliwiać na siłę, nie wmawiać że tam też są europejczycy, nieco bardziej tylko opaleni... W jednych sprawach są gorsi, w innych sprawach lepsi. Przed wojną w Polsce nie lubiano Żydów oba bieguny zajmujących, zarówno bogactwa jak i nędzy. Kiedyś w jakiejś książce pisałem, że pewien pałac na Mazowszu zrujnował i przepił pewien polski ród arystokratyczny. Z ruin podniósł warszawski kupiec, "nie mający nazwiska na -ski". Utopił kasę, spadkobiercy nic nie dostali, potem "poszli z dymem". Dziś tam oddział Muzeum Narodowego. Gmina żydowska roszczeń nie zgłasza... W tej samej książce pisałem, iż kolejkę wąskotorową spod Belwederu zbudowali polski książę i hrabia, by zarabiać na wożeniu żydowskich pielgrzymów do cadyka z Góry Kalwarii. A tolerancyjnych wyroków wobec naszych faszystów i rasistów wstydzę się jako Polak... Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Mentalność Murzynka Bambo 26.01.11, 16:50 "Górski walnął jak dzik w sosnę." Panie Diouf, jako kolega ze szkolnej ławy pana (p)osła Górskiego pozwolę sobie powiedzieć Panu: Jest Pan wielki! Pańskie słowa doskonale określają dużą część wypowiedzi (p)osła Górskiego. Pozdrawiam serdecznie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Tylko SLD może w tym kraju zrobić porządek 27.01.11, 09:12 z wszechobecnym rasizmem! Odpowiedz Link Zgłoś
pantera03 Re: Tylko SLD może w tym kraju zrobić porządek 30.01.11, 22:17 Chłopie, spiesz się pocałować twojego idola, lenina, w zadek, zanim wypieprza to truchło do gnoju! I kogo wtedy będziesz całował w zadek? Odpowiedz Link Zgłoś
sewa1 Mentalność Murzynka Bambo 28.01.11, 10:37 Fajny facet, takich nam trzeba a nie lysych gamoni we flekach lub togach sedziowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Mentalność Murzynka Bambo 28.01.11, 17:08 > Fajny facet, takich nam trzeba a nie lysych gamoni we flekach lub togach sedzio > wskich. Raczej przewrażliwiony Murzyn. Fakt, że tu mieszka i robi karierę chyba najlepiej świadczy, że w Polsce rasizm jest zjawiskiem marginalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 00:43 Zdecydowanie marginalnym, niestety dość głośnym. Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Mentalność Murzynka Bambo 28.01.11, 19:01 Sądząc z wypowiedzi pana Diouf oraz ilości rasistowskich wpisów w internecie, to ten margines jest bardzo szeroki. To już nie jest margines, a haniebne zjawisko powszechnie spotykane w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Mentalność Murzynka Bambo 30.01.11, 22:07 Rasizm jest naganny i już. Szkoda jednak, że walcząc z nim, powołujemy rasizm innego rodzaju. Opinie uogólnione jak - Polacy są rasistowscy i tacy, a inni są owacy - to nadal odmiana rasizmu. Każdy, kto próbował oddalić się od odległego, chronionego turystycznego szlaku, naraził się na rasistowskie zaczepki w stylu białasek, białas i przeżył nie jedną przygodę z narażeniem życia włącznie. Czy to jednak powód do uogólnień, że każdy w tym kraju, z tego narodu, tej karnacji, jest rasistą i wrogiem białego koloru skóry. Z pewnością nie. Czy dawni krewni Mamadou Dioufe nigdy nie wykplili lub napędzili stracha białemu? Na pewno nie raz, tak to już bywa, ale nie zastępujmy jednego rasizmu innym, jednej ksenofobii inną ksenofobią. Odpowiedz Link Zgłoś
stach-poraj Podpisz jesli sie z nami zgadzasz! 31.01.11, 00:23 poparcie-znak.blog-bobika.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
stach-poraj Jesli myslisz tak jak my, podpisz 31.01.11, 00:24 nasza Deklaracje Poparcia: poparcie-znak.blog-bobika.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
godeep Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 00:46 Mamadou! Ściemniać to my, a nie nas! Zacznę od wieczóru z Makumbą. Jeśli mieszkasz w naszym kraju od 28 lat, to z pewnością wiesz - że Makumba jest postacią z piosenki Big Cyca. W teledysku występuje Murzyn w roli piłkarza. Myślisz, że by się na to zgodził gdyby uznał, że tekst piosenki w jakimkolwiek stopniu mu urąga? Poza tym, trudno Skibę posądzać o rasizm - prawda? Dziennikarz zapowiadając Puchar Narodów Afryki starał się być zabawny - jak Strasburger - tyle, że mu nie wyszło. Jednak rasizmu w tym nie było, zapewniam Cię. Krzyczenie na ulicy za przechodzącym kolorowym asfalt, jest chuligaństwem, które ty i krzyczący mylicie z rasizmen. Prawdziwy rasizm jest czymś zupełnie innym, czymś co obchodzi się bez krzyków, bicia i poniżania. To pogardliwe spojrzenia na klatce, w sklepie czy u lekarza. To przesadne nadskakiwanie i nadmierna uprzejmość. To rozmowy, które nigdy nie opuszczą czterech ścian polskiego domu, czasem uczące tolerancji - nigdy jednak akceptacji. Jeśli jesteś Polakiem, jak twierdzisz - to powinieneś też wiedzieć, że biała żona Murzyna i ich potomstwo też tracą akceptację. Nikt, nigdy za żadne skarby Ci się do tego nieprzyzna. Każdy Polak ma rodzinę na wsi i jak ich tu zaprosić na chrzest, gdy dzieciak kolorowy? Jesteś Polakiem, więc co ja tu Ci będę prawił. To wszystko jest dla Ciebie jasne jak słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
strefabikini Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 00:52 godeep napisał: > Mamadou! Ściemniać to my, a nie nas! Zacznę od wieczóru z Makumbą. Jeśli > mieszkasz w naszym kraju od 28 lat, to z pewnością wiesz - że Makumba jest pos > tacią z piosenki Big Cyca. > W teledysku występuje Murzyn w roli piłkarza. Myślisz, że by się na to zgodzi > ł gdyby uznał, że tekst piosenki w jakimkolwiek stopniu mu urąga? Poza tym, tru > dno Skibę posądzać o rasizm - prawda? Dziennikarz zapowiadając Puchar Narodów A > fryki starał się być zabawny - jak Strasburger - tyle, że mu nie wyszło. Jednak > rasizmu w tym nie było, zapewniam Cię. Krzyczenie na ulicy za przechodzącym ko > lorowym asfalt, jest chuligaństwem, które ty i krzyczący mylicie z rasiz > men. Prawdziwy rasizm jest czymś zupełnie innym, czymś co obchodzi się bez krzy > ków, bicia i poniżania. To pogardliwe spojrzenia na klatce, w sklepie czy u lek > arza. To przesadne nadskakiwanie i nadmierna uprzejmość. To rozmowy, które nigd > y nie opuszczą czterech ścian polskiego domu, czasem uczące tolerancji - nigdy > jednak akceptacji. Jeśli jesteś Polakiem, jak twierdzisz - to powinieneś też wi > edzieć, że biała żona Murzyna i ich potomstwo też tracą akceptację. Nikt, nigdy > za żadne skarby Ci się do tego nieprzyzna. Każdy Polak ma rodzinę na wsi i jak > ich tu zaprosić na chrzest, gdy dzieciak kolorowy? Jesteś Polakiem, więc co ja > tu Ci będę prawił. To wszystko jest dla Ciebie jasne jak słońce. Trudno się z tobą niezgodzić. Gratuluję odwagi, takie wypowiedzi są teraz anty-polskie. Jesteśmy przecież, tacy otwarci. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
gelbesack Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 00:55 He, he, he... Podobną prawidłowość zauważyłem w Niemczech. Małżeństwa mieszane to przedewszystkim kobiety bez wykształcenia z patologicznych domów lub grubasy (w amerykańskim stylu 4XL ). Smutne, ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
same.zalety Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 01:43 fajny z niego facet:) na szczęście coraz więcej w Polsce ludzi, którzy patrzą przez pryzmat koloru skóry czy pochodzenia, liczy się, czy da się z człowiekiem fajnie pogadać. a za wszystkie rasistowskie/chuligańskie/"niechcący" i "nieprzemyślane" komentarze przepraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Spojrzmy na siebie Rodacy 31.01.11, 04:38 "Gdybym o każdych siedmiu rozstrzelanych Polakach chciał rozwieszać plakaty, to w Polsce nie starczyłoby lasów na wyprodukowanie papieru na takie plakaty", "Polska nie śmie nigdy więcej powstać!" – wywiad dla gazety Völkischer Beobachter, 6 lutego 1940 "Nie powinniśmy być przesadnie wrażliwi, gdy słyszymy liczbę 17 000 rozstrzelanych Polaków. Nie waham się wyjaśnić, że gdyby zastrzelony został jeden Niemiec, w zamian rozstrzela się stu Polaków" "Mój stosunek do Polaków jest stosunkiem mrówki do mszycy. Jeśli traktuję Polaka opiekuńczo, jeśli, że tak powiem, przyjaźnie go dopieszczam, to spodziewam się, że odpłaci mi dobrą pracą" – posiedzenie rządu, 1940 "Jeśli wreszcie wygramy wojnę, to nie będę miał nic przeciwko temu, żeby z Polaków, Ukraińców i tego wszystkiego, co się wokół włóczy, zrobić siekaninę" "Nie możemy wystrzelać ani wytruć 3,5 miliona Żydów, ale mimo to potrafimy poczynić kroki, które w jakiś sposób doprowadzą do ich zagłady. Nastąpi to w związku z gigantyczną akcją, która zostanie ustalona w porozumieniu z Rzeszą" – posiedzenie rządu GG,16 grudnia 1941 "Chryste, przebacz!" - ostatnie słowa Hansa Franka przed egzekucją w Norymberdze, 1946 roku. Mam w Nowym Jorku wspanialego przyjaciela rodem z Wloclawka o spolszczonym nazwisku Zlotogórski. Jest polskim zydem. Mowi przepiekna polszczyzna. Swobodnie cytuje z pamieci Mickiewicza, Slowackiego, Galczynskiego, Jasnorzewska...Leca. Po przymusowej emigracji z PRL-u po roku 1968 jako niedoszly magister filologii polskiej przywiozl ze soba do Stanow to co (jak sam podkreslil) bylo dla niego najcenniejsze: swoja rodzinna biblioteke. Gdy ujrzalem jego kolekcje oniemialem to li z zachwytu , to li ze wstydu...mial on wiecej pozycji klasyków polskiej literatury pieknej niz wszyscy moi amerykanscy znajomi polskiego pochodzenia razem wzieci (wlaczajac w to mój wlasny ksiegozbiór). Mieszkam od lat za granica i z wielkim bolem wywolanym gleboka troska o wizerunek Naszej Ojczyzny w swiecie czytam w polskich publikatorach ksenofobiczne “werbalne rozwolnienie” serwowane zazwyczaj przez osobników z patologicznymi klerykalno-nacjonalistycznymi odchyleniami. Odczytuje ich “wypowiedzi” jako nieudolna i rozpaczliwa proba leczenia sie z gleboko zakorzenionych wschodnio-europejskich a moze zachodnio-azjatyckich , slowianskich kompleksow. O ich intelektualno-moralnym wymiarze nie warto nawet wspominac. A moze wy pseudopatrioci spod znaku Jankowskiego i Rydzyka powinniscie przeprosic naszych zydowskich wspólobywateli za “szmalcowników”, za Kielce, Jedwabne i równiez za to za nie staneliscie w ich obronie w 1968. Za naszych bogobojnych chlopow, ktorzy po zakonczeniu niedzielnej mszy swietej przeistaczaja sie w hieny cmentarne bezczeszczac miejsca masowej zaglady polskich i europejskich zydow. Czy nie powinniscie sie wstydzic za tych polskich “intelektualistów”, dla ktorych twórczosc wielkich polskich poetów Juliana Tuwima i Boleslawa Lesmiana “smierdziala czosnkiem” ? Dlaczego nigdy nie wspominacie o sanacyjnym (ND-ckim) apartaheidzie na polskich uczelniach II RP ? Jak mozna nie wstydzic sie za Polakow, którzy pamietajac o Bermanach i Rozanskich celowo zapominaja o gwiazdach Dawida na nagrobkach cmentarzy wojskowych zolnierzy polskich pod Narvikiem, Falaise, Tobrukiem czy Monte Cassino? Od dziecinstwa mamy wbudowywana swoista ksenofobicznej liste ras czy grup narodowosciowych ktorym uczy sie nas nie ufac czy nawet nie nawidziec. Znajdujemy na tej liscie nie tylko osoby pochodzenia zydowskiego. Sa tam nasi najblizsi sasiedzi: “szwaby”, “pepiki”, “kacapy/ruscy” , ”cyganie” i egzotyczni przybysze z daleka jak “czarnuchy” i “zoltki”. Pamietam z dziecinstwa , ze nawet okreslenie “ukrainiec” mialo u Polakow bardzo wyrazne negatywne/wrogie skojarzenie. W 1984 spotkalem bylych dzialaczy robotniczej Solidarnosci, którzy po stanie wojennym ze wszystkich mozliwych krajów przyjmujacych emigrantów wybrali rasistowska RPA gdzie dokladnie w tym samym czasie stary Nelson Mandela dogorywal w wiezieniu. Szybko sie urzadzili i oczywiscie “kontynuowali” swoja walke o wolnosc, równosc i sprawiedliwosc spoleczna ze swoich posiadlosci otoczonych drutem kolczastym i czarnoskora pomoca domowa, ktorej zrzeszanie sie w zwiazkach zawodowych bylo zabronione. Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza”. Na pozegnanie polecilem im slynna ksiazke “Jadro ciemnosci” napisana przez naszego slynnego Ziomka Jozefa Korzeniowskiego. Oto co nam dzisiaj zostalo z etosu robotniczej solidarnosci i naszej “chrzescijanskiej moralnosci”... Ale czemu ja sie wlasciwie czepiam ?...Przeciwstawienie sie grzechowi niewolnictwa nigdy nie bylo biblijnym priorytetetem ... Moze na zakonczenie wspomnijmy Nigeryjczyka Maxwella, który - tak jak wielu Polaków -opuscil ojczyste strony w poszukiwaniu lepszego zycia. Policja demokratycznej i praworzadnej RP zastrzelila go w imie chrzescijanskiej milosci do blizniego zapewne tylko dlatego, ze nie kopal pilki tak dobrze jak doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji Emmanuel Olisadebe. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: Spojrzmy na siebie Rodacy 31.01.11, 08:55 Wlasnie promujesz rasizm. Przeciez trzeba mazac, jak nie na sciamach, to na forach, ze Polacy to glownie fanatyczne chamy, majacy na sumieniu rabunki i szmalcownictwo, glownie prostaki bez bibliotek, rabusie ktorzy nie przeprosili i niezadoscuczynili za swoje straszlowe czyny, niesamodzielni, niezdolni do samostanowienia. To co piszesz jest warte tego co gada rydzyk. Rowne siebie bagienko. Zastepujesz rasizm innym rasizmem i ksenofobie inna ksenofobia. Podburzasz niechec do Polakow. To co bazgrasz jest tyle warte co mazania kiboli na kiblowych scianach i tyle samo ile ksenofobie torunskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka.blrg Re: Spojrzmy na siebie Rodacy 31.01.11, 10:39 otóż to! święte słowa. i wcale nie jest rasistowskie wytykanie własnemu nardowi błędów, które popełniamy. istotą patriotyzmu nie jest wcale, jak to się wielu ludziom tutaj wydaje, pianie o wielkiej, niewinne, dziewiczej polsce męczennicy narodów. czy ktokolwiek z was, hipokryci cholerni, myśli, że na prawdę ktoś się nabiera na bajeczki o tym, jak to polska jest jedynym na świecie krajem, gdzie się nigdy nic złego nie działo?! co złego, to nie my, tylko nam, sierotkom. bzdury. najlepszy patriotyzm, to taki, który dąży do doskonalenia ojczyzny, taki, który prostuje błędy. temu człowiekowi zależy na kraju, bo nie zamiata naszych grzeszków pod dywan, tylko się z nimi konfrontuje. wstydzić się mogą ci, którzy ciągle odmalowują fasadę domu, zapominając o tym, że remont zaległy w środku. patriotyzm to nie pianie pieśni ku czci, tylko troska o to, żeby nasz kraj był taki, jak w tych pieśniach. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: Spojrzmy na siebie Rodacy 31.01.11, 15:09 Zgadzamy sie. Na pytnie, jak Zydzi odnosza sie i czy kiedykolwiek przeprosza za miliony ofiar komunizmu, naczelny rabin samokrytycznie odpowiedzial tak: To juz nie byli Zydzi, to byli juz komunisci. Zydzi sa tylko dobrzy i skrzywdzeni, nigdy zli i krzywdzacy. Zupelnie samokrytycznie i zgodnie z twoimi zaleceniami nalezy parafrazowac: to nie byli juz Polacy, to byli juz szmalcownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ikropka.blrg Re: Spojrzmy na siebie Rodacy 31.01.11, 17:06 jak zgodnie z moimi zaleceniami, baranie, jeśli napisałam, że trzeba się z własną przeszłością uporać?? przeczytaj jeszcze raz, tym razem uważnie i uświadom sobie łaskawie przy okazji, że mowa była o polsce i polakach i nie ma konieczności odnoszenia każdego danego tematu do żydów(jak filip z konopi, obsesja jakaś?). niech się oni swoim sumieniem zajmują, my swoim. zawsze się musi znaleźć jaka ... co zacznie wołać: a żydzi to gorsi!, o czym by mowa nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: Spojrzmy na siebie Rodacy 31.01.11, 22:55 Sam synciu jesteś baranem, skoro nie wiesz, że na tym świecie każdy naród promuje swoje zalety i wytyka wady konkurentów, a nie odwrotnie, dlatego trudno powiedzieć skąd jesteś. Dzięki takim „pożytecznym” baranom jak ty i podobnym konkurencyjnym idiotom, małoletni na świecie powtarzają, że IIWŚ wywołali beznarodowi naziści, miliony ofiar wymordowali bezbnarodowi hitlerowcy, ale już w polskich obozach i przy współpracy w przewadze polskich szmalcowników. Oczywiście należy dodać i nie pominąć, że po wkroczeniu beznarodowych hitlerowców do Paryża, wszyscy Francuzi wstąpili do ruchu oporu aby ratować Żydów przed śmiercią w polskich obozach oraz że wszyscy Niemcy bez wyjątku szykowali zamach na hitlera, ale im to jakoś nie wiadomo dlaczego nie wyszło.... Na wschodzie zaś komunistyczni mordercy i ludobójcy spadli głownie z Księżyca czasami z Plutona i nie wiadomo w przewadze jakiej byli narodowości. W USA szkoły z zakazem wstępu nie białym to oczywiście jakiś szesnasty wiek... Wrażliwość i uczulenie na chamstwo, chuligaństwo i wszelkie ich przejawy w Polsce jest jak najbardziej warte przypominania i piętnowania. Jednak koniecznie należy odróżniać pospolite przestępstwo i pospolite bandyctwo od narodowych wartości i narodowych idei błądzących w obszarach nacjonalizmu i rasizmu. Wielu emigrantów, zyskujących w Polsce szansę na trudne ale jednak godniejsze życie niż we własnych ojczyznach, szybko zapomina o tym, że w ich własnym kraju u siebie czuli się mniej bezpieczni i doceniani, skoro starali się szukać lepszego miejsca dla siebie i swoich rodzin i znaleźli tę szansę właśnie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol51 Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 06:59 Ta arogancja i prowokacyjne wypowiedzi Tego murzyna sa absolutnym przykladem czarnego hamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 07:19 Co za bezczelny typ. dlaczego nic nie powiedzial o afrykanskiej praktyce obcinania brzytwa zewnetrznych narzadow plciowych mlodym dziewczynka ? Dlaczego sie nie troszczy o afrykanskich albinosow, ktorzy sa w Afryce mordowani, a z ich galek ocznych gotowana zupa lecznicza ? dlaczego sie nie troszczy faktem, ze w Afryce gwalci sie jednoroczne niemowlalki ? Co za hipokryt, powinien byc zatrzymany przez policje i przetestowany na AIDS ! Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 08:04 Walka jest wpisana w kapitalizm. Jedni walczą o kromkę chleba inni o kolejne miliardy. Walka rozgrywa się w całym świecie kapitalistycznym globalnie,a Polska jest trybikiem w tej machinie. Ci co są w przewadze mogą wyrwać małemu murzynkowi chleb z ręki,bo chleb polski a murzynek afrykański. Przeciwnika można pobić pod pozorem,że to Żyd. Są wprawdzie ludzie,którzy nie pasują do kapitalizmu. Ich charakter nie pozwala im na prowadzenie bezpardonowej walki. Tacy do końca swych dni muszą się zadowolić tym,co znajdą na śmietnikach. Masz miękkie serce, ...... Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Kapitalizm? Komunizm! 31.01.11, 11:02 aekielski napisał: > Walka jest wpisana w kapitalizm. Jedni walczą o kromkę chleba inni o kolejne mi > liardy. Walka rozgrywa się w całym świecie kapitalistycznym globalnie,a Polska Jak mawiał tow. Stalin "Walka klas zaostrza się wraz z postępem w budowie komunizmu." Nie pasował do kapitalizmu, jako prawdziwy komuinista miętki to on i jemu podobny nie był i po śmietnikach nie grzebał. W komunie nie grzebią po śmietnikach, ponieważ tam nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
asraz Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 10:39 Pozdrawiam Szanownego Pana Posła. Oby w naszym Parlamencie było więcej tak mądrych ludzi. Życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk My polscy Bambo tacy jesteśmy 31.01.11, 11:37 My polscy Bambo tacy jesteśmy. Mieliśmy niestety więcej szmalcowników niż sprawiedliwych wśród narodów świata (wszystkich łącznie z tymi, o których świat nie wie). Nie, nikt nie oczekuje od Polaka, jak od każdego innego człowieka heroizmu najwyższej miary, ale też bycie szmalcownikiem nie było przymusowe. To samo z kolorowymi (mam nadzieję, że trzymam się manier). Ponieważ mieliśmy tylko jedną noblistkę, choć podwójną w dziedzinie naukowej, która i tak jest noblistką francuską, ponieważ Kopernik pewnie był Polakiem ale prawdopodobnie nie znał po polsku ani jednego słowa (bo kto wtedy słyszał o czymś takim jak naród), choć Chopin zawarł w swojej twórczości kwintesencje tego co o Polsce stanowi w muzyce (no ale nazywał się jak się nazywał i tworzył tam gdzie tworzył), a nawet Miłosza polska prawica nam chce odebrać, bo Litwin (to nich doda do niego Litwinom w promocji także Mickiewicza) - to zostaną nam z czysto polskich rzeczy jedynie kompleksy. Chętnie byśmy się wywyższyli kolorem skóry, ale ku-klux-klan był szybszy, albo rasą, ale w tej sprawie też już był ktoś przed nami. Jak bardzo by Polscy faszyści chcieli być bardziej biali i bardziej faszystowscy od wszystkich faszystów to i tak nie zmieni tego, że na liście do zagłady sporządzonej przez faszystów byli w następnej kolejności po ludności żydowskiej i romskiej. Czas na otrzeźwienie. Kościele polski zakasaj rękawy! Państwo polskie selekcjonuj dokładniej swoich urzędników! Wyborco nie daj się omamiać ksenofobom z ciemnogrodu! Ale i ja mam co robić ze swoimi nawykami. Bo to niestety prawda, że ... wyssało się coś z mlekiem matki, a naprawianie świata każdy powinien zaczynać od naprawiania samego siebie. Dopiero jak wszystko uporządkuje w sobie będę mógł powiedzieć o każdym draniu, że jest draniem, czy będzie draniem o jasnej czy ciemnej karnacji i czy będzie świętował w sobotę czy w niedzielę. Niestety najdłużej będę miał dystans do świętujących w piątek, z wyjątkiem naszych Tatarów. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Ładny murzynek się nie podoba, brzydki Murzynie? 31.01.11, 13:09 Proponowałbym nie przesadzać z tą "poprawnością językową"! Skupmy się może na tępieniu zachowań jawnie agresywnych, groźnych, prowadzących do przemocy. W ich kontekście fakt, że babcia powiedziała do wnusia "o, jaki ładny murzynek", to zachowanie sympatyczne, wręcz godne promowania! Wnusio, któremu pokazuje się ładnych Murzynków, wesołych Arabusków, milutkie Cyganeczki... raczej nie zostanie kibolem. Cóż to byłby za piękny kraj, gdyby wszyscy wymieniali tylko uwagi o ładnych Murzynkach, ślicznych Żydóweczkach, uroczych Słowianeczkach itp. itd. Ogłaszam niniejszym, że np. do mnie każdy może do woli mówić "ach ty mój miły, inteligentny Polaczku!" Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Inteligentny? 01.02.11, 08:35 Inteligentny? No chyba się trochę rozpędziłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Powinno być "wybitnie inteligentny" 01.02.11, 10:48 ale nie chciałem Cię wpędzać w kompleksy. Tak rozpaczałeś nad tą polską mizerią, z która zapewne się utożsamiasz, że byłoby to niemal kopanie leżącego. Odpowiedz Link Zgłoś
marinellla Re: Ładny murzynek się nie podoba, brzydki Murzyn 05.02.11, 21:35 > Wnusio, któremu pokazuje się ład > nych Murzynków, wesołych Arabusków, milutkie Cyganeczki... raczej nie zostanie > kibolem. Cóż to byłby za piękny kraj, gdyby wszyscy wymieniali tylko uwagi o ła > dnych Murzynkach, ślicznych Żydóweczkach, uroczych Słowianeczkach itp. itd. Bo ja wiem, to w ogóle nie jest zachowanie zgodne z dobrym wychowaniem. Patrz, ale śliczna Słowianka, ale uroczy pultasek, ale milusia Hinduska, ale przepiękny piegusek? Takich rzeczy w ogóle nie powinno się mówić tak, by osoba zainteresowana to słyszała. Abstrahując w zupełności od tego, że też czasem mam wrażenie, że na polskie słowo "Murzyn" kalkuje się amerykańskie "nigger" razem z jego negatywnym ładunkiem znaczeniowym. Ogólnie - dobry, sensowny artykuł. Ważny, bo musimy się uczyć życia w społeczeństwie wieloetnicznym i wielokulturowym i nawet jeśli nie zgodzimy się z jakąś opinią w nim zawartą, na wiele rzeczy może otworzyć nam oczy. Żale typu "z artykułu wynika, że my Polacy jesteśmy do bani" można by sobie spokojnie odpuścić - wiele innych społeczeństw ma podobne problemy do rozwiązania, jesteśmy w Polsce, więc dyskutujemy o polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert polski rasizm to zwykly debilizm 31.01.11, 13:30 wystarczy popatrzec jacy ludzie sa jego propagatorami - lyse matoly z blokowisk, bez edukacji i obycia. W wielu krajach Europy rasistowskie ugrupowania sa zorganizowane i czesto powstaja w odpowiedzi na zmiany spoleczne (gl. zwiazane z imigracja). W Polsce nie ma zadnej imigracji, wiec trzeba byc wyjatkowym polglowkiem by wykrzykiwac rasistowskie hasla. No, ale debili w Polsce pod dostatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bawarska Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 13:32 Proszę nie obrażać pogan! Są bardziej tolerancyjni niż katolicy. Poza tym zgadzam się z Dioufem. Odpowiedz Link Zgłoś
takitamdwa Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 20:43 Ja nie bardzo rozumiem w czym jest problem?Ludzie czarnoskórzy chodzą po ulicach.Jeżdzą autobusami(nocnymi również).Widziałem czarnoskórych mężczyzn po 24:00 na ulicach Grochowa( teoretycznie niezbyt bezpieczna dzielnica) i jakoś nikt ich nie bił i nie wyglądali na specjalnie wystraszonych.Przyznaje ,że często widzę czarnoskórych i nie obserwuję żadnych złych reakcji ludzi.Pamiętam za to opowieści czarnej dziewczyny(ładnej) , która grzmiala ,że ktoś gapił sie na nią w autobusie.W końcu ktoś zapytał czy nie przyszło jej do głowy ,że mu się podobała.Laskę zatkało. PRzyznaje ,że mam dość wmawiania mi ,że mój naród jest taki i owaki.Jak byłem kiedyś w Londynie to też mnie wytykano palcami , bo byłem biały.Chamskie docinki i jakieś niemiłe sytuacje.Czy uważam Anglików za rasistów?Nie.Zwyczajnie trafiłem na paru czarnych debili z marnej dzielnicy , którzy musieli odreagować swoje żale. To samo tyczy się Żydów.Nie można słowa powiedzieć , bo się jest antysemitą.My Polacy mamy przepraszać i czuć się winnymi.Mamy się wiecznie kajać i słuchać bredni jak to inaczej jest w Europie. G...o prawda! Z zeszłym roku w Paryży też miałem przygody na czarnej dzielnicy.Ludzie dziwnie patrzyli i mówili niemiłe rzeczy.Czy Francuzi są zacofani?Czy czarni to dla mnie rasiści? Nie! Trafiłem tylko na jakiś debili. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 21:28 Ten artykuł komentuje orzeczenie sądu RP. Słyszałeś o podobnych w krajach, które wspominasz. Słyszałeś o tamtejszych prominentych politykach udających się na marsze faszystów? Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 23:01 Tak. np. Austria. Zaś partie faszyzujace w Niemczech obecnie osiągają w lokalnych wyborach nawet kilkanaście procent. Odpowiedz Link Zgłoś
takitamdwa Re: Mentalność Murzynka Bambo 31.01.11, 23:25 O jakim marszu faszystów mówisz?Tym 11 listopada gdzie szli ludzie z polskimi flagami? Czy dla Ciebie każdy z polską flagą to faszysta? Druga sprawa to jacy to byli faszyści?Ci bardziej włoscy czy Ci już niemieccy?Włoski "pierwotny" faszyzm nie miał nic wspólnego z rasizmem.Faszyzm,antysemityzm,nazizm..już Ci się plącze wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
nazwakontazajeta Rasizm tu i tam - czemu się Pan ogranicza? 14.02.11, 11:18 Szanowny Panie Mamadou, Mieszkałem w kilku krajach, odwiedziłem kilkadziesiąt więcej. W skrócie: czepiasz się Pan. Źdźbło a belka w oku. Ignorujesz Pan o wiele większe, bardziej palące problemy z tej samej dziedziny. Po kolei: 1. Co jest dziwnego w uzasadnieniu Roberta Zdycha? Proszę o pełny cytat. Czemu "ironicznie" się Pan uśmiecha? Czy wie coś Pan, czego my nie wiemy? Jak by Panu się podobał epitet "doktrynera poprawności politycznej", albo "doktrynera kultury afrykańskiej"? 2. Wstyd Panu być Polakiem, bo jedna tysięczna Polaków zachowuje się w sposób Panu nie odpowiadający. Czy byłoby Panu wstyd być, przykładowo: nauczycielem tańca, prawnikiem (qadi), mormonem, piwoszem, wojskowym, jeśliby niektórzy Pana koledzy a koleżanki z takiej grupy działali w nieodpowiedni sposób lub głosiły poglądy, które się Panu nie podobają? Gdyby wyśmiewali lub czepiali się braku talentów (niektórzy nauczyciele tańca czy muzyki), niestosowania się do praw Boga (mormoni), odkrytych włosów, trzymania się za ręce lub noszenia krótkich spodni (qadi: szariat), zachęcali do stosowania szkodliwych i niemoralnych substancji (piwosze - alkohol, znowu w kontekście czyichś przekonań), wierzyli we wrodzone uzdolnienia do poszczególnych zawodów (genetycy, wojskowi: chociażby genetyczny dobór pilotów). Dodam, że bycie na przykład wojskowym lub muzykiem jest to dla Pana taki sam wybór, jak bycie Polakiem. Dlaczego więc Polacy, a nie muzycy? Czemu jako muzyk, nie protestuje Pan przeciwko rasizmowi w świecie muzycznym, wręcz nawoływaniu do rasistowskich morderstw? Pierwszy z brzegu muzyczny przykład, niech Pan zaprotestuje przeciw południowoafrykańscym wykonawcom tradycyjnej już agitacyjnej piosenki z tekstem: Aw dubul' ibhunu [Zastrzel bura (europejskiego osadnika) ] 'a magwala [(biali) tchórzowie drżą] dubula dubula [zastrzel, zastrzel]). 3. Wierszyk "Murzynek Bambo" nie jest rasistowski, aczkolwiek odnosi się do rasy. "Rzepka" tego samego autora nie wyśmiewa się z dziadka, że nie stać go na ciągnik, aczkolwiek o dziadku opowiada. "Okulary" nie poniżają okularników ani osób o imieniu Hilary. "Ptasie radio" nie wyśmiewa słowików (Muszę zajrzeć do słownika, By zrozumieć śpiew słowika.) ani obraża kogutów (Kuku-ryku? Nie pozwalam, rozbójniku!). "Na wyspach Bergamutach" nie wyśmiewa się z Wysp Bermudów czy innych Galapagos. Związki dziadków, okularników, słowików, kogutów czy ambasady Bermudów czy innych państw wyspiarskich nie ślą not protestacyjnych wnoszących o zakaz tych wierszy. (A propos, jak podaje Wikipedia, w 2003 wrocławscy działacze SLD otrzymali "bilety na Bergamuty" - co na to Madagaskar?) 4. Odwołuje się Pan do rasizmu, pochodzenia i narodowości, więc użyję tu tych samych odniesień i ram światopoglądowych. Pochodzi Pan z Afryki. To fakt. Jest Pan więc z pochodzenia Afrykaninem, tak jak ja Europejczykiem: to już nie jest kwestia wyboru. Czy protestuje Pan też, jako Afrykańczyk, przeciwko rasizmowi rodowitych Afrykańczyków przeciw Żydom (Tunezja), Azjatom (Uganda, lata 1970), Arabom, Europejczykom (choćby Zimbabwe)? Zabójstwom, morderstwom, prześladowaniom, gnębieniu, gwałtom na tle rasowym, które są tam na porządku dziennym, w skali tysiąckrotnie wyższej niż w Europie czy Polsce? Tu nie chodzi o kwestię używania słowa nigger/negro/moro/murzyn/niegr czy też honky/chokey/guero/gringo, tylko o wyrzynanie całych społeczności z powodów rasowych. Patrz choćby troszeczkę historii: en.wikipedia.org/wiki/Racism_in_Africa, lub pierwszy lepszy niedawny cytat z SA, nawołujący do mordowania białych osób, szczególnie dzieci. Mfundo Dlungwane, 25 maja 2010, na Facebooku: "Nie mamy wyboru. Musimy zabijać białe dzieci, gdyż inaczej wyrosną i będą uciskać nasze dzieci. Więc zabijamy białe dzieci." censorbugbear-reports.blogspot.com/2011/01/racial-polarisation-soars-in-sa.html To nie jest "podświadome lekceważenie". To nie jest "mentalność Murzynka Bambo" czy "Bura Kruga". To jest nawoływanie, planowanie i wykonywanie programu rasistowskiej zagłady. Czekam na Pana komentarz. Ukłony Ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Rasizm tu i tam - czemu się Pan ogranicza? 16.02.11, 16:09 Efectivamente, seńor! Rwanda, masakra osób pochodzenia Tutsi dokonana przez ekstremistów Hutu gdzie w ciągu około 100 dni w 1994 roku wymordowano ok. 1 mln ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka biznes is biznes ? 16.02.11, 15:41 Ciekawe, że książka pana Marcina Kydryńskiego pt: "Chwila przed zmierzchem"* z 1995 roku nie przeszkodziła panu Mamadou Diouf w nagraniu piosenki "Dina delusi" na płycie Anny Marii Jopek "Jasnosłyszenie" wydanej w 1999r... Czyżby nie czytał jej a może w myśl zasady "wszystko na sprzedaż"? * www.pudelek.pl/artykul/30444/maz_jopek_afrykanki_sa_jak_zwierzeta_prosza_by_je_pokryc/ Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: biznes is biznes ? 16.02.11, 16:16 Ojciec tego Marcina Kydryńskiego kiepsko wymawiał "r" a mimo zrobił karierę w PRL-u ... Odpowiedz Link Zgłoś