rmtz000 27.01.11, 03:07 Demagogiczny, kłamliwy tytuł, mający kojarzyć się z nur fur Deutsche z czasów okupacji hitlerowskiej. Tylko dla Polaków ? Tzn. Rosjanie, Żydzi, Czesi, Niemcy, Afroamerykanie i inni też nie są wpuszczani ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inkwizytorstarszy Tylko dla Polaków 27.01.11, 03:50 Pani Lidio,dobrze radzę, lepiej nie budzić upiorów, niech sobie śpią! Bo może pani spodziewać się komentarzy które nie pozwolą pani zasnąć. Na obronie uciśnionych już pewien młodzieniec z Nazaretu żle skończył, a w naszym "katolickim" kraju miłość bliżniego to bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
sprocket74 Re: Tylko dla Polaków 27.01.11, 13:21 1) "miłość" do bliźniego nie musi być od razu bezwarunkowa 2) a młodzieńca z Nazaretu wykończyli Żydzi rękami Rzymian Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Tylko dla Polaków 27.01.11, 18:27 Polecam film, który daje jako takie wyobrażenie o genezie problemu po akcesie Rumunii do UE: www.youtube.com/watch?v=pQ5IoK4HVcI Odpowiedz Link Zgłoś
drupal Tylko dla Polaków 27.01.11, 05:55 Napisała pani, że cygańska rodzina bawi się w restauracji po swojemu i musimy nauczyć się to akceptować. A co to znowu za terror multikulti? Restauracja, jako miejsce publiczne, wymaga stosowania się do pewnych przyjętych standardów. A jak ktoś się nie stosuje to się go wyrzuca za drzwi. Wszystko jedno czy to banda kiboli czy banda Cyganów. Chyba, że lokal ma taki " specyficzny charakter". Dlatego dla "cygańskich rodzin" i kiboli są odpowiednie speluny, które zwykli klienci omijają z daleka, nie chcąc spożywać posiłku w towarzystwie "brudnych świnek" - jak odbiera się w naszej kulturze cygański luz. Natomiast normalny cywilizowany Rom, dopóki zachowuje się w sposób, który nie odpędza pozostałych klientów powinien mieć dostęp do każdego lokalu bez ograniczeń. A jak nie ma, to słusznie niech podaje właścicieli do sądu. Można gościa wyrzucić za złe zachowanie ale nie wolno z góry zakładać, że skoro Cygan, to na pewno brudas i rozrabiaka. Nawet, jeśli w 90% wypadków tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Wielka roznica, Romowie nie pracuja! 27.01.11, 06:16 Niestety Romowie nie chca sie asymilowac!! Popatrzcie czy ktos ma problem np. z wietnamczykami? Tez maja swoj stroj, jezyk i wyglad! No ale wszyscy ciezko pracuja, ucza sie i sa generalnie dobrymi obywatelami. A Romowie to niestety najczesciej margines... W Krakowie Romowie mnie przerazaja, szczegolnie jak widze matki zebrajace z dziecmi!!!! Czemu nie ma ustawy, ktora NATYCHMIAST odbiera dziecko jesli jest ono uzywane do zebrania? Zgadzam, sie zeby wydawac pieniadze podatnika na pomoc, ale np. poprzez dowozenie do szkol, kupno podrecznikow czy specjalne stypendia na studia, a nie socjal... A to, ze ich do knajp nie wpuszczaja to akurat cieszy. Nie chcialbym siedziec obok nich... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Wielka roznica, Romowie nie pracuja! 27.01.11, 07:53 thegreatmongo napisał: > A to, ze ich do knajp nie wpuszczaja to akurat cieszy. Nie chcialbym siedziec o > bok nich... A oni nie chcą siedzieć obok ciebie. Poszukaj w swoim drzewie genealogicznym i przekonaj się kim naprawdę jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: Wielka roznica, Romowie nie pracuja! 27.01.11, 08:53 zbyszek.bejach napisał: > A oni nie chcą siedzieć obok ciebie. Poszukaj w swoim drzewie genealogicznym i > przekonaj się kim naprawdę jesteś Żeby nawet thegreatmongo miał w swoim DNA wspomnienia wszystkich ras świata, jego post nie odnosi się do ras przecież ale do akceptowania powszechnie obowiązujących w danym kraju norm społecznych i prawa. Gdybym zamieszkał, dajmy na to w Tajlandii i chciał zachowywać się wedle norm przyjętych w Polsce, w związku z czym zacząłbym publicznie mówić źle o królu, groziłoby mi więzienie. Gdybym w Iranie zaczął się całować publicznie z Iranką też nie skończyłoby się to dla mnie dobrze. Czy oznaczałoby to, że Tajwańczycy i Irańczycy to rasiści i antypoloniści? Nie. Świadczyłoby to o mojej głupocie, ewentualnie samobójczej bezczelności. Szczęśliwie Polska ma znacznie mniej restrykcyjne prawa niż Iran i nie jest trudno się do nich stosować (pomijam przepisy gospodarcze:P ). Z zachowaniami społecznymi jest już gorzej, to prawda. Piętnowanie inności to hobby wszystkich nacji i krajów, kraina powszechnej tolerancji nie istnieje. Niemniej autorka artykułu popełniła tekst jednostronny, płaski. To nie jest tak, że Polacy nienawidzą Romów, bo ci mają trochę inne DNA. Romowie bardzo trudno i niechętnie integrują się ze społeczeństwem nawet na poziomie przyjętych norm zachowań w takich miejscach publicznych jak restauracje, czy kluby. Przy tym, sami pokrzywdzeni wykazują się nietolerancją (przykład - małżeństwa mieszane). Sprawa nie jest tak prosta, jak starają się ją ukazać wojownicy "tolerancji". A uproszczenia nie przyczynią się do poprawy sytuacji, co najwyżej do poprawy samopoczucia autorki artykułu, która dzielnie dała wyraz swoim słusznym, światłym przekonaniom. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama errata 27.01.11, 08:55 Taljandczycy miało być w zdaniu anie "Tajwańczycy". Za pomyłkę przeprasza. I przeklinam brak możliwości edycji na forach gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko1wpis Re: niestety, muszę się z tym postem zgodzić... 27.01.11, 12:43 nie cierpię dyskryminacji, głupoty, kiboli, brunatnych. niestety, rozumiem też dlaczego nie chcą wpuszczać romów do knajp, podobnie jak swego czasu nie chcieli wpuszczać w krakowie młodych anglików (nikt wtedy nie pisał o dyskryminacji rasowej anglików - powody były dla wszystkich jasne i zrozumiałe). oczywiście, sytuacja kiedy kogoś nie wpuszcza się do lokalu "na wszelki wypadek" jest fatalna, zła. problem w tym, że ludzie mieli, mają i będą mieć tendencje do upraszczania sobie życia i generalizowania. jeśli właściciel, restaurator raz, drugi, trzeci natnie się na problemy z obsługą grupy romów to pójdzie po najmniejszej linii oporu i po prostu przestanie ich wpuszczać. oczywiście że to źle, ale każdy ma dość innych problemów przy prowadzeniu lokalu (to nie jest lajtowy biznes - zresztą jak większość prywatnej inicjatywy w tym kraju) by dokładać sobie nowe. taki jest niedoskonały świat. zarówno wymowa artykułu jak i komentarz pani lidii jest niestety płaski i jednostronny. wymaga ode mnie by się przystosował do sposobu bycia/zachowania roma ale nie wymaga tego samego od roma. taka postawa w gruncie rzeczy to jest rodzaj dyskryminacji romów (tak!) - bo traktuje romów jak jakieś niedorozwinięte dzieci dla których trzeba być pobłażliwym i wyrozumiałym wg. zasady "bo one, panie, gupie się urodziły i gupie som". moim zdaniem jest to stawianie sprawy na głowie - więcej szkodzi niż przynosi pożytku, bo w tzw. "ogóle" wzmacnia tylko nienawiść i niechęć do innych/obcych kulturowo, a nie pomaga w zrozumieniu problemu i znalezieniu jakiegoś/jakiegokolwiek, choćby nawet kiepskiego rozwiązania. zarówno w artykule jak i komentarzu brakuje mi choć cienia refleksji (poza wypowiedziami właścicieli lokalu) skąd się taka postawa wzięła i choćby śladu zrozumienia ze strony gazety/romów, że może coś i po naszej stronie jest nie tak - i może coś by się jednak dało zmienić. skończmy z tym chowaniem głowy w piasek i źle rozumianą "polityczną poprawnością". może czas by romowie troszkę i nad sobą się zastanowili? pani lidio, zapewne zna pani film ewy ewart "mali złodzieje"? film zrobiony przez roma, nakręcony głównie z ukrytej kamery. jest tam pod koniec rozmowa z ważną osobą w hierarchii romów (dla którego cyt. "złodziejstwo to zawód z pokolenia na pokolenie" a który kiedyś zaczął kraść by żyć i przeżyć), która mówi że skala złodziejstwa przeszła wszelkie pojęcie i zauważa problem rosnącej niechęci do romów w CAŁEJ europie. człowiek ten rozumie powody narastającej niechęci (która, jak myślę dla każdego średnio rozgarniętego człowieka powinna być całkowicie zrozumiała). mam wrażenie że tzw. polityczna poprawność oślepia publicystów na co najmniej jedno oko nie pozwalając im dostrzec źródeł problemu, których duża cześć nie leży po stronie ksenofobicznych polaków (słowaków, francuzów, niemców etc.) tylko po stronie społeczności romskiej. która, póki co, nie wyraża nawet śladów chęci poprawy czegoś u siebie. a jest co poprawiać. tak jak polscy emigranci (szczególnie "starej emigracji") w znakomitej mierze sami zapracowali sobie na przykre i dyskryminujące uogólnienia o "głupich polaczkach", pijaczkach, "polskiej robocie" itd., tak romowie sami pracują na własne uogólnienia. tak już jest ten świat zbudowany. nigdy nie był inny i nigdy nie będzie i czas wyrosnąć z naiwnych idealistycznych postaw że zaczarujemy rzeczywistość. romowie mogą zacząć pracować nad zmianą swojego wizerunku - tak jak mogą to robić i robią polacy z tzw. "nowej emigracji". trwa to długo, bo raz spieprzoną opinię trudno naprawić, ale przynosi rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Wielka roznica, Romowie nie pracuja! 27.01.11, 18:31 thegreatmongo napisał: > Czemu nie ma ustawy, ktora NATYCHMIAST odbiera dziecko jesli jest ono uzywane > do zebrania? Dzieci "używane do żebrania" przez Cyganów są sprzedawane w Rumunii przez matki, które nie potrafią ich nawet utrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Tylko dla Polaków 27.01.11, 06:21 Z artykułu wynika,że Romowie mieszkający w Polsce od pokoleń dalej są Romami i nie posiadają obywatelstwa polskiego. Gdzie więc zaczyna się dyskryminacja? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Tylko dla Polaków 27.01.11, 07:54 Nie rozróżniasz obywatelstwa i narodowości ? Odpowiedz Link Zgłoś
rolnik_jan Tylko dla Polaków 27.01.11, 08:47 Nie mogę traktować Cygana , nazywającego siebie Romem, jak człowieka cywilizowanego. Zobaczcie na youtube filmy z cygańskich dzielnic miast na Słowacji - totalne zezwierzęcenie, śmietnisko i dewastacja całych Cygańskich osiedli. Są to tylko istoty człekokształtne. Pokażcie mi pracującego Cygana, na państwowej posadzie, Cygankę pracującą i ich dzieci uczące się w szkołach. Nie ma takich przykładów. Dość zmuszania nas, Polaków, do tolerowania nieróbstwa i pasożytniczego trybu życia wśród Cyganów. Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Tylko dla Polaków 27.01.11, 18:38 www.youtube.com/watch?v=ri5EYiZLnbI Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Tylko dla Polaków 27.01.11, 18:41 www.youtube.com/watch?v=5iLbUnKCY2c&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
koperczak5 Tylko dla Polaków 27.01.11, 08:48 Cyganie kojarzą mi sie uparcie z nastoletnia Cyganką z niemowlęciem na ręku, która w tramwaju głosno dopomina sie "o złotówkę na bułeczkę dla dziecka". To od Cyganów zależy, aby nie byli kojarzeni z żebractwem i złodziejstwem. To od nich zależy, aby przestali być narodem analfabetów. Niech przestaną nam wmawiać, że brud i niechlujstwo należą "do narodowej tradycji". Muszą stworzyć własną warstwę inteligencji: lekarzy, prawników, inzynierów. Tego im z całego serca życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Cyganie i zebracy.... 27.01.11, 09:00 W wojewodzkim miescie, gdzie od roku mieszkam nie da sie przejsc przez centrum by wielokrotnie nie byc zaczepionym z "prosba" o dolozenie sie do "zbiorki na browarek"... Policja w ogole nie reaguje... Tak sie sklada, ze mieszka w miescie jest duzo Cyganow.... Ale dziwnym trafem jeszcze nigdy nie widzialem zebrzacego Cygana... Co kraj to obyczaj... Opowiadania o 500 letniej obecnosci np. Cyganow sa moim zdaniem zenujace, tym bardziej, ze w moim miescie Polacy mieszkaja dopiero od 66 lat. I to tez jest Polska.. Odpowiedz Link Zgłoś
tovaxman Tylko dla Polaków 27.01.11, 09:36 cholera mnie bierze jak czytam takie bzdety "swietuja po swojemu" tzn ze jak ja bede swietowac po swojemu srajac dookola to jest wszystko ok? nie! i ktokolwiek by tak nie robil powinien byc wyrzucony, swojego czasu nie wpuszczano angoli do klubow we wrocku i krakowie bo robili syf i awantury, i co tez mielismy sie MY wtedy zmieniac?? nie! tymi gornolotnymi slowami o tym ze zmieniac powinny sie obie strony mozna sobie tylek podetrzec, to oni sa tu goscmi, i powinni przestrzegac naszych regul a my nie musimy sie uczyc ani tolerowac ich racji, obie strony to musza sie zmieniac w malzenstwie, roznica jest taka ze malzenstwo zawiera sie z milosci, a tu raczej jest przyklad nachalnego napastowania ze strony romow, i niestety nie uda sie tu uniknac generalizowania, bo poprostu znikomy procent romow to porzadni ludzie, "dyskryminacja poprawia samopoczucie" ??? szaleju sie pani redaktor opila i bredzi, samopoczucie poprawia spokoj i mily nastroj dookola!! Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko "praca bez potu na czole"? Gdzie oni pracowali ??? 27.01.11, 09:42 Widziala kobiecina gdzies pracujacego uczciwie roma? bo ja jedynie widze zebrakow, wrozki/naciagaczki i kilku handlarzy patelniami. Nie pracuja a nowymi MW jezdza. To skad im taka kasa spada do kieszeni? Co prawda przy kieszonkostwie i wlamaniach trzeba miec silne nerwy wiec moze rzeczywiscie nie ma potu na czole. Ale tez nie ma przyzwolenia by ten "narod" tu egzystowal. Rumunia jest na poludniu, bon voyage, skoro juz o Sarkozym mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tovaxman Re: "praca bez potu na czole"? Gdzie oni pracowal 27.01.11, 10:15 rzecz w tym ze rumunia tez ich nie chce, choc tam maja najlepsze warunki zeby im stworzyc getta Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: "praca bez potu na czole"? Gdzie oni pracowal 27.01.11, 22:23 Wytwórnia kurzu? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Strasznie mało wiesz o świecie 27.01.11, 10:26 Tak strasznie mało wiesz o świecie, jak nie przymierzając najciemniejszy Rom, a tak autorytatywnie się wypowiadasz, jak nie przymierzając facet z pięciu fakultetami z okresu przed powstaniem prywatnych wyższych uczelni w naszym pięknym kraju. No i z dumą reprezentujesz tu nasz światły, pracowity, domyty, nie jeżdżący na gapę tramwajem, nie przekraczający czerwonego światła i dozwolonej szybkości, sprzątający kupy po swoich psach, nie pijący cichcem piwa na skwerach w parkach i środkach komunikacji miejskiej, nie używający głośno bluzgowego języka w miejscach publicznych w obecności także małych dzieci i staruszek wielki wspaniały NARÓD WYBRANY. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko w takim razie zacznij sie myc 27.01.11, 12:54 bo jedynie co zrobiles to polales troche wody bez tresci. A jesli pisales o NARODZIE WYBRANYM to zydki sie za takowych uwazaja. A czy sa umyci i światli? hehe.... Odpowiedz Link Zgłoś
rmtz000 Re: w takim razie zacznij sie myc 27.01.11, 17:58 Ty cyniczne oko jesteś antysemitą Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Strasznie mało wiesz o świecie 27.01.11, 13:11 Do "wojtek-gdańsk" : Czyżbyś miał zakaz opuszczania Polski ? Wiesz dużo o świecie gdzie ludzie nie są tak okropni, więc co Cię trzyma ? Bo życie w otoczeniu tak podłym i złym musi być dla Ciebie męczarnią, idealny człowieku.... Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: "praca bez potu na czole"? Gdzie oni pracowal 27.01.11, 16:45 Do tematu "Romów lub tzw. Cyganów" parę słów. Mieszkam 23 lata w BRD i po moim wyjeździe byłem mieszkałem w "domu przejściowym" w którym także romowie byli obecni. Wadą jest to że oni mówią po polsku i odpowiednio urabiają nam opinię- bo jak jakiś cygan zostanie przyłapany na kradzieży to mówi się "znowu polacy coś ukradli". To że kradną to żadna tajemnica nie widziałem jeszcze nie kradnącego roma. Mieszkając w tym domu przejściowym pewnego razu podchodzi do mnie cygan i mówi: kochanieńki ty jeszcze u mnie nic nie kupiłeś- odpowiadam pytaniem, a pan masz sklep- nie pada odpowiedź ja kradnę. Po prostu bez żenady- to jest jego zajęcie. Jak poszedłem do sklepu z Polakami, którzy nie mówili (jeszcze) po niemiecku i mówiliśmy po polsku to od razu osoba z obsługi sklepu szła za nami krok w krok. Jak jej zwróciłem uwagę dlaczego za nami chodzi- odpowiedziała przychodzi tu dużo romów i oni też mówią po polsku a kradną bez wahania wszystko. Ostanio w miejscu mojego obecnego zamieszkania pojawiła się 3 rodziny romskie- oczywiście przywlekają stare graty, które po zabraniu z czegoś lądują na trawniku i jak jest piękna pogoda to robią sobie piknik i palą wszystko. Oczywiście powtarza się sytuacja z wizytą w sklepie- personel pilnuje ich "na okrągło" i także mówią po polsku. Nikt z nich nie pracuje i wszyscy żyją z "pomocy socjalnej" i skąd mają samochody - Mercedesy takiej klasy że dla mnie posiadającego firmę to tylko sfera marzeń tego jeszcze nikt nie odkrył. Francuzi podobnie jak i Niemcy oraz inni w Europie nie chcą ich bo to po prostu pasożyty. Przykro mi to napisać, ale to jest prawdą. Nie chcę tu pisać o uczynieniu z miejsca zamieszkania wysypiska śmieci bo jest to zbyt dużo do tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
supronas Tylko dla Polaków 27.01.11, 10:46 Ja do swego prywatnego lokalu mogą nie wpuścić kogo mi się podoba. Ponieważ jest blondynem, marsjaninem, Polakiem, Romem, blondynką ze zbyt duzym biustem- mój lokal i mam takie prawo licząć sie ze zmniejszeniem wpływów. Żadna ideologia nie ma tu nic do rzeczy gdyz nadrzędne jest prawo własności. Odpowiedz Link Zgłoś
mgrzemow Bez przesady 27.01.11, 11:10 Ja bym nie dramatyzował. Obróćmy tę sytuację. Właściciel nie wpuszcza do lokalu osób w dresie. Stowarzyszenie wielbicieli odzieży sportowej protestuje. Właściciel argumentuje, że dresiarze robili mu rozróby. Stowarzyszenie na to że nie każdy ubrany w dres jest chamem. Właściciel na to, że nie stać go na eksperymenty, bo nawet jeżeli 1 na 10 będzie się zachowywał spokojnie to wyrzucanie ich już po awanturze jest zbyt drogie, więc nie wpuszcza w ogóle. Proponuję wyluzować. Romowie ciężko zapracowali na złą opinię. Nie możemy usprawiedliwiać nagannych zachowań kulturą. W ich kulturze kradzież od obcych jest dozwolona. Wysoki sąd nie ma wyjścia jak tylko uniewinnić ze względu na różnice kulturowe. Sex z 13latką? To samo. Są pewne granice. Żyjemy w Polsce, obowiązuje tu pewne prawo i obyczaje, kto się nie stosuje, ten ma różnego rodzaju nieprzyjemności. Takie jak nie wpuszczanie do knajp. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
strange_email demagogia ^2 27.01.11, 11:35 "Wszyscy? Chyba jednak nie. Niedawne antyromskie przemowy i rozporządzenia prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego wstrząsnęły Francuzami, wywołały protest." Mysle, ze nie do konca wstrzasnely. Stawiam funty kontra zlotowki, ze 50%+ spoleczenstwa przyjela te akcje z ulga. "Kiedy Romowie z Poznania idą na miasto, przebierają się ze względu na Polaków. Wybierają miejsca, gdzie nie spotka ich upokorzenie, które może się przerodzić w gniew i w bójkę. Mają w genach różne strategie obrony przed prześladowaniem." Hmm np w Turcji idac do meczetu tez ubieram sie tak, zeby nie obrazic gospodarzy. Bo ich szanuje, jakkolwiek dziwne jest dla mnie uczestnictwo w zorganizowanej wierze. To jak to jest, to obrona przed przesladowaniem czy elementarne dobre wychowanie & zdrowy rozsadek? "Gorzej z nami. Zamknięci w etnicznym getcie, niepewni siebie, z wielkim pragnieniem awansu, szukamy słabszych. Potrzebujemy kozła ofiarnego i znajdujemy w knajpie, gdzie romska rodzina świętuje po swojemu przy stoliku obok. Jak wrzeszczą, jaki tam syf. Wywalić ich! Dyskryminacja poprawia samopoczucie, dodaje skrzydeł. Więc zero prób znalezienia kompromisu, żadnej mediacji. Ostatecznie jesteśmy u siebie."" Moze lepiej nie oceniac innych przez swoj pryzmat... Grajac adwokata diabla - moj styl swietowania polega na tym, ze skuwam sie do nieprzytomnosci, robie afery i ogolnie dre morde. To moj "styl". Czy mam zmuszac osoby prowadzace biznes restauracyjny do poszanowania mojego "stylu". "Tak nie ułożymy stosunków z Romami. Jak nie wpuścimy ich do baru, to się spotkamy na ulicy. Każemy im się zmienić? Nie ma innego wyjścia, zmieniać się muszą obie strony." Powtarzam, mieszkajac w danym kraju, w spoleczenstwie nalezy przyjac pewne minima zachowania, ktore gwarantuja w owym spoleczenstwie w miare sensowne wspolzycie. Moze Pani wyskoczyc do np. Arabii Saudyjskiej w szortach i saczac piwko? Nie? Zaden rozsadny czlowiek, jakkolwiek debilne owe arabskie przepisy by nie byly, nie bedzie otwarcie z nimi walczyc bo narazi sie na konsekwencje. Mieszkajac w Anglii jezdze po lewej stronie, stoje karnie w kolejkach i staram sie zachowywac tak, jak wymagaja tego ode mnie normy spoleczne. Czego tez Cyganom/Romom radze. PS. Droga Pani, dobrze jest czasem wysciubic nos poza Czerska. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: demagogia ^2 27.01.11, 13:44 "Kiedy Romowie z Poznania idą na miasto, przebierają się ze względu na Polaków." Przebierają się? Nie zauwazyłam, pelno jest Cyganów w Galerii Malta czy w Starym Browarze, wyróżniają się strojem i hałasliwym stylem bycia. Odpowiedz Link Zgłoś
sprocket74 Do autorki 27.01.11, 13:17 Czy mogłaby Pani rozwinąć wyrażenie "praca bez potu na czole" ?? Bardzo jestem ciekaw jakież to pożyteczne prace "bez potu na czole" wykonywali ówcześni Cyganie. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Do autorki 28.01.11, 20:25 > Czy mogłaby Pani rozwinąć wyrażenie "praca bez potu na czole" ?? Dla czerwonych to pewnie takie ładne określenie na życie z kradzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Do autorki 28.01.11, 20:30 To może być traktowane jako obraźliwe dla Cyganów i nie zdziwiłbym się gdyby w najbliższych dniach zawiadomiono prokuraturę. Takie określenie mogłoby niesłusznie sugerować, że Cyganie nie pracowali w kopalniach, hutach oraz stoczniach a woleli pobierać zasiłki i żebrać co jest kłamstwem :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_fr Tylko dla Polaków 27.01.11, 14:12 "Mają w genach różne strategie obrony przed prześladowaniem. Gorzej z nami. Zamknięci w etnicznym getcie, niepewni siebie, z wielkim pragnieniem awansu, szukamy słabszych. Potrzebujemy kozła ofiarnego i znajdujemy w knajpie" co za bzdury!!!! Jedyne co maja w genach to strategie na kradziez!!! I nie czuje sie zamknieta w etnicznym gettcie, ani niepewna siebie, nie szukam kozla ofiarnego zeby sie dowartosciowac, jednak czuje sie niepewnie w towarzystwie ludzi agresywnych, glosnych i lekcewazacych otoczenie - czy to Romowie, czy Polacy czy jakakolwiek inna narodowosc. Niestety u nas Romowie wypracowali sobie taki wizerunek i nie dam sobie wmowic ze ja jestem temu winna. Odpowiedz Link Zgłoś
szampans Tylko dla Niemców 27.01.11, 16:04 Granice Rumunii zostały otwarte i rumuńscy Romowie zaczęli kraść i żebrać w całej Europie. Niemieccy Romowie, ciężko pracujący i całkowicie zintegrowani, są wściekli. Nie po to pracowali przez długie lata, żeby ci "pobratymcy" psuli im dobrą reputację. Nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. Kradzieże, wrzaski, brud, brak wykształcenia i żebractwo, to mały pikuś. W Rumunii powstały bogate, okrutne mafie romskie, działające już na całym świecie. Kiedy Romowie zorganizują się, aby te mafie spenetrować i uciąć im wszystkie łby (oczywiście z pomocą policji)? Jeszcze trochę i będzie na to za późno (o ile już nie jest). Odpowiedz Link Zgłoś
ss.swarozyc Tylko dla Polaków 27.01.11, 16:06 JESTEM BRAMKARZEM W W-WIE OD 15 LAT,jeszcze nigdy nie wpusciliśmy zadnego smierdzącego cygana na impreze!Jak przychodzi jakieś "bydło",to impreza ZAMKNIĘTA i po kłopocie!PO CO DRAŻNIĆ ,NARAZIE,TYCH UPOŚLEDZONYCH poprawnością polityczną, NIEDOROZWOJÓW LWEACKICH?! A oświeconej,tolerancyjnej,zamkniętej w tym strasznym,polskim etnicznym gettcie Pani Autor powyższych wypocin polecam zaprosić,powiedzmy na weekend, z 6-u cyganów do domu i pozwolić się pobawić i pozachowywać wedle ich norm "kulturowych",niech poszuka z nimi kompromisu,niech w swoich SZEROKICH HORYZONTACH dostosowuje się do "bawiących obok"! Albo w ramach protestu przeciw temu,OKRUTNRMU POLSKIEMU KSENOFOBIZMOWI,zachęcam panią "autor" do wyjazdu na Słowacje,do gett cygańskich,niech zamieszka między nimi i pokaże nam wszysktkim,MAŁYM LUDZIOM,jak wielka jest DUCHEM I POŚWIĘCENIEM w walce z polską "GŁUPOTĄ I ZACOFANIEM"! Odpowiedz Link Zgłoś
essene Re: Tylko dla Polaków 27.01.11, 19:53 "Gorzej z nami. Zamknięci w etnicznym getcie, niepewni siebie, z wielkim pragnieniem awansu, szukamy słabszych. Potrzebujemy kozła ofiarnego i znajdujemy w knajpie" Pani Lidio - proszę wypowiadać się we własnym imieniu, ewentualnie w imieniu swoim i bliskich sobie osób. Rozumiem jednak, że pisząc "my" myśli Pani o Polakach. Otóż pragnę oświadczyć, że jestem Polakiem - i nie czuję "zamknięcia w etnicznym getcie". Moja niepewność siebie wypływa wyłącznie ze złego obrazu samego siebie oraz ze świadomości własnych niedomagań. Pragnienie awansu to bardzo dobra cecha. Kozła ofiarnego do dobrego samopoczucia nie potrzebuję, słabszych do gnębienia nie szukam - zabrania mi tego własne "ja", świadomość własnej wartości, dobre maniery oraz chrześcijańska moralność. Wypowiadam się tu także w imieniu swojej rodziny z której jestem dumny. Znajomych i przyjaciół sobie dobieram - i myślę, że również nie pasują do obrazu, jaki Pani nakreśliła. pozdrawiam. -- Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Politpoprawność wam mózgi wyżarła 28.01.11, 19:44 Wyobraźmy sobie, że na Ziemię przybywają ufoludki. Są niebieskie, trudnią się żebractwem, kradzieżami, są agresywne i ru...ą dzieci. W obawie o własny majątek restauratorzy nie wpuszczają ich do knajp a ludzie w ich obecności trzymają się za swoje portfele. Wbijcie sobie więc do swoich tępych łbów, że ci ludzie nie są rasistami bo nie przeszkadza im kolor skóry ufoludków. Przeszkadza im ich sposób bycia. I niestety można generalizować skoro 90% ufoludków zachowuje się tak samo. Mam nadzieję, że coś drogiej pani redaktor zatrybi pod beretem. Odpowiedz Link Zgłoś
rozenek_taki Re: Politpoprawność wam mózgi wyżarła 28.01.11, 20:04 Odwróćmy zagadnienie: wyobraźmy sobie, że 8 mln tych ufoludków zdecydowało się osiąść na bezludnej wyspie. Jak myślisz, jak długo by tam przetrwali bez ludzi do okradania i padania ofiarami ich przekrętów? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Prościej bedzie jak sie umyjesz 10.02.11, 21:42 Inkwizytor, ty już pewnie niejednego z Polski wydaliłeś z paszportem bez prawa powrotu, a może by było prościej się domyć niż się oburzać. Odpowiedz Link Zgłoś