Dodaj do ulubionych

Czysta dziewczynka

06.02.11, 21:04
Czytelnikom, którzy być może się zdziwią, że dziesięcioletnia dziewczynka kończyła już podstawówkę, wyjaśniam, że nauka w szkole podstawowej w Austrii (Volksschule, "szkoła ludowa") trwa 4 lata. Potem są rozmaite możliwości dalszej nauki, między innymi ośmioletnie gimnazjum, z maturą.
Obserwuj wątek
    • dar61 Czyste dziewczynki 07.02.11, 12:55
      Warto bardzo poprosić Nataszę K., by po studiach nigdy - nigdy - nie pracowała jako psycholożka...
      • bob_arctor Re: Czyste dziewczynki 09.02.11, 00:21
        > Warto bardzo poprosić Nataszę K., by po studiach nigdy - nigdy - nie pracowała
        > jako psycholożka...

A najlepiej bardzo bardzo poprosić Nataszę K., żeby tym razem dobrowolnie schowała się w jakiejś ciemnej piwnicy i tam siedziała do końca życia. Niech się nie uczy, niech nie pracuje, niech też nic nie mówi, no chyba że jaka jest skrzywdzona i nieszczęśliwa. Niech pod żadnym pozorem nie śmie jakoś sobie poradzić i ułożyć życia. Najważniejsze dla niej powinno teraz być spełnienie oczekiwań tych, którzy wiedzą, jak powinna zachowywać się osoba po takich przeżyciach.
        • nocozabrednie Re: Czyste dziewczynki 09.02.11, 18:32
          Już ciebie polubiłem. Życie ciągnie się dalej, mimo wcześniejszych przeżyć. Jesteś porządnym człowiekiem będąc sobą i tak bądź!. Pozdrawiam.
          • nocozabrednie Re: Czyste dziewczynki 09.02.11, 18:36
            Wiem, kropki nie stawia się po wykrzykniku. A dla ciebie specjalnie: Ciebie. Jeszcze raz Pozdrawiam.
          • blue911 Re: Czyste dziewczynki 12.02.11, 15:04
            Widac nieglupia dziewczyna i raczej poradzi sobie w zyciu? Pomyslnosci.
        • dar61 Re: Czyste dziewczynki 14.02.11, 17:54
          Nadinterpretuje {Bob_a.} moje jedno zdanie.
      • croyance Re: Czyste dziewczynki 11.02.11, 05:32
        A nie powinna pracowac jako psycholozka, bo ..?

(Przede wszystkim, psycholog to NIE JEST to samo, co psychoterapeuta. Po drugie, normalne wydaje mi sie, ze Natascha interesuje sie psychologia. Po trzecie, jest bardzo inteligentna i ma duza samowiedze, a to w zawodzie terapeuty sie swietnie sprawdza. Po czwarte, czemu ni emialaby zajmowac sie chociazby badaniami i pisac psychologiczne ksiazki? Pisze bardzo dobrze, wie, co mowi, a argumenty umie udowadniac lepiej niz np. Ty, wiec zdecydowanie wolalabym, zeby ona zajela sie psychoterapia, niz Ty np.)
        • dar61 Czyste dociekania prawdy 14.02.11, 18:07
          Trudno, o {Croyance} było w jednym mym zdaniu, pisanym ad hoc, wyłuszczać swe wątpliwości w [znajomość polszczyzny przez tę dziewczynę] siłę charakteru Nataszy [w przyszłości], bojaźni mej czy nie "pęknie", nie załamie się ona "z poślizgiem".
          Teraz mi też - rozmyślając właściwie w pustkę - trudno wyłuszczać me argumenty, zwątpienia, [domniemane] statystyki mówiące o znikomości wśród tak skrzywdzonych odsetka tak silnych duchem, jak [dotąd] Natasza.

Po psychologii - podejrzewam, że studiowanej dla "zrozumienia" - można być kimkolwiek. Mój wariant o "psycholożce" wynika może i z mojego ulubienia słów kroju kobiecego ;-)

Z dwojga do wyboru, wolałbym, by badano tych Przykopilów niż Natasze przez Natasze.
          Zawczasu.
    • three-gun-max Taa, oczywiście chce zostać psychologiem 07.02.11, 13:22
      Czy na psychologię idzie ktoś normalny?
      • kamyk_wj Re: Taa, oczywiście chce zostać psychologiem 12.02.11, 10:36
        > Czy na psychologię idzie ktoś normalny?
        Nie, normalni idą na "marketing i zarządzanie" llub "finanse i bankowość".
        Reszta to wariaci.
        A tamci to durnie.
    • hohenegg Czysta dziewczynka 07.02.11, 15:00
      Bardzo mądra dziewczyna. Jestem pod wrażeniem.
    • spoko-spoko Czysta dziewczynka 07.02.11, 17:38
      Bardzo dziwne wrazenie sprawia ta dziewczyna. Mozliwe ze to przejaw traumy przez jaka przeszla. Wszyscy chca ja wykorzystac i uszczknac z tej histori cos dla siebie. Matka niedobra, ojciec niedobry, niedobry detektyw i dziennikarze...
      Mysle ze to nieprawda ze ludzie nie lubia jej bo nie jest typowa ofiara i nie maja nad nia przewagi. Po prostu wszystkich podejrzewa i oskarza, a kto to lubi. Z pewnoscia to co przeszla nie napawa ufnoscia do swiata, ale na ogol ludzie roznia sie od jej porywacza. Moze kiedys to zrozumie.
      A swoja droga, ksiazke jakos napisala. Wyrachowanie? Wybrala najlepsza oferte? Wydawca nie wykorzystal jej? Nie zdobyl rozglosu dzieki jej nieszczesciu?
      • rumowanalewka Re: Czysta dziewczynka 07.02.11, 22:12
        potwierdzasz swoim postem dokladnie to, o czym ona mowi, czyli jacy potrafia byc ludzie. W przeciwienstwie do ciebie ona mowi na faktach i konkretnie.
        Co znaczy ten twoj zarzut, ze ona mowi o tym, jakich niedobrych ludzi spotkala? czyli wg ciebie zli, glupi ludzie i chore rodziny zdarzaja sie nie czesciej niz raz na milion ?
        i te twoje oskarzenia, ze smiala zarobic jakos na zycie po uwolnieniu sa zalosne
    • blust niesamowita dziewczyna 07.02.11, 21:12
      Wydaje sie bardzo dorosla jak na 18-latke trzymana 8 lat w zamknieciu!

Buduje wypowiedz duzo dojrzalej i skladniej niz np. "polityk" Ryszard Czarnecki czy "dziennikarz" Bartosz Weglarczyk.
    • klara2010 Czysta dziewczynka 09.02.11, 05:24
      Co za smutna, a jednocześnie budująca jakoś historia. Niestety, ludzie jak "czują" ofiarę, to często zachowują się jak sępy. Dziewczyna jednak jest naprawdę dojrzała i ma to specjalne "coś", taką niekwestionowaną godność. Mam głęboką nadzieję, że los i ludzie będą jej sprzyjać i że będzie umiała sobie poradzić ze swoimi "strachami". Zasługuje w najwyższej mierze na szacunek i podziw.
      Pozdrawiam
    • ju-li1 Czysta dziewczynka 09.02.11, 18:28
      Natasza wyraża swoje myśli jasno i precyzyjnie przepiękną, bogatą niemczyzną. Było to już widoczne zaraz po jej ucieczce, w pierwszych wywiadach. Dziewczyna - samouk, która do szkoły chodziła zaledwie trzy i pół roku! Priklopil kupował jej podreczniki i książki i dziecko uczyło się całkiem samo. Cóż za hart ducha i inteligencja! Nasza młodzież, kształcona w szkołach i wspierana korepetycjami, rzadko kiedy umie się pięknie, pełnymi zdaniami wyrażać, a w tekstach pisanych roi sie od błędów ortograficznych (obserwuję to często na forum GW i innych).
      A cóż za charakter! Jako dziecko przysięgła sobie udaną ucieczkę, czekała cierpliwie 8 lat na dobrą sposobność, aranżując się z porywaczem tak, aby umożliwić sobie przeżycie i uśpić jego czujność. Jednocześnie nie dając się złamać. Mimo poniżeń zachowała nad nim duchową przewagę.
      Ta dziewczyna zasługuje na najwyższe uznanie, podziw i pomoc. Otrzymuje je od niektórych, ale jest też wielu zawistników, którzy, nie dorastając jej do pięt, próbują oszkalować, przypisać niskie motywy i utrudnić jej życie.
      • hrluc Re: Czysta dziewczynka 11.02.11, 19:15
        Widać cierpienie i samotność hartują,budują charakter.Dzieje się to najczęściej,kiedy trafiają na godnego sobie przeciwnika :)
    • caarlo Czysta dziewczynka 11.02.11, 20:00
      mocny czlowiek!
    • kawiarniany.filozof Silna i nadzwyczaj dojrzała osoba. 11.02.11, 21:24
      Tylko ten epizod z telewizją zupełnie niepotrzebny. Ale ogólnie - bardzo ciekawa osobowość. Jestem pod wrażeniem.
    • luca777 Czysta dziewczynka 19.02.11, 23:06
      Silna osobowość. Oby spotkała na swojej dalszej drodze wartościowych i godnych siebie ludzi.
    • czoper1962 Czysta dziewczynka 26.02.11, 21:17
      austriacy to chora i w określonych warunkach niebezpieczna nacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka