gumoleus Żakowski- odwal się od publicystyki! 21.02.11, 13:20 Oczywiście, że chodzi tylko i wyłącznie o to, aby Kaczor nie doszedł do władzy. Kołtun to czy nie- nieistotne. Liczy się to, iż ten człowiek pomimo ciemnogrodu jaki za nim stoi, niewątpliwe autorytarnych zapędach, całej jego małostkowości, zawiści i nieufności jest politykiem "nie koncesjonowanym" przez medialno-biznesową klakę rozhulaną przez kontakty w służbach. I jako taki może podnieść rękę na oligarchiczne porządki w tym kraju- ot co! To nie przypadek, że w kategoriach wolności gospodarczej spadliśmy już za Białoruś! Proszę lemingi- Łukaszenka- zamordysta, współczesny tyran, a mimo to, w jego kraju łatwiej robić uczciwy biznes niż światłej Polsce! Polska jest pariasem cywilizowanych i względnie rozwiniętych krajów, zamykająca prawie wszystkie zestawienia porównawcze. Gdyby nie to, iż III RP to twór na poły bandycki powoli, ale konsekwentnie wspinalibyśmy się jako Polacy na wyższy level i każdy debil wie, że nie o sam wzrost gospodarczy chodzi tylko ile z tego wzrostu pompowane jest w usprawnienie administracji, finansów, infrastruktury czy szkolnictwa. Żałosne nawoływania Żakowskiego, który jako stary propagandysta z lubością rzucany jest na tego typu odcinki to kwintesencja upadku salonowych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anto.n Re: Żakowski- odwal się od publicystyki! 21.02.11, 13:51 brawo, w Polsce nie zyja tylko same lemmingi! choc troche jest nadziei! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.1954 Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 13:30 Trafny tekst. Brakuje mi w PO i rządzeniu Tuska zdecydowanej reakcji na populizm, demagogię i zakłamywanie faktów. Trzeba konkretnie po nazwisku głosić winy i przewiny, Nie owijać w bawełnę trudnej sytuacji budżetu, ale też trzeba z imienia i nazwiska mówić, kto jest za tą sytuację odpowiedzialny,kto odnosi korzyści np. z obrony OFE. I tak: 1. Lewicka jest finansowana przerz OFE jako prezes Izby Gospodarczej Towarzystw Emerytalnych. 2. Hausner optował - w/g Bugaja - za 10% prowizją OFE (a OFE winno pokrywać koszty z wypracowanych zysków). Było 7%. Kto zezwolił na takie okradanie emerytów, a kto działa na rzecz zmniejszenia prowizji dla OFE (jestem za likwidacja tej prowizji). 3. Balcerowicz, Lewicka i Góra są twórcami złodziejskiej reformy polegającej na transferze pieniędzy obywateli do prywatnych funduszy i (sic!) gwarancji Państwa w przypadfku złych wyników (czytaj kradzieży) OFE. Stworzyli OFE, żyją z OFE to czego nie mają ich bronić. 4. Kto uległ górnikom, mundurówce, lobby prawników (sędziowie, prokuratura) w specjalnych uregulowaniach emerytalnych dla tych grup ? 5. Kto finansuje reklamy w sprawie obrony OFE i za czyje pieniądze? 6. Kto jest przeciwnikiem podmiotowego traktowania obywateli i dania im prawa wyboru gdzie chcą oszczędzać na stare lata? 7. Czy Marcinkiewicz popierający Balcerowicza nie pracuje dla światowej finansjery (faktyczni właściciele OFE!). Pytania można mnożyć. Media - tak jak mówi red. Żakowski - winny stawiać pytania, ale też dostarczyć informacji, faktów kto, co kiedy i jak zrobił. Tusk nie jest świętą krową, popełnia błędy (np. wycina "swoich"), ale też jest pragmatykiem i musi reagować na bieżące problemy Polski i Polaków. Nie może jednak nastawiać się do bicia demagogom, pseudo ekspertom, czy byłym politykom, którzy bez specjalnych osiągnięć zeszli ze sceny. Balcerowicz jako szef partii doprowadził ją do politycznego niebytu, brak wrażliwości społeczej, sprzyjanie tylko elitom i bogatym, fanatyk rynku i jego niszczycielskiej siły. To także trzeba eksponować. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.nn Ma Pan rację!!! 21.02.11, 13:32 Tyle tylko że sam pan Tusk i PO doprowadziły do tej sytuacji. Reformy rządu AWS-UW były tematem tabu, z Leszka Balcerowicza zrobiono Nieomylnego Boga Ekonomii (w końcu nauki społecznej), ze zdziwieniem obserwowałem promowanie pana Buzka który był raczej średnim premierem. Przecierałem oczy ze zdumienia kiedy gdzieś z pół roku temu pan Tusk zaczał się z lekka odwracać od wcześniejszej lini PO (której zresztą nigdy tak naprawdę nie realizowali) i razem z panem Bieleckim i innymi zaczęli się skłaniać ku mniej liberalnej wersji państwa (m.in. krytyka OFE). I teraz moje pytanie. Czy pan Tusk zmienił zdanie na temat "nieomylności i doskonałości" rynków kapitałowych, czy jest to może koniunkturalne przejście w kierunku centrum (w prawo się juz nie da, chociaż PJN ogłasza się teraz jako najbardziej liberalna partia)? Chciałbym usłyszeć co pan Tusk teraz sądzi o likwidacji III progu podatkowego i czy dalej dla niego prywatyzacja (służba zdrowia!) jest panaceum na wszystkie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
gtx3 Od...cie się od Żakowskiego! 21.02.11, 13:34 Ja wiedziałem że tak będzie ,jak można nie rozumieć ,że to PiS jest winien ,PiS -lemingi- PiS!!! Po sukcesach ze stoczniami rząd chce sprzedać rosjanom Lotos. A wy, tawariscz Tusk, szto djełajetje! Wy s uma soszli? Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 13:38 Brawo, świetnie, trafił Pan w samo sedno. To naga prawda o p. Hausnerze i Balcerowiczu. Oby tylko premier Tusk to przetrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
filmark1 Re: Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 13:43 Panie Żakowski wyjmij Pan jęzor z tyłka Tuska, to cecha zwierząt, szczególnie psów i zacznij Pan być obiektywnym. Oceniaj Pan realizację założonych reform i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
sowa76 Re: Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 13:46 Zupełnie nie o to chodziło Żakowskiemu. Powiem więcej - właśnie temu się przeciwstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Autor napisał co i ja i wielu mysli. 21.02.11, 14:03 tak się porobiło że to teraz niepopularne bronić tego Tuska. Ale: 1. nie życzę sobie powrotu PIS a podkopywanie Tuska to załatwi 2. nie życzę sobie powrotu SLD z jego karierowiczami i gigantycznymi geszeftami na naszym majątku, z gębami starych komuchów za plecami "młodych" karierowiczów 3. PO zbudowało i tak najwięcej autostrad z tych wszystkich partyjnych krzykaczy z lewa i prawa, (cokolwiek by nie mówić o reszcie której nie zbudowali i chyba nie zdążą wszystkiego bo zdechł pies koniunktury gospodarczej na całym świecie) dodam: nie należę do żadnej partii i tak jest dobrze;-) nie głosowałem ZA PO, (ale głosowałem PRZECIW PIS, czyli jednak za PO) Odpowiedz Link Zgłoś
anaros66 Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 14:14 Dziękuję Panu J.Żakowskiemu za artykuł-wiem że ok.25% wie swoje-zawsze ich wpisy są chamskie,prymitywne-reszta zgadza się z Panem-szkoda że to też 25%-reszty 50% to nic nie obchodzi (nie chodzą na wybory) i wszystko im jedno kto będzie u steru-oj,żeby nie było "grzyba" ze sternikiem JK. Odpowiedz Link Zgłoś
ahk4iepaiv8u niewłaściwie zadane pytanie 21.02.11, 14:18 Rzecz nie w tym, aby wszyscy odwalili się od Tuska - rzecz w tym, żeby Tusk odwalił się od wszystkich. A szczególnie - nie ukrywam - zależy mi na tym, żeby Tusk ze swoimi pomysłami, podobnie jak Rostowski, Kaczyński, Komorowski, Pawlak, Lepper, Napieralski, Giertych, Fedak, Kotecki, Balcerowicz, Belka, Bielecki, Boni, i kogo Pan tam jeszcze ma, Panie Żakowski, pańskiej osoby nie wyłączając - odwalili się wszyscy ode mnie. Od moich pieniędzy, rodziny, emerytury, dzieci, samochodu, domu, firmy, wypłaty, pola, od moich oszczędności, książek, filmów, płyt, od mojego zdrowia, bezpieczeństwa, pomyślności i orientacji religijnej i seksualnej. Ale na to, jak zwykle, nie ma szans, co? Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Re: niewłaściwie zadane pytanie 21.02.11, 14:20 ale cymbał - on ma oszczędności - pijący Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 14:19 Redaktorze jak amol ludzi wie o tym , co pan napisał, wiedzą nieliczni- a obecna cala prasa -o tym nie piszę - czyżby zmowa. Politykę w Polsce robi tacy panowie jak pan panie redaktorze, robią ale robią ja złe - bo populizm łatwiejszy dla GAWIEDZI. Przez 24 godziny rm i jemu podobna gazeta RYJĄ przeciw Polsce- i za nimi podrzędne piśmidła . Pan jesteś tutaj wyjątkiem, pan widzi nasz kraj oczyma POLAKA - a nie sztucznego pisowekiego patrioty. Dlaczego pk faktach zapraszana sie marginesowe ( marcikiewiczów i mu podobni) , dla czego redaktorzy tam pana nie widzą, dlaczego monika pana nie zapraszxa - tylko osoby ukierunkowane z pisem i jego durnota Za artykuł pisany z sercem - stawiam panu nasze śląskie tyskie - bo my ślonzoki widzimy jak pis rozpie...ł nasz kraj a dziś chce tego haniebnego dzielą dokończyć Odpowiedz Link Zgłoś
25cz Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 14:25 Jedno jest pewne, potrzebujemy debaty o Polsce a nie o OFE. W tej debacie musi wziąć aktywny udział polska inteligencja, żadne tam jestem autsajderem, czy, polityka mnie brzydzi.Po prostu, kiedyś trzeba dorosnąć. Gdy inteligencja jest pogrążona w słodkiej drzemce, hołota przejmuje władzę.Krytyka władzy, to oznaka zdrowia i witalności społeczeństwa.Bezmyślne, prymitywne ataki na swój rząd i premiera, to plucie pod wiatr oznaka matołectwa.Podobno kiedyś, nasza ojczyzna, była krainą płynąca mlekiem i miodem. W/g mnie dziś coraz częściej, można już mówić o krainie płynącej wódą i słodką głupotą.Jednym słowem, młodzi i starzy profesjonaliści zrobili swoje, teraz do roboty musi się wziąć inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku bardzo trafnie 21.02.11, 14:36 już trochę za długo "inteligencja" się nie udziela ale problem w tym czy to jest jeszcze inteligencja - skoro się nie udziela? Nie poczuwa do obowiązków? Jak kogoś takiego nazwać? Emigracja wewnętrzna mogła się udać raz - WTEDY. Dziś oznacza ona rozpłynięcie się w magmie. Zbyt wiele pokus, ułatwień.. Odpowiedz Link Zgłoś
ktop Odwal się od Balcerowicza 21.02.11, 14:26 Tak kuriozalnego artkułu nie czytalem dawno. nienawiść do liberalizmu i profesora Balcerowicza powoli ku mojemu zasmuceniu obiera trzeźwość osądu redaktorowi. Z artykulu wynika ,że największym nieszczęściem Polski jest gospodarka rynkowa , a największym zagrożeniem Balcerowicz ( co tam Jaroslaw K.).Zdaniem redaktora nikt nigdy nie krytykował przywilejów emerytalnych, KRUS, rozdętych wydatków za innych rządow itp,itd tylko cała krytyka spotkala reformatora Tuska,ktory trzeba przypomnieć obiecywał modernizację kraju ,reformę KRUS i mundurowek , a nagle chce zdemontować istniejący system emerytalny zabierając przyszłym emerytom ich pieniądze bo tak mu się wydaje najłatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku nie ma zakazu bycia szkodliwym 21.02.11, 14:38 nawet Balcerowicz - mimo zasług w transformacji - może szkodzić czemuś gdy ma taką ochotę Balcerowicz zaleca Tuskowi samobójstwo wyborcze jako metodę. Niby jak ktoś może na to pójść? Odpowiedz Link Zgłoś
23141a Jaka wolta pana Żakowskiego... 21.02.11, 14:27 Chyba strach, że PO może zostać odsunięta od władzy powoduje, że pan Żakowski tak nagle zmienia poglądy. Słuchając jego piątkowych porannych audycji w w TOK FM zauważyłem w ostatni piątek zmianę nastawienia redaktora Żakowskiego do naszego premiera. Wcześniej nie miał jakoś problemu z ostrym krytykowaniem rządu. Między innymi wcześniej zdaniem pana redaktora rząd PO i sam premier byli za bardzo populistyczni i prawicowi. Moim zdaniem ten tekst jest żałosny. Nie jest zwolennikiem PiS i nie chcę aby ta partia kiedykolwiek wróciła do władzy ale też jestem strasznie rozczarowany PO i nie chcę, rządu który obiecuje wiele a jedynym jego programem jest trwanie przy władzy i robienie wszystkiego (tzn. nic nie robienie) aby tylko nie spadły nam sondaże. Może to nieobywatelskie ale ja po prostu nie pójdę na kolejne wybory bo nie mam na kogo głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
sl-28 Re: Jaka wolta pana Żakowskiego... 21.02.11, 14:32 Nie pójście na wybory to inaczej głosowanie na PiS, którego zdyscyplinowany elektorat nie zawiedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
kristofxyz Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 14:27 KIEDY WRESZCIE TEN NAROD ZMADRZEJE A POSPOLITE CHAMSTWO W UWAGACH ZNIKNIE??!! Odpowiedz Link Zgłoś
robert9998 Lizus sługa uniżony Żakowski, czeka na rozkazy PO 21.02.11, 14:46 Służący czy Panie Żakowski(może już sługa uniżony Donalda Tuska) , robi pan wyścigi z kapciowym Kuczyńskim kto będzie bardziej miły dla Tuska. Pan kolega towarzysz działacz PO ? Postanowił pójść w konkury z Halickim (Tusk to Mojżesz) czy Nowakiem(Tusk dotknięty ręka Boga)! Honor ma się jeden pan się go pozbawia, dziennikarstwo, w POgłosie tam miejsce dla takich! Przypomnę państwu 10 obietnic premiera Tusk i jego partii PO, wyliczcie sami co z togo dotrzymał. 1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy 2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty 3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic 4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ 5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych 6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012 7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku i Afganistanu 8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce 9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet 10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek odpier...cie się od Tuska! 21.02.11, 14:52 bravu kur...wa Panie Jac...u, tak w piz ...u trzeba uprawiac skuteczną propagandę polityczną! Błąd na błędzie błędem pogania - ale to nic nie szkodzi - to jest nawet JEGO zaleta ... miszczu! to jest niezłe! Odpowiedz Link Zgłoś
robert9998 Re: odpier...cie się od Tuska! 21.02.11, 15:02 Propagandę tylko propaganda wam została , jak mawiał jeden idoli prawicowych rządów Dr. Joseph Goebbels "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą". "Zwykła propaganda ma niewiele wspólnego z obiektywizmem i jeszcze mniej z prawdą"! Platformo już toniesz, szlupy ratunkowe Żakowski , Kuczyński, Paradowska itd nie dadzą rady, Titanic=PO tonie! Odpowiedz Link Zgłoś
brzmski męt... z puentą 21.02.11, 15:04 ja, jako emerytowany pasterz kóz, stanowczo zaprzeczam insynuacjom jacka ż. jakoby okrzyk - odwalcie się od... mógł powstrzymać stado kóz przed czymkolwiek, zwłaszcza stadnym wskakiwaniem na plecy, które to zajęcie jest szczególnie polecane przy hodowli rasy turyńskiej leśnej; ale ponieważ na pochyłe drzewo choć kozy skaczą, i salomon... nie naleje, zatem - tusk, choć uj(e)bany, jak stół w tvn-ie, jednak... nie umoczony(?) Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Warto wiedzieć, 21.02.11, 15:08 Że ta stara dziwka medialna ciężko pracowała razem z Napieralskim na uwalenie choćby tych niewielkich reform Tuskowego rządu. Dziś, kiedy już załatwiła co swoje w TVP, poczuła się zagrożona. Napiszę otwartym tekstem - Żakowski to medialna qrwa jest. Nie trochę mniej, ani więcej - qrwa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_haus Brawo dla Jacka Żakowskiego! 21.02.11, 15:30 Dzięki za ten tekst. Chyba napiszę do JŻ do Polityki list z tzw. dużym szacunkiem, czy co? Nie dało się już dalej słuchać tego dotychczasowego dziennikarskiego bełkotu na temat OFE (tym bardziej, że to właściwie pierwsza od lat ważna dyskusja o proporcjach państwa i rynku - i o jego patologiach). Dziennikarze (w różnych TVN24, TVP Info itp.) powtarzali komunały, zwykle "pro-liberalne" w stylu: "Balcerowicz zasłużonym autorytetem jest"; wykonywali je stadnie w stylu alla polacca: mętno - idealistycznym (lub zgoła doktrynerskim), obnażając albo swą niekompetencję albo interesowność. Dzieki, że wreszcie jest tekst z prawdą prosto z mostu, po oczach. Bez złudzień - za ten artykuł ci różni uszczypnięci ludzie z oburzeniem powstaną i będą chcieli Jacka Żakowskiego zjeść. Panie Jacku - spokojnie - mnóstwo ludzi jest tu z Panem! Inteligentnych, mających jakąś pozycję, niekiedy zamożnych, znających realia ekonomii, ale też gotowych podzielić się z innymi, gorzej położonymi, którym te trochę solidarnej pomocy od wspólnoty, od społeczeństwa zwyczajnie i po ludzku się powinno należeć. Jeśli jednak tej części "liberalnej", a naprawdę egoistycznej warszawki (dziennikarzy, ekspertów na pasku PTE, różnych takich od RPP, BCC, części naukowców SGH i temu podobnych), która w zemście przeciw JŻ się podniesie uda się go utopić to będzie dla mnie znaczyć, że naprawdę czas się z tego ciemnogrodu wyprowadzać. Ot, choćby do Kanady czy Hiszpanii. Rocznego międlenia o wypadku lotniczym, spotkań z kibolami na meczach "ekstraklasy", poranków i wieczorów w TV z "ciekawymi ludźmi" kalibru Kłopotka, Drzewieckiego czy Kurskiego oraz paru innych uroków tego kraju mam już naprawdę dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek uroków tego kraju mam już naprawdę dosyć 21.02.11, 16:38 uroków tego kraju mam już naprawdę dosyć ... pozostają uroki innych krajów - bliższych i tych dalszych. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek a co z grubą kreską? 21.02.11, 16:42 Ceną rezygnacji z rozliczeń jest bezradność wobec ataku tych, których nie rozliczono. Pierwszy raz premier doznał tego od nierozliczonego Mariusza Kamińskiego. Drugi raz od nierozliczonych wyznawców Balcerowicza. - perfuma o zapachu MOHEROWYM .... ZGADNOŁEM? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzk-a55 Odwalcie się od Tuska! 21.02.11, 17:25 Tekst Pna J. Żakowskiego jest super. Zawsze miałam żal do PO, że głośno nie mówi co i po kim musi naprawiać. Teraz Ci, którzy doprowadzili swoimi działaniami finanse państwowe do ogromnych strat udają bardzo mądrych , że nigdy nie rządzili i nie podejmowali żadnych złych decyzji !!! Trochę przyzwoitości Panowie i Pani Z.G.! Odpowiedz Link Zgłoś
movix76 Zlecenie na Tuiska 21.02.11, 17:26 Autor poniższego tekstu napisał to tydzień wcześniej od Żakowskiego. "W kampanii wyborczej przed wyborami prezydenckimi w 2005 roku, polskie media miały „zlecenie” na Cimoszewicza. We współpracy z niektórymi politykami z PO (Brochwicz, Miodowicz) rozpętały prawdziwe polowanie na kandydata na prezydenta, Włodzimierza Cimoszewicza, który mógł zagrozić kandydatom prawicowym: Lechowi Kaczyńskiemu i Donaldowi Tuskowi. Posłużono się przy tym sfałszowanymi dokumentami przez niejaką panią Jarucką, co potwierdził sąd w wyroku skazującym tę polityczną oszustkę. Na razie nie wiadomo, czy działała na zlecenie. Znane są nazwiska dziennikarzy, którzy na szpicy brali udział w tej nagonce. Dalej brylują w niektórych stacjach TV, a nawet zapraszają Cimoszewicza, jako komentatora. Obecna kampania w mediach, prowadzona przeciwko rządowi Donalda Tuska i PO jest podobna do tej z 2005 roku. Zmienili się, jak mniemam, zleceniodawcy oraz częściowo wykonawcy. .."Przeczytaj cały artykuł na: niss26an50.wordpress.com/2011/02/13/zlecenie-na-rzad-tuska Odpowiedz Link Zgłoś
gownos Kto trzyma wajche 21.02.11, 18:18 www.rp.pl/artykul/615457_Ziemkiewicz--Kto-trzyma--wajche--od-mediow-.html wpolityce.pl/view/3979/_Tymczasem_to_siega_wyzej__do_kierownictwa_redakcji__Tygodnika_Powszechnego____Romana_Graczyka_klopoty_ze__Znakiem__.html Odpowiedz Link Zgłoś
arseno A gdzie dziennikarstwo???!! czy krzyczał 21.02.11, 18:27 odwalcie się od kaczyńskiego!!!???? szok czy to dziennikarz czy działacz PO... ale Wyborcza dostała polecenie po kuczyńskim , żakowski kto nastepny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś