naht_jah_dags 27.02.11, 17:29 SECESJA, to rozwiazania wydaje sie obiektywnie najlepszym wyjsciem dla Slaska ! Slazacy powinni po prostu uchwalic wystapienie z Rzeczpospolitej i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3miastoorg Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 28.02.11, 12:14 tylko nie zacznij hajlować w i imię "wielkiej Polski" :) Odpowiedz Link Zgłoś
maxaue Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 28.02.11, 13:38 Po retoryce patrząc, madam81w to raczej komuszy pomiot. Chociaż inną sprawą jest to, że komuszym pomiotom zawsze było blisko do nazistowskich pomiotów. Jedna, parszywa, banda. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 01.03.11, 17:51 3miastoorg napisał: > tylko nie zacznij hajlować w i imię "wielkiej Polski" :) katowice.gazeta.pl/katowice/51,35027,7036057.html?i=1 masz na mysli takie hajlowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
penthomide Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 13:41 panie prezesie od śląska , te waszą gware co tam używacie na śląsku , to my z chłopakami używaliśmy na pomorzu tyż w latach 80 , ziemiach odzyskanych, z tego co pan tu opowiada o tej waszej gwarze , wynika że Polska to nie państwo tylko zlepek krain jak 2000 lat temu , to w taki sposób to można rozbic , każdą państwowośc na całym świecie tylko PO CO ?, jak my już wszyscy UNIA EUROPEJSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Potwierdzam! 01.03.11, 08:19 "Karnąć na rowerze" można się było w moim rodzinnym mieście w południowej Wielkopolsce także w latach 80. XX wieku. Można było też sobie "lajsnąć spodnie" (kupić spodnie, od niemieckiego "sich leisten" - móc sobie pozwolić na zakup czegoś). A to miasto leży 200 km na północ od Górnego Śląska. Liczba 173000 "zadeklarowanych" Ślązaków nijak się też ma do bodaj 4 milionów mieszkańców samej aglomeracji. Ten RAŚ to tylko przykrywka dla ambicji polityczno-finansowych ludzi, którzy chcą zaistnieć. Gdyby takie kryteria stosować np. w Niemczech, jak chce p. Gorzelik, Bawaria czy Badenia-Wirtembergia dawno powinny być samodzielnymi państwami z własnym językiem urzędowym. Ta cała "śląska godka" to też żaden język, to kilkadziesiąt dialektów jednej, podobnej grupy, z której od biedy można by stworzyć coś takiego jak "nynorsk" (nowonorweski) w Norwegii, różniący się dość znacznie od wersji literackiej (bokmal) - a to wszystko po to, aby odciąć się Duńczyków, którzy przez wieki dominowali w Norwegii. Zaś co do kłamliwych tez o rozbiciu dzielnicowym czy zaborach, to widać, że poza końcem własnego nosa i ew. innych "Ślązakowców" p. Gorzelika nic nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Potwierdzam! 01.03.11, 18:03 najlatwiej zbijac kapital polityczny na obietnicach i straszeniu. samoobrona, lpr, pis. teraz pan gorzelik czyni to samo, tylko targetem sa ludzie, ktorzy za wszelka cene chca widziec siebie jako prawie-niemcy. straszy wiec zlymi polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 17:42 penthomide napisał: > panie prezesie od śląska , te waszą gware co tam używacie na śląsku , to my z c > hłopakami używaliśmy na pomorzu tyż w latach 80 , ziemiach odzyskanych, z tego > co pan tu opowiada o tej waszej gwarze , wynika że Polska to nie państwo tylko > zlepek krain jak 2000 lat temu , to w taki sposób to można rozbic , każdą pańs > twowośc na całym świecie tylko PO CO ?, jak my już wszyscy UNIA EUROPEJSKA.....na pomorzu i ziemiach odzyskanych???? i wiecznie w drodze jak cyganie!!! Mylisz wsiowy belkot z JEZYKIEM SLASKIM !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 18:05 a co to za jezyk? pytam powaznie, ktory rodzaj gwary slaskiej jest tym jezykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 19:25 noducks napisał: > a co to za jezyk? pytam powaznie, ktory rodzaj gwary slaskiej jest tym jezykiem > ? Językoznawca z Uniwersytetu Gdańskiego prof. Jerzy Treder zaznaczył, że język regionalny nie jest pojęciem ściśle językoznawczym, ale przede wszystkim polityczno-administracyjnym. "Zawsze popieram i zabiegam o większą opiekę nad każdym językiem, etnolektem, dialektem. Nadanie rangi języka regionalnego tę opiekę zwiększa, daje zatem określonej mowie większą szansę na dłuższe trwanie, a może i na przetrwanie w dobie globalizacji" - ocenił. Jego zdaniem projekt ma uzasadnienie m.in. "w dzisiejszej mocnej pozycji mowy śląskiej, która chyba znacznie powszechniej rozbrzmiewa na co dzień niż kaszubski, ale także w bogatej historii Śląska".Urodził się w Rumi, a konkretnie w Białej Rzece. Od 22 lat mieszka w Wejherowie, pracuje na Uniwersytecie Gdańskim. Chcesz wiecej opini!!!! Na tydzien czytania!!!! Ile chcesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 21:08 olo, na Śląsku gwarą mówi zaledwie kilka procent ludzi. A i oni znają ją tylko trochę. Gwarą mówiło pokolenie moich rodziców. Z mojego pokolenia już tylko niewielka część. Z pokolenia naszych dzieci już tylko nieliczne wyjątki. Zapewne można jeszcze znaleźć stare osiedla familoków gdzie gwarą mówi sporo osób ale ile ich jest? To nie jest język młodych Ślązaków. Spis powszechny pokaże ile osób zadeklaruje narodowość Śląską, ale tylko część z tych osób popiera pomysł autonomii. Moim zdaniem autonomia to utopia. Gwarę warto zachować, ale to już tylko folklor. Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 21:45 Język i narodowość nie mają związku z autonomia, bo nie chcemy autonomii etnicznej. Autonomia ma służyć wszystkim mieszkańcom autonomicznego regionu. Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy najmniej orientują się w sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 22:35 dr Gorzelik szermuje narodowością Śląską, więc posługuje się argumentem etnicznym. Jeśli autonomia nie ma być oparta na odmienności etnicznej to jakie ma inne prawne podstawy? Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 22:42 jacek_dp napisał: > dr Gorzelik szermuje narodowością Śląską, więc posługuje się argumentem etniczn > ym. Proszę o cytat. O ile znam wypowiedzi pana Gorzelika, to nie posługuje się argumentem etnicznym, a ekonomicznym. > Jeśli autonomia nie ma być oparta na odmienności etnicznej to jakie ma inne pra > wne podstawy? Nie bełkocz pan. To zdanie to obraza dla inteligentnych interlokutorów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 00:02 Odpowiedz pan na pytanie jeśli potrafisz rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
klimatyzacje Re: Bliżej Czecha niż Lecha 04.03.11, 16:47 Nie wiem czy chciałbym być czechem Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 13:55 Jestem ze Śląska i choć na co dzień widzę kontrast między tym, co zostało z dawnego, bogatego regionu a ruiną, która w wielu miejscach naznacza go dzisiaj, i choć zgrzytam nad tym zębami, to dla mnie ten gość jest jakimś niebezpiecznym 'chopkiem', do którego trzeba podchodzić nader ostrożnie. Odpowiedz Link Zgłoś
m1r4640 Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 14:11 choremu na "wodza" chlopkowi, rzad dusz i wladza sie marzy! Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Kolejny mitoman 28.02.11, 14:28 Żydzi bez przerwy powtarzają bajkę, jak to ich w 1968 roku wyrzucano. Ten z kolei opowiada bajkę, jak to Ślązaków "wysyłano" do RFN. A prawda jest taka, że w obu wypadkach tym "wygnanym" zazdroszczono i niejeden "etniczny Polak" wiele by wtedy dał, żeby RFN go przyjęła jako Ślązaka albo Szwecja jako prześladowanego Żyda. NB. Tyrmand, też swego czasu ostro prześladowany, przez lata aż piszczał, by dostać paszport i wreszcie z PRL-u wyjechać. Udało mu się przed marcem, dlatego nie jest traktowany jako "marcowy męczennik". Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Dziwny ten wasz śląski 'rasizm' 01.03.11, 13:32 > a Ty jestes skad? Z Sosnowca? Najśmieszniejsze, że jako kundel polsko-żydowsko-niemiecko-litewsko-czeski (licząc tylko do pradziadków) mam też bliską rodzinę ze Świętochłowic (konkretnie ze Zgody). To dobrze rasowo czy źle? Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Dziwny ten wasz śląski 'rasizm' 01.03.11, 18:07 jak powiedzial gorzelik slazakiem zostaje sie za poglady (antypolskie i proniemieckie), nie za pochodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Dziwny ten wasz śląski 'rasizm' 01.03.11, 18:08 jak powiedzial gorzelik slazakiem zostaje sie za poglady (antypolskie i proniemieckie), nie za pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Kolejny mitoman 01.03.11, 17:57 aaron_agorenstein napisał: > Żydzi bez przerwy powtarzają bajkę, jak to ich w 1968 roku wyrzucano. Ten z kol > ei opowiada bajkę, jak to Ślązaków "wysyłano" do RFN. > > A prawda jest taka, że w obu wypadkach tym "wygnanym" zazdroszczono i niejeden > "etniczny Polak" wiele by wtedy dał, żeby RFN go przyjęła jako Ślązaka albo Szw > ecja jako prześladowanego Żyda. NB. Tyrmand, też swego czasu ostro prześladowan > y, przez lata aż piszczał, by dostać paszport i wreszcie z PRL-u wyjechać. Udał Synku!!! ty nie znasz historii wlasnego kraju???? To kim ty jestes?? Polakiem??? A w JEDWABNEM TO PEWNIE CI ZYDZI W STODOLE CYGARETY KURZYLI I SIE SAMI SPALILI!!!!!! > o mu się przed marcem, dlatego nie jest traktowany jako "marcowy męczennik". Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Kolejny mitoman 01.03.11, 18:24 w yad vashem byles? to nie pierd...l. slazacy sa bardzo zapatrzeni w niemcow i jakos nie wypominaja im obozow koncentracyjnych i eksterminacji ludnosci cywilnej. ciezko porownywac tysiace do milionow. to byly straszne czasy i wszedzie znajdowaly sie ludzkie swinie, na slasku tez. i co to ma do dnia dzisiejszego? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 14:53 Jacy Ślązacy? Ilu jest prawdziwych Ślązaków? W czasach PRL na Śląsk za pracą przyjechało mnóstwo ludzi z innych województw. Ślązaków na Śląsku jest teraz może kilka procent. Co ten facet bredzi o wysyłaniu Ślązaków do RFN? Jechali z własnej woli aż się za nimi kurzyło. A pytanie dlaczego nie wyjeżdżali Polacy z innych województw jest banalne. Bo to niektórzy Ślązacy mogli bez problemu uzyskać niemieckie obywatelstwo. Rodzice go zmuszali do używania poprawnej polszczyzny? Mnie zmuszała szkoła. Ciekawe gdzie on się uczył, że go nauczyciele nie gonili za używanie gwary. Jaka u diabła mniejszość narodowa? Jestem Polakiem i Ślązakiem, w tej kolejności. Śląsk to heimat, dom, a Polska to ojczyzna. Autonomia to jakiś chory wymysł kilku frustratów. Nic dziwnego że działał w Lidze Republikańskiej, pasuje do swojego kolesia z CBA - Mariusza Kamińskiego. Najzabawniejsze jeśli chodzi o Śląsk jest to, że przyjezdni bardzo szybko uznawali sami siebie za hanysów i gotowi byli bić się z gorolami (zwłaszcza tymi z czerwonego zagłębia). Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Synek, dobrze godosz! 28.02.11, 14:58 niech sie pierunskie gorole pozor dadzom! Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 23:14 > Co ten facet bredzi o wysyłaniu Ślązaków do RFN? Jechali z własnej woli aż się > za nimi kurzyło. Bo PRL robila wszystko, aby im pobyt na Slasku zohydzic. > Rodzice go zmuszali do używania poprawnej polszczyzny? Mnie zmuszała szkoła. Ci > ekawe gdzie on się uczył, że go nauczyciele nie gonili za używanie gwary. Juz chyba zapomniales slynne "autochtoni wstac", ktore rozbrzmiewalo w slaskich klasach jeszcze w latach 60., i wbijanie dzieciakom do glowy, ze gwara posluguja sie tylko spoleczne mety. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 23:48 cehaem napisał: > Bo PRL robila wszystko, aby im pobyt na Slasku zohydzic. Mnie i nikomu z mojej rodziny nie zohydziła. Ci co chcieli pojechali do RFN po lepsze życie. Ich wybór. Ci co chcieli zostali. > Juz chyba zapomniales slynne "autochtoni wstac", ktore rozbrzmiewalo w slaskich > klasach jeszcze w latach 60., i wbijanie dzieciakom do glowy, ze gwara poslugu > ja sie tylko spoleczne mety. Niczego takiego nie doświadczyłem, ale ja się uczyłem w latach 70-tych. Inna rzecz że posługiwanie się literacką polszczyzną świadczy o kulturze i wykształceniu. Jesteśmy Polakami i mamy moralny obowiązek posługiwać się poprawnie naszym językiem. Nic nie stoi na przeszkodzie by równie dobrze posługiwać się gwarą. Kto chce ten potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 08:54 > Niczego takiego nie doświadczyłem, ale ja się uczyłem w latach 70-tych. Inna rz > ecz że posługiwanie się literacką polszczyzną świadczy o kulturze i wykształcen > iu. Jesteśmy Polakami i mamy moralny obowiązek posługiwać się poprawnie naszym > językiem. Nic nie stoi na przeszkodzie by równie dobrze posługiwać się gwarą. K > to chce ten potrafi. To, ze poslugiwanie sie literacka polszczyzna jest oznaka wyksztalcenia, dales sobie umiejetnie wmowic przez polonizatorow. W krajach niemieckojezycznych nikt nie wstydzi sie swojego pochodzenia geograficznego. Nawet osoby po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 09:46 cehaem napisał: > To, ze poslugiwanie sie literacka polszczyzna jest oznaka wyksztalcenia, dales > sobie umiejetnie wmowic przez polonizatorow. W krajach niemieckojezycznych nikt > nie wstydzi sie swojego pochodzenia geograficznego. Nawet osoby po studiach. Chcesz mi powiedzieć, że wykształcony Niemiec nie potrafi posługiwać się literackim niemieckim? Moim zdaniem nieumiejętność posługiwania się swoim językiem jest powodem do wstydu. Ja się nie wstydzę bycia Ślązakiem. Ale jestem Polakiem i powinienem umieć używać języka polskiego poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 18:07 jacek_dp napisał: > cehaem napisał: > > Bo PRL robila wszystko, aby im pobyt na Slasku zohydzic. > > Mnie i nikomu z mojej rodziny nie zohydziła. Ci co chcieli pojechali do RFN po > lepsze życie. Ich wybór. Ci co chcieli zostali. > > > Juz chyba zapomniales slynne "autochtoni wstac", ktore rozbrzmiewalo w sl > askich > > klasach jeszcze w latach 60., i wbijanie dzieciakom do glowy, ze gwara p > oslugu > > ja sie tylko spoleczne mety. > > Niczego takiego nie doświadczyłem, ale ja się uczyłem w latach 70-tych. Inna rz > ecz że posługiwanie się literacką polszczyzną świadczy o kulturze i wykształcen > iu. Jesteśmy Polakami i mamy moralny obowiązek posługiwać się poprawnie naszym > językiem. Nic nie stoi na przeszkodzie by równie dobrze posługiwać się gwarą. K > to chce ten potrafi. Jedyne czego sie gorolu dobrze nauczyles to podszywac sie pod Slazaka:):) .....i nic wiecej!!! pewnie nasz ADAS:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 18:00 jacek_dp napisał: > Jacy Ślązacy? Ilu jest prawdziwych Ślązaków? W czasach PRL na Śląsk za pracą pr "TYCH PRAWDZIWYCH ILU JEST???? ty nim nie jestes na 100% ....poczekaj na spis ...sie dowiesz:):):) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 18:12 a jesli po spisie bedzie ich 400tys w 4mln regionie to co? dalej bajdurzenie o autonomii? Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 23:27 Nie, własny Luxemburg, ale kaj dokładnie? To nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 28.02.11, 14:57 Kolego, mój dziadek był Volksdeutche, służył w Wermachcie. Uważał się za Polaka, podobnie jak wszyscy w mojej rodzinie. Żaden z nas nie pragnie autonomii Śląska. Więc się uroczyście od Volksdeutche odwal. Nie my się na te listy wpisaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 28.02.11, 15:01 jak juz, to Volksdeutsch....Naucz sie synek.... Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa PRL czy dziś Polska, kto chce wolności ten jest Niemieckim faszystą 28.02.11, 15:34 Czyżby tylko u faszystów byli wszyscy wolni, że ciągle robi się takie porównania. "Polska i decentralizacja", to nigdy nie przejdzie. Staży PRLowcy wolą furmankę z końmi i dwoma lejcami, albo furmanka na prawo, albo furmanka na lewo. Nigdy każda prowincja, ze swym koniem i furmanką. No bo przecie my na prawo, a takie Hanysy na lewo sobie i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: PRL czy dziś Polska, kto chce wolności ten je 02.03.11, 23:30 w zasadzie o to chodzi, chleb dla rodziny Gorzelik ma zapewniony po wsze czasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.nn Dość trafna analiza 28.02.11, 15:49 Dość trafna analiza "polskości" i "śląskości". Muszę jednak dodać że ślązacy też nie są wolni od tego polskiego kombatanckiego zadęcia. Mój dziadek (ten śląsko-polski dziadek) zawsze mawiał że gdyby ich w powstaniach śląskich było tyle co potem w ZBOWiDzie to przegoniliby niemców nie tylko za Odrę ale pogonili ich aż po Berlin. Co nie zmienia faktu że też był rozczarowany Polską. Jest taka piękna scena w jednym z filmów Kutza kiedy jeden z powstańców, z wieży wodociągowej ogląda przez lornetkę tę wyśnioną Polskę i z tej idealizacji brało się ich rozczarowanie. Podobny mechanizm jest opisany w "Przedwiośniu" - Szklane domy. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Dość trafna analiza; Wszystko jedno gdzie tylko żadnej "Centraliza 28.02.11, 17:39 pawel.nn napisał: zawsze mawiał że gdyby ich w powstaniach śląskich było tyle c > o potem w ZBOWiDzie to przegoniliby niemców nie tylko za Odrę ale pogonili ich > aż po Berlin. Nie kręcisz tu, w Powstaniach śląskich tak dobrze jak nie było Ślązaków. Podobny mechanizm jest opisany w "Przedwiośniu" - Szklane domy. Książka mówiła zdaje się o mordach Turków na Armeńczykach, i powrocie do wymarzonej ojczyzny. Tak tu masz częściowo rację. Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Re: Dość trafna analiza; Wszystko jedno gdzie tyl 28.02.11, 18:35 >> Podobny mechanizm jest opisany w "Przedwiośniu" - Szklane domy. > > Książka mówiła zdaje się o mordach Turków na Armeńczykach, > i powrocie do wymarzonej ojczyzny. Buhahahahaha! - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Dość trafna analiza; Wszystko jedno gdzie tyl 28.02.11, 19:00 fawad napisał: > >> Podobny mechanizm jest opisany w "Przedwiośniu" - Szklane domy. > > > > Książka mówiła zdaje się o mordach Turków na Armeńczykach, > > i powrocie do wymarzonej ojczyzny. > > > Buhahahahaha! > > - TomiK Najpierw poczyta wsiunie, później podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Dość trafna analiza; Wszystko jedno gdzie tyl 01.03.11, 21:34 W czasach nieczytającej większości, to żaden wstyd przyznać się, że w lekturze obowiązkowej utknęło się na samym początku... Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: Dość trafna analiza; Wszystko jedno gdzie tyl 02.03.11, 23:34 Tak tak, Armenia z pradawną stolicą w Baku, Dżyngis Han VS Ataturk i Calineczka VS Batman :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbird Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 16:17 gość pie..oli takie farmazony i komunały, że można tylko się śmiać. Pacan uwierzył, że Ślązacy to tacy lokalni Szwajcarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
komunista_trocki Re: Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 16:48 nacjonalizm zawsze ciągnie w dół. Marks, Waryński, Luksemburg byli internacjonalistami. A którzy komuniści wyznawali nacjonalizm? Oczywiście ci, którzy zdradzili marksizm i maja na swoim koncie głównie zbrodnie - Stalin, Mao, Pol Pot, Hodża Odpowiedz Link Zgłoś
stux Każdy sobie węgiel skrobie 28.02.11, 17:19 Po przeczytaniu nasuwa mi się refleksja że Ślązacy to ludzie z bardzo rozbudowaną postawą roszczeniową, jakbym słuchał protestujących górników z wyklepaną formułką BO NOM SIE NALEZY, powiedziałbym co się wam należy, prosto w oczy. Polak narodowości małopolskiej- ha- ha Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku od lat dopłacam tym "slązakom" moje podatki 01.03.11, 00:19 utrzymuję z mojej pracy ich tłustych związkowców i mafie węglowe i ONI śmią twierdzić że Polska im nic nie dała?? JA jestem Polska - jak każdy z 38 000 000 - i dajemy sporo co miesiąc przy wypłacie Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: od lat dopłacam tym "slązakom" moje podatki 01.03.11, 19:32 q-ku napisał: > utrzymuję z mojej pracy ich tłustych związkowców i mafie węglowe > > i ONI śmią twierdzić że Polska im nic nie dała?? > JA jestem Polska - jak każdy z 38 000 000 - i dajemy sporo co miesiąc przy wypł > acie A moze by ta twoja Polska zrobila cos z tymi weglowymi mafiami!!!!! Zamiast cos z tym zrobic to latacie po Krakowskim Przedmiesciu z pochodniam,i!!!!! Uwazasz ze my Slazacy kochamy patologie!!!!! Pomysl czlowieku! wasi politycy toleruja ten stan od lat.... ty masz pretensje do nas Slazakow!!!! Smieszny jestes;) Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Re: od lat dopłacam tym "slązakom" moje podatki 01.03.11, 23:39 nie latam z pochodniami:-) Nie mam czasu na głupstwa bo pracuję a z mafią w swojej okolicy to chyba powinni zrobić coś ludzie na miejscu a nie ludzie z innych miast? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: od lat dopłacam tym "slązakom" moje podatki 02.03.11, 00:41 q-ku napisał: > nie latam z pochodniami:-) Nie mam czasu na głupstwa bo pracuję > > a z mafią w swojej okolicy to chyba powinni zrobić coś ludzie na miejscu a nie > ludzie z innych miast? Od rzadzenie jest rzad!!! jaki wplyw na to masz TY czy JA??A gdy bys nie pracowal to bys latal:):) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Każdy sobie węgiel skrobie 01.03.11, 17:34 stux napisał: > Po przeczytaniu nasuwa mi się refleksja że Ślązacy to ludzie z bardzo rozbudow > aną postawą roszczeniową...... naszych przodkow mordowano w obozach po 1945, o Jedwabnem was uczyli,o mordowaniu setek tysiecy zydow na polskich wsiach.....tez nie uczyli???? Historii uczy was Gross i Wikipedia :) A o wyslaniu 100 tysiecy Slazakow do Donbasu....tez nie uczyli?????? hehehe Wy te propagandowe bzdury z podrecznikow nazywacie LEKCJA HISTORII????? zabawne:):):):) co do rozszczeniowosci Slazakow" to nie my blagamy rosjan aby nas oprzeprosili za Katyn!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Każdy sobie węgiel skrobie 01.03.11, 21:18 Kolego, proszę, nie Ślązacy są tacy czy inni tylko ten facet. Nie oceniaj nas wszystkich na przykładzie kilku oszołomów. To tak jakbyś oceniał Polaków na przykładzie Kaczyńskiego. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
ador43 Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 18:21 Takich gorzelikow jest na szczescie nie tak wielu.Ciekawe kiedy zaczna wysylac swoje bojowki i zmuszac ludzi do deklarowania sie jako slazacy.Nie dac sie v kolumnie i takie fakty natychmiast zglaszac .Zaraze jaka rozprzestrzenia ten oszolom nalezy wyplenic na samym poczatku.Ostatnio w jednym z tygodnikow niemieckich slazak GORZELIK prawie ze zapowiedzial chec powrotu slazakow do niemiec,ciekaw jestem czy slazacy o tym wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Bliżej Czecha niż Lecha 28.02.11, 20:34 To nie jest normalne, ta warsiawska hegemonia w Polsce. Wprawdzie nie ssie wszystko tak bezwzglednie jak Moskwa-ale ma te same aspiracje-od Moskowitow sie duzo nauczyli. Dysponujac wypracowanym przez narod dochodem uzywa go to trzymania tego narodu w ryzach-od tajnych sluzb do oslawionych seriali, ktorymi lula sie ciemny lud. Ale granice juz padly-to warsiawke troche zabolalo-kiedys kazdy mostek przez granice musial byc tam zatwierdzony (przewaznie odmownie). W sumie najwazniejszy jest podzial finansow-jak dlugo wszystko bedzie cieklo do Warsiawy, tak dlugo beda sobie kupowac media i najemnikow do obrony ich luksusowego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
chemik1949 Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 23:32 "To nie jest normalne, ta warsiawska hegemonia w Polsce". Jak się tak dobrze zastanowić, to Polska znowu jest krajem kolonialnym, tylko że właściciele kolonii siedzą w Warszawie. Dotyczy to polityki gospodarczej, podatkowej, a szczególnie mentalności klasy urzędniczej, która tam siedzi. Nie potrzeba zaborców, tę rolę przejęły szare eminencje bez kompetencji, pochowani w okazałych gmachach wytwarzają bez przerwy akty prawnej biurokracji, regulujace życie każdego poddanego na odległej prowincji. To nawet nie jest ich wina, oni wierzą, że podział na "murzynów" i jaśnie oświeconych jest "prawem naturalnym" i warunkiem istnienia państwa. Trudno nad tym zapanować, sam Tusk z Kaszub nie poradzi wszystkiemu. Jedynym lekarstwem jest więcej autonomii dla regionów, i o to trzeba walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 23:39 :) gościu odstaw trawkę, sam Tusk nie poradzi? to na ch się pcha do władzy? Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Wypowiedź poprzednika to prawdziwy cymes ... 28.02.11, 18:27 Wypowiedź mojego poprzednika to prawdziwy cymes, uczta dla oczu. Służby specjalne zamykające gęby niewygodnym ludziom podstawą istnienia wolnej Polski. Prawdziwa bomba! Ludzie z takimi poglądami naprawdę istnieją, mija się ich na ulicy i nawet się nie wie, że właśnie przeszło się obok kogoś takiego. - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Wypowiedź poprzednika to prawdziwy cymes ... 01.03.11, 19:04 fawad napisał: > Wypowiedź mojego poprzednika to prawdziwy cymes, uczta dla oczu. Służby spec > jalne zamykające gęby niewygodnym ludziom podstawą istnienia wolnej Pols > ki. Prawdziwa bomba! Tyle, że to cymes preparowany przez fana RAŚ, któremu spodobało się mieszanie i podjudzanie, a ty jesteś typowym frajerem proRAŚowym, który dał się podjudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Wypowiedź poprzednika to prawdziwy cymes ... 01.03.11, 19:45 aleś ty naiwny... każdy kraj tak robi a ten który w imię wolności słowa tego nie robią tracą szybko jakąkolwiek wolność - czego często w historii doświadczaliśmy tak - ekstremistów trzeba kontrolować bo inaczej się zrzzuchwalają - kazdy terrorysta był na początku tylko człowiekiem o nieco innych poglądach Odpowiedz Link Zgłoś
volflarsen Michalfront 01.03.11, 20:48 Czyli dla ciebie czlowiek o troche innych pogladach to potencjalny terorysta lub ekstremista?? No no widze ze szkola nauk politycznych przy PZPR nie poszla na marne Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: 02.03.11, 10:47 Tyle tylko , ze Gorzelik to nie jest ktos o nieco innych pogladach. Jest to ktos tak samo wiarygodny jak Dubieniecki. Jego argumentacja jest naginaniem faktow, chwilami perfidna bzdura. W kilku punktach zaprzecza sam sobie i zle interpretuje przyczyny i skutki. Mowie to jako Slazak z dziada pradziada. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 28.02.11, 20:22 Śląska miałby być zagrożeniem dla integralności Polski? My tylko chcemy jasnych reguł gry z macierzą. Tak jest w Hiszpanii, Włoszech i jakoś to się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 28.02.11, 20:56 My czyli kto? Ja jestem Ślązakiem ale mnie nie reprezentujesz bo przede wszystkim jestem Polakiem. A kim ty jesteś? I dlaczego wypowiadasz się w imieniu wszystkich Ślązaków? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 28.02.11, 21:23 A skąd ci przyszło do głowy że wypowiadam się za wszystkich Ślązaków? Wypowiadam się jako jeden z wielu zwolenników autonomii, zorganizowania sobie życia w ramach tej autonomi po swojemu, za swoje pieniądze. Skoro wolisz by za ciebie decydowano w Warszawie Twoja sprawa, mamy demokrację więc będziesz głosował przeciw i nic w tym dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 28.02.11, 23:32 "A dlaczego Autonomiczny Region Górnego Śląska miałby być zagrożeniem dla integralności Polski? My tylko chcemy jasnych reguł gry z macierzą." Użyłeś pojęcia MY w odniesieniu do Śląska. To wynika z dwu przytoczonych wyżej zdań. My jest w tym kontekście tożsame z "Ślązacy". Jak chcesz się wypowiedzieć jako jeden ze zwolenników autonomii to pisz wprost. W przeciwnym wypadku zostaniesz źle zrozumiany. Odpowiedz Link Zgłoś
koga-6 Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 28.02.11, 21:45 Jacek masz problem Slazak a polak to dwie sprawy.Jestem autochtonem i jest nas bardzo wielu bardzo wielu mam szacunek dla kazdej nacji ale prawda historyczna i TZ. POWSTANIA SLASKIE to zwrot na zachod itd.Czy w imieniu wszystkich Slazakow w ogromnej wiekszosci bardzo bedzie to dla ciebie przykre.Tak jest na ZIEMIACH ZACHODNICH,POMORZU ,KASZUBACH CZY MAZURACH czas by te panstwo bylo federalne a tz. historykom polskim jak pan NALECZ I INNI TRZEBA ZNAC PRAWDZIWA HISTORIE NIE TZ. OBJAZDOWA Z PRZESZLOSCI NIBY SLOWIANSKIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 28.02.11, 23:39 Dla ciebie Ślązak i Polak to dwie różne sprawy, dla mnie to to samo. Ślązacy w powstaniach walczyli o polskość tych ziem, a wam się w dupach poprzewracało i marzycie o niezależności. Może jest was wielu ale za mało. Na Śląsku mieszka teraz znacznie więcej Polaków pochodzących z innych województw więc ze swoimi kilkoma procentami nie wygracie żadnych wyborów. Większość przyzwoitych Ślązaków też was nie poprze. Śląsk to Polska, o to walczyli Ślązacy i za to umierali. Możesz myśleć co chcesz i marzyć o położeniu łapy na dochodach Śląska ale nic z tego nie dostaniesz. Państwem federalnym będzie kiedyś Unia Europejska a Polska będzie jednym z jej fragmentów. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 11:09 jacek_dp napisał: > Dla ciebie Ślązak i Polak to dwie różne sprawy, dla mnie to to samo. Ślązacy w > powstaniach walczyli o polskość tych ziem, a wam się w dupach poprzewracało i m > arzycie o niezależności. Warto zacząć od definicji niezależności i autonomii. Instytucje regionów autonomicznych działają pod nadzorem, nie są więc niezależne. W powstaniach Ślązacy walczyli po obu stronach, więc błądzisz. Spora grupa Ślązaków mieszka w Republice Czeskiej i do polskości w pod żadnym pozorem się nie poczuwają, a wciąż określają się Ślązakami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 12:22 settembrini napisał: > W powstaniach Ślązacy walczyli po obu stronach, więc błądzisz. Spora grupa Ślązaków mieszka w Republice Czeskiej i do polskości w pod żadnym pozorem się nie poczuwają, a wciąż określają się Ślązakami. Dyskusja jak mniemam dotyczy Górnego Śląska a nie Czech. Zapewne walczyli po obu stronach bo część Ślązaków poczuwała się do bycia Niemcami. Ich prawo. Ale my dyskutujemy o Śląsku w ramach Polski a "Ślązacy" domagający się autonomii jak mniemam za Niemców się nie uważają. Czemu ma służyć owa autonomia? Podatki pobrane na Śląsku mają być redystrybuowane przez kolesi domagających się autonomii? Co za różnica dla mnie czy będą to kolesie z Warszawy czy kolesie z Katowic? Odpowiedz Link Zgłoś
reffan Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 15:54 Ta część Śląska znajdująca się w granicach Republiki Czeskiej to też Górny Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 02.03.11, 23:44 a prawda jest taka że jakiś promil się utożsamia ze Śląskiem po polskiej stronie granicy bajki "obiektywnego" moderatora z silesiany, wymyślone przez Jerczyńskiego - pseudohistoryka :) śmiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 21:17 jacek_dp napisał: > >""""" Państwem federalnym będzie kiedyś Unia Europejska a Polska będzie jednym z jej > fragmentów."""" RADIO MARYJKA Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 17:23 jacek_dp napisał: > My czyli kto? Ja jestem Ślązakiem ale mnie nie reprezentujesz bo przede wszystk > im jestem Polakiem. A kim ty jesteś? I dlaczego wypowiadasz się w imieniu wszys > tkich Ślązaków? A ja jestem Slazakiem i mnie reprezentuje,,,,,,,polakiem nie jestem i nigdy nie bylem! Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 18:30 obywatelstwa sie zrzekles? mam nadzieje ze tak Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 19:21 noducks napisał: > obywatelstwa sie zrzekles? mam nadzieje ze tak Jestem Slazakiem a potem Polakiem!!! Wbij to sobie do glowy !! Wam wbijano do glow zw wszyscy jestesmy tacy sami.....oklamywano was na maxa!!! Ktos sobie zrobil z was jaja:):).... Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 02.03.11, 23:49 to jesteś czy nie jesteś? schizofrenia ci się wkrada do umysłu Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 21:13 jacek_dp napisał: > My czyli kto? Ja jestem Ślązakiem ale mnie nie reprezentujesz bo przede wszystk > im jestem Polakiem. A kim ty jesteś? I dlaczego wypowiadasz się w imieniu wszys > tkich Ślązaków? TY JESTES WSZECHPOLAKIEM !!!!!" chore dziecko ojca dyrektora":):) Odpowiedz Link Zgłoś
qatroscc Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 02.03.11, 23:47 co to za metody z PRLu? widzę że wizja RAŚ daleko nie odbiega od oryginału Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: A dlaczego Autonomiczny Region Górnego... 01.03.11, 18:32 powtarzam. autonomia ma sens wtedy, kiedy mniejszosc w panstwie jest jednoczesnie wiekszoscia w regionie. tego warunku gorny slask nie spelnia. niby czemu ma tu byc region autonomiczny, skoro zamieszkuja go w wiekszosci polacy? pretensje o historie najnowsza kierujcie do berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Gazetowa hasbara nie próżnuje 28.02.11, 21:28 Pod tą kolejną porcją propagandy ANTYPOLSKIEJ gazetki nomen omen wybiórczej (z cyklu: "rozwalmy to sztuczne, narodowe, polskie mambo-jumbo"*) - zabrakło mi tylko komentarza "niezależnego politologa" dra Słupika (przypadkowo aktywnego członka RAŚ, ale tym nigdy się nie chwali gdy flekuje publicznie jako tzw. "ałtorytet" politologiczny kolejne przejawy "polskiego nacjonalizmu", jestem przekonany że przez skromność...), cytowanego niżej. "Polskie organizacje nacjonalistyczne są folklorem politycznym. Odwołują się do ideologii z przełomu XIX i XX wieku. Stanowią margines, choć są dość aktywne w sieci. W nowoczesnej politycznie Europie nie ma miejsca na takie organizacje, bo one są w intelektualnym skansenie. Nacjonalizm urzekał masy 100-120 lat temu i zwłaszcza w swych wynaturzeniach - takich, jak faszyzm - prowadził do tragedii. Liga Obrony Suwerenności straszy separatyzmem, do którego rzekomo dąży RAŚ. To straszenie przypomina straszenie dzieci Babą Jagą. Może ktoś w to wierzy, ale tylko przez krótki czas." slask.naszemiasto.pl/artykul/794676,liga-obrony-suwerennosci-demonstrowala-na-ulicach-katowic,1,id,t,nk.html#dodaj-komentarz Niemal w pełni podpisuję się pod tym, co mówi dr Józef Musioł w poniższej rozmowie (Musioł jest szczery i spontaniczny; Gorzelik wycwanił się przez ostatnie 10 lat, nauczył zgrywać spokojnego, kulturalnego, wyważonego, "nowoczesnego Europejczyka" - umiejętnie i wytrwale niańczony przez Gazetową hasbarę, opublikowany w dzisiejszej GW wywiad z Gorzelikiem to jest objaw dziennikarskiego sku...enia, gładkie pytania służą jednemu: wywołaniu ejakulacji jego ideologii - na razie nie będę już po raz n-ty łopatologicznie prostować tych manipulacji; ilość czasu, jaką ukradli mi dotąd RAŚ-iści jest już bez tego porażająca): slask.naszemiasto.pl/artykul/793764,slazak-przeciw-slazakowi-rozmowa-z-dr-jozefem-musiolem,id,t.html Serdecznie życzę ANTYPOLSKIEJ GW dalszego spadku sprzedaży w NASZYM, POLSKIM, WSPÓLNYM kraju (jako minimalnej reperkusji za to, co wyrabia - szczególnie w ostatniej dekadzie)! Gazeta nomen omen Wyborcza napuszcza na siebie Polaków (w ostatnich miesiącach pojawiały się nawet dęte artykuliki zupełnie na poważnie proponujące coś na kształt apartheidu w Polsce, gdzie tzw. moherom wydzielono by specjalne getta - osobne szkoły, osobne instytucje...), napuszcza na siebie poszczególne grupy etniczne naszego narodu (nas Ślązaków za chwilę wkręci dodatkowo w konflikt wewnętrzny, jakby mało było coraz bardziej anachronicznych tarć na linii: tzw. hanys-tzw. gorol). Tak się kończy, gdy ktoś w Boga nie wierzy, niestety. Robisz syf, nie zdając sobie nawet sprawy, że jesteś zwykłym narzędziem robienia tegoż draństwa (chociaż właściwie wierzyć się nie chce, że redakcja GW nie zdaje sobie sprawy z tego, co wyrabia - nie widzi swoich podwójnych standardów w całej plejadzie zagadnień różnego typu, swojego zakłamania...). * (dzisiejsze odcinki: a) "potargane gacie biało-czerwonego słonia w Warszawie, czyli po co ta wstydliwa cepeliada bogoojczyźniana na stadionie-molochu?", b) "zuote schkarbouy s modrymi szlajfkami lo korzdego Schlonzoka uod Dochtora Goschelycka bydóm yósch nostympnego dńa po zadekretovańu schloonzskij nacyji, schloonzskij schprehy f schloonzskij ałtónómyji - będzie, jak to drzewiej bywało, gdy tysiącletni Vjyrhńy Schloonzsk/Oberschlesien/Horni Slezsko kwitł, ale przyszła polska agentura i wszystko rozkradła - wystarczy fotki z artykułu pooglądać, nawet czytać nie musicie, roztomili ludkowie...") Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Gazetowa hasbara nie próżnuje 28.02.11, 23:07 Powiedz kiedy ostatnio rozmawiałeś ze swym psychiatrą? Pewno już dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Gazetowa hasbara nie próżnuje 28.02.11, 23:24 Odnieś to raczej do swojego nieporadnego bełkotu, chociażby tutaj (już Ci kiedyś napisałem - nie pal tyle zioła, bo sobie w końcu sam krzywdę zrobisz): forum.gazeta.pl/forum/w,904,122710214,122711953,Ukraina_do_Unii_Komunisci_i_nacjonalisci_powiedza.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Gazetowa hasbara nie próżnuje 01.03.11, 03:19 Skąd tyś się w ogóle urwał?...: forum.gazeta.pl/forum/w,904,122723198,,Libijski_exodus.html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Gazetowa hasbara nie próżnuje 01.03.11, 21:23 <<<<Niemal w pełni podpisuję się pod tym, co mówi dr Józef Musioł w poniższej rozmowie (Musioł jest szczery i spontaniczny; Gorzelik wycwanił się przez ostatnie 10 lat, nauczył zgrywać spokojnego, kulturalnego, wyważonego, "nowoczesnego Europejczyka" <<<<GORZELIK JEST MLODYM MADRYM WYKSZTALCONYM SLAZAKIEM i napewno EUROPEJCZYKIEM.....i serce mu peka patrzac jak mlodzi ludzie za chlebem leca do LONDYNU!!!! To nie jest normalne!!!! I tak byc nie moze:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Gazetowa hasbara nie próżnuje 01.03.11, 21:25 To nie desperuj tylko załóż firmę i daj im pracę na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Gazetowa hasbara nie próżnuje 01.03.11, 21:36 jacek_dp napisał: > To nie desperuj tylko załóż firmę i daj im pracę na miejscu. Myslisz ze jestem takim biednym emerytem wszechpolskim jak TY?????, Przez sekunde taka głupota przeleciala ci przez glowe????? BIEDAKU:),.............. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 00:01 ten ruch secesjonistyczny powinien być zdelegalizowany Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 06:24 Po co? Przecież nie mają szans. Nawet jeśli im się uda zebrać kilkaset podobnie myślących osób to w kraju demokratycznym nic nie znaczy. Autonomię musiałby przegłosować Sejm i Senat, podpisać prezydent. Nie ma na to najmniejszych szans. Ot kilku oszołomów lansuje się w mediach przy pomocy hasa autonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 12:32 mam nadzieję Polska już swoje przecierpiała. Kolejnej wojny byśmy nie przetrzymali Odpowiedz Link Zgłoś
volflarsen Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 16:39 Bo wy Poloki to ino cierpicie i cierpicie- pierzynskie ofiary losu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 21:24 No nie wiem, cierpią chyba zwolennicy autonomii skoro tak im źle w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 21:40 jacek_dp napisał: > No nie wiem, cierpią chyba zwolennicy autonomii skoro tak im źle w Polsce? Autonomię mieliśmy w Polsce. Chcemy powrotu do państwa prawa (autonomia została zniesiona nielegalnym komunistycznym dekretem) i do sprawdzonych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 22:33 My czyli kto? W czyim imieniu się wypowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 22:39 jacek_dp napisał: > My czyli kto? W czyim imieniu się wypowiadasz? W imieniu tych, w których imieniu pan nie pisze. My nie opluwamy pozostałych nacji mieszkających na Górnym Sląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 02.03.11, 00:04 Proszę o prostą, jasną odpowiedź. W czyim imieniu się wypowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
plk7 Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 12:29 > My czyli kto? W czyim imieniu się wypowiadasz? np. w moim. I znom masa takich jak jo, co tyż som za autonomiom. Czyli tyn karlus co to naszkryfloł spokojnie może pedzieć "My". Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 13:30 "Szkryflać" znaczy "bazgrać" w gwarze śląskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 15:04 jacggg napisał: > "Szkryflać" znaczy "bazgrać" w gwarze śląskiej... Bazgrać to kryklać, ofiaro polonizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 15:41 Ja znam wyłącznie "szkryflać" - i to z żywej gwary (i to jeszcze od pokolenia pamiętającego czasy przed I Wojną Światową, czyli mojej babci - rodzonej w 1900 roku), a nie z bajania sralezjańskich półgłowków, zaśmiecających m.in. POLSKĄ wikipedię swoim częstokroć wyssanymi z brudnych paluchów bzdurami (wasza groteskowa "schloonzsko wikipedyjo" gnije, tępe grafomany - więc zaczęliście dolepiać swoje babole do polskiej!). Być może gdzieniegdzie używa się także (czy używało): "kryklać", i tyle - durniu. Głupota ludzka nie zna granic, wespół z fanatyzmem, oszołomstwem - CIEMNOTĄ. Takie sprzężenie zwrotne. Dodatnie. I robi się nadciśnienie, skrzep, udar - z normalnego człowieka bełkoczący kaleka. pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99%C5%BCenie_zwrotne#Sprz.C4.99.C5.BCenie_zwrotne_dodatnie Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 15:52 Po głębszym pogrzebaniu w pamięci (trwającym dłużej niż parę sekund) stwierdzam, że "kryklać" też jednak jest u nas (okolice Rybnika) używane - zamiennie ze "szkryflać". "Szkryflać" czy "kryklać" znaczy to samo: BAZGRAĆ. GRYZMOLIĆ. Ponieważ trza możliwie grubą krechą szkryflać odrębność "schloonzskij schprehy łod jynzyka polotschkuf" - no toście se umyślili, że nie będziecie "pisać", ino będziecie SZKRYFLAĆ! Szowinistyczne wieprze ślonzakowskie, nie wahające się masakrować śląskiej gwary w imię swoich ksenofobiczno-separatystycznych mrzonek, nie tylko manipulować historią i pamięcią zbiorową i KŁAMAĆ - po Goebbelsowsku! Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 16:10 Zdaję sobie sprawę, że niektórym przyznawanie się do błędu przychodzi z ogromnym trudem, ale po co w takim przypadku zalewać forum takimi ilościami jadu i nienawiści? Jeśli w realu też pan tak ma, to proponuję udać się po poradę do specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 16:26 Sam momy "szkryflać" uzyte bez richtig srogigo szpecjalisty uode slonskij godki: "Bo wiysz, ta naszo godka to je tako moja szajba i jo bych sam móg szkryflać durch a ciyngiym. Słownictwo w kożdym razie ta naszo godka mo pieróńsko bogate - szkoda ino, że już sie tego wszyskigo tak mało używo i poleku coroz wiyncyj sie tych piyknych słów zapómino." Link Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 17:00 Starajcie się kontrolować nader pożyteczne zamiłowanie do naszej tradycyjnej mowy, by nie robić pewnych rzeczy na wyrost, zarazem szanować także jej różnorodność (u nas w Rybniku szkryflać to jednoznacznie znaczy bazgrać, gryzmolić - tylko takie użycie znam, a zacząłem swoją przygodę z językiem od naszej gwary, u nas w domu oraz rodzinie i całym otoczeniu gwara ciągle jeszcze dominuje, choć rzeczywiście wśród najmłodszego pokolenia widać oznaki jej wyraźnego regresu, cofania się). Ponadto nadmiar ausdruków (czyli germanizmów) powoduje pewne zaburzenie jej równowagi w kierunku kreola - miszungu polsko-niemieckiego (stopień nasycenia germanizmami był bardzo zróżnicowany - narastał w miarę postępu germanizacji Górnego Śląska, co zakończyłoby się przejściem miażdżącej większości z nas na język standardowy, tylko że niemiecki a nie polski - stwierdzam ten fakt dosyć beznamiętnie, gdyby historia potoczyła się inaczej i pisalibyśmy tu raczej po niemiecku to świat by się nie zawalił), to jest kwestia wyczucia, być może także indywidualnych upodobań i nawyków. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen11 Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 20:45 To już oczywiście nie ma nic wspólnego z tematem wątku, ale jednak kryklanie to bazgranie, a szkryflanie to po prostu "pisanie odręcznie". Przynajmniej tak mnie uczono. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: to działalność wbrew Polsce 03.03.11, 16:43 Napisałeś niemądrą uwagę, opatrzoną epitetem (teraz nagle per "pan' leci...) - którą sprostowałem i jeszcze robisz podsumowania, jak to z trudem przyznałem się do strasznego błędu (bo mi wypadło na chwilę, bez zastanowienia, że u nas też się kryklo/krykle, a nie tylko szkryflo/szkryfle - że idzie kryklać, nakryklać, pokryklać i zakryklać, a nie ino szkryflać - czyli jednakowoż tak czy owak: BAZGRAĆ, GRYZMOLIĆ, PAĆKAĆ, zawsze też: (ł)onaczyć...). Trzy rzeczy połączone razem także w realu wywołują u mnie wściekłość, choć nauczyłem się możliwie szybko ją gasić. Głupota + ciemnota + zła wola. Ta triada działa na mnie, jak płachta na byka - przede wszystkim ostatni dodatek, wolicjonalny. Szczególnie podlana chamstwem, co jest regułą w przypadku tego diabelskiego trójkąta. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 22:33 No nie wiem, cierpią chyba zwolennicy autonomii skoro tak im źle w Polsce? < Jak bys przez sekunde pomyslal samodzielnie i niesluchal "tych bredni" (wiem ze wiesz co mam na mysli) to wiedzial bys ze wlasnie chodzi o dobro Polski!!! O nic innego! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 22:38 Deklarujesz że nie jesteś Polakiem, chcesz rozbić Polskę na autonomiczne obszary i zarazem twierdzisz że to wszystko dla dobra Polski? Rozumiem że Oświęcim zbudowano dla dobra Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
siegbrecht1 Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 22:47 jacek_dp napisał: > Deklarujesz że nie jesteś Polakiem, Co w tym złego, jestem podatnikiem takim samym jak ci deklarujący polskość. chcesz rozbić Polskę na autonomiczne obszar > y i zarazem twierdzisz że to wszystko dla dobra Polski? Nie rozbić, a zamienić w normalne, opierające się na autonomiczności regionów/krajów, bogate państwo, takie jak USA czy BRD. > Rozumiem że Oświęcim zbudowano dla dobra Żydów? Nie bełkocz pan, juz raz prosiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 02.03.11, 00:05 A gdzie gwarancja że podział na autonomiczne okręgi doprowadzi Polskę do bogactwa? Konkrety proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: to działalność wbrew Polsce 01.03.11, 23:17 jacek_dp napisał: > Deklarujesz że nie jesteś Polakiem, chcesz rozbić Polskę na autonomiczne obszar > y i zarazem twierdzisz że to wszystko dla dobra Polski? > Rozumiem że Oświęcim zbudowano dla dobra Żydów? Chce aby polska byla krajem autonomicznych regionow. Czym mniej pieniedzy w rekach politykow tym lepszy i szybszy rozwój Polski! Tym mniej przekretow,biurokracji i lepsze zycie dla wszystkich polakow!!! cHCE slaskiej kasy chorych!!!! sKORO JEST NAS NA sLASKU 4MILIONY TO MAMY WIĘKSZE POTRZEBY WZGLĘDEM SŁUŻBY ZDROWIA!!! cHCE ZYC NORMALNIE!!! cHCE ABYS ZYL GODNIE TY I MOI SASIEDZI!!..................I IE CHCE SLYSZEC O MLODYCH LUDZIACH KTORZY ZA CHLEBEM LECA DO lONDYNU.....to jest chore i czy u wladzy Pis,PO czy SLD nic sie nie zmienia na lepsze!!! ty naprawde tego nie widzisz?????? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: to działalność wbrew Polsce 02.03.11, 00:08 Postulaty słuszne. Tylko jak autonomiczność ma doprowadzić do ich realizacji? A przede wszystkim jak chcesz przekonać posłów i senatorów by poparli przekształcenie Śląska w obszar autonomiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: to działalność wbrew Polsce 02.03.11, 01:05 jacek_dp napisał: > Postulaty słuszne. Tylko jak autonomiczność ma doprowadzić do ich realizacji? > A przede wszystkim jak chcesz przekonać posłów i senatorów by poparli przekszta > łcenie Śląska w obszar autonomiczny? Nie moze byc tak ze biedniejsze regiony ciagna za soba te bogate kosztem ich rozwoju! to tak jak bys mial firme zara bial i wszystko wydawal na alimenty!!! Pieniadze maja w czesci pozostac w regionie......pisze to jeszcze raz....latwiej sprawowac kontrole nad ich wydawaniem a przede wszystkim to MY wiemy na co powinny byc wydawane a nie ktos kto widzi Slask w TV przy okazji Barborki.lub wyborow parlamentarnychkiedy walczy o glosy Wysylamy kupe forsy politykom nie wiedzac ile do nas wroci??? Ja chce przekonac ciebie!!! .........nie podstawiajmy sobie nog w tej slusznej sprawie tylko idzmy do przodu razem!! Aby kogo kolwiek, do czego kolwiek przekonac to musi byc jednosc....bo w jednosci sila:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: to działalność wbrew Polsce 02.03.11, 02:49 Człowieku, Gorzelik to jest historyk sztuki, Mercik jest architektem... Nie tak dawno Klich podawała jakieś kompletne androny na podstawie szacunków RAŚ dotyczące tego, ile idzie do Warszawy, a ile wraca na GŚ - świadczące o elementarnym braku wiedzy w tej dziedzinie zarówno samej pani Klich, jak też tych z dupy wziętych "ekspertów" RAŚ. Koszmarnie absurdalne liczby, skomentowałem to tam (zrobiłem ogólne wyliczenia, podałem konkretne źródła - linki, nie z wikipedii...:) - nie chce mi się już nawet szukać linku do tego artykułu, poszukaj sobie sam w jej artykułach z ostatnich miesięcy. Gdy chcesz kogoś przekonywać - to się doucz, zamiast bredzić histeryczne bzdety "Wysylamy kupe forsy politykom nie wiedzac ile do nas wroci???" To, że Ty tego nie wiesz - to nie znaczy, że nie wiedzą tego ci, którzy mają nieco bardziej gruntowną wiedzę od Ciebie (o co wcale nie jest specjalnie trudno, nie ustawiłeś poprzeczki zbyt wysoko...). To są dosyć łatwe do ustalenia liczby. Dokształć się, zamiast bełkotać przeraźliwie wyświechtane stereotypowe banały. Gorzelik ogólnikowo i populistycznie peroruje na temat konieczności "zerwania dyktatu warszawskiego" w dziedzinie finansów (już mamy dużą i raczej postępującą decentralizację finansów publicznych, samorządy już wydają więcej pieniędzy, niż rząd centralny!...) - traktując to jako dobry sposób zbierania głosów, i tyle... Jego interesuje przede wszystkim "schloonzsko nacyjo" i "schloonzsko schpreha" (tutaj schizofrenia Gorzelika jest już pełnoobjawowa - bo sam kiepsko radzi sobie z gwarą, a jego dzieci wcale - nauczył je wyłącznie standardowej polszczyzny; jeżeli ma jakieś psychiczne skrzywienia, bo mu mama i tata solidarnie ausdruki piętnowali w mowie - to niech ich nie rozpyla po całej okolicy, mnie nikt za używanie PEŁNEJ gwary w domu nie piętnował, bo wszyscy "godali" - - więc może dlatego jestem raczej normalny...; zresztą w szkole też bynajmniej nie było jakichś bredni z agresywnym sekowaniem za gwarę, co więcej: niektórzy nauczyciele używali gwary od czasu do czasu nawet podczas lekcji - i to nawet w liceum, choć raczej sporadycznie i nie na lekcjach polskiego... były to lata 80-te ub. wieku, Rybnik...). On chce być nowym Kożdoniem, Lataczem (po stu latach historii, która zupełnie zmieniła oblicze Górnego Śląska!...) - on kocha politykować po prostu, jest ślonzakowskim narodowcem z ambicjami zostania znaczącym politykiem choćby w regionie, skoro nie udało mu się wkręcić ani do Sejmu, ani do Europarlamentu. Być może nawet wierzy, że działa na rzecz Górnego Śląska, w jego interesie, nie siedzę w jego głowie... Do ewentualnej bardziej realnej decentralizacji finansów w całej Polsce (czego tez nie można traktować, jako dogmatu - np. nasze samorządy zadłużają się łatwiej i chętniej, niż rząd centralny, kacykowie aglomeracji katowickiej nie potrafią efektywnie współdziałać raczej nie wskutek gorolskich intryg, Uszok nie jest "gorolem", Osyra nie był "gorolem"...) nie jest potrzebna autonomia GŚ, a tym bardziej ustawowe zadekretowanie "schloonzskij nacyji" oraz "schloonzskij schprehy" przez nasze państwo... Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: Za 20 lat wojna domowa 14.03.11, 15:09 jaka wojna? Walczylbys o przynaleznosc terytorialna Slaska do RP? Ja bym nie kiwnal palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "autonomia" to uprawianie kłamstwa antypolskiego 01.03.11, 00:09 kłamstwo polega na majdrowaniu hasłem "czy chcesz żeby za ciebie decydowali w Warszawie" Polska jest od kilkunastu lat krajem samorządowym o Tobie decyduje Twoja gmina, Twoje województwo zbudowaliśmy Polskę Samorządową, Polskę ojczyzn, sa tam rady gmin, sejmiki nie ma potrzeby by to zmieniać w jakieś dziwadło najlepiej całkiem rozwalmy Polskę, - Kaszubi niech założą księstwo, Ślązacy niby to autonomiczny land półniemiecki, podlesiacy niech się przyłączą do Białorusi a Warmiacy do Prus, które zbudujmy na Pommern ludzie ginęli za to żeby tak nie było i chyba trzeba paru typom dać porządnie w pysk żeby to przypomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: "autonomia" to uprawianie kłamstwa antypolski 01.03.11, 10:19 q-ku Masz racje. A Gorzelik "zdradza" swa polska strone. Dlaczego akurat staje po stronie slaskosci? Jako historyk wie, ze tam zapisano najstarszy zwrot po polsku: dai ca pobrucze ... Slask od zawsze byl podzielony: czeski polski czeski niemiecki (pruski). Teraz nalezy traktowac go jak Mazowsze - inna kraine Polski. Czy bedzie lepszy jak bedzie wiecej niemiecki? Chyba nie bo kto normalny woli opowiedziec sie po tak skompromitowanej niemieckie stronie - narodzie mordercow? Odpowiada to temu panu - wolnoc Tomku w swoim domku. Ale pachnie brzydko. I ta falszywa pragmatycznosc - to zaslona dymna. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: "autonomia" to uprawianie kłamstwa antypolski 01.03.11, 17:51 123jna napisał: > q-ku Masz racje. A Gorzelik "zdradza" swa polska strone. Dlaczego akurat staje > po stronie slaskosci? Jako historyk wie, ze tam zapisano najstarszy zwrot po po > lsku: dai ca pobrucze ... > Slask od zawsze byl podzielony: czeski polski czeski niemiecki (pruski). Teraz > nalezy traktowac go jak Mazowsze - inna kraine Polski. Czy bedzie lepszy jak be > dzie wiecej niemiecki? Chyba nie bo kto normalny woli opowiedziec sie po tak sk > ompromitowanej niemieckie stronie - narodzie mordercow? Odpowiada to temu panu > - wolnoc Tomku w swoim domku. Ale pachnie brzydko. I ta falszywa pragmatycznosc > - to zaslona dymna. Bo jest Slazakiem co na razie nie miesci sie w waszych wszechpolskich umyslach....ale za niedlugo sie zmiesci!!!!!! Slask nigdy nie bedzie Niemiecki....tylko Slaski a wasza nienawisc do wszystkiego co niemieckie a co za tym idzie wasze polskie kompleksy to wasz problem!!! Fotele w Passatach ,Golfach was nie parzą w dupy???....dziwie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eddy_the_head ulubiona metoda warszawska - po pysku ;( 01.03.11, 18:10 facet ma dobrze poukladane w glowie, madrze sie wypowiada, jest wywazony w swoich pogladach - ciezko go wiec zakrzyczec wiec dajmy mu po pysku. Wciaz nie rozumiem dlaczego was to tak boli, ze chcemy autonomii? Przeciez i tak uwazacie nas za debili i chamow ze slaska? Czyzby tak byly wam potrzebne nasze pieniadze? :( smutne Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: ulubiona metoda warszawska - po pysku ;( 01.03.11, 18:17 wy to zanczy kto? gorny slask zamieszkanyy jest przez 4 miliony ludzi, autochtonow bedzie z 10%. tak potoczyla sie historia i to nie z winy Polakow. autonomia ma racje bytu kiedy mniejszosc w panstwie jest jednoczesnie wiekszoscia w regionie. a tak na gornym slasku nie jest. dlatego niech gorzelik nie pitoli o baskach czy flamandach. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: ulubiona metoda warszawska - po pysku ;( 01.03.11, 19:08 wy to zanczy kto? gorny slask zamieszkanyy jest przez 4 miliony ludzi, autochtonow bedzie z 10%. tak potoczyla sie historia i to nie z winy Polakow. autonomia ma racje bytu kiedy mniejszosc w panstwie jest jednoczesnie wiekszoscia w regionie. a tak na gornym slasku nie jest. dlatego niech gorzelik nie pitoli o baskach czy flamandach. Tylko potem nie jecz jak bedziesz chory albo ktos z twojej rodziny "ze rok czekasz na badania,w szpitalu miejsca nie ma" Polak madry po szkodzie iiiii ze dzieci zachlebem za granice pojada!!! Na szczescie na Slasku miesszkaja autochtoni i bardzo duzo madrych wyksztalconych ludzi ktorzy chca zyc normalnie....bo sa europejczykami a nie koltunami! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: ulubiona metoda warszawska - po pysku ;( 01.03.11, 20:57 Chamy i debile nie zarabiają pieniędzy. Zarabiają ci mądrzy a chamy i debile na nich pracują. Zatem jakie wasze pieniądze? Jak już to nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 10:11 Zyje w Szwecji gdzie takze jestem mniejszoscia. Czytajac to co mowi pan Gorzelik jestem przerazona. To czlowiek "wiecznie walczacy", to co mowi o pragmatyzmie Slazakow jest sprzeczne z jego wojujaca postawa. Te organizacje, ktore zmienial - Liga Republikanska? Przeciez to zakapiorski odpowiednich ONR sprzed wojny. Mariusz Kaminski "wiecznie zywy" wojownik do niej nalezal i inni pisowcy. Skåne w Szwecji (Skandia) jest dopiero od konca XVII wieku w szwecji, przedtem byla to Dania, po naszym Potopie stala sie ta czesc kraju szwedzka. Dzis to najbardziej zagorzali nacjonalisci szwedzcy, wystepujacy przeciwko cudzoziemcom. Pan Gorzelik tez mi wyglada na takiego slaskiego "neofite", wazniejsza wiara niz rozsadek. Gdzie tu slaski pragmatyzm? Bardziej semicka emocjonalnosc (podobno Niemcy uwazali dziadka za Zyda?) lub slowianska ew. niemiecka germanskosc bo nie germanskosc skandynawska. uwaza, ze pan Gorzelik jest niebezpieczny takze dla Slazakow. mam nadzieje, ze to zauwaza. W dzisiejszej Europie nie nalezy podkreslac swojej narodowosci, to zjawisko rodem z najciemniejszego okresu Niemiec. Tyty czy tytki to jidysz a nie niemiecki. wiec moze jednak ten semicki przodek? Tak sie takze mowilo w warszawie przed wojna, np. na biust. Heimat lub hemland to tez dzis obskurna nazwa po hemland w Afryce Poludniowej. Nie wiem, skad pan Gorzelik bierze swe pomysly ale sa juz troche zbutwiale. Trzeba je przewietrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
politol59 Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 17:08 Trudno się z większością tez nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 01.03.11, 17:13 Kolejny zdrajca, który za ziomkowskie marki Eriki Steinbach, podburza prostych, nieradzących sobie w Wolnej Polsce Ślązaków przeciwko Polskości...<<<<<<.Adasu po wczorajszym sprzeciwie Warszawiakow co do kolorystyki Stadionu nARODOWEGO pogoreszylo sie widac!!! Warszawiakom nie podobaj sie barwy narodowe????? hehehehe a to cios dla polactwa:):) Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 01.03.11, 17:59 nie warszawiacy, tylko kilku architektow, i nie sprzeciwiali sie kolorystyce tylko rodzajowi materialu, jakim obklada sie fasade stadionu. cala reszta sie zgadza... (ironia, jak bys nie wiedzial) "hehehehe a to cios dla polactwa:):)" pogratulowac "narodowi" jakich ma "wspanialych" synow... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Dla gorzelnika jeno cela po Korfantym... 01.03.11, 21:08 noducks napisał: > nie warszawiacy, tylko kilku architektow, i nie sprzeciwiali sie kolorystyce ty > lko rodzajowi materialu, jakim obklada sie fasade stadionu. cala reszta sie zga > dza... (ironia, jak bys nie wiedzial) > > "hehehehe a to cios dla polactwa:):)" > pogratulowac "narodowi" jakich ma "wspanialych" synow... > KILKU ACHITEKTOW:):) ./w,752,122688506,122688506,Stadion_Narodowy_jak_rozprute_gacie_To_koszmar_.html WARTO POCZYTAC!!!!!!! hehehehehehehehehehehehehhehe i sprzeciwiali sie kolorystyce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zmuleksy Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 17:20 No to jo wom powiym chopy jak to jest. Ślunsk to jest specyficzno ziymio, ftyoro mo wiela i z niemieckości i z polskości i z czeskości. Ale to niy jest żodyn z tych krajów ino cołkiym łosobny kraj czyli Ślunsk. Momy swoja godka, momy swoje zwyczaje, myntalność, i swoj sposób widzynia świata. Nawet ślunskie witze som inksze jako te polskie. Ślunzok to niy jest ani POlok ani Niymiec ani Czech ino Ślunzok. A jak już to bliżyj nom do Czechów jako do Poloków. W tym dr Gorzelik mo racja. My Ślunzoki łażymy twardo po ziymi a niy żyjemy mrzonkami. Naszo ziymio rodzinno czyli Ślunsk to jest naszo łojcowizna, nasz heimat czyli jako downo Słownianie godali naszo domowina. I bydymy zawsze optować za autonomiom bo to jest realne rozwiązanie. Wiymy z góry, że starania o niepodległość som nierealne i nawet gupie by buło ło to sie bić. I to tyż niy bułoby dlo Ślunska korzystne. Chcymy autonomii i bydymy jom mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 20:42 Będziesz miał autonomię tylko w pijackich widach. Powiedz mi ile dzieciaków na Śląsku potrafi dziś mówić gwarą? 1% ? Mniej? Kto ma o tą autonomię walczyć? Emeryci? Liga Republikańska i inne PISowskie przybudówki? Trzeba było używać mózgu 50 lat temu, teraz jest na autonomię za późno. Ale przecież za PRL byleś szczęśliwy, zawodówka, praca na grubie, samochód i mieszkanie od kopalni. To po co Ci była autonomia. A teraz jak górnicy się nie liczą nagle na oczy przejrzałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 21:30 jacek_dp napisał: > Będziesz miał autonomię tylko w pijackich widach. > Powiedz mi ile dzieciaków na Śląsku potrafi dziś mówić gwarą? 1% ? Mniej? > Kto ma o tą autonomię walczyć? Emeryci? Liga Republikańska i inne PISowskie prz > ybudówki? > > Trzeba było używać mózgu 50 lat temu, teraz jest na autonomię za późno. Ale prz > ecież za PRL byleś szczęśliwy, zawodówka, praca na grubie, samochód i mieszkani > e od kopalni. To po co Ci była autonomia. A teraz jak górnicy się nie liczą nag > le na oczy przejrzałeś? A CZEGO TY SIE TAK BOISZ????? Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow.warrior Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 23:02 "Powiedz mi ile dzieciaków na Śląsku potrafi dziś mówić gwarą? 1% ? Mniej?" Widzisz - taki jest skutek polityki jaką PRL stosowało wobec Ślązaków. Za mówienie po śląsku można było wylecieć ze szkoły. Efekty takiej polityki są takie, że wykształcona część Ślązaków dobrze zna gwarę ale rozmawia gwarą tylko z bliskimi znajomymi. Nie konspirowali się jedynie ci którzy nie mieli nic do stracenia czyli ludzie słabo wykształceni i bez stanowisk. Taka sytuacja stworzyła stereotyp prostackiego, nierozgarniętego Ślązaka któy jest obecny w całym kraju i w mediach. Wracjąc do gwary wśród młodych, może nie jest to duża liczba ale mamy tendancję rosnącą. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 00:21 Ja skończyłem w Katowicach podstawówkę, zawodówkę i technikum w Bytomiu. Dopiero na studia wyjechałem do Wrocławia. Wszystko w PRL. Nigdy się nie zetknąłem z przypadkiem by kogoś wyrzucono ze szkoły za mówienie gwarą. Nauczyciele nas napominali ale nie karali wyrzuceniem ze szkoły. Z tego co się orientuję nie chodziło im o gwarę tylko o niemiecki. Gwara zapożycza sporo słów z niemieckiego stąd osobom spoza Śląska mogła się z niemieckim kojarzyć. Wylali dziecko z kąpielą. Należę do wykształconej części Ślązaków a gwarę znam słabo. Znam pojedyncze osoby z wyższym wykształceniem mówiące gwarą. Może Ty znasz ich więcej. Mieszkam od wielu lat poza Śląskiem i nie spotkałem się nigdy ze stereotypem prostackiego, nierozgarniętego Ślązaka. Media jak sądzę eksponują raczej górników palących opony i niszczących elewacje budynków. Chwały nam nie przynoszą taką formą protestów. Poza tym ludziom którzy nigdy nie dostali 13-tki trudno zrozumieć protesty górników w obronie 14-tki. To też nie przysporzy popularności górnikom. A górnicy mogą być postrzegani przez ludzi z innych regionów jako typowi Ślązacy. Tymczasem to tylko jedna z grup zawodowych aktywnych na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 23:26 jacek_dp napisał: > Będziesz miał autonomię tylko w pijackich widach. > Powiedz mi ile dzieciaków na Śląsku potrafi dziś mówić gwarą? 1% ?< i to nie jest powod do wstydu??? To nie jest dziedzictwo kulturowe???? Ciebie to cieszy???? W normalnych europejskich krajach o gwary sie troszczy,robi wszystko aby nie zanikly???? TO JEST ZBRODNIA KOLEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 00:22 Nie napisałem że mnie to cieszy, napisałem że gwara zanika. Kiedyś była tępiona a dziś kiedy takie zjawiska kulturowe się ceni prawie już jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
milewidziany Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 17:23 Pan Gorzelik chce tylko ustanowić standarty europejskie w Polsce. Komu przeszkadza np. Południowy Tyrol we Włoszech ?. To dziś kwitnacy region w Europie nie tylko we Włoszech. Komu przeszkadza autonomia ? Typkom z Warszawy i armii urzędasów tam pracującej- na niby. Ludzie obudżcie się wreszcie i zobaczcie z perspektywy Śląska jak "warszawa" drenuje wasze pieniądze. Pieniądze nas wszystkich, czy to jesteś Ślązakiem, czy z Wielkopolski , czy z Krakowa. Jest przerażające, że ta armia urzędasów w ministerstwach , przedstawicielstwach, Agencjach , Towarzystwach , Centralach, głównych siedzibach i Bóg wie jeszcze czym żeruje na naszych pieniądzach prawie nic nie dając w zamian. O to chodzi w Śląskiej autonomii . Na brak przyzwolenia na marnotrawienie naszych pieniędzy. Nie o jakąś secesję i oderwanie od Polski, bo o tym Ślązacy nie myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 20:50 A Ty wierzysz że urzędnicy autonomicznego Śląska nie będą marnowali pieniędzy? Łatwiej mi uwierzyć, że po prostu chcesz wykorzystać fakt że Śląsk to bogaty region i sobie wykombinowałeś, że jak Śląsk przestanie się dzielić z uboższymi regionami to będzie więcej dla Ślązaków. A propos Tyrolu. Jaki procent mieszkańców tego regionu stanowią rdzenni Tyrolczycy? Bo moim zdaniem Ślązaków na Śląsku jest zaledwie kilka procent. Za mało by ustanowić autonomiczny region. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 01.03.11, 23:39 jacek_dp napisał: > A Ty wierzysz że urzędnicy autonomicznego Śląska nie będą marnowali pieniędzy?< bedziemy wieszac na latarniach za kazda zmarnowana zlotowke:):):)....a tak powaznie!!! latwiej to kontrolowac co robia z pieniadzmi urzednicy na Slasku przez mieszkancow regiony,niz to co zrobi jakis dysydent w Warszawie.....i zawsze mozesz powiedziec NIE:)....przyklad krzeselek!! To co prop.Ras nie jest anty polskie !!!To jest pro polskie i pro spoleczne!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_dp Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 00:24 Nie sądzisz że byłaby większa szansa na autonomiczność gdyby realizowała ją duża partia polityczna? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Bliżej Czecha niż Lecha 02.03.11, 10:31 Nie sądzisz że byłaby większa szansa na autonomiczność gdyby realizowała ją duża partia polityczna? <<< Pewnie tak , ale skoro te duze ktore sa to istna zenada.....nalezy wspierac te KTORE SA, BEZ WZGLEDU NA WIELKOSC!! Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano czy do tego jest potrzebny język regionalny?? 02.03.11, 10:31 a poza tym Południowy Tyrol to nazwa niepoprawna politycznie, bo kojarzy się z niemieckim separatyzmem, mówi się Górna Adyga Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: "autonomia" to uprawianie kłamstwa antypolski 01.03.11, 17:54 nie wiem co w jego poscie bylo faszystowskiego. katowice.gazeta.pl/katowice/51,35027,7036057.html?i=1 czy o takie hajlowanie ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś