Dodaj do ulubionych

Nowi sąsiedzi w Jedwabnem

19.03.11, 23:33
Skończcie już męczyć tę stodołę. Czy ta piosenka Skaldów Płonie płonie stodoła też jest o tym?
Obserwuj wątek
    • trajkotek Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 19.03.11, 23:34

oko za oko ...
      dobijamy jedwabne w jedwabnych rękawiczkach - taka siaka jedwabista zemsta - niech nie śpią spokojnie
      *
      *
      *
      oklaski "na sali"
      • patatajmiauhau Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 09:34
        Szanowny P. Konradzie Oprzędku mam nadzieję, że podobieństwo pytań i odpowiedzi, i podobieństwo ich charakteru świadczą tylko o Pańskiej nieudolności literackiej przy "cywilizowaniu" wypowiedzi Pańskich interlokutorów, a nie o tym, że to Pan jest autorem całości.
    • kaczka_dziwaczka_czyli_dziwna antysemickie ludobójstwo Libijczyków Tohawkami 20.03.11, 00:00
      Ta biedna stodoła ma służyć za propagandowy parawanik dla antysemickiego ludobójstwa w Libii? Antysemicki Holokaust, któremu przyklaskuje antysemicka Gazeta Wyborcza, właśnie zaczął się w Libii i ma postać rozstrzeliwania zupełnie bezbronnych Libijczyków Tomahawkami.

To dziwne, że właśnie ONZ pozwoliło na tak antysemickie bombardowanie rakietami, podczas którego Semici są dosłownie rozstrzeliwani przez europejskich i amerykańskich nie-Semitów. Arabscy Semici w Libii są ofiarami antysemickiego holokaustu przeprowadzonego przez niesemickie armie USA, Francji, Danii, Kanady, i Wielkiej Brytanii.
    • andrzej-zao Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 00:46
      Moi drodzy,
      cały świat śledzi dziś Libię i Japonię. Tam giną tysiące ludzi, a wy jakby nigdy nic na pierwszej stronie nadajecie o Jedwabnem. Nie przeczę - to też była tragedia, a raczej mord. Ale czy nie warto zachować proporcje? Ja mam dziś 32 lat i w Polsce przemieszkałem łącznie 10 lat. Przyjechałem tu na studia jak miałem 18 zupełnie nieświadomy, że jest jakiś problem w materii polsko-żydowskiej. Przyjechałem jako człowiek, który darzył Izrael szacunkiem za pracowitość i odwagę. Ale teraz? Jak co drugi dzień w Wyborczej jest arykuł o polskich żydożercach, żydomordercach, żydozabójcach, żydokopaczach, żydozjadaczach i żydookradaczach opatrzony ciągle tymi samymi zdjęciami? Uff... mam dość ... przede wszystkim Wyborczej. Bo ja też jestem Polakiem a nie czuję się ani żydożercą ani żydobójcą. Byłem w wielu miejscach na świecie, ale żadnego Żyda nigdy nie poznałem. Mam do nich szacunek za pracowitość i odwagę tam gdzie teraz żyją, ale nie chce słuchać ciągle o tym, że Polacy są antysemitami bo sam w Polsce z antysemityzmem się nie spotkałem, a z antypolonizmem poza Polską często - i to na własnej skórze. Droga "Gazeto" - dajcież spokój. Dziś świat patrzy na Libię i Japonię. Napiszcie na 1.stronie o nich. Jedwabne zostawcie już w spokoju. To był mord popełniony przez zbrodniarzy i kryminalistów (tacy ludzie są w każdym kraju), a nie przez przedstawicieli państwa polskiego. Polska nie jest antysemicka, a wy macie wyraźny chory odchył na tym punkcie. koniec kropka. Idę spać.
    • andrzej-zao Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma odchył 20.03.11, 01:04
      Moi drodzy,
      cały świat śledzi dziś Libię i Japonię. Tam giną tysiące ludzi, a wy jakby nigdy nic na pierwszej stronie nadajecie o Jedwabnem. Nie przeczę - to też była tragedia, a raczej mord. Ale czy nie warto zachować proporcje? Ja mam dziś 32 lat i w Polsce przemieszkałem łącznie 10 lat. Przyjechałem tu na studia jak miałem 18 zupełnie nieświadomy, że jest jakiś problem w materii polsko-żydowskiej. Przyjechałem jako człowiek, który darzył Izrael szacunkiem za pracowitość i odwagę. Ale teraz? Jak co drugi dzień w Wyborczej jest arykuł o polskich żydożercach, żydomordercach, żydozabójcach, żydokopaczach, żydozjadaczach i żydookradaczach opatrzony ciągle tymi samymi zdjęciami? Uff... mam dość ... przede wszystkim Wyborczej. Bo ja też jestem Polakiem a nie czuję się ani żydożercą ani żydobójcą. Byłem w wielu miejscach na świecie, ale żadnego Żyda nigdy nie poznałem. Mam do nich szacunek za pracowitość i odwagę tam gdzie teraz żyją, ale nie chce słuchać ciągle o tym, że Polacy są antysemitami bo sam w Polsce z antysemityzmem się nie spotkałem, a z antypolonizmem poza Polską często - i to na własnej skórze. Droga "Gazeto" - dajcież spokój. Dziś świat patrzy na Libię i Japonię. Napiszcie na 1.stronie o nich. Jedwabne zostawcie już w spokoju. To był mord popełniony przez zbrodniarzy i kryminalistów (tacy ludzie są w każdym kraju), a nie przez przedstawicieli państwa polskiego. Polska nie jest antysemicka, a wy macie wyraźny chory odchył na tym punkcie. koniec kropka. Idę spać.
      • gruschenka Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 20.03.11, 12:08
        Polacy sa antysemitami. My Polacy mamy to zakorzenione tak gleboko w podswiadomosci, ze nawet o tym nie wiemy. Wyjechalam za granice okolo 15 lat temu. Nigdy nie uwazalam sie za antysemitke, jestem dobrze wyksztalcona w kraju i za granica, mam trzy dyplomy, ale moje poglady na pewne tematy zwiazane z przeszloscia Polski, nasaczone wpajanym mi w szkole od pierwczej lekcji historii reakcyjnym patriotyzmem okazaly sie szokujace dla wielu ludzi, ktorych spotykalam za granica. W Polsce nikt nie spieszy sie z wyczyszczeniem fasady domu na ktorej jakis huligan nagryzmolil "zydzi do gazu", albo z uciszeniem jakiegos kibica, ktory krzyczy antysemickie hasla pod adresem przeciwnej druzyny. Nikt nie uwaza tego za przejaw antysemityzmu, bo utarlo sie, ze "Zyd" to takie slowo zastepcze na okreslenie np. zlodzieja, czlowieka nieszczerego, albo wyjatkowo skapego, kogos kogo nie lubimy, kim gardzimy, albo po prostu wroga. Wtedy pelni zawisci mowimy albo myslimy "wredny Zyd". Polskie prawo nie uznaje tego za przejaw antysemityzmu. Inaczej niz w wielu innych krajach europejskich. Czy jakis Polak za granica albo i u siebie w domu chcialby aby "Polaczek" bylo takim slowem na przyslowiowe okreslenie pokretnego cwaniaczka? Nie. A jest. i za to mozna tez w prawym panstwie zlozyc pozew o obraze. Mam w mojej pracy kontakt z ludzmi z calego swiata, rowniez z tymi pochodzenia semickiego i religii zydowskiej. I musialam przekopac cala moja mentalnosc - wyniesiona z polskiego podworka - zeby popatrzec im w oczy bez obawy, ze zdradze sie z tym moim polskim powszednim antysemityzmem, dlugo trwalo tez, az pozbylam sie poczucia winy za polski antysemityzm w ogole, az pozbylam sie poczucia strachu, ze bede z tym polskim antysemityzmem na dzien dobry kojarzona. Az moglam wyciagnac reke, serdecznie uscisnac i zapytac: Hi, I'm happy to meet you!
        Mam nadzieje ze Gazeta Wyborcza i nie tylko ta, nie przestanie pisac o tym zjawisku. Jedwabno jest tylko ziarnkiem w morzu prawdy o polskim antysemityzmie. A sposob w jaki toczy sie ta debata uwypukla niestety jeszcze dotkliwiej, ze Polacy duzo chetniej widza sie w roli ofiar wojny niz wspolsprawcow. Z pozycji ofiary mozna historie latwiej manipulowac.
        • sam16 Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 20.03.11, 14:59
          gruschenka napisała:

> Jedwabno jest tylko ziarnkiem w morzu prawdy o polskim antysemityzmie. A
          > sposob w jaki toczy sie ta debata uwypukla niestety jeszcze dotkliwiej, ze Pol
          > acy duzo chetniej widza sie w roli ofiar wojny niz wspolsprawcow. Z pozycji ofi
          > ary mozna historie latwiej manipulowac.

Podoba mi sposob w jaki przedstawilas polski antysemityzm. Tak on lezy gdzies gleboko w naszej podswiadomosci. Lekcje historii z cala pewnoscia ugruntowaly owe podswiadome poklady naszych postaw,ktore sa mieszanka obrazu Polaka szkalowanego za pogromy Zydow,
          ofiary antypolskiej propagandy zydowskiej i GW oraz tego ze my Polacy nie mamy nic na sumieniu i dlatego tak trudno nam przyjac prawdy ktore swiadcza przeciwko naszemu dobremu samopoczuciu.
          Jesli ktos nie wierzy ze jestesmy antysemitami(przynajmniej w duzej czesci populacji) to prosze przeczytac posty na forach traktujacych o stosunkach polsko-zydowskich.
          Tam w dalszym ciagu antysemityzm jest tak agresywny jak przed wojna.
          • ar.co Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 21.03.11, 10:11
            Nie trzeba sięgać aż na fora traktujące o stosunkach polsko-żydowskich. Nie ma takiej sprawy, do której Polak nie potrafiłby dołożyć antysemickiej obelgi.
        • agg Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 20.03.11, 16:46
          wazne sa fakty a fakty sa tazie ze takich jedwabnych w polsce to bylo dziesiatki tysiecy. ja o tym niemialem zielonago pojecia, ale teraz wychodza ksiazki o tym. To bardzo ponury temat.
          • sam16 Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 20.03.11, 17:53
            agg napisał:

> wazne sa fakty a fakty sa tazie ze takich jedwabnych w polsce to bylo dziesiatk
            > i tysiecy. ja o tym niemialem zielonago pojecia, ale teraz wychodza ksiazki o t
            > ym. To bardzo ponury temat.

Takich jak ty i ja jest pewnie miliony w Polsce bo to zawsze byl temat tabu.
            Trudno sie pogodzic z faktami ale czy z tego powodu nalezy podnosic alarm ze nas szkaluja.
            Musimy to jakos przelknac.
            Dla uspokojenia moge powtorzyc za pewnym profesorem ktory powiedzial ze z antysemityzmem problem maja sami antysemici.
            W Poslce to jest problem spoleczny bo podobno do antysemityzmu przyznaje sie 60%Polakow.
            Wystarczy rowniez spojrzec na wpisy na forum ze antysemityzm trzyma sie dobrze.
            • agg Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 20.03.11, 18:38
              mnie te dyskucje nie przeszkadzaja. nie mam z tym zadnego problemu. oczywiscie to szerszy problem bo ogolnie rzecz ujmujac to byl czas powszechnego zabijania wszystkich przez wszystkich. ale sytuacja zydow byla szczegolnie rozpaczliwa i choc ja wierzylem ze polacy zachowywali sie niby inaczej niz inni, to niby dlaczego mialoby tak byc? teraz wychodzi ze tak nie bylo i bylismy rownie gorliwy w pastwieniu sie nad zydami jak inni. nie jestesmy wiec tylko szlachetnymi ofiarami. dobrze o tym wiedziec, bo mentalnosc placzek i ofiar nie jest dla polski dobra.
        • laskiewicz A polskich znaków nie umiesz włączyć mamałygo? 20.03.11, 20:43
          Jak to jest, że ja w Polsce potrafię sobie włączyć węgierski, czeskie czy rumuńskie znaki? A ty nie potrafisz?
          Ty nieudacznico, nie potrafiłaś się w Polsce urządzić, niedorajdo?
        • gnom_opluwacz Re: Polacy nie są antysemitami. Ale Wyborcza ma o 21.03.11, 07:20
          W Polsce nikt nie spieszy sie z wyczyszczeniem fasady domu na ktorej jakis h
          > uligan nagryzmolil "zydzi do gazu", albo z uciszeniem jakiegos kibica, ktory kr
          > zyczy antysemickie hasla pod adresem przeciwnej druzyny.

W Polsce nikt nie spieszy się z wyczyszczeniem fasady domu nawet gdy jest tam napisane "Koham Jolkem", albo "Zenek ch...". Tak samo, jak nikt nie spieszy się z uciszeniem faceta, który na całe gardło wywrzaskuje dowolne obelgi.

Dość słaby to dowód antysemityzmu.
      • pis_busters Re: Polacy są antysemitami. To widać, słychać i cz 20.03.11, 20:23
        Drogi Andrzeju! Libia i Japonia nie przysłonią nigdy starych win. Polacy SĄ antysemitami, co widać dokładnie na tym forum. Nie wszyscy oczywiście ale te 25% popierających PIS i Rydzyka napewno. Ci ludzie zrobiliby to samo co ich przodkowie w Jedwabnem, gdyby sytuacja się powtórzyła. To nie był mord popełniony przez kryminalistów ale przez "zwykłych" Polaków, chodzących co niedzielę do kościoła. Najstraszniejsze jest to, że oni nie mieli żadnych wyrzutów sumienia. Nie mają ich też ich potomkowie. Bo Żyd jest dla nich czymś mniej od psa... Jedwabnego i innych mordów świat nie pozostawi w spokoju. To dlatego spotkałeś się z antypolonizmem zagranicą. Nie śpij spokojnie bo poprzez swoją postawę stałeś się współwinny tamtych zbrodni...
    • brauling Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 01:09
      Jest pewna prawidlowosc w tym wszystkim najpierw sie pojawaja pan Gros ze swoja ksiazka o Jedwabnem probujac zrobic z polakow mordercow na skale swiatowa.Potem zglasza sie Kongres Zydowski czy Amerykanski z roszczeniami o odszkodowania.Nieudala im sie proba zrobienia nas winnymi za holokaust wiec pozostaje wyludzenie odszkodowan za majatki.Toten sam numer zrobili jusz z niemcami dlaczego wiec niesprubowac od polakow .Potem z pewnoscia znajdzie sie inny kraj do wyludzenia miliardow Tak dziala holokaust biznes Kongresu Amerykanskiego czy Zydowskiego.
      • nutka57 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 09:28
        brauling napisał:

> Jest pewna prawidlowosc w tym wszystkim najpierw sie pojawaja pan Gros ze swoja
        > ksiazka o Jedwabnem probujac zrobic z polakow mordercow na skale swiatowa.Pote
        > m zglasza sie Kongres Zydowski czy Amerykanski z roszczeniami o odszkodowania.N
        > ieudala im sie proba zrobienia nas winnymi za holokaust wiec pozostaje wyludze
        > nie odszkodowan za majatki.Toten sam numer zrobili jusz z niemcami dlaczego wi
        > ec niesprubowac od polakow .Potem z pewnoscia znajdzie sie inny kraj do wyludze
        > nia miliardow Tak dziala holokaust biznes Kongresu Amerykanskiego czy Zydowskie
        > go.
        Kiedy się pisze takie podłości - warto wiedzieć nie tylko CO się pisze, ale również JAK.
      • sam16 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 15:07
        brauling napisał:

> Jest pewna prawidlowosc w tym wszystkim najpierw sie pojawaja pan Gros ze swoja
        > ksiazka o Jedwabnem probujac zrobic z polakow mordercow na skale swiatowa.Pote
        > m zglasza sie Kongres Zydowski czy Amerykanski z roszczeniami o odszkodowania.N
        > ieudala im sie proba zrobienia nas winnymi za holokaust wiec pozostaje wyludze
        > nie odszkodowan za majatki.Toten sam numer zrobili jusz z niemcami dlaczego wi
        > ec niesprubowac od polakow .Potem z pewnoscia znajdzie sie inny kraj do wyludze
        > nia miliardow Tak dziala holokaust biznes Kongresu Amerykanskiego czy Zydowskie
        > go.

Ciekawe gdybys byl wlascicielem fabryki albo kamienicy ktore po wojnie zostaly skonfiskowane
        po wojnie. Czy nie chcialbys odzyskac teraz tego majatku? W imie czego mialby zrezygnowac z tego co ci sie nalezy.
        Przeciez Polacy tez dochodza swoich praw majatkowych skofiskowanycj w Polsce i na dawnych ziemiach w granicach Panstwa Polskiego.
        Czy o tych ludziach ktos mysli jak o tych ,ktorzy pragna wyludzic pieniadze od panstwa.
        W wolnym swiecie prawo wlasnosci jest prawem podstawowym i nigdy sie nie przedawnia.
        • rr44 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 10.07.11, 13:47
          To nie tak. Obecnie Żydzi mogą dochodzić odszkodowań na takich samych zasadach, jak wywłaszczeni Polacy, ale Światowego Kongresu Żydów (WJC) to nie zadowala. WJC chce 65 miliardów dolarów jako "ryczałt" za majątki tych, którzy nie pozostawili po sobie spadkobierców. Pominąwszy fakt, że jest to kwota z księżyca, WJC chce te pieniądze dla siebie (jako organizacji), a nie np. dla państwa Izrael. Żydzi, którzy z WJC nie mają nic wspólnego (a wielu z nich wręcz się od niego odcina) też by na tym nie skorzystali.
      • agg Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 16:48
        Jest pewna prawidlowosc w tym wszystkim najpierw sie pojawaja pan Gros ze swoja
        > ksiazka o Jedwabnem probujac zrobic z polakow mordercow na skale swiatowa

gross niczego nie musi robic. fakty sa faktami a ze wymazuje sie je z historii to nie zmienia faktu ze one mialy miejsce.
    • palacsinta Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 01:39
      >Niedziela: do kościółka, znów zakupy i spanie. Co ostatnio czytałem? W życiu przerobiłem dwie książki: "Prawo budowlane" i "Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie".

I w tym momencie już właściwie wiadomo, że dalej będzie tak:

>Wykładowca (ksiądz) chodził po auli i próbował nawiązać kontakt ze studentami. W końcu poprosił, bym się przedstawił. Gdy powiedziałem, że pochodzę z Jedwabnego, wypalił: "To wy tych Żydów tam mordowaliście". Przez chwilę patrzyłem na niego z pogardą, ale później się uśmiechnąłem i odparłem: "Ale, proszę księdza, mnie przy tym przecież nie było". Teraz gdy ktoś uporczywie próbuje wyprowadzić mnie z równowagi głupimi tekstami, odpowiadam żartobliwie: "Wiesz, co robimy w Jedwabnem z wrogami? To uważaj".
      • szczurek59 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 08:45
        Lux odpowiedz!!!!!!!!! kupuje to!!!!!!!!!!!!!
    • maciejso Jesteś dziennikarzem Konrad? 20.03.11, 01:48
      To poczytaj sobie GW od czasu do czasu i zauważ, że piszecie tylko o cierpieniach Żydów.
      Nie piszecie nic o cierpieniach Polaków tym samym skazując sie na propagandową tubę żydowskich interesów. Podczas wojen cierpiało wiele narodów, a wy piszecie tylko o Żydach, jak tak można. Brak rzetelengo uczciwego dziennikarskiego podejścia, a póżniej sie dziwisz, że Rymkiewicz nazywa GW 'duchwymi spadkobiercami Partii Komunistycznej'.
    • josif47 Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 04:00
      SCYZORYKI KIELECKIE....
    • szczurek59 Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 06:18
      To już wkur.........wia jak nie Katyń to Smoleńsk to Jedwabne zawsze jakis pisarczyk chce zabłysnąć i zarobić na wierszówce.to w niczym nikomu nie pomaga .Młode pokolenie ma to w du...pie jest w Anglii Niemczech lub Holandii i zarabiają na życie.To jak było już wie mało ludzi ja z opowiadania nieżyjących .Po prostu Niemcy byli lepsi jak Polacy.Donosy ,męczenie żydów a potem grzebanie w dołach za zębami a ten co woził zwłoki na KIRUT wyłamywał palce żeby ściągać pierścionki. Opowieści z Podkarpacia.
    • abstracto Rzygać się chce. 20.03.11, 06:27
      Podobno pewien szwedzki dyplomata pytany w latach 30. o to, dlaczego Szwecja nie chce przyjąć Żydów uciekających z Niemiec, powiedział: "ponieważ u nas nie ma antysemityzmu i chcemy, aby tak zostało". Szkoda, że wiele setek lat temu nie powiedzieliśmy tak samo.
      Mam już dość tego samobiczowania. My, Polacy, jesteśmy jacy jesteśmy. Mamy swój kraj, Żydzi mają swój. Nie muszą nas lubić, my nie musimy lubić ich. Możemy kooperować lub toczyć ze sobą wojny - jak wszystkie inne narody.
      • nutka57 Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 09:43
        abstracto napisał:

> Podobno pewien szwedzki dyplomata pytany w latach 30. o to, dlaczego Szwecja ni
        > e chce przyjąć Żydów uciekających z Niemiec, powiedział: "ponieważ u nas nie ma
        > antysemityzmu i chcemy, aby tak zostało". Szkoda, że wiele setek lat temu nie
        > powiedzieliśmy tak samo.
        > Mam już dość tego samobiczowania. My, Polacy, jesteśmy jacy jesteśmy. Mamy swój
        > kraj, Żydzi mają swój.
        Żydzi mają swój kraj od 1948 roku. Przedtem mieszkali, w większości, w Europie. Europa była tak skonstruowana, że nie istniało pojęcie "państwa", rozumianego kategoriami XXI wieku. Polscy Żydzi byli, po 1918 roku, TAKIMI SAMYMI OBYWATELAMI RP jak, z przeproszeniem, dziadziusiowie szanownego pana. Za sam fakt wyznawania innej religii, zostali skazani na śmierć. W tym - w stodole w Jedwabnem.
        Nie muszą nas lubić, my nie musimy lubić ich. Możemy k
        > ooperować lub toczyć ze sobą wojny - jak wszystkie inne narody.
        I tak się dzieje, pomimo wyjątkowych represji, których doznali Żydzi od Polaków. Ostatnie miały miejsce w 1968 roku. To nie był pogrom w rodzaju Jedwabnego. On się dokonał w "białych rękawiczkach". Więc nie ma co się dziwić żalowi Żydów za Jedwabne, za polowania po likwidacji gett, za donosy, szmalcownictwo. Zwykłą, ludzką podłość. Tak bardzo interesowną.
        Praktycznie wszystkie głosy w tej "dyskusji" dobitnie dowodzą, że w Polsce XXI wieku kwitnie antysemityzm. Choć Żydów już nie ma...I ta ksenofobia może w każdej chwili przybrać postać otwartej agresji np. do prawosławnych, ewangelików że o mniejszościasch seksualnych nie wspomnę. A tak z ręką na sercu - kto z dyskutantów, albo bohaterów reportażu przeczytał Grossa? Id o yakad, e nikt.

• patatajmiauhau Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 10:22
          Szanowna Koleżanko należy się uczyć historii i wiedzieć, że 68 rok to była rozgrywka wewnątrz partii komunistycznej i jej przybudówek (jedni siedzieli na stołkach, a inni chcieli je wyrwać, ot taka detronizacja nauczycieli przez uczniów - którzy byli którzy łatwo się domyślić, casus E. Gierek), i mimo tego, że niektóre hasła były wtedy powtarzane przez część "ludu pracującego m. i w." to nie wolno dodawać tych faktów do grzechów polskiego anty-s. tak jak np. kozackich pogromów z przeł. XIX i XX w. co zdarzyło się na łamach GW pewnemu panu z Albionu.
          • nutka57 Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 13:26
            patatajmiauhau napisał:

> Szanowna Koleżanko należy się uczyć historii i wiedzieć, że 68 rok to była rozg
            > rywka wewnątrz partii komunistycznej i jej przybudówek (jedni siedzieli na stoł
            > kach, a inni chcieli je wyrwać, ot taka detronizacja nauczycieli przez uczniów
            > - którzy byli którzy łatwo się domyślić, casus E. Gierek), i mimo tego, że niek
            > tóre hasła były wtedy powtarzane przez część "ludu pracującego m. i w." to nie
            > wolno dodawać tych faktów do grzechów polskiego anty-s. tak jak np. kozackich p
            > ogromów z przeł. XIX i XX w. co zdarzyło się na łamach GW pewnemu panu z Albion
            > u.
            "Szanowny kolego" - trzeba dogłębniej studiować historię, niż z broszurek lub gazetek, pokroju "Nasz Dziennik" czy, za przeproszeniem - "Gazeta Polska", a potem pouczać innych.
            • patatajmiauhau Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 14:41
              Fuj Droga Koleżanko, zamiast choćby jednego argumentu wymiotujesz stekiem inwektyw. Twoja odpowiedź przypomina parodię "Egzorcysty". Przy okazji Moja Droga to właśnie Twój ukochany "Różowy Sztandar" prezentował kilkukrotnie - podczas swojego ponad 20 letniego istnienia - właśnie taki obraz 68 roku jaki ja zaznaczyłem (bardzo skrótowo) w moim kontrpoście.
              Z różowym pozdrowieniem Twój kolega.
          • sam16 Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 15:42
            patatajmiauhau napisał:

> Szanowna Koleżanko należy się uczyć historii i wiedzieć, że 68 rok to była rozg
            > rywka wewnątrz partii komunistycznej i jej przybudówek (jedni siedzieli na stoł
            > kach, a inni chcieli je wyrwać, ot taka detronizacja nauczycieli przez uczniów

A w czasie wojny to byla rozgrywka miedzy tymi ktorzy mieli fabryki i kamienice a inni chcieli je wyrawac dla siebie. Ot takie zlodziejstwo i mordowanie calkowicie usprawiedliwione bo przeciez mysmy tez wyciepieli swoje od Tatarow,Ruskow i innych Zydow.
            • patatajmiauhau Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 17:20
              Drogi Kotku samieXVI, dlaczego przypisujesz mi poglądy, których nie wyrażałem i których nie będę wyrażał. Jak chcesz się tak brzydko bawić to do tego są lepsze miejsca niż to forum. Na przyszłość czytaj dokładnie raz, drugi, trzeci, potem staraj się zrozumieć, a jeżeli tego będzie jeszcze za mało to grzecznie zapytaj.
              Miłej zabawy.
              • sam16 Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 18:06
                patatajmiauhau napisał:

> Drogi Kotku samieXVI, dlaczego przypisujesz mi poglądy, których nie wyrażałem i
                > których nie będę wyrażał. Jak chcesz się tak brzydko bawić to do tego są lepsz
                > e miejsca niż to forum. Na przyszłość czytaj dokładnie raz, drugi, trzeci, pote
                > m staraj się zrozumieć, a jeżeli tego będzie jeszcze za mało to grzecznie zapyt
                > aj.
                > Miłej zabawy.
                Bardzo prosze.
                Moje pytanie brzmi: Wytlumacz mi co powinienem wyczytac z twojego postu do nutka 57.
                Bede bardzo wdziczny i z niecierpliwoscia bede czekal na twoja odpowiedz.
                Przede mna prawie caly dzien bo mieszkam za oceanem u mnie dopiero 10 rano.
                • patatajmiauhau do sam16 20.03.11, 18:47
                  I widzisz jak fajnie.
                  Temat jest tak obszerny, że trudno będzie go streścić w poście, ale po pierwsze: pamiętam rok 68, pamiętam co się wtedy działo, pamiętam kto wtedy wykrzykiwał przeciw (jak to wtedy nazywano) syjonistom, wykrzykiwał z telewizji, radia, prasy (praktycznie wszystkie media były w rękach komunistów). To są moje osobiste wspomnienia. Dokładnie możesz te wypadki poznać z kilku opracowań opublikowanych przez GW (patrz archiwum, nie wiem tylko czy przed rokiem 2000 archiwum GW już działało, wtedy zostaje jakaś polonijna biblioteka, która ma roczniki GW). Jest też trochę wspomnień wygnanych po 68 (w j. ang.). Z tych publikacji wynika, że p. anty-s. i rok 68 to dwie różne sprawy.
                  Ciekawej lektury.
                  • sam16 Re: do sam16 20.03.11, 19:41
                    patatajmiauhau napisał:

> I widzisz jak fajnie.
                    > Temat jest tak obszerny, że trudno będzie go streścić w poście, ale po pierwsze
                    > : pamiętam rok 68, pamiętam co się wtedy działo, pamiętam kto wtedy wykrzykiwał
                    > przeciw (jak to wtedy nazywano) syjonistom, wykrzykiwał z telewizji, radia, pr
                    > asy (praktycznie wszystkie media były w rękach komunistów).
                    Tak sie sklada ze ja tez pamietam rok 68 ale bylem jeszcze toroche za mlody zeby wyrobic sobie wlasciwy obraz sytuacji tym bardziej ze propaganda robila swoje.
                    Od tamtych wydarzen minelo juz troche czasu wiec i w pamieci pozostaly tylko mgliste wspomnienia.Czy to byly rozgrywki partyjnych frakcji czy mialo to jakies inne podloze to dla tych ktorzy zostali wyrzuceni z Polski bylo raczej obojetne bo skutek byl ten sam.
                    Mnie jednak interesuje bardziej zwiazek twojej wypowiedzi o rozgrywkach frakcyjnych w 68 w powiazaniu z mordowaniem Zydow w czasie wojny. Takie skojarzenie nasuwa sie jednoznacznie bo przeciez nie dyskutujemy o 68 r ale o wojnie.
                    Dla mnie zapbrzmialo to jednoznacznie ze w twoim rozumieniu mordowanie Zydow bylo wynikiem scierania sie jakichs niezidentyfikowanych mocy popychajacych Polakow do tych haniebnych czynow jako logiczna kosekwencja "rewanzu uczniow na nauczycielach"
                    W programie tv Mam inne zdanie z udzialem pp.Gross ktos powiedzial od czasu dyskusji o Jedwabnem nikt juz nie kwestionuj faktow.
                    Ludzie zwyczajnie nie moga przlknac tej gorzkiej i szokujacej prawdy bo przeciez w PRLu jak rowniez przez cala nasza historie bylismy mesjaszem Europy,przedmurzem chrzescijanstwa i jedynym sprawiedliwym narodem.
                    Wszelkie niewygodne historie zamiatane byly pod dywan zeby nie psuc narodowi dobrego samopoczucia.Teraz to juz jest niemozliwe wiec musimy wydoroslec.
                    • patatajmiauhau Re: do sam16 20.03.11, 22:02
                      Długą chwilę zastanawiałem się nad odpowiedzią i doszedłem do wniosku, że chcąc wyczerpująco wyjaśnić mój punkt widzenia musiałbym skreślić co najmniej kilkaset wierszy, a na to chyba nie ma ani miejsca ani przyzwolenia na tym forum. Może więc krótko: w kontrposcie do "nutki" nie odnosiłem się do okresu wojny (1939 do końca lat czterdziestych bo właściwie tak było) i ogromu tragedii, nie odnosiłem się też do p. anty-s. zarówno przed jak i po wojnie, uznałem natomiast za błąd włączanie sytuacji narzuconych z zewnątrz takich jak rosyjskie pogromy przed pierwszą w. ś. i wydarzeń roku 68 jako integralnych elemetów relacji pol.-żyd. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że bardzo wielu głupców sympatyzowało z tymi faktami.
                      Jeżeli natomiast chodzi o ofiary 68 r. i ich odczucia to naprawdę warto zapoznać się ze wspomnieniami z tamtych lat.
                      • sam16 Re: do sam16 20.03.11, 23:18
                        Nie bardzo rozumiem co chciales powiedziec ale przeciez nie jestem sledczym prowadzacym dochodzenie. Czytam i czasem pisze na forum zeby nie zapomniec jezyka i byc na biezaco ze sprawami polskimi.
                        Chociaz nigdy tam nie wroce jestem ciagle zainteresowany co dzieje sie nad Wisla.
                        Moj obraz Polski widziany z tej perspektywy jest zupelnie inny niz byl wtedy kiedy tam mieszkalem.
                        Pierwszy mit jaki chyba wiekszosc Polakow miala zakodowane to to ze Ameryka nas kocha a nienawidzi Ruskich i wiele innych podobnych zludzen.
                        Kazdy kto przyjezdza tutaj od razu sie orietuje ze o Polsce nikt nic nie wie a w zwiazku z tym nie mowi nie interesuje sie. Natomiast Rosja to powazny partner z ktorym sie trzeba liczyc bo to potega militarna z bronia atomowa.
                        Ksiazki Grosa czyta jakis zupelny margines czyli troche Polakow ,Zydow i ludzie ktorzy stosunkami posko-zydoskimi zajmuja sie zawodowo.
                        Przypuszczam ze wiekszosc Amerykanow nie wie co to jest holocaust a zeby to powiazac z Poslka to juz musi byc ktos bardzo oczytany i zainteresowany tego typu problematyka.
                        Smiesza mnie opinie niektorych ludzi o wstydzie i szkalowaniu narodu polskiego w stanach.
                        To jest tak absurdalne pojecie ze az smieszne.
                        Moj kolega inzynier z Warszawy czyli wydawaloby sie swiatly czlowiek w czasie mojego ostatniego pobytu w Polsce z duma oswiadczyl ze wreszcie swiat zrozumie ze powstanie warszawskie to nie bylo powstanie w getcie ale zupelnie odrebne powstanie,ktorego muzeum wlasnie otwarto w Warszawie.
                        Powiedzialem mu wtedy.Przyjacielu o powstaniu w Warszawie zapomniano z chwila kiedy skonczyla sie o tym wiadomosc w radiu albo notatka w gazecie.
                        Obawa forowiczow ze ksiazki Grossa zmienia postrzeganie Polski na arenie miedzynarodowej jest rowniez smiesznym absurdem.
                        O tym jak nas postrzegaja w swiecie decyduja zachowania naszych rodakow wyjezdzajacych do pracy na zachod. Wiecej szkody dla Polski moze uczynic polski obszymurek w Londynie niz wszystkie zbrodnie Polakow w czasie drugiej wojny. Wojne pamietaja juz tylko starzy ludzie a polski pijaczek czy zlodziej razi w oczy cywilizowanych ludzi.
                        W srodowisku w ktorym mieszkam mamy b.dobra opinie ale tez musielismy sobie na to zapracowac. Nie ma tez inwazii nowych emigrantow jak to jest w krajach sasiadujacych z Polska.
                        Tak wiec prosze sie nie bac Grossa ani innych historykow piszacych o tych strasznych czasach.
                        Oni tylko otwieraja oczy ludziom takim jak ja i ty.
                        • patatajmiauhau Re: do sam16 20.03.11, 23:43
                          Dziękuję za odp., choć wychodzi na to, że dalej jest problem ze zrozumieniem. Pożytkiem z tej wymiany zdań niech będzie przykład dla innych posterów, że jednak można rozmawiać bez inwektyw.
                          Pozdrawiam.
        • 123jna Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 11:06
          abstracto ma racje, antysemityzm polski jest silny, ok. 60 % Polakow w ostatnim unijnym badaniu przyznalo sie 8niechcacy) do antysemityzmu. Dzieci przyjezdzajace do Szwecji, gdzie mieszkam maja go juz w sobie, moze prze te walki kiboli, a moze wyniesiony z domu. W szkole na historii ucza sie te dzieci dzis (XXI wiek !) patriotyzmu rodem z XIX-wieku i tego obrzydliwego, ktory skonczyl sie dwiema swiatowymi wojnami. Muzeum Powstania W-skiego (jestem warszawianka od pokolen) Kaczynski i ten dyrektor dali mu obskuranckie przeslanie, warto bylo poswiecic MIASTO i 200 000 MIESZKANCOW dla sprawy? Z gory przegranej, moja patriotyczna rodzina uwazala powstanie za kleske. kaczynski rodem z Grajewa i Starachowic (Grajewo blisko Jedwabnego) o korzeniach... narzucil nam swoich "prawdziwych" Polakow (sam byl bardzooooo prawdziwy i Dorn i Wildstein itp). Po rzadach pisowcow i wysmiewaniu gazety KOSZERNEJ antysemityzm wzrosl. Wstyd, ze mlodzi ludzie z prowincji, czesto z dyplomami wyzszych uczelni nie rozumieja, ze musza takze dorosnoac do pewnych standardow swiatowych, a antysemityzm z pewnoscia dzis nimi nie jest.
          • rydzyk_fizyk Re: Rzygać się chce. 20.03.11, 22:38
            O czym ty piszesz?
            Co ma wspólnego decyzja o wybuchu Powstania Warszawskiego z antysemityzmem?
            • gnom_opluwacz Re: Rzygać się chce. 21.03.11, 07:23
              To proste. Polscy antysemici wywołali powstanie, by dobić ukrywanych przez Niemców Żydów.
              • rydzyk_fizyk Re: Rzygać się chce. 21.03.11, 07:25
                Na to nie wpadłem ;)

Tylko co wtedy zrobić z Powstaniem w gettcie?
      • krzak164 Re: Rzygać się chce. 22.03.11, 12:40
        Ciekawe jakby Twoją matkę, ojca, siostrę, żonę i dzieci spalili żywcem to co byś powiedział? Bo przecież to ich wina że żyli w wolnym kraju w Polsce przed wojną i ich obecność sprowokowała Polaczków. Kretyn z Ciebie.
    • helguera Jedno dziecko,drugie,kolejne,nie wie gdzie stala 20.03.11, 09:30
      stodola w ktorej kiedys spalono żydów.Toz to wielki skandal,rzecz niewybaczalna.Tam każdy noworodek na swym kaftaniku powinien miec wyszty plan miasteczka z zaznaczona stodolą.Na rogatkach powinien być olbrzymi napis -tutejsi mieszkancy kiedyś ....i.t.d.Najlepiej gdyby kazdy mieszkaniec widzac obcego od razu po powitaniu recytowal kto i gdzie kiedys dokonał mordu na żydach.Dobrze byloby gdyby miejscowy kurator oswiaty na stale zxatrudnil w tutejszej szkole v,moiże i przedszkolu kogos z gazety by kontrolowac czy dzieci zawsze i o każdej porze pamietają tamte wydarzenia.Może jeszcze by coś w tej sprawie mozna zrobic,chociaz tych z gazety prawdopodobnie nic nie zadowoli.Acha i jeszcze trzeba pamietac by rozwalic IPN,po co nam znac całą naszą najnowszą historię,przeciez wystarczy że poczytamy gazete czy ksiazki Grossa.No i niech każdy zapamięta że generałowi winni zbrodni komunistycznej to ludzie honoru i najlepiej sie od nich odpie...c.
      • niepokojacy Gross prolonguje antysemityzm w Polsce na lata 20.03.11, 10:15
        I moze tak ma byc.Moze wlasnie o to chodzi,bo trudno oczekiwac,ze Polacy padna na kolana i beda teraz wylacznie przepraszac za holocaust.
      • 123jna Re: Jedno dziecko,drugie,kolejne,nie wie gdzie st 20.03.11, 11:14
        helguera - nie masz dzieciaku racji. Polskim standadowym zachowaniem jest zwalanie winy na innych. Polacy (mezczyzni) nie dorosli. nie potrafia stac sie mezczyznami. Pisal o tym swietnie Gombrowicz. Doklejaja sobie i innym gebe. Nasza geba to nie, to nie, to on, to...
        Dopoki nie przyznasz sie do swych bledow (rodzicow takze) i zrobisz rachunek sumienia (podobno jestescie katolikami) i przeprosisz za wyrzadzaone krzywdy - dopoty nie dorosniesz, bedziesz wiecznym dzieckiem a wiec wedlug germanow - glupkiem. Dlatego ruscy i niemcy mowia o nas polaczki - diminutiv (zdrobnienie) jak o dzieciach. Odkryj te cala wiedze o sobie to wtedy nie bedziesz juz "polaczkiem" polish nie bedzie brzmiec pejoratywnie w USA.
        Bedziesz spokojnie, a godnoscia reagowal na zarzuty a nawet sie do nich przyznasz, powiesz ze to byly okrutne czasy a ty za nie nie odpowiadasz ale je znasz i dokonujesz wlasciwej oceny. Wtedy nie bedziesz juz antysemita ale normalnym europejczykiem. czy to takie trudne?
    • zeno_1 Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 10:35
      Wypowiedzi każdej z osób są tak naprawdę jednego autorstwa. Każdy psycholog to rozpozna. Jeżeli autor pisze o kłamstwie w jedwabnem to czym jest jego artykuł? Okazją do zarobienia kolejnych srebrników?
    • 123jna Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 10:53
      Wstrzasnelo mna to w wypowiedzi dziewczyn, ze podkreslajac dobre sasiedztwo i pomoc w trudnych chwilach nie wpadnie im do glowy, ze ksiazka Gross "SASIEDZI" mowila takze o tamtych sasiadach. Juz to przeslanie - nie traktuja tamtych jak sasiadow, choc nimi byli, swiadczy o tym, ze latwo pewnie bylo ich zgonic i pozwolic (lub samemu) wymordowac.
      Jestem z warszawy, po ukazaniu sie ksiazki Grossa nie bylam przygotowana na okrucienstwo polskie wobec (jednak) sasiadow i barbarzynstwo jakie ci jedwabianie okazali, lacznie z ksiedzem. Odrzucaja to jeszcze dzis, ja juz nie. Te tzw. spokojne polskie miasteczka sa dla mnie dzis wylegarnia najgorszych cech ludzkich, takze u nas Polakow. Plemienna wspolnota odrzucajaca "obcych", nawet za styl ubierania sie czy zainteresowania. Rzady PiS-u ukazaly nam kim sa ci ludzie, kieruje nimi pogarda i wstret do obcych, nie chca nawet z nami rozmawiac, kieruja sie sekciarska mentalnoscia. Widoczna jest ona u mlodziezy stamtad, takze nie chca slyszec o tym co jest dla nich niewygodne, ze ich przodkowie byli mordercami. Nie wszyscy ale wiekszosc uczestniczyla w mordzie i grabieniu. Maja pewnie w domu jakies zprzety po tych biednych Zydach - nie chca o tym nawet slyszec. Jak pisowcy nie chcacy (bez wzgledu na wyksztalcenie!) czytac gazety koszernej jak mowia, rozmawiac z intelektualistami,
      nie chca przyjac do siebie faktu, ze jednak sa mniejszoscia a wiec nie sa z pewnoscia "prawdziwymi" Polakami. Wielu wsrod pisowcow ma korzenie zydowskie, bialoruskie czy litewskie. Wiedza pewnie o tym lecz zaklamuja rzeczywistosc i przyjmuja na siebie tych "prawdziwych" Polakow. Wiedza, ze kresy nie od poczatku byly polskie wiec klamia o swym pochodzeniu. Nie bede podawala nazwisk wszyscy je znamy.
      • patatajmiauhau Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 11:15
        Droga 123jna, czy możesz uporządkować ten bełkot, czytać trudno, i jeszcze jedno używaj znaków obowiązujących w tym języku, w którym próbujesz pisać, i proszę nie tłumacz się komputerem kupionym w innym kraju bo wystarczy odrobina wykształcenia i inteligencji, aby w każdym miejscu na całym świecie przeskoczyć ten problem.
      • royal_pl Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 12:17
        Skąd w tobie tyle jadu kobieto? Dlaczego pisząc o mieszkańcach małych miasteczek piszesz w tonie w jakim SS-mani pisali o Żydach, przypisując im wszystkie najgorsze cechy i odmawiając nieomalże człowieczeństwa? A przecież to właśnie w takich małych miasteczkach i wsiach ukryło się i przeżyło wojnę najwięcej Żydów, a nie w twojej Warszawie. Pomimo panującego niedostatku ludzie Ci z narażeniem życia własnego i swoich bliskich pomagali Żydom. Mało kto pamięta, że Polska była jedynym okupowanym krajem, gdzie za taką pomoc groziła natychmiastowa kula w łeb lub stryczek dla pomagającego i całej jego rodziny. W pomoc Żydom była najczęściej zaangażowana cała wieś, nawet jeśli nie czynnie to biernie (za co też był surowa kara), gdyż w takich małych miejscowościach wszyscy wiedzieli wszystko o wszystkich, łącznie z tym czy ktoś ukrywa Żydów. A mimo w przeważanej większości nikt nie donosił na Żydów ani na ukrywających ich Polaków, a konfidentów bezwzględnie likwidowała AK. To nie mniejsze ani większe społeczności molalne były mordercami, lecz zdegenerowane jednostki, które w mniejszej lub większej ilości pojawiają się w każdej społeczności, a które były z całą stanowczością przez te społeczności w miarę możliwości eliminowane, a zwalanie ich win na barki całej społeczności jest chore i świadczy tylko o zacietrzewieniu ideologicznym oraz nieznajomości realiów wojny.
      • piotr7777 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 12:44
        > Wstrzasnelo mna to w wypowiedzi dziewczyn, ze podkreslajac dobre sasiedztwo i p
        > omoc w trudnych chwilach nie wpadnie im do glowy, ze ksiazka Gross "SASIEDZI" m
        > owila takze o tamtych sasiadach. Juz to przeslanie - nie traktuja tamtych jak s
        > asiadow, choc nimi byli, swiadczy o tym, ze latwo pewnie bylo ich zgonic i pozw
        > olic (lub samemu) wymordowac.

...i tak dalej i tak dalej.
        Dość prymitywny, oparty na stereotypach, tekst "leminga".
    • rozsadek.ltd Nie przepraszam za Jedwabne 20.03.11, 11:19
      Tylko idiota to robi.
    • wojtekd38 Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 11:40
      Szkoda ze GROSS zapomnial napisac jak Zydzi witali Niemcow a pozniej wskazywali POLAKOW do rozstrzeliwan .CISZA bo to niewygodne dla GROSSA Jak Rosjanie zajmowal tereny na Kresach tak samo goraco witli je GMINY Zydowskie!!!!!!! A pozniej wysylka Polakow na Sybir Rzad POLSKI po 1945 byl zlozony z samych Zydow bo ONI rzadzili BIERUT Spychalski Berman MINC Albrecht JedrychowskiRozanski Radkiewicz Fejgin itd. Ulice Aleja Przyjaciol i Aleja Roz byly zamkniete szlabanami bo tam mieszkali Zydzi rzadzacy w PRL . Amnezja hipokryzja cynizm W 1968 r wyjechali szlabany zdjeto apartamenty dostali komunisci dobrzy.
      • sam16 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 15:56
        wojtekd38 napisał:

> Szkoda ze GROSS zapomnial napisac jak Zydzi witali Niemcow a pozniej wskazywali
        > POLAKOW do rozstrzeliwan .CISZA bo to niewygodne dla GROSSA Jak Rosjanie zajmo
        > wal tereny na Kresach tak samo goraco witli je GMINY Zydowskie!!!!!!! A poznie
        > j wysylka Polakow na Sybir Rzad POLSKI po 1945 byl zlozony z samych Zydow bo O
        > NI rzadzili BIERUT Spychalski Berman MINC Albrecht JedrychowskiRozanski Radkiew
        > icz Fejgin itd. Ulice Aleja Przyjaciol i Aleja Roz byly zamkniete szlabanami bo
        > tam mieszkali Zydzi rzadzacy w PRL . Amnezja hipokryzja cynizm W 1968 r wyjech
        > ali szlabany zdjeto apartamenty dostali komunisci dobrzy.
        Czy w zwiazku z tym Polacy mieli prawo zabic siekiera rodzine zydowska bo zabraklo im pieniedzy na utrzymanie????

Pewien profesor w programie Mam inne zdanie powiedzia.: Antysemityzm to problem antysemitow. Inni ludzie tego nie czuja.
        Niestety masz probelm z antysemityzmem. Twoj post jest tego koronnym dowodem.
      • agg Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 19:43
        tradycyjnie zydzi sa winni temu ze byli zabijani. nawiasem mowiac wszystkie kraje maja swoje "powody" zabijania zydow. polacy maja takie. "jak Zydzi witali Niemcow" taka tak zydzi wytali hitlera jako wybawce, no nie inaczej.
    • sedaluk Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 12:23
      Znaczenie Jedwabne to zdemaskowanie tego polskiego zaklamania o narodzie wiecznych ofiar.
      To wieczne cierpiennictwo, ktore tak wszystkim dziala na nerwy. Nawet w Jedwabnem byl
      przeciez pomnik ku czci Polakow zamordowanych przez hitlerowska zandarmerie-a miejscowi sie
      tam porozumiewawczo usmiechali-ale obcym zawsze opowiadano o niemieckich zbrodniach.
      Takich miejsc jest w Polsce wiele.....
      • rozsadek.ltd Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 20.03.11, 14:18
        Naucz się pisać po polsku czosnkojadzie, a później zabieraj głos.
    • gruschenka Polacy sa antysemitami. 20.03.11, 13:26
      Polacy sa antysemitami. My Polacy mamy to zakorzenione tak gleboko w podswiadomosci, ze nawet o tym nie wiemy. Wyjechalam za granice okolo 15 lat temu. Nigdy nie uwazalam sie za antysemitke, jestem dobrze wyksztalcona w kraju i za granica, mam trzy dyplomy, ale moje poglady na pewne tematy zwiazane z przeszloscia Polski, nasaczone wpajanym mi w szkole od pierwczej lekcji historii reakcyjnym patriotyzmem okazaly sie szokujace dla wielu ludzi, ktorych spotykalam za granica. W Polsce nikt nie spieszy sie z wyczyszczeniem fasady domu na ktorej jakis huligan nagryzmolil "zydzi do gazu", albo z uciszeniem jakiegos kibica, ktory krzyczy antysemickie hasla pod adresem przeciwnej druzyny. Nikt nie uwaza tego za przejaw antysemityzmu, bo utarlo sie, ze "Zyd" to takie slowo zastepcze na okreslenie np. zlodzieja, czlowieka nieszczerego, albo wyjatkowo skapego, kogos kogo nie lubimy, kim gardzimy, albo po prostu wroga. Wtedy pelni zawisci mowimy albo myslimy "wredny Zyd". Polskie prawo nie uznaje tego za przejaw antysemityzmu. Inaczej niz w wielu innych krajach europejskich. Czy jakis Polak za granica albo i u siebie w domu chcialby aby "Polaczek" bylo takim slowem na przyslowiowe okreslenie pokretnego cwaniaczka? Nie. A jest. i za to mozna tez w prawym panstwie zlozyc pozew o obraze. Mam w mojej pracy kontakt z ludzmi z calego swiata, rowniez z tymi pochodzenia semickiego i religii zydowskiej. I musialam przekopac cala moja mentalnosc - wyniesiona z polskiego podworka - zeby popatrzec im w oczy bez obawy, ze zdradze sie z tym moim polskim powszednim antysemityzmem, dlugo trwalo tez, az pozbylam sie poczucia winy za polski antysemityzm w ogole, az pozbylam sie poczucia strachu, ze bede z tym polskim antysemityzmem na dzien dobry kojarzona. Az moglam wyciagnac reke, serdecznie uscisnac i zapytac: Hi, I'm happy to meet you!
      Mam nadzieje ze Gazeta Wyborcza i nie tylko ta, nie przestanie pisac o tym zjawisku. Jedwabno jest tylko ziarnkiem w morzu prawdy o polskim antysemityzmie. A sposob w jaki toczy sie ta debata uwypukla niestety jeszcze dotkliwiej, ze Polacy duzo chetniej widza sie w roli ofiar wojny niz wspolsprawcow. Z pozycji ofiary mozna historie latwiej manipulowac.
      • piotr7777 antysemitami są raczej Żydzi 20.03.11, 13:47
        ...bo Semici to rdzenni mieszkańcy Bliskiego Wschodu czyli w większości muzułmanie.

Jeśli chodzi o Holocaust to tu cały świat dał ciała. Tak naprawdę poza garstką zapaleńców wszyscy (w tym Żydzi mieszkający w USA) mieli gdzieś dramat Żydów europejskich a nawet z niego chętnie korzystali (choćby banki szwajcarskie). Na tym tle Polska nieodmawiająca schronienia uciekinierom z Niemiec i jednoznacznie potępiająca (mam tu na myśli rząd londyński) szmalcownictwo i denuncjację wypada dość korzystnie.

Tyle tylko, że gdy po wojnie powstało państwo Izrael (twór całkowicie sztuczny) zrobiło z Holocaustu coś w rodzaju mitu założycielskiego. I nagle okazało się, że winy za Holocaust można po prostu odkupić płacąc gigantyczne odszkodowania. A ponieważ Polska się przed tym broni jeszcze długo - także przy pomocy użytecznych idiotów jak autorka powyższego postu - będzie funkcjonował mit "Polaka - antysemity".

Poza tym mam wrażenie, że w Polsce nie tyle Żyd jest wrogiem co wróg jest "Żydem". A to też z czegoś wynika.
      • 1stanczyk "jestem dobrze wyksztalcona w kraju i za granica" 20.03.11, 15:50
        "jestem dobrze wykształcona w kraju i za granica, mam trzy dyplomy, ale moje poglądy na pewne tematy związane z przeszłością Polski, nasączone wpajanym mi w szkole od pierwszej lekcji historii reakcyjnym patriotyzmem okazały się szokujące dla wielu ludzi, których spotykałam za granicą"

Odpowiedz mi na pytanie jak to jest mozliwe żeby osoba "dobrze wykształcona" w jednym zdaniu mogla napisać tyle sprzeczności ?

Może problem polega na rozumieniu pojęcia "dobrze wykształcona"?

Gdybyś była dobrze wykształcona to nie byłoby mowy o żadnym wpajaniu czegokolwiek przez kogokolwiek bo właśnie na tym polega "dobre wykształcenie".

Dobrym wykształceniem nie jest na pewno jak piszesz ilość dyplomów, najczęściej, jak w naszym kraju gó... wartych tytułów naukowych czy lat lat spędzonych na takim czy innym, z tymi prestiżowymi światowymi włącznie, uniwersytecie.

Dobre wykształcenie to jest przede wszystkim umiejętność samodzielnego myślenia niezależnie od "wpajanego", nie tylko zresztą jak piszesz "w szkole od pierwszej lekcji historii" ale nierzadko od najmłodszych lat w rodzinnym czy społecznym środowisku i oczywiście nie tylko jak w naszym kraju "reakcyjnego patriotyzmu" czy sekciarskiego wstecznictwa ale rowniez między innymi na przykład tego debilnego w ostatnich dwudziestu latach postokrągłostołowego patriotycznego "etosu" "zasłużonych opalaczy komuny", który po dwudziestu latach okazał się pajacowaniem niedouczonych uniwersyteckich kretynów, nie tylko nie potrafiących napisać poprawnie w języku ojczystym słowa "ból" ale tak prostacko pewnych siebie, że nawet na najwyższym istniejącym w naszym kraju obecnie państwowym stanowisku niewiedzących, nie mających świadomości swoich elementarnych braków.

Bo właśnie ta nie tylko świadomość własnych braków (bo mamy je wszyscy) ale rowniez umiejętność i zdolność do unikania sytuacji w której stają się kompromitujące nie tylko nas samych ale stanowiska czy urzędu, który piastujemy (w tym wypadku najwyższego w kraju ) świadczy o dobrym wykształceniu !!

Gdyby był dobrze wykształcony to wiedząc, że nie zna poprawnej pisowni wyrazu nie tylko zresztą jak się okazało w tym przypadku "ból" mógłby przecież uniknąć kompromitacji (nie tylko swojej ale naszego najwyższego urzędu a przez równiez naszego kraju) i wymyślić i bezbłędnie napisać coś innego!

Jak w ogóle to jest mozliwe by osoba z uniwersyteckim humanistycznym wykształceniem (Wydział Historyczny UW ukończony w 1977 roku) nie znająca ortografii rodzimego języka została naszym Prezydentem ?

Po LW można było się tego spodziewać ale po Bronisławie Komorowskim i to jeszcze w oficjalnym reprezentacyjnym dokumencie w japońskiej ambasadzie !!!

To po prostu przechodzi ludzkie pojecie i wystawia katastrofalną laurkę nie tylko poziomowi naszych studiów ale w ogóle naszym uniwersytetom !!

Gdyby to wpisał w japońskiej ambasadzie po japońsku (nawet z pięcioma błędami) byłbym z Niego dumny

A tak to jest tylko kolejny (oczywiście nie w tej skali co katastrofy w Mirosławcu czy w Smoleńsku) zwykły wstyd kompromitujący i urząd prezydenta i poziom naszych studiów nie mówiąc już o samym Bronisławie Komorowskim !

To jest zresztą to co jest od dwudziestu lat charakterystyczna dla postokrągłostołowych durniów sprawujących władzę w naszym kraju.

Są w naszym kraju od dwudziestu lat niedościgłym wzorcem dla tych wszystkich z bylym prezydentem LW na czele, którzy nie potrafią zrozumieć prostej życiowej zasady: nie potrafisz nie pchaj się na afisz

Dobre wykształcenie to jest rowniez skuteczna szczepionka na wszelkie najczęściej nachalnie i prostacko, jak te nie tylko w naszej prasie, nie wyłączając oczywiście GW, ale rowniez te na przykład te z ambon w naszym kraju, tworzone medialne mity i autorytety w celu późniejszego propagowania fałszywych i manipulatorskich interpretacji i posługiwania się nimi propagandowym bełkocie jako wzorcami na przyszłość.

Może pomyliłaś dobre wykształcenie z fachowym ?

To są dwa zupelnie różne pojęcia!

Dobrze chociaż, że po tylu dyplomach i po tylu (złośliwie powiedziałoby się zmarnowanych) latach nauki otoczenie w którym dzieki zdobytej fachowej wiedzy się znalazłaś stworzyło tą presje o której piszesz, na ten Twój zafałszowany naszymi fobiami, schizofrenią i rodzimym przekazem edukacyjno społecznym światek, nazywany przeze mnie naszym półświatkiem półinteligencji.

Re: Polacy sa antysemitami.
        • sam16 stanczyk pisze nowa historie Polski. 20.03.11, 16:47
          Bedzie to jedyna w swoim rodzaju praca,ktora przekona Polakow o tym ze:

....SB wynaljelo agenta Bolka do obalenia rzadow PZPR w Polsce.
          Glowne teze mozne przeczytac w poscie stanczyka.

Dodam tylko ze sukcesy SB na polu obalania komunizmu sa niedoscignione.
          IPN przejal te spuscizne i nadal walczy z komunistami,SB,PZPR chociaz one juz dawno nie istnieja.
          Uklad okraglostowlwy nic w Polsce nie zmienil.
          Tusk chodzi na pasku Putina,prezydent jest Komruski i tylko obroncy krzyza skandujacy imie swojego guru Jaroslaw,Jaroslaw sa w stanie przywrocic normalnosc w Polsce.
          Znaczy to ze Ziobro z Macierewiczem i Kaminskim na czele CBA zamkna morde nieprawdziwym Polakom.
          Dorn jako stary politruk bedzie realizowal swietlane mysli swojego szefa o zniknieciu ze sceny politycznej wszystkich czlonkow obecnego rzadu razem z prezydentem.
          Skoro ma to byc rozwiazanie raz na zawsze moze to byc jedynie komora gazowa jak to juz wymyslil jeden wodz jednej partii.
          Reszta mniej znaczacych nieprawdziwych Polakow zostanie oznaczona znakami na opaskach.
          Bedzie to sierp i mlot wpisany w gwiazde Dawida czyli zydokomuna.
        • gruschenka Tyle kompleksow na raz? 21.03.11, 00:05
          To prawie jak publiczne samobiczowanie - Mam nadzieje, ze ci ulzylo, po tym wielkim wymiocie... Owszem jestem dobrze wykszatlacona, pisze o tym bez pychy i bez kompleksow. To jest fakt. Szacunku do dobrego wyksztalcenia nauczylam sie nie w Polsce. W Polsce patrzy sie na "dobrze wyksztalconych" z zawiscia. Mniej wiecej tak jak ty.
          Dzieki mojemu dobremu wyksztalceniu stac mnie na dystans do mojego bylego swiatopogladu i pelnej zawistnych antysemitow Polski. Ale moje wyksztalcenie zaczelo sie w komunistycznej Polsce, z matura w komunistycznej Polsce, z komunistycznej wersji naszej meczenskiej historiii usianej Rejtanami i z j.polskiego z pokutujacym obrazem Polski jako "Jezusa Narodow" usianej Konradami i sielankowymi obrazami o kulturze zydowskiej rodem z "Pana Tadeusza". Aby sie z tego otrzasnac potrzebowalam kilku twardych lat za granica. Rowniez aby otrzasnac sie z antysemityzmu, tego w mojej wlasnej rodzinie, na ulicy, w szkole, na podworku, wreszcie w mojej glowie. Oczywiscie trudniej o dystans do siebie i swojego kraju, kiedy sie z niego wyjezdza tylko na wakacje, albo i wcale. Ja wyjechalam zeby zyc i wreszcie oddychac - SWIEZYM POWIETRZEM. I chyba nie wroce zbyt predko, bo to, od czego ucieklam, rozkwita nadal i na dobre.
      • gnom_opluwacz Re: Rzygać się chce. 21.03.11, 07:27
        Wtedy pelni zawisci mowimy albo myslimy "wredny Zyd". Polskie prawo nie uznaje tego za przejaw antysemityzmu. Inaczej niz w wielu innych krajach europejskich.

===========

Fiuuu, to na Zachodzie już za myślenie karzą? Fajoskie miejsce.
        • pis_busters Re: Na Zachodzie mówią "głupie polaczki". I mają r 21.03.11, 09:13
          Na Zachodzie mówią "głupie polaczki". I mają rację...
    • laskiewicz Kogo to córva obchodzi? 20.03.11, 20:42
      Kogo to córva obchodzi?
      • naturelovers Re: Kogo to córva obchodzi? 22.03.11, 16:58
        Wlasnie dlatego, ze nikogo, jest jak jest. Nieznajomosc historii oraz nieumiejetnosc wyciagania z niej wnioskow powoduje, ze ludzkosc jest tak samo glupia, jak byla przed dziesiatkami tysiecy lat, tylko na wieksza skale. W kolko te same bledy.
    • alekloco Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 21.03.11, 08:45
      A dlaczego słowo wspólnota w podpisie pod jednym ze zdjęć w cudzysłowie? Bo zdaniem autora w "takim" miejscu wspólnoty być nie może? Gówno nie publicystyka.
    • leszczjr Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 21.03.11, 11:19
      fascynujące, że żaden z rozmówców którzy wyjechali z Jedwabnego nie był w stanie z siebie wydusić, że spalenie żywcem ludzi i to w dodatków sąsiadów to barbarzyństwo niezależnie czy zrobiło się to pod przymusem czy nie. Wykrztusił to z siebie tylko jeden rozmówca, i to akurat ktoś w kto w Jedwabnem pozostał. A reszta: nie wiem, nie chcę o tym myśleć, albo "zasłużyli sobie" (jak stwierdził ten kretyn co tak się zrealizował zawodowo w stolicy i oprócz zachwycania się własną osobą nic go innego w życiu nie interesuje).
      • hieronim_kowalski Re: Dziś wnukowie tych najbardziej winnych najbard 21.03.11, 13:45
        Niestety wsi i miasteczek na "ścianie wschodniej" mających na sumieniu mordy jest dużo, bardzo dużo. Te półgłosem prowadzone rozmowy starszych ludzi, te wiadomości kto się na Żydach wzbogacił... I niestety żadnej reakcji wtedy i potem. Ludzie w małych miejscowościach wiedzą wszystko o sobie. Wiedzą skąd Nowakowa miała futro na niedzielnej mszy, wiedzą za co Nowak dokupił gruntu po wojnie. Nie reagowali po wojnie, bo wielu z nich też się obłowiło. Innym zaś było po prostu wstyd. Wszyscy zgodnie poszli do kościoła i stwierdzili, że nie ma sprawy bo przecież Żydzi zamordowali Jezusa. Pomsta się należy... Dziś wnukowie tych najbardziej winnych najbardziej krzyczą na różnych forach: dajcie nam święty spokój bo przecież Żydzi to zakała rodu ludzkiego...
    • nazikomunista Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 21.03.11, 12:39
      Szlachetny i światły pan reporter przybywa do Jedwabnego.
      - No cześć żydobójcy, to gdzie stała to stodoła coście w niej bliźnich namordowali?
      Żydobójcy nie mają niestety podejścia do szlachetnych i światłych takiego jak moje, więc pan reporter wrócił stamtąd z kompletem uzębienia i bez poważniejszych kontuzji.
    • nazikomunista Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 21.03.11, 14:07
      To rzecz naprawdę zabawna.
      Do ćwierćwiecza byłem bardzo tolerancyjnym człowiekiem.
      Teraz już nie.
      Pan Gross, Wyborcza i inni z tej spółki nauczyli mnie prawdziwego antysemityzmu.
    • princealbert w sumie madrze mowia 21.03.11, 15:04
      jaki jest sens pytac 30latkow o zdarzenia sprzed 60lat? Maja z tym taki sam zwiazek jak Papuasi z Nowej Gwinei.

Sam nienawidze antysemitow, ktorych uwazam za ostatnich debili ale akurat doszukiwanie sie jakis zwiazkow miedzy roznymi ludzmi z roznych epok, ktorzy akurat mieszkaja w tym samym miejscu, wydaje mi sie smieszne.
    • 25cz Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 21.03.11, 16:57
      Jedno jest pewne, gdyby odwiedziła nas pani wojna, stodoły zapłonęły by na nowo. Dlatego tak bardzo nas drażni ten fakt. Dziś pewnie żydów trudno było by skompletować, ale zawsze znależli by się tacy ,którzy powinni zapłacić za nasze narodowe nieszczęścia, psucie nasze rasy... itd. itp.
      • sam16 Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 21.03.11, 18:14
        Nie ma Zydow ale jest niepolski rzad i Kmoruski prezydent.
        Jaroslaw guru obroncow krzyza juz wydal wyrok likwidacji rzadu i prezydenta,
        Cytat: ...ci ludzie raz na zawsze musza zniknac ze sceny politycznej.
        RAZ NA ZAWSZE czyli inaczej unicestwienie.
        Unicestwienie fizycznie oznacza smierc.

• naturelovers Re: Nowi sąsiedzi w Jedwabnem 22.03.11, 17:05
        25cz napisał:

> Jedno jest pewne, gdyby odwiedziła nas pani wojna, stodoły zapłonęły by na nowo
        > . Dlatego tak bardzo nas drażni ten fakt. Dziś pewnie żydów trudno było by skom
        > pletować, ale zawsze znależli by się tacy ,którzy powinni zapłacić za nasze nar
        > odowe nieszczęścia, psucie nasze rasy... itd. itp.

Doskonale podsumowanie tej dyskusji. To jest wlasnie przerazajace. Nawet jak sie zrobi rachunek sumienia, to prawdopodobienstwo popelnienia tego samego grzechu jest duze, a co dopiero, jesli sie go w ogole nie zrobi.

Inna sprawa, ze z rozmow z tymi mlodymi ludzmi wynika ewidentnie, ze nikt rozsadnie z nimi nie porozmawial o calej sprawie. Ani w szkole, ani w domu. Nikt im nie powiedzial, ze oni nie ponosza winy za bledy ich dziadkow, ale trzeba o nich mowic wlasnie po to, by taka sytuacja juz sie nigdy nie powtorzyla. Niechec do rozdrapywania ran jest zrozumiala, bo to nieprzyjemne zajecie, ale bez tego nie ma mowy o madrzejszej przyszlosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka