Dodaj do ulubionych

Szwecja dołącza do interwencji w Libii

29.03.11, 15:06
Szwecja chce sprzedać Gripena (czyli po polsku Gryfa) JAS firmy SAAB do Brazylii i Indii, test bojowy maszyny jest szwecji bardzo potrzebny, może przechylić szale na korzyść Szwecji w przetargu. Dotychczas ta maszyna nie jest "combat proven", czyli w żadnej akcji bojowej nie brała udziału.
Co do jej użyteczności w Libii to mam wątpliwości, ponieważ Szwecja nie jest w NATO i używa innych systemów komunikacyjnych (chociaż technicznie maszyna jest dostosowana - amunicja, uchwyty do rakiet etc. są kompatybilne).
Obserwuj wątek
    • piegrza Re: Szwecja dołącza do interwencji w Libii 29.03.11, 15:37
      pn-ski napisał:

> Szwecja chce sprzedać Gripena (czyli po polsku Gryfa) JAS firmy SAAB do Brazyli
      > i i Indii, test bojowy maszyny jest szwecji bardzo potrzebny, może przechylić s
      > zale na korzyść Szwecji w przetargu. Dotychczas ta maszyna nie jest "combat pro
      > ven", czyli w żadnej akcji bojowej nie brała udziału.
      > Co do jej użyteczności w Libii to mam wątpliwości, ponieważ Szwecja nie jest w
      > NATO i używa innych systemów komunikacyjnych (chociaż technicznie maszyna jest
      > dostosowana - amunicja, uchwyty do rakiet etc. są kompatybilne). Sprawa nie jest taka prosta. W okresie gdy Szwedzi chcieli nam sprzedać Grippena to było podawawane, że Grippen jest kompatybilny z systemami NATO, również łączności. Zresztą Czesi wzięli od Szwedow Grippeny, Węgrzy też się przymierzali. Ponieważ Polska wyłamała się, upadł pomysł wspólnego serwisowania i szkolenia pilotów.
      • glowny_pasazer Jak nasi prezesi 29.03.11, 18:15
        Ostatni przychodzi, pierwszy spier.dala do domu.
    • ubiquitousghost88 Poligon jak znalazł... 29.03.11, 15:54
      Ciekawe, że jak jeden się kończy, drugi się zaczyna.
      Miliony ludzi na Zachodzie musiałyby ziemię gryźć, gdyby ich nagle i znienacka zabrakło...
      • krzysiozboj Re: Poligon jak znalazł... 29.03.11, 15:59
        poligony na bliskim wschodzie mają jeszcze tą zaletę że wszelkie koszta zabawy pokrywa "udostępniający" poligon.
    • kapitan.kirk Re: Szwecja dołącza do interwencji w Libii 29.03.11, 16:43
      pn-ski napisał:

> Dotychczas ta maszyna nie jest "combat pro
      > ven", czyli w żadnej akcji bojowej nie brała udziału.

Dodam, że rzecz jest naprawdę bardzo pilna, bo SAAB przerżnął niestety po kolei wszystkie "zawody" w których brał udział w ostatnich kilku latach (w tym, co szczególnie bolesne, także w krajach NATO - Norwegii, Holandii i Rumunii; w tym ostatnim przypadku ponownie z F-16). Jeśli pilnie czegoś nie sprzedadzą, to firmi realnie grozi bankructwo - kontrakt na sześć Gripenów do Tajlandii to raczej takie przedłużenie agonii...

> Co do jej użyteczności w Libii to mam wątpliwości, ponieważ Szwecja nie jest w
      > NATO i używa innych systemów komunikacyjnych

Nic podobnego. Systemy łaczności i nawigacji Szwecji (jak również Finlandii) są całkowicie kompatybilne z NATO; z tą jedyną różnicą, że nie mają oni dostepu do systemu transmisji danych Link 16 i używają starszej wersji Link 11. Ujednolicone są także praktycznie wszystkie procedury naziemne i powietrzne. Dowodem na to są okresowe wielkie ćwiczenia powietrzne NATO z udziałem Szwecji i Norwegii (przedostatnie "Loyal Arrow", w czerwcu 2009, odbyły się nawet na terytorium Szwecji).

Pozdrawiam
      • pn-ski Re: Szwecja dołącza do interwencji w Libii 29.03.11, 17:12
        > Co do jej użyteczności w Libii to mam wątpliwości, ponieważ Szwecja nie j
        > est w
        > > NATO i używa innych systemów komunikacyjnych
        >
        > Nic podobnego. Systemy łaczności i nawigacji Szwecji (jak również Finlandii) są
        > całkowicie kompatybilne z NATO; z tą jedyną różnicą, że nie mają oni dostepu
        > do systemu transmisji danych Link 16 i używają starszej wersji Link 11. Ujednol
        > icone są także praktycznie wszystkie procedury naziemne i powietrzne. Dowodem n
        > a to są okresowe wielkie ćwiczenia powietrzne NATO z udziałem Szwecji i Norwegi
        > i (przedostatnie "Loyal Arrow", w czerwcu 2009, odbyły się nawet na terytorium
        > Szwecji).

dzięki za wyjaśnienie. Nie napisałem co prawda, ze systemy komunikacyjne nie są kompatybilne, chodziło pewnie o to, ze , jak piszesz, Szwecja nie ma do pewnych ich części dostępu jako kraj nienależący do NATO. Wiadomość zaczerpnąłem z usłyszanego fragmentu wywiadu w szwedzkim radiu. Bylo to jeszcze wtedy, gdy Szwecji starała się o to, by NATO poprosiło Szwecję o odział w działaniach bojowych w Libii. wiec sila rzeczy byla niekompletna. Dla SAAB-a to okazja by wypróbować, ile jest ten samolot wart w akcji i wyjść z dołka finansowego podpisując jakiś większy kontrakt, ale chyba tam nie ma już lotnictwa ani czołgów do zwalczania.
    • kerrville Szwecja dołącza do agresji na Libie 29.03.11, 18:28
      Wydaje mi sie ze rozwazania o kopatybilnosci sa jakby nie na temat.
      Istota rzeczy jest iz jestesmy swiadkami agresji korporacji, tak korporacji gdyz to one decyduja o polityce tzw. demokracji zachodnich, na panstwo ktore nie chcialo im sie podporzadkowac.
      Wpierw byla mowa o zakazie lotow, teraz wspomaga sie rebeliantow.
      Byla mowa o ochronie cywilow, teraz bombarduje sie cywilow w Syrcie.

Wobrazmy sobie ze w Polsce jakas grupa ludzi zbuntuje sie i zajmie jedno czy kilka miast.
      Rzad zdecydowalby sie przywrocic porzadek.
      Oczekiwalibysmy ze inne panstwa rzuca sie na Polske i zaczna bombardowac polskie miasta i polska armie?

Nie chodzi mi o obrone Kadafiego lecz o fakt zaatakowania jakiegos panstwa. Dlaczego w tym samym czasie nie atakuja np. Bahrajnu gdzie rzad tez stara sie opanowac rebelie?
      A gdzie byl ONZ gdy w Rwandzie mordowano setki tysiecy? czy niedawno w Sudanie?
      No ale tam nie ma ropy.
      Kto wierzy w deklaracje o sprawiedliwosci i demokracji w czasie gdy rekami zolnierzy, korporacje podporzadkowuja sobie kazdego kto stoi im na drodze, ten deklaruje tym samym iz nic nie rozumie.
      • mangusta3 Szwecja od czasu zamordowania Olofa Palme coraz ba 29.03.11, 22:31
        rdziej staczała się na pozycje przychylne amerykańskiej polityce zagranicznej...ten fakt obok ścigania Juliana Assange przez szwedzkich prokuratorów pod fałszywym zarzutem gwałtu to jedna z oznak ogromnego wpływu USA na Szwecję...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka