Dodaj do ulubionych

Chcę leżeć pod moją górą

12.04.11, 15:43
Łzy w oczach...
Jestem w podobnej sytuacji, chociaż mieszkam w Anglii..

I zaraz potem wściekłość na tego wrednego, odrażającego konusa...
Jak to się dzieje że nasz dał się sterroryzować przez faceta o mentalności durnego sołtysa, który w rocznicę katastrofy smoleńskiej, jak prezes III-ligowego klubu, nawołuje kiboli do wtargnięcia na boisko w przypadku przegranej..?

Nie mogę zapomnieć słów amb. Bahra, które wypowiedział w wywidzie parę tygodni temu...
"W czasie rządów PiS-u, oterliśmy się o coś bardzo niebezpiecznego.."
Obserwuj wątek
    • antobojar Jak to się dzieje że nasz KRAJ dał się sterroryzow 12.04.11, 15:45
      *miało być... sorki za literówki.. wzruszenie...
    • niko8472 Chcę leżeć pod moją górą 12.04.11, 16:00
      Bardzo prawdziwe. Ale niestety sa ludzie ktorzy juz zapomnieli Powstania Slaskie, przesowanie granic po wojnie, walke z regionalnymi kulturami. I tacy wlasnie daja sie typa w rodzaju Kaczynskiego manipulowac.
    • ju-li1 Re: Chcę leżeć pod moją górą 12.04.11, 16:12
      Też się wzruszyłam. Piękny tekst. Prawdziwy. Wielu jest takich ludzi. Patriotów swojego regionu i Polski. Możecie być dumni, że nie należycie do "prawdziwych Polaków" zdefiniowanych przez Jarosława Kaczyńskiego i "ojca" Rydzyka.
      • santoallora Re: Chcę leżeć pod moją górą 12.04.11, 19:19
        >A do tego nikt z dyrekcji nie kwapił się, by rozwiązać choćby prosty problem z mlekiem. >Należało się im ono jako odtrutka na wyziewy, ale plastikowe woreczki z mlekiem się darły, >więc mogli sobie go zaczerpnąć tylko z dużej jak koryto wanny. Zwyczajnie pić nie dało się >czegoś takiego!

Oto jaki socjalizm był śmieszny: Mleko było w fabryce zamiast w sklepie.
    • kierann Społeczeństwo, nie naród! 12.04.11, 16:39
      Dla mnie Polakami są wszyscy obywatele RP np. Ślązacy, Romowie, Wietnamczycy itd. Natomiast polonia siedząca od kilkunastu lat w USA to nawet nie pseudopolacy, ale polskojęzyczni Amerykanie. Jakim prawem glosują w wyborach władz kraju, w którym nie płaca podatków?

Pamiętajmy, że każdy płaci podatki - nawet nieletni, bezrobotni i nielegalni imigranci - bo każdy płaci VAT, kupując cokolwiek w sklepie!
      • volflarsen Kieran 12.04.11, 16:47
        Wszystko Ci sie miesza w tej biednej glowie
        • kierann Re: Kieran 12.04.11, 17:06
          Odniosłem się do szerszego tematu. W interesie państwa jest ochrona swoich obywateli, którzy w nim żyją. Jeżeli ludzie opuszczają państwo, to państwo powinno też opuścić ich. Napisałem to tutaj, bo mało jest artykułów o Polonii, a w interesie państwa jest to, żeby ci ludzie nie głosowali w wyborach, jeżeli tu nie mieszkają.
          • 1zorro-bis I zaden gorolski ciul z Zoliboza nie do rady! 12.04.11, 17:24
            .....................................................................!!!
            • santoallora Re: I zaden gorolski ciul z Zoliboza nie do rady! 12.04.11, 18:33
              Mam dla Ciebie propozycję: Ciulów to poszukaj sobie w swoim rodzie, to po pierwsze.
              Po drugie, nie męcz się pomiędzy gorolomi na forum, będzie Ci lżej.
              • 1zorro-bis Re: I zaden gorolski ciul z Zoliboza nie do rady! 12.04.11, 19:13
                chopie, ciulow to momy calo holda!
                Ino ze Slunska niech pitajom.:D
          • rpq Re: Kieran 12.04.11, 18:07
            Opowiadasz bzdety. Co z Marią Skłodowską? Co z Mickiewiczem? Co z Miłoszem? Co z papieżem? Co z Kubicą? Co z Gortratem? Co ze studentami na zagranicznych uniwersytetach? Co z wysłanymi na placówki dyplomatami? Co z pracownikami zagranicznych oddziałów firm, które mają swe siedziby w Polsce? Co z twoim ministrem spraw zagranicznych? Poważnie, Polska ma w twoim mniemaniu za dużo obywateli, skoro myślisz, że stać ją na odcinanie się od każdego, kto nie pasuje ci do foremki prawdziwego obywatela. Myślałeś kiedyś może o tym, że lepiej włączać innych do wspólnoty zamiast ich wykluczać? Że lepiej jest nawiązywać kontakty, podtrzymywać je, niż je zrywać? Przemyśl, to się musi opłacać bardziej niż to co proponujesz.
            • santoallora Re: Kieran 12.04.11, 18:31
              > Co z twoim ministrem spr aw zagranicznych? Poważnie, Polska ma w twoim mniemaniu za >dużo obywateli, skor o myślisz, że stać ją na odcinanie się od każdego, kto nie pasuje ci do
              > foremki prawdziwego obywatela.

A kto mu w ogóle dał prawo do wymyślanie sobie nie tylko jakichś foremek, które na dodatek
              wcale "nie trzymają się kupy" ale także do obrażania ludzi zanim w ogóle zdołal swój koncept
              przemyślec do końca, nie mówiąc o zalegalizowaniu go?
          • santoallora Re: Kieran 12.04.11, 18:28
            > Odniosłem się do szerszego tematu. W interesie państwa jest ochrona swoich obyw
            > ateli, którzy w nim żyją. Jeżeli ludzie opuszczają państwo, to państwo powinno
            > też opuścić ich.

Czlowieku, przestań bredzić. Od razu widać w Twoim sposobie myślenia charakterystyczny totalitarny rys supremacji państwa nad obywatelami: Obywatele są dla państwa, a nie państwo dla obywateli.

"W interesie państwa to, w interesie tamto" a interes obywateli na samym dnie tam gdzie
            słońce nie dochodzi. Co najdziwniejsze próbujesz to łączyć z prawami społeczeństwa,
            odbierając jednocześnie ludziom prawo do posiadania cokolwiek do powiedzenia w swoich sprawach.

Tak definiuje się państwo totalitarne, którego obywatele są niewolnikami.

Twoje myślenie zatrzymało się w (lub cofnęlo do) epoki feudalnej.
            Czyzbyś miał zamiar, w czasach swobody przepływu ludzi w UE pozbawiać prawa
            obywatelskich każdego kto przekroczy granicę RP albo zakładać ludziom
            jakieś książeczki podróżnika (nie)Polaka?

Widzę, że Ci wcale do tego niedaleko.
            Szkoda, żeście się z Hitlerem i Stalinem w czasie rozminęli.
            Raźniej by wam razem było.
      • santoallora Re: Społeczeństwo, nie naród! 12.04.11, 17:59
        > Dla mnie Polakami są wszyscy obywatele RP np. Ślązacy, Romowie, Wietnamczycy it
        > d. Natomiast polonia siedząca od kilkunastu lat w USA to nawet nie pseudopolacy
        > , ale polskojęzyczni Amerykanie. Jakim prawem glosują w wyborach władz kraju, w
        > którym nie płaca podatków?

Przestań p... Jesteś taki sam głupol jak ten kaczor.

Czego żeś się czepił Polaków w USA a nie n.p. w UK albo Irlandii.

Głupio się pytasz "jakim prawem" jakby Ci ktoś bronił znać podstawowe polskie prawa.

Po prostu elementarnych polskich prawa nie znasz, nawet tych podstawowych takich jak Knstytucja i próbujesz klecić coś sam, według swojego widzimisię i, co gorsza, te swoje "prawa" narzucać innymzupełnie jak kaczor, a to już jest niebezpieczne.

I to p...nie o "polsko języcznych Amerykanach" wobec ludzi, kktórych państwo polskie
        po prostu nie uznaje za obywateli innego państwa może wyjść spod palców
        tylko albo kompletnego ignoranta albo głupca.
        Głupota i ignorancja = szowinizm, taki jak Twój.

O podatkach tylko bredzisz, jakby obywatelstwo polegało jedynie na płaceniu podatkow.
        A do głowy nie przyszło Ci przypadkiem, że podatki płaci się by otrzymywać od państwa jakieś
        świadczenia, których nikt nie korzysta przebywając poza krajem.

Choć tak wszystko starannie rachujesz, jakbyś był zupełnie innej nacji, ale nie przyszło ci też pewnie do głowy, że te podatki często są płacone z pieniędzy, które przysyłają emigranci do Polski albo przez nich samych, gdy tam coś kupują (w czasie przyjazdów lub przez Internet)

Skoro jesteś takim podatkowym patriotą i obywatelem to daj prawo głosu każdemu turyście,
        kŧóry zapłacił podatek VAT w Polsce n.p. w restauracji.

Idź "Patrioto", ucz się praw swojego kraju i praw międzynarodowych, a potem zabieraj głos,
        zamiast beczeć jak baran..
      • santoallora Re: Społeczeństwo, nie naród! 12.04.11, 18:15
        > Dla mnie Polakami są wszyscy obywatele RP np. Ślązacy, Romowie, Wietnamcz ycy itd.
        > Natomiast polonia siedząca od kilkunastu lat w USA to nawet nie pseudo
        > polacy, ale polskojęzyczni Amerykanie.

Oh, strasznie się wzruszyłem Twoją (wielko)dusznością dla wszelkich narodów świata
        raczących odwiedzać Polskę.

Powiedz, co właściwie innych ludzi i prawo może obchodzić to kim kto "dla Ciebie" jest?
        Dla Ciebie to dla Ciebie i możesz to tłumaczyć swojemu odbiciu w lustrze.

Popełniłem sporą omyłkę tłumacząc Ci sprawy dla Ciebie komopletnie niezrozumiałe.

Widać, że nie rozróżniasz obywateli od mieszkańców (n.p. nielegalnych imigrantów),
        internacjonalisto.
        Dlatego pewnie uszło Twojej uwagi, że "Polonia mieszkajaca od kilkunastu lat w USA"
        to polscy obywatele, chyba, że się polskiego obywatelstwa zrzekli, co rzadko miewa miejsce.

Twoje myślenie dobre by było dla pańszczyżnianych chłopów, przywiązanych do ziemii
        i nie ruszających się po za swją wioskę, o ruszaniu się po za swój kraj nawet niewspominając.

Rozpoznaję w Twojej wypowiedzi wyraźne echo komunistycznej indoktrynacji.
        Oni własnie tak "rozumowali", czyli bez sensu ale hałaśliwie i agresywnie.
        • ju-li1 Re: Społeczeństwo, nie naród! 12.04.11, 20:56
          Macie rację. Ale Kieran też częściowo ją ma. Część polonii amerykańskiej i kanadyjskiej, ludzie, którzy już kilkadziesiąt lat mieszkają poza granicami Polski i mają podwójne obywatelstwo (tam wolno, a np. w Austrii nie, trzeba się zdecydować na jedno), biorą udział w wyborach prezydenckich lub do sejmu NIE MAJĄC najczęściej POJĘCIA o polskiej rzeczywistości. Jak wiemy, głosują w większości na PiS i Kaczyńskiego. Bez nich nie dostałby tych 47%! (Liczbę podałam z pamięci, może nie jest dokładna.)
    • santoallora Re: Chcę leżeć pod moją górą 12.04.11, 17:45
      > Robotników zmuszano do brania nadgodzin oraz pracy w wolne dni, a wszystko za marne
      > stawki.

Ale kaaażdy miał praaaacę! (Koronny argument komuchów)
      • asdyx Re: Chcę leżeć pod moją górą 12.04.11, 22:15
        santoallora napisał:

> > Robotników zmuszano do brania nadgodzin oraz pracy w wolne dni, a wszystk
        > o za marne
        > > stawki.
        >
        > Ale kaaażdy miał praaaacę! (Koronny argument komuchów)
        A ty co urwalas sie z choinki.Jak cos piszesz to na temat prosze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka