Dodaj do ulubionych

KE: Za dużo podglądacie

18.04.11, 07:16
Przypominam ze jest to dzieło postsolidaruchów którzy ponoć walczyli z tymi metodami SBeckimi, jak widać rozwinęli jeszcze bardziej, są lepsi niż komuna towarzysze, wykorzystują prywatne sprawy ludzi do swoich rozgrywek
Obserwuj wątek
    • babaqba KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 07:50
      Polska nie jest państwem prawa od dawna, od czasu niezgodnej z konstytucją ratyfikacji konkordatu. Teraz widzimy, jak daleko zdryfowała w kierunku reżimu policyjnego. Tfu!
      • andru_lub Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 07:57
        Reżymu służb specjalnych. Kwestia billingów to tylko haniebny dowód, ale objawów jest więcej. Wystarczy przyjrzeć się informacjom przekazywanym w mediach, o ich ogromnej wybiórczości. W sobotę miał miejsce ogromny konwent Nowej Prawicy w Warszawie w Sali Kongresowej, uczestniczyło w nim 2600 osób, w tym wiele znanych i szanowanych osób (profesorowie, publicyści, aktorzy, ludzie kultury). Ani TVN, ani Polsat nawet się nie zająknęły na ten temat. TVP rzuciła 3 sekundami obrazu bez komentarza, by nikt nie wiedział o co chodzi. To jest prawdziwy efekt działania służb specjalnych - dopuszczanie do mediów, a dalej do władzy tylko tych, którzy im sprzyjają.
        Pozdrawiam,
        • nadpis Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:47
          to się nie kwalifikuje nawet do wiadomości lokalnych , kto to jest Nowa Prawica?

są metody jeśli chcesz spopularyzować swoją organizację, m.in. reklama !!!

..................byle co pierdnie i wydaje mu się ze wszystko mu się należy
          • gnom_opluwacz Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:57
            O dziwo, równie silnymi poważnymi orgaznizacjami jak Ruch Poparcia Palikota, czy PJN, media zachwycały się przez parę tygodni.
            • lingus Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:21
              No i wyborcy to poparcie zweryfikują - już jesienią. Tymczasem przeróżne twory autorstwa Janusza Korwina-Mikkego były testowane w wyborach już wielokrotnie, i za każdym razem - odkąd ustanowiono próg wyborczy - żadna z tych partii nawet się do niego nie zbliżyła. To po co poważni dziennikarze czy też komentatorzy polityczni mają się interesować jego najnowszym wynalazkiem?
        • strikemaster Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 11:53
          Chodzi Ci o te resztki po LPRze i kilku oszołomów? Tak, to było bardzo ważne wydarzenie. :D
    • andru_lub Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 07:52
      To tak jakby ktoś miał wątpliwości, czy rzeczywiście służby specjalne nadal w Polsce mają dużo do powiedzenia.
      • strikemaster Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 11:54
        Same służby nie maja zbyt duzo, za służbami zawsze stoją politycy, w tym przypadku prawicowi.
    • holzmilak KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 07:56
      Podobno to była zła cecha rządu PiS.Teraz winnego nie ma.Cisza!
      • strikemaster Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 11:55
        A tak na prawdę to tylko IV RP POPISu.
    • andru_lub To nie był przypadek. 18.04.11, 08:01
      Bo w transformacji nie chodziło nowy ustrój, a o nowy strój. Komuna jak była tak jest, tylko w nowym, kolorowo-europejskim stroju przyprawionym pozorami wolnego rynku. Ci sami ludzie zostali, majątek dawny wykorzystali, nowe przepisy chroniące siebie stworzyli i żyją jak pączki w maśle. To nie był przypadek, to było zaplanowane. I to przez samą komunistyczną wierchuszkę.

Polecam szukanie alternatywy dla PO-PiS-PSL-SLD.

czarno_to_widze napisał:

> Przypominam ze jest to dzieło postsolidaruchów którzy ponoć walczyli z tymi met
      > odami SBeckimi, jak widać rozwinęli jeszcze bardziej, są lepsi niż komuna towar
      > zysze, wykorzystują prywatne sprawy ludzi do swoich rozgrywek
      • strikemaster Re: To nie był przypadek. 18.04.11, 11:56
        > Polecam szukanie alternatywy dla PO-PiS-PSL-SLD.

Szukam od dawna i znaleźć nie mogę. Widocznie jej nie ma.
    • anna12-3 KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:03
      Za czasów PiS-u,żyliśmy w państwie policyjnym.Teraz nikt tak nie mówi,bo nie wypada,a prawda jest taka jaka jest.Ponieważ jestem wyborcą lewicy-chciałabym jakiegoś porównania,jak było za ich czasów,a jak jest teraz.Ile było służb specjalnych,bo przeraża mnie utworzenie kolejnej służby zapowiadanej przez min.Cichockiego,przecież ta cała zabawa w śledzenie Polaków jest za nasze pieniądze!Śledzeniem ma byc objęte też 5 mln.uczniów!Przecież to paranoja.Hasła polityków,że żyjemy w "WOLNEJ POLSCE" są oczywistym kłamstwem.Jaka to wolnośc?-na podsłuchu?Czego ta władza się boi?
      • pal666 Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:42
        tu pojawia się pytanie o odpowiedzialność mediów. Chciałbym, żeby GW wytłumaczyła, jak w kontekście tych faktów było z tym państwem policyjnym i zamordyzmem PiS. Chciałbym też wiedzieć, dlaczego nadal trwa śledztwo w sprawie afery węglowej, skoro ta cała afera została rozpętana przez nawiedzonych pretorianów Kaczora: Kamińskiego i Ziobrę, chciałbym też wiedzieć, jaki wpływ na przebieg tego śledztwa mogłyby mieć zeznania p. Blidy (gdyby, oczywiście, nie popełniła wtedy samobójstwa).
      • tak_bywa Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:59
        Przepraszam, ja o tym piszę od 3 lat (rok dałam PO na przygotowanie redukcji służb specjalnych), tylko, że mój głos nic nie znaczy. Ja się pytam co robią organizacje pozarządowe, które kilka razy potrafiły zabrać głos w nie jednej sprawie a w tej coś im słabiutko wychodzi. Sama z racji wieku, już tylko mogę pisać, że takie prawo, to skandal !
        Jeśli chodzi o SLD, to przecież rządzili już 2 razy i co ? Nico. Niczego nie ruszyli, bo się bali, że Klasztor Jasnogórski nie pozwoli premierowi Millerowi u nich klęknąć.
        Jeśli chodzi o "komunę", to gdyby tylko mieli te środki techniczne, jakie są teraz, to 100% obywateli byłoby podsłuchiwanych - tego jestem pewna.
        anna12-3 napisała:

> Za czasów PiS-u,żyliśmy w państwie policyjnym.Teraz nikt tak nie mówi,bo nie wy
        > pada,a prawda jest taka jaka jest.Ponieważ jestem wyborcą lewicy-chciałabym jak
        > iegoś porównania,jak było za ich czasów,a jak jest teraz.Ile było służb specjal
        > nych,bo przeraża mnie utworzenie kolejnej służby zapowiadanej przez min.Cichock
        > iego,przecież ta cała zabawa w śledzenie Polaków jest za nasze pieniądze!Śledze
        > niem ma byc objęte też 5 mln.uczniów!Przecież to paranoja.Hasła polityków,że ży
        > jemy w "WOLNEJ POLSCE" są oczywistym kłamstwem.Jaka to wolnośc?-na podsłuchu?Cz
        > ego ta władza się boi?
        • anna12-3 Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 10:29
          Nie wiem co miała zrobic lewica jak rządziła,bo nie mam skali porównawczej,więc dlatego zadałam pytania ile służb było za jej czasów,ile było podsłuchów,jakie są aktualne tendencje?W jakim kierunku nasze państwo zmierza?Z ostatnich tylko wiadomości,wiem,że Cichocki chce uruchomic nową służbę specjalną/artykuł/ i że Hall zamierza inwigilowac 5 mln.uczni.Takie są fakty.Zarzucanie lewicy popieranie Kościoła przed referendum unijnym-jest nieodpowiedzialne,bo gdyby Kościół nie poparł naszego wejścia do Unii /pamietajmy o jego sceptycyzmie/-to dzisiaj by nas w Unii nie było./wyniki referendum w Wikipedii/.Dzisiejsze SLD ma na sztandarach walkę o świeckośc Polski i przy oporze rządzących pomału tą walkę toczy./Nagłośnienie przekrętów Komisji Majątkowej-Kopyciński/,walka o in vitro,walka o zaniechanie wypłaty z naszych podatków pieniędzy na Fundusz Kościelny i wiele innych inicjatyw,świadczy o rzeczywistej chęci rozdziału państwa od Kościoła.SLD-na pewno nie będzie pisac listów do proboszczy jak to czyni Platforma,ani też nie będzie szukac poparcia w Radiu Maryja-jak PiS.
          • jszania Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 18:22
            anna12-3 napisała:

> Hall zamierza inwigilowac 5 mln.uczni.Takie są fakty.Zarzucanie lewicy popiera
            > nie Kościoła przed referendum unijnym-jest nieodpowiedzialne,bo gdyby Kościół n
            > ie poparł naszego wejścia do Unii /pamietajmy o jego sceptycyzmie/-to dzisiaj b

to w kolko powtarzana bzdura

wejscie do UE jest zbyt wazna sprawa, zeby wierzyc, ze kosciol zgodzil sie na nie dlatego, zeby wynagrodzic Millera za to, ze byl grzeczny i oddawal panstwowy majatek. sceptycyzm kosciola byl udawany, o czym wygadal sie Pieronek krotko po przystapieniu do Unii.
    • borsuk07 jak to za dużo - trzeba wiedzieć kogo chronić ! ! 18.04.11, 08:05
      j/w
    • olo-international Upiór 18.04.11, 08:09
      Upiór państwa totalitarnego nas nie opuszcza, pomimo wolnych wyborów, wolnej prasy i wolności zgromadzeń. Czas przyjrzeć się jak takie tematy rozwiązują państwa demokracji zachodnich, zamiast poddawać się dyktatowi sił związanych ze "służbami" różnej maści.

Na marginesie, w PL nie ma terrorystów, ale jest ogromna ilosć oddziałów antyterrorystycznych. co gorsza, oddziały te często są używane do zatrzymywania zwykłych ludzi. To chyba też jakiś upiór, przeżytek państwa totalitarnego.
    • wiedmak3 Styropianowcy nie znaja innych metod 18.04.11, 08:11
      niz donoszenie i inwigilowanie. Ot taka kultura walczacych o wolnosc slowa.
      • andy39 Re: Styropianowcy nie znaja innych metod 18.04.11, 08:28
        Sami donosili to teraz muszą mieć donosicieli i w tym momencie każde źródło informacji jest potrzebne!
    • talking_head Oto "Polityka miłości PO" w całej okazałości 18.04.11, 08:16
      Tusk i jego "Banda czworga" buduje policyjne państwo, 7 służb inwigilujących społeczeństwo, próba cenzury internetu, podsłuchy itp. itd.
      Szykuje nam Donald drugą Białoruś.
    • sromanes KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:21
      Witam!
      Na wstępie chce zamieścić swoją wypowiedź zamieszczoną na forum kilka dni temu, zamieszczam kopie"
      Koniec szpiegowania internautów bez ich zgody
      Autor: sromanes 16.04.11, 01:03
      Witam!
      Posiadam telefon w ORANGE i cóż, jak chcę sprawdzić stan środków jakie mam do dyspozycji pojawia mi się komunikat systemowy ORANGE o takim sensie "Masz zablokowane pliki cooki, usługa będzie anulowana....". Zrobiłem kilka razu druk ekranu (z tym komunikatem) do formatu pdf i wysłałem jako załącznik do ORANGE. Dostałem odpowiedź o treści (chodzi o sens odpowiedzi, nie cytuję literalnie), że to umożliwia bezpieczne korzystanie z serwisu ORANGE itp. podobna sofistykę. Napisałem maila do ochrony konsumenta z tym samym załącznikiem. I cóż nawet nie było pocałuj........ Również do e-wykluczeni, sytuacja się powtórzyła. Widać głęboka troskę o interes konsumenta. Wydaje mi się że taka działalność powinna byc ścigana z mocy prawa, po podjęciu wiedzy przez instytucje uprawnione do ochrony konsumenta. Widać nie jest to problem, zakłócenia w pracy tych urzędów takimi głupotami jak ochrona interesu obywatela tego kraju jest poza zainteresowaniem. Parafrazując powiedzenie psy szczekają, karawana jedzie dalej jest mi znane z poprzedniego systemu, liczyło się to co było wygodne a nie istotne. Jestem psem i będę szczekać dalej, sławiąc jawność życia i metody pozyskiwania informacji bez nakazu prokuratorskiego. Najlepsze jest to, że szpiegowanie jest opłacane z moich dochodów , jest kara za korzystanie z usług które dzisiaj są wymuszone rozwojem społecznym i technicznym. Używanie PAŃSTWO DEMOKRATYCZNE jest kłamliwe i oszukańcze dla obywatela. Nie zapewniono swobody korzystania z mediów. To jest tylko wierzchołek góry lodowej, ponieważ nie wiem, czy ktoś nie archiwizuje przykładowo moich rozmów, nie robi białego wywiadu aby analizować grupy społeczne itd. Ostatnie przecieki z poprzedniej ekipy dają wiele do myślenia, kiedy służby powołane do zwalczania przestępczości posługiwały się dokumentami które z autentycznością miały tyle wspólnego co podrabiane funty w okresie II wojny światowej. Nie ma pewności co do poprawności prawnego działania, po co zbierane są te informacje , do kogo one wędrują, kto jest faktycznym mocodawca zleceń i umożliwia działanie. System zbierania informacji w niemieckiej organizacji (celowo nie wymieniam nazwy) polegał na zbieraniu informacji, selekcjonowaniu oraz ich porównywaniu. Jak jakaś informacja otrzymywała parę (druga informację na ten sam temat), w zależności od wagi zyskiwała ona priorytet sprawdzania. I tak stworzono coś co dawało nieceniony zbiór haków, szantażu, podstaw do zatrzymań , co było dalej to już wszyscy wiedzą. Czy już osiągnięto stan nasycenia na temat pewnej grupy ludzi, teraz zaczyna się robić nową ściemę odnośnie jawności życia. Nowa farsa, kto mi powie że moja informacja wyrażona "nie wyrażam zgody na pliki cooki" nie będzie w kodzie programowym wyrażeniem logicznym jeżeli nie to tak.
      Kończę te swoje wątpliwości bez wiary w to co autor miał na myśli. Pozdrawiam bylebyśmy się obustronnie nie zadławili plikami COOKI w jawności życia i pełnej demokracji.

Czytając ten artykuł już znam odpowiedź, wnioski zostawiam czytelnikom, nie daję żadnego dodatkowego komentarza, jest on zbędny. Nic się nie zmieniło a wydaje się że jest jeszcze gorzej przy pozytywny robieniu sobie opinii
    • mind_control Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:23
      Zgadzam sie. Do tego uzywaja broni elektromagnetycznej przeciwko podejrzanym, za komuny tak dobrze nie mieli. Polska to oprocz Bialorusi najbardziej policyjne panstwo w Europie.
    • badziewiak66 PO : chcemy wiedzieć jakiego "wacka" ma Adam i 18.04.11, 08:34
      jaką cipkę ma Ewa. Po chce znać komu Pani Ewa dała w tym roku i z kim Pan Adam spółkował. PO chce wiedzieć o czym Ewa i Adam rozmawiali podczas stosunku, co sobie czule szeptali i jakich technik używali podczas obcowania. Najbardziej PO interesują elementy sado-maso, homoseksualizm, lesbijstwo, stosunki analne, seks zbiorowy. Potem te dane trafiają do tzw. grupy roboczej powołanej przez Tuska w służbach specjalnych , która rozpracowuje "odchyleńca". Zamiast dziury w tyłku robią mu dziurę w duszy. Tam za numerami schowani są zdegenerowane potwory które dla władzy gotowe są na wszystko. Ludzi się szantażuje, niszczy z powodu ich intelektu i poglądów politycznych, odbiera im się godność i wolność oraz prawo do samostanowienia. Tusk chce wiedzieć więcej o dzieciach. Jak się uczą , z kim przestają , jak się zachowują , czy wykazują już jakieś oznaki seksualności. Czy się "macają" , dotykają, całują Tusk chce przez dzieci szantażować rodziców. Służby mając taką wiedzę o dzieciach zrobią z rodziców chodzące manekiny , całe życie pracujące na dobro ich Panów z PO. PO w końcu nienawidzi żydów. Tusk , wierny niemieckim poglądom chce wiedzieć ilu żydów jest w Polsce i czy aby o jednego nie za dużo. Żydzi są podsłuchiwani szczególnie. Non stop śledzą ich uszy i oczy. Tuska służby mają oddzielną kartotekę dla żydów, całkiem jak naziści.
    • 2berber KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:49
      To że służby podsłuchują do chwili gdy to nie szkodzi moim interesom ok.
      Interesom dziennikarzy to szkodzi już dzisiaj a więc awantura słuszna.
      Dziwi jednak że nie ma jeszcze awantury o akcję "Temida" polegającą
      na werbowaniu sędziów i chyba innych przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości.
      Gdy ta sprawa się rypnie, gdy sprawą "Temidy" zainteresuje się ETPC lub UE
      no to będziemy mieli skandal większy niż pedofilia i złodziejstwo w KK.
      • si-si2 Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:11
        2berber napisał:

> Interesom dziennikarzy to szkodzi już dzisiaj ....
        > Dziwi jednak że nie ma jeszcze awantury o akcję "Temida" polegającą
        > na werbowaniu sędziów i innych przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości.

> Gdy ta sprawa się rypnie, gdy sprawą "Temidy" zainteresuje się ETPC lub UE
        > no to będziemy mieli skandal większy niż pedofilia i złodziejstwo w KK.

A na czym polega sprawa "Temidy", możesz napisać więcej ?
        • 2berber Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:21
          si-si2 napisała:
          > A na czym polega sprawa "Temidy", możesz napisać więcej ?

Na werbowaniu sędziów do "współpracy" ze służbami specjalnymi.
          Opisał to i udowodnił J.Urban w "Nie".
    • yeyq a kaczor dojdzie ... 18.04.11, 08:53
      a jak kaczor dojdzie do władzy to każdy mail,każde połączenie z netem,każda wypowiedź na blogu ,forum i każdy sms bez wyjątku... będzie monitorowany , a do każdej wiadomości automatycznie dołączane pozdrowienie w stylu : " Niech moc wiecznie żywego i wszechmogącego Lecha będzie z Wami"
      • kazimirz Re: a kaczor dojdzie ... 18.04.11, 13:08
        Mlody doskonale wyksztalcony Pomroczaninie, przeczytaj pare razy tekst moze jakos zrozumiesz.
        Co ma wspolnego Kaczynski z faktem, ze POmroczanskie (niekoniecznie Polskie) w 2010 roku, czyli za panowania Slonca Peru i jego Zbychow, Mirow, Rychow i innych Wielkich Gajowych wystapily do teleoperatorow 1,3 mln razy po pomroczanskie bilingi, a rok wczesniej 1 mln razy.
        Czy ten wzrost jest tez zwiazany z kaczystowskimi faszystami ?
        Pomuz mi w bulu niezrozumienia!
        Niech ci swieci Slonce Peru, a woda splywa do Baltyku!
    • janek344 Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 08:56
      Dlaczego tak często ? Bo uczciwość Polaków jest - niestety - znacznie mniejsza niż w innych krajach. Bez potężnych kontroli złodziejstwo szerzyło by się jeszcze bardziej.Lubimy oszukiwać i to także w przypadkach, gdy nie przynosi to nam zysku ani oszczędności. Po prostu dla zasady: co uczciwie kupione nie cieszy tak jak ukradzione.
      • 2berber Re: KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:37
        janek344 napisał:
        > Dlaczego tak często ? Bo uczciwość Polaków jest - niestety - znacznie mniejsza
        > niż w innych krajach.

Bzdura! Jestem głęboko przekonany że takie zdanie jak ty jesteś o rodakach
        takiego samego zdania o tobie jest twoja rodzina i znajomi :-(.
    • gnom_opluwacz Poproszę o wykładnię 18.04.11, 08:56
      Za rządów Kaczynskich było jasne: "duszna atmosfera nieufności", "powrót do komunistycznych metod" czy "totalizacja życia społecznego". Teraz mamy Rządy Miłości, więc może dziennikarze z Wyborczej wyjaśnią mi, co mam o tym myśleć i jakiego języka używać?
    • ksks3 PO miała naprawić państwo 18.04.11, 09:06
      Lenie z PO zapomnieli, że wygrali po to żeby po rządach PIS-u naprawić państwo. Widocznie każdej władzy przydaje się policyjne państwo
    • jagrudz KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:07
      Komisja Europejska powinna wogóle zbadać praworządnośc ,czyli przestrzeganie prawa,uczciwość ustaw i poczynania sędziów.Wykożystywanie stanowisk-czy polskie partie to system mafijny.Sondaże to fikcja.Czy o sytuacji w Polsce zachód jest okłamywany ,czy też dla zachodnich polityków to wygodne.
    • si-si2 I bardzo słusznie. 18.04.11, 09:08
      Bandyci , złodzieje, handlarze narkotykami nie powinni się czuć bezkarni !!!!!!!!!!!!
      • jamnnik Re: I bardzo słusznie. 18.04.11, 15:49
        si-si2 napisała:

> Bandyci , złodzieje, handlarze narkotykami nie powinni się czuć bezkarni !!!!!!
        > !!!!!!

o rany... Panie Gomułka... Pan zmartwychwstał?
    • maciekgr KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 09:08
      Niby to tak strasznie PIS podsłuchiwał i inwigilował. Okazuje się, że po prawie 4 latach PO robi to również na dużą skalę. Przygadywał kocioł garnkowi! Dobrze kiedyś napisał Hłasko, że nie liczy się prawda ale prawdziwe zmyślenie!
      Otumanione również przez Gazecinę: Lemingi, Jednobitowcy, POlityczne Zombii nadal wyją i cmokają z zachwytu!

Palak Durak! - przysłowie radzieckie!
    • irekur zbyt często - powiedzcie to rodzicom 18.04.11, 10:03
      którym zaginęło dziecko
    • crusty25 podsluchuja a potem miro ma problemy. niezlja po 18.04.11, 10:54
    • apf KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 11:17
      W działaniu policji i służb od pewnego czasu pojawia się tendencja podnoszenia "jakości usług" świadczonych na rzecz społeczeństwa. Mierzenie efektów i statystyki powiązane z systemem wynagrodzeń "wymusiły" racjonalne działanie pracowników policji i służb polegające na wykonywaniu prostych czynności, które przekładają się na duży efekt statystyczny.

Na przykład zaczajenie się policjantów w krzakach w dniu wypłaty zasiłków skutkuje złapaniem peletonu kolarzy (pijanych rowerzystów), których wystarczy zbadać alkomatem, a przestępstwo w klasyfikacji statystycznej jest równoważne złapaniu na gorącym uczynku przestępcy z niebezpiecznym narzędziem.

W służbach wystawienie wniosku o billingi, oczekiwanie, potem ich analiza - są czynnościami, którym można przypisać wiele osobodni i nic nie robić, nic w tych billingach nie znaleźć, ale otrzymać wynagrodzenie za czas rzekomo poświęcony ich analizie.
    • tommyha KE: Za dużo podglądacie 18.04.11, 11:42
      Prepaid tylko, często wymieniany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka