przerusco 22.04.11, 13:41 błędy w spisie: - zawód wyuczony brak kosmetyczki - język którym posługujesz się na co dzień w domu (czy jakoś tak) jaki miałem wybrać dla 3 miesięcznego dziecka które nie posługuje się żadnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybencjusz Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 14:11 A wpisałeś jakie ma owo dziecko poczucie świadomości narodowej? Jeszcze gorzej niż ja miałeś, bo ja przynajmniej mogłem spytać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 14:22 rybencjusz napisał: > A wpisałeś jakie ma owo dziecko poczucie świadomości narodowej? Jeszcze gorzej > niż ja miałeś, bo ja przynajmniej mogłem spytać ;-) Macie problem z wypełnieniem rubryk o języku, świadomości narodowej w spisie powszechnym bo dziecko za małe, a jednocześnie nie pytając dziecka o zgodę ochrzciliście je i co niedziela ciągniecie do kościoła. To czy chce czy nie jakoś w tym przypadku was nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zb1k Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 15:54 antekguma1 napisał: > Macie problem z wypełnieniem rubryk o języku, świadomości narodowej w spisie po > wszechnym bo dziecko za małe, a jednocześnie nie pytając dziecka o zgodę ochrzc > iliście je i co niedziela ciągniecie do kościoła. To czy chce czy nie jakoś w t > ym przypadku was nie obchodzi. piekne to bylo :) swoja droga ciekawe czy mnie znajda, nie jestem nigdzie zameldowany od 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 17:11 zb1k napisał: swoja droga ciekawe czy mnie znajda, nie jestem nigdzie zameldowany od 5 lat. Oj znajdo, znajdo! Akta parafialne stojo do dyspozycji - a jak nie tam, to Cie znajdo przez IPN - ci majo cale archiwum SB. ;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 23:30 > antekguma1 napisał: > > Macie problem z wypełnieniem rubryk o języku, świadomości narodowej w > > spisie powszechnym bo dziecko za małe, a jednocześnie nie pytając dziecka > > o zgodę ochrzciliście je i co niedziela ciągniecie do kościoła. To czy chce czy > > nie jakoś w tym przypadku was nie obchodzi. > piekne to bylo :) Pierdu pierdu. Prawa człowieka i wolność osobista w przypadku małych dzieci łamane są co chwilę. Rodzice podejmują decyzję nie tylko o tym czy ochrzcić czy nie, ale z kim ma się spotykać, w co ubierać, co jeść, jakiej muzyki słuchać, że nie wspomnę, w jakim mieście mieszkać i w jakiej dzielnicy. Wybór języka to w tej całej masie w sumie pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 17:23 To że ktoś został ochrzczony ma znaczenie dla niego tylko jak jest wierzący. Jeśli nie, to jest bez znaczenia. Więc jak? Masz jeszcze jakieś kłopoty z własną niewiarą? Odpowiedz Link Zgłoś
zb1k Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 22.04.11, 17:40 toksol napisał: > To że ktoś został ochrzczony ma znaczenie dla niego tylko jak jest wierzący. Je > śli nie, to jest bez znaczenia. > Więc jak? Masz jeszcze jakieś kłopoty z własną niewiarą? teoretycznie masz 100% racji jesli jestesmy w normalnym kraju. tu zaliczasz sie do 99% katolikow i KK czerpie z tego korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.bar-kochba Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 23.04.11, 23:51 > To że ktoś został ochrzczony ma znaczenie dla niego tylko jak jest wierzący. Je > śli nie, to jest bez znaczenia. > Więc jak? Masz jeszcze jakieś kłopoty z własną niewiarą? Niestety ma to znaczenie: ochrzczone dziecko mające pochodzenie żydowskie zgodnie z halachą powinien przejść konwersję aby stać się żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 25.04.11, 14:27 również nie pytając dziecka o zgodę uczymy je nocnika, zamiast robienia pod siebie, i paru jeszcze innych rzeczy. ciebie, widzę, rodzice nie przemęczali. Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Moje ma różowy 22.04.11, 17:19 Nie widziałeś jeszcze języka swojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 Dziękuję za interwencję - "gryfitka" 22.04.11, 18:47 Dziękuję za opisanie moich potyczek z GUSem. Dziwię się, że rzecznik GUS nadal upiera się przy błędnej odpowiedzi urzędnika. Wynika z tego, że rzecznik uważa za słuszne przypisanie obywatela do dwóch badań jednocześnie (pełnego i reprezentatywnego). Nie umiał powiedzieć jak się dostać do formularza reprezentatywnego, nie przyzna albo po prostu nie wie, że nie ma takiej możliwości by samemu wybrać sobie rodzaj badania. Rada dla rzecznika: proszę zadzwonić na infolinię i skontaktować się z osobą wyjaśniającą jak się spisać przez internet. Wszystko mu z detalami wytłumaczy. Infolinia do spraw samospisu działa bez zarzutu - to trzeba przyznać. Pani, która zajmowała się naszym przypadkiem, rzetelnie zajęła się sprawą. Szkoda, że GUSowscy urzędnicy odpowiadający mailowo nie są równie solidni, że po prostu piszą bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba613 Re: spis 22.04.11, 22:32 A jeśli ktoś oleje ten cały spis, to co mu mogą zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: spis 22.04.11, 23:48 Oni mogą pana majstra, w d.upę pocałować! Wężykiem Jasiu! Wężykiem! :-D)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
specus Re: spis 25.04.11, 11:31 dokładnie tak... :) a nawet loda przez cytrynkę żeby im za słodko nie było:) nie jestem prosiakiem czy krową żeby figurować w spisie inwentarza żywego dobrze radzę panowie (i panie) rachmistrzowie jeśli cenicie swoje zdrowie omijajcie mój dom z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: spis 25.04.11, 20:38 Gdyby wszyscy nagle zaczęli tak myśleć, spisu by po prostu nie było. Nie zamkną wszystkich obywateli do paki przecież ani nie ukarają 3/4 społeczeństwa karami finansowymi, bo ludzie się wnerwią i wyjdą na ulicę. No ale instynkt stadny i strach zawsze biorą górę, a leming patrzy najpierw gdzie idą inne lemingi. Odpowiedz Link Zgłoś
dofler Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 23.04.11, 00:03 Błędy z pkt. widzenia rachmistrza: - osoba z wyższym wykształceniem (magister) nie może studiować na studiach magisterskich, można takiej osobie zaznaczyć tylko podyplomowe; - osoby z wodą w mieszkaniu muszą mieć łazienkę, a zdarzają się domy z wodą bez łazienek - szukanie zawodów i zakładów pracy to mordęga. Obie listy ładują się strasznie długo, znajdowanie tam czegokolwiek jest bardzo uciążliwe, zawody i zakłady pracy są albo zbyt wąsko, albo zbyt szeroko sprecyzowane; zazwyczaj kończy się to pytaniem "taki to a taki może być?" i odpowiedzą znudzonego respondenta, "niech już będzie" - pytania dot. obywatelstwa można byłoby zamknąć w jednym (wiadomo, że większość ma polskie, tylko polskie i od urodzenia, resztę opcji można by podać w kolejnych podpunktach) - z krajami urodzenia, czy wyjazdu/powrotu można byłoby zrobić dwie listy - te prawdopodobne (jak Białoruś i Ukraina przy urodzeniu) i egzotyczne (nie wiem ile osób objętych spisem urodziło się na Barbadosie - ale na pewno nie tyle, żeby mi się to ładowało za każdym razem) - to też zajmuje dodatkowy czas - strasznie uciążliwe jest określanie relacji, każdą z nich trzeba wyklikać co najmniej 2 razy (pani A jest matką b; b jest córką a) do tego dochodzi stopień pokrewieństwa z reprezentantem (funkcja wg mnie zupełnie bez sensu), przy rodzinach 6 i więcej osobowych uzbiera się z tego ładnych parę minut. - najgorsza jest niepewność, kiedy sprzętowi odwali (a to że mu odwali prędzej czy później jest pewne) - błędy synchronizacji, brak porządnego serwisu ze strony SoftLine (dlaczego rachmistrz nie może sobie ściągnąć aktualizacji z ich strony? - dlaczego w ogóle nie ma żadnego portalu GUSowskiego dla rachmistrzów, ze wszelkimi informacjami dot. aktualizacji, możliwych przestojów, awarii, itp.); większość z tych uwag to małe uciążliwości, ale przy rachmistrzach mających problemy ze wszelką elektroniką mogą stać się drogą przez mękę; - całe szczęście ludzie są wyrozumiali Odpowiedz Link Zgłoś
shinnosuke Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 23.04.11, 16:28 Po aktualizacji oprogramowania jest juz dopuszczalna możliwość posiadania wody i braku łazienki, tak samo jak mozna mieć wodociąg i nie mieć kanalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
bozena760120 Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 25.04.11, 22:02 Przede wszystkim, woda ciepła i zimna nie obliguje do posiadania łazienki. Reszta pytań bez zastrzeżeń. A co do dzieci uważam , że jeśli chodzi o rzeczy bardziej duchowe do pewnego wieku powinni odpowiadać za nie rodzice i jest ok. Też jestem rachmistrzem, zresztą już po raz czwarty i nie mam zastrzeżeń. A do reszty rachmistrzów: nie ma co się przejmować ważne żeby zapłacili:) Odpowiedz Link Zgłoś
jot9 Spis powszechny: "wpadki" dziennikarzy 23.04.11, 10:54 gryftika czy gryfitka - bo już nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Bez nakazu nie wpuszczać 24.04.11, 16:04 Co powiem rachmistrzowi: "Szanowny panie! To państwo gnębi mnie od kiedy pamiętam, w niczym nigdy nie pomogło, tylko podstawia nogi, stwarza problemy a przede wszystkim grabi z pieniędzy. Z tej racji, pierdzę w pana kierunku żegnając ozięble". Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: Bez nakazu nie wpuszczać 24.04.11, 16:05 O! i to jest słuszna koncepcja! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Bez nakazu nie wpuszczać 25.04.11, 14:29 a potem się obudzisz, mamusia pocałuje w czółko i napoi z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: Bez nakazu nie wpuszczać 25.04.11, 19:55 co ty nie powiesz? prorok jakiś, czy co? :-D))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Bez nakazu nie wpuszczać 25.04.11, 20:35 Co, w główce się lemingowi nie mieści, że ktoś może mieć w sobie opór przed systemem, władzą i stawiać wyżej niezależność, dumę i tego typu sprawy niż ewentualną karę finansową? Nie mam zamiaru się spowiadać ani żadnemu ubranemu w kieckę zboczuchowi, ani państwowemu urzędasowi. W przeciwieństwie do większości dzisiejszych obywateli jestem wolnym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Bez nakazu nie wpuszczać 25.04.11, 21:44 jakaś taka.. nędzna ta twoja wolność, jeśli spis powszechny jej zagraża. kompleks jakiś niewolnika, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: Bez nakazu nie wpuszczać 26.04.11, 00:56 A może, my nie chcemy wpuszczać za próg żadnego tymona99 ani innego spisowego flimona? Wolnoć Tomku w swoim domku! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Bez nakazu nie wpuszczać 26.04.11, 08:47 a ja to się akurat do twojej nory nie wybieram wcale. tylko okna nie otwieraj, żeby smrodu do wsi nie puszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
specus Re: Bez nakazu nie wpuszczać 26.04.11, 17:28 Dobra rada mój dom też niech spis-dzielcy omijają z daleka chyba że mają już upatrzoną kwaterę i jesionkę zakupioną.... każda próba naruszenia mojego spokoju domowego karana będzie śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: ROTFL /no txt 26.04.11, 23:58 tymianek nie może doczekać się spisdzielca, żeby zeznać mu z dumą, iż posiada apartamęt na grodzonym osiedlu... :-D i ciecia przy szlabanie w mundurku ss. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
siodmykrasnoludek Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 26.04.11, 11:44 wpadka nie tyle pracowników, co całego systemu. Moj przykład: jestem, jak się okazało, w badaniu reprezentacyjnym. Loguję sie przez stronę GUS, wypełniam formularz, przez przypadek - mój błąd, wiem, ale było baaardzo poźno - przerywam samospis zamiast się wylogować. Na drugi dzień dzwonię na infolnię - tam uaktywniają mi konto z powrotem, oczywiście po zweryfikowaniu mojej tożsamości, wszystkich niezbędnych potwierdzeń itp. Próbuję się logować, bo miało być już aktywne - i NIC. NIE MOŻNA SIĘ ZALOGOWAĆ. Jestem zirytowana, ale zostawiam to na nastepny dzień - wychodzę do pracy. Wieczorem próbuję znów - bez skutku. Jestem w tył na kilkadziesiąt minut połączeń. o nerwach nie wspomnę. NIe wiem, co jest powodem - czy ignorancja twórcy systemu czu konsultanta. następny dzień - znów dzwonię i znów uaktywniaja i znów NIC. Pani uprzejmie mnie prosi, abym sciągnęła dane i zrobiła je offline. Na co ja jej uprzejmie odpowiadam, że jak mam to zrobic offline i jeszcze latac po urzędach, to niech rachmistrz sie pofatyguje i wykona swoją pracę. Po iego grzyba piszą, że konto aktywuje się przez info, skoro tam nie umieją/mogą ego zrobić? najsmieszniejsze jest to, że: logowałam się pierwsza, więc system automatycznie przypisał mnie jako reprezentanta. jako, że zalogować się nie mogę, nie mogę zmienic reprezentanta na kogos innego z rodziny. inni członkowie mojej rodziny zalogować się nie mogą, bo reprezentant ma podac dane wszystkich pozstałych. a reprezentant ma konto aktywowane przez kilka dni i kilka roznych osob, co bynajmniej nie oznacza, ze znow sie zalogowac może. impas całkowity, programista tego systemu nie przewidział wielu rzeczy. a u mnie rachmistrz niestety pocaluje klamke, bo cala rodzina wyjezdzamy. i dlatego chcielismy sie spisac sami przez siec. niestety, nie bylo to umozliwione (tak btw, po co jest napisane, ze mozna to odkrecac za posrednictwem infolinii, skoro NIE MOZNA?) Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 29.04.11, 02:24 ależ problemy egzystencjonalne ja tam chrzanię spisy bydła i lemingów Odpowiedz Link Zgłoś
maryna70 Spis powszechny: "wpadki" pracowników GUS 26.04.11, 12:40 Moj maz jest anglikiem ze stalym pobytem w Polsce i PESELEM wiec podlega spisowi, podczas wypelniania obywatelstwa i miejsca urodzenia byly klopoty, zamiast Wielka Brytania wyskakuja Wyspy Owcze brytyjskie Odpowiedz Link Zgłoś
wulwan wybór narodowości ????? 26.04.11, 19:02 Ja w sprawie problemów z wybieraniem narodowości! Rachmistrz odwiedził mnie tydzień temu i nie chciał wpisać narodowości śląskiej, tłumacząc się brakiem takiego pola wyboru. Nie umiał odpowiedzieć tez na moje pytanie, dlaczego to w poprzednim spisie była taka możliwość a teraz już jej nie ma. Czyżby nasze państwo zaczynało ograniczać prawa mniejszości? Nie wiem gdzie zgłosić ten fakt, jakaś infolinia? do kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: wybór narodowości ????? 06.05.11, 10:30 wulwan napisał: > Ja w sprawie problemów z wybieraniem narodowości! Rachmistrz odwiedził mnie tyd > zień temu i nie chciał wpisać narodowości śląskiej, tłumacząc się brakiem takie > go pola wyboru. Nie umiał odpowiedzieć tez na moje pytanie, dlaczego to w poprz > ednim spisie była taka możliwość a teraz już jej nie ma. Czyżby nasze państwo z > aczynało ograniczać prawa mniejszości? Nie wiem gdzie zgłosić ten fakt, jakaś i > nfolinia? do kogo? Może trochę z innej beczki, ale związanej ze spisami ludności. Pisarz zaolziański, Henryk Jasiczek (piszący po polsku) napisał kiedyś humoreskę w gwarze cieszyńskiej o tym, jak będąc w latach międzywojennych rachmistrzem spisowym, odwiedził dom pewnego rolnika. Wszystko było dobrze, dopóki nie spytał o narodowość. Rolnik zaczął drapać się po głowie z zakłopotaniem i spytał rachmistrza, jakiej on jest narodowości. Jasiczek odpowiedział, że Polak. A wasz kolega? Ten odpowiedział, że Czech. Wtedy rolnik zaczął sie zastanawiać, co powiedzieć, żeby żadnego nie urazić. Panowie chcieli mu pomóc i spytali, do jakiej szkoły chodził. Rolnik odpowiedział, że do polskiej, ale było to za nieboszczki Austryi i musieli też rozmawiać po niemiecku. A ile ma dzieci? Troje. A do jakiej szkoły chodzą? Jeden do polskiej, drugi do czeskiej, a trzeci do niemieckiej, bo ten gazda na Śląsku często się zmienia i chciał się na wszystkie strony zabezpieczyć. "Wreszcie my sprawe rozwiązali - kończy Henryk Jasiczek - ale nie powiym jak, bo to je tajymnica urzędowo". W innym miejscu pisze, że w pewnym domu podano mu narodowość "miejscową". Jakaś babcia kazała zapisać, że jest narodowości ropickiej, bo w Ropicy (to taka wieś koło Czeskiego Cieszyna) się urodziła i w Ropicy chce umrzeć. Wygląda na to, że od tamtych czasów mało się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
bella96 Re: wybór narodowości ????? 07.05.11, 16:14 W sieci (przez Internet) można było wybrać narodowość śląską (było jeszcze kilka innych + opcja do wpisania swojej własnej). Mnie natomiast udało się dwukrotnie wyłożyć serwer GUSu, ponieważ śmiałem wpisać inny adres zameldowania niż zamieszkania - tego system nie wytrzymał ;-). Swoją stroną, przy takiej liczbie wpadek, to cholera wie, co będzie z tej statystyki. To tak jak z liczbą firm liczoną za pomocą liczby wydanych numerów REGON (REGONy się nadaje, ale nikt nie wymaga ich "usunięcia" przy zamykaniu firmy). Potem wychodzi, że co drugi ma działalność gospodarczą, wliczając w to niemowlęta ;-). Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś