Dodaj do ulubionych

Pomódlmy się do zęba?

07.05.11, 15:39
Szanowna Pani,jeżeli Pani brzydzi się Kościołem, to przypominam że istnieje cos takiego jak apostazja.Niech Pani zapyta swojego kolegę,recenzenta muzycznego>
Obserwuj wątek
    • jpio77 Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 15:39
      Zgadzam się z przedmówcą. Ale do takiej postawy trzeba dorosnąć. Nie wymagajmy za wiele od naszych rodaków, którzy nie czytają nie tylko książek ale nawet często żadnej gazety poza "Faktem", który na pewno tam ma jakieś i plusy, ale jednak na tym się nie da pogłębić wiedzy. Zbytnio.
      • rr44 Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 19:32
        Do jakiej postawy "trzeba dorosnąć"? Do kultu zęba? Takie kulty są typowe dla ludów pierwotnych. W miarę rozwoju kultury ludzkiej religie koncentrowały się coraz bardziej na rzeczywistości duchowej, nie odwrotnie.
        • rodzaj_konta Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 23:41
          Kiedy to właśnie w najbardziej zaawansowanym w rozwoju ustroju, czyli komuniźmie stoją mauzolea z truchłami wodzów.
          • ja_to_pierre_dolain Re: Pomódlmy się do zęba? 08.05.11, 00:17
            I dlatego komunizm upadł.

A tak poważnie, to pod względem cywilizacyjnym Rosja raczej nigdy nie należała do światowej czołówki, o czym świadczą chociażby dzikie hordy krasnoarmiejców, które swego czasu "wyzwalały" nasz kraj.
            • koham.mihnika.copyright po zębie poznacie dzielo jego.... 08.05.11, 07:51
              zachowuja sie jak papuasi, czego nie zjedza, to na sznurek i nosza na szyi.
              Bwana byl bardzo smaczny.
      • polakonly Ciekawym, czy nasz niezastąpiony kardynał 08.05.11, 02:01
        opracował już tekst modlitwy do błogosławionego zęba.
      • strikemaster Re: Pomódlmy się do zęba? 08.05.11, 10:11
        > Zgadzam się z przedmówcą. Ale do takiej postawy trzeba dorosnąć. Nie wymagajmy
        > za wiele od naszych rodaków, którzy nie czytają nie tylko książek ale nawet czę
        > sto żadnej gazety poza "Faktem", który na pewno tam ma jakieś i plusy, ale jedn
        > ak na tym się nie da pogłębić wiedzy. Zbytnio.

No tak, pochwaliłeś się swoim stanem intelektualnym. :D
    • robert6_666666 Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 15:46
      iii ... wlasne wrocilem z Tajwanu. Tam w pieknej olbrzymiej swiatynii pod Kaohsiung maja zab Buddy. Jeden z trzech, ktore zostaly po jego kremacji. No niby czterech ale jeden jego uczen zabral potem do Nieba.... I co z tego? Budda i tak zostaje Budda a jarmark i tak zostaje jarmarkiem...
      A mnie przy okazji przypomina sie swietna scena z Zywotu Briana Monthy Pythona - "padazajmy za jego sandalem" :-)
    • contri1946 Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 15:48
      Sanderus miał zbyt nawet na szczebel z drabiny, która się przyśniła św. Jakubowi...

"Pod Wawelem najwyraźniej zapomniano o stanowisku sprzed trzech lat."

Dziwne? Przecież "Biskupi wiedzą, że miejsce, do którego trafi relikwia pierwszego stopnia, czyli z ciała papieża, szybko zyska na znaczeniu i stanie się celem licznych pielgrzymek."

A pielgrzymki to niezły dochód finansowy dla Kościoła, bardziej konkretny niż duchowy...

Kasa, misiu, kasa.....
    • kociewiak2 Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 15:50
      ...to co wyprawia kosciol katolicki to herezje,bdowanie baalwochwalczych oltarzykow to nie ma
      nic wspolnego z Biblia,no tylko to ze istnieje Bog ,syn bozy Jezus,ktory sa daleko za Maryja,
      papiezem J.P.II.Kto zna i czyta Biblie wie ze relikwie to element zlej wiary w gusla,ludowe amulety szczescia i nadziei,to jest to samo co wrozenie z fusow.Jedynym panem panow ,
      krolem krolow i jedyny posrednikiem miedzy Ojcem Bogiem jest syn bozy Jezus,nik inny.Panowi
      biskupi prowadza kosciol w innym kierunku to juz nie jest chrzescijanstwo to jakas odmiana
      katolicyzmu wiary podobnej tylko do tego co nazywamy chrzescijanstwem.
      • strikemaster Re: Pomódlmy się do zęba? 08.05.11, 10:13
        Jakie hezerje? Zapomniałeś, że to Kosciół określa, co jest herezją?
    • contri1946 apostazja? 07.05.11, 16:00
      Po co?
      Po prostu przestałem uczęszczać na pogańskie obrzędy, wśród których trafiają się takie jak oddawanie czci zębom, włosom czy też innym szczątkom ludzkim.
      Jest to bałwochwalstwo.
      • kurelski [...] 07.05.11, 17:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • antobojar Ale n.p. pierdnięcie św. Bonifacego, zamknięte w.. 07.05.11, 22:27
        ..słoiczku.. może nie tylko uzdrowić... ale też przynieść święte pieniążki Kościołowi..
        Powąchanie .. 500zł..

PS. Apostazja.. mieszkam za granicą od kilkudziesięciu lat..aby dokonać apostazji musiałbym przyjechać do Polski, wyrobić sobie dokumenty, zameldować się na stałe, udać się do parafii w miejscu zamieszkania w towarzystwie dwóch świadkow i tam złożyć PROŚBĘ !! o dokonanie apostazji... Dokumenty zostaną przesłane do parafii gdzie zostałem ochrzczony i tam zostanie podjęta decyzja... Czyli całe lata..
        Takie jest nowe rozporządzenie Komisji Episkopatu Polski dotyczące procedury dokonania apostazji...
        Trzebaby tą sprawą zainteresować Rzecznika Praw Obywatelskich...

• lehoo Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 16:50
      Powiało średniowieczem. Dziękuję Panu żem luteranin.
    • m.godwin Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 17:28
      > przypominam że istnieje cos takiego jak apostazja.

Czytanie ze zrozumieniem też istnieje.
      Niestety nie wszyscy posiedli tę umiejętność.
    • first.tb Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 17:32
      Bardzo się cieszę, zwłaszcza teraz, że Bóg dawno temu pozbawił mnie łaski wiary...
    • kurelski [...] 07.05.11, 17:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wanda43 Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 17:43
      A co to ma wspolnego z Dekalogiem, z religia stworzona przez rabbe Jezusa? Dokladnie nic. Katolicyzm, to tylko biznes.
    • leuciscus Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 18:24
      Bla, bla, bla... P. Olu, zamiast przeżywać wystarczy nie praktykować.
    • saint_just Zuchwały " radykalizm" 07.05.11, 19:11
      Pani Autorki , jak swego czasu "poziomki" w PZPR.
    • rr44 Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 19:27
      Dziwisz sprzeciwił się dzieleniu ciała papieża, bo mając w zanadrzu ząb i fiolkę krwi chciał być monopolistą. Takie są prawa rynku. Z drugiejs strony jednak trzeba być naprawdę podłą i płytką kreaturą, żeby w ciężkich chwilach choroby papieża, ponoć swojego najlepszego przyjaciela, myśleć o przyszłych korzyściach z posiadania relikwii.
    • brzmski miazgociąg proszę 07.05.11, 19:32
      moja chata, pod górną, prawą dwójka - przy geesie , w zębie, za gubałówką; już budujemy kaplicę, coby spoczął w niej ząb błogosławiony, bez amalgamatowej plomby, jak u większości naszych, co zębów jeszcze nie zjedli; paniusiu, tu nie ma co wybrzydzać, tylko wiarę wzmóc, a do zęba mieć podejście jak my np., co od małego... w zębie, z zębu
    • nikoniko2 O wyższości moich modłów nad twoimi... 07.05.11, 20:02
      A co to za różnica kto do czego się modli...
      Módl się do laski Zeusa, jeśli taka twoja wola.
      Ja tam się modlę do lusterka Amaterasu.
    • anders76 Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 20:06
      Szkoda, ze mu jeszcze wyrostka robaczkowego nie wycieli.
      A mnie ciekawi czy np. zuzyta chsteczka do nosa to tez relikwia ? A inne kawalki osobiscie uzytego papieru ?
      • koloratura1 Re: Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 20:38
        anders76 napisał:

> Szkoda, ze mu jeszcze wyrostka robaczkowego nie wycieli.
        > A mnie ciekawi czy np. zuzyta chsteczka do nosa to tez relikwia ? A inne kawalki
        > osobiscie uzytego papieru ?

Oczywiście, ale dopiero drugiego stopnia.
        Pierwszego - to to, co pochodzi z jego ciała, jest jego kawałkiem (kawałeczkiem).
    • kotek.filemon Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 20:07
      Sporo tych fantów Dziwisz zza pazuchy wyciąga. Swoją drogą trzeba mieć nieźle hienowatą mentalność, żeby w chwili ciężkiej choroby szefa i (podobno) najbliższego przyjaciela gromadzić zęby i fiolki z krwią na zapas.
      Ogólnie jakieś woduńskie elementy w tym widzę, ale to co u haitańskich wieśniaków stanowi folklor i element egzotyki, w XXI w. w kraju podobno europejskim budzi co najwyżej uśmieszek zażenowania.
    • koloratura1 Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 20:22
      sop3 napisał:

> Szanowna Pani,jeżeli Pani brzydzi się Kościołem, to przypominam że istnieje cos
      > takiego jak apostazja.Niech Pani zapyta swojego kolegę,recenzenta muzycznego&#
      > 62;

Ona - jeśli już - to się brzydzi tylko wybitym zębem. I to - nie Kościoła, a Papieża.

PS.: Poproś, żeby Ci ktoś przeczytał artykuł, a może i przetłumaczył - powiedzmy - na wolski... Bo samodzielnie jakoś kiepsko sobie z nim poradziłeś, skoro wydumałeś coś podobnego (jw.) pod adresem autorki.
    • kotek.filemon Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 20:29
      > przypominam że istnieje cos takiego jak apostazja

Kieckowi w Polsce robią straszne problemy w wycofaniu się z klubu. Najlepiej wyjechać do Niemiec, zapłacić za 1 miesiąc Kirchensteuer, żeby zaistnieć w ewidencji, po czym iść do miejscowej parafii poprosić o akt apostazji - idzie szybko i bezboleśnie...
      • koloratura1 Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 20:42
        kotek.filemon napisał:

> > przypominam że istnieje cos takiego jak apostazja
        >
        > Kieckowi w Polsce robią straszne problemy w wycofaniu się z klubu. Najlepiej wy
        > jechać do Niemiec, zapłacić za 1 miesiąc Kirchensteuer, żeby zaistnieć w ewiden
        > cji, po czym iść do miejscowej parafii poprosić o akt apostazji - idzie szybko
        > i bezboleśnie...

Ale czy nasi czarni to uznają i wykreślą z ewidencji?
        • kotek.filemon Re: Pomódlmy się do zęba? 07.05.11, 20:58
          koloratura1 napisała:

> Ale czy nasi czarni to uznają i wykreślą z ewidencji?

A nie wiem, nie chciało mi się testować. W DE po prostu nie płacę podatku i szlus. Chyba jednak jakiś przepływ informacji w tym klubie istnieje, bo pamiętam, jak to cudownie nawróceni na ateizm polskokatolicy mieli problem potem przy chrzcie pociech w PL - swoją drogą te nawrócenia na ateizm zawsze mnie fascynowały, zwykle dotyczyły takich, co to (jak moja babka staruszka gada) jak cała wieś patrzy to by Panu Jezusowi nogi przy całowaniu aż odgryźli.
          • koloratura1 Re: Pomódlmy się do zęba? 08.05.11, 10:40
            kotek.filemon napisał:

> koloratura1 napisała:
            >
            > > Ale czy nasi czarni to uznają i wykreślą z ewidencji?
            >
            > A nie wiem, Chyba jednak jakiś przepływ informacji w tym klubie istnieje, bo pamiętam,
            > jak to cudownie nawróceni na ateizm polskokatolicy mieli problem potem przy chrzcie
            > pociech w PL -

Musieli zapłacić więcej?

> (jak moja babka staruszka gada) jak cała wieś
            > patrzy to by Panu Jezusowi nogi przy całowaniu aż odgryźli.

Pozdrów Babcię!
    • zew_atlantyku Jako wierząca i praktykująca katoliczka 07.05.11, 20:31
      no coz, kim ta pani jest moze nie napisze, bo wywala moj wpis.
      W kazdym razie, nie nalezy ta pani do mojego kosciola i do mojej wiary.
      Jestem wierzacym i praktykujacym katolikiem
    • onucka Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 20:45
      Nie zdziwię się jak Dziwisz powie że ma błonę dziewiczną jakiejś zakonnicy i napletek JP2 jako relikwie Kiedy to blazenada się skończy ?
      • sakral Re: Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 21:11
        onucka napisał:

> Nie zdziwię się jak Dziwisz powie że ma błonę dziewiczną jakiejś zakonnicy i n
        > apletek JP2 jako relikwie Kiedy to blazenada się skończy ?

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
        a dlaczego ma to się kończyć ?

krzyż dał początek,a ząbek rozwinięcie naszego ruchu religinego
        • frankyy Re: Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 22:38
          "krzyż dał początek,a ząbek rozwinięcie naszego ruchu religinego"

Od początku tak nie było, a przynajmniej od początku chrześcijaństwa, polecam lekturę Dziejów Apostolskich z nowego Testamentu.

Kult relikwii, obrazów, itp. to średniowieczna herezja wynikającą z rzymskiej tradycji religijnego synkretyzmu - czyli możesz wierzyć w co chcesz bylebyś uznał władzę cesarza/papieża.

Tego nie da się obronić ani intelektualnie ani teologicznie, dlatego mnie ma sensu udawać, że tego problemu nie ma w kościele. Po prostu trzeba odrzucić pogańskie gusła.
    • maxixxx Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 21:46
      a niby dlaczego wierzący nie mają się modlić do zęba?

czy szanowna pani redaktor uważa, że ząd jest czymś gorszym niż obraz w kościele lub chałupie?

ja to kiedyś na negocjacjach z NFZ powiedziałem, że ich metody doprowadzą do tego, że zamiast przyjmować pacjentów będę zmuszony do tego żeby wywiesić listę świetych z których każdy odpowiada za jakąś dolegliwość więc kto zachoruje będzie mógł szybko machnąć zdrowaśki do patrona od chorujących na daną chorobę i już
      • minstrel515 Re: Nie módlmy się do zęba 08.05.11, 00:58
        maxixxx napisał:

> a niby dlaczego wierzący nie mają się modlić do zęba?
        >
        > czy szanowna pani redaktor uważa, że ząd jest czymś gorszym niż obraz w kościel
        > e lub chałupie?
        >
        > ja to kiedyś na negocjacjach z NFZ powiedziałem, że ich metody doprowadzą do te
        > go, że zamiast przyjmować pacjentów będę zmuszony do tego żeby wywiesić listę ś
        > wietych z których każdy odpowiada za jakąś dolegliwość więc kto zachoruje będzi
        > e mógł szybko machnąć zdrowaśki do patrona od chorujących na daną chorobę i już

To mi się bardzo podoba, panie doktorze! Czy jest jakiś święty uniwersalny, od kurzajek i kataru np.? Powiesiłbym se w salonie, to i sąsiedzi by korzystali za cołaska.
    • helguera czemu praktykujaca i wierzaca Klich nie 07.05.11, 21:55
      protestuje przeciwko temu ze jej redakcja stale oczernia i dyskredytuje kosciól.Czemu nie protestuje przeciw walce z krzyzem jaki jej redeakcja prowadzi.Uważam że jako praktykujaca i wierzaca większe zaslugi u boga mialaby walczac na tym polu niz zajmowanie sie katolikami rzekomo [insynuacja] modlacymi sie do żeba.Ćhyba że Klich jest wierzacą innaczej tak jak n.p. Turnau.
    • kann2 Nie módlmy się do zęba 07.05.11, 23:20
      Ks. Boniecki (i Pani Redaktor także, "jako wierząca i praktykująca katoliczka") może jednak powinien przeczytać Katechizm Kościoła Katolickiego:

1674 Poza liturgią sakramentów i sakramentaliów katecheza powinna brać pod uwagę formy pobożności wiernych i religijności ludowej. Zmysł religijny ludu chrześcijańskiego zawsze znajdował wyraz w różnorodnych formach pobożności, które otaczały życie sakramentalne Kościoła. Są to: cześć oddawana relikwiom, nawiedzanie sanktuariów, pielgrzymki, procesje, droga krzyżowa, tańce religijne, różaniec, medaliki itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka