Dodaj do ulubionych

Źle zadłużeni

• wyceniam zakazac reklamy kredytow 15.05.11, 19:54
      Musze jezdzic w pasach, nie moge kupic narkotykow, jest mnustwo zakazow - dla naszego dobra. Nie wiem czemu nie kontroluje sie natretnej reklamy bankow i innych parabankow namawiajacych do zadluzania sie. Ludzie sa podatni na reklame i zatracaja kontorle - daja sie wpuszczac w pulapke. Pomocy.
      • alikpalik Re: zakazac reklamy kredytow 16.05.11, 23:16
        Homo sapiens?
      • kamyk_wj zakazac reklamy czipsów 16.05.11, 23:49
        też szkodzą.
        A reklamy samochodów prowokują ludzi do ich kupowania. Potem nie spłacają kredytów... Zakazać reklamy samochodów! I jeszcze paru innych rzeczy.
    • 3alfa.alfa W najbliższych wyborach niech zagłosują na Tuska 15.05.11, 19:57
      To jeszcze im sie polepszy
    • tenare Marta, jak kupisz u mnue TV HD 15.05.11, 20:12
      to ci jeszcze dorzucę Playstation 3 w promocji.
      Słowo. Daj tylko kartę i rączkę z pinem.
    • gregory433 Źle zadłużeni 15.05.11, 20:16
      Ponad 100 zł za zmywarkę,tylko po co im ta zmywarka?
      Bar mają lub coś podobnego?\
      Te ponad 100 zł raty to nie jest duża kasa,ale wolałbym wydać kasę na bardziej porzyteczne rzeczy,chociażby na dom,ale nie jakąś pieprzoną zmywarkę!
      Dlaczego ludzie nie chcą używać mózgu?
      • babaqba Re: Źle zadłużeni 15.05.11, 22:17
        Ty mi powiedz :) panie "porzyteczny".
      • wojo.b Re: Źle zadłużeni 17.05.11, 12:44
        Wielu właśnie po to kupuje zmywarkę - bo woli używać mózgu, albo robić cokolwiek innego, zamiast stać na zmywaku.
        Halo, mamy XXI wiek! Ty, rozumiem chodzisz z naręczem brudnych szmat do rzeki i tam je pierzesz, bo po ci jakaś "pieprzona pralka"?
        • konim691 Re: Źle zadłużeni 17.05.11, 13:15
          Myślę, że "gegoremu" chodziło o to, że jeśli kogoś nie stać Cię na podstawowe rzeczy to może przy tym zlewie postać i gary umyć, niekoniecznie kupując nową zmywarkę.
    • rafiboss Źle zadłużeni 15.05.11, 20:39
      Przepraszam to gdzie mieli ŁEB żeby drugie dziecko kombinować !!!!!!!!!!!!!!!?????????
      Kur... co za DEBILE są w tym kraju !
      Przepraszam ale jak jest źle to się nie PŁODZI dzieci na potęgę !
      Żyją w długach i drugie dziecko sobie robią ! Taki tam kaprys przecież się jakoś tam wychowa !
      Trudna sytuacja i przykre to co ich spotkało ale nie płodzi się dzieci jak "koty" jak się nie ma na życie z jednym dzieckiem ! To co jak ma się dwójkę to taniej ?
      Masakra !
    • andrze.r Źle zadłużeni 15.05.11, 20:44
      Ludzie nie umieją oszczędzać kupują bzdety, graty do mieszkań łachy, jeżdżą na wycieczki za granicę aby mieć fotkę na NK, a najgorszym wydatkiem jest samochód kupa złomu za ileś lat robią wszystko zastaw się a postaw się
    • pafni Zmywarkę kupiła jeszcze? 15.05.11, 21:01
      Toż to zbytek, no chyba, że uwierzyła reklamom o oszczędnościach energii i dała się nabrać. Telewizor zawsze używany można kupić za co najmniej polowe ceny no chyba, że trzeba sie pochwalić sąsiadom. Nie rozumiem takich ludzi. Potem płaczą.
    • debilofil Niestety będzie tego coraz więcej 15.05.11, 21:06
      Procent ludzi których dosięgają kłopoty powiększa się, bo jest coraz więcej rzeczy które się pożąda lub które trzeba mieć w obecnym świecie.

Na razie aby mieć mieszkanie, nowy TV, samochód, wycieczkę do Grecji rezygnuje się z drugiego dziecka a nawet pierwszego, na razie póki zdrowie pożycza się na lata, na razie rodzice nie wymagają stałej opieki TAK to jest pokolenie "PRZEJŚCIOWE" za nim jest "GORSZE"

Przejściowe to 30 latki które pamietaja komune ale opowiadaja juz o niej jak o kabarecie a nie realnym "bólu" ciągłego niedostatku.
      Chcą mieć! Lub muszą mieć! bo to ostatni dzwonek na lepsze życie, nooooo i przecież jak zaprosić do siebie znajomych kiedy nie ma nowej fury pod domem, TV i nie można powiedziec o wycieczce do Grecji.

Za nimi pokolenie 20 latków którzy albo zalamuja sie i zyja tym co dzis facebook przyniesie albo marza o szybkiej kasie przy zerowym nakladzie pracy (wiadomo ze zawsze jest z 5% bardziej ambitnych)

Kraj opiera się nie na znikomym procencie bogatych (kazdy kogos takiego zna i opowiada o nim) ale prawda jest taka ze na jego jednego mamy w cholere tych którym brakuje lub moze za chwile zabraknąc (ale oni sa dla nas "niewidzialni")
      Kiedy ci sredni ktorzy biora kredyty, pozyczki zaczna miec klopoty wszystko diabli wezma - bo z ich ambicji na nowe TV, auta sa podatki na emerytury, zdrowie, pensje urzedasow itd.

POPIEPRZONY TO RZAD I KRAJ który cieszy sie ze jego obywatele sa zadluzeni - cieszy sie bo ida z tego chorego pedu podatki, wplywy do kasy.
      Problem jednak w tym ze ta konstrukcja jest tak zrobiona - ZE MUSI SIE ZAWALIC!
      Bo jak nie przybywa frajerow do brania kolejnych pozyczek a frajerzy ktore je wzieli zaczynaja miec klopoty - WALI SIE WSZYSTKO

Dobra bede sie skracal.

Te problemy Grecji, Portugali, USA itd itd, zakoncza sie WOJNA czy ktos tego chce czy nie.
      Sam sie tego bardzo boje, ale tak sie stanie.
      Jezeli nie w 2012 to 2014 z pewnoscia

Cale szczescie ze Polske ominie ale odczujemy to rowniez bolesnie
    • greatouse Źle zadłużeni 15.05.11, 21:18
      Tak to już niestety w Polsce jest. Jak się zaczyna myśleć o zakupie czegokolwiek nowego, nawet takiego telewizora lub pralki trzeba to traktować jako plan długoterminowy. Znam to bardzo dobrze. Przez lata obserwowałam ludzi zmagających się z kredytami, nawet nie wiem kiedy im się to zaczęło. Przynajmniej 10 lat temu, kredyt na wyjazd za granicę (do pracy). I ciężko mi powiedzieć na co brali bo aż tak nie jestem w temacie. Na wymianę okien, na potrzebny remont na nowe meble i komplet wypoczynkowy, na aparat ortodontyczny, na kolejny wyjazd za granicę (do pracy) i użycie karty kredytowej na Święta. Telewizor, pralkę i lodówkę udało się kupić za pieniądze ze sprzedaży takiej jednej rzeczy. Żadne fanaberie. Meble i kanapy, telewizor i lodówka po 13 latach wciąż są te same. Tylko pralka się zepsuła. I nie brali hipotecznego, ani na egzotyczne wakacje. Ale banki dawały, kilka różnych.

Nie chcę zabrzmieć snobistycznie ale za granicą da się żyć bez kredytu, a nawet jeśli to jego spłata nie oznacza jedzenia chleba ze smalcem. Jeden pan wziął laptopa za 800Ł na raty z kartą Argosu i przez 9 mies. spłaca bez odsetek. Ile może i kiedy może, byle w terminie skończyć i nawet nie czuje. A w Polsce nawet by nie pomyślał o kredycie na komputer za ponad 3500zl.

Inny pan wizytował ostatnio rodzinę w Polsce i rozmawiał z kolegą o planach zakupu pralki. Tamten się pyta: A jak to u was wychodzi w ratach? A on się pyta: Jakich ratach? Tyle to można odłożyć gotówką.
      Dwa światy jak widzicie.

W ostateczności można wziąć jeszcze jedną, ostatnią pożyczkę i za nią uciec od zobowiązań. Do Argentyny na przykład.
      • ar.co Re: Źle zadłużeni 16.05.11, 10:08
        Zapewniam cię, że w Polsce też można żyć bez kredytu - i to zarabiając mocno poniżej średniej. Trzeba tylko umieć liczyć i wiedzieć, na co cię stać.
        • eruve.elen Re: Źle zadłużeni 17.05.11, 19:19
          Żyć można, a co można kupić?
    • jwoj1 Źle zadłużeni 15.05.11, 21:50
      "Głupota jest darem bożym,lecz nie należy jej nadużywać".Kiedyś tego uczyli rodzice,teraz nikt.Nie mają własnych mieszkań,stałej pracy,ale dziec ichcą mieć już,natychmiast,bo Kościół do tego wzywa.Także,zmywarkę,telewizor,lepszy samochód.To im się należy:za znajomość języków, licencjaty,studia.Do czarnej,fizycznej pracy nie pójdą,bo nie godzi się z tak wysokimi kwalifikacjami rączki brudzić.Przy tym pretensje,że Państwo im tego wszystkiego nie zapewnia,a oni się przecież uczyli.Wczoraj,po moim komentarzu na temat zamykania stadionów i propozycji,aby do walki z kibolami włączyli się kibice otrzymałem wiele listów od oburzonych czytelników,że od tego jest państwo,a nie kibice.Nic dodać,nic ująć.
    • zawsze_prawdziwy Meżczyźni mają honor i nie jojczą w mediach... 15.05.11, 21:54
      duszą problemy w sobie, piją i prędzej palną sobie w łeb niż się do tego przyznają, ot gdzie ci reporterzy co potrafili pisać a raczej tylko opisywać trudne tematy nie stawiając durnych tez idąc na łatwiznę:)
    • xki obraz takich polaków śmieszy a nie smuci 15.05.11, 22:04
      kobieta ma dwa mieszkania wykupione na własność, ale zabiera dziecku jedzenie ze szkolnej stołówki i dzieli na pół
      rozwodzi się bez sprawiedliwego podziału majątku, oddaje mężowi samochód należący w części do banku w zamian za mieszkania i jeszcze narzeka że musi go spłacać

inna 'ma cztery języki', woli zachodzić w kolejne ciąże zamiast realnie podnosić kwalifikacje, cieszy się że dziecko złamało rękę bo dostanie za to odszkodowanie, ale plazma HADE na całą ścianę musi być w domu choćby mieli dzieciom podawać przez następne dwa lata zepsute mięso z ziemniakami - to może już lepiej smażoną tekturę, z takiego opakowania od telewizora to obiady chyba na rok by były..

dalej mi się nie chciało czytać, to nie kwestia kredytów tylko odmóżdżenia najnowszego pokolenia marginesu społecznego, ludzi nieświadomych że każde ich zobowiązanie - czy kolejne dziecko czy kolejny kredyt - nie jest na chwilę zaspokojenia potrzeby tylko będzie się za nimi ciągnąć kilka czy kilkanaście lat
    • jczerwonka Wziąć sprawy w swoje ręce 15.05.11, 22:13
      Rzeczywiście to często kobiety zarządzają finansami w domu. Przez brak edukacji finansowej jednak często uczymy się na własnych błędach. Tak być nie musi. Można też znaleźć dziś możliwości zawodowe, które pozwolą wyjść z długów i uniknąć ich w przyszłości. Zachęcam wszystkie kobiety do odwagi i poszukiwania nowych rozwiązań!
    • professor00179 Źle zadłużeni 16.05.11, 00:39
      A ja tutaj posluze sie cytatem, z bardzo fajnej swoja droga, ksiazki Siergieja Lukjanienki:

'Za wysoki poziom roszczen' - w ksiazce to zdanie jest uzyte do zademonstrowania naiwnosci jednego z pobocznych bohaterow, ale do sytuacji w artykule pasuje idealnie, zarowno trktujac to ogolnikowo, jak i z punktu widzenia postaci Maksyma- 'nie stac cie, to sam sobie jestes winien'.

Powiedzmy sobie szczerze: Ktora z osob przedstawionych w komentowanym tutaj artykule moze zrzucic wine na przypadek, rzad, niesprawiedliwosc wszechswiata, czy tez 'astrologie'? Wszyscy sa sobie winni, z roznych powodow (roztrzepanie, zycie ponad standard, naiwnosc czy tez wszystko po trochu), ale TO ONI SA ODPOWIEDZIALNI. A potem slyszy sie, jak to Polakom wzrasta dlug (nie mowie o publicznym) i coraz wiecej osob trafia do krajowego rejestru.

Tu taj nie chodzi o wyksztalcenie, tutaj chodzi o inteligencje i zdolnosc samodzielnego myslenia/podejmowania decyzji. Wbrew pozorom, 'zasciankowe' myslenie o bankach, tak bardzo napietnowane przez mlodych ludzi, chroni tych starych przed takimi glupstwami. Wychowali sie w innych czasach, wiec wiedza jak nie ulegac propagandzie. Jest tez rowniez wielu mlodych, ktorzy potrafia odroznic marketing od tego co prawdziwe. Tylko dlaczego 'madry Polak po szkodzie' jakos nigdy nie przestaje byc aktualne?

Tak naprawde ciezko dojsc do jakichkolwiek wnioskow, sam autor nie wysuna zadnych na koniec artykulu... Ja przyznam sie szczerze, glowkowalem nad tym, skad tacy ludzie sie biora, i jak temu zaradzic, przez dobre 20 minut i za cholere tego nie rozwiazalem. Moge jednak stwierdzic, iz tacy ludzie naprawde istnieja, znam kilku podobnych, na ktorych 'swiat sie uwzial'.

Macie jakies wlasne wnioski na ten temat?
      • baba67 Re: Źle zadłużeni 16.05.11, 12:23
        A mnie wkurza ta idiotka, ktora przepitolila mnostwo kasy na adwokata wlasciwie nie wiadomo po co. Facet palant fakt, ale czy to powod zeby zagrywac wlasnym dzieckiem/' Ktore w koncu i tak do tatusia bedzie jezdzilo (niektorzy rodzice marza io takich bezplatnych wakacjach dla dziecka). Adwokat zmienil sobie auto, a dzieciak przez kilka lat wcinal chleb smazony bo pinda musiala pokazac bylemu kto tu rzadzi.
        Druga idiotka nie zalatwila porzadnie sprawy podzialu majatku wiedzac z jakim kretaczem ma do czynienia. A ta historyjka z dwojgiem bezrobotnych bioracych kredyt na plazme za 2 tys moze i jest wymyslona ale watpie. Haselko wyzej...m niz doope mam jest chyba wdrukowane w mentalnosci wiekszosci naszych rodakow.
        • bogatsza Re: Facet z wozu babie lżej 16.05.11, 14:33
          > Druga idiotka nie zalatwila porzadnie sprawy podzialu majatku wiedzac z jakim k
          > retaczem ma do czynienia.

"Podział majątku" załatwiła porządnie. Nikt ci nie podzieli kredytu "solidarnego" podpisanego w trakcie trwania małżeństwa, zobowiązanie spłaty obowiązuje oboje małżonków nawet po rozwodzie.
          W 3 na 4 historiach w tle jest pan pasożyt, który generuje koszty, okrada, przepuszcza kasę, dokonuje zakupów ponad stan na wspólne konto. A później kobieta i dzieci głównie za to płacą i ponoszą konsekwencje. Ale przecież same są sobie winne, prawda??
          W 3 na 4 udało się wyjść z marazmu, lub trwa proces zmiany na lepsze. Ale to lepiej zignorować i skoncentrować się jaką ktoś jest idiotką.
          Miłego dnia.
          • baba67 Re: Facet z wozu babie lżej 16.05.11, 14:46
            DZieki za info o kredycie nie wiedzialam,myslalam ze mozna go przepisac na jedna osobe w ramach podzialu majatku. Tu sie wycofuje z idiotki. Jednak pieniaczka sama sobie inna.
          • agulha Re: Facet z wozu babie lżej 16.05.11, 23:50
            Warto wiedzieć - nie wiedziałam. Jeżeli jednak ma się takiego męża, jak ta pani z artykułu, to należy chyba nie zgadzać się na podziały typu samochód (na kredyt) - Twój, mieszkanie (na kredyt) - moje, tylko (mimo pewnych strat) "sprzedajemy i dzielimy pieniądze". Mieszkanie można wynająć sobie (choćby na jakiś czas), samochód kupić gorszy (jeżeli jest naprawdę niezbędny) albo jeździć komunikacją i okazjonalnie taxi (jeśli nie jest aż tak niezbędny).
      • kamyk_wj Re: Źle zadłużeni 17.05.11, 15:18
        >Ja przyznam sie szczerze, glowkowalem nad tym, skad ta
        > cy ludzie sie biora, i jak temu zaradzic, przez dobre 20 minut i za cholere teg
        > o nie rozwiazalem. Moge jednak stwierdzic, iz tacy ludzie naprawde istnieja, zn
        > am kilku podobnych, na ktorych 'swiat sie uwzial'.
        > Macie jakies wlasne wnioski na ten temat?

Główkowałem nad podobnymi problemami przez ostatnich kilkanaście lat. Jedyne do czego doszedłem, to możliwie powszechna edukacja, w pierwszym rzędzie ekonomiczna. Można i należy to robić na różnych poziomach: w szkole wyższej i podstawowej, na szkoleniach i w internecie, wśród znajomych i rodziny. Rzetelna wiedza podawana w przystępny sposób, bez zadęcia na zmienianie świata i zbędnego dydaktyzmy.
        O tyle tylko, że to musi potrwać, bo zmiany w głowach dokonują się najwolniej. Z drugiej strony, barwne, migające reklamy, mówiące o łatwym życiu po zaciągnięciu kredytu łatwiej trafiają do wyobraźni niż policzenie budżetu domowego. Wygląda więc na to, że jeszcze wielu nieszczęśników wpadnie w pułapkę zadłużenia.
        Kwestia karty kredytowej jest tu drugorzędna, to tylko narzędzie dostępu do pieniędzy.
    • a.bo.live Źle zadłużeni 16.05.11, 14:08
      Przykłady i osoby z artykułu są skrajne.Dla kontrastu wybrano chyba szczyty głupoty i naiwności ludzkiej.Nie wszyscy, którzy są w kłopotach finansowych narobili ich sobie z taką idiotyczną premedytacją.Czasem za marzenia o lepszym życiu dla dzieci i siebie płaci się wysoką cenę.I nie mam na myśli plazmy czy auta.Wiem to na własnym przykładzie.Ciężka praca na we własnym interesie po 12 godzin, dwoje dzieci, kredyt na inwestycje.Wszystko było dobrze do momentu aż nie zaczął się kryzys.Branża taka , że klienci rezygnowali z usług jak nie mieli na ratę hipoteki.Naszczęście udało mi się sprzedać biznes i wyjechać za chlebem za granicę.Jakoś się wywinęłam bez monitów z banku i komornika.Ale do tej pory pamiętam ten strach że nie będę mieć na jedzenie dla dzieci albo odłączą prąd w domu.To wszystko mi się przypomniało jak czytałam artykuł.Zastanawia mnie tylko jak mało emocji w tych kobietach wywołały takie sytuacje.Czy celowo pominięto wątek emocji?Może są tak upośledzone emocjonalnie że wizja głodnych dzieci je nie przeraża?Większość z nich to matki a mówią o tym że nie miały dziecku co dać na kolację jak o czymś mało istotnym.Może dlatego właśnie wpadły w te kredyty?Brak myślenia i przewidywania skutków swoich czynów?
      • mt7 Nie miały kolacji dla dziecka, ale tankowały samo- 16.05.11, 14:53
        chód. Przepraszam, ale to jest jakieś chore.
        • bogatsza Re: Nie miały kolacji dla dziecka, ale tankowały 16.05.11, 15:18
          Tankowanie by dojechać do pracy, tak cię dziwi? Czy może lepiej wcale nie ruszać się z domu, bo w sumie jakbyś nie pomyślał i tak jesteś w plecy ( benzyna, bilety,koszmarne raty pochłaniające całość pensji, a na koniec co ci zostaje ?chleb z byleczym i potępienie że skazujesz swoje dziecko na taki los świadomie, może nawet celowo?
          Ja np. nie mam kompletnie żadnej możliwości dojazdu pks, pkp, czymkolwiek innym niż autem do pracy( i nie mam tu broń boże na myśli ów słynnego auta, auto zabrał mój ex nie interesując się czym i jak będę dojeżdżać, a jak mu się znudziła spłata za niego kredytu to bank po prostu resztę wyegzekwował ode mnie).
          Tak czy siak mam niecałe 20 km w jedną stronę. Ale rezygnacja z pracy z powodu dojazdów oznaczałaby dla mnie totalną równię pochyłą.

• mt7 W Warszawie z komunikacją dojeżdza się ponad 2 g. 16.05.11, 16:21
            Przeżyłam już takie sytuacje, że nie miałam na jedzenie dla chorego na gruźlicę syna.
            Tylko wtedy sprzedałam wszystkie wartościowe rzeczy, jakie miałam.
            A bez samochodów ludzie żyli całe dzisięciolecia i dawali radę.
            Jeżeli się utożsamiasz z bohaterką, to twoja sprawa.
            Ja należę do innego pokolenia, wychowanego w spartańskich warunkach.
            • robert6_666666 Re: W Warszawie z komunikacją dojeżdza się ponad 16.05.11, 17:40
              tu nie chodzi o pokolenie tylko o racjonalne myslenie... problem w tym ze wielu ludzi to po prostu duze rozkapryszone bobasy wymagania wobec wszystkich maja wielkie a od siebie nic nie wymagaja. To jest niestety uboczny skutego spoleczenstwa dobrobytu do ludzi po prostu przestala docierac prosta prawda ze z faktu ze sie urodziles to jeszcze nic ci sie nie nalezy....
          • xxxxxx666 Re: Nie miały kolacji dla dziecka, ale tankowały 16.05.11, 16:54
            Dokładnie się zgadzam z poprzednim postem. Ty zachowujesz się tak, jak opisani w artykule i nic się nie nauczyłaś?

To właśnie taka mentalność, że muszę mieć plazmę, a inne rzeczy są drugorzędne doprowadziła tych ludzi to tej sytuacji. Ty stosujesz te same kryteria, musisz mieć samochód, aby dojechać do pracy, bo bez samochodu nie dojechałabyś. To jest to samo chore podejście. W ogóle nie mieści ci się w głowie, że mogłoby być inaczej, tak samo jak tobie nie mieści się w głowie nieposiadanie samochodu, tak samo tym ludziom nie mieściło się w głowie nieposiadanie plazmy.

Mój ojciec chodziło do szkoły podstawowej 12 km w jedną stronę, pieszo. Co więcej, nie miał butów... Cóż, było to 50 lat temu, ale to nie jest tak, że się nie da. To jest tak, że twoja świadomość zupełnie nie bierze pod uwagę takich opcji. Ty uważasz, że jak już będzie tak zupełnie straszne, że nie będziesz miała na swój samochodzik to pójdzie popłakać w gazecie albo w opiece społecznej. Cóż taka mentalność.
            • bogatsza Re: Nie miały kolacji dla dziecka, ale tankowały 16.05.11, 17:30
              To jest twoja opinia.
              Ja dla mnie nie fakt posiadania auta jest ważny, lecz to że dzięki niemu mogę zarabiać.
              W opiece nigdy nie byłam.
          • nalezyta_starannosc "na wnuczka" 16.05.11, 18:20
            ...caly artykul i opisane sytaucje bardzo przejaskrawione, ALE to nie jest do konca takie proste... druga strona medalu jest taka ze to slabe panstwo wolskie pod dyktat najrozniejszych instytucji finansowych i powiazanych z nimi "niezaleznych" organizacji pozwala na bankowosc w wydaniu najgorszej lichwy... a poziomie owego "lobbingu" najlepiej niech swiadczy skowyt jaki wywolala kosmetyka w ofe... z reszta kazdy z uczestnikow funduszy dolozyl do ow lobbingu i "ekspertyz" - tak jak kazdy obecny kerdytobiorca doklada do tego zeby miec jak najmniejsze prawa ew. sporze i file banku na kazdym rogu (w dobie doradcow i bankowosci elektronicznej)

z reszta w wolsce w kazdej dziedzinie zycia podobnie ... i jak tak na to patrze to wcale sie nie zdziwie ze za chwile reklamy kredytow i "providentow" beda do dzieci adresowane. "ngo" poprą, zasponsorowana rada etyki klepnie, media przyklasna (bo nowy segment sie otworzy), znani aktorzy zarobia i prawie wszyscy beda zadowoleni... jedyny hamulcowy to ta wredna UE.

nie o tym jednak mial byc ten post - na razie mamy "lajcik" bo artykul o kredytach konsumpcyjnych, ALE.... ALE juz jest w projekcie prawdziwy hardokore... na razie prace trwaja cichuuutenko, ale za chwile zacznie sie kampania o tym jak to wesole moze byc zycie staruszka (vide ofe)... mowa o hipotece odwroconej... to dopiero bada tragedie. w polskim wydaniu bedzie to najpierw nachalne pranie mozgu seniorow czyt. akcja reklamowa, potem w kraj rusza akwizytorzy o obyciu wyludzaczy "na wnuczka" i sie zacznie - bankowi "rzeczoznawcy", kalkulacja wieku i "wycieki" danych z zusu/nfz, umowy i... rodziny, ktore nagle wyladuja na bruku bo okaze sie ze mieszkanie ktore babcia wykupila od komuchow za 1 zł i w ktorym mieszkaja jest... wlasnoscia banku. ze prezenty na komunie, ze wycieczka do lichenia i ze koldra z welny oraz zakupy w lidlu w ostatecznym rozrachunku wyniosly set tysiecy złotych. ze teraz najlepiej w tym samym banku (wiadomo upust-preferencyjnie) trzeba brac kredyt i mieszkanie odkupowac... oczywiscie w perspektywie 45 lat... to dopiero bedzie bankowy interes... i dozywotnia spirala! nie mowie juz o rodzinnych chryjach i dramatach.

z drugiej strony czeka nas piekna spekulacja gruntem i manipulacje na rynku...
    • rupiowa Źle zadłużeni 17.05.11, 15:49
      w wypowiedziach przebija mocno szowinistyczne nastawienie. Plodzenie dzieci na potege, idiotyzm, "wyzej s..nie". A prawda jest taka, ze mloda dziewczyna wypadajaca z rynku z powodu ciazy ma baaaaardzo marne szanse na powrot chocby na rzesach stawala. Poza tym poczytajcie uwaznie - posadzacie ludzi o idiotyzm i brak wyobrazni podczas gdy oni sie staraja, szukaja pracy, podejmuja prace duzo ponizej kompetencji (licencjat, 4 jezyki i praca w sklepie spozywczym to nie jest raczej szczyt marzen kazdego z nas). Skad wiecie ze dziewczyna nie zaszla w ciaze zanim maz stracil prace? To nieco zmienia jej wyglad, nie? Tyle ze staje sie on mniej medialny. Nie chce jej sie biegac do pralki? A moze nie starcza jej na to czasu - bo kazda chwile nie spedzona w pracy stara sie spedzic z dziecmi? Bo latwiej jej zrobic to pranie przy nich niz zostawic dzieci same i lezc te kilka pieter w dol liczac na to, ze dziecko nie wypadnie przez okno czy inne podobne?
      Skonczylam studia, znam jezyki, mam mnostwo szkolen z roznych dziedzin, szukalam pracy, wysylalam od cho..ry cv, jezdzilam na spotkania. I co? W paru miejscach dowiedzialam sie, ze moje cv jest super, ze umiejetnosci sa wlasnie takie jakich im trzeba ale niestety - mam dzieci wiec mnie nie zatrudnia. Tak, tak, sa przepisy, jest prawo zabraniajace takiego dyskryminowania ale kto tego pilnuje, kto naklada jakies sankcje za takie zachowanie? No wlasnie...
      Mnie tez pare razy w zyciu podwinela sie noga i wiem, ze tym ludziom jest strasznie trudno. Ale sie staraja, probuja, nie zeruja na opiece OPS-ow, nie sa zebrakami. Sami sobie nawazyli piwa i sami je pija. A jednoczesnie zazdroszcze wszystkim tym z Was, ktorzy nigdy w zyciu nie korzystali z kredytow, tym, ktorych stac na kino, samochod, pralke i telewizor. Nie podziwiam za to tych ktorych stac na wakacje do tego wszystkiego (bez kredytow), tych mi jest po prostu zal bo cale dnie spedzaja w pracy i albo nie maja dzieci i nie wiedza ile w zyciu traca albo maja dzieci wychowywane przez nianie i tym bardziej nie wiedza ile traca.
      • baba67 Re: Źle zadłużeni 17.05.11, 19:24
        To wszystko prawda, ale nie w tym rzecz. Nikt dziewczyny nie ocenia za to ze nie moze znalezc pracy i ratuje sie karta bo na chleb nie starcza. Ja tez mialam podobna sytuacje, nie tak bardzo dawno -nie chodzilo o chleb a o nowa (uzywana) lodowke i skorzystalam z karty.
        Sytuacja jest nastepujaca-facet traci prace a za kilka dni kupuja TV za 2000. W takiej sytuacji normalnie myslacy czlowiek (choc moze ja nieniormalna jestem?) ogranicza wydatki do min nawet jedzeniowe w granicach rozsadku do momentu zdobyc nowej pracy, a nie wchodzi w luksusowy kredyt. Znam rodzint gdzie oboje pracuja zarabiaja okolo sredniej a takiego sprzetu nie maja. jesli to nie jest ilustracja powiedzenia o defekacji to co jest?
    • brat_bro Pierwsze zdania reportażu są powalające 18.05.11, 16:26
      "Chyba tylko kobiety mają długi na głowie. Szukałem rozmówców wśród dwumilionowej rzeszy Polaków, którzy mają problem z długami. Nie znalazłem żadnego mężczyzny, tylko cztery kobiety" - to zdania powalają mnie, ale nie dlatego że mężczyzn to nie interesuje. Te zdania rujnują moje dotychczasowe opinie o dziennikarzach - że to zawód zaufania publicznego, bardzo ważny społecznie, że dziennikarze GW są rzetelni itp. Pytanie do autora czy przepytał te dwa miliony ludzi? Jak poszukiwał tych zadłużonych? Naprawdę tak trudno było znaleźć nie tyle faceta, ale małzeństwo, które ma problemy z długiem i które wspólnie podejmuje decyzje finansowe?
    • alfa.3 Źle zadłużeni 19.05.11, 11:39
      Przedstawiam "antologie" wpisow niejakeigo jasia (drugi nick janeks-dwa) ktore sa regularnie publikowane na lamach forum. Dziwi mnie bardzo, ze cenzura pozwal na ich umieszczenie i nie reaguje....

Autor: janeks-dwa 09.10.09, 17:07
      glopi polaczku antysemito ,co ma to wspolnego z Izraelem?????
      Autor: janeks-dwa 09.04.10, 21:21
      jestes glupim polaczkiem- antysemita
      Autor: janeks-dwa 09.04.10, 21:11
      jeszczejeden polaczek - bydlaczek sie odezwal
      Autor: janeks-dwa 26.09.09, 15:02
      w polaczkowie malo zydow a bardzo duzo antysemitow
      Autor: janeks-dwa 18.10.09, 23:01
      zapomiales dodac ze jestespolaczkiem kretynem
      Autor: janeks-dwa 05.03.10, 19:18

jeszcze jeden polaczek kretyn sie odezwal
      Autor: janeks-dwa 09.05.11, 11:57
      kazdy polski glupek ktory nie pisze na temat i nienawidzi USA dostanie jeden i tylko jeden lupek, pozdrowienia z Ameryki.
      Autor: janeks-dwa 27.04.11, 12:54
      polak.katolik. glupi . alkoholik
      Autor: janeks-dwa 12.03.10, 11
      glupi polaczku,ja znam 6 jezykow a ty ????
      Autor: janeks-dwa 06.03.10, 04:19
      polaczku, jestes idiota

Ubogie slownictwo, (maksimum 50 slow) bledy stylistyczne, gramatyczne , nie mowiac o zadnej zawartosci merytorycznej, braku syntezy, analizy komentowanych artykulow swiadczy o bardzo niskim poziomie umyslowym tego zydka. Przypuszczam, ze wiekszosc forumowiczow zgadza sie z moja opinia. Oczywiscie mozna go ignorowac,jest chamskim prowokatorem o niskim QI, najlepiej jednak byloby gdyby cenzura GW podjela odpowiednie srodki.
    • mordaprostaczka zły kredyt to kredyt splacony w terminie 20.05.11, 15:21
      Banki chętnie udzielają kredytów osobom, ktore nie są w stanie ich spłacić. Bo niespłacony kredyt wędruje po śmierci dłużnika na spadkobierców. Nawet jeżeli najbliższa rodzina spadek odrzuci, niejeden raz trafi taki zadłużony spadek na kogoś kto o niczym nie miał pojęcia i spadku nie odrzucił. Wtedy choćby w spadku przyjeło się tylko chulajnogę, jest się właścicielem chulajnogi i wszystkich dłogów, także tych z ZUS, US. i banków.
      I to jest odpowiedź, dlaczego banki tak łatwo rozdają kredyty. Zawsze przecież można niewypłacalnemu spadkobiercy zlicytować mieszkanie.
      • mordaprostaczka Re: zły kredyt to kredyt splacony w terminie 20.05.11, 15:25
        no tom pochulał ;)
    • bawarska Praca w warzywniaku hańbi panienkę z licencjatem, 21.05.11, 20:56
      która rozmnaża się jak królik żyjąc za pieniądze rodziców.
    • agamamm Źle zadłużeni 26.09.11, 14:13
      poczekajcie, rosyjski bank chce kupić bank w Polsce, tam nie będą chyba mieli problemu z długami,
      www.obserwatorfinansowy.pl/2011/09/23/rosyjski-sektor-bankowy-sbierbank-sprzedaz-polskich-bankow/
      windykacja i na Syberię, strach jest najlepszym motywatorem żeby nie mieć długów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka