czorny10 22.06.11, 10:57 Ale od ubiegłego miesiąca, dzieki ministrowi arłuko jest lepiej. duuuzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freeskawiniak Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 11:06 Pogadali,pogadali i się rozjechali ale najważniejsze że mamy dwóch ministrów którzy pracują na rzecz wykluczonych,niepełnosprawnych itd....... to wygląda tak przynajmniej w moich oczach . Zaliczam się się do tych 5 milionów nigdzie nie chodzę nie proszę o pomoc,dzień zaczynam od szukania pracy niestety bez sukcesów,staram się być nie "uciążliwym" dla systemu chociaż za ten system nadstawiłem kiedyś głowę,politycy robią wszystko ale dla swoich partykularnych interesów ich będę rozliczał po efektach a nie po klepaniu się po plecach i oblewaniu pomyjami,tylko czasem mi się śni że uczestniczę w marszu tych "uciążliwych" jak kto może na wózkach o kulach i laskach przy pomocy opiekunów taki marsz z wszystkich miast i pokazać rządzącym skalę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 11:35 Ja też nie dość, że stary, to na dodatekl jeszcze jestem niepełnosprawny z II gr.tzn.zakazem pracy. Skromna renta nie pozwala na związanie końca z końcem i muszę w tych warunkach radzić sobie tak jak potrafię.Jestem przez to narażony na dalekie od komfortu, ciężkie, codzienne zmaganie się z losem. Ciągle podwyższam swoje kwalifikacje w nadziei, że może wreszcie dostanę jakąś znośną pracę.O pracy, w której mógłbym się spełnić, nawet nie marzę.Powoli jednak moja nadzieja wyczerpuje się. A tu kolejni ministrowie i urzędnicy pochylajacy się nade mną i nic z tego dla mnie nie wynika poza obcinaniem środków na pomoc społeczną i mniejsze zapomogi z OPS - u. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 12:39 To kolejny przejaw naszej fantastycznej moralności. Jeżeli chodzi o aborcje to liczy się każdy, nawet najbardziej uszkodzony płód. Przecież życie ludzkie ma wartość bezwzględną. Wydawać by się mogło więc, że nasi niepełnosprawni mają jak pączki w maśle. A prawda jest taka, że życie ludzkie traci swą wartość zaraz po urodzeniu do zera. Pozdrwiam wszystkich obrońców :P Odpowiedz Link Zgłoś
easydobranocka Re: Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 13:34 Witam.Jestem osobą niepełnosprawną(chodzę w protezie i butach ortopedycznych).Utrzymuje się z niewielkiej renty.Dobrze samodzielności nauczył mnie pobyt w sanatorium w Świebodzinie.Jak widzę osoby na wózkach inwalidzkich.Wysokie krawężniki na ulicy,brak podjazdów w sklepach,brak podjazdów do urzędów,brak wind w blokach.Gdy oglądam filmy o niepełnosprawnych za granicą.To jestem zdziwiony,za granicą są podjazdy do różnych muzeów,windy w mieszkaniach.Opiekunowie dla osób na wózkach.W Polsce słyszałem w radiu w programie pierwszym audycji o osobie jeżdżącej na wózku.Miał opiekunkę ,która jemu pomagała.Gdy poszedł do urzędu,to urzędnik zwracał się do opiekunki.Niepełnosprawny musiał machać ręką i mówić urzędnikowi,że on tu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny.cukier Re: Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 14:19 Ja tego na prawdę nie rozumiem. Jestem osobą w pełni sprawną, ale w każdej chwili może się zdarzyć wypadek że tir najedzie mi na nogi... i co? Stracę tylko nogi a nie pół mózgu. Ja nie rozumiem, osoba na wózku jest dla mnie czymś normalnym. Nie wiem jak można myśleć inaczej, to zachowanie ludzi jakby osoba była nie w pełni zdrowa umysłowo (???????). Tak jakby mózg i inteligencja i cała wiedza ją nabyłam tkwiła nie w głowie a w sprawnych nogach i rękach (????). Tym bardziej zadziwiają mnie i wkurzają te wszystkie wysokie krawężniki, te wszędobylskie kluczyki do różnych wind/pomieszczeń/podjazdów, po cholerę to? Przecież osób niepełnosprawnych jest bardzo dużo. To powinno być ogólnie dostępne. Tak nie wiele potrzeba.. . Myślę że pewne osoby powinny obowiązkowo obejrzeć Drżące Ciało Almodovara, może im się klepki trochę poprzestawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 14:59 W każdym kraju europejskim leżącym na zachód od Odry i na północ od Bałtyku można spotkać na ulicy jakieś 10x więcej osób niepełnosprawnych niż w PL. I nikt nie robi z tego sensacji, oni po prostu SĄ. Na spacerze, na zakupach, na obiedzie w restauracji, na basenie, na uczelni, itd. itp. To pewnie dlatego, że w Polsce jest mniej niepełnosprawnych, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 15:36 pomagajcie niepelnosprawnymTO TACY LUDZIE JAK MY A NAS W KAZDEJ CHWILI LOS MOZE OBARCZYC TAKIMI SAMYMI PROBLEMAMI Odpowiedz Link Zgłoś
m1r4640 Rzeczpospolita niepełnosprawna 22.06.11, 15:45 szlag mnie trafia jak widze "niepelnosprawnego" sprawniejszego ode mnie ktory 100m robi w 10 sek a 8 schopdów pokonuje w dwa susy. I takiemu ja musze ustepowac miejsce do parkowania. Takich "niepelnosprawnych u mnie na osiedlu cojest co najmniej czterech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: Rzeczpospolita niepełnosprawna 25.06.11, 13:41 Ale tu mówimy o faktycznie ludziach niepełnosprawnych to raz, a po drugie "niepełnosprawny" to nie koniecznie oznacza niepełnosprawność fizyczną, to też np. zespół Downa (widoczny) lub autyzm (nie widoczny na pierwszy rzut oka) i oni mogą być całkiem sprawni fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mapokl PFRON w Lublinie 22.06.11, 15:55 Polecam odwiedzenie siedziby PFRON-u w tym miejscu. Stromy podjazd, niemożliwy do pokonania samodzielnie przez osoby na wózkach, bardzo wąskie drzwi wejściowe oraz drzwi do gabinetów(dodatkowo z progami). Skoro instytucja zajmująca się niepełnosprawnymi jest tak nieprzystosowana to co można wymagać od innych instytucji? Odpowiedz Link Zgłoś