aaannemarie 02.07.11, 23:35 Ciekawe, jak bardzo ludzie stronią od obcych i jak nie trudno to przełamać. Strasznie odbiegamy od reszty Europy jeśli chodzi o stosunek do innych nacji i nieznajomość ich świata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziapl1 Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 00:20 Nie jestem rasista ale uwarzam ze nie nalezalo dawac budowy ani Chinczykom ani Murzynom ale dac te inwestycje Izraelowi bo oni sa specjalistami od pracowania czyimi rekoma. Oni nawet potrafia wyciagac pieniadze golymi rekoma z ognia cudzymi rekoma. Autostrada byla .by gotowa w mig Odpowiedz Link Zgłoś
wolnemiastoursynow Re: Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 00:50 Madziu, jak ty pięknie swoim komentarzem komponujesz się z wydźwiękiem tego reportażu. Na pewno równie pięknie, jak jeden z bohaterów potrafisz opowiedzieć o sposobach krojenia szynki i równie pięknie pachniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Ale bałach z palca wyssany... :-) 03.07.11, 05:22 Artykuł tak poważnie brzmi nawet mnie zaangażował... aż do momentu w którym stoi: "Obcokrajowiec chętnie sięgał też po mleko, chleb, herbatniki, kruche ciasteczka." To o Chinczykach - no świetne to mleko. :) Autor drogi chyba nie wie zbyt wiele o tolerancji laktozy - no Chińczycy mają najmniejszą (przeszło 90% nie toleruje) nietorlerancję. Więc jeżeli któryś z nich chętnie sięgał też po mleko to w najlepszym przypadku jakiś typ, który lubi się obsr...... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Wskaźnik ksenotolerancji 08.07.11, 09:52 Czuć w wypowiedzi {Kosmosiki}: ...Autor drogi chyba nie wie zbyt wiele o tolerancji laktozy - no Chińczycy mają najmniejszą (przeszło 90% nie toleruje) nietorlerancję... ... wroga mleka jako takiego. A wystarczy, by Chińczyk był np. chińskim Ujgurem, nigdy nie przestał popijać mleka, a jego organizm nadal będzie wytwarzał laktazę i kiszki {Kosmosikowe} i chińskie bólu nie zaznają ani-ani. Do tej wsi powinny pojechać reporterskie kamery, a reportaż powinien być nadany zamiast południowego niedzielnego programu w TVP 1, którego nazwę zmilczę. Zaraz by wskaźnik tolerancji - na obcokrajowca w Polsce - wzrósł. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Chińczyk 03.07.11, 00:42 ciemnota gorsza niz 300 lat temu, ci ludzie chyba nie wiedza ze ziemia jest okraga. Pierwszy zalozony Internet do komputera bez klawiatury w 2020 roku u Soltysa w Lyszkowicach. A ci cichociemni to ponoc wies cala mowila przez 60 lat ze anioly z nieba spadly. Polski klimat zaglebie ciemnoty jakiej swiat nie widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Chińczyk 03.07.11, 01:41 Jaki zalosny obraz Polski wylania sie z tego artykulu. To tak jest naprawde w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Chińczyk 03.07.11, 02:56 tak jest naprawde w Polsce a jeszcze gorzej, trzymanie ludzi w ciemnocie zalezy bardzo kosciolowi i politykom bo im narod glupi tym lepszy. Prosze jedz na wies albo do malego miasteczka na pare miesiecy to zobaczysz dopiero poziom rodakow. Jedynie za PRLu ludzi zagoniono na sile do szkoly, ja znalem takie wiochy ze 80% wsi to byli analfabeci pamietajacy panszczyzne panska. Straszeni diablami ludzie bali sie chodzic po nocy ku radosci ksiedza dobrodzeja, pierwszy telewizor na wsi widzialem chyba 1973 roku ba lodowki na te wioche przybyly chyba dopiero z 10 lat temu. Prosze sprawdzic statystki ile Polska wies czyta gazet, czasopism, ksiazek to jest tragedia...Polska tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk 07.07.11, 20:15 wnec2005 napisał: > tak jest naprawde w Polsce a jeszcze gorzej, trzymanie ludzi w ciemnocie zalezy > bardzo kosciolowi i politykom bo im narod glupi tym lepszy. Prosze jedz na wie > s albo do malego miasteczka na pare miesiecy to zobaczysz dopiero poziom rodako > w. Jedynie za PRLu ludzi zagoniono na sile do szkoly, ja znalem takie wiochy ze > 80% wsi to byli analfabeci pamietajacy panszczyzne panska. Straszeni diablami > ludzie bali sie chodzic po nocy ku radosci ksiedza dobrodzeja, pierwszy telewiz > or na wsi widzialem chyba 1973 roku ba lodowki na te wioche przybyly chyba dopi > ero z 10 lat temu. Prosze sprawdzic statystki ile Polska wies czyta gazet, cza > sopism, ksiazek to jest tragedia...Polska tragedia. Po raz drugi napiszę:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Właśnie przez takie artykuły jak ten, przez takich ludzi jak Ty, wnec2005, wieś uważana jest nadal za zacofaną. To strasznie przykre. Pochodzę właśnie z tej miejscowości o której Pan Zabielski piszę z taką "życzliwością". Na początku bardzo się śmiałam wiedząc, kto jest kim i co mówił, natomiast potem po przemyśleniu sprawy poczułam się (i nie tylko ja) bardzo oburzona i sfrustrowana na stek bzdur i głupot mocno ponaciąganych do budowy świetnego artykułu o tym jako to ciemnota ze wsi panikuje przed Chińczykami, jak ich postrzega i jak tym samym postrzega cały świat. Szanowny wnec2005, zanim zaczniesz kogoś obrażać, wyzywać od ciemnot, zastanów się najpierw czy aby dziennikarze nie lubią naużywać i to całkiem sporo aby artykuł był poczytny. Gdzie leży miejscowość, skąd inąd bogata, bo należąca do Księstwa Łowickiego, gdzie internet mam już założony od 6 lat, gdzie znaczna część młodych osób studiuje na Uniwersytetach i przy okazji nie obrażaj Cichociemnych, jeśli nie wiesz kim byli, jak wszytko się odbywało i co ludzie o tym zdarzeniu mówią. Twoja ocena wnec2005 świadczy tylko o Tobie samym, że to Ty jesteś wyjątkowo ubogi i ciemny jeśli nie wiesz jak w dzisiejszym czasie żyje wieś. Ja, mieszkając teraz w mieście, stwierdzam ,że tam panuje znacznie większa ciemnota :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: Chińczyk 03.07.11, 11:15 czy tak naprawde jest w polsce? oczywiscie ze tak jest. smieszy mnie gdy ktos pisze ze na wasi jezdza naprawde fajne samochody. w miescie tez ale czesto takim wiesniakow sloma z butow wychodzi. a polskie wsie, gminy, miasteczka przedstawiaja niestety taki obraz jak w tym artykule, duza czesc spoleczenstwa nie ma pojecia jak to jest w warszawie ,a co dopiero w chinach i jak takich chinczykow traktowac. na wsi polskiej jak o kims mowia ze mieszka w warszawie to jednoczesnie ze jest gosc i 'ten to sie ustawil'. ludzie na wsi maja swiadomosc ze miejsce w ktorym mieszkaja to wlasnie 'wiocha' a wyjazd do miasta wojewodzkiego to juz wyprawa. oczywiscie nie mam na mysli wszystkich mieszkancow wsi, ale 80% przedstawia taki wlasnie obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk 07.07.11, 20:17 tuli_pan napisał: > czy tak naprawde jest w polsce? oczywiscie ze tak jest. smieszy mnie gdy ktos p > isze ze na wasi jezdza naprawde fajne samochody. w miescie tez ale czesto takim > wiesniakow sloma z butow wychodzi. a polskie wsie, gminy, miasteczka przedstaw > iaja niestety taki obraz jak w tym artykule, duza czesc spoleczenstwa nie ma po > jecia jak to jest w warszawie ,a co dopiero w chinach i jak takich chinczykow t > raktowac. na wsi polskiej jak o kims mowia ze mieszka w warszawie to jednoczesn > ie ze jest gosc i 'ten to sie ustawil'. > ludzie na wsi maja swiadomosc ze miejsce w ktorym mieszkaja to wlasnie 'wiocha' > a wyjazd do miasta wojewodzkiego to juz wyprawa. > oczywiscie nie mam na mysli wszystkich mieszkancow wsi, ale 80% przedstawia tak > i wlasnie obraz. To strasznie przykre, że tak myślisz o wsi tuli_pan. Właśnie przez takie artykuły jak ten, przez takich ludzi jak Ty wieś uważana jest nadal za zacofaną. To strasznie przykre. Pochodzę właśnie z tej miejscowości o której Pan Zabielski piszę z taką "życzliwością". Na początku bardzo się śmiałam wiedząc, kto jest kim i co mówił, natomiast potem po przemyśleniu sprawy poczułam się (i nie tylko ja) bardzo oburzona i sfrustrowana na stek bzdur i głupot mocno ponaciąganych do budowy świetnego artykułu o tym jako to ciemnota ze wsi panikuje przed Chińczykami, jak ich postrzega i jak tym samym postrzega cały świat. Szanowny tuli_pan, zanim zaczniesz kogoś obrażać, wyzywać od ciemnot, zastanów się najpierw czy aby dziennikarze nie lubią naużywać i to całkiem sporo aby artykuł był poczytny. Gdzie leży miejscowość, skąd inąd bogata, bo należąca do Księstwa Łowickiego, gdzie internet mam już założony od 6 lat, gdzie znaczna część młodych osób studiuje na Uniwersytetach i przy okazji nie obrażaj Cichociemnych, jeśli nie wiesz kim byli, jak wszytko się odbywało i co ludzie o tym zdarzeniu mówią. Twoja ocena tuli_pan świadczy tylko o Tobie samym, że to Ty jesteś wyjątkowo ubogi i ciemny jeśli nie wiesz jak w dzisiejszym czasie żyje wieś. Ja, mieszkając teraz w mieście, stwierdzam ,że tam panuje znacznie większa ciemnota :) Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Chińczyk 03.07.11, 13:56 Jest jeszcze gorzej ! ! ! Na wsi, " Tubylcy " mają bardzo wąziuteńki horyzont. I do tego klapki na oczach... . Świat ograniczony właściwie do jednego - co powiedzą LUDZIE ? ? ? Artykuł przekomicznie ironiczny ;) " Znają telewizyjne seriale i kolorowe gazety. " To ci dopiero nieskalane źródło absolutnej wiedzy ! Ile dzieci ma naprawdę Grażynka z Klanu ? Ilu kochanków Doda ? Smutne... Niestety, prawdziwe !!! Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk 07.07.11, 21:16 greges58 napisał: > Jest jeszcze gorzej ! ! ! > Na wsi, " Tubylcy " mają bardzo wąziuteńki horyzont. > I do tego klapki na oczach... . > Świat ograniczony właściwie do jednego - co powiedzą LUDZIE ? ? ? > > Artykuł przekomicznie ironiczny ;) > " Znają telewizyjne seriale i kolorowe gazety. " > To ci dopiero nieskalane źródło absolutnej wiedzy ! > Ile dzieci ma naprawdę Grażynka z Klanu ? > Ilu kochanków Doda ? > > Smutne... > Niestety, prawdziwe !!! > > Pozdrawiam ^ ^ > Grzesiek Oczywiście NA WSI maja takie wąskie horyzonty, że widzą tylko kawałek swojego pola =D itp. Przykre to ale to ludzie tacy jak TY mają mega wąskie horyzonty myśląc, że tak się dzieje na wsi, na każdej i na tej o której artykuł to już w ogóle!!! Kur...przyjedź tu i zobacz jak jest!!!!! potem oceniaj, osądzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
komarrek Re: Chińczyk 03.07.11, 07:46 Czytasz artykuły i masz takie pojęcie o świecie jakie wbije Ci do głowy dziennikarz. Podjedź kiedyś w te okolice i zobacz jakimi autami ludzie jeżdżą. Ostatnio byłem tam chyba 2 lata temu i nie widziałem żadnych hord psów (za to sporo zajefajnych samochodów, jakich nie widuję za często w swoim 50 tyś mieście) ale kto wie może dzisiaj są... Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk 07.07.11, 20:14 Właśnie przez takie artykuły jak ten, przez takich ludzi jak Ty, wnec2005, wieś uważana jest nadal za zacofaną. To strasznie przykre. Pochodzę właśnie z tej miejscowości o której Pan Zabielski piszę z taką "życzliwością". Na początku bardzo się śmiałam wiedząc, kto jest kim i co mówił, natomiast potem po przemyśleniu sprawy poczułam się (i nie tylko ja) bardzo oburzona i sfrustrowana na stek bzdur i głupot mocno ponaciąganych do budowy świetnego artykułu o tym jako to ciemnota ze wsi panikuje przed Chińczykami, jak ich postrzega i jak tym samym postrzega cały świat. Szanowny wnec2005, zanim zaczniesz kogoś obrażać, wyzywać od ciemnot, zastanów się najpierw czy aby dziennikarze nie lubią naużywać i to całkiem sporo aby artykuł był poczytny. Gdzie leży miejscowość, skąd inąd bogata, bo należąca do Księstwa Łowickiego, gdzie internet mam już założony od 6 lat, gdzie znaczna część młodych osób studiuje na Uniwersytetach i przy okazji nie obrażaj Cichociemnych, jeśli nie wiesz kim byli, jak wszytko się odbywało i co ludzie o tym zdarzeniu mówią. Twoja ocena wnec2005 świadczy tylko o Tobie samym, że to Ty jesteś wyjątkowo ubogi i ciemny jeśli nie wiesz jak w dzisiejszym czasie żyje wieś. Ja, mieszkając teraz w mieście, stwierdzam ,że tam panuje znacznie większa ciemnota :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Za sanacji bylo chyba lepiej 03.07.11, 01:48 z artykulu przebija obraz mentalnosci 3 swiata, ludzi prymitywnych, analfabetow wiejskich, ktorzy zaiste jedno co w zyciu widzieli, co odbiega od ich stereotypu to "chinczyk". I wiecej w zyciu chyba juz ani nie poznaja, ani nie zobacza. Chinczyk, ktorem laskawe wsioki pozwolily przybyc i budowac im droge :-)))))))))))))) A Chiny moga wykupic taka ich wies, z podrecznej kasy. Smichu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Za sanacji bylo chyba lepiej 03.07.11, 03:03 dlatego wasyluzly w Polsce mozna krecic dobre lody na ciemnocie, wielebny kosciolek, Rydzyk i Kaczynscy ci wykurzystuja ciemne masy na maksa i kasa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: Za sanacji bylo chyba lepiej 03.07.11, 09:11 wasylzly napisał: > z artykulu przebija obraz mentalnosci 3 swiata, ludzi prymitywnych, analfabetow > wiejskich, > -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Tak, ta wiocha nie moze rownac sie ze Stolica. Kilka lat temu przyjechal do Warszawy Murzyn, ktory zakazil zaraza AIDS kwiat polskiej inteligencji- kilkadziesiat studentek i kilka pracownic Gazety Wyborczej. Stosunki byly odbytowe i dziewczyny pokazaly, ze nie sa rasistkami , i w imie proletariackiego internacjonalizmu nabawily sie smiercionosnej choroby. Czy ktos wie, ile z nich jeszcze zyje ? Komorowski powinien je odznaczyc Orderem Polonia Restituta !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Za sanacji bylo chyba lepiej 07.07.11, 20:22 wasylzly napisał: > z artykulu przebija obraz mentalnosci 3 swiata, ludzi prymitywnych, analfabetow > wiejskich, ktorzy zaiste jedno co w zyciu widzieli, co odbiega od ich stereo > typu to "chinczyk". I wiecej w zyciu chyba juz ani nie poznaja, ani nie zobacza > . > > Chinczyk, ktorem laskawe wsioki pozwolily przybyc i budowac im droge :-)))))))) > )))))) A Chiny moga wykupic taka ich wies, z podrecznej kasy. > > Smichu warte. > Byłeś kiedyś na wsi, że tak pierd.... i wiesz co to jest nadużycie dziennikarskie? Niestety po tym artykule w "DF" żywię ogromny żal do wyborczej, że tak opisuje rzeczy, wieś, przyczyniając się tym samy, że szacowne mieszuchy utrwalają sobie taki obraz wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Spójrzmy na siebie: "Chińczyk lepszy od asfaltu" 03.07.11, 04:58 Bardzo wymowny artykul, ktory da nam (mam taka nadzieje) wiele do myslenia. Ksenofobia i rasizm ( o homofobii przy innej okazji) sa w Polsce nadal bardzo rozpowszechnione. Mam w Nowym Jorku wspanialego przyjaciela rodem z Wloclawka o spolszczonym nazwisku Zlotogórski. Jest polskim zydem. Mowi przepiekna polszczyzna. Swobodnie cytuje z pamieci Mickiewicza, Slowackiego, Norwida, Galczynskiego, Jasnorzewska...Leca. Po przymusowej emigracji z PRL-u po roku 1968 jako niedoszly magister filologii polskiej przywiozl ze soba do Stanow to co (jak sam podkreslil) bylo dla niego najcenniejsze: swoja rodzinna biblioteke. Gdy ujrzalem jego kolekcje oniemialem to li z zachwytu , to li ze wstydu...mial on wiecej pozycji klasyków polskiej literatury pieknej niz wszyscy moi amerykanscy znajomi polskiego pochodzenia razem wzieci (wlaczajac w to mój wlasny ksiegozbiór). Mieszkam od lat za granica i z wielkim bolem wywolanym gleboka troska o wizerunek Naszej Ojczyzny w swiecie czytam w polskich publikatorach ksenofobiczne “werbalne rozwolnienie” serwowane zazwyczaj przez osobników z patologicznymi klerykalno-nacjonalistycznymi odchyleniami. Odczytuje ich “wypowiedzi” jako nieudolna i rozpaczliwa proba leczenia sie z gleboko zakorzenionych wschodnio-europejskich a moze zachodnio-azjatyckich , slowianskich kompleksow. O ich intelektualno-moralnym wymiarze nie warto nawet wspominac. A moze wy pseudopatrioci spod znaku Jankowskiego i Rydzyka powinniscie przeprosic naszych zydowskich wspólobywateli za “szmalcowników”, za Kielce, Jedwabne i równiez za to za nie staneliscie w ich obronie w 1968. Za naszych bogobojnych chlopow, ktorzy po zakonczeniu niedzielnej mszy swietej przeistaczaja sie w hieny cmentarne bezczeszczac miejsca masowej zaglady polskich i europejskich zydow. Czy nie powinniscie sie wstydzic za tych polskich “intelektualistów”, dla ktorych twórczosc wielkich polskich poetów Juliana Tuwima i Boleslawa Lesmiana “smierdziala czosnkiem” ? Za urzedowy zakaz wychowywania polskich dzieci największemu polskiemu pedagogogowi Januszowi Korczakowi. Dlaczego nigdy nie wspominacie o sanacyjnym (ND-ckim) apartaheidzie na polskich uczelniach II RP ? Jak mozna nie wstydzic sie za Polakow, którzy pamietajac o Bermanach i Rozanskich celowo zapominaja o 160000 zolnierzy Kampanii Wrzesniowej wyznania mojzeszowego, gwiazdach Dawida na nagrobkach cmentarzy wojskowych zolnierzy polskich pod Narvikiem, Falaise, Tobrukiem czy Monte Cassino. W mogilach Katynia spoczywaja polscy oficerowie pochodzenia zydowskiego. Od dziecinstwa mamy wbudowywana swoista ksenofobicznej liste ras czy grup narodowosciowych ktorym uczy sie nas nie ufac czy nawet nienawidziec. Znajdujemy na tej liscie nie tylko osoby pochodzenia zydowskiego. Sa tam nasi najblizsi sasiedzi: “szwaby”, “pepiki”, “kacapy/ruscy” , ”cyganie” i egzotyczni przybysze z daleka jak “czarnuchy” i “zoltki”. Pamietam z dziecinstwa , ze nawet okreslenie “ukrainiec” mialo u Polakow bardzo wyrazne negatywne/wrogie skojarzenie. W 1984 spotkalem bylych dzialaczy robotniczej Solidarnosci, którzy po stanie wojennym ze wszystkich mozliwych krajów przyjmujacych emigrantów wybrali rasistowska RPA gdzie dokladnie w tym samym czasie stary Nelson Mandela dogorywal w wiezieniu. Szybko sie urzadzili i oczywiscie “kontynuowali” swoja walke o wolnosc, równosc i sprawiedliwosc spoleczna ze swoich posiadlosci otoczonych drutem kolczastym i czarnoskora pomoca domowa, ktorej zrzeszanie sie w zwiazkach zawodowych bylo zabronione. Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza”. Na pozegnanie polecilem im slynna ksiazke “Jadro ciemnosci” napisana przez naszego wielkiego Ziomka Jozefa Korzeniowskiego. Oto co nam dzisiaj zostalo z etosu robotniczej solidarnosci i naszej “chrzescijanskiej moralnosci”... Ale czemu ja sie wlasciwie czepiam ?...Przeciwstawienie sie grzechowi niewolnictwa nigdy nie bylo biblijnym priorytetetem ... Moze na zakonczenie wspomnijmy Nigeryjczyka Maxwella, który - tak jak wielu Polaków -opuscil ojczyste strony w poszukiwaniu lepszego zycia. Policja demokratycznej i praworzadnej RP zastrzelila go w imie chrzescijanskiej milosci do blizniego zapewne tylko dlatego, ze nie kopal pilki tak dobrze jak doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji Emmanuel Olisadebe. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Spójrzmy na siebie: "Chińczyk lepszy od asfaltu" 03.07.11, 05:06 Dedykuje moj powyzszy komentarz Pani "Madzipl" i Rodakom podobnie myslacym...no coz Rodakow sie nie wybiera...to raczej oni nas "wybieraja"....decydujac za nas kto jest tym "prawdziwym Polakiem" a kto nim nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
derwisz1970 Tow_Rydzyk -plagiator i psychol :) 03.07.11, 18:17 Betyy odkryła ,,Tow_Rydzyk -to śmieszny palgiator i głupek,co nie potrafi sam nic napisać - jest intelektualna miernota ,która ściąga po internecie różne komentarze i wpisuje je niby swoje - powinien siebie leczyć lub ktoś go musi podać do sądu za naruszenie praw autorskich. Popatrz sobie: www.seo.interaktywny.slask.pl/?p=31243 Lub linki forum.gazeta.pl/forum/w,902,126352251,126356968,Katastrofa_smolenska_klasyczny_symbol_polactwa_.html i moje123kroki.blox.pl/2011/04/o-smolensku.html" Fajne ? jak biedni, puści i chorzy na wielkośc ludzie próbują zaistnieć :) Najbardziej bawi,że tak długi tekst jest bezbłedów,a późniejszy komentarz z dwoma zdaniami...jakby go pisał pewien Pan na K. :) Może go rzeczywiście ktoś poda do sądu- tym bardziej,że juzotwarcie przypisuje sobie autorstwo tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Tow_Rydzyk -plagiator i psychol :) 04.07.11, 03:27 a co ty taki szpieg? Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec Re: Tow_Rydzyk -plagiator i psychol :) 07.07.11, 11:34 Czemu uważasz, że tow_rydzyk ukradł ten post? Wg mnie nic na to nie wskazuje. Sam prowadzę 2 blogi i piszę na różnych forach. Zdarza mi się ten sam tekst opublikować w różnych miejscach pod różnymi nickami. Okradam sam siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
wezyronly Re: Spójrzmy na siebie: "Chińczyk lepszy od asfal 03.07.11, 09:11 tow-rydzyk - znakomity test, gratuluje. Niestety, to jest prawdziwy obraz naszego kraju. Wiele lat pracowałam w wiejskiej szkole - obraz intelektualny młodziezy, który jest przecież odzwierciedleniem domu - jest przerażający... Także nietolerancja w stosunku do jakiejkolwiek inności - czy to narodowej czy innej - zaskakiwała. cytowanie z pamięci ... kogokolwiek, literatura, księgozbiór czytałam te zdania jak bajkę. Niestety... Zaraz po 1989 roku stwierdziłam, że polityką oraz gospodarką w Polsce powinni się zająć Żydzi i Niemcy. Tak się nie stało. No i co mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Uelkom tu Poulend - Anno Domini 2011 03.07.11, 09:36 wezyronly napisała: > tow-rydzyk - znakomity test, gratuluje. Niestety, to jest prawdziwy obraz nasze > go kraju. Wiele lat pracowałam w wiejskiej szkole - obraz intelektualny młodzie > zy, który jest przecież odzwierciedleniem domu - jest przerażający... Także nie > tolerancja w stosunku do jakiejkolwiek inności - czy to narodowej czy innej - z > askakiwała. cytowanie z pamięci ... kogokolwiek, literatura, księgozbiór czytał > am te zdania jak bajkę. Niestety... Zaraz po 1989 roku stwierdziłam, że polityk > ą oraz gospodarką w Polsce powinni się zająć Żydzi i Niemcy. Tak się nie stało. > No i co mamy? Droga Rodaczko, Dziekuja za tak pozytywny i uzupelniajacy odzew. Cieszy mnie ze sa jeszcze w Naszym Kraju ludzie o szerokich horyzontach intelektualnych i moralnych, ktorzy rozumieja intencje mojego bardzo emocjonalnego komentarza, za ktory oczywiscie nikogo nie mam zamiaru przepraszac. Przyznam sie, ze pisalem ten artykul z wielkim bolem ale i z nie mniejszym wspolczuciem dla milionow Naszych Rodakow w Kraju, ktorzy podzielaja moje opinie. To prawda ze w moim komentarzu jest sporo autoironii ale i sporo milosci do Ojczyzny, ktora tu w USA jest nadal przedmiotem drwin i kawalow (Polish jokes). Lacze najserdeczniejsze pozdrowienia, tow_rydzyk - Nowy Jork P.S. Pani wpis doskonale mozna podsumowac ponizszym zdjeciem. Oto obraz "cywilizacyjnego postepu" i feudalnej mentalnosci nadal dominujacej na polskiej prowincji w pierwszej dekadzie 21 wieku.... img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Re: Spójrzmy na siebie: "Chińczyk lepszy od asfal 03.07.11, 18:48 Dlaczego nigdy nie wspominacie o sanacyjnym (ND-ckim) apartaheidzie na polskich uczelniach II RP ? Takie same, jeśli nie gorsze obowiązywały na świetlanym zachodzie A to Polska właśnie po wypadkach październikowych w Rosji wystawiła paszporty na gębę ok 2000000 ludzi bez zaglądania w bieliznę Nie mówiła jak prezydentowa USA o brudzie dzieci ze statków uciekinierów spod nazizmu Więcej wiedzy to więcej dumy ze swego pochodzenia A tak propos jak ten przyjaciel zdołał ocalić rodzinną bibliotekę? Szanse na to były niewielkie Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Re: Spójrzmy na siebie: "Chińczyk lepszy od asfal 03.07.11, 18:53 Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza” To spojrzyj na PKB RPA za ostatnie 20 lat zapytaj obywateli RPA o ich opinię Kchosa na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Dlaczego za agentami nie latają i nie wołają: Dziw 03.07.11, 06:53 ka ??? Bo już przywykli to tego dziwactwa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Chodzi oczywiście o agentów w sukienkach !!!!!!!!! 03.07.11, 07:02 Z watykanika i jednego z Senatu - piesiewicza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dio62 drodzy łyszkowiczanie nie martwcie się o swoje kob 03.07.11, 07:31 iety na pewno żadna z nich nie zaszła w ciąże z Chińczykiem który jest przyzwyczajony do tego ,że kobiety mają cipkę wszerz {tak mają Chinki),chłopie łyszkowicki czy byś był w stanie bzykać taką kobietę? Odpowiedz Link Zgłoś
komarrek Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 07:51 Jak zwykle dezinformacja dziennikarska. Ludzie czytają o okolicznych wsiach i myślą sobie że tak jest w Łyszkowicach. Tylko dziwnym trafem większość z tego jest o okolicznych miejscowościach, a nie samych Łyszkowicach. Łyszkowice to miasto, malutkie ale miasto, z którego jest niedaleko do Łowicza, Skierniewic czy Łodzi. Ludzie dojeżdżają do pracy. Kiedy byłem tam ostatnio (jakieś 2 lata temu) widziałem sporo fajnych samochodów i nie widziałem żadnej "psiej hordy". No ale pan dziennikarz pewnie wie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
eagle1900 Re: Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 08:36 bo jak ma ma fajny samochód to jest cywlizowany...weź się lecz, albo jedź do Dubaju Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk szybko się starzeje 07.07.11, 21:22 eagle1900 napisała: > bo jak ma ma fajny samochód to jest cywlizowany...weź się lecz, albo jedź do Du > baju Jak nie wiesz o co chodzi "komarrkowi" to nie musisz od razu być taki - właśnie - ciemnotowaty! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Polska Prymitywna i Zacofana... 03.07.11, 08:32 Napisać "250 Azjatów" to to samo co napisać "250 Murzynów". Uczcie się dobrych manier, kundle polskie! Odpowiedz Link Zgłoś
krzycza Dziennikarstwo gabinetowe, czyli artykuł wymyślony 03.07.11, 08:56 "Obcokrajowiec [Chińczyk] chętnie sięgał też po mleko, chleb, herbatniki, kruche ciasteczka." Jak dobrze ktoś zauważył u góry, Chińczycy (95%) nie mogą pić mleka. To się nazywa "dziennikarstwo gabinetowe" - zamiast zużywać pieniądze na wywiad na miejscu, najłatwiej cudzą relację zmyślić. Szkoda tylko, że oprócz długopisu nie ma się minimum wiedzy o tym, co się opisuje, a ma się tylko CEL zdefiniowany na samym początku - pokazać polski zaścianek, głupotę itp. Ale oczywiście jako że gafy polityków naświetlają media, a gafy dziennikarzy nikt (vide Durczok razy kilka w ostatnim czasie), toteż mało kto nawet to zauważy. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Dziennikarstwo gabinetowe, czyli artykuł wymy 03.07.11, 09:22 krzycza napisał: > "Obcokrajowiec [Chińczyk] chętnie sięgał też po mleko, chleb, herbatniki, kruch > e ciasteczka." > > Jak dobrze ktoś zauważył u góry, Chińczycy (95%) nie mogą pić mleka. To się naz > ywa "dziennikarstwo gabinetowe" - zamiast zużywać pieniądze na wywiad na miejsc > u, najłatwiej cudzą relację zmyślić. Szkoda tylko, że oprócz długopisu nie ma s > ię minimum wiedzy o tym, co się opisuje, a ma się tylko CEL zdefiniowany na sam > ym początku - pokazać polski zaścianek, głupotę itp. Ale oczywiście jako że gaf > y polityków naświetlają media, a gafy dziennikarzy nikt (vide Durczok razy kilk > a w ostatnim czasie), toteż mało kto nawet to zauważy. Dokładnie. Najsmutniejsze jest, że ludzie niby wykształceni, mieszkający w dużych miastach, uważający się za inteligentnych, otwartych, myślących samodzielnie, czytają takie artykuły i przyjmują je bezkrytycznie, wyrabiając sobie fałszywy obraz otaczającego ich świata i siebie samych. Odpowiedz Link Zgłoś
smutnybelg Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 10:14 Reportaz napisany z duza ironia, przesmiewczy. Autor porobuje sie wylansowac na przyjezdzie Chinczykow do Polski i obsmiewac ich. A jesli glupota tych wiesniakow polskich to fakt, to mi wstyd. Jednak to my jestesmy wiesniaki i brudasy, nie "zolte jaja". Okropny reportaz, pelen chamskiej ironii. Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk szybko się starzeje 07.07.11, 21:40 I wszyscy potem myślą, że tak jest na wsi!! Zwłaszcza mieszczuchy, którym wydaje się, że są bardziej ucywilizowani żyjąc w brudnych, zanieczyszczonych miastach. HA HA HA Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 14:00 aaannemarie napisała: Ciekawe, jak bardzo ludzie stronią od obcych i jak nie trudno to przełamać. Strasznie odbiegamy od reszty Europy jeśli chodzi o stosunek do innych nacji i nie znajomość ich świata. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Obawiam sie ze Polak nie zna do konca wlasnego swiata w ktorym zyje, po 50 latach zycia w inkubatorze komunistycznym i 20 latach chaosu katopostkomunistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Re: Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 19:13 zainteresowania kulturalne,społeczne warunkuje pełny brzuch. Wątpiącym zalecam eksperyment. Wyjścia z domu bez śniadania z monetą 5 zł w garści. I po całym dniu głodówki zakup po godzinie szesnastej : a) bułki i napoju b) prasy np: GW A popularne za komuny klubokawiarnie poznikały to samo dotyczy bibliotek pozostały afiliowane przy szkołach. Na miejscu pozostała w sklepikach pras najtańsza do 2 zł z tyg. kobieca jedynie. Kto starszy to pamięta za komuny te kolejki przed kioskami za dziennikami pytanie czyja wina? Wina naszych elyt ostatniego 20 lecia. A koronym przykładem jest relacja cen książek do ceny wódki Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 14:19 wsi spokojna, wsi wesoła, wsi ciemna. Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk szybko się starzeje 07.07.11, 21:37 Wszyscy uparli się na ciemnotę wsi bijącą z tego artykułu. To przykre ale bardzie bije ciemnota od Was (rozumiem mieszczuchów), którzy bezkrytycznie przyjmują artykuły Wyborczej. A ta w celu większego zainteresowania napisał co chciała, wymyślając cześć wiadmości (bo niektórzy z przedstawionych osób udzielali wywiadu ale nie Wyborczej tylko zupełnie innej gazecie), dodając "coś" jeszcze od siebie aby pogląd "ciemnej wsi" nadal utrzymywał się u takich buraków ja Ty alpepe i wielu innych :) Jestem ze wsi i wiem jak jest. Może niech wypowiadają się Ci co tam właśnie mieszkają a nie zasrane, brudne mieszczuchy co nie potrafią nawet segregować śmieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Chińczyk szybko się starzeje 03.07.11, 19:27 W Łyszkowicach winią za Tuska i Unię, że Chińczycy przestali budować autostrad. Bo mało wiedzą , . Elyty ostatniego 20-lecia tolerują przestępcze procedury w budownictwie i gospodarce, cały świat wie że w Polsce można nie płacić głupim, ufnym podwykonawcom. To i kitajce się z wiedzieli i nacięli bo frajerzy już zbankrutowali. A pseudo premier Donald się dziwi że nic nie może zbudować o czasie. Wystarczy zlikwidować nawisy płatnicze, wyznaczyć dwudniowy termin płatności za wykonane usługi czy dostarczony towar. Obligatoryjnie ściągać długi zaległe przez koncerny wobec polskich firm. W ciągu roku PKB wzrósłby powyżej tych magicznych 10%. Ale Tusk ze swą koterią ,sitwą jest albo za głupi, bezradny albo mu taka sytuacja pasuje. Ja stawiam na to trzecie,ze względu na chucpę ze stoczniami- miejsce pochodzenia naszego ersatzu tj. premiera Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Ersatz premier to tylko finis coronat opus... 03.07.11, 21:03 ...Zniszczenie konkurencyjnego dla Niemiec polskiego przemysłu okrętowego przygotowywane było od czasów, kiedy ten lacks ersatz jeszcze w krótkich spodenkach po kaszubsku szprechał... Nie on dostałby to zadanie, to inny. Mało u nas folksdojczów? gnago napisał: > W Łyszkowicach winią za Tuska i Unię, że Chińczycy przestali budować autostrad. > > Bo mało wiedzą , > . Elyty ostatniego 20-lecia tolerują przestępcze proce > dury w budownictwie i gospodarce, cały świat wie że w Polsce można nie płacić g > łupim, ufnym podwykonawcom. To i kitajce się z wiedzieli i nacięli bo frajerzy > już zbankrutowali. A pseudo premier Donald się dziwi że nic nie może zbudować o > czasie. Wystarczy zlikwidować nawisy płatnicze, wyznaczyć dwudniowy termin pła > tności za wykonane usługi czy dostarczony towar. Obligatoryjnie ściągać długi z > aległe przez koncerny wobec polskich firm. W ciągu roku PKB wzrósłby powyżej ty > ch magicznych 10%. Ale Tusk ze swą koterią ,sitwą jest albo za głupi, bezradny > albo mu taka sytuacja pasuje. Ja stawiam na to trzecie,ze względu na chucpę ze > stoczniami- miejsce pochodzenia naszego ersatzu tj. premiera Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk szybko się starzeje 07.07.11, 21:30 aaannemarie napisała: > Ciekawe, jak bardzo ludzie stronią od obcych i jak nie trudno to przełamać. Str > asznie odbiegamy od reszty Europy jeśli chodzi o stosunek do innych nacji i nie > znajomość ich świata. Pisząc to pytanie zastanowiłaś się na temat artykułu? Przyjmujesz wszystkie treści bezkrytycznie? Jasne, ja tez tak zawsze myślałam, aż do tej publikacji. Zamurowało jak dziennikarz opisał łyszkowicką rzeczywistość i ludzi, jak zgarnął wiadomości z drugiej ręki. Dosłownie, bo niektórzy z wymienionych osób, nie udzielali Wyborczej wywiadu tylko Gościowi Niedzielnemu!!!! Wiem, bo pochodzę z tej miejscowości :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Chińczyk szybko się starzeje 09.07.11, 14:27 nie moge uwierzyc iz dziennikarz uzyl okreslenia 'skosnooki'. wszedzie na swiecie jest to uznawane za okreslenie bardzo rasistowskie. WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
balla_dyna Chińczyk szybko się starzeje 12.07.11, 11:18 Jak dobrze, że przeczytałam reportaż p. Zabielskiego, ponieważ do tej pory byłam przekonana, że Łyszkowice to kompletnie inna miejscowość! Sądziałm, że koncern farmaceutyczny i kilka prężnie działających przedsiębiorstw prywatnych daje pracę kilkuset ludziom oraz spore wpływy z podatków gminie. A tu brud, smród i ubóstwo, zgraje rasistów i tabuny nastolatek pragnących, pierwszej w życiu, czekolady od zagranicznych robotników. No i obowiązkowo, wina Tuska. To się staje nudne... Odpowiedz Link Zgłoś
sysynia1 Re: Chińczyk szybko się starzeje 12.07.11, 20:22 Zastanów się co piszesz !!!!???? Sama jesteś brudną, zasmrodzoną rasistką - jak innych tak nazywasz. Jesteście mega ograniczonymi ludźmi, opierającymi swoje życiowe poglądy na jakimś tam wyimaginowanym i specjalnie przerobionym artykule w DW <żal> Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Rzecz wcale nie dotyczy wsi 12.07.11, 11:25 Jest gorzej - rzecz dotyczy całego tego zapyziałego kraju. Narodu w 90% złożonego z chłopów pańszczyźnianych, siłą oderwanych od pługa dopiero za PRL-u... Odpowiedz Link Zgłoś
mhnowak2702 Re: Rzecz wcale nie dotyczy wsi 14.07.11, 10:27 Masz może i rację, ale niestety nic z tego nie wynika. Można się wkurzyć, ja też się wkurzam na przeróżne zachowania Polaków, ale trzeba też zaakceptować. Z faktami się nie dyskutuje- one po prostu są. Sprawy dzieją się powoli, ale mam już sporo lat i widzę, że idzie ku lepszemu. Jako obywatel mam jeszcze kartę wyborczą i płacę podatki oraz staram się jak najrzetelniej wykonać moją robotę,aby ktoś mógł ja docenić. That's it! Odpowiedz Link Zgłoś