Dodaj do ulubionych

Letnie paradoksy

20.07.11, 11:48
Nie jestem profesorem (jak Staniszkis) a z naglowkow w Gazecie wiem o czym bedzie artykul.
W dzisiejszej Gazecie zobaczylem tytul:Kretacz jest kretaczem,tylko z tytulu wiedzialem,ze bedzie o Kaczynskim. Szkoda ze nie jezdze pociagiem. Moglbym sie dorobic tytulu profesora.
Obserwuj wątek
    • sharn1 Ktoś tu kręci 20.07.11, 12:13
      Zadłużenie Polski już dawno przekroczyło 55% o czym pan Gadomski bardzo dobrze wie. Minister Rostowski stosuje sztuczki księgowe przekładając zobowiązania państwa z kieszeni do kieszeni, czyli de facto fałszuje nasz wynik finansowy. O tym pan Gadomski także bardzo dobrze wie. Dynamika wzrostu polskiego zadłużenia jest ogromna i wielorotnie wyższa niż dynamika wzrostu zadłużenia Grecji kilka lat temu. O czym pan Gadomski także wie.

Podsumowując jeśli o tym wszystkim pan Gadomski wie (zakładam w ciemno, bo nie przypuszczam iż brałby się za ekonomię takich rzeczy nie wiedząc) zwyczajnie łże. Dlaczego i po co inteligentny czytelnik sam sobie odpowie.
      • maxik-g A ja uwaRZam, RZe to ty łżesz. 20.07.11, 13:43
        • janek-007 R.Ziemkiewicz ma jednak racje w tym co napisał... 20.07.11, 19:14
          R.Ziemkiewicz ma jednak racje w tym co napisał w swoim tekście "Nasze wielkie greckie zapusty". Nie podobało mi się natomiast to w teksie RAZ ze jakkolwiek diagnoza jest trafna to jednak RAZ nie idzie dalej i nie szuka przyczyn takiego czy innego stanu rzeczy w Polsce i w polskim społeczeństwie. Wiedzieć coś to jedna sprawa a rozumieć przyczyny takiego czy innego stanu rzeczy to inna. Można młócić ten sam temat w te i w tamta stronę a nawet i w poprzek ale jak się nie zidentyfikuje przyczyn nawet jeżeli może to być nie popularne to problemy i patologie będą się powtarzać i wracać. Można także owijać w bawełnę i posługiwać się rożnymi, mitami, kłamstewkami i niedopowiedzeniami ale dzisiaj te kłamstewka, mity i niedopowiedzenia ta się rozrosły i spuchły ze już tylko prawda i tylko prawda może nas wyzwolić z historycznego ciągu porażek i klęsk które to Polska i Polacy popełniają od stuleci. Napisałem swoja opinie ale RAZ mi moja opinie ocenzurował.
        • trajkotek Re: A ja uwaRZam, RZe to ty łżesz. 20.07.11, 23:13
          nie dziwię się, że witold-g się zdenerwował, to był bardzo złośliwy komentarz ...
          • maxik-g Nie mam na imię Witold. 21.07.11, 20:54
    • drmuras Letnie paradoksy 20.07.11, 12:40
      Może Gadomski odniesie się do JKBieleckiego i jego roli w upupianiu fabryki Malma. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to polecam na wykop.pl
      Może Gadomski odniesie się do kuriozalnego prawa w Polsce które w przypadku likwidacji zakładu przewiduje w pierwszej kolejności wypłatę nie pracownikom za pracę ale wierzycielom .
      takie rzeczy tylko w Polsce !
      Może Gadomski odniesie się do słów prof Rybińskiego , Balcerowicza o dynamice wzrostu Polskiego zadłużenia?
      Ale po co prawda? Wygodniej napisać że Kaczyńskiemu jedzie z ust i na śniadanie pożera małe dzieci
    • andok777 Letnie paradoksy redaktora GW 20.07.11, 21:59
      No właśnie "Kula w płot" jak pan napisał. Pan opisał sytuację, że jest tak, że wykształceni pracownicy (za nasze i swoje i swoich rodziców pieniądze) pomnażają PKB innych krajów, ponieważ są takie reguły wolnego rynku, umowy itd. Sądzi pan, ze Ziemkiewicz nie wie o prawach wolnego rynku? No może, bo tylko w GW są mądrzy ludzie. Rzeczony Ziemkiewicz, pisze jednak o tym, że nie potrafimy u siebie ich zagospodarować, że nie umiemy stwarzać sobie szans w oparciu o własne atuty, że zacytuję pański cytat z Ziemkiewicza (rzeczonego już zresztą): "masowo eksportujemy na Zachód siłę roboczą, w tym także bardzo dobrze wykształconą, nie będąc w stanie rozpocząć w kraju pilnych i koniecznych przedsięwzięć, do realizacji których jest nam ona niezbędna". Czy nie umie pan czytać ze zrozumieniem, czy kolejna manipulacyjka i przeinterpretowanie wstrętnej Rzepy?

• blust Zmiekiewicz nie ma pojecia o czym mowi 20.07.11, 23:08
      Polsce nie grozi los Grecji, ale Gadomski sam nie ma pojecia dlaczego.

Zbankrutowac moga kraje tylko z bezsensownym systemem walutowym, jak system oparty na zlocie czy Euro. Grecja przystepujac do Euro zagrala w rosyjska ruletke i przegrala.

Japonia, UK, Polska czy USA nie moga technicznie zbankrutowac bo ich "dlug" polega na emisji z niczego pieniadza bez pokrycia. Jedyne co obiecuje NBP to ze po okazaniu banknotu wymienia go na... inny identyczny banknot. Nie na zloto ani na dolary itp. Wiec z tego zobowiazania zawsze sie moze wywiazac.

Gadomski i Ziemkiewicz moza tego nie wiedziec, ale rynki wiedza: Japonia od 20 lat ma niebotyczne deficity i eksperci sie od 20 lat zaklinaja ze lada chwila zbankrutuje albo pograzy sie w hiperinflacji - tymczasem obligacje sprzedaja przy smiesznie niskich procentach. Ostatnio USA sprzedaly transze placac... 0.0004%. Chetnych bylo 5x tyle co obligacji.
      mikenormaneconomics.blogspot.com/2011/07/history-made-today-us-treasury-issues.html

"Eksperci" typu Gadomski i Ziemkiewicz mysla ze to niemozliwe. Po prostu nie rozumieja funkcji obligacji w systemie pieniadza bez pokrycia. Obligacje nie sa do pozyczania pieniedzy - rzad USA jest jedyna instytucja na swiecie ktora emituje dolary, byloby idiotyzmem zeby blagal rynki o pozyczke dolarow ktore sam wyemitowal. Podobnie rzad polski nie pozycza banknotow NBP. Obligacje sa emitowane zeby bank centralny nie utracil kontroli nad krotkoterminowa stopa procentowa. Emisja obligacji, wbrew religii neoliberalnej, jest tak naprawde (nieco) bardziej inflacyjna niz zywe drukowanie pieniedzy, ale od neoliberalow nie mozna oczekowac zeby to rozumieli.

Kraje strefy Euro to inna spiewka. Ich dlug jest w Euro ktorego nie emituja - idiotyczna systuacja, bo rzad ktory chce podtrzymac popyt w czasie kryzysu ma w tym momencie najwieksze problemy z uzyskaniem pozyczek i moze zbankrutowac co dodatkowo zwieksza presje. Dlatego Euro to chory system, skazany na zaglade, chyba ze do unii monetarnej dolaczy unia fiskalna, na co sie nie zanosi.

bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=332
      neweconomicperspectives.blogspot.com/2009/11/what-if-government-just-prints-money.html
      www.actuaries.asn.au/Libraries/Events_Networking/FSF10_Paper_Frank_Ashe.sflb.ashx
      mosler2012.com/wp-content/uploads/2009/03/7deadly.pdf
    • trajkotek paradoksy pisarstwa 20.07.11, 23:10
      "Tym większe zdumienie budzi tekst Rafała Ziemkiewicza, zamieszczony na stronach "Opinii" (...)"
      ... wolę ciekawe i mądre teksty dyletanta, niż propagandowo-ideologiczne zapiski ekspertów, fachowców, specjalistów ...

"Kaczyński nie przeprosił i przeprosić nie zamierza" - donosi "Gazeta Wyborcza". - a może Pan (aby dać dobry przykład) namówi kolegę swego redakcyjnego WROŃSKIEGO aby kogoś przeprosił za ...
      Nie da się? Szkoda, myślałem, że ludzie prawi, honorowi ... A tu, widać, że to takie kaczory, tylko trochę mniejsze ...

Trajkotek narusza regulamin / tabu

• pbwem Letnie paradoksy 24.07.11, 08:12
      "nie możemy się ani dziwić, ani zachwycać lub oburzać, że tysiące Polaków, podobnie jak wcześniej Włochów, Hiszpanów, Greków, Irlandczyków emigruje zarobkowo." - no, nie możemy się dziwić, zachwycać oburzać. Nic nie możemy oprócz pójścia dalej drogą państw, które Pan wymienił? Nie możemy nawet pomyśleć, że jesteśmy na tej samej ścieżce?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka