Dodaj do ulubionych

Norweski raj dla imigrantów

27.07.11, 11:39
Och, jak wspaniałe jest życie w tym najcudowniejszym z krajów najpolitpoprawniejszej na świecie Europy! Jakże słuszną linię ma nasza partia! Przy takim podejściu do sprawy następnego takiego rzeźnika spodziewam się w ciągu roku.
Obserwuj wątek
    • aaron_agorenstein Ogólnie dobrze - są tylko przejściowe trudności 27.07.11, 12:05
      Język jak z czasów Gierka. Klapy na oczach to dalej podstawowy element dziennikarskiego wyposażenia - byleby widział wytyczne na kartce przed sobą.
    • aussie1inc Norweski raj dla imigrantów 27.07.11, 12:12
      Albo, albo...Jak potrzebni sa ludzie do pracy, to ja bym ich nie szukal w Somalii.
    • magadi nie ma odwrotu od tolerancjonizmu ! 27.07.11, 12:35
      Media już roztaczają wspaniałą wizję postępów multi-kulti : kolumny Somalijczyków wędrują po polarnych pustkowaniach z kijami do nordic walking i turbanami, norweżki zachęcają "urodzonych poza Norwegią" do niekrępowanej ekspresji seksualnej także w miejscach publicznych, imamowie wzywają "wszystkich Norwegów niezależnie od wyznania" do bojkotu wielorybiego mięsa jako nie-halal, obrzezanie kobiet staje się modne także wśród par norweskich, by imigranci poczuli się zupełnie jak u siebie.

Niech naszą odpowiedzią na problemy z imigrantami będzie jeszcze więcej imigracji !
      • rpq Re: nie ma odwrotu od tolerancjonizmu ! 27.07.11, 12:38
        Z artykułu jasno wynika, że problem mamy nie z imigracja, a z ksenofobią.
        • aaron_agorenstein Skrajną ksenofobią jest zamieszkanie w obcym kraju 27.07.11, 13:24
          bez najmniejszej chęci integracji, poznania kultury tego kraju itp. itd. Tak więc europejska ksenofobia jest tylko skutkiem obserwacji zachowań przybyszów.
          • rpq Re: Skrajną ksenofobią jest zamieszkanie w obcym 27.07.11, 19:10
            No, takie Monako jest tego pełne.
            • aaron_agorenstein Czego jest pełne Monako? 27.07.11, 19:18
              Ksenofobii? Imigrantów? Jednego i drugiego?

Nawet jeśli pijesz, to staraj się budować w miarę pełne zdania.
              • rpq Re: Czego jest pełne Monako? 27.07.11, 19:55
                Imigrantów, którzy nie chcą się integrować. Niektórzy nawet z jachtów nie schodzą. To jest dopiero ksenofobia, co?
                • aaron_agorenstein To jednak jesteś pijany 27.07.11, 20:09
                  Co ma ma Monako do problemów z imigrantami we Francji, Holandii, Szwecji, Wielkiej Brytanii...

Na trzeźwo przypomnij sobie, że Monako to takie specyficzne państewko, gdzie bogaci obcokrajowcy żyją raczej jak turyści w hotelu, a często są tylko zarejestrowani jako podatnicy i bywają przelotnie. Tak więc uwaga kompletnie od czapy.
                  • rpq Re: To jednak jesteś pijany 27.07.11, 21:13
                    Monako pokazuje, że problem nie leży w chęci do integracji, różnicach kulturowych, narodowościowych, religijnych, tylko w finansach. Całe pitolenie o obronie tożsamości, wartości, tradycji itp, to tylko pitolenie. Suma sumarum chodzi o pracę i mieszkania. Kryzys to wszystko tylko pogłębia.

• aaron_agorenstein Czyli wszyscy imigranci będą fajni 27.07.11, 23:18
                      kiedy będą tacy bogaci, jak rezydenci w Monako? No może i by tak się stało, tylko że to jest ewentualność bajkowa. Z tych samych rejonów co samonakrywające się stoliczki. Za dużo Harry'ego Pottera. W realu magia nie działa.
                      • rpq Re: Czyli wszyscy imigranci będą fajni 27.07.11, 23:33
                        Ja tak nie twierdzę. Imigranci zejdą na plan dalszy, jak bezrobocie spadnie poniżej 5 procent i znowu nie będzie komu ulic zamiatać, albo kaczek w szpitalach wymieniać.
                        • aaron_agorenstein Zdecyduj się na coś 28.07.11, 00:44
                          - Albo teraz jest duże bezrobocie i imigranci żyją z zasiłków

- Albo imigranci dzielnie pracują na emerytury "gospodarzy"

Obie tezy naraz prawdziwe być nie mogą.
                          • rpq Re: Zdecyduj się na coś 28.07.11, 11:18
                            Obie tezy prawdziwe nie są, przy czym ja postawiłem jedną, zaś drugą sobie sam dośpiewałeś. Imigranci nie znający języka, zajmują się z reguły pracami prostymi i zajmują się nimi dobrze, gdyż dbają o te posady. Konkurują o nie z lokalnymi z najniższych warstw społecznych, o najniższym stopniu wykształcenia, kultury pracy i przy okazji będącymi najliczniejszą grupą budującą elektorat partii antyimigranckich. W czasach wzrostu gospodarczego to klientela partii socjalistycznych, soc-dem, rzadziej lib-dem. W czasach kryzysu przeżucają się na różnego rodzaju partie radykalnego protestu.
                        • talbor73 Re: Czyli wszyscy imigranci będą fajni 28.07.11, 08:14
                          Fajna robota z kaczkami w szpitalu, w końcu żadna praca nie hańbi a imigranci uwielbiają babrać się w g..e szczególnie gdy można spokojnie żyć z zasiłków socjalnych. Z drugiej strony może nie mam racji. Może Norwegia potrzebuje specjalistów z Somalii.
                          • rpq Re: Czyli wszyscy imigranci będą fajni 28.07.11, 11:21
                            Część imigrantów nie ma praw do socjalu lub ma na utrzymaniu rodzinę z krajów pochodzenia, gdzie wysyła pieniądze. Nie jestem specjalistą w dziedzinie, ale chyba nigdzie na świecie nie państwa nie rozdają pieniędzy za to że się żyje?
                            • aaron_agorenstein I tu właśnie grubo się mylisz 28.07.11, 12:56
                              > yba nigdzie na świecie nie państwa nie rozdają pieniędzy za to że się żyje?

Przeanalizuj sobie może na początek brytyjski system "benefitów" (teraz go trochę tną, więc może coś się zmieni). Sprawdź, co dostaje np. muzułmańska matka z 5 dzieci. Czy opieka państwowa da tym ludziom umrzeć z głodu, jeśli żadne z nich nie pracuje? Owszem, na standardy europejskie jest to często poziom bardzo niski, ale dla imigrantów z rejonów, gdzie o przetrwanie trzeba walczyć, to jak los na loterii.
                              • rpq Re: I tu właśnie grubo się mylisz 28.07.11, 14:05
                                Potrzebowałbym twardych danych, aby to skomentować, bo brzmi to trochę, jak jakiś margines problemu.
                                • aaron_agorenstein Już raz ci dawałem dane a ty 28.07.11, 14:55
                                  nawet ich w pełni nie przejrzałeś. Myślałem, że swoje zdecydowane poglądy opierasz na jakichś danych, a ty tymczasem nieustannie mnie prosisz o research. Wybacz, ale to trochę niepoważne.
                                  • rpq Re: Już raz ci dawałem dane a ty 28.07.11, 16:03
                                    Ja cię nie proszę o świeże dane. Mówię tylko że na podstawie tych danych, które zalinkowałeś nie jestem w stanie dyskutować o tym, ile jest muzułmańskich rodzin z 5 dzieci i dwojgiem rodziców bez pracy.
                                    • aaron_agorenstein To na jakich danych się opierasz? 28.07.11, 19:07
                                      -
                                      • rpq Re: To na jakich danych się opierasz? 28.07.11, 22:23
                                        Na jakich danych się opieram mówiąć co konkretnie? Że Europa potrzebuje imigracji? Na danych o śreniej oczekiwanej długości życia, na danych demograficznych pokazujących, że współczesne rodziny mają statystycznie mniej, niż dwójkę dzieci.
                                        • aaron_agorenstein Ale z tych danych tym bardziej nie wynika 28.07.11, 23:19
                                          że rozwiązaniem demograficznych problemów Europy jest sprowadzanie niewykwalifikowanych muzułmanów z rodzinami, którzy mają wprawdzie wiele dzieci, ale ich nie kształcą i i nie nakłaniają do integracji z miejscową kulturą.

Czy liczysz na to, że gangi młodocianych Arabów w pewnym momencie wymordują europejskich staruszków i problem z emeryturami zostanie rozwiązany? (To oczywiście tylko taki czarny humor)
                                          • rpq Re: Ale z tych danych tym bardziej nie wynika 28.07.11, 23:40
                                            W danych, które podlinkowałeś, wyczytałem, że jednym z powodów dużego bezrobocia wśród młodych muzułmanów w UK jest nauka.

Gangi młodych muzułmanów, to chyba specyfika francuska. Mówią jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz.
    • gosia_85w Czytam i nie wierzę, 27.07.11, 17:13
      jak można tak bezkrytycznie podchodzić do problemu. To właśnie takie chowanie głowy w piasek przez rządzących doprowadziło do powstania takiego potwora jakim jest Breivik. Napisze o sobie.
      Jestem bardzo tolerancyjny i mam szacunek dla innych, ale tego samego wymagam również w stosunku do
      mnie. A nasi "goście" nie maja zamiaru się do naszych praw i obyczajów dostosować i już teraz oficjalnie
      zapowiadają że ich celem jest przekształcenie Europy w państwo islamskie. Co przy ich przyroście
      naturalnym, stanie w niektórych krajach już za naszego życia. W tym momencie skończy się zabawa w
      "liberalizm" i poprawność polityczną, bo islam (tego nawet nie można nazwać religią) nie wie co to
      "tolerancja" i poszanowanie wolności, a z przeciwnikami swojej doktryny się nie patyczkuje. I niech
      nikt nie twierdzi że nie wszyscy tacy są, bo są! Jak jest zamach terrorystyczny to cisza, na ulicach
      nikt z Muzułmanów nie pokazuje swojej dezaprobaty dla sprawców, ale niech wydrukują w gazecie jakąś
      karykaturę, to podpalają samochody i demolują sklepy. Nie chcę by moje dzieci były obywatelami 2
      kategorii we własnym kraju. To nie są jakieś irracjonalne "strachy" jak nam politycy próbują wmówić, to
      są fakty. To że nie zgadzam się z obecną polityką "zdziczałego liberalizmu" to tylko dlatego że bardzo cenię sobie wolność i nie chcę jej utracić . Jeszcze ktoś ma jakieś wątpliwości? Zapraszam do dyskusji.
      • aaron_agorenstein Zaraz z Ciebie zrobią nazistę 27.07.11, 18:51
        Okaże się, że jesteś z Pis-u, katolicka ciemnota uderzyła Ci do głowy itp. itd.
      • santa666 Re: Czytam i nie wierzę, 27.07.11, 21:48
        Masz ewidentnie racje. Widze to na co dzien w Ffm.

Ale nowa generacja politpoprawno-sozialistycznie tresowanych debili juz jest
        krztaucona. Obudzimy sie jak nasze wnuczki beda nosily "Nikab" i beda jechane przez
        dzikusow muzulmanskich.

W Polsce jeszcze widze nadzieje, bo dziczu na durza skale jeszcze nie ma, i spoleczenstwo obserwuje co sie dzieje w zachodniej europie. Ale kraje jak NOR, GB, BL, NL, S, FR, i A
        sa na srednia-dluga skale przegrane. Zatoleruja sie na smierc. Na polnocy niemiec
        powstaja na komunalnym szczeblu pierwsze partie muzulmanskie. Na poludniu (BA-Wü)
        zieloni radykalnni multikulturalisci chca wprowadzic (na poczatek) prawo wyboru dla imigrantow i 16latkow. na szczeblu komunalnym. Zaczelo sie .
    • stix Deportować imigrantów z powrotem do ich ojczyzn. 27.07.11, 19:04
      Pakistańczyków do Pakistanu, Serbów do Serbii, Polaków do Polski itd. Mieszanie się narodów prowadzi do konfliktów i zbrodni. Historia świata jednoznacznie to pokazuje. Wołyń, Jugosławia, Śląsk, Siedmiogród, Irlandia Północna, Kaukaz itd.
      • rpq Re: Deportować imigrantów z powrotem do ich ojczy 27.07.11, 21:18
        Tylko ze Europa potrzebuje imigracji inaczej jej się system emerytalny sypnie i rozwój gospodarczy załamie z braku pracowników. Wolisz mieszkać otoczony wyłącznie przez Kowalskich, czy mieć emeryturę?
        • aaron_agorenstein Jakim cudem klienci opieki spolecznej wypracowują 27.07.11, 23:20
          emerytury i to nie tylko swoje ale jeszcze i innych? Ty naprawdę wierzysz w magię.
          • rpq Re: Jakim cudem klienci opieki spolecznej wypraco 27.07.11, 23:45
            Masz jakieś rzetelne statystyki?
            • aaron_agorenstein Statystyki brytyjskiego rządu wystarczą? 28.07.11, 00:42
              Tu sobie poczytaj, obejrzyj i wyciągnij wnioski:

www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=979
              A podobno Brytyjczycy jeszcze radzą sobie z multi-kulti najlepiej...
              • rpq Re: Statystyki brytyjskiego rządu wystarczą? 28.07.11, 11:31
                No jest to jakiś argument. Rzeczywiście wygląda na to, że przynajmmiej kobiety muzułmańskie siedzą w domu raczej en masse. Trudno jednak z tego wnioskować, że netto muzułmańscy imigranci biorą więcej niż dają. Nawt przyjąwszy, że 15 procent z nich jest na bezrobociu, to pozostałe 85% pracuje. Można przyjąć, że część z tych 15 procent robi w szarej strefie w różnych barach i pizzeriach. Popatrz też na dłuższą perspektywę. Te niezlicznone dzieci, o któych tyle alarmistycznego gadania, kiedyś wejdą na rynek pracy, biorąc pod uwagę azjatycką kulturę - z lepszym, niż przeciętne wykształceniem i to się na pewno przełoży na wzrost. I jeszcze jedno. Skoro imigracja to samo zło, to czemu państwa zachodu nie próbują jej zablokować? Czemu wszelkie próby jej ograniczenia spotykają się z protestami organizacji biznesowych? Czemu delegacje państwowe przyjeżdżają nawet do Polski i reklamują swój rynek pracy?
                • aaron_agorenstein Chyba nie doczytałeś 28.07.11, 12:48
                  Znajdź sobie tam statystyki o kwalifikacjach muzułmanów. 1/3 nie ma ŻADNYCH.

> I jeszcze jedno. Skoro imigracja to samo zło, to czemu państwa zachodu nie pró
                  > bują jej zablokować? Czemu wszelkie próby jej ograniczenia spotykają się z prot
                  > estami organizacji biznesowych?

Nie mówimy o imigracji w ogóle. Mówimy o imigracji MUZUŁMANÓW. Bardzo proszę o przykład, kiedy jakaś organizacja biznesowa domagała się nie ograniczania imigracji MUZUŁMANÓW.

A dlaczego państwa zachodu tego nie blokują? Taka ideologia. A dlaczego w Polsce utrzymywano nierentowne PGR-y, które były fikcją ekonomiczną i dodatkowo demoralizowały ludzi, którzy sobie dokradali do pensji?
                  • rpq Re: Chyba nie doczytałeś 28.07.11, 14:01
                    > Bardzo proszę o
                    > przykład, kiedy jakaś organizacja biznesowa domagała się nie ograniczania imigr
                    > acji MUZUŁMANÓW.

Jak mi przedstawisz przykład organizacji biznesowej, która domagała się nie ograniczania imigracji z wyjątkiem muzułmanów :)

> A dlaczego państwa zachodu tego nie blokują? Taka ideologia.

Ideologia? Być może gdzieś siedzą jacyć ideologowie- inżynierzy społeczni, którzy marzą o multi kulti, nie wiem. Jakoś bardziej prawdopodobne wydaje mi się jednak, iż chodzi o to, że ludzie żyją coraz dłużej, mają coraz mniej dzieci i państwa stoją w obliczu problemu, iż będą mieli więcej emerytów, niż ludzi w wieku produkcyjnym.

• aaron_agorenstein No bądź poważny! 28.07.11, 14:59
                      Ty wygłaszasz absurdalną tezę, że to organizacje biznesowe chcą muzułmanów w Europie, to TY ją udowadniasz.

Ale na początek możesz przedstawić przykład jakiejś organizacji biznesowej, która popiera obecne trendy imigracyjne. Podkreślam: trendy imigracyjne, zwłaszcza z krajów pozaeuropejskich (bo tu leży problem), a nie np. otwarcie granic w ramach UE, bo to ZUPEŁNIE co innego.
                      • rpq Re: No bądź poważny! 28.07.11, 15:55
                        Nie, nie. To ty włączyłeś kwestię religijną w nasze rozważania. Ja mówiłem o muzułmanach, a tak się składa, że to oni głównie chcą tu przyjeżdżać.

> Ale na początek możesz przedstawić przykład jakiejś organizacji biznesowej, któ
                        > ra popiera obecne trendy imigracyjne. Podkreślam: trendy imigracyjne, zwłaszcza
                        > z krajów pozaeuropejskich (bo tu leży problem), a nie np. otwarcie granic w ra
                        > mach UE, bo to ZUPEŁNIE co innego.

Bliska jest ci zdaje się WB więc tam na przykład niedawno 35 firm z Microsoftem GlaxoSmithKline protestowało przeciw proponowanym przez rząd Camerona ograniczeniom dla imigranów. A, imigracja w UE to tylko spoza jej granic. Polak, czy francuz w Niemczech to nie imigranci i ich ograniczenia nie obowiązują. Pogooglaj, a znajdziesz przykłady z USA, Niemiec.
                        • aaron_agorenstein Proszę o link do tego protestu Microsoftu 28.07.11, 16:57
                          Chętnie się zapoznam.
                          • rpq Re: Proszę o link do tego protestu Microsoftu 28.07.11, 17:39
                            Pierwsze dwa jakie wygooglałem:

www.independent.co.uk/news/uk/politics/camerons-business-backers-lobby-against-immigration-cap-2125680.html
                            www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/8086001/David-Cameron-hints-at-relaxing-immigration-cap.html
                            • aaron_agorenstein high-skilled workers from abroad 28.07.11, 18:12
                              Więc o czym my mówimy? Przecież problem nie leży w sprowadzaniu np. wysoko wykwalifikowanych informatyków z Indii. Te firmy są przeciwne absolutnemu szlabanowi, ale też na taki szlaban się nie zanosi.

Tak więc firmy nie są wcale za dotychczasowym modelem imigracji (jak twierdziłeś). Są za tym, żeby obecnie nie przegięto w drugą stronę. Co jest rozsądne. Taka Kanada czy Nowa Zelandia dość ostro selekcjonują imigrantów i dlatego ich problemy są relatywnie dużo mniejsze.
                              • rpq Re: high-skilled workers from abroad 28.07.11, 22:50
                                Nie absolutnemu szlabanowi, tylko ograniczeniu z 200K do dziesiątków tysięcy. To raz. Dwa, nie wiem czemu wysoko wykwalifikowanych pracowników utożsamiasz z jakimiś czarodzejami IT z Indii. Nie mogą pochodzić z Pakistanu? Nie mogą być indyjskimi muzułmanami? Nie mogą być lekarzami, pielęgniarkami, finansistami? 200K rocznie to olbrzymia liczba, jeżeli mówimy o 'wysoko wykwalifikowanych specjalistach' jak na raczej średniej wielkości brytyjski rynek pracy. Może ci 'wysoko wykwalifikowani specjaliści' to takie słowo wytrych, a generalnie chodzi o magistrów po wyższej szkole humanistycznej w azjatyckim Pułtusku, którzy potrzebni są do wklepywania danych do systemu?
                                No i po trzecie, zgadzam się z tobą, bo też uważam, że system punktowy jest lepszy niż wolna amerykanka. Pytanie tylko czy Polska ma czym konkurować z Australią, NZ, czy Kanadą?
                                • aaron_agorenstein Mogą być z Pakistanu. Mogą być muzułmanami 28.07.11, 23:28
                                  Ale jak na razie muzułmanie to grupa z NAJMNIEJSZYMI kwalifikacjami.

Mnie nie obchodzi ani religia ani grupa etniczna w sensie ścisłym. Kiedy piszę "imigranci muzułmanie" mam na myśli tę realną grupę ludzi jakoś tam opisywalną statystycznie. Mogę sobie wyobrazić dużo lepszych muzułmanów: wykształconych, otwartych kulturowo itp. Tylko to jest wyobraźnia, a tamto - rzeczywistość. I to ta rzeczywistość sprawia problemy.
        • talbor73 Re: Deportować imigrantów z powrotem do ich ojczy 28.07.11, 08:31
          Gdyby nie system emerytalny Europa nie miałaby problemów z imigracją. Ludzie mieliby liczne potomstwo jako zabezpieczenie starości. A tak to głupi Europejczycy tyrają, płacą podatki, fundusze emerytalne,itp. A z drugiej strony ich pieniążki płyną szerokim strumieniem na zasiłki dla imigrantów którzy wartości, kulturę europejską itp. mają głęboko w .... Tak więc dzięki systemowi rdzenni Europejczycy utrzymują finansowo nie swoje dzieci. Ale to musi się zawalić i to boleśnie. Zadłużenie jest katastrofalne. Prędzej czy później Europa zostanie zmuszona do zmiany modelu socjalnego. Tylko, że rosnący liczebnie imigranci nie będą chcieli się pogodzić z wizją ciężkiej pracy. Cóż-zamieszki, protesty, palenia samochodów, ale w bardziej masowej skali niż Zachód do tej pory widział. Ekonomia mimo prób zagmatwania jej reguł jest prosta 2+2=4
          • rpq Re: Deportować imigrantów z powrotem do ich ojczy 28.07.11, 11:53
            System finansowy, którego sporą częścią są ubezpieczyciele to koło zamachowe większości gospodarek, odpowiedzialne za sporą część PKB. Poza tym, nie każdy chciałby polegać na rodzinie w kwestii zabezpieczenia socjalnego i na starość.
            • aaron_agorenstein Co produkują ubezpieczyciele? 28.07.11, 12:58
              Jaki to ich produkt jest "kołem zamachowym gospodarki"? Bardzo proszę o wyjaśnienie tej magii?
              • rpq Re: Co produkują ubezpieczyciele? 28.07.11, 13:41
                To nie jest magia. Idziesz do lekarza, architekta, prawnika, do dowolnego innego specjalisty, którego działalność może rodzić odpowiedzialność cywilną i oni wszyscy mają ubezpieczenie. Firma chcąca podpisać duży kontrakt też musi wpierw się ubezpieczyć. Zakup samochodu? Ubezpieczenie. Wynajęcie jachtu na wakacje? Ubezpieczenie. Ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie dzisiejszej ekonomii bez ubezpieczeń.
                • aaron_agorenstein Ja się nie pytam jak funkcjonują ubezpieczenia 28.07.11, 15:09
                  tylko co produkują ubezpieczyciele. Jeśli np. (taka fantazja) w Europie zwyciężyłaby teokracja katolicka i odtąd każdy (lekarz, architekt, prawnik) musiałby wykupić zaświadczenie od księdza proboszcza, to te zaświadczenia też stałyby się integralnym elementem życia społecznego. Ale co produkowaliby wtedy proboszczowie?

Czy jeśli urządzamy składkową kolację, a ten, co zbiera kasę, potrąca sobie parę groszy za fatygę, to on coś produkuje? Owszem, wykonuje usługę, ale nie jest to usługa konieczna po to, by istniały składkowe kolacje. W XIX wieku nie istniały obowiązkowe ubezpieczenia, a gospodarka kręciła się szybciej niż dzisiaj. Działali lekarze, architekci, prawnicy. Ludzie zawierali kontrakty, kupowali wozy konne, wynajmowali łodzie...
                  • rpq Re: Ja się nie pytam jak funkcjonują ubezpieczeni 28.07.11, 15:43
                    Ubezpieczyciele świadczą usługi, a nie produkują. Usługi te pozwalają ci kupić samochód, albo dom nawet wtedy, gdy nie masz na to pieniędzy. To jest usługa, która pozwala firmom prowadzić swoją działalność bez kapitału w rezerwie na pokrycie ewentualnych rozczeń. Wyobrażasz sobie ile firm mogłoby działać na rynku budowy autostrat, gdyby każda musiała mieć 750 mln dolarów na wypadek nie dotrzymania warunków kontraktu, że posłużę się tutaj niedawnym przykładem Covecu? Ilu lekarzy, prawników byłoby skłonnych leczyć ludzi, gdyby wiedzieli że błąd kosztowałby go kilkaset tysięcy zł? Itd. A przecież nie wspomniałem jeszcze o kwestii inwestycji, jakich dokonują ubezpieczyciele w każdym właściwie segmencie gospodarki.

Gospodarki XIX w nie da się w żaden sposób porównać do dzisiejszej z uwagi na prawodawstwo, skalę, kulturę i nie chce mi się myśleć co jeszcze.
                    • aaron_agorenstein Opowiadasz jakieś nonsensy 28.07.11, 17:01
                      Jaki "ubezpieczyciel" pozwala mi kupić dom, gdy nie mam na to pieniędzy?

To skąd się biorą "złe kredyty"? Skąd się wziął kryzys finansowy ostatnich lat? Czemu zbankrutowała Grecja? Nagle ci "ubezpieczyciele" poznikali?

Może sami się nie poubezpieczali, bo już nie mieli u kogo :-)
    • kaszub102 sprawcami wszystkich gwaltow w Oslo sa emigranci 31.08.11, 15:33
      The Oslo Police have over the past three years investigated 41 cases of aggravated sexual assault, which resulted in rape. All of them were carried out by non-western immigrants to Norway. Most of the rapists have a Kurdish or African background, NRK reports. The cases of aggravated sexual assults all have one thing in common, namely the use of gross violence.

www.norwaypost.no/news/immigrants-behind-most-cases-of-aggravated-sexual-assault.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka