Dodaj do ulubionych

Święty z możliwościami

01.08.11, 00:41
Prawie umarłem ze śmiechu w trakcie lektury... Dawno juz nie czytałemczegoś tak doskonałego - babeczka dorównała Mariuszowi Szczygłowi. Okazuje się, że wystarczy w odpowiednim momencie włączyć dyktafon i potem uważnie spisać, aby otrzymać reportaż-perełkę: ludzie sami mówią takie cymesy, że sami byliby chyba zdumieni, gdyby to przeczytali i kapkę się zastanowili, co za bzdury wyplatają bez mrugnięcia okiem... Genialny tekst!
Obserwuj wątek
    • costa3500 Czy mohery; 01.08.11, 08:58

Już całkiem oszalały jestem ciekaw kto i za ile kupił penisa JP II bo całą literaturę pałętającą
      się po księgarniach już chyba ma.
      • husyta1 W Meksyku mają 7 ml krwi papieża 29.12.11, 14:37
        Niemiecka Telewizja ZDF zrealizowała film o kulcie relikwii pt. „Siedem głów Jana” (Die sieben Häupter des Johannes). Tytuł nawiązuje do rzekowmych relikwii po Janie Chrzcicielu, którego czaszki są przechowywane w siedmiu miejscach.

Woskowa kukła JP2 w szklanej trumnie
        Na początku filmu pokazany jest Meksyk, gdzie katolicy oddają cześć woskowej figurze JP2, włożonej do szklanej trumny. Na piersiach figury ubranej w papieskie szaty, umieszczono relikwiarz z 7 ml krwi papieża, podobno pobranej na krótko przed jego śmiercią.

Kropla krwi JP2 dla Roberta Kubicy
        Pamiętamy dobrze, że krew papieża po raz pierwszy pojawiła się „w obiegu” po wypadku Roberta Kubicy, kiedy to kardynał Dziwisz podarował mu kropelkę krwi papieża, w nadziei, że ta uratuje życie kierowcy. (Kubica dostał krew papieża – Wprost24, 11 luty 2011).

Krew i ząb JP2 w Krakowie
        Z kolei na początku maja, tuż po beatyfikacji JP2, która miała miejsce 1 maja 2011, do Krakowa trafił ząb i ampułka z krwią JP2.

Więcej o krwi JP2 będącej w relikwiarzowym obiegu
        W Meksyku oddają cześć woskowej figurze i krwi JP2
    • fedorczyk4 Re: Święty z możliwościami 01.08.11, 09:18
      Nie jestem wierząca, a relikwie są dla mnie bzdurą przeniesioną żywcem z jakichś pogańskich prawiecznych wierzeń. Ale jestem jak najdalsza od nabijania się z ludzi którzy w nieszczęściu i chorobie sięgają po te nieszczęsne talizmany. Widziałam do czego zdolni są ludzie w nadziei na wyleczenie siebie lub kogoś bliskiego.
      • tadeusz.4 Re: Święty z możliwościami 01.08.11, 11:22
        Ale jestem jak najdalsza od nabijania się z
        > ludzi którzy w nieszczęściu i chorobie sięgają po te nieszczęsne talizmany

Toteż ja pisałem nie o chorych nieszczęśnikach (za członka rodziny kogoś takiego podaje się autorka reportażu), ale o handlarzach świętych nosów, błogosławionych napletków i szczebli z drabiny, która przyśniła się Jakubowi - zabawna jest ich bezczelność, tupet, pewność siebie, a w niektórych przypadkach rozbrajająca naiwność i szczerość (kidy np. wymieniają, na jakie choroby pomaga jaki święty - czysty politeizm, jak 2000 lat temu w Rzymie).
    • ar.co Święty z możliwościami 01.08.11, 16:23
      Autorka śmieje się z dwóch czaszek św. Serafina, ale w całkowicie autentycznym i potwierdzonym przez arcybiskupa sprawozdaniu z wizytacji katedry w Kamieńcu Podolskim z 1741 r. jest "świętego Beata czaszka cała jedna i drugiej połowa".
    • myszykiszek a modlitwa 02.08.11, 03:13
      Ależ Autorka nie napisała, czy się pomodliła za powołania, i jeśli tak, to do którego boga...

A w ogóle to bardzo magiczny artykuł, dzięki!
    • maxwellll Święty z możliwościami 02.08.11, 08:56
      Autorka z niczego ani nikogo się nie naśmiewa. Właśnie na tym polega wielkość tego tekstu. Naśmiewamy się my, czytelnicy laiccy, oświeceni i liberalni. Moja mama, która przeczytała ten tekst (71 lat) była zachwycona wysoką kulturą dziennikarki oraz tym, że wreszcie gazeta wyborcza poważnie potraktowała temat. Śmiech rodzi sie w nas dopiero albo i nie rodzi.
      Bardzo pięknie ta pani rozmawia z tymi sprzedawcami.
      • eryk2 Re: Święty z możliwościami 02.08.11, 12:34
        maxwellll napisała:

> Autorka z niczego ani nikogo się nie naśmiewa. Właśnie na tym polega wielkość t
        > ego tekstu. Naśmiewamy się my, czytelnicy laiccy, oświeceni i liberalni. Moja m
        > ama, która przeczytała ten tekst (71 lat) była zachwycona wysoką kulturą dzienn
        > ikarki oraz tym, że wreszcie gazeta wyborcza poważnie potraktowała temat.

Oczywiśśście - Andrzej Fidyk też nie naśmiewał się z niczego ani z nikogo w filmie o Korei Północnej czasów Kim Ir Sena w filmie dokumentalnym "Defilada" z przełomu lat 80. i 90. Nawet dostał nagrodę od władz północnokoreańskich za to dzieło. Tymczasem ludzie w Polsce kulali się ze śmiechu przed telewizorami, bo nawet w czasach stalinowskich w Polsce nie było takiego prania mózgów i propagandy deifikującej przywódców komunistycznych...

www.youtube.com/watch?v=XURoPivDp3M
    • 2adm Święty z możliwościami 04.08.11, 20:58
      Swieta Tereska na hemoroidy a Kaczynski na dobrobyt. Kto tego nie rozumie przegral zycie
    • wuk4 Tacy ludzie chcą mieć swego duszpasterza 04.08.11, 22:14
      i pasuje im często np. taki ksiądz Natanek.

Ostatni hit Natanka - uśmiałem się setnie, cytat dosłowny:

"Panie Adamie, dziękuję za wieści o moim Aniele Stróżu. Chodzą słuchy po Polsce, że kto go zobaczy, ten urzędowo ma papier toaletowy w portkach. Dla przeciwników - już się dogadałem z moim Aniołem Stróżem: masz się im pokazać." (kazanie z 3.sierpnia 2011)
      • costa3500 Re: Tacy ludzie chcą mieć swego duszpasterza 05.08.11, 06:23

Trzeba być nieźle nawalonym żeby zobaczyć anioły,a to kosztuje.
    • demokrex Święty z możliwościami 04.08.11, 22:47
      OKAZJA! Letnia wyprzedaż relikwii papieskich.

W ofercie m.in.:
      - Kapcie Ojca Świętego. Zalecane zwłaszcza na podagrę.
      - Przedostatnia szczoteczka do zębów. Niezawodna w bólach zębów mądrości.
      - Ususzona róża na której dłużej spoczął wzrok Ojca Świętego w czasie VII Podróży Apostolskiej. Pomaga na wszystkie odmiany raka.
      - Pejczyk pokutny wręczony Jego Świątobliwości przez św. Escrivę. Wpływa na potencję.
      - Bogaty wybór włosów...
      • costa3500 Re: Święty z możliwościami 05.08.11, 06:25

Relikwie kojarzę z Sienkiewiczem i kopytkiem osiołaka.
    • easz Święty z możliwościami 14.08.11, 19:06

Juz chcialam podsumowac odruchowo, ze to obrzydliwe i chore, ale zdazylam sie ugryzc w reke. To jedynie barbarzynskie, imo.
    • demokrex OKAZJA! 15.08.11, 18:42
      OKAZJA! Letnia wyprzedaż relikwii papieskich

W ofercie m.in.:
      - Kapcie Ojca Świętego. Zalecane zwłaszcza na podagrę.
      - Przedostatnia szczoteczka do zębów. Niezawodna w bólach zębów mądrości.
      - Ususzona róża na której dłużej spoczął wzrok Ojca Świętego w czasie VII Podróży Apostolskiej. Pomaga na wszystkie odmiany raka.
      - Pejczyk pokutny wręczony Jego Świątobliwości przez św. Escrivę. Wpływa na potencję.
      - Bogaty wybór włosów..
    • tom.gorecki pogaństwo i cwaniactwo 17.08.11, 17:00
      "relikwia ma moc", ale "nie relikwia uzdrawia", ale jakby co to święci uzdrawiają", tylko oczywiście nie oni...

kłamczuszki - wasz czas się kończy

i jeszcze jedno: "relikwi się nie sprzedaje", ale "należy wrzucić datek" - tu nie ma żadnej sprzeczności

sukienkowe kłamstwa, obłuda, pogaństwo
      • artur737 Re: pogaństwo i cwaniactwo 20.08.11, 08:00
        Jak jest rynek to sa i producenci.

Biznes to biznes :)
        • tom.gorecki Re: pogaństwo i cwaniactwo 26.08.11, 09:33
          artur737 napisał:

> Jak jest rynek to sa i producenci.
          >
          > Biznes to biznes :)

Co racja, to racja.
      • joseph.007 Re: pogaństwo i cwaniactwo 29.12.11, 14:45
        tom.gorecki napisał:
        > i jeszcze jedno: "relikwi się nie sprzedaje", ale "należy wrzucić datek" - tu n
        > ie ma żadnej sprzeczności

A według ciebie jest - zwłaszcza, że słówko "należy" dodałeś tu sam? :)
    • emilka321 Szok! ludzie wierzą w Boga, chociaż go nie widać 29.12.11, 14:20
      równie szczere jest zdziwienie racjonalistycznie nastawionej autorki, która utrzymuje, że dopiero przygotowując się do pisania artykułu "Dowiaduję się, że św. Teresa od Dzieciątka Jezus i Najświętszego Oblicza (1873-97), nazywana też Małą Teresą lub Teresą z Lisieux, była karmelitanką bosą, mistyczką oraz doktorem Kościoła."
      Przy takiej wiedzy religijnej lepiej nie publikować, tak jak zwolennicy płaskości Ziemi i wątpiący w istnienie niewidzialnych atomów nie powinni wypowiadać się na tematy z zakresu fizyki.
      Kościół katolicki uznaje obcowanie świętych, ale nie nakłada obowiązku kultu relikwii, całowania relikwiarzy ani pozyskiwania obrazków z fragmentem szat świętego. Zainteresowani mogą iść pieszo do Częstochowy, Santiago czy Jerozolimy, uczestniczyć w odpustach i procesjach, o czym przeciętnie rozgarnięty dziennikarz żyjący w Polsce powinien wiedzieć.

Artykuł wybrany jako jeden z najpopularniejszych w 2011 r. stanowi tak wielkie odkrycie jak to, że niektórzy ludzie w swojej ciemnocie i przesądach unikają alkoholu czy tłuszczów zwierzęcych, obchodzą urodziny albo imieniny, wkładają siano pod obrus w Wigilię albo grają w toto-lotka, chociaż oczekiwana wygrana jest niższa niż cena losu.
      Bardzo mi przykro, ale mimo postępowych ideałów redakcji gazety zabronić tego nie wolno.

• joseph.007 No i skucha 29.12.11, 14:42
      Artykuł na dziewięć szpalt, dziennikarka zacięta jak J-23 przy zdobywaniu tajemnic wunderwaffe - i nic nie pomogło. Mimo sugestii subtelnych niczym wiersze Iwana Bezdomnego, ani jeden z kościelnych funkcjonariuszy nie dał się skłonić do zażądania za relikwie pieniędzy (w każdym razie większych niż za taki sam przedmiot "niemagiczny"; a jeszcze niektórzy i z tego rezygnowali), ani jeden też nie oznajmił że relikwie to magiczne amulety które na coś-tam działają same z siebie (a nawet wszyscy zaprzeczali)... Marniutko, pani redaktor :D
      • oryginalnystahustah Re: No i skucha 01.01.12, 21:53
        A ja uważam, że to doskonały artykuł i świetnie pokazuje to, co było jego głównym zamierzeniem. Człowiek jest tak skonstruowany, że potrzebuje mieć panteon bogów. A święci są właśnie tym zastępstwem w pseudo-monoteistyczym kulcie. Poza tym oczywista dla racjonalnie myślącej osoby naiwność kupujących i wciskanie kitu przez sprzedawcę. Polska :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka