rockclimber 11.08.11, 16:07 Boze co za chora firma! Przeciez kazdy sobie podjada w pracy czy to w magdonaldzie czy to w restauracji! czy to popija sobie czasem wodke przy barze to jest normalne. Tak samo ja pisze posta a jestem w pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paputekonly Tesco w UK, to najbardziej znienawidzona firma w 11.08.11, 16:58 której nikt nie chce pracować.. To synonim niewolniczej pracy i instytucjonalnej elsploatacji ludzi.. Jak sobie poradzili..? Tak jak Murdoch.. przez bliskie kontakty w korytarzach władzy... Oficjalnie wszyscy są za ograniczeniem imigracji, ale w Tesco rzadko można zobaczyć białą twarz i tylko wśród menadżerów... jest specjalna ustawa która pozwala zatrudniać studentów którzy przyjechali z innych krajów do szkoły.. Pracownicy nie mają prawa do zwolnień chorobowych przez pół roku, po pół roku tylko do jednego dnia... ha ha.. Wiem, gdyż powstały w sieci strony poświęcone ujawnianiu ich machinacji i zwalczania tej firmy.. Jest nawet ruch który nawołuje do bojkotu Tesco... Nawet w Tajlandii organizacje pracownicze i dziennikarze uwikłani są w procesy, bo ich praktyki są tam uznawane za nieludzkie.. Ale nie jest łatwo.. Akcje Tesco są najbardziej popularne wśród establishmentu rządcących partii i posłow do parlamentu.. A zyski Tesco to ok 4 mld funtów rocznie.. (18 mld PLN).. Szeregowy pracownik Tesco natomiast ma prawo do zakupu 1 akcji, po przepracowaniu 1 roku.. ha ha... Ja do Tesco wpadam raz na pół roku albo rzadziej, mimo że jest tańsze, to jakość towarów jest straszliwie niska.. Mój znajomi, kiedy wpadają, zawsze pytają przed poczęstunkiem, czy aby żarełko nie jest z Tesco.. Do takiego monstrum urósł na wyspach ten supermarket.. I dlaczego w takim ogromnym supermarkecie nie ma pracowniczej stołówki..?? Chytry dwa razi traci... Polacy z czasem też zaczną głosować portfelami.. "Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych" "Party is the madness of many, for the gain of a few." Jonathan Swift Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_mis_ochodzki jak smiecie wywalac na zbity pysk złodzieji?! 11.08.11, 19:32 to złodzieje! ale to nasi złodzieje! qrwa mać! Odpowiedz Link Zgłoś
xyz2000 Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 20:10 Potem, to pracodawca może się już tylko złościć. Poza tym przed zwolnieniem jest obowiązek wysłuchać pracownika. A jak nie, to nie można karać. Odpowiedz Link Zgłoś
pioter-85 Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 20:22 xyz2000 napisała: > Potem, to pracodawca może się już tylko złościć. > Poza tym przed zwolnieniem jest obowiązek wysłuchać pracownika. > A jak nie, to nie można karać. Superowo, ale nie na temat. Sytuacja, którą opisujesz, dotyczy kar porządkowych, a one zostały zwolnione dyscyplinarnie. Pracodawca może dać dyscyplinarkę w ciągu miesiąca, od chwili dowiedzenia się o okolicznościach ją uzasadniających. Pracownika nie musi w ogóle wysłuchiwać, tylko zasięgnąć opinii reprezentującej pracownika organizacji związkowej (o ile jakaś go reprezentuje). Wiesz, że dzwoni, nie wiesz w którym kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
kwant0 Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 21:09 Kradzież to kradzież. Nie widzę usprawiedliwienia. Zacznie od parówki skończy na samochodach, bo nikt nie ukarał za kradzież drobnostki. Takiego chcemy społeczeństwa? A wcześniej ile ukradli? Kto za to zapłacił? Klienci tego sklepu albo dostawcy, przecież nie właściciel. W Szwajcarii nie przyjmą Cię do żadnej pracy bez 3 referencji z poprzednich miejsc pracy. Ludzie szanują pracę, nawet prostą. Gdyby ktoś zrobił taki motyw to potem przez kilka lat pracował by na odzyskanie reputacji. Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 21:33 nie pochwalam zachowania tych pań, ale nie pochwalam tez tego, że komuś płaci się 1400 zł, komuś kto ciągnie tony żarcia i rozkłada je po sklepie. pan menadżer postąpił bardzo głupio. zwolnił 10 osób, a do tej pory nie może znaleźć dobrych następców. przy okazji zrobił swojej własnej firmie czarny PR. Brawo! ja i moja rodzina przestaniemy robić zakupy w tesco. pomijam że jest tandetne, zaniedbane, brudne... Odpowiedz Link Zgłoś
deplatformizacja Re: żarły za nasze pienądze... 12.08.11, 15:32 Za twoje, piszesz... Berecik uciska? Odpowiedz Link Zgłoś
michianstefanoff 1400 to za dużo jak dla złodzieja. 12.08.11, 00:24 Zaskoczone, że kamera była tam gdzie jej miało nie być. Należy zakładać, że wszystkie dotychczasowe kradzieże, to była sprawka tych 10 złodziejek i ich wspólników. A jakiekolwiek łagodniejsze potraktowanie skończyłoby się tym, że kradłyby gdzie indziej - gdzie nie ma kamer. Szkoda, że za kradzież nie ucinają rąk. A może ... już niedługo zaczną. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: 1400 to za dużo jak dla złodzieja. 12.08.11, 11:52 One okradały nie sklep, one okradały WAS, czyli KLIENTÓW. Te do połowy opróżnione pudełka później kupowali ludzie czasami jeszcze biedniejsi od tych złodziejek i dopiero w domu odkrywali że ktoś ich okradł. Te kobiety to po prosu ORDYNARNE ZŁODZIEJKI i powinny dostać dycyplinarki bez żadnej litości! Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 12.08.11, 15:40 palim.psest napisał: > nie pochwalam zachowania tych pań, ale nie pochwalam tez tego, że komuś płaci s > ię 1400 zł, komuś kto ciągnie tony żarcia i rozkłada je po sklepie. > > pan menadżer postąpił bardzo głupio. zwolnił 10 osób, a do tej pory nie może zn > aleźć dobrych następców. przy okazji zrobił swojej własnej firmie czarny PR. Brawo! > > ja i moja rodzina przestaniemy robić zakupy w tesco. pomijam że jest tandetne, > zaniedbane, brudne... Dokładnie. Kara się należy, ale nie aż taka. Generalnie - ze strony Tesco strzał we własną stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek693 Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 13.08.11, 09:57 Nikt nikomu nie każe tam pracować. Można gdzie indziej, jak się ma do tego odpowiednie wykształcenie. A Tesko już się martwi Znajdą chętnych do pracy zawsze. I klientów też.Złodziej jest złodziejem i basta. Czy ukradł pieroga, czy telewizor.A swoją drogą to jest bezczelność. Tesko miało je jeszcze po główkach pogłaskać? Odpowiedz Link Zgłoś
letofon Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 21:47 to w Szwajcarii rodzą się z referencjami ??? a jak zatem dostaje się tą pierwszą/drugą/trzecią pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 22:00 Na opinię pracujesz najpierw w szkole, ew. potem na studiach. Jak szukasz pierwszej pracy to potrzebny jest nie tylko/dyplom swiadectwo, ale właśnie opinia o tobie. Szwajcarzy juz tak mają od dawna i pewnie dlatego są takim krajem, jakim są. Ich kultura pracy i zasady życia w społeczeństwie mocno róznia sie od naszych, od innych krajów zresztą tez. Odpowiedz Link Zgłoś
letofon Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 12.08.11, 14:34 zapominasz o jednym i w zasadzie najważniejszym,tam rzetelna i uczciwa praca jest wynagradzana w sposób adekwatny. w bolandzie im więcej się angażujesz w pracy tym więcej premii dostają obiboki nazywane managementem,szeregowy ma wielkie gie ze swojego zaangażowania.co do wyników na studiach:a kogo obchodzi jakie masz osiągnięcia,ważne czyim jesteś protegowanym,nawet w firmach z obcym kapitałem rządzi polski management,czyli nepotyzm.taka polska "tradycja".nie da się zmienić mentalności wybiorczo, bez względu na hierarchie albo wcale.jak widzisz pierożek to kradzież,ale użytkowanie służbowych telefonów laptopów aut cichcem i ze stratom dla firmy i fiskusa to już nie kradzież,to nieformalny przywilej managementu,i powszechnie tolerowany. Odpowiedz Link Zgłoś
lebonheur Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 11.08.11, 21:53 jesli klient kradnie - popelnia przestepstwo. Jesli kradnie sprzedawca - jest to takie samo przestepstwo. Czyn karalny. A wiec jedna parowka czy pol pieroga : karalne. A wiec wstyd : siwe wlosy, swiadomosc ewentualnego bezrobocia, zblizajaca sie emerytura - ale ukradne. Ochrona przedemerytalna ? Zlodziej nie bedzie chroniony. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek693 Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 13.08.11, 10:05 Dokładnie. Gdyby złapano na tym klienta, jaka byłaby reakcja Tesko- też by wezwali policję, pokazali nagranie i sąd grodzki.Niech te paniusie się cieszą, że policji nie wezwali, a mogli! Odpowiedz Link Zgłoś
tempura_81 Re: Pracownika można ukarać przez 14 dni. 29.08.11, 18:30 Facet, po pierwsze w Szwajcarii tani pracownik z Polski, przyjeżdżający na krótki kontrakt do pracy na farmie zarabia ok. 4000 tysięcy franków. Pani w sklepie, Szwajcarka ze stażem nie zarobi mniej niż 5000 w małym miasteczku i pewnie z 6000 w dużym mieście. Wiesz ile to jest? Ponad 10 x więcej niż w Tesco Polska :) A koszty życia nie są 10 x wyższe. Paliwo jest nawet tańsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zlodziej nie zlodziej 11.08.11, 20:43 pytam sie czy w Polsce wolno zainstalowac kamery bez powiadomienia pracownikow? Kazdy niemiecki sad pracy uniewaznilby te zwolnienia z jednej najprosstszej przyczyny: KAMER DO OBSERWACJI PRACOWNIKOW NIE WOLNO INSTALOWAC! To jest sprzeczne z prawami pracowniczymi, KOniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante W swojej firmie mogę sobie zainstalować kamerę, 11.08.11, 21:03 fontannę i system wydalający sztuczne bąki. Precz ze złodziejami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
awatarnumer500 Re: W swojej firmie mogę sobie zainstalować kamer 11.08.11, 21:21 fontannę i owszem ale monitoring tylko po poinformowaniu załogi może być używany. Ale w sumie to dobrze że tego nie wiesz, w sądzie pracy sprawa jest dla ciebie przegrana. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: W swojej firmie mogę sobie zainstalować kamer 12.08.11, 12:06 Widzę, że złodziejsko-związkowe lobby się uaktywnia. Nie jest zły złodziej, zły jest ten kto go złapał. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek693 Re: W swojej firmie mogę sobie zainstalować kamer 13.08.11, 10:07 Nauczcie się czytać ze zrozumieniem.W tekście jest napisane, że panie wiedziały o monitoringu. Wystarczy powiesić ogłoszenie- obiekt monitorowany.Ale powiadamiać o miejscach, gdzie są kamery- nie ma takiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Re: zlodziej nie zlodziej 11.08.11, 22:03 Przecież te panie wiedziały, że został zainstalowany monitoring, ale byc może, na skutek technicznej ignorancji, nie do konca zrozumiały na czym to polega. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 cytuje fragment artykulu: 11.08.11, 23:31 "Mikrokamerę w sklepowej chłodni zamontowano w tajemnicy nad wejściem, przy czujniku temperatury." Więcej... wyborcza.pl/1,76842,10099602,Okazja_ujawnia_zlodzieja.html#ixzz1Ul4fGcMb Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Wiedziały, że będzie, tyle że nie wiedziały gdzie 12.08.11, 13:32 Wiedziały, że będą nowe kamery, nie mówiąc już o standardowym monitoringu, jak to w sklepie, tyle że nie wiedziały gdzie dokładnie. Czy prawo wymaga, aby pracownik znał lokalizację każdej kamery? Coś słyszały o remoncie i rozbudowie monitoringu w firmie, ale o zainstalowaniu kamery w chłodni - ani słowa. mara571 napisała: > "Mikrokamerę w sklepowej chłodni zamontowano w tajemnicy nad wejściem, przy czu > jniku temperatury." > > Więcej... rel="nofollow">wyborcza.pl/1,76842,10099602,Okazja_ujawnia_zlodzieja.html#ixzz1Ul4fGcMb > Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: zlodziej nie zlodziej 12.08.11, 14:52 gdzie sa i co robią nasze związki zawodowe z Solidarnościa na czele???? bronia własnych stolków i interesów swojej branży,pala opony i za ciężkie pieniądze urzadzaja zjazdy z wyżęrka i wypitką.A ich psim obowiązkiem jest walczyc nie z rządem ale w rzadzie o uczciwe warunki pracy i płacy WSZYSTKICH pracowników najemnych.DLACZEGO my,Polacy,sie na to godzimy,aby ludzie musieli pracować w haniebnych warunkach i jeszczxe Bogu dziekowac że w ogole maja pracę ! czy nie powinna powstac nowa "Solidarność" do walki o pracownika ? Odpowiedz Link Zgłoś
wersal-55 Re: zlodziej nie zlodziej 12.08.11, 16:07 mara571 napisała: > pytam sie czy w Polsce wolno zainstalowac kamery bez powiadomienia pracownikow? > Kazdy niemiecki sad pracy uniewaznilby te zwolnienia z jednej najprosstszej prz > yczyny: KAMER DO OBSERWACJI PRACOWNIKOW NIE WOLNO INSTALOWAC! > To jest sprzeczne z prawami pracowniczymi, KOniec, kropka. >mara571 mieszkam w niemczech od wielu lat,MARKETY CZY SUPER MARKETY,KAZDY JEST OKAMEROWANY,PRACOWNICY SA DOSKONALE O TYM POWIADOMIENI,TAGZE W W TYM CHOLERNYM KRAJU,WIEC NIE PISZ O CZYM NIE WIESZ,BYLE NAPISAC.Polacy wszedzie kradna ,to ich slowianska natura od setek lat.Prace nalezy szanowac,bez wzgledu na place. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_lew Re: zlodziej nie zlodziej 12.08.11, 23:49 Ale one wiedziały o tym, że jest monitoring w sklepie. Po prostu nie spodziewały się, że zostaną przyłapane na kradzieży. Monitoringu nie może być w pomieszczeniach socjalnych (szatniach, toaletach itp.). No i nie powinno być dźwięku w tym monitoringu. Z kolei nieuzasadnione, a nawet groźne jest , by każdy szeregowy pracownik miał dostęp do danych związanych z bezpieczeństwem i zabezpieczaniem obiektów, czyli m.in. do szczegółowego rozmieszczenia kamer. Też myślisz, że wiesz, gdzie dzwoni, ale to nie ten kościół :))) Jak przeczyta się ten artykuł to można to skomentować tylko w jeden sposób - stare, a głupie. Nie rozumiem tych kobiet - praca to praca, nie zapłaciły za to, więc nie miały prawa zjeść. Drugie śniadanie się z domu przynosi. Jaka jest różnica między nimi, a drobnym złodziejaszkiem na hali? Dla mnie żadna. Należało się im zwolnienie. I tak naprawdę tym wszystkim, co bronią tych Pań tutaj, tłumacząc, że taka praktyka jest powszechna. Moi drodzy - jesteście zwykłymi złodziejami, okradacie pracodawców, państwo - resztę rodaków. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
bodziu Re: Tesco w UK, to najbardziej znienawidzona firm 11.08.11, 19:53 jak się wchodzi na TE strony to owszem, ale tutaj popłynąłeś kolego, nie ma co! co tydzień robię zakupy w jednym z najwiekszych tej sieci i większość pracowników jest biała, zresztą co to ma do rzeczy?! Zapomniałeś tez dodać, że dla większości naszej drogiej emigracji praca w tym supermarkecie jest marzeniem. To chyba tak źle jednak nie jest, co nie? paputekonly napisał: > Wiem, gdyż powstały w sieci strony poświęcone ujawnianiu ich machinacji i zwalc > zania tej firmy.. > Oficjalnie wszyscy są za ograniczeniem imigracji, ale w Tesco rzadko można zoba > czyć białą twarz i tylko wśród menadżerów... > Wiem, gdyż powstały w sieci strony poświęcone ujawnianiu ich machinacji i zwalc > zania tej firmy.. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks dylemat moralny 11.08.11, 20:14 czy okradanie zlodzieja to wciaz zlodziejstwo? czy sa na forum jacys etycy? Odpowiedz Link Zgłoś
rtyqwe Szanowny Pan Menager Bombiński... 11.08.11, 20:56 ...na pewno też rozmawia przez komórkę "prywatnie". Życzę mu z całego serca, żeby go tak wylali za te rozmowy - najlepiej jakiś 20 lat od niego młodszy szczyl tuż przed JEGO emeryturą. Pozdrawiam Pana Bombińskiego serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Szanowny Pan Menager Bombiński... 12.08.11, 13:20 No a jeśli zabrał do domu służbowy długopis, to z kryminału nie wyjdzie :) Zachowanie tych pań było naganne, ale zasługiwało właśnie na naganę, a nie wyrzucanie z pracy. Prawda, że lepkie ręce są narodową cechą Polaków i trzeba z tym walczyć, ale jakby taką gradację kar stosować, to ten poseł, co wyjeździł służbowo w rok benzynę za 100 000 zł, powinien być rozstrzelany razem z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
letofon Re: dylemat moralny 11.08.11, 21:53 nie, to janosikowe prawo,społecznie akceptowane.rzecz w tym że wymiar sprawiedliwości nie służy społeczeństwom,służy tym co mogą sponsorować polityków,tak jest na całym zasranym świecie.nie przypadkiem się mówi "jak kraść to miliony". Odpowiedz Link Zgłoś
jarrys Re: Tesco w UK, to najbardziej znienawidzona firm 11.08.11, 20:03 koles piszesz bzdury, ktore gdzies tam na zmywaku uslyszales ,pracowalem w tesco w Dudley i zycze wszystkim zeby takie warunki pracy byly w Polandii,pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Tesco w UK, to najbardziej znienawidzona firm 11.08.11, 20:17 Żal mi tych kobiet, ale jeszcze bardziej żal mi ich szefa, zwyczajny kretyn. Stracił dobre pracownice - sam przyznaje. Wystarczyło więc poruszyć sprawę na spotkaniu z załogą. Instaluję kamery mógł ogłosić! Ewentualnie gdyby któraś podjadła wywalić jedną. Na co czekał idiota! Chciał się wykazać, czy może taka zwykła menda? A tak pewnie Tesco za fatalny PR go wywali. Co może być pewnego rodzaju sprawiedliwością. Pojecie kradzieży jest tak szerokie, że dałbym głowę na sto wpisów tylko jeden nić nie ukradł? Samemu mi się zdarzał dzwonić ze służbowej komórki w prywatnych celach i marnotrawić czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ksin Re: Tesco w UK, to najbardziej znienawidzona firm 11.08.11, 20:22 kasa misiu, kasa 10 pracownic z 30letnim stazem miala najwyzsze pensje, pewnie lepsze od kierofcy, teraz przyjmuje 12 za pol tego co tamte i liczy na premie, tak jest z kazdym qu....a swiezym kierownikiem, klapki na oczach .... Odpowiedz Link Zgłoś
dwiesukipodjednymdachem rerere:: 11.08.11, 20:30 z tego co sobie przypominam z mojej krótkiej kariery w supermarkecie , to zjedzenie żywności przeznaczonej do utylizacji (czyli śmietnik z a rogiem ) , też było ciężkim wykroczeniem przeciwko dyscyplinie pracy i mogło skutkować kopem za drzwi i pociągnięciem za konsekwencje . jak ktoś był bardzo głodny ( mioi oszałamiającej pensji 1300 zł netto i chciał zjeść coś z rozerwanego opakowania , które i tak wylądowało ( po spisaniu danych z owego opakowania ) na śmietniku , ryzykował wywaleniem z roboty .A śmietnik był zamykany na kłódkę .Taki offtop bez sensu sobie napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Re: rerere:: 12.08.11, 13:38 Trudno mi sobie wyobrazić, aby pracodawca miał się godzić na spożywanie jego produktów, które zgodnie z prawem nie nadają się do spożycia. Bo rozumiem, że nie było to traktowane jako kradzież... > z tego co sobie przypominam z mojej krótkiej kariery w supermarkecie , to zjedz > enie żywności przeznaczonej do utylizacji (czyli śmietnik z a rogiem ) , też by > ło ciężkim wykroczeniem przeciwko dyscyplinie pracy i mogło skutkować kopem za > drzwi i pociągnięciem za konsekwencje . jak ktoś był bardzo głodny ( mioi oszał > amiającej pensji 1300 zł netto i chciał zjeść coś z rozerwanego opakowania , kt > óre i tak wylądowało ( po spisaniu danych z owego opakowania ) na śmietniku , r > yzykował wywaleniem z roboty .A śmietnik był zamykany na kłódkę .Taki offtop be > z sensu sobie napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.bugala Re: Tesco w UK, to najbardziej znienawidzona firm 11.08.11, 20:44 Manager sklepu, supermarketu, w ktorym kiedys pracowalem (3 mejsce na liscie najwiekszych supermarketow w UK) zwolnil kierownik dzialu za kradziez i zjedzenie batona za 1.50 funtow. Kradziez to kradziez! Bardzo dobra decyzja managera, te kobiety nawet nie sadza, ze robily cos zlego, bo byly manager zezwalal. Za plasterek swojskiej trzeba teraz szukac pracy... Dobrze, oby wiecej takich przedsiebiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku otwarcie paczki i zjedzenie zawartości to kradzież 11.08.11, 21:25 gdybym ja to zrobił w tym sklepie, miałbym na głowie ochronę, policję i sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire Oj już tak nie pier... 11.08.11, 21:47 Oj już tak nie pier...dolcie. W tesco na bielanach wrocławskich jest i pracownicza stołówka i ceny za pół darmo :) Odpowiedz Link Zgłoś
szumawski Czy w PL coś poza forum ludzie potrafią? 11.08.11, 19:24 Czy możliwe są takie bunty jak w ostatnich dniach w Anglii? Odpowiedz Link Zgłoś
perunin2 Re: Czy w PL coś poza forum ludzie potrafią? 11.08.11, 19:55 Może po prostu nie ma u nas tylu zaćpanych dresów, żeby od razu było komu podpalać pół miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
szumawski Pewnie, bo wielu wyjechało do UK 11.08.11, 20:02 Pewnie, masa dresów wyjechała do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
beabeta Re: Czy w PL coś poza forum ludzie potrafią? 12.08.11, 23:09 szumawski napisał: > Czy możliwe są takie bunty jak w ostatnich dniach w Anglii? Tak mozliwe to jest jesli Polacy beda glodni i za ciezka prace beda dostawac marne grosze ! Odpowiedz Link Zgłoś
gonzales.wroclaw Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:24 A ja bronię decyzji przełożonych. Kradzież to kradzież. Jednostkowo duperela, w skali kraju pewnie niezle straty. A za wszystko płaci klient. Tesco nie znoszę, bo w tych sklepach jest syf i malaria (i poza niektórymi promocjami drogo), zaś Tesco Value to dla mnie synonim syfu do kwadratu. Ale decyzję popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanpajonk Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:29 to wypluj też te orzeszki, cukierki które podjadasz będąc w sklepie. mam nadzieje że kiedyś to polactwo z ciebie wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
infosraczka Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:32 z ciebie wlasnie wyszlo... Oczywiscie, ze trzeba placic. W innym przypadku to zlodziejstwo. Szkode, ze reki nie ucinaja takim... Odpowiedz Link Zgłoś
chomsterek Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:49 Zdziwię cię, ale nie każdy podjada w sklepach. Ja na przykład tego nie robię, bo zwyczajnie głupio byłoby mi nie zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
szumawski Podjadanie to cecha "polactwa" 11.08.11, 19:53 Natomiast wyrzucanie ton zmarnowanego jedzenia do kosza to cecha angolstwa. Królują nadgryzione hamburgery, kanapki, etcetera. Odpowiedz Link Zgłoś
poziom1908 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:53 podjadasz w sklepach???!! nie wiem czy się śmiać czy płakać...żal aż miło.. Odpowiedz Link Zgłoś
perunin2 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:57 Podjadanie? A co to za zwyczaje? Co za wieprz z ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:02 stefanpajonk napisał: > to wypluj też te orzeszki, cukierki które podjadasz będąc w sklepie. > mam nadzieje że kiedyś to polactwo z ciebie wyjdzie Dwie rzeczy. Pierwsza, to ustawiliby dla pracowników na zapleczu stół z towarem, który i tak jutro wyjedzie na śmietnik, bo się termin kończy. Chyba że ta szyneczka z jutrzejszym terminem już jest po piątym przepakowaniu i sama 10 sekund na setkę robi. Druga, formalnie kradzież to jest kradzież tylko że w Polsce od czasów komuny się wynosiło niczyje długopisy, mydło z dozownika. Ktoś łapie, to wielkie zdziwienie. Moje bliźniaki które mają dwa i pół roku i już są nauczone. Wezmą sobie w sklepie kajzerkę, to podchodzą do Pani, pokazują co wzięły, Pani mówi już możecie jeść, i jedzą. I mam nadzieję że za 20 lat też będą to wiedzieć, bo jeśłi nie, to my wszyscy w Polsce siebie nadal będziemy okradać, a to jest gra o sumie zerowej. Cwaniak tylko zyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eskrzynka Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 21:24 Nie mogą za darmo dać pracownikom! Muszą wywalić na śmietnik. W śmietniku = strata Oddane pracownikowi = darowizna - trzeba zapłacić podatek. Oświeciło Was? Czy nadal ciemny lud nic nie "czai"? Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 13:52 > Oświeciło Was? Czy nadal ciemny lud nic nie "czai"? Tak pos*anych i nielogicznych przepisów nie są w stanie zrozumieć nawet myślący ludzie. I tego, że od "darowizny" trzeba odprowadzić podatek, bo (nie)rząd nie ma kasy na opłacanie hord przyd*pasów rekrutowanych spośród pociotków i kumpli od piwa, i tego, że firmy są zmuszane do odprowadzania VAT za coś, za co im de facto nie zapłacono. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:02 >A ja bronię decyzji przełożonych. Kradzież to kradzież. Jednostkowo duperela, w skali kraju >pewnie niezle straty. A za wszystko płaci klient. Mam nadzieję, ze to samo dotyczy waszych dzieci! Sciaganie w szkole - wylatujesz ze szkoły od razu na kopach, plagiat pracy na studiach - dyscyplinarnie, niemoznosc skończenia studiów w żadnym osrodku akademickim> Tylko wtedy te deklaracje na forum mają sens. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.babou Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:20 O brawo, świetnie mówisz! Mimo że sobie ironizujesz przynajmniej część rozwydrzonej młodzieży nauczyłaby się co to nauka a dyplom nie był by już papierkiem dającym dostęp do łatwiej pracy w firmie taty, tylko naprawdę coś znaczył. Z całego serca popieram profesorów i doktorów, którzy wywalają za ściąganie. Najlepsze są miny delikwentów wyrzuconych za takie ''przestępstwa'' na ostatnim roku, w sesji lipcowej - praca napisana, a tu pupa, czeka obrona we wrześniu! Odpowiedz Link Zgłoś
gregviii Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:51 "dyplom nie był by już papierkiem > dającym dostęp do łatwiej pracy w firmie taty" A co tobie do tego czy ojciec zatrudni syna/córkę w swojej firmie po "takim dyplomie" może produkować części mechaniczne i zatrudnić córkę po makijażu i gotowaniu = nic ci do tego. A to czy ktoś ściąga czy nie to jedno - a podrzucanie prac pisemnych i te które spadną nazwiskiem do góry są zaliczone to inna bajka. Więc widzisz wymagasz od studentów a jak student przyjdzie z prawdziwymi pretensjami o zaliczoną pracę to "nie ma oglądania prac". Nie widzę nic nadzwyczajnego w bronieniu się we wrześniu, październiku czy innym miesiącu. Bronisz się kiedy jesteś gotów a nie bo musisz. Prace też oddajesz jak jest gotowa a nie bo "promotorowi się śpieszy" i bubel tworzysz a obrona to kabaret. Jak się ogarniesz i skończysz gimnazjum to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.babou Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 14:59 Ojej, chcesz mi tu pomoralizować, ale coś bełkotliwie ci wyszło :D. Tak naprawdę żadne z tych zdań nie ma większego sensu, serio ;). Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku przecież jak Ty tak zrobisz jak oni 11.08.11, 21:54 to masz policję na karku różnica żadna więc jasne że racja Odpowiedz Link Zgłoś
mamula66 Nie wolno 11.08.11, 19:33 Niestety, NIE WOLNO "brac sobie" niczego. Nei wolno podjadac w sklepie, nie wolno podbierac w biurze dlugopisow i spinaczy. Nie wolno brac wielu innych rzeczy. Za to sie zwyczajnie wylatuje z pracy i tak powinno byc. Ci ktozry sie powoluja na McDonalda... Owszem, pracownik McDonalda moze jesc w pracy. Ale ma to w umowie, i jak cos zje musi to zaksiegowac w kasie pod odpowiednim numerem Gdyby te panie nie wiedzaily ze robia zle, to by jadly otwarcie a nei podjadaly w ukryciu... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichudyrma Re: Nie wolno 11.08.11, 22:08 tylko w porabanym kraju mozna robic taka zadyme z powodu znikniecia parówki jesli tesku nie wstyd ze jego pracownicy chodza głodni bo nie stac ich na jedzenie i musza podjadac no to sorry.jesli plasterek kiełbasy ma dla tesco jakakolwiek wartosc to wychodzaoni tutaj na jkichs krwiopijców. przez całe zycie wydałem w tesco jakies 20 tys pln. wiecej tam nie pójde Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: Nie wolno 12.08.11, 21:28 mamula66 napisał: > Gdyby te panie nie wiedzaily ze robia zle, to by jadly otwarcie a nei podjadaly > w ukryciu... Dokładnie. Chłodnia to akurat to miejsce, gdzie pracownicy normalnie spożywają posiłki? I co to znaczy "dwa pierożki", "jedna paróweczka", "trochę sałatki z pojemnika"? Przecież jedzenie w takich hipermarketach jest szczelnie pakowane, takie "podjedzone" z opakowania to klient, który w domu odkryje, że opakowanie nie było szczelnie zamknięte, że było wcześniej otwarte, więc nie wiadomo, czy higienicznie się nadaje do spożycia. I nigdy więcej do Tesco nie wróci - najwyżej tylko z reklamacją. Normalne w marketach pracownicy podchodzą do kasy - bez kolejki nawet i proszą koleżankę, by im skasowała takie czy inne produkty na ich bieżące potrzeby. Zapłacone - ich, mogą jeść. Legalnie! Z uśmiechem do kamery. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-dziadoslaw Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:33 Utajniony monitoring jest nielegalny i majac dobrego, swiatlego adwokata pracownice moga zaskarzyc Tesco i wystapic o odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamula66 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:37 Monitoring jest "utajniony" jezeli firma mowi ze monitoringu nei ma a monitoring jest. Jezeli firma mowi ze jest monitoring, nie ma obowiazku powiadamiania gdzie sa kamery Odpowiedz Link Zgłoś
letofon Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 22:14 ma obowiązek ujawniać gdzie są kamery,jak ktoś potrzebuje się podrapać choćby po intymnej części ciała to znaczy że jest bezczelnie podglądany,dzięki ukrytym kamerom.taka firma drobne straty i tak ma wkalkulowane w koszty.straty z pow. podjadania to malutki pikuś w stosunku do strat spowodowanych nap.utylizacją przeterminowanych produktów.to managerowie "okradają" w znaczący sposób i firmy i fiskusa, nagminne użytkowanie służbowych samochodów,telefonów,laptopów itd.itp. do celów pozasłużbowych.użytkowanie tego typu to korzyść,przychód podlegający opodatkowaniu,a ilu to wykazuje,toż to moralność Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
emmetos Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:49 przepraszam bardzo to czy mieli kazdemu pracownikowi pokazywac plan umieszczenia kamer przed wejsciem do marketow zawsze sa naklejki informacyjne o obiekcie monitorowanym w toalecie ich nie zlapono wiec twoj post mija sie z prawda Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Złap złodzieja za rękę, powie że to nie jego 11.08.11, 19:33 ręka. Mam uwierzyć że te panie podjadały sobie w pracy wyjątkowo w tym dniu? Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Re: Złap złodzieja za rękę, powie że to nie jego 12.08.11, 07:08 Oczywiście, że nie. Te panie, jak najbardziej, ukradły towar swoimi rękami. Sęk w tym, że pracodawca zastosował represje niewspółmierne do wagi przewinienia. Kodeks pracy przewiduje całą listę kar. Ot, choćby naganę z wpisem do akt pracowniczych. Można też pozbawić premii uznaniowej. A publiczne ogłoszenie takiej kary podziałałoby odstraszająco na inne osoby. Dyscyplinarkę można by było zastosować dopiero w przypadku recydywy. Sądy pracy już nawet orzekały podobnie uchylając podobne dyscyplinarki. Uzasadnienie zawsze było takie samo: represja niewspółmierna do winy. Sądzę, że tak będzie i w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Re: Złap złodzieja za rękę, powie że to nie jego 12.08.11, 11:19 Pracodawca wykazał się humanitaryzmem. Mógł przecież po prostu pozwolić im dalej kraść przez parę tygodni, a potem zgłosić sprawę do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Przecież zamienili to na "za porozumieniem stron" 12.08.11, 13:43 > Dyscyplinarkę można by było zastosować dopiero w przy > padku recydywy. Przecież zamienili to na "za porozumieniem stron". A jeśli chodzi o recydywę, to one same nie zaprzeczają, że to była norma, na którą było przyzwolenie poprzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Kradzież to kradzież i nie ważne, że mała 11.08.11, 19:33 Też zwolniłbym pracownika nawet za najmniejsza kradzież, skoro brakuje jemu hamulców moralnych to niech szuka szczęścia w PIS (wśród "honorowych", "prawych" i "sprawiedliwych" za 300złote) Odpowiedz Link Zgłoś
usmiech_nocy Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:35 Tematem nie jest zdanie na temat warunków pracy w Tesco, ale zwolnienie kilku idiotek, które kradły towar przeznaczony do sprzedaży. Kto z Was trzymałby okradającego pracownika? Decyzja pracodawcy o zwolnieniu w pełni słuszna. Pytanie tylko czy zwolnienie kilku złodziei to naprawdę temat do Gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
joachim Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:42 > Decyzja pracodawcy o zwolnieniu w pełni słuszna. Pytanie tylko czy zwolnienie k > ilku złodziei to naprawdę temat do Gazety? Tak, bo zwolnienie to bardzo surowa kara. Im więcej osób przeczyta, przestraszy się i się opamięta, tym mniej zostanie ukaranych surowiej, niż sytuacja nakazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:55 joachim napisał: > Tak, bo zwolnienie to bardzo surowa kara. Im więcej osób przeczyta, przestraszy > się i się opamięta, tym mniej zostanie ukaranych surowiej, niż sytuacja nakazu > je. Surowa kara, ponieważ wykroczenie jest poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 10:29 A może: tym mniej osób będzie kradło, bojąc się surowej kary? Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 Kto nigdy nie wydrukował prywatnego na firmowej dr 11.08.11, 20:13 > Kto z Was trzymałby okradającego pracownika? Za zjedzenie parówki? Kto nic nigdy nie wydrukował prywatnego na firmowej drukarce niech pierwszy rzuci kamieniem. Zwolnienie jest skandaliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gintaras Re: Kto nigdy nie wydrukował prywatnego na firmow 11.08.11, 20:48 Rzucam kamieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Kto nigdy nie wydrukował prywatnego na firmow 11.08.11, 21:08 grundol1 napisał: > > Kto z Was trzymałby okradającego pracownika? > > > Za zjedzenie parówki? Kto nic nigdy nie wydrukował prywatnego na firmowej druk > arce niech pierwszy rzuci kamieniem. Zwolnienie jest skandaliczne. Owszem, ja wydrukowałem. Ale przedtem spytałem kierownika, czy mogę, a on powiedział, że mogę. Ale zdarzało mi się wydrukować coś służbowego na prywatnej drukarce. Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen0 Re: Kto nigdy nie wydrukował prywatnego na firmow 11.08.11, 21:35 >Kto nic nigdy nie wydrukował prywatnego na firmowej drukarce niech pierwszy rzuci kamieniem< Ja wydrukowałam, ale... za przyzwoleniem (a nawet namową) przełożonego (widocznie stwierdził, że taki wydruk będzie się dla firmy opłacał - koszt dla firmy niewielki,a pracowniknie wylleci z firmy o 16.00 żeby wydrukować w domu, tylko jak będzie trzeba zostanie w robocie i skończy co trzeba) w opisanym przykładzie sprawa nie jest taka prosta - kradzież jest kradzieżą, ale gdyby szef dał trochę luzu -np "posiłek regeneracyjny"z towarów których termin przydatności właśnie upływa - personel czułby się nie jak niewolnik a jak pracownik choć z drugiej strony daj palec to rękę urwą - nie wiadomo czy przyzwolenie na 1 parówkę nie skończyło by się na siatkach towarów wynoszonych do domu (oczywiście nie kupionego) Odpowiedz Link Zgłoś
mazbip Ryba psuje sie od glowy 12.08.11, 21:40 jozef.moneta napisał: > Stare przysłowie. Rownie stare Ktos wspominal o mentalnosci z PRL. A tuz po wojnie nie kradziono. Szabrownictwo, kradzieze i rozkradzenie duzej czesci mienia Ziem Odzyskanych. Co to za mentalnosc. Moze wojenna? A przed wojna nie kradziono? No coz Dolega-Mostowicz pieknie to opisal w "Kariera Nikodema Dyzmy" No to moze to Rozbiory i ich mentalnosc. A moze Potop szwedzki. Odpowiedz Link Zgłoś
mazbip Re: Ryba psuje sie od glowy 12.08.11, 21:43 Zapomnialem jeszcze wymienic rozkradzenia wiekszej czesci majatku narodowego, czesto w majestacie prawa po restauracji kapitalizmu w PRL w 1989r. Moze jeszcze jedno przyslowie. "Przaklad idzie z gory" Odpowiedz Link Zgłoś
saint_just Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:37 Bombiński ma kamerę w swoim biurze? Odpowiedz Link Zgłoś
kornishon64 Ile jeszcze tego typu artykułów???? 11.08.11, 19:38 Ludzie,ogarnijcie sie.....kradzież to kradzież. Poza tym jak już kradniesz,to tak żeby nikt cie nie złapał a jeśli dasz sie złapac to to jest tylko i wyłącznie twoja wina. Po co żarły te rzeczy? Jeśli chciały sobie spróbowac( bo nie zeżarły 2 kilo że niby niedożywione i biedne) to mogły to sobie kupic. Przecież to tylko 66 groszy. Wiem że normalnie w MaCu też tak jest czy w innych barach ale ludzie to robią tak żeby ich nie złapac. Wiem że to chamskie ale niestety.....Tesco to ścierwo ale tu mogą takie coś zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:38 Czego by nie mówić o Tesco, to fakt faktem, żarły kradzione. Usprawiedliwianie tego "polskim obyczajem" okradania własnego miejsca pracy jest żenujące. W Tesco kiełbasa i pierogi, w fabryce młotek i śrubokręt, w biurze ryza papieru i tusz do drukarki. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:39 No chora! Faktycznie... Przecież każdy kradnie, to dlaczego pracownicy Tesco nie mieliby tego robić. A pracownik banku? Przeciez bank, w którym pracuje obraca codziennie milionami wiec dlaczego pani z okienka nie miałaby zaiwanić parę stówek.w końcu to jest dla banku nieistotna suma:/ Odpowiedz Link Zgłoś
antyparanoja Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:59 Nie każdy kradnie. Nie lubię Tesco, ale szef ma rację. Drobna kradzież to jest też kradzież. Załóżmy, że prowadzisz niewielką firmę a Twoi pracownicy ciągle coś sobie biorą. Ucieszyłoby Cię to, pochwaliłbyś dając dyplom za złodziejstwo... czy raczej kopa na rozpęd?!! Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:09 Skoro tyle tych kradzieZy, to niech mi ktoś wyjaśni skąd tam na pólkach przeterminowany towar? Dzisiaj znalazłam ZGNIŁY se w cenie regularnej i szczy szczytów - zgniłe winogrona w promocji! Czy nie wstyd szefostwu przed klientami? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 10:33 Bo pracownicy zgniłego czy przeterminowanego nie kradną. Poza tym - przecież nikt ci nie każe tych zgniłych winogron kupować. Widzisz, że zgniłe - nie kupujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Niefajna firma 11.08.11, 19:42 Tesco udaje, że zatrudniają na cywilizowanych zasadach a pracownicy udają, że pracują na cywilizowanych zasadach. Argumenty pracownic są takie, jakby facet sprzedający mercedesy w salonie pożyczył sobie jeden na randkę. A potem zwrócił. To nie była jedna parówka. Tylko na jednej parówce złodziejkę przyłapano. Pracodawca opłacił osobę, która przeglądala monitoring tak długo aż przyłapała. Potem już nie sprawdzano, ile godzin sprzedawczyni nie kradła parówki tylko ją zwolniono Wszyscy pracujący którzy zarabiają za mało, powinni mieć wsparcie finansowe w postaci zasiłków pozwalające na przeżycie bez kradzieży parówki. Takich osób jest dużo. Zebrać się i projekt do sejmu. Uzasadnić i działać. Można podnieść kwotę wolną od podatku. To jest droga. A nie kradzież Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Niefajna firma 11.08.11, 19:58 "Wszyscy pracujący którzy zarabiają za mało, powinni mieć wsparcie finansowe w postaci zasiłków pozwalające na przeżycie bez kradzieży parówki." Hola, hola! A kto niby miałby płacić ten zasiłek?? Państwo z moich podatków?? A może wystarczyłoby podnieść minimalną płacę na taki poziom, że nawet najmniej zarabiającym starczy na jedzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Niefajna firma 11.08.11, 20:05 A ja uwazam, ze kazdy powinien popracować sobie na studiach/ w szkole w takim Tesco, albo innym badziewiu - moze miałby wtedy szacunek do cięzko pracujących ludzi, bo wielu klientów go nie ma, co widzę stojąc w kolejkach do kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
beabeta Re: Niefajna firma 12.08.11, 23:34 computerro napisała: > Tesco udaje, że zatrudniają na cywilizowanych zasadach a pracownicy udają, że p > racują na cywilizowanych zasadach. > > Argumenty pracownic są takie, jakby facet sprzedający mercedesy w salonie pożyc > zył sobie jeden na randkę. A potem zwrócił. > > To nie była jedna parówka. Tylko na jednej parówce złodziejkę przyłapano. Praco > dawca opłacił osobę, która przeglądala monitoring tak długo aż przyłapała. Pote > m już nie sprawdzano, ile godzin sprzedawczyni nie kradła parówki tylko ją zwol > niono > > Wszyscy pracujący którzy zarabiają za mało, powinni mieć wsparcie finansowe w p > ostaci zasiłków pozwalające na przeżycie bez kradzieży parówki. > > Takich osób jest dużo. Zebrać się i projekt do sejmu. Uzasadnić i działać. > Można podnieść kwotę wolną od podatku. To jest droga. A nie kradzież Tez tak mysle,kazdy kto ciezko pracuje i nie stac go na jedzenie powinien dostac takie wsparcie, jesli nie to nalezy podniesc place ! Dlaczego ? Czesto bieda zmusza do kradziezy. Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:43 Prawda, że jedna parówka to nic. Ale od małych kradzieży rozpoczyna się droga do większych.... Odpowiedz Link Zgłoś
wolflukas Jeśli to nie jest kradzież to co ? 11.08.11, 19:44 Pożyczka z odroczonym terminem płatności ? Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: Jeśli to nie jest kradzież to co ? 12.08.11, 21:38 wolflukas napisał: > Pożyczka z odroczonym terminem płatności ? Ciekawe, jak bardzo odroczonym. Przez trzy tygodnie szefostwo czekało, czy panie przyjdą wreszcie zapłacić za towar. Ale się nie doczekało. Odpowiedz Link Zgłoś
emmetos Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:46 Co teraz lamentowac wpiepszaly po kryjomu towar to won z pracy smiem twierdzic ze nie pierwszy raz skoro zamontowali kamere to musialy byc podejrzenia.Trudno bidola jak to ciezko bylo w pracy jak sie przychodzilo niestety zyjemy w takich czasach ze ciezko jest o prace ale natomiast nikt nas nie trzyma jak za ciezko bylo mozna sie zwolnic Odpowiedz Link Zgłoś
emmetos Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:03 amsterdam53 napisał: > Cymbał milo mi Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
deplatformizacja Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 15:57 emmetos napisał: > amsterdam53 napisał: > > > Cymbał > milo mi Marcin Chyba raczej palant. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekzwawy Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:49 Skoro kradły, to powinny wylecieć na zbitą twarz! Odpowiedz Link Zgłoś
ragol Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:50 Cóż, kradzież jest kradzieżą, niezależnie od wartości. Ta parówka czy pieróg jest pieniądzem. Najzwyklejszym pieniądzem, tylko w innej formie niż banknot czy moneta. Czas najwyższy to zrozumieć. Ciekawe że "poszkodowane" nie dostrzegają w swoim zachowaniem niczego złego. Cóż, w naszym kraju wciąż jest przyzwolenie społeczne dla pijanych kierowców, piratów drogowych i kombinatorów "oszwabiających" swojego pracodawcę. Naiwny nie jestem, ale jak ktoś dał się złapać, to niech ma pretensje wyłącznie do siebie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marekkow12 Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:52 Naprawdę nie rozumiem co się Państwu w tej sytuacji nie podoba, dziewczyny ukradły i zostały zwolnione z pracy, na przyszłość będą wiedziały że się nie kradnie. Przecież to jest przestępstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
janeks-dwa Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:23 nie wiem dlaczego czesc ludzi broni zlodziei. wiem ze to stary nawyk z PRL. ale zlodziej powinien byc ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
rtyqwe Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:59 janeks-dwa napisał: > nie wiem dlaczego czesc ludzi broni zlodziei. wiem ze to stary nawyk z PRL. ale > zlodziej powinien byc ukarany. ukarany - TAK! wylany - NIE proste Odpowiedz Link Zgłoś
marekkow12 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 23:55 Spójrz na to z punktu widzenia managera, manager nie ma problemu że zdobyciem pracowników o podobnych kwalifikacjach (tylko z mniejszym doświadczeniem, ale tutaj doświadczenie nie ma takiego znaczebia) po co więc ma trzymać pracowników złodziei. Dodatkowym zyskiem jest danie przykładu innym pracownikom. Nie widzę powodu dla których te Panie powinny dalej tam pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 13:18 No, właśnie ma problem. Nowi pracownicy się nie nadawali. Są to straty dla firmy. Wizerunkowe również. U mnie już by nie pracował, bo jest słabym menadżerem. Odpowiedz Link Zgłoś
deplatformizacja Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 15:59 marekkow12 napisał: > Naprawdę nie rozumiem co się Państwu w tej sytuacji nie podoba, dziewczyny ukra > dły i zostały zwolnione z pracy, na przyszłość będą wiedziały że się nie kradni > e. > > Przecież to jest przestępstwo! Kradzież za 66 groszy nie jest przestępstwem, to zwykłe wykroczenie nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
letofon Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 17:54 > Kradzież za 66 groszy nie jest przestępstwem, to zwykłe wykroczenie nieuku. > > i tu się mylisz,stare przysłowie mówi "jak kraść to miliony" i coś w tym jest.gdyby były na kierowniczych stanowiskach i nap. robiły wałki na grubą kasę to ręka rękę myje.a tak manager najzwyczajniej zapunktował,przecież "musi" się wykazać.to że w kanał idą tony produktów bo nie dopilnował terminów/zamówił za dużo, czyli nieudolność trzeba czymś przed pracodawcą przykryć.no i trafiło się. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 zarly z opakowan ktore potem 11.08.11, 19:53 trafialy do klienta.... ch..j go wie jakie syfilisy roznosza a potem brudnym paluchem grzebia w kontenerze z salatko, ktora potem jedzie do sprzedazy... Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:53 1. Postąpiły niewłaściwie - prawda 2. Za surowa kara - tyż prawda. Wystarczyłoby im to wyświetlić, dać po kieszeni i naganę. Ale tak, żeby reszta załogi o tym wiedziała (tj. za co się obyrwa). Kara byłaby skuteczna, ale też nie zrobiłaby krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gregviii Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 21:04 prawda mogli zrobić zebranie - pokazać przewinienia przy wszystkich, udzielić ostrzeżenia całej załodze a przyłapanym wlepić kary. Może wcześniej były zebrania na których ostrzegano, ale ile można się cackać. Ale zrobili od razu czystkę. Może kierownik ciągle na zmianie tych pań miał nadzwyczajne straty towaru i w końcu nie wytrzymał. Dały mu pretekst do zwolnienia to je zwolnił zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
margosia.kr Kradzież to zawsze kradzież 11.08.11, 19:54 Żal kobiet, ale kradzież to kradzież. Pokutuje przekonanie z PRL, trzeba umieć kombinować czyli kraść z zakładu pracy. Sądząc po wieku Pań to zapewne już pracowały w tamtym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Kradzież to zawsze kradzież 11.08.11, 21:01 margosia.kr napisała: > Żal kobiet, ale kradzież to kradzież. > Pokutuje przekonanie z PRL, trzeba umieć kombinować czyli kraść z zakładu pracy > . > Sądząc po wieku Pań to zapewne już pracowały w tamtym okresie. To nie tylko w PRL. Babcia opowiadała mi, że kiedy była jeszcze dzieckiem, za c.k. Austryi, jej matka często wysyłała ją "na pańskie", aby nakopać troche ziemniaków, narwać zielska dla świń, itd. Kiedy mała miała wątpliwości (chodziła przecież na religię), że to kradzież, matka odpowiadała: "Przy dworze żywi się, kto może". Taka mentalnośc panuje u nas od wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
ksin Re: Kradzież to zawsze kradzież 11.08.11, 21:05 bo od wiekow sa u nas pasozydy, niestety dobrowolnie wpuszczenie, ktorzy za uczciwa prace nie daja odpowiedniej placy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Kradzież to zawsze kradzież 12.08.11, 10:36 Kradzież towaru to dla ciebie "uczciwa praca"? Odpowiedz Link Zgłoś
magda_100 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 19:56 Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Jeżeli Tesco w stosunku do pracowników jest bez winy tj. przestrzega wszystkich ograniczeń co do czasu pracy i płaci uczciwie za każdą minutę nadgodzin a kobiety nie dźwigają ciężarów i nie ciągną palet poza przewidziane normy to oczywiście ma rację. Niestety nie przypuszczam, żeby tak właśnie było. Oczywiście że jest to kradzież i powinna być ukarana ale w tym wypadku kara jest niewspółmierna do przewinienia. Czy w związku z tym Tesco jak nie wypłaci komuś nadgodzin to konsekwentnie zwolni się samo? Z całej Polski? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 22:01 magda_100 napisała: > Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Jeżeli Tesco w stosunku do pr > acowników jest bez winy tj. przestrzega wszystkich ograniczeń co do czasu pracy > i płaci uczciwie za każdą minutę nadgodzin a kobiety nie dźwigają ciężarów i n > ie ciągną palet poza przewidziane normy to oczywiście ma rację. Niestety nie pr > zypuszczam, żeby tak właśnie było. A co ma piernik do wiatraka? Proponujesz samosądy? Pracodawca nie jest wobec mnie fair, to ja mu wymierzę sprawiedliwość? Do czego to doprowadzi? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 13:30 > Czy w związku z tym Tesco jak nie wypłaci komuś nadgodzin to konsekwentnie zwolni się > samo? Z całej Polski? Jeżeli pracownik okrada pracodawcę, to pracodawca go zwalnia. Jeżeli pracodawca okrada pracownika, to co robi pracownik? Okrada pracodawcę. A przecież istnieją sądy pracy, w których tak rzadko pojawiają się "okradani" pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 13:43 > A przecież istnieją sądy pracy, w których tak rzadko pojawiają się "okradani" p > racownicy. Idealista się znalazł. "Okradani" pracownicy wolą mieć jakąkolwiek robotę, a gdyby podali pracodawcę do sądu pracy, zostaliby wylani w mgnieniu oka. Dlatego sprawy wobec aktualnych pracodawców są rzadkością, co nie znaczy, że do łamania prawa nie dochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 13:52 > Idealista się znalazł. "Okradani" pracownicy wolą mieć jakąkolwiek robotę, a gdyby podali > pracodawcę do sądu pracy, zostaliby wylani w mgnieniu oka. Mhm, pracownicy zawsze tak twierdzą i właśnie dlatego nie pozywają pracodawcy. A ponieważ nie pozywają, to nawet nie mają szans na wygranie z pracodawcą. I tak tworzy się mit, że pracodawca zawsze wywali pracownika i że pracodawca zawsze wygrywa w tych sądach pracy. A przypominam, że mówimy o niepłaceniu za nadgodziny. Nie wyjdą z tego dziesiątki tysięcy złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 18:47 Nie wiem, czy wyjdą dziesiątki tysięcy. Może. Widać ludzie wolą pewną pracę za 1400 niż mityczne 'kilkadziesiąt tysięcy'. 'Pracownicy zawsze tak twierdzą'. Uważasz, że pracodawca, który wywala za zjedzenie pieroga, pozostawi pracownika w pracy - nawet jeśli pracownik złoży pozew przeciw niemu do sądu pracy? No, idealista :-) Odpowiedz Link Zgłoś