Dodaj do ulubionych

Polacy, zapisujcie się do partii!

21.08.11, 21:09

Pomijając nielicznych entuzjastów któregoś z partyjnych przywódców i jego retoryki, przeciętny obywatel rozwalony na kanapie przed telewizorem dokonuje wyboru pomiędzy paroma wdzięczącymi się do niego partiami, by w którąś niedzielę zwlec się z niej i z najwyższym obrzydzeniem, lecz i zadowoleniem z dobrze spełnionego tzw. obywatelskiego obowiązku, wrzucić głos na tę partię, która budzi w nim najmniejszy wstręt.

ha ha ha.... trafne...

Na szczęście jest Palikot i z czystym sumieniem i ręką na sercu mam na kogo głosować..!!!
Obserwuj wątek
    • paputekonly Oprócz Palikota 21.08.11, 21:11

KAŻDA..
      .. "Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych"

"Party is the madness of many, for the gain of a few."

Jonathan Swift
      • trajkotek Re: Oprócz Palikota 21.08.11, 22:28

wlazł kotek na płotek, a za nim biedroneczka ...
        teraz pan biedron pali kota
        • padafas Re: Oprócz Palikota 22.08.11, 10:55
          A czy biedroneczka miała kropeczkę bo jakość o tym nie napisano
          • trajkotek Re: Oprócz Palikota 22.08.11, 23:13
            nie napisano, bo nie wiedziano
    • maxixxx Polacy, zapisujcie się do partii! 21.08.11, 21:22
      Bardzo dobry tekst, który stanowi jakby potwierdzenie mojego wyboru bo z przyjemnością dowiedziałem się, że jest pan jednym z kandydatów SLD do Sejmu z Krakowa a ja właśnie w minionym tygodniu podjełem decyzję że zagłosuję na SLD

Wiem, że większość będzie na pana za to szczuła nie czytając ze zrozumieniem pana tekstu ale niech tam, filozofowie i marzyciele to tak naprawde pokrewne dusze więc może i panu się uda w kilku głowach partyjnych i niepartyjnych zmienić myślenie o świecie naokoło
    • rozsadek.ltd Kiedyś też wszyscy się zapisywali 21.08.11, 21:36
      Dzisiaj PO przejmuje niegdysiejszą rolę PZPR.
    • pjacek23 Polacy, zapisujcie się do partii! 21.08.11, 22:02
      Do partii zapisują się tylko liżydupy, karierowicze i ludzie, którzy umieją tylko dużo gadać i nic nie robić. Może wracamy do czasów PRL i przewodniej siły PZPR? Nic dziwnego, zdecydowana większość dzisiejszych partyjniaków z PZPR się wywodzi.
    • clumsy5 To jest nieuczciwe ze strony GW 21.08.11, 22:04
      To jest nieuczciwe, ze GW nie informuje, ze autor tekstu jest kandydatem SLD do Sejmu
    • misterbluehand Polacy, zapisujcie się do partii! 21.08.11, 22:23
      Świetny tekst... przeczytałem od początku do końca. Wydaje się, że napisane w bardzo odpowiednim momencie - raczkowanie się skończyło, czas dorosnąć. Czas zająć się tym państwem, bo jeśli nie my - to kto?

Zatem do partii! :)
    • trajkotek Polacy, prenumerujcie Partię 21.08.11, 22:24

poważnie - TO JEST MOŻLIWE!
    • ahk4iepaiv8u ta.. 21.08.11, 22:27
      "na początku budowy demokracji tak jest właśnie lepiej i bezpieczniej. "
      Na początku WSZYSTKIEGO jest zawsze "lepiej i bezpieczniej".

A co do tekstu - spotrzeżenia trafne, założenia kiepskie ( "Władza mogła sobie pozwolić na coś, co w demokracji jest luksusem nie lada, czyli na stawianie społeczeństwu pewnych wymagań " ), a wnioski ch..e.

Czyli jak należało się spodziewać - post-komunista.

"ignorancja polityczna mas pozwala na odrastanie kolejnych łbów faszystowskiej hydrze"

a o tym, że faszyści to odmiana socjalizmu, to się, jakoś tak, zapomniało?
      PO CO nam partie polityczne? PO CO temu na tej kanapie - sejm?

Albo raczej nie po co, tyko KOMU jest do czegoś potrzebny? Bo zwykłemu, uczciwemu człowiekowi po g..
    • konto.do.komentarzy Polacy, zapisujcie się do partii! 21.08.11, 22:34
      Wszystko fajnie, ale ten wizerunek partii to nie tylko spadek po PZPR. Na taki stan rzeczy partie pracowały przez 20 ostatnich lat, a przez ostatnie 5-6 wzmogły swoje wysiłki. I to się nie zmieni, dopóki partiami będą rządzić władcy rozdający miejsca na listach wyborczych ludziom BMW - biernym, miernym ale wiernym.
    • konto.do.komentarzy Polacy, zapisujcie się do partii! 21.08.11, 22:38
      swoja drogą taki ciekawy artykuł na stronie głównej w niedzielę o 22. Przez cały dzień nie było czasu? Majtki dody ważniejsze. tta portaloza...
    • brzmski hartmana... lit(e)rówka?! 21.08.11, 22:58
      polacy, zapisujcie się do partii! - apel jana h. lokuję w kategorii deprawacji mentalnej, jak pejsachówka (ca 1 litr, bez zapitki) na polski, pojedynczy łeb; wszak pojęciem rzutującym na pomyślność społeczną, mocą narodu - nie partia, a... p a t r i a
    • sir_fred Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 00:17
      Zmniejszyć liczbę posłów do około 200, bo więcej i tak nie pracuje.
      1/3 wybierana w okręgach jednomandatowych, reszta proporcjonalnie.
      Zmniejszyć próg wejścia dla partii do 3%.
      Partie mają się utrzymywać przede wszystkim ze składek.
      Kwoty na kampanię powinny być mocno ograniczone, refundowane przez państwo, a przekroczenie kwoty maksymalnej powinno skutkować odebraniem połowy mandatów (wybranych losowo) i rozdzieleniem ich między pozostałe partie.
      Aktyw partyjny nie może pracować we władzach spółek skarbu państwa, spółek komunalnych.
      Członkowie rządu tracą mandat posła - przejmuje je kolejny kandydat z ich partii, z najlepszym wynikem. Obowiązki ministerialne często uniemożliwiają udział w głosowaniach, więc to chyba logiczne.
      Każdy poseł zobowiązany jest co pół roku przygotowywać podsumowanie swojej działalności w sejmie i zamieszczać je w internecie, na stronie partii. Razem z wykazem głosowań.
      Opuszczenie więcej niż 10% głosowań bez usprawiedliwienia, lub ponad 30% głosowań niezależnie od przyczyn (z wyjątkiem porwania lub leczenia szpitalnego), powoduje wygaśnięcie mandatu. To samo dotyczy posiedzeń w komisjach, jeśli poseł do nich należy.
      Poseł, który nie działał w komisjach i ani razu nie zabrał głosu w sejmie, nie może kandydować w kolejnej kadencji.
      Udział w obradach lub pracach komisji pod wpływem alkoholu powoduje wygaśnięcie mandatu.

Myślę, że takie zmiany choć trochę poprawiłyby jakość polityki w naszym sejmie, choć oczywiście nic nie zagwarantuje, że posłowie będą zdrowi na umyśle.
      • czuk1 Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 00:20

Rozwinąłeś program RPP, Palikota.
        • erhapl Re: Dwadzieścia lat doświadczeń powinno wystarczyć 22.08.11, 00:38
          A może by tak jeszcze raz spróbować bez partii. Może tym razem się uda.
          • maaac Bez partii? Absurd? 22.08.11, 06:19
            Sam nie zrobisz kampanii wyborczej. Potrzebna ci do tego grupa ludzi. Każda zaś grupa ludzi dążąca do zmiany władzy na drodze demokratycznych wyborów to partia polityczna - nawet jak się nazwie Klubem Miłośników Sera.
            • stanos111 Re: Bez partii? Absurd? 22.08.11, 16:26
              Dokladnie ... ludzie powinni sie generalnie iteresowac , co sie dzieje w rzadzie i parlamecie...Klasc lache na polityke i i politykow to bardzo latwo . Kto rzadzi i czy reprezetuje twoje interesy jako obywatela tego kraju ...
              Narzekac pozniej kazdy potrafi... Oczywiscie politycy umia obiecywac i klamac tez .
              Jesli dany polityk nie spelnia obietnic i oszukuje , pogonic go od koryta na zbity pysk ...
              A wiec, zeby Polska mogla wreszcie stanoc na nogi - zacznicie dzialac ,robic cos na ten temat.
              Dla wielu partia to byle PRL, niestety na zachodzie tez sa partie rzadzace o roznych nazwach np. Tea Party..., ale moze byc Klubem Milosnikow Sera lol.
              • maaac Re: Bez partii? Absurd? 23.08.11, 07:09
                Mieliśmy Polską Partię Przyjaciół Piwa. Zaczęli od robienia sobie jaj.... a potem weszli do parlamentu i okazali się całkiem sensowni. Nawet przeżyli rozłam na Duże i Małe Piwo :).

Niestety przyszedł okres "centralizacji" poprzez zmniejszenie proporcjonalności wyborów i takie fajne partie znikły z głównego nurtu. Gamonie i Krasnoludki mogą być tylko folklorem okresu wyborczego.

Co prawda, mamy teraz mniej problemów z trwałością rządów bo tworzą je 2-3 partie na nie 10 czy więcej, ale dużo utraciliśmy na możliwości wyboru i "karania" posłów zmianą swoich preferencji wyborczych.
        • sir_fred Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 10:32
          Co do Palikota, to nie wiem czy jest on w stanie skupić się na sprawach istotnych, czy też wystarczą mu personalne przypie...nki. No i jego programu nie mogę ściągnąć ze strony - wczoraj pół godziny próbowałem, na szybkim łączu, i kicha...
      • maaac Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 06:26
        Wybacz ale twój pomysł to absurd - po co nam mega jednomandatowe okręgi? Podział Polski na 66 okręgów? Co to da?
        Zmniejszenie do 3% progu ok. To by dało wiele ale co to wspólnego z okręgami jednomandatowymi?
        A z tym finansowaniem - to wybory z państwowej kasy a reszta działalności ze składek? I po co to? By jak dziś była kampania przed kampanią?
        Jak głosował dany poseł można sprawdzić - to już jest. Może nie bezpośrednio dostępne - ale o to poproś adminów sejmowego serwera.
        Aktyw partyjny nie może pracować we władzach spółek? A ich dzieci i rodzina już tak?
        • sir_fred Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 10:18
          Chodzi o to, by część posłów - jak proponuję 1/3 - mogła wejść do sejmu niezależnie od rekomendacji partyjnej. Wg mnie to naturalne: dostajesz gdzieś najwięcej głosów, to wchodzisz, niezależnie od tego czy jesteś pupilkiem partii czy nie. A czy okręgi duże? Wyszłoby 4-5 okręgów na województwo. Spore, ale posłowie nie są od załatwiania spraw dla jednego miasteczka, tylko ogólnopolskich, więc mnie to nie boli.
          • maaac Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 11:01
            Posłowie wchodzą do parlamentu BEZ względu na rekomendacje partyjne. Dokładniej to rekomendacja działa ale WYŁĄCZNIE na tej samej zasadzie co by działała w wypatku JOWów.
            Ludzie głosuja na pierwszego bo nie wiedzą na kogo glosować. Dalsza kolejność nie ma już najmniejszego znaczenia - także bitwa o 2 czy 3 jest przejawem chorych ambicji a niczym innym. Spokojnie poza pierwszym reszta mogła być ułożona alfabetycznie a i tak otrzymalibyśmy takie same wyniki.

Chyba, żeby chodziło o ludzi całkowicie nie związanych z dużymi partiami... no ale kto byłby na tyle mocny nie bedąc łaobuzem jak Stokłosa by z partiami walczyć? Senat - ma właśnie tego typu głosowanie - wyniki wyborów pokazują na ile realne były by tego typu marzenia.
            • sir_fred Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 12:22
              No i mamy w senacie paru ludzi, którzy nie weszli z list partyjnych, a zobaczymy też co będzie w najbliższych wyborach, gdzie będą prawdziwe JOW-y. Moja propozycja to po prostu przeniesienie mechanizmu z Senatu (który powinien zostać zlikwidowany) do Sejmu.
              Ale kluczowa kwestia to i tak zmniejszenie liczby posłów, niezależnie od ordynacji. To mają być rozliczalni reprezentanci, a nie jakiś półanonimowy tłum.
              • maaac Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 13:16
                > No i mamy w senacie paru ludzi, którzy nie weszli z list partyjnych, a zobaczymy
                > też co będzie w najbliższych wyborach, gdzie będą prawdziwe JOW-y.

Ilu? JEDEN człowiek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                wybory2007.pkw.gov.pl/SNT/PL/WYN/W/index.htm#WYN
                pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82odzimierz_Cimoszewicz
                >>>W wyborach parlamentarnych w 2007 kandydował do Senatu z ramienia KWW Cimoszewicz do Senatu. Uzyskał mandat w okręgu białostockim jako jedyny kandydat niezależny liczbą 175 839 głosów.<<<

No i obecny system wyborów do Senatu pod względem efektywności prawie się nie różnił od JOW. To były jakby JOWy tylko 2 lub 3 nałożone na siebie.

> Moja propozycja to po prostu przeniesienie mechanizmu z Senatu (który powinien zostać zli
                > kwidowany) do Sejmu.
                > Ale kluczowa kwestia to i tak zmniejszenie liczby posłów, niezależnie od ordynacji.
                > To mają być rozliczalni reprezentanci, a nie jakiś półanonimowy tłum.
                Niestety kolejne zmniejszanie ilości posłów, a także wprowadzenie JOW to tylko zwiększenie większościowego charakteru wyborów. Te 3% jako próg by pomogło ale głównym powodem takich, a nie innych działań posłów jest własnie większościowość wyborów. W ich efekcie mamy do wyboru PO lub PiS, PiS lub PO - no może jeszcze SLD i PSL. Jednak PO i PiS wcale nie musza sie starać o "jakość działań". Główni politycy z obu partii, mają prawie pewną reelekcję. Pod jednym warunkiem - że Wódz Jareosław lub Donald (tu ciut słabiej) się na nich nie obrazi i z listy nie skreśli. Więc zamiast działać "na zewnatrz" skupiają się na grach wewnętrznych.

Jest jeszcze jedna sprawa. Ludzie za przeproszeniem mają w d*** politykę i polityków. I to wpierw wyborcy zaczęli mieć, a dopiero potem partie ich. Sam obserwowałem jak od 1989 zmieniał się charakter kontaktów i kampanii wyborczych. Na poczatku organizowano liczne spotkania gdzie można było zadawać pytania kandydatowi. Jednak jeśli nie był to ktoś o naprawdę nośnym nazwisku to prawie NIKT na takie spotkania nie przychodził - no może poza tymi co mogą protestować przeciwko Masonom czy innym Reptilianom. Potem były już tylko festyny gdzie poseł się włóczył i rozdawał uśmiechy, baloniki i długopisy i tak mało kto przychodził. Dziś możemy go zobaczyć wyłącznie na plakacie lub w spocie reklamowym, a i tak partie wolą pokazywac Wodza lub pusta lodówkę niż swoich kandydatów.
        • sir_fred Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 10:26
          To nie ja mam grzebać po serwerach i sprawdzać jak pracuje człowiek, któremu pracę zleciłem i którego utrzymuję z podatków. Ma biuro, ma sekretarkę, niech raportuje. Władza jest dla nas, a nie my dla niej.
          Zatrudnianie rodzin - nie wiem, czy prawnie powinno się to regulować i jak się by to miało do praw człowieka... Wydaje mi się to raczej kwestią dobrego obyczaju. Poza tym przedsiębiorstwa państwowe powinny być maksymalnie transparentne, no i powinno być ich jak najmniej.
      • igagala Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 22:31
        > Zmniejszyć liczbę posłów do około 200, bo więcej i tak nie pracuje.'
        Jak powiedział pewien profesorek "Polska ma 38 mln ludności i musi nas reprezentować odpowiednia liczba posłów i senatorów"
        • amen-666 Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 23.08.11, 21:25
          USA ma ponad 300 milionów ludności i mniej kongresmenów niż Polska posłów i senatorów.
    • quant34 Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 01:12
      Trafna analiza życia politycznego, jednak nie można się zgodzić z twierdzeniem, że taki obraz jest domeną akurat naszego kraju. Niestety wizerunek przedstawiony w artykule opisuje całą współczesną rzeczywistość. Nie tylko w Polsce, ale dokładnie wszędzie, szczyty drabiny politycznej zajmują cyniczni karierowicze. Także w krajach o dojrzałej demokracji podstawową cechą predysponującą do zajęcia stanowiska na wysokim szczeblu władzy, jest umiejętność rozpychania się łokciami, eliminowania konkurentów i knucia intryg. Ani w Polsce, ani nigdzie indziej, wartości moralne, etyczne postępowanie, głębia intelektualna i wyznawanie jakichś wartości nie toruje drogi do kariery politycznej. Jest wprost przeciwnie - takie cechy czynią człowieka bezbronnym w starciu z cynicznymi graczami, dlatego to właśnie cyniczni gracze dostają się na szczyt. Jedyna różnica pomiędzy Polską, a krajami o dojrzałej demokracji sprowadza się do poziomu kultury politycznej, kultury osobistej polityków czy tego, jakie wybryki społeczeństwo jest w stanie politykowi wybaczyć. Poziom moralny polityków jest jednak wszędzie taki sam. Nie dlatego, że politycy są jakimś specyficznym gatunkiem człowieka, ale dlatego że scena polityczna skutecznie eliminuje ludzi, którzy chcą kierować się wartościami. Ci którzy przejdą to specyficzne sito weryfikacyjne, z definicji muszą być zdolni do lodowatej kalkulacji własnych interesów. Podsumowując, bez względu na to ilu Polaków wstąpi do partii, czy zacznie te partie szanować, na szczyty władzy zawsze będą dopychać się ludzie najpodlejsi.
      • kochanic.a.francuza Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 03:54
        Otoz to. pez przesady z tymi przymiotnikami "polski". Polski polityk, polska scena polityczna polska partia. Demokracja ma to do siebie, ze przypomina troche prostytutke, usmiecha sie tam, gdzie sa pieniadze. Czy to w Polsce czy gdzie indziej na swiecie. Tylko w dojrzalszych demokracjach, politycy maja wiecej rozumu by ukrywac swoje ja pod plaszczykiem nienagannych maier.

A co do artykulu: no coz, specjalisci chca pieniedzy. Czyli partie musze je miec.
    • aekielski Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 06:07
      Co to da przy obecnym systemie wyborczym? Wszyscy obywatele mogą się zapisać do jakiejś partii i co z tego wyniknie? Wielka lipa. Będziemy słyszeli z mównicy: "Partia i rząd nasz w oparciu o wytyczne Komitetu Centralnego Partii X postanowił ...". Tymczasem to prezes lub przewodniczący partii kierując się partykularnymi interesami swoimi i partii w oparciu o wytyczne służb specjalnych rządzi krajem. Członkowie partii jak i jej posłowie służą tylko do pokazania jakie to ogromne poparcie ma ich szef. Będzie tak jak szef ka
      • maaac Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 06:28
        Jak w partii jest demokracja to nie jest jak szef każe, ale szef robi co mu członkowie każą albo go zmieniają na mądrzejszego.
    • szymon149 Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 07:04
      Mam poglądy lewicowe- która partia jest lewicowa na pewno nie SLD w oczach mi stoi ich konkordat ,komisja majątkowa i ważniejszy gej od [robotnika] i wiele innych przykładów z Olejniczakiem[młody ALBIN SIWAK]na czele
    • antigmol partie zawsze beda tylko 22.08.11, 10:33
      koteriami kolesi i profesor, zeby zostac wposany na liste wyborcza, musi lizac rzyc partyjnym bonzom, a na to nikt z honorem sie nie zgodzi.
    • jurber1 Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 10:54
      Po 1990 - z rozpędu działania w Komitecie Wyborczym Tadusza Mazowieckiego (którego wciąż uważam za najbardziej zasłużonego dla polskiej transformacji ustrojowej) - działałem energicznie w Unii Demokratycznej (skupiającej najporządniejszych ludzi opozycji antykomunistycznej). Spotykaliśmy się, dyskutowali... niestety - po wyborach nasi posłowie przychodzili do nas tylko przed następnymi wyborami... Ani informacji co zrobili, ani pytania co należy zrobić... Myślę że obecnie jest jeszcze gorzej - we wszystkich partiach. Zatem: wybierajmy najlepszych, oceniajmy przed następnymi wyborami, informujmy o ich zasługach i niedociągnięciach, wybierajmy partie i ludzi co się sprawdzili.
    • ewa1-23 Do rzeczy: kiedy rolnicy zapłacą 22.08.11, 12:45
      składkę zdrowotną? Która partia o tym mówi? WSZYSCY lekceważą nawet wyrok TK w tej sprawie. Won z politykami!
    • rita.1 Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 13:08
      W Polsce nie ma partii. Są towarzystwa wzajemnej adoracji i sitwy i klany.
    • strikemaster Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 13:16
      A ja popmimo Palikota nie mam na kogo głosować.
    • panczur86 Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 14:25
      Cały naród z partią. Hmm, skąd ja to znam.
      • maaac Re: Polacy, zapisujcie się do partii! 22.08.11, 14:30
        panczur86 napisał:

> Cały naród z partią. Hmm, skąd ja to znam.
        A gdzieś to w artykule wyczytał?
    • sunnylight raczej zlikwidujmy wszystkie partie! 22.08.11, 22:53
      tylko jednomandatowe okregi wyborcze.
    • trajkotek prof. Jan Hartman - filozof, specjalista, ekspert 22.08.11, 23:22
      stawia ważne postulaty:
      - Dorosła partia polityczna musi mieć ekspertów i pieniądze na ich opłacanie.
      - Partia musi mieć specjalistów w swoich kadrach, na zapleczu, ale także wynajmowanych do konkretnych zadań za należytym wynagrodzeniem.
      - Do partii!

TA PARTIA TO MA (kasę,ekspertów, specjalistów własnych i wynajmowanych)
      Profesorze Hartmanie, dziękujemy ...
    • serwolatka5 Polacy, zapisujcie się do partii! 23.08.11, 03:27
      partie polityczne doprowadziły do tego, że nawet mojego moczu szkoda dla Polski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka