01.09.11, 12:21
Poziom kultury określa jak traktujesz ludzi którzy są od ciebie zależni, których nie potrzebujesz, a nawet tych którzy ci wadzą..

Czyżby menel z Mariackiej, który odchodzi bez słowa gdy spotka się z odmową, miał więcej kultury od tych nowobogackich z popi%^&*nym ego??
Obserwuj wątek
    • stilonek Top Menel 01.09.11, 12:43
      klub pomocy lewaki-żulom "Menelaos" w akcji. panie psychologu, socjologu, czy inna mendo - weźcie sobie przygarnijcie żula na mieszkanie jak jesteście tacy empatyczni. zobaczymy, po jakim czasie wymiękniecie barany
      • critto Re: Top Menel 02.09.11, 17:56
        przecież jest wielu ludziom, którzy "menelom" pomagają. Tyle, że oni przeważnie nie chcą pomocy! Sam miałem przypadki, gdy menel pogardził bułką czy chlebem, bo chciał na alkohol. Dobrze chociaż, gdy mówił o tym otwarcie. BEZDOMNYM i POTRZEBUJĄCYM zawsze pomagam. Gdy mnie ktoś poprosi o jedzenie, idę do sklepu i kupuję.
        A ci "menele" mogą bez trudu znaleźć pomoc - miejsce w schronisku, domu pomocy prowadzonym przez któryś z Kościołów (np. domy pomocy im. św. Brata Alberta) czy w jednej z wielu organizacji. Problem w tym, że <b>NIE CHCĄ, BO TAM NIE WOLNO PIĆ!!</b>
        Więc nie wiem, co streetworkerzy tu zdziałają, choć na pewno powinni przyjść i się zainteresować.
        Empatia? TAK. Nikomu nie powinno brakować jadła, dachu nad głową i ubrania na grzbiet. Ale bezwzględne wykorzystywanie pracujących ludzi dla prowadzenia swojego pasożytniczego, żebraczego trybu życia - NIE!
        "Menele" spod barów to ludzie, którzy dobrze wiedzą, czego chcą. Nieźle zarabiają na budzeniu litości, czasem na czyjąś rzecz (jak w przypadku wielu żebraków). Poza tym chcą pić bez skrępowania i to na cudzy koszt.
        • nie_czytaj_tego Re: Top Menel 02.09.11, 18:08
          Bo prawdziwa bieda jest ukryta. Czasem chodzą po domach ludzie, których na ulicy w życiu nikt nie posądziłby o to, że mogą żebrać (czyste ubrania, umyci). Z takimi zawsze dzielę się tym co akurat mam w mieszkaniu.

Natomiast zapijaczony brudas, który mamrocze coś półprzytomny o tym, że chce na chleb, nie daję i nigdy nie zamierzam dać ani grosza (bo tylko tego zwykle chcą, broń Boże prawdziwego jedzenia)
          • nie_czytaj_tego Re: Top Menel 02.09.11, 18:10
            nie_czytaj_tego napisał:

> Bo prawdziwa bieda jest ukryta. Czasem chodzą po domach ludzie, których na ulic
            > y w życiu nikt nie posądziłby o to, że mogą żebrać (czyste ubrania, umyci). Z t
            > akimi zawsze dzielę się tym co akurat mam w mieszkaniu.

...mam do jedzenia oczywiście
          • pawelekok Re: Top Menel 02.09.11, 18:16
            Ja czasem daję po dobrosąsiedzku przed blokiem, takim znajomym z widzenia. Grosze i raz na jakiś czas, w większości przypadków wypominając, że niedawno dałem i słysząc w odpowiedzi: racja, przepraszam panie kierowniku. Przynajmniej mi nie rysują samochodu potem.
            • ff6 Re: Top Menel 02.09.11, 18:58
              qrwa co za kraj hehe zeby placic mafii melinowej za "spokoj"
              • pawelekok Re: Top Menel 02.09.11, 19:04
                Taki kraj:)
      • pawelekok Nikt nie lubi ich ale co z nimi zrobić? 02.09.11, 20:20
        Już się wszyscy nagadaliśmy lub naczytaliśmy i wiemy, że nikt ich nie lubi. Nawet ci, co ich bronią. Nikt nie zaproponował rozwiązania problemu.

Nie oszukujmy się, większość z nich do żadnej pracy się nie nadaje. DO ŻADNEJ. Kiedyś mój znajomy zatrudnił takiego w odpowiedzi na błagania, Panie, daj mi Pan jakąkolwiek pracę, każdej sie podejmę. Dał mu lekką fizyczną i mało odpowiedzialną. Po godzinie facet przyszedł do niego, wyglądał jakby zaraz miał umrzeć. To jednak nie dla mnie szefie. Po prostu lata beznadziejnego odżywiania się, chlania i braku fizycznego wysiłku spowodowały, że fizycznie są to ludzkie wraki. Nie mówiąc o skutkach psychicznych. Oni nawet gdyby chcieli, to potrzebowaliby najpierw miesięcy na detoksie i odwyku, do tego staranna opieka lekarska, odzyskiwanie jakichkolwiek mięśni. Nie mówiąc o opiece psychologów, psychiatrów, socjologów, kursach dokształcających i programach psychologicznych przywracania społeczeństwu. Nasz system opieki społecznej ma się tak do tych potrzeb jak węgiel kamienny do kamienia węgielnego.

Nikt tu nie podjął wątku rozwiązania problemu. Oczywiście, że to oni sami chleją, że sami są sobie winni, itd. Ale co z nimi zrobić? Zagazować i skremować w Oświęcimiu? Wydaje mi się, że najbardziej humanitarne rozwiązanie, to odebrać im dzieci i wychować zdala od ich wpływu, a ich samych odizolować i poić łagodnie, aż zejdą. Umyć i odrobaczyć. Wychwytywać i izolować. Dawać im jakieś proste zadania, tych co będą stwarzali nadzieje wyłączać i poddawać innym programom. Tych najświeższych - przywracania społeczeństwu, częściowo zdegenerowanych - bardziej zaawansowanych leczniczo programom, ale też o nich walczyć. Resztę odizolować, jak pisałem, i poić alkoholem, ale tez dac im jakiekolwiek zajęcie, gdzie poczują się potzrebni. Nie takie, gdzie będą przynosić zyski, ale przy którym będą się lepiej czuli.

Nie wierzę, żeby coś takiego ktokolwiek kiedykolwiek u nas wdrożył.
        • pawelekok Jestem zasmucony 02.09.11, 20:41
          Cos wreszcie zaproponowałem, chociaż sam wcześniej nie żałowałem sobie komentarzy. Nikt się nie ustosunkował. Każdy walczy o swoje prawa i dyskutuje ti nad ich słusznością czy wyższością nad prawami innych. Ale na problem społeczny i poropozycję rozwiązania nie zareagował nikt.
      • b.ojciec Re: Top Menel 07.09.11, 10:39
        Jesteś zwykłym chamem. Wolę menela.
    • rasklaat Top Menel 01.09.11, 13:09
      Tez tak skonczycie. Na emerytury i renty dla was tez przeciez nie bedzie mial kto placic.
    • blinski Re: Top Menel 01.09.11, 13:13
      Ja rozumiem, że ta akcja jest poniżej poziomu. Jednak ja odbieram to jako krzyk rozpaczy człowieka prowadzącego biznes gastronomiczny. Jest wolność, każdy może przebywać gdzie chce, ale czy wtedy opłaca się prowadzić jakiekolwiek interesy w miejscu, gdzie ludzie bezdomni zrobią sobie nasiadownię? Więcej, żeby nie było, że myślę tylko o przedsiębiorcach - czy w dłuższym okresie opłaca się ludziom, by tamtędy w ogóle chodzić? Bezdomni pijący, nieograniczeni normami społecznymi, to nie jest to samo co wydumane problemy ludzi, którym przeszkadza dwóch całujących się facetów czy karmiąca matka. To możliwość bycia wplątanym w uliczną bijatykę, możliwość bycia wielokrotnie nagabywanym o drobne lub papierosa, a co najmniej bycie narażonym na niekwestionowane chyba przez nikogo nieprzyjemności jak wysłuchiwanie przekleństw, oglądanie czynności wypróżniania się czy wymiotowania, przykre zapachy. Czy niechęć wobec tego wszystkiego można uznać za brak tolerancji?
      • shigella Re: Top Menel 01.09.11, 14:37
        blinski napisał:
        > Ja rozumiem, że ta akcja jest poniżej poziomu. Jednak ja odbieram to
        > jako krzyk rozpaczy człowieka prowadzącego biznes gastronomiczny.
        Akcja niefajna, acz faceta rozumiem. Jesli tacy delikwenci plosza mu klientow powodujac straty, sluzby porzadkowe maja go gdzies, to co ma robic?
        Czekac az z przedsiebiorcy stanie sie klientem opieki spolecznej?

Pijani zebracy sa namolni, potrafia skutecznie obrzydzic posilek plujac czy wsadzajac palec do talerza.
        Jak rozumiem, ze pojscie do knajpy to jakis grzech i przejaw nowobogactwa i smierdzacy kloszard to szybko dzialajaca kara boska?

Duza czesc menelstwa to ludzie, ktorych obecna sytuacja wynika z ich wlasnych wyborow zyciowych - wybieraja wolnosc od pracy, sa alkoholikami, ktorych pogonila wlasna rodzina czy tez kiedys popelnili przestepstwo i po wyjsciu z zakladu karnego nie czekalo na nich nikt i nic.
        Nasi lokalsi wybieraja zycie w kanalach i na dzialkach, bo tam nie ma ograniczen, a niestety w noclegowniach stawia sie jakies wymagania, pic nie wolno, myc sie trzeba, zgroza!
        • critto Re: Top Menel 02.09.11, 18:01
          dokładnie tak. We Francji istnieje spora tradycja tzw. kloszardów. Są to bezdomni, związani często z bohemą artystyczną. Nikt tam nie goni kloszardów z ławek, murków, trawników, itd. Tyle, że francuski, paryski kloszard dba o czystość i higienę - jemu NIE WOLNO śmierdzieć! Tych, którzy śmierdzą i są brudni, Policja ma prawo ścigać. Polski "menel" zostawia wokół siebie tak uroczy zapach, że czuć go jeszcze na długo po tym, jak jego autor oddali się nieco. Wystarczy, że menel siedzi w tramwaju (niezgodnie z regulaminem, zakazującym brudu i niechlujstwa!), aby zapach na krzesełku pozostał co najmniej do następnego mycia.
          Więc - wolność, także dla bezdomnych - TAK! Ale nie kosztem reszty społeczeństwa!
          A argument o ksenofobii mnie po prostu rozbił - czy menele to przedstawiciele jakiegoś obcego ludu? Rozumiem, że niechęć do chuliganów, złodziei i wandali, a także subkultur ekstremistycznych (neonazistów lub skrajnych lewaków) to też ksenofobia?
          • shroeder1970 Re: Top Menel 02.09.11, 18:59
            > A argument o ksenofobii mnie po prostu rozbił - czy menele to przedstawiciele j
            > akiegoś obcego ludu? Rozumiem, że niechęć do chuliganów, złodziei i wandali, a
            > także subkultur ekstremistycznych (neonazistów lub skrajnych lewaków) to też ks
            > enofobia?

Bardzo trafne podsumowanie.
    • mieszkaniec_wszechswiatow A może by tak: Top Kłamca-polityk Miesiąca !!!!!!! 01.09.11, 13:25

Co Wy na to ???
      • karotka4 Re: A może by tak: Top Kłamca-polityk Miesiąca !! 02.09.11, 17:26
        To nie na temat - Spamujesz człowieku !
    • stilonek Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 01.09.11, 13:31
      a dla przysłowiowej "pani z biedronki", która zaiwania świątek piątek i niedziela, często bez zapłaty za nadgodziny i zarabiającej po 1200 zł, lecz płacącej uczciwie wszelkie podatki i zusy na m.in. takich właśnie "ciemiężonych" meneli, masz pokłady współczucia? nie pozdrawiam
      • wd_07 Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 17:00
        Ostatnio jakiś menel zaczepił mnie, gdy siedziałem na ogródku i ściemniał, ze chce na jedzenie.

Czemu ściemniał? Bo 400 m dalej jest jadłodajnia dla biednych, a jeszcze bliżej MOPS. Tyle, że nie o takie kalorie mu chodziło.

Jakież było jego oburzenie, jak powiedziałem, że 'nie mam' (czyt. nie mam dla ciebie).

Nie dosyć, że płacimy na tych wszystkich nierobów (bo osoba biedna która jest zatrudniona na pomoc społeczną nie może liczyć w tym chorym kraju!) w podatkach, to jeszcze mamy ich sponsorować i to w taki karygodny sposób?

Takiego wała....
        • ggg-gazeta Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 17:31
          oj przerazilbys sie jaki jest poziom biedy w tym kraju, wielu by sie przerazilo ... i nawet jakbys zalozyl ze 50% z nich chce strasznie pracowac i cos robic, to uwierz mi nic sie dla nich nie znajdzie ... ale bieda jest wszedzie i obecne systemy/rzady na niej sie opieraja rowniez, bo bieda to nie tylko menelstwo :) I kolego ty nikogo nie sponsorujesz i nigdy nie bedziesz sponsorowal, nawpychali ci do lba ze kogos utrzymujesz, a pracujesz tylko dla siebie i podatki placisz ... jakbys sie dowiedzial jak te "twoje pdoatki" sa przejadane to byc sam dawal ich czesc menelom a nie do panstwa. Troszke jednak trzeba patrzec dalej niz swoj nos ...
        • critto Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 18:02
          do mnie kiedyś podszedł menel (w Warszawie) i w imieniu kolegów poprosił o "drobne na bułkę". Ponieważ jedzenia nie odmawiam nawet takim osobnikom, a bułek miałem zapas (ok. 10 sztuk), wyciągnąłem i mówię "proszę i smacznego". A on na to, "nie nie, ale my chcemy NA bułkę"... Potrzeba komentarza?
      • ggg-gazeta Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 17:41
        po pierwsze "pani z biedronki" nie placi podatko i zusow ale placi je za nia pracodawca :) "Pania z biedronki" interesuje netto wyplaty 1-go kazdego miesiaca, i prosze bardzo zalatw tym menelom jakies zajecie za najnizsza krajowa (dla tych ktorzy chca) , ba zalatw nie tylko dla nich ... zobaczymy jak wtedy bedziesz spiewal. Co pewnie znajdziesz 2-3 i bedziesz sie tym szczycil, a co z reszta, pewnie w dzisiatkach tysiecy mozna ich naliczyc w calym kraju ... chcialybm zobaczyc jak sie wtedy wymadrzasz ...
        A co do tych Zus-ow chcialbym zeby pensje byly wyplacane w calosci na konto pracownikow i zeby kazdy z osobna chodzil i placil podatki i zusy, to moze daoby wiecej ludizom do myslenia i ilu z nich zalegaloby z regualrnoscia wplat:) I moze wteduy podwazniej by sie czepiali naszych politykow czy lokalnych dzialaczy za nic nierobienie :)

• pawelekok Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 18:00
          wbrew temu co piszesz, to pani z biedronki płaci ZUS. Podobnie jak inne podatki. To, że rękoma właściciela, to osobny temat. On gdyby mógł, to by tego nie robił. A wpłacane składki idą na jej a nie jego konto. To czy każdy pracownik, który płaci podatki i składki bo nie ma wyboru, robiłby to, gdyby taki wybór miał, to osobny temat
        • critto Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 18:07
          a niech pracują choćby na swoje własne potrzeby! Czy to tak trudno zorganizować jakieś gospodarstwo, gdzie będą na własne potrzeby uprawiali zboże, owoce, warzywa, hodowali drób, bydło czy ryby? Jestem pewien że np. domy pomocy im. św. Brata Alberta organizują takie przedsięwzięcia, bo należą one do kanonu tradycji klasztornych i zakonnych. Nie będą mieli pieniędzy na alkohol (i na nic innego - w ogóle będą żyli bez pieniędzy), ale za to będą mieli co jeść, gdzie mieszkać i w co się ubrać (ubrania można sobie uszyć, to naprawdę nic trudnego, a materiały mogą pochodzić z darów). Jak ktoś chce, to może.
          • nie_czytaj_tego Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 18:14
            i w co się ubrać (ubrania można sobie uszyć, to naprawdę nic trudnego, a mat
            > eriały mogą pochodzić z darów). Jak ktoś chce, to może.

Po co szyć!? Wystarczy się przejść po śmietnikach. Sam robię raz do roku pożądki w ubraniach i zawsze uzbiera się worek (czystych i wypranych) rzeczy, których po prostu jest za dużo w szafie. Nie wkładam tego do śmietnika tylko stawiam obok, specjalnie żeby ktoś sobie to zabrał. No więc nawet ubrać można się za darmo.
            • pawelekok Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 18:20
              Kiedyś wystawiłem kilkanaście reklamówek z używanymi ubraniami i postawiłem w obrębie śmietnika. Owszem były między nimi takie i w nieco gorszym stanie, przyznaję się bez bicia. Nigdy więcej tego nie zrobię i nie przyznałem się sąsiadom, że ja za to opowiadam. Owszem ubrania zostały przejrzane i większość "zagospodarowana" ale reszta rozwleczona wokół śmietnika, totalny syf. Żaden z tych meneli nie pomyślał nawet, żeby je pozbierać i wyrzucić na ten śmietnik.
          • rasklaat Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 05.09.11, 15:02
            critto napisał:

> a niech pracują choćby na swoje własne potrzeby! Czy to tak trudno zorganizować
            > jakieś gospodarstwo, gdzie będą na własne potrzeby uprawiali zboże, owoce, war
            > zywa, hodowali drób, bydło czy ryby?

Czy trudno, nie wiem. Moze sie podejmij organizacji gospodarstwa to bedziesz wiedzial.

Wiem natomiast ze praca przy produkcji rolnej do lekkich nie nalezy, nawet jesli sie korzysta z wszelkich, drogich jak diabli wspolczesnych udogodnien a ci ludzie ledwo chodza. Wiec twoja propozycja jest malo praktyczna.
      • prawdziwygagatek Odpowiadacie na post który został przez GW usunięt 04.09.11, 12:12
        usunięty...???
        ha ha ha.. Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz
        Nie wiem kto jest głupszy.. wy czy gazeta... która bez czytania usuwa bez czytania posty wyklikane przez PiSowskich trolli..
    • grba Szymborska 01.09.11, 13:31
      Clochard

W Paryżu, w dzień poranny aż do zmierzchu,
      w Paryżu jak
      w Paryżu, który
      (o święta naiwności opisu, wspomóż mnie!),
      w ogrodzie koło kamiennej katedry
      (nie zbudowano jej, o nie,
      zagrano ją na lutni)
      zasnął w sarkofagowej pozie
      clochard, mnich świecki, wyrzeczeniec.

Jeżeli nawet miał coś ? to utracił,
      a utraciwszy, nie pragnie odzyskać.
      Należy mu się jeszcze żołd za podbój Galii ?
      przebolał już, nie stoi o to.
      Nie zapłacono mu w piętnastym wieku
      za pozowanie do lewego łotra ?
      zapomniał, przestał czekać już.

Zarabia na czerwone wino
      strzyżeniem okolicznych psów.
      Śpi z miną wynalazcy snów
      do słońca wyroiwszy brodę.

Odkamieniają się szare chimery
      (fruwalne, niżły, małpierze i ćmięta,
      grzaby, znienacki, głowy samonogie,
      wieloractwo, gotyckie allegro vivace)

i przyglądaja mu się z ciekawością,
      jakiej nie mają dla nikogo z nas,
      roztropny Piotrze,
      czynny Michale,
      zaradna Ewo,
      Barbaro, Klaro.
      • paputekonly Szymborska.. grba.. piękne dzięki.. i b. do rzeczy 01.09.11, 14:17
        .. serdeczności..

"Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych"
        "Party is the madness of many, for the gain of a few."
        Jonathan Swift
      • pawelekok Re: Szymborska 02.09.11, 19:10
        Paryscy kloszardzi a polscy menele to zupełnie inna para kaloszy. Spróbuj sama napisać taki wiersz o polskich menelach. Przejdź się tam gdzie bywają. Powąchaj jak śmierdzą. Popatrz i posłuchaj jak się zachowują. Bardzo wątpię, czy najdzie Cię wtedy podobnie liryczny nastrój. A dlaczego to Szymborska nie napisała o polskich menelach? Jak myslisz?
    • cmoscmos Top Menel 01.09.11, 13:48
      No zaraz, pan z bistra "Lorneta z Meduzą" tak bardzo nie lubi meneli, że nazwał swój lokal odwołując się do menelskiego dowcipu? Niektórych ludzi nie zrozumiem. Przecież to brzmi jak zaproszenie tej właśnie grupy docelowej.
    • taglinda postawcie sprawę na nogi 01.09.11, 13:51
      pani psycholog, pan socjolog i kto tam jeszcze pochyla się nad tymi nieszczęśnikami: nikt nikogo nie wyrzuca tu z "jego" - bo ten deptak to nie jest miejsce meneli, które ktoś próbuje im zabrać. Ci ludzie - menele - nie mieszkają tam. Nie pracują tam (gdziekolwiek indziej zresztą też nie). Przychodzą pić piwo, tanie wino, bluzgać i zaczepiać innych. Jakiej empatii zatem oczekujecie? Uważacie, że to forma wyładowania frustracji wobec niesprawiedliwego społeczeństwa, i jako taka jest usprawiedliwiona? To wskażcie im palcem własne samochody - posiadacie je na pewno - i pozwólcie je zdemolować, spalić, albo przynajmniej niech wam wybiją szyby i narzygają do środka. Jakże to słuszny odruch skrzywdzonych będzie.... Ale zróbcie to na parkingu pod waszym mieszkaniem, albo na podjeździe waszego domku. A w ogóle to przygarnijcie ich, otwórzcie przed nimi swoje domy - a zwłaszcza barki z alkoholem. Nie sztuka mówić o empatii i żądać jej od innych. Sztuka ją okazać. Koniecznie na własny koszt. Wyłącznie.
      • saint_just Re: postawcie sprawę na nogi 01.09.11, 14:15
        aglinda napisał:

> pani psycholog, pan socjolog i kto tam jeszcze pochyla się nad tymi nieszczęśni
        > kami: nikt nikogo nie wyrzuca tu z "jego" - bo ten deptak to nie jest miejsce m
        > eneli, które ktoś próbuje im zabrać. Ci ludzie - menele - nie mieszkają tam. Ni
        > e pracują tam (gdziekolwiek indziej zresztą też nie). Przychodzą pić piwo, tani
        > e wino, bluzgać i zaczepiać innych. Jakiej empatii zatem oczekujecie? Uważacie,
        > że to forma wyładowania frustracji wobec niesprawiedliwego społeczeństwa, i ja
        > ko taka jest usprawiedliwiona? To wskażcie im palcem własne samochody - posiada
        > cie je na pewno - i pozwólcie
        • hellbert Przeczytaj post powyżej, ze zrozumieniem! 02.09.11, 16:54
          Ze zrozumieniem, proszę Ciebie! I obetrzyj te usta ze śliny, bo piszesz w necie z kompa, który kosztował ileś tam "pieniążków". Jak możesz? Nie wstyd Ci używać wytworu kapitalisty? On też chciał zarobić. A skąd Ty masz forsę? Od rodziców?
        • hit.and.run Re: postawcie sprawę na nogi 02.09.11, 16:59

> _______________________________________________________
          > Mnie tam oni nie przeszkadzają...

Moze dlatego ze kontakt z nimi ogranicza sie w twoim przypadku do jednego "nie mam drobnych" w miesiacu ?

> i "porządni obywatele", jak Ty, którzy uważają,że coś im się "należy" z niejas
          > nych powodów..:-D

Brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem to "twoja mocna strona". Gdzie do k... napisal ze mu sie cos nalezy. To wlasnie menele maja roszczeniowa do swiata postawe. To oni zadaja od ludzi pracujacych tego na co sami pracowac albo nie chca albo nie moga, glownie z powodu wlasnych wyborow.
      • paputekonly A możeby tak kapitalistyczne świnie i banksterzy 01.09.11, 14:35
        założyli fundację, która wypłacałaby menelom sowite wynagrodzenie za ciężką pracę, którą wykonują??
        Codziennie.. 24/7.. przerażają Polaków swoim losem...
        I zmuszają zatrudnionych Polaków do niewolniczej pracy.. ze strachu że, wszechwladny rynek pracodawcy wypiermandoli ich na zbity pysk.. pod byle pretekstem... żeby płacić mniej za tą samą pracę, albo zarobić pare groszy więcej... lub żeby zademonstrować swoje chore ego..
        I wzbudzają paniczny strach że znajdą się obok meneli..
        Ważna funkcja społeczno-ekonomiczna... a bez wynagrodzenia...

taglinda.. chciałem napisać że jesteś frajer.. ale zmienilem zdanie..
        Napiszę że jesteś bezmyślna, samolubna, prymitywna taglizda.. lol..

"Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych"
        "Party is the madness of many, for the gain of a few."
        Jonathan Swift
        • taglinda Re: A możeby tak kapitalistyczne świnie i bankste 02.09.11, 09:55
          no dobrze, to się wyżyłes... mało efektownie co prawda, ale niech tam... ale masz wsparcie w jakimkolwiek argumencie?
          kapitalistyczne świnie i bankierzy każą im chlać tanie wina? no proszę cię....
          rzyg pod nogi jako wyraz walki z wyzyskiem? litości...

chcesz rewolucji? takiej prawdziwej? to skasuj gotówkowe wypłaty wszelkich zapomóg i zasiłków i zamień je na bony do zrealizowania w sklepach, w których nie ma alkoholu i piwa...

choć podejrzewam, że wtedy będziesz biadolił na łamaniem praw człowieka (do nachlania się jabolem).

----------------------------------------------------------------
          Lewactwo może być tylko teoretyczne. Lewactwo praktyczne - skonfrontowane z rzeczywistością - będąc sprzeczne z prawami fizyki w przyrodzie nie występuje.
        • critto Re: A możeby tak kapitalistyczne świnie i bankste 02.09.11, 18:12
          Stara Lewica stawiała na pracę - klasę pracującą otoczyła wręcz kultem, który skrajną formę przybrał w tzw. demoludach i krajach "komunistycznych". Nowa lewica stawia na pojętą w chory sposób "wolność" jednostki, której wszystko wolno i nie można stawiać żadnych wymagań.
          Jeśli naprawdę chcesz, aby świat się zmienił na rzecz ludzi pracy, prostego człowieka i jego potrzeb - to popieraj STARĄ, prawdziwą lewicę. Na rzecz klasy pracującej (robotników, chłopów, inteligencji, osób samozatrudnionych), przeciw banksterom i międzynarodowym korporacjom - ja też ich nie cierpię, uwierz mi. Nie ma takiej partii w Polsce? To ją załóż, w czym problem?
      • raj001 Re: postawcie sprawę na nogi 01.09.11, 16:39
        Widzisz, tylko bynajmniej pomysłodawcom tej akcji nie przeszkadza to, że menele zaczepiają ludzi, piją, bluzgają itp. Przeszkadza im to, że oni ośmielają się to robić w miejscu, w którym oni mają swoje knajpy, w zwiazku z czym odstraszają im klientów!
        Którzy to klienci jak się w tej knajpie nachleją, to zachowują się gorzej od meneli (mozna takie obrazki ogladać np. co wieczór w Krakowie na Szewskiej, "Wyborcza" tez parokrotnie o tym pisała). Różnica polega tylko na tym, ze oni maja kasę i dają włascicielom lokali zarobić, a menele nie. A skoro właściciele lokali zarabiają na klientach, którzy wcale się tak wiele od tych meneli nie róznią, to nie mają żadnego moralnego prawa potępiania meneli.
        • taglinda Re: postawcie sprawę na nogi 02.09.11, 10:47
          wiesz, nie zgodzę się z Tobą.
          Opozycja "ci rzygają, ale płacą, więc są tolerowani, a tamci - nie płacą, więc jazda z nimi" jest fałszywa. Normą społeczną jest nierzyganie na ulicy i niezaczepianie o papierosa, drobne na piwo itd. Przecież fakt bycia menelem nie wyklucza poza nawias społeczeństwa i zasad w nim obowiązujących, prawda? Oczekuję respektowania norm od każdego, niezależnie od tego, czy chleje za swoją burżuazyjną pensję, czy za zasiłek przeznaczony na dożywianie jego dziecka (co nie znaczy, że ten drugi przypadek jest mi obojętny, bo nie jest. Stary może zgnić w rynsztoku, dzieci należy ratować). To tylko lewacy pokroju paputka uważają, że menelskość daje specjalne przywileje.
        • taglinda i jeszcze jedno... 02.09.11, 11:09
          akcję tego gościa (restauratora) - fakt, kontrowersyjną - postrzegam jako wyraz bezsilności, próbę innego zdefiniowania sytuacji, na którą w istocie nie ma wpływu. Bo co ma zrobić? Powiesić wywieszkę "przepraszamy za niedogodności na progiem lokalu" ? "Wychodząc proszę przygotować drobne na myto u meneli"? Wymyślił więc, że zrobi z klientów "etnografów" czy "socjologów"; pewnie, że w nienajlepszym, "burżuazyjno-kolonialnym" stylu. Menel atrakcją jest żadną, "Top Menel" też może nieszczególną.

Pomyśl jednak, że gdyby restaurator miał grubszy kark, to po prostu po cichu wynająłby kilku osiłków, którzy przez kilka dni z rzędu gdzieś w bramie stłukliby boleśnie jednego menela z drugim ucząc przy tym pozostałych, że przebywanie w tych okolicach jest niezdrowe. Żeby nie było wątpliwości - absolutnie nie popieram takich metod, ale i nie mam również złudzeń, że w wielu miejscach nie są one stosowane. Tylko czy lewacy wtedy mają coś do powiedzenia?
        • critto Re: postawcie sprawę na nogi 02.09.11, 18:18
          troska o różne wartości, czy to porządek, czy pomoc społeczną, nie zawsze musi wynikać ze szlachetnych, humanistycznych pobudek. np. gazety ścigają afery i bronią praw zwykłych ludzi dlatego, że im się to opłaca - gazeta ma newsa, a człowiek ma jakąś pomoc. Wiele firm sponsoruje działalność charytatywną, bo dzięki temu ich logo i nazwa dotrze do większej grupy odbiorców - znacznie taniej i lepiej, niż za pomocą płatnej reklamy. Już Adam Smith powiedział "to, że mam co jeść nie wynika z dobroci serca rzeźnika i piekarza, ale z ich troski o własny interes" ("O bogactwie narodów"). W tym przypadku restauratorzy walczą z menelstwem - owszem, we własnym interesie, ale jeśli im się uda, to korzyść będą mieli wszyscy - włącznie z menelami, którzy mogą zostać zmuszeni do zmiany stylu życia na bardziej pożyteczny. Inna sprawa, że akcja idiotyczna...
    • saint_just Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 01.09.11, 14:06
      prawdziwygagatek napisał:

> .. szansę stilonku znaleźć się w towarzystwie meneli szybciej niż przypuszczasz
      > ...
      > Czego ci życzę z całego serca...
      > I jeszcze jedno..
      > Wtedy, będę głosował przeciw jakiejkolwiek pomocy menelom...
      > I zgnij w rynsztoku, we własnych rzygowinach...
      > Widzisz, ja też potrafię być chamem... Mimo że odczuwam empatię... Do wszystkic
      > h.. oprócz ciebie..
      > Frajerze..
    • raj001 A czym sie różnią... 01.09.11, 16:32
      ...ci, którzy chleją i rozrabiaja w lokalach za kasę, od tych, którzy chleja i rozrabiają za darmo na ulicy? Tylko tym, że na tych pierwszych własciciele lokali moga zarobić kasę, a na drugich nie. Więc jak na kims nie mozna zarobić, to huzia na Józia... Pomysł tego faceta od fejsbukowej akcji jest moralnie odrażający. Jakby ten menel miał trochę kasy i byłaby szansa, że "pan z bistra Lorneta z Meduzą" na nim zarobi, to by mu ten menel nie przeszkadzał... Ale ze kasy się z niego wydoić nie da, to od razu zgnoić i za gorszy gatunek człowieka uznać...
      • hellbert Restaurator chce zarobić? Do gazu z kapitalistą:/ 02.09.11, 16:51
        A za co masz dostęp do neta? Za pieniążki? I co? Nie śmierdzą Tobie? Innym ich zarabiać nie wolno?
      • lewica_sk Dokładnie. 02.09.11, 16:53
        M.in. z powodu tej chorej akcji przestałem chodzić do tej 24h spelunki.
        • hellbert Oooo, "kawiorowy" lewak:) 02.09.11, 16:56
          • lewica_sk Re: Oooo, "kawiorowy" lewak:) 02.09.11, 17:00
            Źle zrozumiałeś intencje.
      • mali_kali Re: A czym sie różnią... 02.09.11, 17:20
        > ...ci, którzy chleją i rozrabiaja w lokalach za kasę, od tych, którzy chleja i
        > rozrabiają za darmo na ulicy?

Juz odpowiem. Tych co rozrabiaja za dramo jest zdecydowanie wiecej. Obie grupy sa godne pozalowania i powinny nimi sie zajmowac policja oraz straz. Jednak jakos tak sie dzieje, ze tych "darmowych" jest znacznie wiecej.
      • g.suss Re: A czym sie różnią... 02.09.11, 17:48
        raj001 napisał:

> ...ci, którzy chleją i rozrabiaja w lokalach za kasę, od tych, którzy chleja i
        > rozrabiają za darmo na ulicy?

Niczym. Jedni i drudzy odstraszają klientów, którzy płacą, a nie rozrabiają, więc jedni i drudzy są przez restauratorów niepożądani.
      • pawelekok Głupoty wypisujesz 02.09.11, 18:06
        Nie wiem w jakich spelunach bywasz, ja nie bywam w lokalach, w których właściciele tolerują takie zachowania nachlanych klientów. Te, w których ja bywam pozbywają się rozrabiaków szybko, niezależnie od tego czy płacą, czy nie. Bo wiedzą, że inaczej stracą innych klientow.

Inna sprawa, to przebijający z twojej wypowiedzi duch potępienia tych co zarabiają. Jak rozumiem ty swoją pracę wykonujesz społecznie, za darmo a o jedzenie potem żebrzesz?
    • bierfreund Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 00:20
      A widzisz, ja kiedys takiemu pomoglem.
      Przygarnalem.
      Kolega z roboty, wyszedl z wiezienia i zaczal robic razem ze mna w drukarni, za minimalna place, ale cieszyl sie jak dziecko ze moze zaczac nowe zycie. Mieszkal przez pierwsze 3 miesiace w osrodku przejsciowym, potem znalazl pokoj wlasny. Pomoglem mu sie przeprowadzic i dorzucilem od cholery sprzetow, zurowalem od babci i znajomych.
      Po 3 tygodniach wylecial z pokoju bo zrobil meline.
      Na pare dni wzialem go do siebie. Balem sie, ze sie go nie pozbede, ale sam znikl bez sladu.
      Wisi mi 800 zl, radio i pilota do telewizora.
      Potem go widywalem spiacego we wlasnym moczu w parku.

To nie sa ofiary bezdusznych kapitalistow zasuwajacych za pare stowek w tesco czy biedronce, to w wiekszosci przypadkow ich wlasny wybor. wola chlac niz pracowac.

I tak to jest. Nie wiem kim jestes, ale z doswiadczenia ( takze z autopsji) wiem, ze najbardziej idealistyczni sa ci, ktorzy sie o wlasna egzystencje martwic nie musza. Wiec jesli, gnoju( ad twojej wypowiedzi), masz zdanie na temat, to merytorycznie i skladnie. A swoja empatie se wsadz gdzie chcesz, bo o kant doopy roztluc.
      • hit.and.run Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 16:54
        Brawo.

Ci gadajacy o "empatii" zazwyczaj swoje dzialania koncza na gadaniu. Zwykle to ludzie ktorych dany problem nie dotyka ani troche. Za to geba pelna frazesow.

Dla emaptycznych akcja "wez menela do ogrodka".
      • pawelekok Re: Z takim poziomem manifestowanej głupoty masz. 02.09.11, 17:55
        Mi taki przygarnięty na chatę "kolega" zrobił kiedyś lepszy numer. Gdy byłem w pracy, to z nudów wydzwaniał na telefony zaczynające się na 0-700. Byłem głupi i nawet nie pomyślałem, żeby zastrzec, mieszkałem przecież sam. W ciągu 3 dni nabił mi kasy na tych telefonach za parę tysięcy. Musiałem prosić o rozłożenie spłaty na raty. Oczywiście moim kolegą już nie jest.

A co do Mariackiej w Katowicach. Rzadko tam bywam, ale kiedyś przed laty zdarzyło mi się, że dałem jednemu cyganiątku 2 zł. Po kilku minutach przewinęła się cała procesja takich jak on. Nigdy więcej już tak nie postąpie. Innym razem byłem świadkiem jak jedna pani zamiast dać mu pieniądze zamówiła mu jakąś zupę. Gówniarz napluł jej do tej zupy.

Tak w ogóle to tacy menele nawiedzają restauracje w każdym większym mieście. Zauważyłem, że na ofiary wybierają sobie zazwyczaj ludzi słabych, często młodych, wyglądających na nieśmiałych cichych ludzi. Potrafią być wobec nich bardzo chamscy i agersywni. Unikają takich, którzy wyglądają jakby pogtrafili przyłożyć, wziąć za kark, wyrzucić z knajpy.
    • tempus Top Menel 02.09.11, 16:44
      Top Manel a nie "Tap Manel"!!! Kiedy wreszcie poradzicie sobie z tymi literówkami??? Ja mogę pomóc za nieduża kasę, ale za to profesjonalnie.
      • komercyjny02 Naprawdę nie domyśliłeś się, że "Tap Manel" to 02.09.11, 18:52
        aluzja do sposobu, w jaki Amerykanka Joanna Krupa wymawiała tytuł programu TOP MODEL ('Tap 'madl). Ja nie twierdzę, że ten TAP MAN'L jest nazwą jakoś szczególnie udaną, ale tam z pewnością nie ma literówki. To jest celowe.
    • kharper panie Cukierberg 02.09.11, 16:44
      my tak ten zydowski szmonces fejsbook polubielim ze nasze kapusiostwo git wychodzi i bez namusznia my polaczki pokazujem swoje kuefstwo bez namusu na tym kajkowski portali, danke rebbe
    • daniel_z_lodzi Top Menel 02.09.11, 16:49
      Niektórzy obrońcy meneli powinni się siedzieć cicho, bo tak jak my mamy szanować według nich meneli tak oni powinni szanować nas. Jeżeli ich szacunek wygląda tak, że chleją cały dzień, awanturują się i przeszkadzają to z jakiej okazji mówimy tutaj o empatii wobec nich? Niektórzy dobrze mówią: niech sobie ci obrońcy wezmą takiego menela z Mariackiej do domu i pożyją z nim pod jednym dachem choćby miesiąc - zobaczymy czy to takie przyjemne.
    • kato28 Slams 02.09.11, 16:50
      Mariacka miała być miejskim salonem a jest miejskim slamsem. I to właśnie przez towarzystwo jakie się tam szwenda. Ale nie tylko o meneli chodzi. Tabuny młodych pijaków też urokowi tej ulicy nie dodają a Mariacka właśnie sie stała oaza młodych pijaków. No i ten wszechobecny smród i syf, walajace sie puszki i flaszki po piwie, toi toie olewane równiez na zewnątrz, setki petów, walajace się opakowania po wszelakim żarciu... Samo sie to nie dzieje a na salony po prostu meneli i pijaków sie nie wpuszcza. Zastanawiam sie gdzie jest po zmroku policja i straz miejska bo przecież pijaństwo odbywa sie tam nie tylko w ulicznych ogródkach. OBRZYDLIWE MIEJSCE!
      • lewica_sk Re: Slams 02.09.11, 16:55
        jak się wyszaleją to przestana "dymić"
        Tym czasem weź na wstrzymanie
        • hellbert Ale chodzi o to, żeby wyszaleli się u 02.09.11, 16:57
          Ciebie, a nie i nad głową tym, co nie mają "empatii". Co? Zbyt SWÓJ dobytek i spokój szanujesz?
          • lewica_sk I właśnie 02.09.11, 16:59
            Mieszkam tuż obok.
            Nie przeszkadza mi to co się tam dzieje.
            • pawelekok Re: I właśnie 02.09.11, 18:24
              A nie pomyslałeś, że innym twoim sąsiadom może przeszkadzać? Taki empatyczny jesteś a na to nie wpadłeś?
          • patallach_przez_dwa Re: Ale chodzi o to, żeby wyszaleli się u 02.09.11, 17:20
            jak lewak = anarchista i złodziej, może cenić dobytek i spokój? On sam ma mentalność menela - nażreć się za cudze i nieustannie podważać porządek.
            • lewica_sk Re: Ale chodzi o to, żeby wyszaleli się u 02.09.11, 17:52
              lewak=anarchista?
              Do szkoły buraku.
              • pawelekok Re: Ale chodzi o to, żeby wyszaleli się u 02.09.11, 18:32
                Tak naprawdę to nie ma między nimi większych istotniejszych różnic, to oni sami je tylko postrzegają. A i jedni i drudzy chcą zburzyć zastany porządek, jakikolwiek porządek i wierzą że od tego tylko wszystkimzrobi się lepiej. Tylko powołują się na inne "Pisma Święte" ich ideologii.

Podobnie jak między komunistami a faszystami. Oba ugrupowania chcą zbawiać świat przez stworzenie totalitarnego państwa i odebranie ludziom wszelkiej wolności, przy jednoczesnym bezwzględnym fizycznym niszczeniu każdego, kto nie jest ich zwolennikiem. Jedyna różnica między nimi polega na tym, ze jedni są rzekomo "internacjonalistyczni" a drudzy rzekomo "narodowi". Tymczasem obydwa te ruchy powinny być zdelegalizowane a uczestnictwo w nich karane więzieniem, tak jak kiedyś robiono w większości normalnych krajów świata. Bardzo słusznie zresztą, czego dowiodła historia, znamy skutki ich rządów.
      • pawelekok Re: Slams 02.09.11, 18:12
        Pamiętam jak kiedyś w ogródku na Mariackiej przysiadła sobie młoda parka (aczkolwiek o bardzo wynędzniałym wyglądzie) , ona wyciągnęła gumę i strzykawkę z torebki i dali sobie w żyłę kolejno, nie przejmując się zupełnie otoczeniem.
    • dziadoslaw.zamszyc Top Menel 02.09.11, 16:55
      Ja wiem jak pozbyc sie tego problemu w pokojowy sposob ale nie powiem bo mi ci clochardzi nie przeszkadzaja. To, ze sa na marginesie? A kto ich tam zepchnal?
      • hellbert Sami się "zepchnęli". O wolnej woli słyszał? 02.09.11, 16:57
        • sammler Re: Sami się "zepchnęli". O wolnej woli słyszał? 02.09.11, 17:24
          Kto ci daje prawo osądzać innych ludzi? Co to znaczy "sami się zepchnęli"? Myślisz, że ktoś dobrowolnie idzie sobie mieszkać na ulicę? Ich sytuacja w większości przypadków wynika z tego, że gdy znaleźli się w trudnej sytuacji nie było nikogo, kto by im podał rękę! Alkoholizm? Owszem, ale jako konsekwencja, a nie przyczyna (gdybyś nie wiedział, pryszczaty zapewne młodzieńcze, alkoholizm jest chorobą).

Zamieścisz swoje zdjęcie w profilu? Bądź konsekwentny - jeśli chcesz fotografować innych, zacznij od siebie!

S.
          • chamski_post Re: Sami się "zepchnęli". O wolnej woli słyszał? 02.09.11, 17:33
            Dawanie alkoholikowi pieniędzy na alkohol to nie jest pomoc. Jak ktoś chce to uzyska pomoc, choćby był na samym dnie.

Tylko, że Ci ludzie tej pomocy nie chcą, bo trzeba dać coś od siebie (wziąć prysznic, wytrzeźwieć). Oni są przyzwyczajeni do brania to od pomocy społecznej to od ludzi, którym głupio odmówić.
          • patallach_przez_dwa Re: Sami się "zepchnęli". O wolnej woli słyszał? 02.09.11, 17:36
            Ich sytuacja w większości przypadków wynika z tego, że gdy znaleźli się w trudnej sytuacji nie było nikogo, kto by im podał rękę

taaaa, rękę czyli skrzynkę piwa dziennie. Znam kilku takich gości - i to jest naprawdę na własne życzenie. Naprawdę żal czytać twoje wypociny lewackiego teoretyka. Otóż wyobraź sobie, że na pomoc socjalną idą w Polsce zdecydowanie większe sumy niż np. na wojsko czy naukę. Są noclegowanie, mopsy,sropsy itd. - jest cały zestaw rąk, które menele mają w głębokim poważaniu.
            • pawelekok Re: Sami się "zepchnęli". O wolnej woli słyszał? 02.09.11, 18:41
              Zakaz picia jeszcze by jakoś ścierpieli, przecież zawsze się da coś przemycić. Najgorsze, że każą im się myć. Jest to dla nich ewidentne pogwałcenie praw osobistych.
          • pawelekok Re: Sami się "zepchnęli". O wolnej woli słyszał? 02.09.11, 18:38
            Sammler to alkoholizm jest w 90% przyczyną a nie skutkiem ich zmarginalizowania. Bardzo rzadko odwrotnie. Nie znasz życia. A sam alkoholizm występuje we wszystkich grupach społecznych i najczęściej spowodowany jest słabą wolą. A także powszechną tolerancją, bo tu jest Polska, tu się pije. Ja sam zresztą piję. Na szczęście jeszcze nad tym panuję. (od wielu lat zresztą). Takich jak ja potencjalnych alkoholików są w naszym kraju miliony, może kilkanaście milionów. Jedni staczają się szybciej, inni wolniej, a jeszcze innym się udaje nie stoczyć. Natomiast samo picie bo przydarzyło mi się jakieś nieszczęście jest tylko bzdurnym wytłumaczeniem i wygodnym usprawiedliwieniem dla nałogu.
    • patallach_przez_dwa Top Menel 02.09.11, 16:56
      Stygmatyzacja, wykluczenie... typowo lewacka nowomowa
      GW specjalnie bierze lewackich komentatorów, żeby potwierdzali jej wizję rzeczywistości.
      Tymczasem powiedzmy sobie szczerze: "menel w rynsztoku jest dokładnie tam, gdzie jego miejsce".
    • sammler Obrzydliwość 02.09.11, 17:01
      Po pierwsze, cała ta akcja jest obrzydliwa. O B R Z Y D L I W A !!!

Po drugie, ścierwem jest dla mnie człowiek, który innych określa w ten właśnie sposób. Mam nadzieję, że pan Radosław wykazał się cywilną odwagą i wypowiedział swoje słowa pod nazwiskiem oraz przedstawił zdjęcie swojej twarzy (skoro chce fotografować innych). Jeżeli ktoś posiada link do profilu pana Radosława, proszę, by go tu wkleił. Nie skomentuję tych słów, bo zapewne Facebook nie pozwala zostawiać komentarzy osobom bez profilu, ale przynajmniej będę wiedział, komu nigdy nie należy podać ręki.

Po trzecie, wszystkim, którzy pomstują na bezdomnych, życzę, aby nigdy nie znaleźli się w ich sytuacji. Nikt się bezdomnym nie rodzi, oni też nimi kiedyś nie byli. Bezdomnym się człowiek staje. A życie lubi płatać różne figle.

Po czwarte, niech wreszcie Wyborcza przestanie w co drugim artykule promować wiadomy portal, bo to się robi naprawdę niesmaczne. Rozumiem, że wam za to płacą. Ale po pierwsze, dziennikarstwo nie polega chyba na opisywaniu tego, co każdy może sam znaleźć w internecie (a jeśli już, wystarczy krótka wzmianka, że inspirację do napisania artykułu autor znalazł pod danym adresem), a po drugie, wam podobno nie jest wszystko jedno. Więc z łaski swojej informujcie wcześniej, że będę czytał tekst z service placement!

S.
      • patallach_przez_dwa Re: Obrzydliwość 02.09.11, 17:06
        Bredzisz. Co innego jest być bezdomnym, a co innego żebrać na piwo na deptakach. Jak im współczujesz to zaproś ich do domu i daj obiad. To ludzie którzy znaleźli sie w tym miejscu na własne życzenie, brzydzący się jakąkolwiek pracą.

• chamski_post Re: Obrzydliwość 02.09.11, 17:15
          Dokładnie. Życie, życiem ale są noclegowanie dla takich ludzi, są miejsca gdzie mogą się umyć, zjeść i dostać pomoc. Tyle, że tam nietrzeźwych się nie wpuszcza.
        • sammler Re: Obrzydliwość 02.09.11, 17:21
          No i co patałachu? To cię upoważnia do tego, by traktować tych ludzi jak przedmiot? Jak jakąś rzecz, z którą można zrobić wszystko? Po to qrfa niektórzy walczyli o to, by Polska stała się państwem prawa, być sobie mógł uprawiać samosąd? Kim ty jesteś? Jakimś nadczłowiekiem?

Jak jesteś taki chojrak, to podejdź do takiego człowieka i powiedz mu najzwyczajniej, że ci przeszkadza. Kup mu bułkę i poproś, by poszedł konsumować gdzieś indziej. Co cię przed tym powstrzymuje? Odwagi wystarczyło ci tylko na pisanie anonimowych komentarzy na forum?

Życzę ci, byś niedługo sam doświadczył ich losu. Z całego serca ci życzę...

S.
          • patallach_przez_dwa Re: Obrzydliwość 02.09.11, 17:29
            No i co patałachu? To cię upoważnia do tego, by traktować tych ludzi jak przedmiot?

tak, moja cieżka praca upoważnia mnie do traktowania obiboków i pijaków jako zakały społeczne

Jak jakąś rzecz, z którą można zrobić wszystko?

jak to wszystko? Nie mam ochoty z nimi nic robić.

Po to qrfa niektórzy walczyli o to, by Polska stała się państwem prawa, być sobie mógł uprawiać samosąd? Kim ty jesteś? Jakimś nadczłowiekiem?

a co to za bełkot na poziomie gimnazjalistki?

Jak jesteś taki chojrak, to podejdź do takiego człowieka i powiedz mu najzwyczajniej, że ci przeszkadza.

mam podchodzić do takiego śmierdziela? Przecież cuchnie na 10 metrów. Jak już taki delikwent podchodzi to jasno mu mówię, co o nim myślę. Zaraz robi się agresywny i zaczyna grozić. Zakała społeczna.

Kup mu bułkę i poproś, by poszedł konsumować gdzieś indziej. Co cię przed tym powstrzymuje? Odwagi wystarczyło ci tylko na pisanie anonimowych komentarzy na forum?

Dlaczego mam kupować mu bułkę? Z księżyca spadłeś? Poza tym przecież im nie chodzi o bułki - narawdę jesteś w gimnazjum?

Życzę ci, byś niedługo sam doświadczył ich losu. Z całego serca ci życzę...

o jaki empatyczny kolega - co za tolerancja ! dla odmiennych poglądów
          • mali_kali Re: Obrzydliwość 02.09.11, 17:36
            > Jak jesteś taki chojrak, to podejdź do takiego człowieka i powiedz mu najzwycza
            > jniej, że ci przeszkadza. Kup mu bułkę i poproś, by poszedł konsumować gdzieś i
            > ndziej. Co cię przed tym powstrzymuje? Odwagi wystarczyło ci tylko na pisanie a
            > nonimowych komentarzy na forum?

Ja tak zrobilem. Poszedlem z takim do sklepu kupilem bochenek chleba oraz pieta dobrej kielbasy. Nastepnie wrocilem na swoje miejsce, a pan, ktoremu pomoglem wrocil na swoja lawke. Ze wzgledu na odleglosc slyszalem co sie dalej dzialo. Pokazal koledze co dostal ode mnie, a na to kolega odpowiedzial, ze jest glupim #@£% i mial skombinowac wino, a nie jedzenie i po jaka (£%$ im potrzebny chleb. Nastepnie wstali i poszli razem gdzies indziej, caly czas przeklinajac, ze nie maja alkoholu.

Innym razem z kolei widzialem jednego menela, gdy walil drugiego po twarzy, az do krwi. Stanalem w obronie tego, co dostawal razy i... dowiedzialem sie, zebym ich zostawil w spokoju, bo oni sa bracmi i mam nie ruszac jego brata.

Mi odwagi starczylo. Tak samo innemu forumowiczowi powyzej, ktory opisal sytuacje, gdy wzial znajomego z wiezienia i mu pomagal.

Nie traktuje ludzi jako przedmiotu, ale na pewno menele naruszajacy prawo powinni zniknac z ulicy Mariackiej i kazdej innej ulicy. Ze wzgledu na fakt, ze ulica Mariacka jest ulica reprezentacyjna uwazam za sluszne domaganie sie, aby w pierwszej kolejnosci znikneli stamtad. Jesli beda siedzieli spokojnie na lawce i sobie rozmawiali na trzezwo, to zlego slowa o nich nie powiem. Jesli beda pijani, beda sie bic, beda wymiotowac, beda spac na lawce, beda zebrac, to powinni zostac natychmiast potratkowani stosownie do wykroczenia i zostac zabrani z ulicy Mariackiej.

Teraz czekam chojraku sammler, abys i Ty kiedys pomogl naprawde innemu czlowiekowi. Zobaczymy, czy bedzie Cie na to stac.
            • chamski_post Re: Obrzydliwość 02.09.11, 17:55
              Widzisz, bo empatia sammlera działa tylko w jedną stronę. Empatia w kierunku ludzi pracy, którzy codziennnie mają obowiązki, muszą wstawać do pracy czy im się chce czy nie, są odpowiedzialni za innych (dzieci), a także ich niechęci do ludzi którzy taki styl życia mają w poważaniu bo dla nich jesteś tylko człowiekiem z portfelem (oczywiście w portfelu pieniążki biorą się z nieba). Oni wcale Ciebie nie traktują przedmiotowo.

I tylko w jednym się z sammlerem zgadzam - 'nikt nie rodzi się menelem'. Święta racja! Do menelstwa prowadzi seria złych wyborów życiowych. Każdy zły wybór można odkręcić, zawsze można wyjść na prostą jak się tylko chce.
              • pawelekok Re: Obrzydliwość 02.09.11, 18:53
                Zgadzam się w 100%. Od menelstwa bardziej nie cierpię tylko głupoty (oczywiście pomijając sprawy oczywiste typu morderstwo, pedofilia, gwałt itp.), chociaż ludzie w mniejszym czy większym stopniu głupi stanowią większość naszego i nie tylko naszego społeczeństwa. Bo zwyczajna głupota nie jest żadną chorobą ani brakiem wykształcenia. Choroby psychiczne to zupełnie osobna sprawa. Głupota jest lenistwem myślenia i świadomym lub podświadomym unikaniem odpowiedzialności, z wewnętrznym przeświadczeniem, że ci mądrzejsi naprawią popełnione błędy. Głupim jest zwycajnie lżej być. Podobnie jest z menelstwem, parwie zawsze zaczyna się to od lenistwa, braku odpowiedzialności i folgowaniu sobie. Znam ludzi biednych i dotkniętych prawdziwym niezawinionym nieszczęściem, którzy nigdy nie stali się menelami. Ale oni się wstydzą i starają zachowac resztki szacunku dla siebie. Menele jego nie mają, nie mają ich tez dla innych, bo nie mozna szanować innych jesli nie ma się żadnych powodów by szanować samych siebie.
                • sammler Re: Obrzydliwość 04.09.11, 12:21
                  Zbiera mi się na wymioty, gdy sobie uświadomię, że mogę właśnie mijać na ulicy takiego żałosnego sq*******, jakim jesteś ty i osoby, które wypowiadały się w tym samym tonie przed tobą. Choć sobie z tego nie zdajecie sprawy, degeneratami chodzącymi po tym świecie jesteście wy! Z 95-proc. prawdopodobieństwem chrześcijanie, którzy miłość bliźniego mają zakodowaną od kołyski...

Znalazł się statystyk z bożej łaski, który wie, że "Podobnie jest z menelstwem, parwie zawsze zaczyna się to od lenistwa, braku odpowiedzialności i folgowaniu sobie". Rozmawiałeś z tymi ludźmi? Z ludźmi, którzy starają się im pomóc? A może sam im pomagasz i wiedzę czerpiesz u źródła? Jeśli nie, to z łaski swojej zamknij się wreszcie i nie kompromituj się tu więcej.

Z całego serca ci życzę, by spotkała cię w życiu jakaś tragedia i by wówczas nie znalazł się wokoło nikt, kto by ci podał rękę. Z całego, niechrześcijańskiego, serca ci tego życzę!

S.
                  • mali_kali Re: Obrzydliwość 05.09.11, 14:05
                    > sobie". Rozmawiałeś z tymi ludźmi? Z ludźmi, którzy starają się im pomóc? A mo
                    > że sam im pomagasz i wiedzę czerpiesz u źródła?

Tak. Przeciez napisalem, ze wiedze czerpie u zrodla. Sam im pomagalem.

> Z całego serca ci życzę, by spotkała cię w życiu jakaś tragedia i by wówczas ni
                    > e znalazł się wokoło nikt, kto by ci podał rękę. Z całego, niechrześcijańskiego
                    > , serca ci tego życzę!

Przeciez ja pomagalem i nadal pomagam ludziom w potrzebie. Nie daje datkow. Jak trzeba cos zrobic, to wlasnie to robie.

Pomimo tego uwazam, ze wszystkie osoby zachowujace sie jak menele opisani w artykule powinni zostac ukarani i zabrani z ulicy.

Teraz sammler napisz tylko cos wiecej niz emocje i wylewanie frustracji. Uzyj choc raz umyslu.
    • misior1976 Ciekawa inicjatywa 02.09.11, 17:12
      Sam kiedyś zamieściłem zdjęcie na forum prezentujące łysych wyrostków (może biedacy po chemioterapii) siedzących na ławce pod moim domem, oprócz tego mających spore zasługi w długoletnim niszczeniu obiektu. Reakcją ich były kabaretowe obelgi, na które i tak ludzie rozumni nie zwracali uwagi i które po jakimś czasie wykasowano. Dla świętego spokoju zdjęcie usunąłem, lecz jestem zwolennikiem medializowania tego typu postaci. Kiedyś były one pokazywane w komediach, bądź (komedio)dramatach, teraz w serialach jedynie widzimy arynsztokrację (może wyjątkiem są "Kiepscy"). Oczywistością jest, że osoby powszechnie znane, każdy z tego typu ludzi ma swój rewir, poza który się nie wypuszcza, chyba że popełni wykroczenie nie podlegające niskiej szkodliwości społecznej.
      • pawelekok Re: Ciekawa inicjatywa 02.09.11, 19:03
        W średniowieczu istniały takie instytucje jak dyby oraz pręgierz i publiczna chłosta. Działały one bardzo wychowawczo. Przydałoby nam się coś takiego w czasach dzisiejszych. Nie tylko publikowanie zdjęć i adresów wandali i chuliganów, powiadamianie szkoły lub pracodawcy, rodziny i sąsiadów, ale chłosta i dyby, gdzie chcąc nie chcąc musieliby wysłuchać co inni o nich myślą. Nie byłoby wielu późniejszych młodocianych a potem już nie młodocianych bandytów, gdyby takiego młodego człowieka spotkała publiczna chłosta i dyby. Być może jego samego już by nie zawsze wychowała, być może dla niejednego byłoby za późno a taka kara przyspieszyłaby jego moralny upadek i nienawiść do społeczeństwa. Ale miałaby znakomity efekt wychowawczy dla jego kolegów i ewentualnych nasladowców. Nie byłby już dla nich bohaterem i przykładem do naśladowania, ale przykladem poniżenia i powszechnej pogardy. 10 razy by się zastanowili, czy warto go nasladować. Margines by nam się zmniejszył.
    • kilkaiksow Top Menel 02.09.11, 17:12
      "wkurzony na pijaków" - co to za język? Czy w ramach oszczędności dzieciaki z podstawówki piszą artykuły?? Żenujące...
    • cornelius-ltd Nie mozemy ulegac terrorowi menelstwa 02.09.11, 17:42
      Dla nich to zawod.Dla nas beznadzieja.
      W moim zyciu spotkalem juz tysiace meneli,ktorzy usilowali odebrac mi moje zarobione ciezko pieniadze,bo wygladam na pelnego kasy.
      Nigdy nie dalem.Nie dlatego,ze zal mi tej dwojki czy piatki,bo zlotowke dajac moge zarobic w morde...Nie dalem,bo ich model zdobywania kasy jest mi obcy,niemoralny i daleko agresywny.W Londynie za nachalne zebractwo grozi miesiac lub trzy aresztu.W POlsce najwyzej kopna go w doope przywolani straznicy moralnosci lub prawa.Dajac uczestniczysz czlowieku w degradacji menela.Grzebiesz go w grobie wlasnych oczekiwan.Niech cpa,pije,zebrze - ale bez twojej pomocy.Niech sku...el cierpi za to,ze jest nieproduktywny...
      • pawelekok Re: Nie mozemy ulegac terrorowi menelstwa 02.09.11, 19:18
        Nie masz racji. Bo oni nie utrzymują się głównie (przynajmniej nie większość z nich) z datków od zaczepianych przechodniów, ale z drobnych kradzieży, oraz okradania i wyłudzeń od bliższej czy dalszej rodziny i znajomych - ta ostatnia czynność ciągnie się latami zanim wszyscy się na nich poznają. Poza tym, większość z nich nie odczuwa żadnej wdzięczności do ofiarodawcy, najczęściej nim pogardza, podobnie jak i w ogóle wszystkimi innymi, łącznie z samymi sobą. I zawsze zdarzy się ktoś kto się zlituje i im coś da.

Ja sam najczęściej nie daję, zwłaszcza na Piotrkowskiej w Łodzi. Chociaż gdy jestem w wyjątkowo dobrym humorze zdarza mi się złocisza dać. Inna sprawa to znajomi podwórkowi menele. Jak nieszkodliwy i nie agresywny, to prawie znajomy. I taki częściej z Tobą pogada niż większość "porządnych" sąsiadów z blokowiska, która mija Cię obojętnie. A jak się do któregoś odezwiesz, to szok jakby go jakiś ekshibicjonista zaczepił:)
    • three-gun-max Niech Jedlecki weźmie menela pod swój dach 02.09.11, 17:43
      To takie typowe dla lewactwa: niech menele zrujnują komuś biznes, oni wyjdą na szlachetnych a nawet złotówki nie wydadzą.
      • pawelekok Re: Niech Jedlecki weźmie menela pod swój dach 02.09.11, 19:19
        DObre:)
    • critto Akcja po prostu idiotyczna 02.09.11, 17:52
      Ta akcja jest idiotyczna i to w kilku aspektach, takich jak:
      1. możliwość kontaktu z krytykowanym - menele przeważnie nie mają dostępu do Internetu i Facebooka, więc nie będą się nawet mogli zawstydzić widząc tam swoje podobizny. Znacznie lepiej byłoby skrytykować go na miejscu, na ulicy
      2. możliwość wpłynięcia na krytykowanego poprzez zawstydzenie go - menele i tak nie wstydzą się tego, co robią, skoro robią to publicznie i raczej takie zdjęcie nie wywarłoby na nich wrażenia
      3. ułatwienie identyfikacji osób uciążliwych - menela i tak łatwo jest rozpoznać po wyglądzie, zapachu i zachowaniu, więc zamieszczanie zdjęć takowych nie ma sensu i jest niepotrzebne. Co innego zdjęcia przestępców, np. kieszonkowców, chuliganów czy złodziei sklepowych
      Najprostsze wyjście na pozbycie się problemu z tymi ludźmi? NIE DAWAĆ IM PIENIĘDZY!! Kiedyś w tramwajach było straszne żebractwo, ale jak ludzie przestali dawać (często żebrak wychodził bez choćby jednego datku), to jego natężenie spadło.

Natomiast co do argumentu, że ci ludzie są w jakiś sposób poszkodowani - niewątpliwie SĄ, ale w dużej mierze z własnej winy. W POlsce istnieje wiele schronisk dla bezdomnych, domów pomocy św. Brata Alberta itd. tyle że tam NIE WOLNO PIĆ. I ci bezdomni, którzy nie piją i naprawdę potrzebują pomocy, korzystają z nich. Ci, którzy wolą pić, wybierają ulicę.

"bezdomni mają prawo przebywać, gdzie im się żywnie podoba" - nie do końca! Przebywać TAK, ale na pewno nie hałasować i zaczepiać. Poza tym z tego co wiem, budzenie odrazy brudem i niechlujstwem też jest wykroczeniem. Nikt nie broni przebywania osobie BEZDOMNEJ - jeśli taka osoba będzie dbać o siebie i mieszkać np. w schronisku, to nawet nie będzie tego widać - tylko osobie ŚMIERDZĄCEJ i AGRESYWNEJ.

• wyjadacz_parkietuf Daj Menelowi na laptopa i net! 02.09.11, 19:12
        > 1. możliwość kontaktu z krytykowanym - menele przeważnie nie mają dostępu do In
        > ternetu i Facebooka, więc nie będą się nawet mogli zawstydzić widząc tam swoje
        > podobizny. Znacznie lepiej byłoby skrytykować go na miejscu, na ulicy

Critto! Jesteś zaje..sty! Dałeś mi ideę na nową akcję! Ogłaszam więc nowy program:
        Nie dawajmy im kasy na piwko czy mózgotrzepa! Nie kupujmy żulom nawet bułki
        i wkładki do niej! DAWAJMY IM KASĘ NA KOMPA I NETA (aby mogli się wypowiedzieć
        jakie jest ich stanowisko w tej sprawie i dlaczego ich mordy na zamieszczonych zdjęciach są tak pijackie i odrażające!) ;-PPPPPPPPPPPPPPPPPPP

Widać, że takie pojęcie jak "Wolna wola" jednak istnieje - kto chce być menelskim empatą czy
        mecenasem żulerki - proszę bardzo. Uszanujcie więc moją wolę, która nie życzy sobie konieczności odpędzania się od degeneratów na każdym kroku.
    • ff6 Top Menel 02.09.11, 17:57
      powinni byc "bramkarze" przed kazdym wejsciem na cala ulice
      niech blokuja wejscie melinie

zaloze sie ze wszyscy wlasciciele pubow zlozyliby sie na utrzymanie wlasnej ochrony skoro panstwo nic nie moze (jak zwykle)
      • pawelekok Re: Top Menel 02.09.11, 19:27
        Zniszczono by ich (właścicieli). To zbyt reprezentacyjna ulica, by taka akcja nie została zauważona. A ponieważ sprawa stałaby się głośna, to wtedy wszyscy obrońcy praw czlowieka strasznie by się wydarli (czytaj praw prawie każdego czlowieka, oni nie bronią tych co normalnie pracują, prowadzą biznes, zarabiają i płacą składki i podatki ten 20% margines w naszym kraju nie ma żadnych praw ani żadnych obrońców) a także to, że wtedy złamaliby oni wszystkie możliwe prawa. Nie warto, naprawdę. Co innego jak postawiłeś wypasioną knajpę w podmiejskiej wsi z dobrym dojazdem, tam wynajmujesz chłopaków i oni pogonią każdego menela. I nikt Ci za to złego słowa nie powie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka