refleksyjny 05.09.11, 07:09 Fundamentalistka w szkole? I jeszcze dziwicie się muzułmanom w Arabolandii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eggerger Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 07:10 Co tu komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:22 >Co tu komentować?< No niby nie ma co komentować. Ale nóż się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
0721x Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:14 typowe dla wielu uczycieliczek bezmózgowie ale na ich straży stoi zwarte ZNP w związku z powyższym będą podwyżki zamiast do zoo i banana Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.10.11, 09:07 oczywiscie ta suka dalej jest na stanowisku zamiast byc wywalona na morde natychmiast!!oto panstwo tolerancyjne laickie i wolne!!tylko dlaczego jest rzadzone przez katolickich mullow?kiedy sie to skonczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa gdyby 05.09.11, 07:38 Gdyby wreszcie do władzy doszedł Tusk, a ministrem szkolnictwa została - dajmy na to Hall - to takie sytuacje nie byłyby możliwe. Skoro jednak rządzą pisiaki... Odpowiedz Link Zgłoś
dorrie Re: gdyby 05.09.11, 07:48 Co poradzą Tusk i Hall jak pisiaki dawno opanowały szkoły. Ja wiem jak to przebiegało w szkole mojej koleżanki. Jak były 3 polonistki, a później zmnieszyła się ilość dzieci, to pani dyrektor zwolniła ateistkę. Jeszcze powiedziała do jednej (z tych które zostały) w prywanej rozmowie: "Dobrze że uzupelniłas zaocznie studia magisterskie, bo nie miałabym argumentów i ta ateistka musiała by zostać." Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.markus Re: gdyby 06.09.11, 22:31 Widać, że bardzo znasz się na prawie oświatowym. A co z Kartą Nauczyciela, co ze stopniami awansu zawodowego, stażem pracy, umowami itd... Myślisz, że dyrektorka przyjdzie do szkoły i ot tak dzisiaj sobie kogoś zwolnię - o niech będzie ten ateista. Zastanawia mnie, że tylu ludzi bez zastanowienia pisze bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: gdyby 05.10.11, 09:23 to nie sa bzdury!!rzadzaca czarna mafia swoimi mackami zastrasza nauczycieli a tzw "ksiadz katecheta" gra pierwsze skrzypce w naradach nauczycielskich!!nie skonczy sie to dopoki ta religia bedzie w szkole!!bezczelnosc i arogancja czarnych wylazi na kazdym kroku a ty w to watpisz? jestes jak widac z tej samej "orientacji"!!zalosne zaprzeczanie!!!jak bylem a ogolniaku i przestalem chodzic na ta "religie" to wsciekly katabas przyszedl na skarge do rodzicow!!!!zostal POGONIONY!!!mialem 17 lat!!!!od tamtej pory unikam tych scierw gwalcacaych dzieci jak zarazy!! Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Re: gdyby 05.09.11, 09:10 Tak naprawdę rządzi kler katolicki; od dawna już jesteśmy państwem wyznaniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: gdyby 05.09.11, 10:09 31paluszkow napisała: > Tak naprawdę rządzi kler katolicki; od dawna już jesteśmy państwem wyznaniowym. > 21 paluszek , przeczytaj ksiązki ks.Tischnera.Dowiesz się,że kler miał apetyt na władzę ,tylko papierz JP II utemperował ich zachgcianki i do tego nie doszło.W zamian do władzy doszli dewoci i to oni dyktują warunki ; krzyż w każdej sali,kaplice w każej instytucji, księża na państwowej pensji itd.Oni też ustawiają innych wg swojej dewocji, a pracy coraz mniej więc inni podporządkowują się temu.Mówienie,że w Polsce jest 99% katolików to jest przesadą.Amerykanie wejdą do Polski by dalej walczyć z terrorystami tym razem katolickimi. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: gdyby 05.09.11, 10:19 najwyższa pora zatrzymać katolicki taliban, to od rodziców zalezy czy poslą dzieciaka na lekcję religii czy etyki, to rodzic ma decydowac za małotala, czy pójdzie do spowiedzi czy nie. Jednak przykład idzie z góry, nawet prezydent dożynki świętował na Jasnej Górze, a Mag Donald sprawę nauczania języka polskiego na Litwie prezentował w kościele.. Co w takim razie ma powiedzieć dyrektorka na zakusy klechy??? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Znów pieprzysz. 05.09.11, 10:20 Nie Tusk i Hall to nie ideały. Tyle, że wyboru nie dokonuje się tylko na podstawie oceny tego co mamy, ale i tego co byśmy mieli w zamian. Kogo nam proponujesz w zamian gwarantując, że nie będzie tak jak jest dziś, a nawet gorzej? No? Czy zawsze musisz tylko po to pier**** by pier***? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa chrzanisz 05.09.11, 12:32 Chrzanisz, to se chrzań, twoja wolność, wolny polaczku. Nie będzie inaczej, więc nikogo nie proponuję. Wystarczy: Tusk z PO biorący ślub kościelny tuż przed wyborami na prezydenta, Tusk kolędujący do Dziwisza, Oleksy z SLD klęczący, Niesiołowski z PO zawsze fundamentalista i fanatyk religijny, Kaczyński z PiS-u u Rydzyka... I cała reszta taka sama. Mało ci, czy też zawsze musisz tylko to pier**** by pier***? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: chrzanisz 05.09.11, 12:50 1. Nie. Nie taka sama. Część pod tym względem jest zła, a część JESZCZE GORSZA więc IMHO jest różnica. Jak nie mam "piły spalinowej" to nie będę dla frajdy wymieniał "siekiery na kijek". 2. Twój tekst jest "pie***", "chrzanieniem" czy jak tam zwiesz bo NIC z niego nie wynika. Ok oplułeś Tuska i co? I co to zmieniło? Ulżyłeś sobie i? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: chrzanisz 05.09.11, 14:52 Oplułem Tuska? Mijasz się z prawdą, polaczku. Oplułem i Tuska, i Kaczyńskiego, i Oleksego, i Niesiołowskiego, i każdego z tej sitwy. Ale ty, polaczku, nie jesteś w stanie tego dojrzeć. A co wynika z twojego tekstu? To samo, co i z mojego. Nie, nie ulżyłem sobie. Ważne, że ty pofolgowałeś se. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: chrzanisz 05.09.11, 14:57 forum.gazeta.pl/forum/w,904,128562756,128563022,gdyby.html >>>Gdyby wreszcie do władzy doszedł Tusk, a ministrem szkolnictwa została - dajmy na to Hall - to takie sytuacje nie byłyby możliwe. Skoro jednak rządzą pisiaki... <<< No jeżeli w tym tekście znajdziesz jakieś odniesienia do Kaczyńskiego, Niesiołowskiego czy Oleksego i "każdego z tej sitwy". To gratuluję spostrzegawczości. Twój post z tymi panami "raczyłeś" spłodzić, gdy ci wytknałem bezsensowność zacytowanego powyżej. Wtedy raczyłeś opluć i pozostałych by "wykazac" obiektywność. Tyle, że z twojego postu nic nie wynika poza miłością do opluwania. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: chrzanisz 05.09.11, 16:22 Polaczku, o 12:32 oplułem całą sitwę, a ty, polaczku, po przeczytaniu tego oplucia całej sitwy dopiero o 12:50 napisałeś, że oplułem Tuska. Polaczku, typowy polaczek z ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: chrzanisz 05.09.11, 19:02 ....... Ok rozumiem. Na tym polu z Tobą nic nie wskóram. Nie jestem psychiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: chrzanisz 05.09.11, 19:35 "Nie jestem psychiczny." - to jest naprawdę dobry żart. Dziś mam dobry dzień na forum! Pisiorek pisiasty maaac mnie zabawia. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: chrzanisz 05.09.11, 18:06 maaac napisał: > Tyle, że z twojego postu nic nie wynika poza miłością do opluwania. Niektórzy już tak mają, że tylko tyle mają... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: chrzanisz 05.09.11, 19:04 Z nim gorzej. No ma ten tego hmmmmmmmmmmm..... o już wiem. Jest normalny jak Jarosław Kaczyński w trakcie kampanii wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa [...] 05.09.11, 19:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: chrzanisz 06.09.11, 08:36 maaac napisał: > Z nim gorzej. No ma ten tego hmmmmmmmmmmm..... o już wiem. > Jest normalny jak Jarosław Kaczyński w trakcie kampanii wyborczej. Ale - dzięki niemu - Ty awansowałeś na pisiorka.... Ja, zresztą, kiedyś też. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: chrzanisz 06.09.11, 08:40 Psychiczny i tyle. Drugi taki sam to trajkotek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa 4444 06.09.11, 12:52 Oto, jak rozmawiają ze sobą pisie tuskomatołki: koloratura1: - Niektórzy już tak mają, że tylko tyle mają... maaac: - Z nim gorzej. No ma ten tego hmmmmmmmmmmm..... o już wiem. Jest normalny jak Jarosław Kaczyński w trakcie kampanii wyborczej. - koloratura1: - Ale - dzięki niemu - Ty awansowałeś na pisiorka.... Ja, zresztą, kiedyś też. maaac: - Psychiczny i tyle. Drugi taki sam to trajkotek. I maaac, i koloratura w sumie mają IQ 4444, co widać powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Bóg Ci zapłać, ale to niemożliwe! 07.09.11, 10:46 ajakzupa napisał: > I maaac, i koloratura w sumie mają IQ 4444, co widać powyżej. Czyli - każde z nas - średnio - po 2222... Takich geniuszy na świecie nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 07:52 Watykan ma wszędzie swoich agentów. Tajni i jawni agenci obcego państwa na terenie Polski. Taka dyrektorka w normalnym kraju powinna wylecieć na zbita mordę, ale w polandi jest kryta przez innych TW Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
zejar47 Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 08:15 Całkowita racja-religia musi być wyprowadzona ze szkół a dyrektorka zwolniona Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:11 Całkowicie się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
wels5 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 08:03 A może tak dyrektorka poszła by do konkretnej spowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 08:05 Pani w kuratorium nie widzi problemu? A zna konstytucję? O neutralności światopoglądowej słyszała? Odpowiedz Link Zgłoś
jozwa51 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 08:09 jezeli ktos nie wiezyl w postepujaca klerykalizacje kraju ma kolejny przyklad.ajatolachy maja sie coraz lepiej.na reakcje wladz nie ma co liczyc.okaze sie ze dyrektorka miala prawo zagonic dzieci do kosciola.sam rowniez mialem do czynienia zszykanowaniem mojego syna.na wywiadowce dowiedzialem sie ze moje dziecko ma duzo godzin nieusprawiedliwionych poprosilem o wyjasnienie jakie to byly lekcje.okazalo sie ze sa to lekcje religi.na prosbe o usprawiedliwienie uslyszalem ze mam napisac prosbe o zwolnienie z lekcji religi .z lekcji ktore sa ponoc nieobowiazkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 08:47 To przerazajace ze katotalibany rzadza Polska i sabotuja nauczanie mlodziezy. Ta dyrektorka powinna zostac wywalona na bruk, i to natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Też coś! 05.09.11, 09:36 6.smiech napisał: > To przerazajace ze katotalibany rzadza Polska i sabotuja nauczanie mlodziezy. A po chusteczkę nam jakaś wykształcona młodzież?! Takim to tylko głupoty przychodzą o głowy! Nie wystarczy, że umieją czytać na książeczce do nabożeństwa? A jak i tego nie umieją, to niech się nauczą książeczki do nabożeństwa na pamięć! A gdzie to mogą zrobić najlepiej? - No właśnie, w kościele! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:22 Interwencja kuratorium ? Żart ? Kuratorium nie może oceniać decyzji dyrektorki ? To kto może ? Jak to możliwe, że w świeckim państwie, przy gwarantowanym konstytucyjnie rozdziale kościoła od państwa, dyrektorka szkoły może wykorzystywać, przyznane jej wolne dni na indoktrynację religijną ? Dlaczego taka dyrektorka nie ma obowiązku uprzedzić dzień wcześniej rodziców, poinformować dzieci, że konkretnego dnia nie będzie zajęć, tylko wyjście do kościoła, bo szkoła musi zadbać, aby dzieci wyspowiadały się z wakacyjnych grzechów ? Czy cztery lata to zbyt krótki czas, aby uprządkować takie sprawy ? Czy rząd PO, minister oświaty są tak słabe i bezsilne, aż tak podporządkowane klerowi ? To pora na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:29 maura4 napisała: > Interwencja kuratorium ? Żart ? Kuratorium nie może oceniać decyzji dyrektorki? To kto może? O ile wiem, szkoła jest na garnuszku gminy Ciekawe, czy "pani narzekająca" była na wyborach samorządowych Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:39 To po co utrzymujemy kuratoria, skoro one nic nie mogą ? Nawet ocenić decyzji dyrekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:56 maura4 napisała: > To po co utrzymujemy kuratoria, skoro one nic nie mogą ? Nawet ocenić decyzji d > yrekcji. tego nie wiem, ale już się przyzwyczaiłem do tego że na moim garnuszku wisi pełno darmozjadów Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:00 maura4 napisała: > To po co utrzymujemy kuratoria, skoro one nic nie mogą ? Nawet ocenić decyzji d > yrekcji. ale nie mów tego głośno, bo wezmą to na poważnie i zlikwidują kuratoria.... a ich obowiązki przejmie kuria Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:06 >a ich obowiązki przejmie kuria< A to jeszcze nie przejęła? No może jeszcze nie do końca formalnie, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:48 jamnnik napisał: > maura4 napisała: > > To po co utrzymujemy kuratoria, skoro one nic nie mogą ? Nawet ocenić decyzji dyrekcji. > ale nie mów tego głośno, bo wezmą to na poważnie i zlikwidują kuratoria.... > a ich obowiązki przejmie kuria I - wprawdzie - nie będzie ani lepiej, ani gorzej, tylko tak samo; ale na pewno drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: glosujcie na Palikota, a nie na POPiS. 05.09.11, 10:21 TAK..warto zobaczy jak Palikot wprowadza prawo opodatkowania kleru i ich ziemskich posiadłości... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: glosujcie na Palikota, a nie na POPiS. 05.09.11, 10:39 czyzyk331 napisał: > TAK..warto zobaczy jak Palikot wprowadza prawo opodatkowania kleru i ich ziemsk > ich posiadłości... Myślisz, że kataster będzie dotyczyć latyfundiów watykańskich? Ja stawiam każde pieniądze, że "cele kultu religijnego" będą z niego wyłączone. Odpowiedz Link Zgłoś
jur56 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:25 W państwie wyznaniowym to norma . Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik przecież to żaden wyjątek 05.09.11, 09:25 Moją córkę, w średniej szkole też zagonili do kościoła w piątek, razem z całą klasą . Ale dla niej to było nawet ciekawe przeżycie bo była pierwszy raz w życiu i na własne oczy zobaczyła te szopki - przynajmniej ona jedna się nie nudziła :) ale cóż..... nie wciągnęło jej to :D Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 I o to chodzi! 05.09.11, 09:46 jamnnik napisał: > Moją córkę, w średniej szkole też zagonili do kościoła w piątek, razem z całą klasą . > Ale dla niej to było nawet ciekawe przeżycie bo była pierwszy raz w życiu i na > własne oczy zobaczyła te szopki - przynajmniej ona jedna się nie nudziła :) > ale cóż..... nie wciągnęło jej to :D Nie ciesz się, antychryście! ;) Zagonią jeszcze parę - paręnaście - parędziesiąt razy i ją to wciągnie. Ani się obejrzysz, jak wdzieje moherowy beret. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: I o to chodzi! 05.09.11, 09:53 koloratura1 napisała: > Nie ciesz się, antychryście! ;) > > Zagonią jeszcze parę - paręnaście - parędziesiąt razy i ją to wciągnie > ]. > Ani się obejrzysz, jak wdzieje moherowy beret. już jej kupiłem tak na wszelki wypadek :D ale na szczęście działa to nieco inaczej, im są bardziej nachalni teraz tym szybciej się to wszystko rozpadnie.... dlatego im nie przeszkadzam :D Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 A wiesz, że możesz mieć rację... 05.09.11, 10:39 jamnnik napisał: > ale na szczęście działa to nieco inaczej, im są bardziej nachalni teraz tym > szybciej się to wszystko rozpadnie.... dlatego im nie przeszkadzam :D Może gdyby nie działalność komuny, już bylibyśmy normalnym krajem, także i w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: przecież to żaden wyjątek 05.09.11, 09:46 W szkole średniej zagonili do kościoła ? Mnie moje LO wydawało się najbardziej klerykalne w okolicy, ale msze zawsze były w dniu rozpoczęcia roku, przed uroczystościami i uczniowie udawali się tam sami. Nietrudno zgadnąć, że nie były to liczne msze, mimo, że dla uczniów z kilku szkół. Nie było to znowu tak dawno. To może dlatego teraz szkoły mają obowiązek, doprowadzać uczniów przymusowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: przecież to żaden wyjątek 05.09.11, 09:55 maura4 napisała: > W szkole średniej zagonili do kościoła ? Mnie moje LO wydawało się najbardziej > klerykalne w okolicy, ale msze zawsze były w dniu rozpoczęcia roku, przed urocz > ystościami i uczniowie udawali się tam sami. Nietrudno zgadnąć, że nie były to > liczne msze, mimo, że dla uczniów z kilku szkół. Nie było to znowu tak dawno. T > o może dlatego teraz szkoły mają obowiązek, doprowadzać uczniów przymusowo. Ja do LO chodziłem tuż po klerykalizacji szkół publicznych, więc ofensywa watykańska dopiero startowała. Religia była raczej na ostatniej lekcji, sporadycznie w okienku, w szkole był etyk (co prawda po KUL-u, ale łebski facet z otwartym umysłem), a msze odbywały się poza godzinami lekcji. Pierwszą oznaką, że im dalej tym gorzej, było wprowadzenie wolnego na rekolekcje, które to "wakacje" jeszcze zdążyłem zaliczyć. Patrząc na obecne szkoły mam wrażenie, że jest coraz gorzej. Młodzieży bez żenady robi się wodę (święconą) z mózgu, a kuria ma więcej do powiedzenia niż kuratorium. O ile w dużych miastach są jeszcze pozory laickiej edukacji (więcej ateistów/innowierców, łatwiej wtopić się w tłum, itp.), o tyle na prowincji jest tragicznie - dyrektor jest zazwyczaj wrośnięty w lokalne układy i układziki, w których (zupełnie jak w XIX w.) ksiundz dobrodziej gra sporą rolę. Nikt nie podskoczy watykańskiemu okupantowi, bo w następnym roku szkolnym pożegna się ze stołkiem. W końcu o polityce edukacyjnej decydują "świeckie" władze gminy... Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio151 Re: przecież to żaden wyjątek 06.09.11, 14:02 jakie szopki ,coronia jest ciemna jak tabaka w nosie, i PANI tez , szkoda, zobaczymy za kilka lat postawe Pani i coroni, Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:30 Jedyne wyjście - guślarstwo precz ze szkół do szkółek niedzielnych i psychuszek wyznaniowych. Zawłaszczanie państwa przez watykańską bandę musi mieć swoje granice, ale oni są z tych, co jak dasz palec, to całą rękę odgryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
moccobaron Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 09:57 Pani dyr. powinna prowadzić szkołę katolicką. Czy ktoś pomyślał, żeby muzułmanie poszli do meczetu, czy p. dyr wytrzebiła ich w pień? Niech rodzice raczej zapytają, kiedy dzieci idą na pielgrzymkę do Częstochowy, bo znów będzie niespodzianka! Odpowiedz Link Zgłoś
barbaan Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:22 Halo! No i co z tego - tyle szumu! Rozrabiacy - czy rzeczywiscie ci rodzice nie maja innych problemow zamiast z igly robic widly! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 11:00 barbaan napisała: > Rozrabiacy - czy rzeczywiscie ci rodzice nie maja innych problemow zamiast > z igly robic widly! Pewnie tego nie zrozumiesz, ale - przyjmij na słowo: niektórym wciąż jeszcze nie jest wszystko jedno i - naiwni...! - Konstytucję traktują serio. Odpowiedz Link Zgłoś
padafas Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:26 Porąbana baba Odpowiedz Link Zgłoś
alikpalik Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:45 Fakt, porąbana. Ale ma władzę! Jest (pożal się Boże) dyrektorką. Wybrała najlepszą drogę do odstręczania uczniów od kościoła. Pogratulować?! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta magda czwartek 05.09.11, 10:39 ma temat na felieton, to juz pojutrze :))) nie mogli tych dzieci wyslac po prostu na koncert bechemotu albo poeksperymentowac do kapeha? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: magda czwartek 05.09.11, 11:03 ksiadz_gazeta napisał: > ma temat na felieton, to juz pojutrze :))) nie mogli tych dzieci wyslac po prostu > na koncert bechemotu albo poeksperymentowac do kapeha? A może - ani nie eksperymentować, ani donikąd nie wysyłać, tylko - po prostu - uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: magda czwartek 05.09.11, 11:25 jestem jak najbardziej za uczeniem, ale w tym tekscie nie o to oczywiscie chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: magda czwartek 05.09.11, 11:30 A niby o co? Zamiast nauki były praktyki religijne, które oczywiście też są formą nauki ale prywatnej tak jak sobie Darski może swoje dzieci prywatnie uczyć na koncertach heavymetalowych. Skandalem jest to, że zmaiast nauki obowiązkowej państwowej była nauka prywatna WBREW konstytucji zasadomś świeckości państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: magda czwartek 05.09.11, 11:39 maaac napisał: > A niby o co? > Zamiast nauki były praktyki religijne, które oczywiście też są formą nauki ale > prywatnej tak jak sobie Darski może swoje dzieci prywatnie uczyć na koncertach > heavymetalowych. > Skandalem jest to, że zmaiast nauki obowiązkowej państwowej była nauka prywatna > WBREW konstytucji zasadomś świeckości państwa. To co nazywamy Polska nie jest juz niestety panstwem swieckim a kolonia Watykanu i prywatnym folwarkiem kk. Tak dlugo jak politycy pod naciskiem wyborcow tego nie zmienia to reszta jest pustym gadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: magda czwartek 05.09.11, 14:49 ksiadz_gazeta napisał: > jestem jak najbardziej za uczeniem, ale w tym tekscie nie o to oczywiscie chodz > i :) A o co? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: magda czwartek 05.09.11, 11:06 Nie, nie mogli. Powinni rozpocząć lekcje, tak jak to sie dzieje w każdym normalnym państwie, w każdej normalnej szkole. Od tego jest szkoła. A nie od tego, aby od wczesnej młodości, zamiast "otwierać " umysły dzieciakom, wciskać im na głowy, coraz bardziej ciasne, moherowe bereciki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: magda czwartek 05.09.11, 11:26 na otwarte umysly powinni miec zakladane prezerwatywy, oczywiscie w odpowiednim rozmiarze, nie takie ciasne, jak bereciki... chlopcy z kapeha chetnie zademonstruja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: magda czwartek 05.09.11, 11:37 No widzisz, co ten przyciasny, moherowy berecik zrobił z twoją biedną główką. Jak chłopie się spaczyłeś. Tylko seks ci w głowie. Co ten ginekologiczny kościół robi z ludźmi ? Nawet nie przyjdzie ci do głowy, że "otwarta" główka przyda się każdemu dzieciakowi, a szczególnie temu z biednego, niewyksztalconego, bezrobotnego środowiska, aby nie musiał dziedziczyć biedy i bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: magda czwartek 05.09.11, 11:43 > na otwarte umysly powinni miec zakladane prezerwatywy, Ministranci są posuwani bez gumki, przecież gumka to grzech... Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: magda czwartek 05.09.11, 11:55 Księżulku... Ja wiem że w waszym klerykalnym, zdominowanym przez homoseksualistów oraz dewiantów seksualnych różnych opcji środowisku głównym tematem są: prezerwatywy, odbyty, macice, penisy, masturbacja itp. itd. Udowodniłeś to już nie raz na tym forum- obsesyjnie, uporczywie, monotonnie odnosząc się w twoich postach do homoseksualizmu. Nie dość że to już jest nudne to po prostu niesmaczne. Prawdopodobnie użytkownicy więdzą już z kim mają do czynienia, nie musisz wciąż wyciągać na forum publiczne swych chorych przemyśleń które wciąż orbitują wokól jednego tylko zagadnienia: męskiego odbytu i genitaliów. Powściągnij twe "żądze" i zachowaj swe "wizje" oraz uwagi na wieczorki towarzysko- erotyczne w waszym hermetycznym gronie zwyrodnialców watykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ares211 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 10:48 jak jest taka święta to niech sama chodzi do kościoła a nie zmusza dzieciaki jakaś nawiedzona to może w szkole niech przerobi jakąś sale lub pomieszczenie na kaplicę zatrudni księdza na cały etat będzie bliżej miała i zamiast lekcji to mszę proponuję bo wyjdzie taniej zamiast nauczycieli to jeden ksiądz a ministrancji sami się znajda same oszczedności Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk "Dajcie mi dziecko zanim ukończy ono 7 lat... 05.09.11, 11:09 ...a ja uczynię zeń człowieka" - Francis Xavier, uczen Loyoli, wspolzalozyciel Zakonu Jezuitow, inkwizytor ogloszony swietym (sic!) w 1622 roku. Jak mozna w 21 wieku pozwalac na indoktrynacje mlodych umyslow bezpodmiotowymi, kompletnie oderwana od rzeczywistosci "naukami moralnymi", ktore wyrosly z religijnego folkloru o duchach, ciezarnych dziewicach, zmartwychwstancach, wodochodziarzach, rogatych i skrzydlatych facetach(?), piekle, gadąjących wężach i (mojej jedynej ulubionej przypowiesci biblijnej) o zamianie wody w wino. “Teologia” jest eufemizmem, ktory wydaje sie brzmiec wzniosle, prawie szacownie ale dla kazdej nawet srednio wyksztalconej osoby termin ten zawiera w sobie tyle “naukowosci” ile mozna jej znalezc w astrologii, alchemii, numerologii czy scjentologii. Czyzby teolodzy liczyli na to, ze Komitet Noblowski przyzna “Oscara” za komparatywne badania biomechaniki skrzydel aniola i np. motyla albo cudownego poczecia Jezusa Chrystusa metoda In vitro? Panowie w sutannach (i w turbanach) nie ujawniajcie waszego “zawodu” zwlaszcza w kregu ludzi swiatlych, korzystajacych z dobrodziejstw wspolczesnej rewolucji naukowo-technicznej i informacyjnej. Oszczedzicie sobie wiele wstydu i niepotrzebnych pytan, na ktore nie bedziecie w stanie odpowiedziec. Trzymajcie sie z dala od naszych dzieci. Nawet przecietny 5-klasista z dostepem do internetu z latwoscia moze obnazyc wasz obskurantyzm i dyletantyzm (o ile wy go nie obnazycie wczesniej). "Wyjasnianie" wszystkich niezrozumialych zjawisk "tajemnica" albo "niezbadana wola" antropomorficznego boga (czy bogow) rezydujacego “na wysokosci” jest przejawem kompromitujacego was infantylizmu. Przywoluje pamiecia nieformalna rozmowe z ksiadzem (po cywilu) sprzed paru lat, ktory przyznal mi sie, ze akceptuje teorie ewolucji kwestionujaca 6-dniowa “teorie” stworzenie swiata i wiele innych aspektow biblijnej narracji. Bronil on utylitaryzmu religii. Kazde wyznanie ze swoimi obrzadkami i uproszczonym jezykiem i kodem moralnym - w jego pojeciu - utrzymuje spojnosc spoleczna i narodowa tozsamosc. Religia godzi ich z rzeczywistoscia bez wzgledu na to jaka ona jest sprzyjajac tym samym utrzymaniu porzadku publicznego. Dla niego Biblia to nie pozbawiona urokow metafora literacka, ktora towarzyszyla mu od urodzenia, do ktorej jest przywiazany raczej na poziomie emocjonalnym niz intelektualnym. Oczywiscie -podobnie jak slynna pani Agnes Gonxha Bojaxhiu - i on czasami ma watpliwosci w istnienie jakiegokolwiek boga ale wyswieconemu ksiedzu trudno jest sie do tego przyznac przed samym soba i zwlaszcza przed innymi. Ujela mnie odwaga i szczerosc tego czlowieka. “Kto ma ksiedza w rodzie tego bieda nie ubodzie”– ludowe przyslowie. Skoro o pragmatyzmie mowa. Czy nalezy sie temu dziwic, ze ci mezczyzni zainwestowali caly swoj potencjal intelektualny w religijny przemysl uslugowy? Badz co badz jest to "kariera zawodowa", ktora oferuje bezplatny dach nad glowa, opierunek, samochod, pomoc domowa calodobowo zaspakajaca ich wszelkie potrzeby, nieograniczony dostep do dzieci no i najwazniejsze stosunkowo monotonna ale nieskomplikowana i nie wymagajace szczegolnych, konkretnych kwalifikacji zawodowych zajecie. Przyjrzyjmy sie blizej na jakich zasadach komercyjnych operuje przemysl religijny. Tajemnica jego sukcesu jest idealny, wymarzony przez kazdego produkt: NIESMIERTELNOSC. Nie wiadomo kto wpadl na ten genialny pomysl na robienie pieniedzy i sprawowania nieograniczonej wladzy nad ludzmi. Ta przyslowiowa "zlotodajna zyla", ktora religijni “dilerzy” sprzedaja na slowo nie dajac nam ani pokwitowania ani gwarancji, ta JEDNORAZOWA oferta "handlowa" oparta na sprzedazy biletow do nieba (oczywiscie w JEDNA STRONE) cieszy sie nieslabnaca popularnoscia mimo niemoznosci zweryfikowania jej ze szczesliwymi klientami. (Innym towarem jest tzw. “rozgrzeszenie” rowniez cieszace sie duzym wzieciem ale KK musi konkurowac w tej dziedzinie z ziemskimi organami scigania i sadownictwem.) Na prozno mozemy szukac listow dziekczynnych od “szczesliwych klientow” na witrynach i forach internetowych reklamujacych rozne korporacje religijne. A szkoda bowiem ta powszechnie stosowana w swiecie biznesu praktyka podniosloby ich reputacje nie mowiac juz o potwierdzeniu jakosci i wiarygodnosci udzielanych uslug. System taki upraszcza relacje miedzy petentem i uslugodawca na korzysc tego ostatniego gdyz z zasady wyklucza mozliwosc skladania reklamacji, zazalen I PRAWA DO REFUNDACJI. Po prostu genialne! Praca przecietnego przedsiebiorcy religijnego sprowadza sie do nudnego i rutynowego klepania, nie zmienionych od prawie 2000 lat (1500 lat w przypadku Islamu) tekstow bedacych w istocie plagiatem innych przed-chrzescijanskich mitologii. Jedyna trudnosc polega na dobraniu mniej lub bardzie pasujacych fragmentow z tzw. swietego pisma w zaleznosci od wymagan klienta a dokladniej tego co klient (a wlasciwie jego najblizsi) chcialby uslyszec. Zazwyczaj doswiadczony przedsiebiorca religijny znajdzie cytat uzasadniajacy kazda okolicznosc: od modlow do “wszechwiedzacego i wszechmocnego boga” o sprzyjajace warunki meteorologiczne do modlow w intencji ofiar katastrofy lotniczej spowodowanej przez te same warunki pogodowe, o ktore sie poprzednio modlil. Nasz klient-nasz pan. Najwazniejsi potentaci tego biznesu podzielili swiat na sfery komercjalnych wplywow. Ich glowne “biura podrozy” (w JEDNA STRONE) znajduja sie w Teharanie/Mecce, Watykanie i Jerozolime. Do dzis jestesmy swiadkami walki o zmonopolizowanie swiatowego rynku religijnego: W Irlandii Pln., na Balkanach, na Bliskim Wschodzie, Afganistanie , Kaszmirze...gdzie zainteresowane strony w jednym reku trzymaja swoje jedynie sluszne i podyktowane przez (oczywiscie) tego prawdziwego boga “swieta ksiege” a w drugiej kalasznikowa lub bombe (czasami jadrowa). No coz my, ktorzy nie doznalismy blogoslawienstwa religijnej schizofrenii -w imie tzw. politycznej poprawnosci-musimy sie temu przygladac z powaga i szacunkiem aby bron boze nie zostac oskarzonym o “wojujacy ateizm”. A juz ci, ktorzy nie potrafia powstrzymac sie od smiechu musza byc przygotowani na podzielenie losu autora slynnych dunskich karykatur, ktory do dzisiaj korzysta z 24-godzinnej ochrony policyjnej. Pragne tym tekstem wniesc cos konstruktywnego do szerokiej dyskusji nad rola religii we wspolczesnej Polsce. Nikomu niczego nie narzucam. Bede bronil do upadlego prawa religijnych entuzjastow do swobodnego zrzeszania sie w kolkach zainteresowan, w ktorych w swoim gronie, bez ograniczen bede oni mogli uprawiac swoje zgodne z prawem rytualy. W panstwie demokratycznym zasluguja oni na te same prawa i obowiazki jak pozostale apolityczne organizacje bezdochodowe jak np: zwiazek milosnikow UFO, hodowcy krolikow ozdobnych, towarzystwo milosnikow gry w warcaby. Nadszedl czas i potrzeba podniesienia swiadomosci spolecznej o wadze i roli nauki i oswiaty we wspolczesnym swiecie. Mowmy o tym odwaznie, bez ogrodek jak ma to miejsce na Zachodzie w celu CALKOWITEJ sekularyzacji zycia politycznego w Polsce. Budujmy Polske w imie humanizmu i ogolnoludzkich zasad moralnych bez zadnych przymiotnikow (socjalistycznych, katolickich). Pragne, aby zwlaszcza mlodzi Polacy zyli w poczuciu wiary we wlasne sily, bez poczucia winy, strachu, kompleksow czy wstydu. Wazne jest aby byli oni zdolni do samodzielnego myslenia i podejmowania odwaznych, racjonalanych, prawych decyzji godnych wyzwan 21 w. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: "Dajcie mi dziecko zanim ukończy ono 7 lat... 05.09.11, 12:31 Szkoda Twojego wysiłku, nie przekonasz ortokoksów KRK. Pisanie, ze polski 21 latek myśli jest błędne. Wystarczy zobaczyć ich zachowanie na meczach, kaczystowskich manifestacjach aby wiedzieć, że ONI są już kształtowani umysłowo i fizycznie. NIC nie zrozumieją. Narazisz się tylko na obelgi! Nawiasem mówiąc, wielka szkoda, ze etyka nie jest propagowana w polskiej szkole. Szkoda, ze dyrektorzy szkół ulegają presji katechetom, lokalnym probszczom. Być może byłoby inaczej gdyby mieli wsparcie w rodzicach, bowiem to od nich zalezy na co chodzi małoletnie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Czyzyk, nie zalamuj mnie... 05.09.11, 12:49 czyzyk331 napisał: > Szkoda Twojego wysiłku, nie przekonasz ortokoksów KRK. Pisanie, ze polski 21 la > tek myśli jest błędne. Wystarczy zobaczyć ich zachowanie na meczach, kaczystows > kich manifestacjach aby wiedzieć, że ONI są już kształtowani umysłowo i fizyczn > ie. NIC nie zrozumieją. > Narazisz się tylko na obelgi! Czyzyk nie zalamuj mnie. Przeciez 90% tych mlodych ludzi (lacznie z "kibolami" - przynajmniej w dziecinstwie - uczylo sie zasad chrzescijanskiej milosci do blizniego na lekcjach religii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Czyzyk, nie zalamuj mnie... 05.09.11, 13:02 Problem jest z tym "uczyło". Biorąc pod uwagę wiedzę o chrześcijaństwie statystycznego "Prawdziwego Polaka" to oni tam albo niewiele się dowiedzieli bo mało im mówiono albo z tego co im mówiono mało zapamiętali. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Ideologia dobra tylko wykonanie szwankuje 05.09.11, 14:13 maaac napisał: > Problem jest z tym "uczyło". Biorąc pod uwagę wiedzę o chrześcijaństwie statyst > ycznego "Prawdziwego Polaka" to oni tam albo niewiele się dowiedzieli bo mało i > m mówiono albo z tego co im mówiono mało zapamiętali. Twoje slowa przywoluja opowiesc mojego dziadka zeslanca do stalinowskich lagrow ( w kopalniach Karagandy). Spotkal on tam wielu bylych starych ideowych komunistow w tym bolszewikow (leninowcow) ktorzy po czystkach 1936/37 z nakazu Czerwonego cara/Boga zostali zeslani tam za "sabotaz, kontakty z obcokrajowcami, szpiegostwo i odchylenia trockistowso-mienszewickie". Ku jego przerazeniu nawet przed glodowa smiercia/ egzekucja zaklinali sie oni na wiernosc i nieomylnosc idei marksizmu-leninizmu, od ktorych...wg nich odszedl....Stalin. Religijni apologeci roznych chrzescijanskich - czesto wzajemnie sie zwalczajacych denominacji - sa ofiarami podobnego absurdu, charakterystycznego dla kazdego konceptu opartego na zasadach totalitarnych. Byly seminarzysta Stalin ( podobnie jak i Himmler) nie ukrywal swojego podziwu dla metod walki z inowiercami - uprawianych przez zakon Jezuicka inkwizycja. Totalitaryzm ma rozne odcienie od brunatenego poprzez czerwony do czarnego.... “Kler i Kościół zubożają społeczeństwo przez propagowanie ignorancji, przesądów i niewolnictwa. Ubóstwiają zaś siebie za swą piękną szlachetną działalność niesienia odruchów pomocy, nie ze swych własnych skarbców, lecz uzyskanych żebraniem z kieszeni stworzonych przez siebie biedaków”. (Mark Twain). -- Totalitarianism – happiness by decree -- "Jest ruiną chrześcijaństwa nastawianie się na pobożność ludzi wiernych, ale ciemnych". – Leszek Kolakowski -- " Nie jest grzesznikiem ten, co grzeszy dyskretnie"– Molier (Swietoszek) -- "...tow.Lenin przestancie narzekac na analfabetyzm...przeciez to wlasnie dzieki niemu rewolucja bolszewicka odniosla zwyciestwo... " – Klara Zetkin -- "Tylko wiara w Jezusa prowadzi do wiecznego zbawienia. Wszystkie inne religie prowadza do piekla. " Ewangelia Sw.Jana 14:6 -- "Kościół bierze, nie kwituje, żąda więcej." - Józef Piłsudski -- "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (J.Tuwim) -- "Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo się nie puszczają a i służba mniej kradnie" (Winston Churchill) -- “Alez Panie Hrabio...prosze nie mowic o teorii ewolucji przy sluzbie” – podsluchane na przyjeciu u biskupa -- "Kult jednostki jest najskuteczniejszym systemem wladzy" "Szczesliwi sa wladcy, ktorych poddani nie mysla" – Adolf Hitler -- Religia to zelazny gorset dla ludzkiej wyobrazni. -- "Wodz jest najwazniejszy ale o wszystkim decyduje ja"– wyznanie plemiennego szmana -- "poruszamy się na różnych poziomach racjonalności" – ks. Kloch do ateistow -- "Te wszystkie bzdury o komunizmie to bajki na potrzeby ludu. Ludzie musza miec jakas wiare. Zabrano cerkwie... rozstrzelano cara. Przeciez to trzeba czyms zamienic. Wiec niech lud buduje sobie ten komunizm... "Leonid Brezniew – z rozmow w zamknietym kregu rodzinnym (Лaриca Вacильевa – "Дети Кремля") “Realna wladze posiada ten, kto rzadzi ulica” – Joseph Goebbels -- "JESUS LIVES" - so does Elvis - uzupelniony przeze mnie napis na pobliskim kosciele -- Żyjemy w czasach antychrysta który już od dawna prowadzi z nami wojnę.Szatan jest istotą niezwykle inteligentną na wyższym stopniu rozwoju niż my ludzie, to bezwzględnie wykorzystuje i tak też właśnie działa.Pokażmy,mu więc że z nami Polakami tak łatwo mu nie pójdzie : ) Oczywiście tak na marginesie to zwycięstwo nad szatanem jest możliwe tylko w oparciu o Boga ,ale mimo wszystko nie powiniśmy dać się mu "wodzić za nos". – bezcenne refleksje forumowicza GW “tychlik 1” AD 2011 -- "Oświećcie głupków, a znikną oszuści" - Jean Eugène Robert-Houdin -- "Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy "Pożegnanie jesieni" -- "Chryste, przebacz!" - ostatnie słowa Hansa Franka przed egzekucją w Norymberdze, 1946 roku. -- Kiedy slysze slowo "kultura" siegam po moj pistolet – Hans Johst (“wybitny pisarz” okresu III Rzeszy) -- "Lenin jest naszym Mojzeszem, ktory wyprowadzil nas z niewoli do Ziemi Obiecanej"- Karl Radek - zginal w stalinowskim lagrze w 1939 -- "Going to church doesn't make you a Christian any more than standing in a garage makes you a car." -- “We want to stand upon our own feet and look fair and square at the world — its good facts, its bad facts, its beauties, and its ugliness; see the world as it is and be not afraid of it. Conquer the world by intelligence and not merely by being slavishly subdued by the terror that comes from it. The whole conception of a god is a conception derived from the ancient oriental despotisms. It is a conception quite unworthy of free men.” – Bertrand Russell This lecture by the legendary philosopher and pacifist Bertrand Russell, delivered on March 6, 1927 to the National Secular Society in London Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ideologia dobra tylko wykonanie szwankuje 05.09.11, 14:53 Problem w tym że każda ideologia, nawet ta głosząca brak jakiejkolwiek ideologi, może być wykorzystywana do zamordyzmu. To wszystko - można mordować w imię równości obywateli, można mordować w imię obrony robotników przed wyzwiskiem, można mordować w imię dowolnego boga, można mordować w imię wyższości Spectrum nad Commodore czy Atarii, Windowsa nad Linuksem czy konsoli nad PCetem. Opisywane przez ciebie zachowania - "ideologia jest dobra ale ktoś odszedł od pryncypiów" może dotknąć każdego. Jednak chyba nie oznacza to tego, że nie należy w jakiś tam sposób (pytanie tylko JAKI) bronić równości obywateli (ale jakiej równości - wobec prawa na pewno), wyzyskiwanych pracowników najemnych (tylko co jest tym wyzyskiem a co już nie?)? Znać plusy i minusy różnych 8-bitowców, systemów operacyjnych czy konsol versus PCet? Czy nie można wierzyć w jakiegokolwiek boga i być porzadnym człowiekiem? Czy religia ZAWSZE musi wieść do zguby? To można było by twierdzić, że równie do zguby musi wieść miłość do rowerów czy taternictwa (tak, wiem co napisałem). Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Ideologia dobra tylko wykonanie szwankuje 05.09.11, 15:29 Pragne moimi tekstami wniesc cos konstruktywnego do szerokiej dyskusji nad rola religii we wspolczesnej Polsce. Prosze mnie zle nie zrozumiec. Nikomu niczego nie narzucam. Bede bronil do upadlego prawa religijnych entuzjastow do swobodnego zrzeszania sie w kolkach zainteresowan, w ktorych w swoim gronie, bez ograniczen beda oni mogli uprawiac swoje zgodne z prawem rytualy. W panstwie demokratycznym zasluguja oni na te same prawa i obowiazki jak pozostale apolityczne organizacje bezdochodowe jak np: zwiazek milosnikow UFO, hodowcy krolikow ozdobnych, towarzystwo milosnikow gry w warcaby. Nadszedl czas i potrzeba podniesienia swiadomosci spolecznej o wadze i roli nauki i oswiaty we wspolczesnym swiecie. Mowmy o tym odwaznie, bez ogrodek jak ma to miejsce na Zachodzie w celu CALKOWITEJ sekularyzacji zycia politycznego w Polsce. Budujmy Polske w imie humanizmu i ogolnoludzkich zasad moralnych bez zadnych przymiotnikow (socjalistycznych, katolickich). Pragne, aby zwlaszcza mlodzi Polacy zyli w poczuciu wiary we wlasne sily, bez poczucia winy, strachu, kompleksow czy wstydu. Wazne jest aby byli oni zdolni do samodzielnego, krytycznego myslenia i podejmowania odwaznych, racjonalanych, prawych decyzji godnych wyzwan 21 w. -- www.secular-europe-campaign.org Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ideologia dobra tylko wykonanie szwankuje 05.09.11, 15:44 A nie potrafisz BEZ górnolotnych stwierdzeń? Ja tylko mogę stwierdzić, że chce by szkoła zajmowała się TYLKO przekazywaniem wiedzy. I to tej maksymalnie "obiektywnej". Od wychowania są rodzice - to ich przywilej, prawo i obowiązek. Nie chę ani tych co mówią, że geje sa ok, ani tych co mówią, że geje to nasienie sztana. Nie chce ani tych co nakazują kochać Żydów, ani tych co opowiadają o spisku żydowskim. Mnie wystarczy wiedza, że Żydzi w Polsce byli od poczatków panstwowości polskiej. Jak to kształtuje stosunki polsko-żydowskie każde inteligentne dziecko zrozumie BEZ nakazów czy zakazów. Niestety część przedmiotów z definicji jest ideologiczne - np historia czy język polski. No ale i w nich można się starać zachować obiektywizm przekazu. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.markus Re: Ideologia dobra tylko wykonanie szwankuje 06.09.11, 22:37 "Ogólnoludzkie zasady moralne"? Czyli ja chcę kogoś zabić to zabiję bo jak tak lubię ("to jest ta wiara we własne siły") , a jak ty mi będziesz przeszkadzał to będziesz nietolerancyjny. Gdy człowiek sam sobie tworzy zasady moralne to zaraz sam się w nich zaplącze. Bo to co dla mnie jest wolnością dla drugiego będzie zniewoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Markusie, czytaj moje teksty ze zrozumieniem 07.09.11, 01:46 drugi.markus napisał: > "Ogólnoludzkie zasady moralne"? Czyli ja chcę kogoś zabić to zabiję bo jak tak > lubię ("to jest ta wiara we własne siły") , a jak ty mi będziesz przeszkadzał t > o będziesz nietolerancyjny. Gdy człowiek sam sobie tworzy zasady moralne to zar > az sam się w nich zaplącze. Bo to co dla mnie jest wolnością dla drugiego będzi > e zniewoleniem. "Ogolnoludzkie" - znaczy uwzgledniajace zycie, zdrowie, dobro, bezpieczenstwo...nie tylko swoje wlasne i swoich najblizszych ale rowmniez i innych ludzi. Reszty nie bede komentowal...bo nie maja zadnego zwiazku z tym co napisalem.... Odpowiedz Link Zgłoś
caramba68 Re: "Dajcie mi dziecko zanim ukończy ono 7 lat... 05.09.11, 16:10 Moje dziecko jako 16-latek sam sobie wybrał etykę. Podobno nauczyciel tego przedmiotu jest mądry i w porządku, tak go dziecko ocenia. To chyba był dobry wybór, chociaż do księdza moje dziecko też chodzi dyskutować i swojego proboszcza szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
s.im.123 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 12:20 ona jest ortodoksyjną kretynką i powinna mieć całkowity zakaz pracy z dziećmi w szkołach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
noel1 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 12:40 Zawsze marzyłem dożyć czasów, w których to Polska będzie krajem ludzi normalnych, mam na myśli "oddajcie Bogu co Boskie a ludziom co ludzkie". Pogodzilem się z myślą, że nie dożyje. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaan Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 12:47 Halo! Nawet w tak niekatolickim panstwie jakim sa Niemcy, rozpoczecie roku dla 1-szo klasistow odbywa sie rowniez msza w kosciele! A w Polsce jest to normalne. Dziwne, ze ateisci boja sie, ze ich dzieci zaraza (?) sie kosciolem! Niech lepiej zajma sie wychowaniem swoich dzieci - a dla wyjasnienia tym bojacym sie - w odwrotnej sytuacji, kiedy wsrod niewierzacych dzieci znajdowalo by sie dziecko o wyznaniu katolickim, mysli jeden z drugim, ze co - nie byloby jak "czarna owca w stadzie bialych owieczek“? Ale to nie znaczy, ze dziecko ma myc z tego powodu nie szanowane czy w jakis inny sposob nietolerowane! Naturalnie nalezy to do tematu wychowania i dzieci musza o tym wiedziec, o akceptacji kazdego i wyrozumieniu! Dzieci nie rodza sie nieprzyjaznie nastawionymi, to ich otoczenie ksztaltuje je! Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 12:59 Halo. Akurat tu chodzi głównie o to, że wyjście na mszę było ZAMIAST normalnych lekcji 2.września. Gdyby msza była 1. września np.przed uroczystością rozpoczęcia roku, to nie byłoby afery, bo Polacy chyba przyzwyczaili się do życia w państwie wyznaniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.markus Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 06.09.11, 22:25 Jak chcesz wiedzieć to tego dnia dzieci miały najpierw lekcje i nic nie było "zamiast". To, że redaktorzy z Wyborczej piszą tylko to co im wygodne i zgodne z linią pisma, to już chyba większość o tym doskonale wie, bo już niejednokrotnie były afery z tego powodu... Specjalnie zadałem sobie trud zbadania tej sprawy i co się okazało: w usta dyrektorki zostały włożone słowa, których nigdy nie powiedziała, lekcje tego dnia się odbyły, rodzice, którzy wyrażali zdania na wywiadówkach byli zadowoleni, bo po południu miała być spowiedź dla dzieci, a mogły ją odbyć od razu po szkole. Chyba te fakty są trochę inne??? Ale trud rzetelności dziennikarskiej to coś obcego dla autorki tekstu... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 13:34 barbaan napisała: > Ale to nie znaczy, ze dziecko ma myc z tego powodu nie szanowane czy w jakis in > ny sposob nietolerowane! > Naturalnie nalezy to do tematu wychowania i dzieci musza o tym wiedziec, o akce > ptacji kazdego i wyrozumieniu! > > Dzieci nie rodza sie nieprzyjaznie nastawionymi, to ich otoczenie ksztaltuje je! no właśnie, z jednej strony piszesz logicznie a z drugiej pokazujesz swoją nietolerancję: "Dziwne, ze ateisci boja sie, ze ich dzieci zaraza(?) sie kosciolem! Niech lepiej zajma sie wychowaniem swoich dzieci" wszak to nie ateiści zmuszają wierzących żeby nie chodzili do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Może nie złamała przepisów, ale 05.09.11, 12:59 wywołała konflikty na tle religijnym. Msza po południu, dla zainteresowanych, i by nie było sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: Może nie złamała przepisów, ale 05.09.11, 13:10 pssz napisał: > wywołała konflikty na tle religijnym. > Msza po południu, dla zainteresowanych, i by nie było sprawy. Alez przeciez o to tej dyrektorce chodzilo. Ona napewno albo jest kretem pisszamba albo otwarta wielbicielka, czyli zyje prowokacjami i napuszczaniem Polakow na Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
profesorfilutek Mąż dyrektorki na pewno pedofilem 05.09.11, 14:14 i chciała wszystkich przygotować na atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
jezior48 Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 15:13 Taką ładną stronkę mają a tak brzydko robią. www.zsp4katowice.szkolnastrona.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jezior48 Re: Dyrektorka: Do spowiedzi zamiast na lekcje 05.09.11, 15:16 www.zsp4katowice.szkolnastrona.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś