Dodaj do ulubionych

Krzyż i podatki

17.10.11, 07:13
ja jestem ochrzczony,i wszystkie papiery członkowskie
Kościoła katolickiego mam.

jako wierny syn uważam,że abp Józef Michalik jest
pasterzem jak duuupa wołowa.
Jaki pasterz (Michalik) taki baran (ja,Sakral)

dlaczego krzyż wisi nad drzwiami tylko po lewej stronie,
powiesić krzyż nad drzwiami jeszcze po prawej stronie.

i wtedy będzie ładnie.
Obserwuj wątek
    • 0721x Krzyż i podatki 17.10.11, 07:23
      jestem za twardą ewangelizacją - trójki bojowe kwalifikują mieszkańców rejonu tych niewierzących do Torunia kopać dołki geotermiczne a jak nie to do gazu
      • curvaturadiculo Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 08:17
        Chcieliście opodatkować kościół, a tu kościół opodatkuje was, baranki boże - beee, beee.
        • asperamanka To jest czysta taktyka. 17.10.11, 08:42
          Biskupi są pazerni, co widać po ich zachowaniach. Są niewierzący, co też widać po ich zachowaniach. Ale nie są głupi, co może mniej widać. Mają w końcu 2 tysiące lat doświadczenia w "ubogacaniu się" kosztem owieczek.

Oni doskonale widzą, skąd dziś wieje wiatr, i że powstało zagrożenie dla ich stanu posiadania, bo zmieniły sie nastroje społeczne. Wiedzą, że Fundusz Kościelny formalnie już dawno temu stracił rację bytu, bo miał Kościołowi zastępować dochody ze skonfiskowanych nieruchomości, które z naddatkiem już temu Kościołowi zwrócono.

Ta propozycja to jest zagrywka z cyklu rabina i kozy. Oni zapewne wiedzą, że tego jednego procenta nigdy nie dostaną, a już na pewno nie przy obecnych nastrojach. Ale zapewne liczą, że zrobi się wielka dyskusja, i w końcu nie będzie ani nowego odpisu na Kościół, ani likwidacji Funduszu Kościelnego. I wszystko zostanie tak jak jest, a jest dla nich dobrze.

I tu mam wrażenie, że się przeliczą. Nie dziś, ale za kilka lat. Nie zdają sobie sprawy z tego, że nastroje się aż tak zmieniają, że dziś jest ten moment, żeby - używając francuskiego przysłowia - oddać dużo, żeby ocalić wszystko. Więc za kilka lat oddadzą wszystko, albo prawie.
          • and-j1 Jakim prawem sukienkowi chcą opodatkować podatnika 17.10.11, 16:59
            już nawet budują wyższe budynki sakralne aby mieć bliżej do nieba
            • was2000 Re: Jakim prawem sukienkowi chcą opodatkować poda 17.10.11, 19:08
              i wieżowce w warszwie
              • amonavis Nie dawac tz. kosciolowi ani 1 grosza z pieniedzy 17.10.11, 20:17
                panstwowych. Na tz. kosciol niech placa wylacznie ci ktorym jest on potrzebny, tz. katolicy.
                Uzywam okreslenia "tz", poniewaz ten "kosciol" nie jest prawdziwym kosciolem, tylko zgromadzeniem pazernych na pieniadze pijawek w czarnych sukniach, gwalcicieli malych dzieci, sprzedawczykow szczescia pozagrobowego. Jeszcze mniej jest tz. katolikow. Za kazdym razem, kiedy dochodzi z nimi do rozmowy na konkretny temat od razu widac jak ci ludzie maja malo wspolnego z nauczaniem tz. chrystusa (w ktorego niby wierza). Ostatnim przykladem jest postawa "katolikow" w stosunku do cyganow z Limanowej(?), gdzie tz. kosciol usunal stamtad proboszcza, jak sie okazuje jedynego katolika w tamtej okolicy. Innym przykladem moze byc zlodziejski pomysl tz. biskupow odnosnie opodatkowania 1 procentem na potrzeby kosciola. A moze by tak zgodnie z nauczaniem chrystusowym zredukowac te potrzeby z 600 mln zlotych na te skromniejsze 6 mln rocznie. Jak to by bylo pieknie i po katolicku tak pocierpiec troche biede po 20 wiekach drenowania kieszeni biedakow?
        • he1ku Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 13:50
          curvaturadiculo napisał:

> Chcieliście opodatkować kościół, a tu kościół opodatkuje was, baranki boże - be
          > ee, beee.
          podatek ten to od wiary.Chcesz wierzyć za darmo? nic z tego ,bul,bul i tylko bul.Zobacz na co te pieniądze idą. Kapłan wiecznie twierdzi ,że robi remont kościoła, a obok wyrasta większa plebania od kościoła, limuzyna obok tej plebanii też nie tańsza od niej a i utzrymanie całej rodziny proboszcza też trzeba doliczyć.Ktoś to powinien unormować .,stajemyt sie narodem żyjącym jak ksiądz z pracy za pieniądze i zaczynamy liczyć ich wydawanie. Rozliczyć rząd a również szpotale,lekarzy tak samo i księży.Dowotki napewno na te słowa zaczną pluś,że ksiądz to święta osoba i trzeba im dać.Bardzo dobrze , pani, panie dewotko, dewocie, jeżeli chcesz dać to proszę bardzo swoje ,kochani dawajcie ze swojej kieszeni. Już przed wyborami kandydaci na posłów dawali,tylko z naszych pieniędzy.po cholerę ktoś mnie ma uszczęśliwiać za moje pieniądze i kupować mi prezent na którego nie mam chęci i jeszcze żeby oni uszczuplali te pieniądze na swoje utrzymanie, a ja mam chodzić z Protestującymi do Brukseli. mam protestować jak wydają, a przecież wystarczy nie dać ,by nie rozrzucali się na prawo i lewo.Ci biorący chcą usankcjonować swoje potrzeby ustawami,pomija sie nas wszystkich. Palikot do roboty. Kulturalnie, ale demokratycznie.Nie tak jak wieszano ten krzyż w sejmie, ukratkiem , a następnie dowasowywali ideologię ,której dzisiaj trzyma sie bp MIchalik.To chamstwo,a uważałem go za hierarchę odpowiedniego do rejonu w krórym pracuje.porównywanie go z Polikotem , to już jest wielka przesada. Michalik walczy o swoje dobro, gdy Palikot spełnia żądanie elektoratu. Wyborcy mają już dość dominacji kleru i dewotów w polityce jak i życiu codziennym. Kler przestał spełniać pokładane w nich zaufanie.A sami tylko materializują swoje zapędy na władzę , edukację i dążenie do majątku zasłania im zadania do jakich się wcześniej deklarowali.To wszystko a jest spraw bardzo dużo na styku kler laikat uporządkować, ale nie na zasadzie komisji majątkowej, sami duchowni ustalają kto bedzie co robił , a uwzglednić należy tego który płaci na utrzymanie koscioła i to nie komitet parafialny , bo ten też podporządkował sie duchownemu.To musi być Palikot. Człowiek otwarty i nie uzależniony, myślący jak zrealizować postulaty wysunięte przez elektorat.
      • 6.smiech Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 12:45
        0721x napisał:

> jestem za twardą ewangelizacją - trójki bojowe kwalifikują mieszkańców rejonu
        > tych niewierzących do Torunia kopać dołki geotermiczne a jak nie to do gazu

Czy nie uwazasz ze to za lagodnie ? Ja bym glosowal za publicznymi scinaniami i paleniem
        na stosach na placach im. zimnego lesia i sw. papieza.
        • nerwus0 Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 15:20
          W akcie łaski klient będzie nahelowany.
    • pssz Metoda faktów dokonanych 17.10.11, 07:35
      W taki sposób powieszono krzyż w sejmie. Nocą, po cichu, nie pytając nikogo o zgodę. A teraz obecność tego krzyża to jest ogólnopolski problem polityczny. Nie ma odważnego aby krzyż usunąć tym samym sposobem, jakim został zawieszony? ;)
      • zejar47 Re: Metoda faktów dokonanych 17.10.11, 08:17
        Bezczelni klechy chcą jeszcze bardziej okradać państwo-ich hipokryzja sięga zenitu.Jeśli p-aństwo się ugnie przed tymi katabasami to w następnych wyborach Palikot dostanie 40-50% poparcia i wtedy zrobi porądek z tymi sukienkowymi oszustami
      • midrasz3 Re: Metoda faktów dokonanych 17.10.11, 18:39
        No właśnie, krzyż powieszono w nocy i po pijaku - jeden z bohaterów omal się nie zabił przy tej zbożnej czynności. W taki sposób przychodzą do domu złodzieje i bandycie, właśnie nocą.
        Pomyślcie, po tysiącu lat religijnego parania mózgów, krzyż w sejmie i tak nocą trzeba było zawieszać!!!
    • koloratura1 Nie mam i mieć nie chcę nic wspólnego... 17.10.11, 08:02
      ..z jakimkolwiek kościołem.

sakral napisał:

> ja jestem ochrzczony,i wszystkie papiery członkowskie
      > Kościoła katolickiego mam.

Ja również.
      Ale nikt mnie o zdanie nie pytał, kiedy mnie chrzczono.
      Apostazją głowy sobie zawracać nie zamierzam. Co najwyżej wyślę US, proboszczowi, biskupowi, mogę nawet papieżowi - notarialne oświadczenie woli, gdyby komuś przyszło do głowy żądać ode mnie wpłaty na kościół.

> dlaczego krzyż wisi nad drzwiami tylko po lewej stronie,
      > powiesić krzyż nad drzwiami jeszcze po prawej stronie.

Krzyże oraz święte obrazki obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg; przynajmniej tak długo, jak długo nie ma kontrolowanego obowiązku dekorowania nimi własnej chałupy.
      • dodo20 Re: Nie mam i mieć nie chcę nic wspólnego... 17.10.11, 08:20
        " ja jestem ochrzczony,i wszystkie papiery członkowskie Kościoła katolickiego mam ". A co to , jakieś Koło Gospodyń Wiejskich że trzeba mieć członkostwo ? A pytał się ktoś Ciebie czy chcesz mieć te papiery i członkostwo ? Pytał się Ciebie ktoś czy chcesz być katolikiem ? No widzisz, nikt, zostałeś nim na sile bezwolnie w kołysce, bo u nas jest taka zasada, ze im wcześniej tym lepiej dla kościoła, zanim człowiek będzie świadomy tego co robi. A później się ogłasza Polskę jako naród katolicki, jasne skatolicyzowany na siłę bez wiedzy młodego katolika. Tak z nas zrobiono katolików 80 % narodu, nieświadomego, głupiutkiego bo jakiego, jeśli ma kilka tygodni ? No i potem wygaduje takie pierdoły o członkostwie, a może ma racje ? przecież to jak mafia i zaraza kościelna która się rozlała na cały kraj. Przyzwyczajona do rządów PiS-u teraz nie może się otrząsnąć.
      • joseph.007 Re: Nie mam i mieć nie chcę nic wspólnego... 17.10.11, 08:32
        koloratura1 napisała:
        > Co najwyżej wyślę US, proboszczow
        > i, biskupowi, mogę nawet papieżowi - notarialne oświadczenie woli, gdyby komuś
        > przyszło do głowy żądać ode mnie wpłaty na kościół.

Słyszałeś kiedyś o europejskim kraju, w którym podatek kościelny jest obowiązkowy? Ja tak - ale przykłady z pewnością nie będą po twojej myśli :D
        • nerwus0 Re: Nie mam i mieć nie chcę nic wspólnego... 17.10.11, 15:23
          W Niemczech jest tzw. Kirchensteuer.
    • piotr_andrzej Może i dobry pomysł ale.. 17.10.11, 08:08
      niech nie płacę za pogrzeby bliskich, komunie i chrzty dzieci, bo niby każdy proboszcz mówi "co łaska" ale -dodaje- wszyscy dają, i tu pdada kwota w tysiącach zlotych.Skoro mam przez ponad 40 lat pracy zawodowej płacić podatek kościelny to niech choć taką usługę kościół świadczy mi za darmo. Jeśli się od takiego rozwiązania zaczną biskupi migać to znaczy , że tylko o KASĘ, o KAPUCHĘ im chodzi, ionic więcej.....
      • curvaturadiculo Re: Może i dobry pomysł ale.. 17.10.11, 08:21
        Jeśli się od takiego ro
        > związania zaczną biskupi migać to znaczy , że tylko o KASĘ, o KAPUCHĘ im chodzi
        > , ionic więcej.....

A co ty myslałeś? Ksiundze chcą by państwo ich zatrudniło.
        • altavitae Re: Może i dobry pomysł ale.. 17.10.11, 18:04
          .."...A co ty myslałeś? Ksiundze chcą by państwo ich zatrudniło..."
          ______________________________________________________________________________
          I oczywiscie panstwo moze to uczynic z pozytkiem dla wszystkich obywateli !
          Ksiundz musialby wystawic rachunek za posluge...co spowodowaloby koniecznosc zaksiegowania zysku...i PLACENIE PODATKU DOCHODOWEGO !!!!!
          Ale rzecz jasna taki projekt dla KK jest z piekla rodem...wiec nie licz na to jeszcze...
      • joseph.007 Re: Może i dobry pomysł ale.. 17.10.11, 08:40
        piotr_andrzej napisał:

> niech nie płacę za pogrzeby bliskich, komunie i chrzty dzieci, bo niby każdy pr
        > oboszcz mówi "co łaska" ale -dodaje- wszyscy dają, i tu pdada kwota w tysiącach
        > zlotych.

Na tym forum możesz bez kozery napisać "w milionach" - tez bzdura, a o ileż mocniej brzmi :D

> Skoro mam przez ponad 40 lat pracy zawodowej płacić podatek kościelny

Przecież nie będziesz musiał.

> to niech choć taką usługę kościół świadczy mi za darmo.

To jest argument - ale w pierwszym rzędzie za likwidacją pazerności urzędów państwowych i samorządowych, które wszak "od zawsze" utrzymywane są wyłącznie z obowiązkowych podatków, a mimo to przecież każą sobie słono płacić praktycznie za każdą czynność; w tym oczywiście również i za świeckie, "chrzciny", śluby oraz zgony...
        • gostek_2 @joseph.007 17.10.11, 09:15
          doskonale wiesz, że aż tak słono jak kościołowi, się nie płaci
          słabo wynagradzani (hehe..) księgowi Najwyższego handlują życiem wiecznym w imieniu Szefa
          uważają, że wszyscy biorą, to brać trzeba, póki jest od kogo
          zaiste, "boża" to nauka, czym to się różni od mafijnych praktyk?
          prezentujesz tę samą logikę, potępieńcze
          • joseph.007 Re: @joseph.007 17.10.11, 10:35
            gostek_2 napisał:

> doskonale wiesz, że aż tak słono jak kościołowi, się nie płaci

Ty zaś doskonale wiesz (a w każdym razie powinieneś, skoro bierzesz się tu za pisanie), że nie płaci się również "w tysiącach złotych", a już zwłaszcza za takie usługi jak chrzciny czy ślub.

> zaiste, "boża" to nauka, czym to się różni od mafijnych praktyk?

To akurat dość oczywiste - brakiem przymusu.
            • gostek_2 Re: @joseph.007 17.10.11, 14:36
              tniesz głupiego, czy co?
              "chrzciny czy ślub" to nie powinny być USŁUGI tylko POSŁUGI, z tego, co pamiętam
              i jako takie, nie powinny być płatne według żadnej innej reguły, niż "co łaska" - do skarbonki
              tymczasem funkcjonują jako USŁUGI a stawkę dyktują księża, za wszystko o czym na tym forum mówimy, i są to przychody nigdzie nieudokumentowane i nieopodatkowane - do rączki i bez rachunku
              na szczęście brak przymusu - można ich olać, amen
            • altavitae Re: @joseph.007 17.10.11, 18:08
              joseph.007 napisał:

> gostek_2 napisał:
              >
              > > doskonale wiesz, że aż tak słono jak kościołowi, się nie płaci
              >
              > Ty zaś doskonale wiesz (a w każdym razie powinieneś, skoro bierzesz się tu za p
              > isanie), że nie płaci się również "w tysiącach złotych", a już zwłaszcza za tak
              > ie usługi jak chrzciny czy ślub.
              >
              > > __________________________________________________________________________
              Tu akurat sie walnales...bo faktem jest zestatystycznie ..srednio ... ksieza biora W TYSIACACH !!!!!
    • bogdan331 Krzyż i podatki 17.10.11, 08:16
      To sa zwykli oszuści i złodzieje ,a nie jacys duspasterze.To hołota!
    • zorroonline Krzyż i podatki 17.10.11, 08:35
      Krzyże z urzedów, szkół i Sejmu powinny poznikać. Ale jeszcze bardziej potrzeba zwrotu majątków przejętych nieprawnie przez Kościół za pomocą Komisji Majątkowej. (w "Państwie i Prawie" artykuł E. Łętowskiej na ten temat). Gdyby Kościół nie stał się tak butny i pazerny, to Ruchu Palikota nie byłoby w Sejmie. A tak polscy "Oburzeni" obok banksterów i oderwanych od swoich elektoratów elit politycznych mają jeszcze jednego przeciwnika - Kościół. Być może nawet politykom będzie wygodniej skierować bunt na Kościół, chroniac własną skórę i rodzinne biznesy okołopolityczne.
      • altavitae Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 18:15
        zorroonline napisał:

> Krzyże z urzedów, szkół i Sejmu powinny poznikać. Ale jeszcze bardziej potrzeb
        > a zwrotu majątków przejętych nieprawnie przez Kościół za pomocą Komisji Majątko
        > wej. (w "Państwie i Prawie" artykuł E. Łętowskiej na ten temat). Gdyby Kościół
        > nie stał się tak butny i pazerny, to Ruchu Palikota nie byłoby w Sejmie. A tak
        > polscy "Oburzeni" obok banksterów i oderwanych od swoich elektoratów elit polit
        > ycznych mają jeszcze jednego przeciwnika - Kościół. Być może nawet politykom bę
        > dzie wygodniej skierować bunt na Kościół, chroniac własną skórę i rodzinne bizn
        > esy okołopolityczne.
        ____________________________________________________________________________Tak jest !
        Ogolnie rzecz biorac..."Oburzeni" na zachodzie nie maja takiego problemu.
        Polacy dostaja po dupie DODATKOWO od KK.
        Swietna obserwacja!
        A zreszta jest to fakt niezaprzeczalny ze KK JEST absolutnie i pozytywnie w cichej zmowie z oligarchia swiatowa !!!!!..i jest przez co swiatlejszych ludzi zaliczany jako "trzecia sila"..a raczej ..ciemiezca maluczkich !
        Stalismy sie niewolnikami politykow i bankow...ale rowniez niewolniczo sluzymy KK....
        CZY KTOS ZDZAJE SOBIE Z TEGO SPRAWE CZY NIE ...TO JEST BEZ ZNACZENIA.
        Takie jest STATUS QUO !...przynajmniej w Wolsce.
        Pare krajow dalo sobie z tym rade w wiekszym lub mniejszym stopniu.
        Chcialoby sie to widziec rowniez i u nas...i to jak najszybciej !!!!!
    • gajane4 Krzyż i podatki 17.10.11, 08:47
      Jestem Katolikiem. Co niedziela daję na "tacę" tyle, na ile mnie stać. Przy okazji "kolędy" także nie skąpię. Nie widze powodu żeby z budżetu , na który pracują przedstawiciele innych religii lub ateiści, opłacać działalność jakiegokolwiek kościoła. Oczywiście, działania ściśle sprecyzowane, jak każdej instytucji pożytku publicznego, może być dofinansowywana na normalnych zasadach, tzn. pod kontrolą i z rozliczeniem konkretnych działań. A przy okazji, ksiądz Maj za zgodę na ekshumację pobiera opłatę tej samej wysokości co koszt ekshumacji i przewozu na odległy o 300 km cmentarz w innym miescie.
      • gostek_2 Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 09:36
        proboszcz przepytuje kamieniarzy - musi dostać ekstra 10% kosztu pomnika nagrobnego na cmentarzu parafialnym
        stać cię na grób, czyli masz pieniądze, to płać księdzu, oczywiście bez żadnego pokwitowania
        to logika mafijna
    • tow_rydzyk “ Darmo otrzymaliście - darmo dawajcie” 17.10.11, 09:15
      Podstawa komercyjna przemyslu religijnego znajdziemy w Biblii: “ Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie”.
      Teoretycznie uslugi religijne sa wg. KK bezplatne ale z sondazu przeprowadzonego wsrod mojej Rodziny i znajomych w Polsce rzeczywistosc wydaje sie byc inna.
      Oto nieoficjalne Kościelne taryfy uslug religijnych. Prosze lepiej zorientowanych forumowiczow o uzupelnienie i ewentualne zaktualizowanie tych bardzo przyblizonych danych szczegolnie w powyborczym klimacie.

Pogrzeby sa najdrozsze: ich koszt moze siegnac 2000 złotych.
      Seria pośmiertnych mszy gregorianskich odprawianych za dusze zmarlego 30 dni po smierci
      (szczegolnie popularna wsrod starszych zazwyczaj z lekka zdemencialych wdow) - : 50-1000 zł.
      Chrzest - przecietnie 100-400 złotych.
      Ślub –100-500 złotych w srodowiskach wiejskich ale srednio 500 złotych ( w srodowiskach miejskich), dodatkowa oplata 300 złotych za kwiaty i uslugi organisty (kwartet smyczkowy 200 złotych).
      Za odprawienie zwyklej mszy: 50-100 złotych
      Wydanie zaswiadczenia o chrzcie: 100 złotych
      Regularne nauki przedmalzenskie: 20-30 złotych (3-dniowy weekendowy kurs przedmalzenski 120 złotych)
      Zapowiedzi: 30-50 złotych
      Wszyscy zainteresowani doskonale wiedza o istnienie swoistego “banku informacji” (operujacego na zasadach poczty pantoflowej) o kazdym proboszczu i o tym “ile bierze”. Sytauacja prawie zywcem wyjeta z “Rewizora“ Gogola.
      Szokuje mnie rozpietosc tych taryf. Moi rozmowcy zawsze obawiali sie, ze zanizanie oplaty grozi im “utrata twarzy” czy oskarzeniem o “skapstwo” przez samego ksiedza ale rowniez czlonkow swojej Rodziny i znajomych.
      Ciekawe, ze na wsi spotykalem bardzo wysokie oplaty/ofiary ale rowniez bardzo niskie. W srodowiskach miejskich taryfy wydaja sie byc bardziej ustabilizowane/wyrownane.
      Wlasciwie nikt nie wie o istnieniu oficjalnych taryfach uslug przemyslu religijnego. Sa one metne i przez nikogo nie kontrolowane. Panuje w tej kwesti calkowita samowola stymulowana czesciowo poprzez tzw. “oplate zwyczajowa” i to nie bez wiedzy kleru, ktory za listkiem figowym tzw. “co laska” w sposob bezposredni a czesciej posredni dyktuje/nakreca mechanizmy przemyslu religijnego. Najsmutniejszym jest fakt, ze wszyscy o tym wiedza ale nikt nie odwazy sie o tym mowic otwarcie nawet przed najblizszymi. Jest to powazny problem zamiatany pod dywan...przepraszam pod sutanne. To co uprawia Kosciol to klasyczny przyklad manipulacji i wywierania nacisku psychologicznego i emocjonalnego (szantazu moralnego) na zindoktrynowanych od dziecinstwa, zastraszonych i naiwnych ludzi.
      Znane sa przypadki zadluzen finansowych celem pokrycia kosztow ślubu czy pogrzebu szczegolnie w srodowiskach wiejskich gdzie obowiazuje zasada “zastaw sie ale postaw sie”. Dochody ze zbiorow na tace podczas mszy niedzielnej siegaja wielu tysiecy zlotych. Co sie dzieje z tymi pieniedzmi? Czyzby znikaly one w “szarej sferze” owianego tajemnica przemyslu religijnego? Spedziwszy wiekszosc swojego zycia w Stanach czesto sie zastanawialem co sie dzieje z milionami dolarow otrzymanymi przez diecezje katolickie w USA ze sprzedazy nieruchomosci? Co sie dzieje z donacjami siegajacymi setek tysiecy dolarow (“no questions asked”) otrzymywanymi nieoficjalnymi kanalami przez hierarchow koscielna na najwyzszym szczeblu od trefnych politykow czy biznesmenow?
      Kosciol Rzymsko-Katolicki jest najwieksza i doskonale zorganizowana instytucja na swiecie jednakze Watykan nigdy nie ujawnil wartosci posiadanych nieruchomosci wliczajac w to posiadlosci ziemskie/grunty, dziela sztuki,budynki sakralne, nieruchomosci w samym Rzymie, akcje/papiery wartosciowe zdeponowane w bankach. Najskromniejsze oceny specjalistow okreslaja je w przyblizeniu na dziesiatki bilionow dolarow. Pozostaje to w kontrascie ze stosunkowo mala powierzchnia tej “suwerennej enklawy” bo zaledwie 108 hektarow i oficjalnego budzetu panstwa Watykanskiego wynoszacego zaledwie 280 milionow dolarow.
      Nie znalazl sie jeszcze zaden odwazny czlowiek czy niezalezna instytucja auditingowa, ktora zglebilaby mechaniozmy i praktyki finansowe tego molocha.
      W atmosferze udokumentowanych przypadkow zorganizowanej i skrzetnie ukrywanej przez wladze koscielne pedofilii tylko w samych Stanach Zjednoczonych w ciagu ostaniego dziesieciolecia KK wyplail dotychczas ofiarom 2 biliony dolarow. Cale diecezje oglaszaja bankructwa. Biskupi na gwalt sprzedaja koscielna infrastrukture, koscioly, szkoly i inne nieruchomosci o znaczeniu komercyjnym.
      FBI i Amerykanski Urzad podatkowy maja dowody na udzial rodzin wysokich hierarchow koscielnych (lacznie z kardynalamI) w rozkradaniu nadal ogromnego majatku rozsypujacego sie KK w Ameryce. Czyz nie nasuwa sie nam wszystkim analogia z post-okraglostolowa prywatyzacja majatku narodowego w Polsce i innych barakach rozsypujacego sie wtedy tzw. Bloku Wschodniego?
      Oczywiscie poczatek konca KK w USA a nawet powyborcze zmiany na polskiej scenie politycznej nie dotycza naszego rodzimego przemyslu religijnego. Pozycja i sila polityczna KK w Polsce nawet po wyborach wydaje sie byc niepodwazalna i nie moze byc ona ignorowana przez zadna z wplywowych partii. Zagrozony Episkopat uzyje wszelkich srodkow aby tego to staus quo utrzymac. Paradoksalnie to wlasnie podczas prezydentury bardzo religijnego ex-komunisty Kwasniewskiego KK skonsolidowal swoja nienaruszalna pozycje we wszystkich sferach maszego zycia od wojska do oswiaty. KK w Polsce jest nie tylko sila polityczna ale rowniez finansowa.
      Czekam tylko kiedy Kościół Katolicki w Polsce zalozy bank, kase zapomogowa (oczywiscie zwrotna), “katolicki” system udzielania religijnych kredytow oczywiscie z niskim – jak przystalo na osoby wierzace – oprocentowaniem, albo prawdziwej “gesi skladajacej zlote jaja” - funuszu emerytalnego. Wyobrazcie sobie np. taki “Redemption Bank” (”Crucifiction/Crucifixion Bank” to moze nie)... albo “Resurrection Bank” - nazwa wydaje sie miec spora sile marketingowego przebicia i duzy kredyt slepego spolecznego zaufania. Bez watpienia jego patronem natychmiast ogloszonoby Jezusa Chrystusa.
      Sukces komercyjny takiego przedsiewziecia bylby zapewniony. Mam nawet polskiego kandydata na objecie stanowiska “dyrektora” w/w instytucji finansowych.

Moze w duchu tradycji judeo-chrzescijanskich i monotesistycznej solidarnosci panowie w sutannach (podobnie do Muzulmanow*) w koncu oficjalnie publicznie zadeklaruja, uporzadkuja, usystematyzuja i ureguluja prawnie swoj stosunek do pieniedzy, ktorych posiada zreszta wbrod i na dodatek bez opodatkowania. Jak mozecie prowadzic biznes wlasciwie nie wiedzac jakim majatkiem dysponujecie?

Tytulem uzupelnienie dodam, ze wg oficjalnych danych GUS-u przecietny miesieczny dochod ksiezy wynosi 3000 złotych. Pozostawiam ten fakt bez komentarzy.

--
      *W krajach islamskich istnieja banki , opierajace swoja dzialalnosc finansowa na zasadach tzw. “szariatu” . Wszelkie operacja finansowe majace jakikolwiek zwiazek z produkcja, przerobem i sprzedaza miesa wieprzowego (ponoc wcielenie szatana), wyrobem i handlem napojow alkoholowych i grami hazardowymi sa wg Koranu i Hadisu (nauk proroka Mohameta) surowo zakazane.
      • mieszkaniec_wszechswiatow państewko watykanik ma powierzchnię 44 ha !!!!!!!! 17.10.11, 10:28

b/k
        • altavitae Re: państewko watykanik ma powierzchnię 44 ha !!! 17.10.11, 18:26
          mieszkaniec_wszechswiatow napisał:

państewko watykanik ma powierzchnię 44 ha !!!
          ____________________________________________________________________________
          To tylko kwatera gowna...sorry..kwatera glowna ;)
          Setki tysiecy filli sa rozsiane na calym swiecie ...plus banki i businessy nierozerwalnie zwiazane dochodowo z Watykane.
          Mozesz sobie wyobrazic jakie czerpia dochody !!!!!!!!!!!!!!

>
          > b/k
    • vibhisana Krzyż w przestrzeni publicznej... 17.10.11, 09:22
      ...istniał nawet w PRL, bo otoczenie każdego Koscioła, to miejsce publiczne. Problemem jest rola krzyża w instytucjach Państwa - szkołach, urzędach,szpitalach i wreszcie w Sejmie. Moim skromnym zdaniem te krzyże to znakowanie władzy a czasem nawet przemocy ideologicznej. Co robi krzyż w każdej klasie szkolnej obok godła? Ewidentna przemoc ideologiczna! To samo w Sejmie! Tam krzyż służy za narzędzie szantażu Posłów w 95% katolików. Mają wybierać zawsze dobro Kościoła,które nie zawsze(najczęściej nie) idzie w parze z dobrem(czytaj swobodami obywatelskimi) Polaków.
    • gostek_2 "aspekt historyczny" - hehe - Hofmana 17.10.11, 09:28
      trzeba nie znać kompletnie historii, żeby pleść takie głupstwa
      tolerancyjną religijnie, kwitnącą Rzeczpospolitą Obojga Narodów doprowadziła do - wieki trwającej - moralnej i finansowej ruiny chciwość i żądza władzy ortodoksyjnych katolików działających wespół z urzędnikami kk
      i dziś jeszcze powołują się na prawa własności do majątku z tamtego okresu
      a w najnowszej historii mamy tylko nieliczne przykłady księży - patriotów, reszta żeruje tylko na ich zasługach, w dosłownym znaczeniu
    • poppers68 1 porcent dla Kościoła? Ależ nic prostrzego! 17.10.11, 09:45
      Aby wyjść na przeciw oczekiwaniom Kościoła Katolickiego w Polsce , który ograbił już Rzeczypospolitą przy pomocy zarówno Komisji Majątkowej oraz ex- funkcjonariusza SB ( sławnego pełnomocnika) z kilkuset milionów złotych można zaproponować bardzo ale to bardzo prostą rzecz:
      1. PIT - osoby deklarujące chęć darowania tej instytucji niemającej z fundacjami wspierającymi
      niepełnosprawne dzieciaczki czy schroniska dla katowanych i porzuconych psiaków
      nic wspólnego deklarują to na początku PIT-u.
      2. Urząd Skarbowy w takiej sytuacji po prostu OBNIŻA IM % przedział podatkowy ,czyli
      odpowiednio : 18 % oraz 32 %.
      3. Powoduje to ,iż wierni Kościoła zapłacą wyższy podatek , Państwo nie straci tego 1%
      procenta na rzecz pazernej organizacji.
      Proste? Proste.
      Dodatkowo jednak :
      4. Likwidacja Funduszu Kościelnego ( tego kler chce -to fakt )
      5. Likwidacja często wielotysięcznej pensji kapelanom wojskowym , katechetom etc.
      6. Likwidacja dotacji dla wszelkiej masy uczylni katolickich oraz gimnazjów ( wszak
      są to gremia prywatne, prawda? Nie należą przecież do nas -społeczeństwa!)
      7. ZUS ? Zdrowie? Proszę bardzo - niema przesłanek abyśmy to my płacili
      te składki. OD TEGO JEST LOKALNA KURIIA .

Proszę jak ładnie...... i tak Panie i Panowie posłowie należy zrobić.
    • princealbert Krzyż i podatki 17.10.11, 10:03
      proponuje kazdemu nowonarodzonemu dziecku w Polsce przymusowo robic tatuaz na czole w formie krzyza. Przynajmniej bedzie wiadomo, kto katolik i jak sie ma cale zycie zachowywac.

Poza tym krzyz to symbol milosierdzia, wiec nikomu nie powinien przeszkadzac.
    • akni21 Krzyż i podatki 17.10.11, 10:15
      Kościół Katolicki może obalić młodzież! Wystarczy że przestaną chodzić na religię,do kościoła, przestaną dawać tym bogaczom na tacę!Do dzieła!
    • mieszkaniec_wszechswiatow Oszukańczo dostali kilkakrotnie więcej niż żądali- 17.10.11, 10:35

dlatego Fundusz tzw. sekty watykańskiej powinien przestać istnieć już od początku tego roku skoro Komisja Rozdawnictwa Majątku Narodowego przestała działać !!!

Dlaczego tego nie uczyniono - spytajcie ryżego kłamcę i naciągacza !!!
    • mieszkaniec_wszechswiatow Niech postawią sobie krzyże przed sobą w ławach pa 17.10.11, 10:36

rlamentarnych !!!

Od przestrzeni państwowej czyli publicznej wara !!!
    • 6.smiech Krzyż i podatki 17.10.11, 10:38
      Michalik, idz do kosciola gdzie twoje miejsce i przestan bredzic o ideologii nienawisci bo to ty
      i twoi poplecznicy ja sieja. Pomysl chocby o grzybelskiego radyju ma ryja.
      No ale to z mysleniem to moze za duzo wymagac. Za ciebie mysli bozia.
    • mieszkaniec_wszechswiatow Czy przy zawieszaniu był obecny nadzorca budowlany 17.10.11, 10:44

chyba nie - może te dwie dechy są POWAŻNYM zagrożeniem dla przechodzących pod nimi osób - przecież były te dechy zawieszane na chybcika i nocy !!!

Z tego co wiem to nawet ten sprawca został ukarany przez swojego judeo-chrześcijańskiego bożka jahwe - sprawca doznał chyba zwichnięcia kostki przy schodzeniu z ... fotela, który mu posłużźył jako drabina !!!

A swoją szosą to byle DUPEK jakieś tam dwie deseczki zawiesi a potem dyskuje o tym cała Polska - przecież to żałosne !!!

Zdjąć natychmiast - choćby nawet w nocy - ten symbol RZYMSKIEGO sposobu wykonania kary śmierci na ZBRODNIRZACH i po krzyku !!!
      • altavitae Re: Czy przy zawieszaniu był obecny nadzorca budo 17.10.11, 18:43
        mieszkaniec_wszechswiatow napisał:

>
        > chyba nie - może te dwie dechy są POWAŻNYM zagrożeniem dla przechodzących po
        > d nimi
        [b]osób - przecież były te dechy zawieszane na chybcika i nocy !!![/
        > b]
        >
        > Z tego co wiem to nawet ten sprawca został ukarany przez swojego judeo-chrze
        > ścijańskiego
        bożka jahwe - sprawca doznał chyba zwichnięcia kostki przy
        > schodzeniu
        z ... fotela, który mu posłużźył jako drabina !!!
        >
        > A swoją szosą to byle DUPEK jakieś tam dwie deseczki zawiesi a potem dyskuje
        > o tym cała
        Polska - przecież to żałosne !!!
        >
        > Zdjąć natychmiast - choćby nawet w nocy - ten symbol RZYMSKIEGO sposobu wyk
        > onania kary
        śmierci na ZBRODNIRZACH i po krzyku !!!
        ____________________________________________________________________________
        Najsmieszniejsze i najbardziej zalosne jest to , ze krzyz nawet nie jest symbolem chrzescijanstwa !
        Jest w zasadzie symbolem KATOLICYZMU...z pomniejszymi odlamami tej wiary , ktore przejely te samo symbolike....Aaaaa...to jest jakas roznica ...chociazby w sensie merytoryczny,
        I oczywiscie zgadzam sie z Toba...jak " wszedl"..tak i ma " wyjsc" z przestrzeni PANSTWOWEJ.
    • halflitra Czarny antychryst chce żreć bez opamiętania. 17.10.11, 11:01
      Nie wątpię, ze ich tłuszcz bedzie skwierczał w piekle.
    • jamnnik idziemy dalej 17.10.11, 11:02
      "W Episkopacie powstał też Zespół ds. Nowej Ewangelizacji, jego szefem został krakowski biskup Grzegorz Ryś. Członkowie zespołu będą się zastanawiać m.in. nad tym, jak zapobiegać laicyzacji."

do tej pory to był tylko lobbing teraz już jawnie zaczynają działać na rzecz Państwa Wyznaniowego wzorem Iranu czy Arabii Saudyjskiej.
      • 3744meriva Re: idziemy dalej 17.10.11, 11:31
        Poddać do publicznej wiadomości skład tej bandyckiej Komisji Majątkowej ? Sprawdzić majątki tych bandytów, członków tej Komisji. Z pewnością przy okazji dobrze się obłowili. Ta mafijna Komisja to chyba jedyne w swoim rodzaju komisja w cywilizowanym świecie od której decyzji niema odwołania chociaż decyduje o przekazywaniu majątku społecznego o wartości idącego w miliony a w przeciągu 19-stu lat czasu urzędowania ca 100 miliardów złotych naturalnie kosztem durnowatych obywateli III RP, których w ten bandycki sposób okradziono. Oddać wszystkich tych członków Komisji a właściwie mafioso pod sąd. Uniewaźnić decyzje tej Komisji i jeszcze raz w normalnym trybie rozpatrzyć tą dżunglę rządań Kościoła ale nie od czasów króla Łokietka itp. To jest największa grabież majątku obywateli jaka dotychczas się stała. Co robią posłowie Sejmu ? Gdzie jest niezależna Prokuratura ? Zyjemy w Katolandzie czy w normalnym, praworządnym Państwie, gdzie jest rodział Państwa od Kościoła ? Naturalnie jest to pytanie tylko pro forma bo rzeczywistość jest akurat odwrotna. Niedaleko już Polsce do Iranu i Arabii Saudyjskiej. Zlikwidować religię w szkołach państwowych. Wprowadzić dobrowolny podatek kościelny. Zlikwidować nadzwyczajne dotacje i przywileje finansowe Kościoła. Niech wróci normalność !

• pis_busters Re: Będą nas nawiedzać jak świadkowie Jehowy czy o 17.10.11, 13:05
        Będą nas nawiedzać jak świadkowie Jehowy czy od razu przyjdą z policjantem?
    • jurek4491 Krzyż i podatki 17.10.11, 11:05
      Nie robić wrzasku o krzyż tylko powiesić inne symbole religijne ( też w nocy żeby było zgodnie z tradycją ) i zobaczymy jaka będzie reakcja czarnego robactwa i PiSu.
      • echfranka Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 15:44
        W porządku wieszamy w nocy symbole wszystkich religii,a co z tymi którzy nie wierzą?
        Jedyne wyjście powiesić tabliczkę dla niewierzących "Nie ma Boga"-tylko ci inni przy takim napisie zaczną znowu krzyki.
      • kbaus Re: Krzyż i podatki 17.10.11, 21:27
        Nie tak szybko z innymi religiami. Z tego co wiem to Islam nie pozwala na symbole, figury, obrazy. A jako fakt najwiekszym ublizeniem dla muslima jest rysowanie symboli Boga czy obrazow wielkich Islamu. Jedyne co wolno to cytaty z Quran. Ponoc tak samo bylo w Chrzescijanstwie az I Sobor to zmienil by latwiel pogan przkonywac. Ciekawe ze troche wiecej niz sto lat po tym powstal Islam, ktory zdecydowanie odcial sie od pro-poganskich pomyslow kosciola rzymskiego.
    • mandaryna.1 Krzyż i podatki 17.10.11, 11:28
      Najwyższy czas /trochę za późno/,że w końcu temat dzięki staraniom Faktów i Mitów oraz "Nie" "ruszył".Nie pomoże żadna Nowa Ewangelizacja jeśli ja prowadzą takie jełopy,pazerne i nienawistne.To istny terror katolicki,a Polacy terroru nie lubią.KrK na siłę zmusza ludzi do praktyk religijnych,często ich brak grozi utrata pracy.Czy nie lepiej było w PRL? Pochody pierwszomajowe raz w roku,wesołe i barwne? To co się stało, to owoc i PRL-u i ostatnich 21 lat.Im dać grzędę,to wierzchołka nie widać.Najpierw renegocjować lub wypowiedzieć Konkordat,to wcale nie takie trudne.A co się dzieje w "świętym" Ryymie.Ludzie chcą pracy,chleba a nie ewangelizacji.
    • realizmforte Krzyż i podatki 17.10.11, 11:35
      Dosyć tego pociskania kitu : " w Polsce kościół katolicki jest instytucją, która przed 1989r była jedyną ostoją walki i wolności.."
      Bzdury totalne ! nie czułam się zniewolona przed 1989r., ani moi dziadkowie, którzy w Polsce przedwojennej byli świadkami skrajnego ubóstwa, epidemi grużlicy i wszedobylskiego analfabetyzmu, w dobrobycie i zbytkach kleru, oczywiście. Nasza "inna wolność" po 89r. była efektem transformacji , ewolucji społecznej , a nie kleru, któremu za komuny była dobrze jak zawsze i jak niukomu.
    • boznik1 Krzyż i podatki 17.10.11, 12:03
      Wolny czlowiek w wolnym kraju ma prawo wierzyc w co tam uwaza, ale swoich szamanow niech finansuje sam. To finansowanie powinno sie odbywac bez udzialu aparatu panstwa, bo to tez podatnika niewierzacegokosztuje. Nie jest moim zmartwieniem utrzymanie religii itp. i szamanow gloszacych rozne wierzenia.
    • hirszhahr Specyficzna "walka o wolność" ... 17.10.11, 12:47
      ... o której ten prawak mówi - w opary klechd i bajań o bożku, diabłach, aniołach i starcach z tablicami. To jest kpina jakaś. Jedyna wolność, pochodzącą z pozycji i współpracy z wywiadami miała agentura watykańska w Polsce. Ludzie którzy upatrywali wolności od kapitalizmu państwowego (co nazywa się nie wiedzieć dlaczego "komunizmem") w salkach kościelnych w PRL-u, byli biedni, i omamieni. Jednak oddanie się w łapy takich zabobonów, hierarchii wręcz feudalnej, i tolerowanie złodziejstwa, wyłudzania i pedofilii - nie, nie zasługują na współczucie te ludki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka