Dodaj do ulubionych

Tyle kosztuje Kościół

• ultimusoptimus Palikot Polske zbaw - nie Jarosław. 26.10.11, 15:17
      za dużo chcą księża i biskupi to ich zgubi
      • mawapo Jarosław Polskę rozbaw 26.10.11, 16:00
        Ziobro już się trzęsie do władzy ale Kadaficzyński się tak szybko nie podda.
    • boznik1 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:21
      To dobrze, ze wreszcie bedzie mozna obejrzec, to calkowite "oddzielenie" KK od polskiego panstwa!!! dobrze tez, ze znajduja sie ludzie odwazni ktorzy nie boja sie wystapic przeciwko tej miedzynarodowej zlowrogiej strukturze.
    • starblast Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:28
      Czekam na wystąpienie w sejmie z mówinicy posła Romana Kotlińskiego. On jak nikt inny zna się na wydatkach państwa polskiego na rzecz Krk w Polsce. O dziwo wie lepiej niż administracja państwowa (sic!). Od lat w jego gazecie się o tym pisze, ale w zasadzie cały czas nikt nie cytuje tych wyliczeń. Teraz też, GW jakby nie widziała FIM.

Jak może Państwo dawać tylko 1, 6 mld zł jeśli sama katecheza kosztuje prawie tyle (1, 5 mld zł)? Coś tu jest nie tak. Chyba money.pl ostrożnie szacuje apetyt kościelnych lub nie dotarł do większych danych.

Wg danych zgromadzonych przez FIM państwo płaci haracz w wysokości 3,5 mld zł rocznie. To co idzie z tacy już mnie nie interesuje, lecz powinno być kontrolowane (podobnie jak usługi-sakaramenty), bo podpada pod szarą strefę. Zarobki Polaków "na czarno" są ścigane przez US, a zarobki czarnych nikogo nie interesują!!!. Skanadaliczne jest to, że państwo świeckie finansuje świadczenia zdrowotne kleru (od czego jest ich bóg? nie potrafi leczyć?) i ich emerytury. Żeby nie było w przyszłości tak, że ludzie całe życie pracujący na najniższą krajową będą mieli niższą emeryturę niż zakonnicy całe życie zbijający bąki w klasztorze...
      • rodzaj_konta Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:40
        starblast napisał:

> Jak może Państwo dawać tylko 1, 6 mld zł jeśli sama katecheza kosztuje prawie t
        > yle (1, 5 mld zł)? Coś tu jest nie tak. Chyba money.pl ostrożnie szacuje apetyt
        > kościelnych lub nie dotarł do większych danych.

"Jest jeszcze budżet Ministerstwa Edukacji Narodowej. - Na pensje dla 18,4 tys. świeckich nauczycieli religii, 11,4 tys. księży katechetów, 2,6 tys. sióstr zakonnych i 1,1 tys. zakonników MEN musi wyegzekwować rocznie około 500 mln zł. Kiedy osiągną wiek emerytalny, będzie im przysługiwała emerytura z ZUS - wyliczają dziennikarze. "

Musisz znaleźć jeszcze 1,1 miliarda. Daj jakieś źródło.

> Wg danych zgromadzonych przez FIM państwo płaci haracz w wysokości 3,5 mld zł r

Jako podatnik nie odczuwam, żeby kasa na kościół to był haracz. A ty płacisz podatki?
        • starblast Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 16:59
          Na katechetów – 1,35 mld zł; (szczegółów aktualnie nie mam, musiałbym poszukać)
          szkolnictwo wyższe –
          wg. danych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego - 262 mln (m.in. KUL do-
          stał 134,4 mln zł, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie – 20,8 mln zł, jezuicka Wyższa Szkoła Filozoficzno-Pedagogiczna „Ignatianum” w Krakowie – 11,9 mln zł,
          Papieski Wydział Teologiczny w Warszawie – 4,9 mln zł).

Łącznie ponad: 1, 6 mld zł na szkolnictwo; zapędziłem się w ocenie wydatków na samą katechezę, przyznaje.

Płace podatki. Jestem niewierzący i nie mam zamiaru płacić na Krk ani jednego grosza. Mi nikt nie będzie sponsorował emerytury. W zakonach pełno zdrowych, silnych facetów i kobiet, które powinny same na swoją przyszłość płacić pieniądze.
          • rodzaj_konta Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:25
            starblast napisał:

> Na katechetów – 1,35 mld zł; (szczegółów aktualnie nie mam, musiałbym pos
            > zukać)
            > szkolnictwo wyższe –
            > wg. danych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego - 262 mln (m.in. KUL do-
            > stał 134,4 mln zł

A na KUL'u takie kościelne kwestie są zgłebiane jak
            "Biologia molekularna - badania nad molekularnymi mechanizmami regulującymi proces syntezy białka w komórce - dotyczą kinazy białkowej CK2, enzymu uczestniczącego w regulacji ważnych procesów w komórce. Wiele z tych procesów, jak np. regulacja proliferacji komórek, regulacja cyklu komórkowego czy wpływ na apoptozę decyduje o życiu lub śmierci komórki. Pomimo trwających kilkadziesiąt lat badań tego enzymu, nie został poznany sposób regulacji jego aktywności. Dotychczasowe doświadczenia pracowników Katedry Biologii Molekularnej wskazują, że regulacja enzymu polega nie tylko na oddziaływaniu regulacyjnym samych podjednostek katalitycznych i regulatorowych między sobą, ale także na dużym udziale w procesie regulacji innych białek, w tym białek substratowych. Poznanie tego problemu da odpowiedź na wiele pytań, także dotyczących przebiegu stanów patologicznych, takich jak choroby wirusowe, nowotworowe, choroba Aizheimera i inne."
            albo
            Bezpieczeństwo ekonomiczne państw
            Euromarketing
            Finanse i bankowość
            Fundusze europejskie
            Globalne problemy ochrony środowiska
            Handel międzynarodowy
            Informatyka
            Język obcy nowożytny
            Komunikacja międzynarodowa
            Makroekonomia
            Międzynarodowa ochrona praw człowieka
            Międzynarodowa polityka gospodarcza
            Międzynarodowe stosunki gospodarcze
            Międzynarodowe stosunki polityczne
            Polityka zagraniczna Polski
            Prawa dziecka w świetle standardów prawa międzynarodowego
            Prawno - międzynarodowa ochrona kobiet
            Prawo dyplomatyczne i konsularne
            Prawo międzynarodowe publiczne
            Religie w stosunkach międzynarodowych
            Statystyka
            Wizerunek firmy na rynku międzynarodowym
            Współczesne systemy polityczne
            Współpraca międzynarodowa i transgraniczna
            Wybrane systemy konstytucyjne państw zachodnich
            Zobowiązania międzynarodowe Polski

To już wolę to niż marnowanie kasy na gender studies.
        • maura4 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:58
          A ziemia, która KK wydziera od samorządów za 1% ich wartości. A żywa gotówka od samorządów ? To też z naszych podatków.
          • rodzaj_konta Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:18
            Ziemia którą czerwoni zabrali, teraz część jest oddawana. Krwawi bolszewickie serce!!
            • smarek12 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:36
              > Ziemia którą czerwoni zabrali

Czerwoni tak naprawdę nigdy nic nie zabrali klechom.
              Nie nacjonalizowano przecież kościołów ani plebanii tylko szkoły, szpitale nawet browary.
              Nieruchomości tych czerwoni nie przepili ani nie przegrali w karty (w przeciwieństwie do klech którzy zagrabione majątki sprzedają na pniu mafiozom i szemranym biznesmenom) tylko oddali społeczeństwu do użytkowania.
              Przecież kościół to wspólnota wiernych a więc wierni stanowiący wspólnotę- czyli kościół, przez te wszystkie lata użytkowali te dobra i nie ma tu mowy o jakiejkolwiek "grabieży".
              • tymon99 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:39
                smarek12 napisał:

> Nieruchomości tych czerwoni nie przepili ani nie przegrali w karty

jedno i drugie byłoby lepszym użytkiem od tego, co zrobili.
                • smarek12 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:47
                  Widzę że księżulo lubi w pokerka zaciąć i przy okazji dobrze wypić.
                  • tymon99 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:56
                    lepiej przepić albo przegrać, niż zaniedbywać przez pół wieku, aż się obróci w ruinę.
                    a co do kart i kielicha, to owszem: lubię. gdybym był księdzem, tez bym lubił.
                    • smarek12 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 20:04
                      Wyobraz sobie że dzięki tej "ruinie" analfabetyzm w Polsce przeszedł do historii.
                      Mówisz że nie jesteś księdzem, tym bardziej cię nie rozumiem- czemu tak bronisz darmozjadów i szkodników?
                      Syndrom niewolnika?
                      Za dziesięciną ci tęskno?
                      • tymon99 Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 20:18
                        rozumiem, że w krajach, gdzie grabieży na masową skalę nie przeprowadzono, ten analfabetyzm nadal istnieje?
                    • kotek.filemon Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 10:14
                      > lepiej przepić albo przegrać, niż zaniedbywać przez pół wieku, aż się obróci w ruinę.

Większość tego majątku obróciła się w ruinę dopiero za kwitnącej RP v.3.0
                      • tymon99 Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 20:20
                        bo tak mówi kotek filemon?
                        przykro mi, kotku, ale nie mam już 30 lat i jako całkiem dorosły człowiek widziałem ten peerelowski syf.
                        • burlasino Re: Tyle kosztuje Kościół 28.10.11, 10:45
                          Ja mam dwukrotnie po 30 lat i tez dobrze znam ten "peerelowski syf", w odróżnieniu od Ciebie wiem jednak, że tworzyli go konkretni ludzi, a nie "grabieżczy" ustrój i w tym "syfie" istniały także miejsca, zakłady, fabryki itp, gdzie był ład, porządek, efektywność i dostatek.
                          A skoro wątek poświęcony jest kościołowi, to powiem też, że uważam, iż Polski nie klerykalizują bynajmniej księża lecz świeccy fanatycy religijni, bigoteria, nadgorliwcy oraz wazeliniarze, którzy chcą się przypodobać nowej "sile przewodniej". To oni zapraszają wszędzie sukienkowych, sadzają ich w pierwszych rzędach, witają w pierwszej kolejności, nalegają na święcenie wszystkiego, co się rusza i nie rusza itd. To świecka bigoteria stawia i wiesza krzyże gdzie tylko się da, urządza kapliczki itp. Kler tylko z radością na to patrzy, zaciera rączki i korzysta z tej nadzwyczajnej okazji.
            • burlasino Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 22:22
              rodzaj_konta napisał:
              > Ziemia którą czerwoni zabrali, teraz część jest oddawana. Krwawi bolszewickie s
              > erce!!

Czerwoni zabrali to, co Kościół Katolicki zrabował przez wieki narodowi w drodze oszustw (w zamian za obietnice odpustów), wyłudzeń (zapisy testamentowe za "zbawienie) oraz w drodze frymarczenia dobrem narodowym przez samozwańczych władców. Kościół nigdy uczciwie nie wypracował żadnych środków, a co za tym idzie nigdy uczciwie nie kupił tej ziemi.
            • prezes_na_dopalaczach Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 23:38
              rodzaj_konta napisał:

> Ziemia którą czerwoni zabrali, teraz część jest oddawana. Krwawi bolszewickie s
              > erce!!
              ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
              A ziemia, ktora czarni zabrali, tez bedzie zwrocona. Krwawia pedofilskie serca!!
    • mawapo I dla tego palikot dojdzie do władzy 26.10.11, 15:31
      NASTĄPI TO PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ. ŻADEN CZERNECKI CZY INNY PIENIACZ TEGO NIE ZATRZYMA.
      KONKORDAT ZOSTANIE ROZWIĄZANY A KLECHY OPODATKOWANE.

CAŁY ŚWIAT W KRYZYSIE A CZARNA MAFIA SIĘ Z TEGO ŚMIEJE .
      • grastep00 Re: I dla tego palikot dojdzie do władzy 27.10.11, 08:22
        Całkowicie popieram wypowiedź MAWAPO.
        Zakończenie łupienia państwa przez kler, domaga się przeszło polowa społeczeństwa. Cała nadzieja w posunięciach p.Palikota.Jego odważne żądania głoszone na szerokim forum,zjednują Mu coraz większą liczbę zwolenników.Jezeli PO zignoruje żądania partii p.Palikota,straci na tym bardzo.
        Mądry polityk powinien wsłuchiwać się co mówi społeczeństwo.Dlatego,panie premierze,bądź mężem stanu i WRESZCIE odsuń kler od żłobu państwowej kasy!
    • rodzaj_konta Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 15:35
      Do tej pory lewackie lemingi na forach bełkotały o 5-7 miliarda (niektótzy nawet 10 :)))
      A tu nędzne 1,63 mld pln. Radujcie się!!! Zarobiliście dla siebie jakieś 5 miliardów!!

A o finansowaniu. Idziemy do Europy, niech będzie jak w wiodącym kraju Europy, czyli 8% podatku. Chceta to mata. W Niemczech KK jest po państwie największym pracodawcą.

BTW, pensje nauczycili religii nie są dotaowaniem kościoła tylko nauczania religii. Jak sie nie podoba to trzeba zmienić ustawę oświatową i tyle. I ile z kasy MEN wraca do kasy MFin jako podatek PIT (w artykule wspomnieli, ale nie wyliczyli)?

BTW1, jak w wojsku czy w więzieniu maja dawać na tacę? A państwo ma zapewnić konstytucyjną swobodę wyznania, czyli tak jak lekarza doprowadzić do skoszarowanego lub osadzonego księdza/rabina/mułłę.

BTW2, i wszystkie knajpy na rynku w Krakowie powinny bulić działkę do KK, za turystów, którzy tylko dlatego u nich piją i jedzą, że przyszli obejrzeć katedrę na rynku i na Wawelu.
      Tak jak płacą do ZAIKSu za muzykę, która puszczają w lokalu.
      • mawapo No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 26.10.11, 16:08
        MAJĄTKOWEJ BO TWOJA HISTORIA MNIE URZEKŁA, W KTÓRYM KOŚCIELE ODPRAWIASZ ?
        MAREK P. Z SB TO CZYJ KOLEGA, KTÓREGO BISKUPA?
        • rodzaj_konta Re: No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 26.10.11, 16:23
          mawapo napisał:

> MAJĄTKOWEJ BO TWOJA HISTORIA MNIE URZEKŁA, W KTÓRYM KOŚCIELE ODPRAWIASZ ?
          > MAREK P. Z SB TO CZYJ KOLEGA, KTÓREGO BISKUPA?

To miłe, że moje historię są porywające, szczególnie dla dusz z zaciętym Capslockiem.

O Komisji, no cóż. Zawsze uważałem, że należy policzyć ile czerwony zabrał czarnym, potem ile czarni zabrali czerwonym.
          Do tego ilu czarnych zabili czerwoni i ilu czerwonych zabili czarni.

Potem porównać. Na dziś ciagle czerwoni sa winni czarnym.
          W hektarach i trupach.

• kotek.filemon Re: No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 26.10.11, 16:33
            rodzaj_konta napisał:

> Potem porównać. Na dziś ciagle czerwoni sa winni czarnym.

W krajach cywilizowanych, gdzie dotarła Reformacja, takie sprawy załatwiono 400 lat wcześniej i dziś nikt już nie pamięta, żeby coś trzeba było szarańczy watykańskiej oddawać. W wiecznie zacofanym polaczkowie kwestie te musiały niestety poczekać dopiero na czerwonych...
            • rodzaj_konta Re: No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 26.10.11, 19:44
              kotek.filemon napisał:

> rodzaj_konta napisał:
              >
              > > Potem porównać. Na dziś ciagle czerwoni sa winni czarnym.
              >
              > W krajach cywilizowanych, gdzie dotarła Reformacja, takie sprawy załatwiono 400
              > lat wcześniej i dziś nikt już nie pamięta, żeby coś trzeba było szarańczy waty
              > kańskiej oddawać. W wiecznie zacofanym polaczkowie kwestie te musiały niestety
              > poczekać dopiero na czerwonych...
              >
              Czyli idziesz w przedawnienie przestępstwa. Nieszczęśliwie dla bolszewików, tutaj kradli dużo później. Nie mieli farta czerwoni (ogólnie czego się dotkną to popsują).
              • smarek12 Re: No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 26.10.11, 20:00
                Czewoni nigdy nic nie ukradli tylko zwrócili prawowitym właścicelom (społeczeństwu) dobra na które oni (społeczeństwo) ciężko pracowali (w przeciwieństwie do watykańczyków).
                • rodzaj_konta Re: No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 27.10.11, 09:48
                  smarek12 napisał:

> Czewoni nigdy nic nie ukradli tylko zwrócili prawowitym właścicelom (społeczeńs
                  > twu) dobra na które oni (społeczeństwo) ciężko pracowali (w przeciwieństwie do
                  > watykańczyków).

Szczególnie w przypadku prywatnych niekościelnych majatków ziemskich, fabryk itd. czerwoni zwracali prawowitym właścicielom.
                  KK załatwili przy okazji.
                  • burlasino Re: No to napisz coś teraz o kościelnej komisji 28.10.11, 10:53
                    Czerwoni zabrali to, co Kościół Katolicki zrabował przez wieki narodowi w drodze oszustw (w zamian za obietnice odpustów), wyłudzeń (zapisy testamentowe za "zbawienie) oraz w drodze frymarczenia dobrem narodowym przez samozwańczych władców. Kościół nigdy uczciwie nie wypracował żadnych środków, a co za tym idzie nigdy uczciwie nie kupił tej ziemi.
                    Podobnie było z wielkimi właścicielami ziemskimi czyli magnaterią. Oni również (za pośrednictwem władców lub bezpośrednio) rabowali naród, sami nigdy niczego nie wypracowali, nie wytworzyli, żerowali na ludzkiej krzywdzie, na wielowiekowym wyzysku prostego ludu. Nacjonalizacja była więc niejako aktem dziejowej sprawiedliwości. Fakt, że popełniono przy tym wiele nieprawości, ale tak już bywa jeśli jakieś procesy dzieją rewolucyjnie, a nie ewolucyjnie. Gdyby II RP zrealizowała, zapowiadaną po odzyskaniu niepodległości reformę rolną, to z pewnością uwłaszczenie chłopstwa odbyłoby się z o wiele mniejszymi stratami i krzywdami.
      • smarek12 Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 19:26
        > A państwo ma zapewnić konstytucyjną swobodę wyznania

Wyznawaj sobie co chcesz, ale za swoje pieniądze.
        Swoboda wyznania nie oznacza przymusu utrzymywania kleszych luksusów.
        • rodzaj_konta Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 19:36
          smarek12 napisał:

> > A państwo ma zapewnić konstytucyjną swobodę wyznania
          >
          > Wyznawaj sobie co chcesz, ale za swoje pieniądze.
          > Swoboda wyznania nie oznacza przymusu utrzymywania kleszych luksusów.

Państwo przepala ponad 350 miliardów. Kościół to 1,5 miliarda. Tyle to spokojnie idzie z kasy katolików, którzy niestety muszą jeszcze okładać do róznych polityk równościowych i genderowych. Jeżeli ktoś powinien komuś oddawać kasę to Siły Postepu katolikom.
          • smarek12 Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 19:54
            Kościół to przede wszystkim obce państwo.
            Z jakiej racji mamy je utrzymywać (wierzący jak i nie wierzący)?
            Watykan jest bogaty, skoro Nas stać na utrzymywanie obcych państw to może lepiej byłoby wspomóc jakieś bidne kraje?
            Bardzo to by było po "Jezusowemu".
          • babaqba Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 21:45
            rodzaj_konta napisał: Jeżeli ktoś powinien komuś oddawać kasę to Sił
            > y Postepu katolikom.

Katolicy nic z tego nie mają, poza biedą (właściwość krajów katolickich i silnie religijnych). Katolicy głównie pobierają zasiłki, renty, dopłaty obszarowe, emerytury "zapracowane" w czasach strajków solidarnościowych. Kwoty są zaniżone. Kościół okrada państwo polskie na wielokrotnie większe pieniądze, niż tutaj opisano. To wiadomo, piszą o tym niezależne media. Zauważ, że żyjesz dzięki postępowi, naszej medycynie i nauce i ...jednocześnie je zwalczasz. Żyjesz dzięki naszej pracy. Jak nazwać twoją postawę? Jeśli nie jesteś księdzem, to jesteś głupcem.
          • japolak Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 27.10.11, 07:34
            Wiem, widzę katolicy nie chodzą do szkół, nie leczą się. Ich aparat nie płaci mandatów i wyroków sądu.
            I wierzą, także że utrzymują homoseksualistów i ich dzieci, ateistów itd.
            Podobno mniej niż 5 % Polaków, ale to nie są "prawdziwi" Polacy.
            Ja płaciłem na katechetów, choć moje dzieci nie chodziły na religię (dałem im wybór). Dziwne - nie piją, nie ćpają, nie palą, nie gwałcą i nie kradną - jak ja. Gdy ja chodziłem na religię, celujące dostając - nie państwo (my) za to płaciło.
            Na starość w szpitalu kapelan przed szóstą rano mnie budząc pyta, czy chcę komunię przyjąć - bez spowiedzi. Za to stawką mniejszą od 20 zł się brzydzi - "w imię boga naszego jedynego, w trójcy świętej - i Maryi wiecznie dziewicy".
            Bo poza etatem "kieszonkowe" zbiera. Nie spekuluję - na jakie cele.
      • apas13 Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 22:16
        @rodzaj_konta
        Gdyby głupota była lżejsza od powietrza, miałbyś dar lewitacji...

> Do tej pory lewackie lemingi na forach bełkotały o 5-7 miliarda (niektótzy nawe
        > t 10 :)))
        > A tu nędzne 1,63 mld pln. Radujcie się!!! Zarobiliście dla siebie jakieś 5 mili
        > ardów!!

1,63 miliarda ROCZNIE to jest o 1,63 miliarda za dużo, jak na standardy ŚWIECKIEGO państwa.

> A o finansowaniu. Idziemy do Europy, niech będzie jak w wiodącym kraju Europy,
        > czyli 8% podatku. Chceta to mata. W Niemczech KK jest po państwie największym p
        > racodawcą.

Jak tylko dochody będą na poziomie niemieckim, i standard życia, to możemy do tego twego światłego pomysłu wrócić.

> BTW, pensje nauczycili religii nie są dotaowaniem kościoła tylko nauczania reli
        > gii. Jak sie nie podoba to trzeba zmienić ustawę oświatową i tyle. I ile z kasy
        > MEN wraca do kasy MFin jako podatek PIT (w artykule wspomnieli, ale nie wylicz
        > yli)?

Nie, są dotowaniem kościoła, bo religii uczą ludzie kościoła a nie jest to "przedmiot" niezbędny w szkole. Ja wolałbym, żeby kasę katechetów dostali nauczyciele fizyki i angelskiego choćby, żeby lepiej pracowali. A wyznawcy aniołków niech indoktrynują chętne dzieci za pieniadze własne (ku chwale bożej) albo za to, co zainteresowani rodzice zapłacą.

> BTW1, jak w wojsku czy w więzieniu maja dawać na tacę? A państwo ma zapewnić ko
        > nstytucyjną swobodę wyznania, czyli tak jak lekarza doprowadzić do skoszarowane
        > go lub osadzonego księdza/rabina/mułłę.

Konstytucyjna swoboda wyznania oznacza że państwo nie może nikomu zabraniać wierzyć w to, co kto zechce. Ale już kwestia dawania na tacę podczas odsiadki winna być pozostawiona w gestii samego zainteresowanego - jak nie kupi fajek i czajury w kantynie, to będzie na tace miał.

> BTW2, i wszystkie knajpy na rynku w Krakowie powinny bulić działkę do KK, za tu
        > rystów, którzy tylko dlatego u nich piją i jedzą, że przyszli obejrzeć katedrę
        > na rynku i na Wawelu.
        > Tak jak płacą do ZAIKSu za muzykę, która puszczają w lokalu.

To się chyba da załatwić - jak tylko kościół zacznie płacić podatki od wszystkich dochodów, nieruchomości i biznesów, zapłaci za utrudnienia w ruchu podczas sezonu pielgrzymkowego, zrezygnuje z dotacji na utrzymanie zabytków z budżetu państwa, odda kasę za bazyliki, pomniki i pielgrzymki swoich szefów, zapłaci odszkodowania za przekręty ze "zwrotm majątku" - do tego odsetki zwyczajne i karne, jak każdy właściciel knajpy - to pogadamy.
      • prezes_na_dopalaczach Re: Zarobiliśmy 5 miliardów!! 26.10.11, 23:41
        Wiec zaplaccie podatek.
    • hirszhahr Musimy z tym skończyć. 26.10.11, 15:39
      1. Nas nie stać na utrzymywanie tej organizacji.

2. Ta organizacja łamie prawo bezkarnie, krzywdzi ludzi (pedofilia !!!), w czasie swej długiej historii popełniła bardzo wiele zbrodni - także przeciwko ludzkości.

Koniec tego. Krzyż wyprowadzić.
      • rodzaj_konta Re: Musimy z tym skończyć. 26.10.11, 15:55
        hirszhahr napisał:

> 1. Nas nie stać na utrzymywanie tej organizacji.

Nas? A to o kim? Bo NAS PODATNIKÓW stać jak najbardziej.
        • goracy-list Re: Musimy z tym skończyć. 26.10.11, 20:28
          nas czyli Panstwa Polskiego nie stac na to! Panstwo Polskie boryka sie z wieloma problemami - na nic nie ma pieniedzy - teraz rozumiesz???
    • kluska11 Glupim... 26.10.11, 15:47
      bo myslalem ze ci ksieza w tych szpitalach to tak z potrzeby serca.
      Bo myslalem ze w szkolach za darmo ucza te slodkie dzieciatka.
      A to po prostu buraki i naciagacze
      • kzworskaop.pl Re: Glupim... 26.10.11, 17:48
        w szpitalach wielebni mają taką pensję jak oddziałowa!!!dacie wiarę? to więcej niż skandal, a w wojsku kapelan ma tyle co pułkownik, uważacie że to jest w porządku? nawet w jednostkach wojskowych które zostaly dawno rozwiązane i ich nie ma fizycznie a oni biorą, biorą..
    • tomasso3 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:51
      miały być miliardy z budżetu, niektórzy mówili nawet o 5-6 mld rocznie, a tu ledwo 1,6 mld wyszło. Słabiutko.

w skali budżetu śmieszna kwota, jakieś 3 razy mniej niż ubytek z powodu niedawnej obniżki PIT dla najzamożnejszych, czy dodatkowy wpływ z podniesienia VAT.

acha, roczne wydatki budżetu to 313,5 mld zł (2011r.)
    • bardzoharakterny Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:56
      Ale to jest tylko wierzchołek góry lodowej !
      Nie podali ile kosztuje podatników:
      1 ordynariat polowy:
      2 katecheza w szkole:
      3 posługa szpitalna:
      4 emerytury księży;
      5 za opłaty od ślubów, pierwszych komunii, bierzmowań, chrztów i pochówków też nieodprowadzane są podatki
      6 wyłudzanie od biednych „moherów” datki na drogę do zbawienia.

i.t.d.
      • rodzaj_konta Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:58
        bardzoharakterny napisał:

> Ale to jest tylko wierzchołek góry lodowej !
        > Nie podali ile kosztuje podatników:
        > 1 ordynariat polowy:
        > 2 katecheza w szkole:
        > 3 posługa szpitalna:
        > 4 emerytury księży;
        > 5 za opłaty od ślubów, pierwszych komunii, bierzmowań, chrztów i pochówków też
        > nieodprowadzane są podatki
        > 6 wyłudzanie od biednych „moherów” datki na drogę do zbawienia.
        > i.t.d.

K..... lemingu! Przeczytaj ten artykuł chociaż!!!! Jest i orynariacie i o katechetach itd.
        Co za matoł!
    • mawapo Oto tajemnica wiary - euro i dolary 26.10.11, 16:01
      ALBO HEKTARY.
    • wnec2005 Tadeusz Kosciuszko 26.10.11, 16:13

"Księża będą zawsze wykorzystywać ciemnotę i przesądy ludu. Będą posługiwać się religią jak maską, pod którą kryje się obłuda i zbrodniczość ich poczynań" Tadeusz Kościuszko

• gownos Bzdury to koncesje na gaz lupkowy nas zlupia 26.10.11, 16:15
      Gaz łupkowy - przekręt rządów Platformy Obywatelskiej

obejrzyj i wyjdz 11.11.11 na ulice - wszystko o ustawie wywlaszczeniowej kazdy moze zostac wywlaszczony w trybie 2 miesiecznym - dotyczy to 1/3 terenu Polski

www.youtube.com/watch?v=LUv8Khqgea8
      wpolityce.pl/wydarzenia/16980-domykaja-ostatnie-szczeliny-piotr-legutko-odwolany-ze-stanowiska-redaktora-naczelnego-dziennika-polskiego
      Domykają ostatnie szczeliny. Piotr Legutko odwołany ze stanowiska redaktora naczelnego "Dziennika Polskiego"
    • kazimirz Gazeta cadykow wie jak uzdrowic budzet !! 26.10.11, 16:19
      Wzorem stalinowsko-NKWD-owskich protoplastow mlodzi doskonale wyksztalceni powinni ograbic koscioly, a ksiezy, zakonnikow i siostry zakonne zamordowac lub wysiedlic na Syberie - wtedy nastapi dobrobyt i wszystkim bedzie zylo sie lepieji.
      Oczywiscie, jak juz od dluzszego czasu sugeruje i wpaja swoim postepowym wyznawcom Gwno Prawda tepic nalezy wylacznie wyznawcow i duchowienstwo chrzescijanskie, bowiem oni sa przyczyna zla i niesprawiedliwosci spolecznej nie tylko w Pomrocznej, ale rowniez w innych wysokorozwinietych panstwach postkolonialnych.
      Natomiast popierac nalezy inne wyznania, a w szczegolnosci judaizm,co bedzie gwarantem szczesliwosci obywateli, wzrostu gospodarczego i poprawy bilansu tzw panstwa polskiego.
      Chwala generalom!
      Niech sie swieci Slonce Peru, a woda splywa do Baltyku!
    • wiedzacy_ziemianin Agenci watykanika to święte krowy-utrzymanki !!!!! 26.10.11, 16:27
    • wiedzacy_ziemianin Precz z rozkradaniem Polski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.10.11, 16:28
    • lumpior Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 16:30
      www.youtube.com/watch?v=mS-hjNH5sdo
      • gownos Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:14
        Chrzescijanie stali sie ulubionym atakiem mediow - ale tylko kosciol chrezscijanski

www.youtube.com/watch?v=RBLmByyEu0Q&feature=related
        Co panstwo na wspieranie przez panstwo polskie judaizmu w Polsce?

lumpior napisał:

> www.youtube.com/watch?v=mS-hjNH5sdo
        • japolak Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:46
          Lwy pożarły ortografię. Domyślam się że za kościół chrezscijanksi uważasz tylko katolicki.
          Co łaska?

gownos napisał:

> Chrzescijanie stali sie ulubionym atakiem mediow - ale tylko kosciol chrezscija
          > nski
          >
          > www.youtube.com/watch?v=RBLmByyEu0Q&feature=related
          > Co panstwo na wspieranie przez panstwo polskie judaizmu w Polsce?
          >
          > lumpior napisał:
          >
          > > www.youtube.com/watch?v=mS-hjNH5sdo
      • rockawy Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 00:24
        Super filmik.Dzieki.
        Darmozjady i zlodzieje koscielne boga nie wierza,bogiem sie tylko zaslaniaja by okradac,judzic,oszukiwac swoich baranow i owce.
    • ubiquitousghost88 To się fachowo nazywa: metastazy... 26.10.11, 16:33
      "wydatki na ten cel zadekretowane są w różnych ustawach i poukrywane w budżetach MON, MEN, Biura Ochrony Rządu, Służby Celnej, ZUS, a nawet w puli środków przeznaczonych na służbę zdrowia."

I dziwić się, że Święta Panienka nie może zrobić w Polsce dwóch kroków bez osłony antyterrorystów:
      forum.gazeta.pl/forum/w,760,130113059,130122247,Antyterrorysci_bunga_bunga_cala_UE_jest_taka_.html
      • art.usa Re: Kościół, to się fachowo nazywa: mes-tastazy. 26.10.11, 19:19
        ubiquitousghost88 napisał:

> "wydatki na ten cel zadekretowane są w różnych ustawach i poukrywane w budże
        > tach MON, MEN, Biura Ochrony Rządu, Służby Celnej, ZUS, a nawet w puli środków
        > przeznaczonych na służbę zdrowia.
        "

> I dziwić się, że Święta Panienka nie może zrobić w Polsce dwóch kroków bez osło
        > ny antyterrorystów:

Ta twa Hilton, ma dość kasy by zapłacić prywatnie swą ochronę,
        jak każdy bogaty, w całym świecie.
        Może chłopcy wzięli też kasę też od Hilton?
    • ddeb123 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 16:50
      klechy won od moich pieniędzy
    • antropoid Wielka awantura o marne 500 000 000... 26.10.11, 16:52
      ... jakby było o co.
      Przecież wiadomo, że na to Polskę zawsze stać...
    • tymon99 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 16:57
      czyli jakieś.. 44zł rocznie od obywatela. 12gr dziennie. kompletny drbiazg, a 'sancta simplicitas' się podnieca :D
    • stux Tyle kosztuje plebejska mentalność 26.10.11, 17:03
      Później świat się dziwi że w Polsce tyle powołań. Gdyby tę sumę przeznaczyć na program dożywiania uczniów, każde polskie dziecko w wieku szkolnym najadało by się do syta. Każda szkoła dysponowała by opieką lekarską. Niestety kościół dysponuje administracją tak sprawną że nasze Państwo jest bez miłosiernie ogrywane.
      • japolak Re: Tyle kosztuje plebejska mentalność 26.10.11, 19:58
        Śmiesz twierdzić, iż 3 kapelanów w szpitalu mniej potrzebnych niż jeden anestezjolog i aparat do USG?
        Nie jesteś "prawdziwym Polakiem" !
        W lipcu na oddziale intensywnej opieki kardiologicznej ksiądz sie zawstydził, gdy pacjentka dawała mu 10 zł za komunię. Wyprosiła rodzinę - to wziął 20 zł za "wafelek". Mną się nie przejmował, sądząc iż dogorywam. W przychodniach też łatwiej o księdza niż stomatologa.
        Taki Biedroń (chyba nazwiska nie przekręciłem) się przyznał, że w dzieciństwie chodził na religię a ksiadz go ciągnął za uszy. Za uszy? Facet został homoseksualistom a od niedawna posłem. Niektórzy twierdzą, że to wstyd. Posłem być w Polsce.
    • antypist Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:05
      Zabrać czarnym !
      Dać biednym !!!!

ludzie !
      nie po to macie kolana aby na nich tylko klęczeć ....
    • pssz Przejrzystość finansów instytucji publicznych 26.10.11, 17:12
      Bo chyba kościół jest instytucją publiczną- mam na myśli stan faktyczny istniejący w naszej rzeczywistości. Finanse takiej instytucji powinny być jawne. Wtedy nie będzie tylu konfliktów, plotek, pomówień niedopowiedzeń itp.
      Autor chyba pominął sprawę działek kupowanych za 1% ceny. To chyba powinno być zabronione- takie darowizny atrakcyjnych gruntów ( oprócz prywatnych).
      • ubiquitousghost88 Nie instytytucja a dom. No nieee..., Boży! 26.10.11, 18:19
        pssz napisał:

> Bo chyba kościół jest instytucją publiczną- mam na myśli stan faktyczny istniej
        > ący w naszej rzeczywistości. Finanse takiej instytucji powinny być jawne. Wtedy
        > nie będzie tylu konfliktów, plotek, pomówień niedopowiedzeń itp.
        > Autor chyba pominął sprawę działek kupowanych za 1% ceny. To chyba powinno być
        > zabronione- takie darowizny atrakcyjnych gruntów ( oprócz prywatnych).
      • rodzaj_konta Re: Przejrzystość finansów instytucji publicznych 26.10.11, 19:32
        pssz napisał:

> Bo chyba kościół jest instytucją publiczną- mam na myśli stan faktyczny istniej
        > ący w naszej rzeczywistości. Finanse takiej instytucji powinny być jawne. Wtedy
        > nie będzie tylu konfliktów, plotek, pomówień niedopowiedzeń itp.

Jawne to powinny być ekspertyzy podobno robione dla Gajowego w sprawie OFE, które nawet z wyrokiem sądowym w ręku nie można od kancelarii wyszarpać.

A w kwestii jawności to polecam ostatnie przed wyborami poprawki w publicznym dostępie do informacji. Państwo nie chce nic pokazać obywatelom, dlacego KK miałby?
        • prezes_na_dopalaczach Re: Przejrzystość finansów instytucji publicznych 26.10.11, 23:57
          Z najwyzsza przyjemnoscia patrze, jak ten caly burdel, zwany kosciolem katolickim, wali sie w gruzy. Nie bedzie nic przyjemniejszego, jak zobaczyc tych czarnych, purpurowych katabasow, z bialym na czele, w szambie. Zasluzyli na to przez ostatnie dwa tysiaclecia. Obyscie przed tym, co napewno nastapi, mieli koszmary nocne z dziecmi, ktore przeszly przez wasze brudne lapska, z wdowami, ktore okradliscie. Nie wierze w niebo, ale zyczye wam, aby istnialo pieklo, w ktorym jest wasze miejsce. Tfuuuuuu!!!
        • rockawy Re: Przejrzystość finansów instytucji publicznych 27.10.11, 00:33
          Do :rodzaj_ konta .Co klecho chcesz ukryc??? Nieslubne dziecko ?,pedofilskie czy kureskie upodobania? a moze hazarcik rajcuje ?Rodzine tez nalezy zaopatrzyc .Nie podoba sie wiec pokazywanie /rozliczanie wydatkow.
          • rodzaj_konta Re: Przejrzystość finansów instytucji publicznych 27.10.11, 09:51
            rockawy napisała:

> Do :rodzaj_ konta .Co klecho chcesz ukryc??? Nieslubne dziecko ?,pedofilskie c
            > zy kureskie upodobania? a moze hazarcik rajcuje ?Rodzine tez nalezy zaopatrzyc
            > .Nie podoba sie wiec pokazywanie /rozliczanie wydatkow.

To o Palikocie dołującym kasę przed byłą żoną w rajach podatkowych?
            • rockawy Re: Przejrzystość finansów instytucji publicznych 27.10.11, 12:18
              Nie ,to nie o Palikocie. To o takich jak ty ,swietojebliwych zlodziejach w czrnych sukienkach z besczelna geba pelna fazesow.
              • ebz195224 Re: Przejrzystość finansów instytucji publicznych 27.10.11, 12:58
                Panie" towarzyszu_rydzyk".Zdumiewa mnie Pańska wiedza,ineligencja,błyskotliwość.Trafia Pan zawsze w sedno sprawy,a zatem jest Pan człowiekiem myślącym,co nieczęsto zdarza się
                wśród ludzi inteligentnych.W zupełności podzielam Pana poglądy odnośnie instytucji KK.
                Ja jestem jednak człowiekiem głęboko wierzącym i trochę mi żal,że ktoś taki jak Pan jest ateistą.Wiele Pan traci.Jest Pan zapewne również absolutnym racjonalistą,a więc napiszę,że miałam zupełnie materialny dowód na to,że istnieje świat niemożliwy do ogarnięcia naszymi zmysłami.Ślę serdeczne pozdrwienia.
    • aleks1950 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:22
      Zawsze mówiłem że czarni to najwięksi złodzieje. MEN na nic nie ma pieniedzy a czarni rozkradają ponad 500mil.Prze ciesz ta zaraza doprowadzi do ruiny Polskie pod płaszczykiem dobrodziejstwa.Trzeba tępić tą zarazę jak tylko można.
    • mandaryna.1 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:29
      "Fakty i Mity" i "Nie" dość dokładnie podają ciągle ile w sumie budżet państwa i budżety miast i gmin wydają na KrK.Jest tego co najmniej 65 mld.rocznie.A dziś straszą ludzi,że akurat 65mld.zł zabraknie w ZUS na wypłatę emerytur.I co czytelnicy "GW" na to?
      • goracy-list Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 20:30
        A my na to, ze trzeba zabrac jednym zeby dac drugim :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka