Dodaj do ulubionych

Państwo to nie "dojna krowa"

09.12.11, 19:29
Tak trzymać !
Obserwuj wątek
    • eryk2 Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 01:02
      Bema jeszcze mogę zrozumieć - protestant i w USA. Ale czy pan Makowski nie boi się, że go żaden ksiądz rzymskokatolicki nie pochowa w poświęconej ziemi po takich tekstach? A jeszcze za życia każdy ksiądz odmówi mu udzielenia komunii i sprzed ołtarza kijaszkiem przegoni jak psa parszywego?
      • bromba_bez_glusia Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 01:18
        A ty myslisz, że każdemu zależy na chowaniu w poświęconej ziemi, komuniach itp? Nawet teolog może mieć głęboko takie szamańskie szopki.
        • eryk2 Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 01:21
          bromba_bez_glusia napisała:

> A ty myslisz, że każdemu zależy na chowaniu w poświęconej ziemi, komuniach itp?
          > Nawet teolog może mieć głęboko takie szamańskie szopki.

Nie znam czynnego teologa katolickiego, praktykującego katolika rzymskiego, któremu nie zależy na przystępowaniu do komunii...
          • bromba_bez_glusia Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 01:29
            Nie znam Makowskiego, więc nie wiem czy jest praktykującym katolikiem.
            A będąc teologiem, można być też ateista. Przykład: Węcławski, Obirek. Ich na pewno niespecjalnie interesuje możliwość przyjmowania komunii, a teologami przecież być nie przestali.
            • eryk2 Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 01:35
              Dlatego pisałem o praktykującym katoliku. Natomiast Obirek nie jest już teologiem, pracuje na wydziale politologii. Teologia to etap zakończony w jego życiu (podobnie zresztą jak u Węcławskiego-Polaka).
              • bromba_bez_glusia Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 01:42
                Nie rozumiesz.
                Jak inżynier budownictwa będzie sprzedawał na kasie w biedronce, to nadal będzie inzynierem budownictwa, bo to jego wykształcenie.
                Obirek i Węcławski są teologami z wykształcenia, nie ma znaczenia co robią teraz ani w co wierzą.
                • eryk2 Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 02:09
                  Koło mnie w warzywniaku pomaga matce absolwentka stomatologii. W życiu nie nazwałbym jej dentystką. Poza tym Makowski jest praktykującym teologiem, w odróżnieniu od Obirka i Polaka-Węcławskiego, którzy sie rozstali z teologią. I o to tylko mi chodziło - czynny teolog katolicki nie boi się, że zostanie poddany ostracyzmowi ze strony hierarchii kościelnej? Życzę powodzenia...
                  • bromba_bez_glusia Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 02:40
                    A na czym polega praktykowanie teologii? Poważnie pytam, bo poza wykładami w seminariach, na KULu albo UKSW to sobie innego praktykowania wyobrazić nie mogę.

Poza tym, jak sprawdziłam Makowiecki głównie ksiązki-wywiady tworzy, więc jest de facto dziennikarzem, więc nie bardzo wiem na czym polega jego teologiczna "czynność" w opozycji do "nieczynności" Obirka?

Kiedyś w Duzym Formacie był świetny wywiad z jakimś profesorem teologii, jak najbardziej czynnym i wykładającym, który mówił wprost że jest niewierzący, co mu zupełnie nie przeszkadza w pracy. Niestety, szczegółów i nazwiska nie pomnę, a szkoda...
                    • bzbz666 Re: Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 10:53
                      bromba_bez_glusia 10.12.11, 02:40 napisała:
                      A na czym polega praktykowanie teologii? Poważnie pytam, bo poza wykładami w seminariach, na KULu albo UKSW to sobie innego praktykowania wyobrazić nie mogę.

Znałem kiedyś studentkę teologii, która w kolejce po ser (żółty) pytała ducha świętego, który ser ma kupić. Twoje wyobrażenia o teologii są więc baaaardzo naiwne, gdyż - jak widzisz - jest to dyscyplina bardzo praktyczna, która ma zastosowanie na każdym kroku.
                      Nie wiesz czegoś? Fiku-miku, pytasz ducha świętego - i już wiesz!
      • mlodaemerytka Re: Państwo to nie "dojna krowa" 12.12.11, 02:00
        eryk2 napisał:

> Bema jeszcze mogę zrozumieć - protestant i w USA. Ale czy pan Makowski nie boi
        > się, że go żaden ksiądz rzymskokatolicki nie pochowa w poświęconej ziemi po tak
        > ich tekstach? A jeszcze za życia każdy ksiądz odmówi mu udzielenia komunii i sp
        > rzed ołtarza kijaszkiem przegoni jak psa parszywego?
        >
        ----------------------------------------
        Dlaczego dopuszczamy do sytuacji "wynoszenia" sie ponad prawo przez Ksiezy ?
        Cmentarz jest dla wszystkich, jak wiem i ksiadz moze sobie palcem w bucie pokiwac.
        Niestrasz ludzi nieograniczona wladza tych zwyklych zjadaczy chleba. Okazuje sie,
        ze wielu z nich chce byc wazniejszych niz sam papiewz, ktory mowil, ze jest SLUGA
        BOZYM. Sluga maa jedno znaczenie. Sluga nie kmoze byc panem !
    • wiedzacy_ziemianin Dlaczego USA nie ma konkordatu ??????????????????? 10.12.11, 11:29
    • wiedzacy_ziemianin Zerwać konkordat - kk jako stowarzyszenie zwykłe!! 10.12.11, 11:30
    • wiedzacy_ziemianin kk w III RP na zasadach amerykańskich !!!!!!!!!!!! 10.12.11, 11:31
    • wiedzacy_ziemianin Dlaczego ten artykuł jest w wersji skróconej ????? 10.12.11, 11:33
      • mlodaemerytka Re: Dlaczego ten artykuł jest w wersji skróconej 12.12.11, 01:55
        czlowieku pisz jasno, o co chodzi ? jakiej wersji skroconej ? Pol zdania nie ma logiki .
    • winniepooh Państwo to nie "dojna krowa" 10.12.11, 12:17
      tam, gdzie kościół utrzymuje sie ze środków od wiernych musi się "komercjalizować", co nie idzie w parze z głoszeniem "prawdy objawionej".
      nic dziwnego, że kk chce wyszarpać jak najwięcej kasy. niezależność finansowa pozwala im na prowadzenie działalności zgodnej z anachronicznymi dogmatami i ogłupianie społeczeństwa.
    • mlodaemerytka Re: Państwo to nie "dojna krowa" 12.12.11, 01:49

Nalezalo by "rozliczyc" tak kosciol, jak rowniez politykow np.pani Suchocka za tresc konkordatu, za 'zachlannosc",odbieranie dobr z czasow zaborow jeszcze, a nie tylko tych, ktore przejelo panstwo po 1950 roku. Tak powinno bys. obecny status quo wcale nie zadawala obywateli.
      PARANOICZNE rozwazania religi panstwowej dowodzi, jak bardzo "chorzy" sa psychicznie
      purpuracie i kto im to powie? Walesy kult MATKI bOSKIEJ, DEWOCJA INNCY politykow
      zaszkodzil Polakom. Politycy powinni skladac slubowanie,ze religia bedziee ich prywatna
      sprawa. W ten sposob mozemy sie uchronic od bredni gloszonych prze Radio zwane
      Maryja. Czy ktos zwrocil uwage na Polsczyzne o.Rydzyka ? Jedo brednie o zarzadzaniu
      Polska przez inne narodowosci sugeruja, ze on sam czuje sie powolany,jako dziwctwo
      jezykowe. ten czlowiek nie potrafi zbudowac jednego poprawnego zdania ! W jakim
      jezyku mowi ? Nie wiem, bo to jest belkot. Zdania bez podmiotu i orzeczenia. jak ci
      wierni sluchaja tego belkotu ? A moze nie sluchaja, ale udaja ze strachu? kto dopuscil
      takiego prymitywnego czlowieka do patronatu "uczelni" roznego rodzaju.
      Szewc powinien buty robic ! Pan Rydzyk nie wiem, bo napewno mowca z niego zaden,
      a jezyk jest "warsztatem pracy' uprawianego zawodu. Ja mysle, ze cos sie "poprzestawialo" w glowach purpuratow z Episkopatu, ze wybrali sobie taka nedzna
      "wizytowke". To jest - prosze o wybaczenie porownania - "karabin maszynowy", ktory
      wyrzuca slowa kompletnie niekontrolowane, automat. Komu ma sluzyc praca takich
      mediow ? Ani ludziom, ani kosciolowi, a juz napewno nie Episkopatowi !
      obudzcie sie panowie purpuracji. Zamiast sie klocic , ile diablow miesci sie na czubku
      szpilki wprowadzcie kryteria rozumu w hierarchii koscielnej, tak zeby bylo wiadomo kto za co odpowiada. Zeby nie bylo "krzyza sierotki poid palacem, co miala miejsce.
      Nie bede sie odwolywala do sumien, ale do rozumu, bo wielokroc przekonalam sie,
      ze nie ma sumienia w duszach katolikow. Ostatnia smierc wielkiej artystki Violetty
      Villas niech bedzie przykladem. Byla mocno wierzaca osoba, a nikt z kosciola nie zainteresowal sie Jej tragicznym losem, Jej ubostwem. Nikt Jej nie odwiedzal, nic dla Niej nie zrobil kosciol, ktory chce tylko brac,brac,brac jaknajwiecej ! Ochyda pleboga rozlegla "zafundowana" wiernym przez ludzi kosciola. Powinni trzymac sie jak najdalej od pieniedzy
      tymczasem "spia" razem z uspionymi sumieniami blisko sejfu wartosci materialnych.
      Nie wiem, jak mozna chodzic do kosciola,sluchac tego radia i nie zastanoiwic sie dlaczego
      tyle patologii w narodzie ? czy to nie aby wlasnie z powodu "zgnilizny" rusztowan, na
      ktorych buduja swoje majatki. Z wiara nie ma nic wspolnego gromadzenie dobr materialnych. jak widzac te same koscioly dsa inne w innych krajach. "Zepsucie" mozna
      skojarzyc z wyborem na Papieza Polaka. Parawan na dowolnosc poczynan etc.
      przykre, bardzo przykre. wystarczlo by zainteresowac sied, jak sasiedzi w pradze radza sobie z problemem. Ksiadz katerdy zobowiazany jest nosic klucz do rady miasta.
      Tak nalezalo by postepowac u nas.
    • benek231 Państwo wyznaniowe to jednak "dojna krowa" :O) 12.12.11, 05:32
      "Datki na Kościół są w Stanach zwolnione od podatków, podobnie jak dochody parafii, pod jednym wyjątkiem - duchowny nie angażuje się czynnie w politykę. Finanse Kościoła podlegają kontroli władz podatkowych. Cały sposób jego funkcjonowania i finansowania opiera się na banalnie prostych zasadach: dobrowolności, przejrzystości i demokratycznym podejmowaniu decyzji. Nie widzimy żadnych powodów, dla których system ten nie mógłby skutecznie funkcjonować również w Polsce, gdzie w końcu prawie 90 proc. Polaków deklaruje przynależność do Kościoła rzymskokatolickiego."

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,10784446,Panstwo_to_nie__dojna_krowa_.html#ixzz1gIAgermD

Wlasnie te proste zasady dobrowolnosci, przejrzystosci, i demokratyczne podjmowanie decyzji, sa dla polskiego kk najpowaniejsza przeszkoda by mogl stac katolickim kosciolem na miare 21 wieku. To te "proste zasady" sa sola w oku polskiego katolickiego kleru, ktory bez nich moze traktowac pansto jako dojna krowe, a obywateli jako glupcow. Czyz nie lepiej jest miec wiecej pieniedzy niz mniej - to proste podejscie do zycia polskich katabasow gotowych wyrywac maksymalnie i tak dlugo jak tylko mozna. Przy pomocy wyznaniowego panstwa, ktore pod wodza polskiego Ober-Zlodzieja stworzyli wlasnie po to by maksymalnie wyrywac.
    • sir_fred Panie Makowski 13.12.11, 11:12
      Po co o takich oczywistościach pisać do gazety? Jest pan szefem think tanku PO, więc niech pan po prostu przedstawi to premierowi. Ten z kolei niech coś w końcu pożytecznego zrobi, bo za to płacimy mu co miesiąc pensję, DKN!
      • eryk2 Re: Panie Makowski 13.12.11, 17:08
        Jest pan szefem think tanku PO,
        > więc niech pan po prostu przedstawi to premierowi. Ten z kolei niech coś w koń
        > cu pożytecznego zrobi, bo za to płacimy mu co miesiąc pensję,

Phemieh nic nie może zhobić, bo on juz zapowiedział w expose, że nie będzie wywoływał w Polsce wojny kultuhowej, więc nie ma co liczyć, że przez najbliższe 4 lata Kościół katolicki zostanie przywołany do porządku przez władze tego nieszczęśliwego państwa...
    • totapis500 Państwo to nie "dojna krowa" 14.12.11, 19:52

To polski czarne bydło myśli,że polska to zacofany średniowieczny ciemnogród w którym można
      straszyć piekłem i niebem,a w zamian za to okradać naród i państwo,
      Czas aby zaczęli się sami utrzymywać z datków a nie z dotacji.
    • totapis500 Państwo to nie "dojna krowa" 14.12.11, 19:53
      To polski czarne bydło myśli,że polska to zacofany średniowieczny ciemnogród w którym można
      straszyć piekłem i niebem,a w zamian za to okradać naród i państwo,
      Czas aby zaczęli się sami utrzymywać z datków a nie z dotacji.
      • polakonly Jesteście w błędzie Bracia i Siostry. Azaliż 04.02.12, 18:02
        nie jest powiedziane w Piśmie - "czyńcie Ziemię sobie poddaną"? Czyliż nie znacie przypowieści o "talentach"? (chodzi o jednostkę walutową wyższą od denara). Zaprawdę powiadam Wam, iż ubóstwo jest cnotą przeznaczoną owcom, nie zaś ich pasterzom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka