Dodaj do ulubionych

Krzyż zostanie w Sejmie

16.12.11, 12:45
"Tusk wyraził nadzieję, że ekspertyzy osłabią impet tych, którzy chcieliby robić wokół krzyża awanturę polityczną."

Sprytnie. Czyli także impet jego "obrońców"...

Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 12:52
      Krzyż nie narusza konstytucji ale zgodnie z konstytucją można go zdjąć tak jak go zawieszono?
      • mnbvcx krzyż jako znak kultury 16.12.11, 14:22
        "W państwie o takim charakterze w sali posiedzeń Sejmu obecnej kadencji może znajdować się krzyż, jednak nie jako znak religijny, ale jako znak kultury, która jest "źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju" - ocenił Piotrowski." -czy jesli ktos podepcze krzyz, to nie bedzie oskarzany o obraze uczuc religijnych, bo to znak kultury nie religii?!
        • makoshika Niech wisi. Takie ma znaczenie co podkowa w stajni 16.12.11, 14:31
          Przejaw tradycji i kultury.
          • karmarys Re: Niech wisi. Takie ma znaczenie co podkowa w s 16.12.11, 15:36
            przejaw debilizmu koniunkturalnego. Czy możemy poznać nazwiska "ekspertów" czy konieczna jest kolejna batalia z urzędactwem o udostępnienie informacji publicznej?
            • jacektrud Niech wisi jak najdłużej na świadectwo bezprawia. 16.12.11, 16:26
              karmarys napisał:

> przejaw debilizmu koniunkturalnego. Czy możemy poznać nazwiska "ekspertów" czy
              > konieczna jest kolejna batalia z urzędactwem o udostępnienie informacji publicz
              > nej?

Nazwiska warto poznać, by potem postawić ekspertów przed sądem.

Więcej na temat krzyża w sejmie można przeczytać tu:

Krzyż zostanie w Sejmie
              PAP, pw
              2011-12-16, ostatnia aktualizacja 2011-12-16 12:22

Krzyż na sali plenarnej Sejmu
              Krzyż na sali plenarnej Sejmu
              Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta
              Premier Donald Tusk powiedział w piątek, że cieszy się z ekspertyz mówiących, że krzyż na sali obrad Sejmu nie narusza konstytucji. Tusk wyraził nadzieję, że ekspertyzy osłabią impet tych, którzy chcieliby robić wokół krzyża awanturę polityczną.
              ZOBACZ TAKŻE

Pytania o krzyż w Sejmie
              Krzyż - siła nad prawem

Eksperci, którzy przygotowali opinie dla marszałek Sejmu Ewy Kopacz, uważają, że krzyż na sali obrad Sejmu nie narusza konstytucji i prawa unijnego. Premier był pytany w piątek przez dziennikarzy w Sejmie, czy te ekspertyzy - jego zdaniem - zamkną dyskusję na poziomie parlamentu, na temat tego, czy krzyż powinien być obecny na sali obrad.

- Jeszcze nigdy ekspertyzy prawne nie zamknęły ust posłom, którzy chcą dyskutować, więc nie sądzę, abyśmy ten cel osiągnęli - odpowiedział Tusk. - Jeśli ktoś chce dyskutować, to ja nie mam nic przeciwko temu, ale osobiście cieszę się, że te ekspertyzy tak brzmią i że może osłabią, przynajmniej trochę, ten impet ludzi, którzy chcieliby dla krzyża, przeciw krzyżowi, wokół krzyża robić awanturę polityczną - powiedział premier.

Reklamy Businessclick
              Nowa Cena Micry
              Tylko teraz już za 9900pln. W kredycie 0%, sprawdź Sam!
              www.nissan.pl
              Wyprzedaże Fiata w Viamot
              Rocznik 2011 – sprawdź ile zaoszczędzisz!
              www.viamot.fiat.pl
              Polbank EFG -program Busola
              Zadbaj o przyszłość i bezpieczeństwo finansowe swojego dziecka.
              www.polbank.pl
              Reklamy BusinessClick
              Premier podkreślił, że zgadza się z tym, że w polskiej tradycji, nie tylko w Sejmie, krzyż jest symbolem drogim, niezależnie od wyzwania wiary i od przywiązania do kościoła.

Wniosek o usunięcie krzyża złożył klub Ruchu Palikota. Według posłów ruchu jego obecność w Sejmie kłóci się ze świeckim charakterem państwa.

forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4569
              • jacektrud Niech wisi jak najdłużej na świadectwo bezprawia. 16.12.11, 16:38
                jacektrud napisał:

> karmarys napisał:
                >
                > > przejaw debilizmu koniunkturalnego. Czy możemy poznać nazwiska "ekspertów
                > " czy
                > > konieczna jest kolejna batalia z urzędactwem o udostępnienie informacji p
                > ublicz
                > > nej?
                >
                > Nazwiska warto poznać, by potem postawić ekspertów przed sądem.
                >
                > Więcej na temat krzyża w sejmie można przeczytać tu:

forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4569
                Przepraszam za poprzedni post, w którym popełniłem błąd.
            • 0721x Re: Niech wisi. Takie ma znaczenie co podkowa w s 16.12.11, 18:04
              dostawić jeszcze ołtarzyk i konfesjonał a obrady przenieś do sejmowej restauracji w końcu i tak większość tych obiboków ciągle tam siedzi
              • kadzaritachi Re: Niech wisi. Takie ma znaczenie co podkowa w s 16.12.11, 21:17
                Krzyż jest drogi, I to jeszcze jak.
              • pn-ski Re: Niech wisi. Krzyżactwo sie cieszy. 16.12.11, 21:20
                W ramach walki o utrzymanie polskości nasi przodkowie, po długich walkach, spuścili wpier.... pardon, lanie, krzyżakom, a teraz patrzą ze zdumieniem, jak wielbiciele tychże krzyżaków najpierw bez wahania oddawali Polskę w niewole państwu Watykan, zawiesili symbol poddanstwa na ścianie polskiego parlamentu i siedzą dumnie na sali z biało-czerwonymi znaczkami. Jednocześnie głośno pyskują przeciw przynależności Polski do Unii Europejskiej, z której to przynależności mamy wielkie korzyści.
        • edico Re: krzyż jako znak kultury 16.12.11, 16:39
          Jest zatem pełna zgoda na zainstalowanie tam jakiegoś Zespołu Gospodyń Wiejskich robiącego na drutach pod najprzeróżniejsze przyśpiewki. Przecież to jest też element kultury narodowej :)
      • vdziwny Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:51
        Tak właśnie. Na szczęście na temat krzyża konstytucja milczy!
    • sharn1 Biedni eksperci. Piewcy tolerancji ich ukrzyżują. 16.12.11, 13:22
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Biedni eksperci. Piewcy tolerancji ich ukrzyż 16.12.11, 13:31
        A jak nie ukrzyżują top co zrobisz?
    • stivi47 Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 13:27
      Krzyz mamy tez w naszym mieszkaniu jak ktos jest WIERZANCYM w Jezusa Chrystusa ma Krzyz ale Krzyza sie nie wiesza nad Dzwiami bo przynosi w tym Domu nic tylko NIESZCZENSCIE tak jest tez w waszym Sejmie powiescie ten Krzyz na lewej scianie bo mowie wam ten Parlament bendzie zawsze zkulconym Parlamentem i nieszczesliwym a Ludnosc Polska bendzinawiedzana przez Kataklizmy i nieszczescia
    • hetmanwiechu proponuje taka koncepcje kompromisu 16.12.11, 13:45
      Skoro krzyz jest symbolem kultury europjeskiej, proponuje takie rozwiazanie.

Krzyz byl narzedziem egzekucji dokonywanych publicznie, a wiec mozemy zrobic taka gablote nad drzwiami do ktorych dolacza obok krzyza inne narzedia egzekucji publicznych uzywanych w Europie od 2000 lat. Czyli: topor, miecz, gilotyna, stryczek, pistolet, i pioro do pisania.

List nie jest kompletna, ale taka gablotke chcialbym widziec.
    • aleydis Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 13:55
      Dlaczego w tym kraju nikt się nie liczy z uczuciami niewierzących? Wieszanie krzyży w miejscach publicznych jest gwałtem na uczuciach ateistów i tych wszystkich, ktorzy uważają, że religia jest sprawą prywatną. Kurde, żeby choć czarni płacili podatki... Nie rozumiem tego strzeżenia ich interesów, bo przecież krzyż w Sejmie jest symbolem tego, że Kościół czuwa i trzyma łapę na polskim prawie. (No i jest też tak, że jak Polak nie ma przed nosem świętego obrazka, to już nie wie, w co wierzy.) Mnie w każdym razie ten krzyż w Sejmie mocno uwiera. Nienawidzę tego kraju, bo to jest kraj katolików, nie mój. Ma rację Herbert.
    • hanishl Premier podkreślił, że zgadza się z tym, 16.12.11, 14:41
      że w polskiej tradycji, nie tylko w Sejmie, krzyż jest symbolem drogim .

Może mi ktoś pomoże . Szukam w różnych źródłach i za cholerę nie mogę znaleźć danych że
      krzyż ma być dla mnie ważnym symbole.
      • begleri Re: Premier podkreślił, że zgadza się z tym, 16.12.11, 15:25
        ojtam,ojtam! przecież Premier nie powiedział, że "ważny", tylko, że "drogi"!
        Jak się weźmie pod uwagę wydatki z budżetu na rzecz KK, to miał 100% racji, czyż nie? ;-)
      • altavitae Re: Premier podkreślił, że zgadza się z tym, 16.12.11, 16:12
        .."..hanishl napisał:

> że w polskiej tradycji, nie tylko w Sejmie, krzyż jest symbolem drogim .
        >
        > Może mi ktoś pomoże . Szukam w różnych źródłach i za cholerę nie mogę znaleźć d
        > anych że
        > krzyż ma być dla mnie ważnym symbolem.."
        ___________________________________________________________________________
        No to nie szukaj wiecej...bo nic nie znajdziesz.
        JEDYNYM symbolem waznym dla KAZDEGO Polaka..jest Orzel Bialy w Koronie !!!!
        Nie [przepadalam nigdy za Tuskiem..ale teraz jeszcze mnij go powazam.
        Takiej wypowiedzi wogole powinno nie byc.
        To postawa koniunkturalna( jeszcze niestety) i bardzo konformistyczna.
        Lepiej rzeby milczal na ten temat.
        Jestem ciekawa cp na to powie JP.!
        Atych tam "ekspertow" to nalezaloby wystrzelic w kosmos.
        Myla podstawowe pojecie kultury narodowej z ..FOLKLOREM WIEJSKIM.
        ZENUA !!!!
      • ubiquitousghost88 No to zapraszam do źródła dusze spragnione... 16.12.11, 21:19
        ...forum.gazeta.pl/forum/w,904,131610019,131623234,Orzel_za_duzy_i_krzyz_sie_jakos_gubi_.html

hanishl napisał:

> że w polskiej tradycji, nie tylko w Sejmie, krzyż jest symbolem drogim .
        >
        > Może mi ktoś pomoże . Szukam w różnych źródłach i za cholerę nie mogę znaleźć d
        > anych że
        > krzyż ma być dla mnie ważnym symbole.
        • pn-ski Kiedy krzyż na strojach naszych piłkarzy? 16.12.11, 22:06
          jest to drogi nam wszystkim symbol, i nasze orły na pewno wygraliby ME 2012.
    • andrzej369 Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 15:11
      Wiedzialem, ze zyje w kraju w ktorym prawo ma sie w d...., ale nie wiedzialem ze tez maja w d.... eksperci od prawa i takoz Naczelny guru (premier).

Zle sie dzieje w kraju gdzie Ustawa Zasadnicza (Konstytucja) olewana przez ekspertow prawa i takoz premiera. Polska to kraj koltunski - udowodnili to eksperci i sam Tusk. Gratuluje premierowi wysokiej kultury krzyzowej!
      • kadzaritachi Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 21:23
        Z ekspertami w POlsce jest tak, że przed zapoznaniem się z opinią "eksperta" trzeba się koniecznie dowiedzieć, kto mu płaci i z kim jest związany.
        • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 22:55
          kadzaritachi napisał:

> Z ekspertami w POlsce jest tak, że przed zapoznaniem się z opinią "eksperta" tr
          > zeba się koniecznie dowiedzieć, kto mu płaci i z kim jest związany.
          _____________________________________________________________________________
          No jasne !
          Trzebaby sie dowiedziec KTO te komisje ekspertow wytypowal i zatwierdzil.
          To naprawde cuchnie na mile !
      • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 22:52
        andrzej369 napisał:

> Wiedzialem, ze zyje w kraju w ktorym prawo ma sie w d...., ale nie wiedzialem z
        > e tez maja w d.... eksperci od prawa i takoz Naczelny guru (premier).
        >
        > Zle sie dzieje w kraju gdzie Ustawa Zasadnicza (Konstytucja) olewana przez eksp
        > ertow prawa i takoz premiera. Polska to kraj koltunski - udowodnili to eksperci
        > i sam Tusk. Gratuluje premierowi wysokiej kultury krzyzowej!
        Jak juz stwierdzilam poprzednio..
        Nie powinien sie wypowiadac ..Geba na klodke i do roboty dla dobra ogolnego..a nie skladac poklony przed paroma tendencyjnymi ignorantami i kretaczami /ekspertami od niewiadomo czego
    • 1ewkas Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 15:20
      Krzyż jest nie tylko symbolem religijnym, ale też symbolem kultury, orzekli biegli.
      Kultury palenia na stosie ?
      Biegli, którzy nie odróżniają kultu od kultury...
    • antropoid Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 15:34
      Awantura o ten krzyż jest "godna" okoliczności w jakich go zawiesił AWS-owski oszołom.
    • mnbvcx pelne teksty tutaj 16.12.11, 15:37
      www.tvn24.pl/1,1728203,druk.html
    • red_adidas i miło, 16.12.11, 15:37
      choć zaczynam uważać iż uprawianie piłki nożnej szkodzi....
      • altavitae Re: i miło, 16.12.11, 16:17
        red_adidas napisał:

> choć zaczynam uważać iż uprawianie piłki nożnej szkodzi....
        ____________________________________________________________________________
        Za wiele razy "glowkowal" ...no i "odbilo" premierowi w zla strone.
        Nie powinien sie wypowiadac w tej kwestii ...
        Ja mu takiej postawy nie zapomne....
        Zbiera "punkty karne" zreszta u wielu , ktorzy mieli nadzieje na odbetonowanie Sejmu.....
        A tak...nadal KK " ZNACZY TERYTORIUM" JAK PIES POD LATARNIA.
    • podhajce Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 15:55
      Pytania do premiera i marszałek:\
      1.Czy dla członka wyznania Mojżeszowego krzyż jest również symbolem bliskim i drogim?(przypominam awantury z krzyżami na oświęcimskim żwirowisku)
      2.Czy w dokumencie wyszczególniającym co powinno znajdować się w sali posiedzeń Sejmu jest wymieniony krzyż jako element wystroju ?
      Sejm miejsce tworzenia prawa nie może tolerować bezprawia,bez względu na opinie ekspertów.
    • yan.nick Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:02
      . . . a czy ekspertyzy nie świadczą o poziomie umyłsowym te ekspertyzy wydających? Coś mi się zdaje, że dobrano ich w szczególny sposób.
      A tak w ogóle to cała awantura o krzyż jakoś dziwnie świadczy o poziomie klasy politycznej. Przed wojną w Sejmie krzyża nie było i jakoś nikomu włos z głowy nie spadł.
    • kotek.filemon Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:03
      "Premier podkreślił, że zgadza się z tym, że w polskiej tradycji, nie tylko w Sejmie, krzyż jest symbolem drogim, niezależnie od wyzwania wiary i od przywiązania do kościoła."

Święta racja, panie płemierze. Krzyż jest nad Wisłą symbolem drogim i sporo każdego podatnika kosztującym, oczywiście niezależnie od wyzwania(?) wiary i od przywiązania do kościoła.
      • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:20
        kotek.filemon napisał:

> "Premier podkreślił, że zgadza się z tym, że w polskiej tradycji, nie tylko w S
        > ejmie, krzyż jest symbolem drogim, niezależnie od wyzwania wiary i od przywiąza
        > nia do kościoła."
        >
        > Święta racja, panie płemierze. Krzyż jest nad Wisłą symbolem drogim i sporo każ
        > dego podatnika kosztującym, oczywiście niezależnie od wyzwania(?) wiary i od pr
        > zywiązania do kościoła.
        ___________________________________________________________________________
        Trafiles w "10" !!!!!
        Bardzo dobre !!!!!!
        >
    • ebz195224 Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:22
      To, że krzyż stał się symbolem polskiej kultury nie zmienia jego symboliki religijnej.Dla Crześcijan jest symbolem cierpienia samego Boga. Wobec cierpienia zaś należy zachowywać się godnie i z pokorą. Albo więc należy zachowywać się w ten sposób w Sejmie,albo też przenieść krzyż w miejsce ku temu przeznaczone.Nie ma innej alternatywy.
      • maaac Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:28
        Kłamstwo polega na tym, że nigdy NIE był symbolem polskiej kultury:
        - zawsze był symbolem uniwersalnym, odwoływali się do niego ludzie z różnych kutur, krajów, narodów więc NIE jest specyficzny, szczególny dla Polski i Polaków,
        - nie był też jakimś symbolem "jedynym", "jednoznacznym" - takim jest orzeł biały, kolory flagi, hymn, - każde z nich w sposób jednoznaczny użyte definiuja używajacego ich człowieka jako Polaka.
        • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:23
          maaac napisał:

> Kłamstwo polega na tym, że nigdy NIE był symbolem polskiej kultury:
          > - zawsze był symbolem uniwersalnym, odwoływali się do niego ludzie z różnych ku
          > tur, krajów, narodów więc NIE jest specyficzny, szczególny dla Polski i Polaków
          > ,
          > - nie był też jakimś symbolem "jedynym", "jednoznacznym" - takim jest orzeł bia
          > ły, kolory flagi, hymn, - każde z nich w sposób jednoznaczny użyte definiuja uż
          > ywajacego ich człowieka jako Polaka.
          ___________________________________________________________________________--Bardzo sluszna uwaga!
          A w Polsce wlasnie tak nie jest !
          Prawdziwe symbole narodowe , nieomalze " genetycznie" przynalezne Polsce i narodowi, w swietle wypowiedzi premiera , sa byc moze mniej wazne niz 2 skrzyzowane patyki !
          I to jest niepokojace...gdyz nie chodzi przeciez o homogenizacje spoleczenstwa pod egida partykularnego wyznania i jego symbolu.....ale o dobrze pojety DEMOKRATYCZNY (!!!) ..PLURALIZM.
          Tego sciana Sejmu ABSOLUTNIE NIE ODZWIERCIEDLA .
          • maaac Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:39
            1. Wybacz ale mimo anty "prawicowości" Krzyż dla mnie znaczy więcej niż "dwa skrzyżowane patyki". Ok, rozumiem, że może tylko tyle znaczyć dla ciebie, ale nie obrażaj uczuć tych co sadzą inaczej. Dla mnie walka z "upaństwawianiem Krzyża" NIE wynika z ateizmu, ale z nauk Chrystusa nakazujących oddzielenia państwa od religii. Powiem nawet więcej - uważam, że zwolennicy wykorzystywania Krzyża do walki politycznej tak naprawdę są ateistami (tylko kłamliwymi i cynicznymi) , bo żaden chrześcijanin nie użył by go w takim celu, bo bałby się za to kary Boga.

2. Wybacz ale nie bardzo zrozumiałem co chciałeś przekazać w swoim poście.
            • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:46
              maaac napisał:

> 1. Wybacz ale mimo anty "prawicowości" Krzyż dla mnie znaczy więcej niż "dwa sk
              > rzyżowane patyki". Ok, rozumiem, że może tylko tyle znaczyć dla ciebie, ale nie
              > obrażaj uczuć tych co sadzą inaczej. Dla mnie walka z "upaństwawianiem Krzyża"
              > NIE wynika z ateizmu, ale z nauk Chrystusa nakazujących oddzielenia państwa od
              > religii. Powiem nawet więcej - uważam, że zwolennicy wykorzystywania Krzyża do
              > walki politycznej tak naprawdę są ateistami (tylko kłamliwymi i cynicznymi) ,
              > bo żaden chrześcijanin nie użył by go w takim celu, bo bałby się za to kary Bog
              > a.
              >
              > 2. Wybacz ale nie bardzo zrozumiałem co chciałeś przekazać w swoim poście.
              Przykro mi ze nie rozumiesz mojego postu.
              A jednoczesnie , jako ateista i antyklerykal uwazam , ze utrzymywanie symbnoli religijnych w przestrzeni publicznej a w szczegolnosci w urzedach panstwowych w warunkach panstwa demokratycznego obraza moje uczucia ateistyczne .
              Krzyz jest dla mnie niczym innym jak narzedziem tortur........i dodatkowo ..NIE JEST symbolem prawdziwego Jezusowego kosciola !!!!!
              • andrzej369 Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 19:44
                altavitae napisała:

> maaac napisał:
                >
                > > 1. Wybacz ale mimo anty "prawicowości" Krzyż dla mnie znaczy więcej niż "
                > dwa sk
                > > rzyżowane patyki". Ok, rozumiem, że może tylko tyle znaczyć dla ciebie, a
                > le nie
                > > obrażaj uczuć tych co sadzą inaczej. Dla mnie walka z "upaństwawianiem K
                > rzyża"
                > > NIE wynika z ateizmu, ale z nauk Chrystusa nakazujących oddzielenia pańs
                > twa od
                > > religii. Powiem nawet więcej - uważam, że zwolennicy wykorzystywania Krz
                > yża do
                > > walki politycznej tak naprawdę są ateistami (tylko kłamliwymi i cyniczny
                > mi) ,
                > > bo żaden chrześcijanin nie użył by go w takim celu, bo bałby się za to ka
                > ry Bog
                > > a.
                > >
                > > 2. Wybacz ale nie bardzo zrozumiałem co chciałeś przekazać w swoim poście
                > .
                > ____________________________________________________________________________
                > Przykro mi ze nie rozumiesz mojego postu.
                > A jednoczesnie , jako ateista i antyklerykal uwazam , ze utrzymywanie symbnoli
                > religijnych w przestrzeni publicznej a w szczegolnosci w urzedach panstwowych
                > w warunkach panstwa demokratycznego obraza moje uczucia ateistyczne .
                > Krzyz jest dla mnie niczym innym jak narzedziem tortur........i dodatkowo ..NI
                > E JEST symbolem prawdziwego Jezusowego kosciola !!!!!

Podzielam pogląd Maaca pomimo że nie czuje się chrześcijaninem.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem sojuszu tronowo-ołtarzowego i myślę że też Maac.
                W miejscach publicznych nie powinno być miejsca dla symboli religijnych.
                Tym miejscem może być kościół lub prywatne posesje chrześcijan.

Polityk nigdy nie powinien manifestować swojej religijności bo tym podpowiada wyborcom o tym samym wyznaniu na kogo mają głosować.
                Marzy mi się kraj gdzie religia stanie się sprawą prywatną i przestanie być sprawą państwową i polityczną.
            • wersal-55 Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 20:53
              maaac,bardzo przepraszam,niemasz wiedzy,krzyza,wiary ktora wyznajesz,prosze nie publicznie,jestes fanatykiem,bog,chrystus a wielu ich bylo.Poznaj historie swojej wiary,bedziesz zaskoczony,odpowiedz tylko merytoryczna.
              • maaac Re: Krzyż zostanie w Sejmie 19.12.11, 17:23
                Odpowiedź merytoryczna:
                - Merytorycznie można odopowiadać tylko na merytoryczne pytania. Bełkot można albo zlekceważyć wzruszeniem ramion albo uczciwie nazwać bełkotem. Bełkoczesz.
      • eryk2 Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:34
        Wobec cierpienia za
        > ś należy zachowywać się godnie i z pokorą. Albo więc należy zachowywać się w te
        > n sposób w Sejmie,albo też przenieść krzyż w miejsce ku temu przeznaczone.Nie m
        > a innej alternatywy.

Najlepszy popis szacunku wobec krzyża dała pani Fatyga, kłamiąc w żywe oczy, że minister Sikorski był 13 grudnia w Moskwie... Założę się, że w najbliższą niedzielę pójdzie do komunii, a wcześniej przy spowiedzi słowem nie wspomni o swoim sejmowym grzechu kłamstwa przeciwko VIII przykazaniu...
      • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:16
        ebz195224 napisała:

> To, że krzyż stał się symbolem polskiej kultury nie zmienia jego symboliki reli
        > gijnej.Dla Crześcijan jest symbolem cierpienia samego Boga. Wobec cierpienia za
        > ś należy zachowywać się godnie i z pokorą. Albo więc należy zachowywać się w te
        > n sposób w Sejmie,albo też przenieść krzyż w miejsce ku temu przeznaczone.Nie m
        > a innej alternatywy.
        I tu jest pies pogrzebany....bo polskie spoleczenstwo nie sklada sie z samych chrzescijan....a pluralizm kulturalno-wyznaniowy...lub w duzej mierze brak wszelakich przekonan religijnych..jest w SPRZECZNOISCI z rola panstwa jako reprezewntanta OGOLU OBYWEATELI !!!
        Owi tzw."eksperci" tego nie rozumieja...albo nie chca rozumiec.
        Krzyz katolicki jest jest , jesli wogole mozna to tak ujac, symbolem kutury wielu narodow .
        Byloby interesujace , zeby sie zorientowac czy w kazdym z danych krajow tenze krzyz widnieje na scianach wszelakich instytucji panstwowych i urzedow legislacyjnych. ;)
    • maaac PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 16:23
      No cóż - jakie ekspertyzy zamówiła takie dokłądnie pani Kopacz dostała
      Czterech specjalistów - dwóch na etacie Kościoła - pracownicy KULu - cóż mogli innego napisac?
      Kolejny:
      Dr doc. Ryszard Piotrowskiwww.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110514&typ=my&id=my04.txt
      Dziwicie się, że człowiek publikujacy w takiej gazecie opinie idealnie zgadzające się z poglądami PiSu wydał taki a nie inny werdykt?
      A tu polecam zapoznać się z poglądami pana prof Lech Morawskiego chwalonego przez Młodzież Wszechpolską wraz z innymi "celebrytami" z ostre postawienie się "natarczywym działaniem aktywistów homoseksualnych."
      mw.org.pl/index.php/2010/05/krakow-w-obronie-normalnosci-przeciwko-zboczencom/
      • andrzej369 Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 16:41
        PO szuka poparcia w Kosciele.
        Jeszcze dlugo w Polsce miec bedzie wplywy na ludzi Kosciol i doskonale politycy zdaja sobie z tegoz sprawe.

Kazdy polityk mysli dla siebie, mowi dla ludu, a czyni dla siebie i bliskich.
        Dokladnie tak dziala Kosciol katolicki. Tysiac lat nauki nie poszedl na marne.
        • maaac Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 16:47
          Tylko po co aż tak nachalnie? W dodatku gdy ludzie mają wreszcie alternatywę anty"prawicową"? Przeciez IMHO to samobójstwo - "twardy" elektorat "prawicowy" - czyli socjaliści nacjonalno klerykalni i tak ich nigdy nie poprą, a liberałowie i ludzie szanujący prawo za takie numery ich opuszczą.
          • altavitae Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 17:36
            maaac napisał:

> Tylko po co aż tak nachalnie? W dodatku gdy ludzie mają wreszcie alternatywę an
            > ty"prawicową"? Przeciez IMHO to samobójstwo - "twardy" elektorat "prawicowy" -
            > czyli socjaliści nacjonalno klerykalni i tak ich nigdy nie poprą, a liberałowie
            > i ludzie szanujący prawo za takie numery ich opuszczą.
            Z pewnoscia !!!
            Elektorat lewicowy , jesli mozna to tak nazwac, rosnie nie tylko liczebnie ale rowniez okresla nareszcie swoja swiadomosc polityczno-kulturalna.
            I nie sa to wbrew opinion innych " ekspertow" od socjologii , wylacznie mlodzi /wyksztalceni ..
            Jest ogromna liczba ludzi w srednim wieku ..a nawet straszych...jak moja mama (82 lata), ktorzy glosowali za przemianami wybierajac RJP !!!
            Nastapilo " odkorkowanie" w opcjach wyboru partii przyszlosci...i wielu poraz pierwszy mialo wlasnie mozliwosc oddania glosu na kogos , kto daje nadzieje na "odbetonowanie Katolandu".
            Niech sie nikomu z twardoglowych nie wydfaje , ze ten elektorat zapomni co premier powiedzial...a co za tym idzie...polozy uszy po sobie .
            Tych ludzi przybywa ...i nastepne wybory moga sprawic katolom niezla niespodziewanke !!!
            • maaac Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 17:44
              Lewicowość i prawicowość to stosunek do sposobu skonstruowania państwa - jego gospodarki, a nie stosunek do Kościoła.

Spokojnie mogą być lewicowi i prawicowi klerykałowie.

Ludzie, którzy wieszali krzyż w Sejmie byli LEWICOWCAMI tyle, że klerykalno nacjonalistycznymi - to właśnie bowiem w Polsce oznacza "prawicowość".

Jeżeli RJP poprze LEWICOWE idee państwowotwórcze - czyli państwo omnipotentne, właśność pracy w rękach państwa to ja ich nigdy nie poprę.
              • altavitae Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 18:29
                maaac napisał:

> Lewicowość i prawicowość to stosunek do sposobu skonstruowania państwa - jego g
                > ospodarki, a nie stosunek do Kościoła.
                >
                > Spokojnie mogą być lewicowi i prawicowi klerykałowie.
                >
                >
                _____________________________________________________________________________Jezeli , jak mowi definicja.."lewica-.Zwyczajowo określenie to stosuje się do sił politycznych dążących do zmian polityczno-ustrojowych, społecznych i gospodarczych, przeciwstawiających się tzw. tradycyjnemu porządkowi społecznemu, przeciwne prawicy. Głównym założeniem lewicy jest dążenie do równości i sprawiedliwości społecznej..."
                Nie widzisz sprzecznosci ?????
                Na jakiej zasadzie symbol jakiejs wybranej religii ma pomagac w " dazeniu do rownosci i sprawiedliwosci spolecznej " jezeli NIE JEST symbolem uznawanym przez wszystkich obywateli ????
                W tym przypadku "lewicowosc" ma wiele do czynienia ze stosunkiem do KK , poniewaz jest on instytucja antydemokratyczna i nie kultywuje rownosci spolecznej.
                w konsekwencji...trudno byc lewicowcem per se ..i jednoczesnioe klerykalem., bo klerykalizm nie jest opcja demokratyczna.
                Jednakowoz ..w Polsce wiele dzieje sie na opak, gdyz znaczaca wiekszosc nie wie dokladnie kim wlasciwie jest w sensie pogladow i sympatii politycznych.
                Taki typowy polski tygiel.
                Spis treści
                [ukryj]
                • andrzej369 Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 19:13
                  "..w Polsce wiele dzieje sie na opak, gdyz znaczaca wiekszosc nie wie dokladnie kim wlasciwie jest w sensie pogladow i sympatii politycznych.
                  Taki typowy polski tygiel.
                  Spis treści
                  [ukryj]"

Dobrze widzisz!
        • altavitae Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 17:29
          andrzej369 napisał:

> PO szuka poparcia w Kosciele.
          > Jeszcze dlugo w Polsce miec bedzie wplywy na ludzi Kosciol i doskonale politycy
          > zdaja sobie z tegoz sprawe.
          >
          > Kazdy polityk mysli dla siebie, mowi dla ludu, a czyni dla siebie i bliskich.
          > Dokladnie tak dziala Kosciol katolicki. Tysiac lat nauki nie poszedl na marne.
          Poprostu nie maja demokratycznych jaj !!!
          I sa wrednymi konformistami z premierem na czele...na zasadzie " bogu swieczke i diablowi ogarek"
          • andrzej369 Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 19:15
            "Poprostu nie maja demokratycznych jaj !!!"

Nie - są poprostu DURNIAMI!
      • borsuk112 Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 18:05

> No cóż - jakie ekspertyzy zamówiła takie dokłądnie pani Kopacz dostała
        > Czterech specjalistów - dwóch na etacie Kościoła - pracownicy KULu - cóż mogli
        > innego napisac?

zapomniałeś napisać, że jednym z nich jest KSIĄDZ!! to jest dopiero absurd
        • altavitae Re: PO traci głosy na własną prośbę. 16.12.11, 18:34
          borsuk112 napisał:

>
          > > No cóż - jakie ekspertyzy zamówiła takie dokłądnie pani Kopacz dostała
          > > Czterech specjalistów - dwóch na etacie Kościoła - pracownicy KULu - cóż
          > mogli
          > > innego napisac?
          >
          > zapomniałeś napisać, że jednym z nich jest KSIĄDZ!! to jest dopiero absurd
          Ktos naprawde MADRY, WYKSZTALCONY I OBIEKTYWNY.....powinien nie tylko zaskarzyc te ekspertyze...ale rowniez tych ktorzy " dobrali " sklad ekspertow !
          To jest czysty skandal,...a Kafka na dodatek !!!
    • sid_6.8 Powiesić prawników, zdjąć krzyż... 16.12.11, 16:28
      impet sam opadnie
      • gamma_m Re: Powiesić prawników, zdjąć krzyż... 16.12.11, 16:32
        Jakobinie, z diagnozami lekarskimi też dyskutujesz ?
        • maaac Re: Powiesić prawników, zdjąć krzyż... 16.12.11, 16:44
          gamma_m napisał:

> Jakobinie, z diagnozami lekarskimi też dyskutujesz ?
          Wieszanie faktycznie mocno jakobińskie lub "prawicowe". Jednak i z diagnozą lekarską należy dyskutować jak np lekarz z dyplomami zaordynuje świcowanie uszu czy leki homeopatyczne jako remedium na np raka.
          Właśnie z takimi "diagnozami" prawnymi mamy tu doczynienia. Sa takie złożone tematy prawne, że faktycznie tylko specjalista prawnik potrafi orzec co słuszne, a co nie. Tak samo są i tak złożone sprawy medyczne - że tylko lekarz potrafi cos na jego temat powiedzieć.

Jednak jak "specjalista" wali takie głupoty, że nawet laik tylko "cokolwiek" znający się na rzeczy widzi ich absurdalność - NIE leki homeopatyczne inaczej niż jako placebo nie maja prawa działać - te opinie prawne to kpina.
        • altavitae Re: Powiesić prawników, zdjąć krzyż... 16.12.11, 17:38
          gamma_m napisał:

> Jakobinie, z diagnozami lekarskimi też dyskutujesz ?
          A ty nie?
          Sluchasz opinii tylkop jednego lekarza , bo jest nieomylny ,czy cos takiego ???
    • vdziwny Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:45
      Sądzę, że szkoda awantury. Krzyż moim zdaniem niech sobie wisi, byle po przyjściu do sejmu nie trzeba będzie odmawiać wspólnej modlitwy, no i by nie używano go, jak dotąd, w charakterze maczugi na tych, którzy nie chcą władzy kleru w Polsce!
      • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:53
        vdziwny napisał:

> Sądzę, że szkoda awantury. Krzyż moim zdaniem niech sobie wisi, byle po przyjśc
        > iu do sejmu nie trzeba będzie odmawiać wspólnej modlitwy, no i by nie używano g
        > o, jak dotąd, w charakterze maczugi na tych, którzy nie chcą władzy kleru w Pol
        > sce!
        Nie zgadzam sie .
        Obecnosc krzyza na scianie Sejmu nie sprzyja procesom demokratycznym .
        Wobraz sobie glosowania poselskie w sprawach dotyczacych np.opodatkowania kleru,wyprowadzenia religii ze szkol,wprowadzenia ustaw sankcji karnych za [przewaly finansowe w polskim KK ..W OBECNOSCI KRZYZA NA SCIANIE !
        To tak jakbys chcial debatowac i oskarzac polityke faszystowska w Reichtagu lat 30-40-tych pod egida ..swastyki.
        Taki sam nonsens.
    • jurek4491 Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 16:54
      Palikot nie powinien się szarpać z tym krzyżem tylko zgodnie z tradycją pod osłoną nocy powiesić inne symbole religijne i będzie po sprawie, krzyż może wisieć to one też.
      • maaac Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:20
        Jestem przeciw.
        Nie chodzi bowiem o to:
        - by wieszać na sali obrad plenarnych Sejmu jakiekolwiek symbole religijne (powinny być tam gdzie jest ich miejsce - w kaplicy sejmowej, no i oczywiście w pomieszczeniach klubowych, jeżeli partia się definiuje jako partia religijna - wyłącznie jednej religii),
        - byłamać prawo bo i inni go złamali,
        - powtarzać grzechy "prawicy" - nikt Palikotowi nie dał wyłącznego prawa dysponowania symbolami religijnymi - to, że "prawica" uważa, że mogą przemawiać w imeiniu wszystkich katolików, a nawet chrześcijan - nie oznacza, że Palikot ma postępować tak samo chamsko.
        • 1ewkas Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:41
          Postępować czy ustępować ?
          Jak daleko mamy ustąpić przed rozwrzeszczaną, bezwzględną prawicą ?
          Dlaczego mamy stulić uszy i nie reagować na coraz bardziej bezczelne zawłaszczanie każdej dziedziny państwa przez kościół ?
          • bool_a Re: Krzyż zostanie w Sejmie 18.12.11, 06:31
            1ewkas napisała:

> Postępować czy ustępować ?
            > Jak daleko mamy ustąpić przed rozwrzeszczaną, bezwzględną prawicą ?
            > Dlaczego mamy stulić uszy i nie reagować na coraz bardziej bezczelne zawłaszcza
            > nie każdej dziedziny państwa przez kościół ?

Nie reagowac chociażby dla równowagi!
            W czasach PRL (rządy LEWICY /ateistów) krzyża w sejmie nie było i jak się skończyło?
        • andrzej369 Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:48
          Wlasnie sie zastamawiam czy Palikot bedzie takim samym chamem, jak ci z tak zwanej prawicy?

Nie ukrywam ze dla mnie sa chamami, ktorzy prawo maja w d...., ale najwiekszymi chamami to ci, co uchwalaja to prawo po to, aby pokazac ze maka je gleboko w d....

Jeszcze wiele wody musi przeplynac, aby niektorzy z tych yak zwanych elit zobaczyli jakimi sa durniami.
          • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 18:39
            andrzej369 napisał:

> Wlasnie sie zastamawiam czy Palikot bedzie takim samym chamem, jak ci z tak zwa
            > nej prawicy?
            >
            > Nie ukrywam ze dla mnie sa chamami, ktorzy prawo maja w d...., ale najwiekszymi
            > chamami to ci, co uchwalaja to prawo po to, aby pokazac ze maka je gleboko w d
            > ....
            >
            > Jeszcze wiele wody musi przeplynac, aby niektorzy z tych yak zwanych elit zobac
            > zyli jakimi sa durniami.
            Nazwanie ich durniami jest nieadekwatnym okresleniem.
            To pazerni cyrkowcy..zongluja prawem tak jak im sie podoba albo pasuje.
            A wtej chwili jeszcze BARDZO im pasuje podlizywanie sie KK !!!!
            Zwroc uwage KTO siedzialw Komisji Majatkowqej...Sami wiemy co z tego wyniklo...i rownie dobrze wiemy ci PRAWDZIWIE WINNI..nigdy nie odpowiedza za zdrade interesu spolecznego !!!!
            • andrzej369 Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 19:04

"Nazwanie ich durniami jest nieadekwatnym okresleniem.
              To pazerni cyrkowcy..zongluja prawem tak jak im sie podoba albo pasuje.
              A wtej chwili jeszcze BARDZO im pasuje podlizywanie sie KK !!!!
              Zwroc uwage KTO siedzialw Komisji Majatkowqej...Sami wiemy co z tego wyniklo...i rownie dobrze wiemy ci PRAWDZIWIE WINNI..nigdy nie odpowiedza za zdrade interesu spolecznego !!!!"

"Pazerny cyrkowiec" to wyjątkowy DUREŃ.
              Ci, co żonglują prawem nie wiedzą, że ta żonglerka ma swój koniec i najczęściej tragiczną.
              Wbrew pozorom społeczeństwo polskie już nie jest tak głupie, jak tym DURNIOM się wydaje.

Jeśli chodzi o Komisję Majątkową już na ten temat pisałem - do pierdla bym wsadził nie kler, ale tych durni, którzy zostali wybrani w tak zwanych demokratycznych wyborach.

Ktoś kto działa przeciwko interesowi społecznemu (ogółowi) jest wyjątkowo krótkowzroczny i nie potrafi wyciągać wniosków z naszej przeszłości. Więc uzasadnione jest stwierdzenie, że to DURNIE.

Mogę tylko jeszcze dodać, że nie liczyłbym na Palikota (obym się mylił).
              Jedynie powiem otwarcie - cieszę się, że w naszym kraju są takie osoby, jak Ty - masz sprecyzowaną wizję i poglądy - nie bujasz w obłokach. Twardo walisz co myślisz - to cieszy, przynajmniej mnie.
              Pozdrawiam.
              • altavitae #@andrzej369 16.12.11, 22:39
                Jedynie powiem otwarcie - cieszę się, że w naszym kraju są takie osoby, jak Ty
                > - masz sprecyzowaną wizję i poglądy - nie bujasz w obłokach. Twardo walisz co m
                > yślisz - to cieszy, przynajmniej mnie.
                > Pozdrawiam.
        • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:57
          Czesto na chamstwo...najlepsza odpowiedzia jest wlasnie..chamstwo.
          To otrzezwia zamulonych !
          Jak widac inne metody do terj pory nie zadzialaly..wiec moze jednak jest miejsce i czas na " nocny happening w przeciwna strone ".;)
      • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 17:54
        jurek4491 napisał:

> Palikot nie powinien się szarpać z tym krzyżem tylko zgodnie z tradycją pod osł
        > oną nocy powiesić inne symbole religijne i będzie po sprawie, krzyż może wisieć
        > to one też.
        Bylby ubaw po pachy!
        Ciekawe co by zrobily katole w Sejmie na takie dictum ..hahahahahahaha
        • andrzej369 Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 19:27

"Bylby ubaw po pachy!
          Ciekawe co by zrobily katole w Sejmie na takie dictum ..hahahahahahaha"

No to mamy inne zdanie.
          Dla mnie nie jest zabawne, aby w kraju w którym mieszkam był totalny BURDEL.
          I tu mnie zaskoczyłeś - myślę że nie pierwszy i nie ostatni raz.

andrzej369
          • altavitae Re: Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 22:47
            andrzej369 napisał:

>
            > "Bylby ubaw po pachy!
            > Ciekawe co by zrobily katole w Sejmie na takie dictum ..hahahahahahaha"
            >
            > No to mamy inne zdanie.
            > Dla mnie nie jest zabawne, aby w kraju w którym mieszkam był totalny BURDEL.
            > I tu mnie zaskoczyłeś - myślę że nie pierwszy i nie ostatni raz.
            >
            > andrzej369
            Nie ma sprawy Andrzej..
            To chwila slabosci ..jak mniemam sklonila mnie do anarchicznych sformulowan!
            Czasem tak mam ;)
            To taki wentyl psychiczny ZAPEWNE..
            Masz racje co do tego burdelu.
            Ktos swiadomy wagi slow rzucanych na najwyzszych szczeblach politycznych...powinien jednak ugryzc sie w jezyk zanim wyglosi pochwale tego typu , jak to zrobil Tusk.
            Cenie Twoja powsciagliwosc w krytyce ..To swiadczy nie tylko o dobrym wychowaniu..ale przedewszystkim o ..inteligencji..
            Salut!
    • prezes_na_dopalaczach Premier stracil nabial? 16.12.11, 17:23
      Z drugiej strony to nie dziwie sie p. Premierowi, ze machnal reka na sprawe krzyza. Przeciez w Polsce najlepiej wzorowac sie na tragediach. Najgorsze jest to, ze sami "krzyzowcy", od dolu do gory, nie rozumieja na czym polega chrzescijanstwo. Ukrzyzownie, jest mniej wazne niz zmartwychwstanie. Gdyby Jezus nie zmartwychwsal, nie byloby calej tej chrzescijanskiej historii. Przy zmartwychwstaniu nie bylo krzyza, byla radosc ze wzmartwychwstania .... czyz nie tak? Przynajmniej ja tak uwazam. W calym chrzescijanskim swiecie (oprocz katolikow), najwiekszym swietem jest Wielkanoc, podczas tego swieta ludzie nie biegaja z krzyzami (oprocz katolikow, oczywiscie). Dla katolikow stypa jest wazniejsza niz wesele.
      Mniejsza z tym. Mam nadzieje, ze p. Premier rowniez stwierdzi, ze gwiazda Dawida i Polksiezyc muzulmanow, ktore moga byc powieszone na scianie Sejmu obok Krzyza, nie naruszaja konstytucji. Pozijom, uwidim.
      • altavitae Re: Premier stracil nabial? 16.12.11, 18:03
        prezes_na_dopalaczach napisał:

> Z drugiej strony to nie dziwie sie p. Premierowi, ze machnal reka na sprawe krz
        > yza. Przeciez w Polsce najlepiej wzorowac sie na tragediach. Najgorsze jest to,
        > ze sami "krzyzowcy", od dolu do gory, nie rozumieja na czym polega chrzescijan
        > stwo. Ukrzyzownie, jest mniej wazne niz zmartwychwstanie. Gdyby Jezus nie zmart
        > wychwsal, nie byloby calej tej chrzescijanskiej historii. Przy zmartwychwstaniu
        > nie bylo krzyza, byla radosc ze wzmartwychwstania .... czyz nie tak? Przynajmn
        > iej ja tak uwazam. W calym chrzescijanskim swiecie (oprocz katolikow), najwieks
        > zym swietem jest Wielkanoc, podczas tego swieta ludzie nie biegaja z krzyzami (
        > oprocz katolikow, oczywiscie). Dla katolikow stypa jest wazniejsza niz wesele.
        > Mniejsza z tym. Mam nadzieje, ze p. Premier rowniez stwierdzi, ze gwiazda Dawid
        > a i Polksiezyc muzulmanow, ktore moga byc powieszone na scianie Sejmu obok Krzy
        > za, nie naruszaja konstytucji. Pozijom, uwidim.

Sprwa zaczyna i konczy sie wlasiwie na jednym..
        Ta wypowiedfz premiera byla absolutnie zbedna, poniewaz bedzie interpretowana w sposob jakiego premier , byc moze (!???) nie przewidzal .
        A mianowicie..bedzie rozumiana jako carte blanche dla wzmocnienia naciskow frakcji katolickich i KK w najwyzszej komorce ustawodawczej panstwa.
        Nie widzisz negatywow takiej sytuacji !!???
        • prezes_na_dopalaczach Re: Premier stracil nabial? 16.12.11, 20:48
          Myslalem podobnie. Moze dobrze byloby zawiesic pozostale symbole religijne na tej samej scianie i udekorowac ja jak mundur marszalka ZSRR. Oczywiscie bylaby to kpina, ale kpina z krzyzowcow. I moze "poslowie" zajeliby sie tym, do czego zostali wybrani. Spoleczenstwo, powoli bo powoli, ale zaczyna sie edukowac i sadze, ze sam KK troche powstrzyma krzyzowcow, poniewaz zdaje sobie sprawe, ze to juz nie te czasy. Sniezna kula zaczela sie staczac i juz KK nie jest w stanie jej zatrzymac. Amen'
    • m1r4640 Krzyż zostanie w Sejmie 16.12.11, 21:14
      do dupy z taka demokracja i panstwem neutralnym swiatopogladowo!!!
      Za cztery lada nie bedzie dla was miejsca w sejmie i senacie!
    • ubiquitousghost88 Orzeł za duży i krzyż się jakoś gubi... 16.12.11, 21:14
    • dodo20 Krzyż zostanie w Sejmie 17.12.11, 09:37
      I tak powinno być, jak mówią księża nic o nas bez nas. A za plecami marszałka Sejmu powinni siedzieć księża i ministranci i za każdym przemówieniem powinni zadzwonić w dzwoneczki a ksiądz na odchodne pokropić, a jakże by inaczej. Most może 9 kawałek betonu ) to dlaczego nie człowieka ?
    • dodo20 Krzyż zostanie w Sejmie 17.12.11, 09:37
      I tak powinno być, jak mówią księża nic o nas bez nas. A za plecami marszałka Sejmu powinni siedzieć księża i ministranci i za każdym przemówieniem powinni zadzwonić w dzwoneczki a ksiądz na odchodne pokropić, a jakże by inaczej. Most może kawałek betonu ) to dlaczego nie człowieka ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka