1zorro-bis 22.12.11, 07:06 to wspolczesne niewolnictwo.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
au-ua Biedapraca 22.12.11, 07:13 Teraz trzeba iść do Wałęsy, Solidarności po tę drugą Japonię, Tylko Polak potrafi sam się unicestwić. Rządy polskie a już PO to kat na ludzi pracy. Przez dwadzieścia lat powstały miliardowe, milionowe fortuny u jednych, a drudzy są nędzarzami bez przyszłości i bez pracy. Taka jest solidarna Polska dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Strasznie pesymistyczny ten artykuł 22.12.11, 07:53 Przecież tytuł powinien brzmieć "Polska najlepsza w Unii w umowach śmieciowych" albo "Zatrudnienie na umowach cywilnoprawnych pędzi" (to na licencji P. Maciejewicz). Odpowiedz Link Zgłoś
lech123456 Re: Strasznie pesymistyczny ten artykuł 22.12.11, 08:50 > Przecież tytuł powinien brzmieć "Polska najlepsza w Unii w umowach śmieciowych" po co ta złośliwość "Polska najlepsza w Unii w nowoczesnych formach zatrudniania" albo cóś w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 Re: Strasznie pesymistyczny ten artykuł 22.12.11, 10:55 tak czy siak GW szerząca zawsze propagandę sukcesu w tej sytuacji zaspała, jak oni przepuścili ten artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Strasznie pesymistyczny ten artykuł 22.12.11, 12:13 tyberium11 napisał: > tak czy siak GW szerząca zawsze propagandę sukcesu w tej sytuacji zaspała, jak > oni przepuścili ten artykuł? To chyba ty musiałeś przeleżeć pod lotem trochę lat, skoro nie wiesz, że powszechność czasowych umów nie zaczęła się wraz z rządami platformersów. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Strasznie pesymistyczny ten artykuł 27.03.13, 16:10 antropoid napisał: > To chyba ty musiałeś przeleżeć pod lotem trochę lat, skoro nie wiesz, że powsz > echność czasowych umów nie zaczęła się wraz z rządami platformersów. Ale przedmówcy pisali o ogólnej neoliberalnej polityce od 1989 roku, która dziś akurat jest reprezentowana przez PO. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 a nie lepiej przeczytać artykuł 22.12.11, 14:32 przed skomentowaniem go? dowiedziałbyś się, o czym jest, i nie kompromitował.. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Biedapraca 22.12.11, 16:16 au-ua napisała: > Teraz trzeba iść do Wałęsy, Solidarności po tę drugą Japonię, Tylko Polak potra > fi sam się unicestwić. Rządy polskie a już PO to kat na ludzi pracy. Przez dw > adzieścia lat powstały miliardowe, milionowe fortuny u jednych, a drudzy są nęd > zarzami bez przyszłości i bez pracy. Taka jest solidarna Polska dla kogo? Niektorzy nie potrafili sie odnalezc w nowej rzeczywistosci, powiedzial kapitan Titanica odplywajac w sina dal z okretowym sejfem: ) Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Biedapraca 22.12.11, 07:34 istnieje jednak zaleznosc, ze im latwiej i taniej jest niepotrzebnego pracownika zwolnic, tym szybciej podejmuje sie decyzje o zatrudnieniu tego potrzebnego. Nigdzie nie jest powiedziane, ze gdyby obowiazywalo inne prawo, to wszyscy ci pracownicy mieliby umowy na czas nieokreslony w kieszeni. Latwiej byloby dodac troche obowiazkow tym juz zatrudnionym i nie martwic sie co zrobic z dodatkowa para rak, gdy okaza sie zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_herpes Re: Biedapraca 22.12.11, 07:36 A temu na umowie smieciowej nie mozna dodac wiecej obowiazkow? no, to do emerytury hihi Odpowiedz Link Zgłoś
stach22 Re: Biedapraca 22.12.11, 07:46 Tija - to wersja oficjalna, nieoficjalna to taka - nie pasuje ci to von! Europejski standard pracodawców, chiński pracowników, o take Polske.....? Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 nareszcie tak jak w Stanach 22.12.11, 10:58 tak jak w Stanach: fire and hire , i tak non stop Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: nareszcie tak jak w Stanach 22.12.11, 12:20 aż po grób... Kiedy pojawi się nowy rewolucjonista? Odpowiedz Link Zgłoś
szampon67 Biedapraca 22.12.11, 08:05 pięć lat temu wyjechałem do Anglii i pracowałem tam dwa lata.Po powrocie znalazłem pracę za 1300 zł płacone na dwie raty co dwa miesiące z wielkimi pretensjami że ja robotnik chcę pieniądze za swoją prace.Więc na początku tego roku zdecydowałem że wracam do U.K.Jestem tu od pierwszego Lipca,mam już prace na kotrakt ,320 f na tydzień ,pracy szukałem w agencjach i znalazłem ją po 12 dniach.Od nowego roku będe miał przeszkolenie na nowe stanowisko w zwiazku z tym wyższe wynagrodzenie.W pażdzierniku ściągłem tu swoją dziewczynę ,ona znalazła pracę po 8 dniach i od połowy stycznia przechodzi na kontrakt. Podsumowanie ? Mamy w Dupie polskich szefów ,pracodawców ,prezesików ,szukajcie sobie murzyna gdzie indziej .HWWD na święta ! Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 polski pan szef 22.12.11, 11:02 szampon67 napisał: Podsumowanie ? Mamy w Dupie polskich Panów szefów , HWWD na święta ! Odpowiedz Link Zgłoś
ikasilas Biedapraca 22.12.11, 08:11 W Agorze ten odsetek jest pewnie taki sam jak w całej reszcie kraju, albo i wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Sami sobie winni 22.12.11, 08:47 Trzeba się było urodzić w rodzinie Wielowiejskich albo Naszowskich ostatecznie Blumsztajnów ha, ha , ha Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Sami sobie winni 22.12.11, 12:20 Albo Kalksteinów, to by się choć to RSW miało... Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska7 Biedapraca 22.12.11, 08:58 Ale umowy tymczasowe to nie to samo, co czasowe! Przez pomylenie tych pojęć cały tekst jest niezrozumiały Odpowiedz Link Zgłoś
lady.godiva Re: Biedapraca 22.12.11, 09:34 Dla pracodawcy jest wygodniej zatrudnić i zwolnić pracownika, choć kazdy pewnie by wolał pracowac na czas nieokreślony... www.facebook.com/#!/pages/PGB-Human-Resources/113153572048421 Odpowiedz Link Zgłoś
mrajka66 Biedapraca 22.12.11, 09:44 A ilu pracuje aby pracować? Bez jakiejkolwiek umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 kochaj pana szefa swego 22.12.11, 10:21 kochaj pana szefa swego, bo możesz nie mieć żadnego a GW tylko pogania niewolników żeby jeszcze łatwiej panu szefowi do doopy włazili Odpowiedz Link Zgłoś
isterus Re: Biedapraca 22.12.11, 10:38 To ja jeszcze poproszę porównanie kosztów pracodawcy zatrudniającego kogoś na czas nieokreślony w Polsce oraz w tych eldoradach, gdzie wszyscy mają etat. Wiem ile kosztuję mojego pracodawcę (pomijając to, co dostaję do ręki), wiem, że mogłabym tą całą kasę dostawać do ręki, gdybym poszła na "samozatrudnienie" i szlag mnie trafia jak czasem gdzieś mi się obije o oczy moja pensja brutto. Tu nawet nie chodzi o to, że na umowie śmieciowej łatwiej kogoś zwolnić, chodzi o to, że można albo zatrudnić 3 osoby na umowy "śmieciowe", albo jedną na etat ze wszystkimi świadczeniami. Tylko np z jednym pracownikiem zamiast trzech firma padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Biedapraca 22.12.11, 11:01 isterus napisała: > To ja jeszcze poproszę porównanie kosztów pracodawcy zatrudniającego kogoś na c > zas nieokreślony w Polsce oraz w tych eldoradach, gdzie wszyscy mają etat. Jak powiem, że są wyższe, to i tak nie uwierzysz... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Biedapraca 22.12.11, 11:10 masz rację, niekoniecznie uwierzę. Podobnie jak nie uwierzę, ze z powodu kontraktu w UK (jak to ktoś wyżej wspomniał), będzie go trudniej zwolnić, niż na umowę na czas określony w PL. Nie będzie trudniej, jak zechcą to zwolnią i w UK... Odpowiedz Link Zgłoś
joanelle Re: Biedapraca 22.12.11, 11:10 No bo to nie jest prosta historyjka o biednych pracownikach i wrednych, pazernych pracodawcach. To jest historia o chorym systemie, którego celem jest utrzymanie przy życiu żarłocznych kobył zwanych ZUS czy inny NFZ. Doją ludzi na maksa i jeszcze mają pretensje, że ci nie chcą mieć więcej dzieci, bo nie będzie komu karmić tej szarańczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir I przez to mamy afere z lekami. 29.12.11, 16:51 I przez to mamy afere z lekami. NFZ jest jak krawiec, ktory na tyle kraje ile mu materialu staje. Jesli coraz wiecej ludzi pracuje na umowach smieciowych, to coraz mniej pieniedzy wplywa do NFZ. Kiedy wiekszosc bedzie unikala placenia skladek, ten system sie zawali, a wtedy wasi rodzicie i dziadkowie albo beda was prosic o pieniadze na leki i lekarzy, albo padna. Jedno jest pewne - ten system przez niemalze 45 lat dzialal mniej lub bardziej sprawnie, a potem przysli styropianowi geniusze i zaczeli go rozwalac. If it works, don't fucking fix it! Odpowiedz Link Zgłoś
mpruchni Re: Biedapraca 22.12.11, 14:25 Jeśli myślisz, że przeciętny pracownik na umowie śmieciowej dostaje różnicę w kasie, albo jej znaczącą część do ręki to jesteś bardzo, bardzo naiwna, albo kogoś tutaj chcesz oszukać. Owszem, jest mniejsza grupa superprofesjonalistów freelancerów z wyboru, grupa neutralnych i zdecydowana większość dymanych, których nie stać np. na dodatkowe ubezpieczenia. Jeszcze jedno: jeżeli jesteś tym, za kogo się podajesz, koniecznie idź na samozatrudnienie zamiast ciągle obliczać, ile tracisz nie robiąc tego - przestaniesz się stresować. Odpowiedz Link Zgłoś
monop2 Re: Biedapraca 22.12.11, 15:52 I jakby takie firmy padały, a nie ciągnęły kosztem pracowników, to inne firmy nie miałyby obiekcji do zatrudniania na czas nieokreślony. Odpowiedz Link Zgłoś
ikarus417 Re: Biedapraca 02.01.12, 23:37 Nie stać na pracowników, to nie zatrudniać albo zwinąć interes. Proste. Najlepiej, jakby ludzie pokazali, co to znaczy umowa cywilnoprawna. Czyli - nie ma pracodawcy, nie ma pracownika. Jest zleceniobiorca i zleceniodawca. Nie ma podporządkowania służbowego, jest tylko druga strona umowy, gdzie umawiamy się na wykonanie czegoś - i koniec, czas i miejsce pracy jest w gestii zleceniobiorcy. Nie ma zakazu konkurencji. Wolne biorę, kiedy chcę. Pracownik to zleceniobiorca. Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 dobre bo polskie 22.12.11, 11:19 a GW ciągle uprawia propagandę sukcesu, zupełnie jak w latach 50-tych. Nic tylko kolejne budowy ruszają, co krok to coś rusza, rozwój pełną parą idzie !!! Jedyne co się w tym kraju rusza to doopa pana szefa dymającego sekretarkę na umowie śmieciowej. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Exportować ten pomysł 22.12.11, 12:13 Pomysł jak zatrudniać pracowników winien być exportowany na europejskie rynki. Buzek przed odejściem ze stanowiska szefa PE, winien ogłosić, ze polskie warunki pracy spełniają wszystkie standardy UE. Generalnie Grupa Trzymająca Media czuje powiew rewolucji i stara się pokazać, ze rzetelnie i prawdziwie opisuje to co dzieje się na rynku pracy oraz w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: dobre bo polskie 27.03.13, 16:18 tyberium11 napisał: > a GW ciągle uprawia propagandę sukcesu, zupełnie jak w latach 50-tych. Nic tylk > o kolejne budowy ruszają, co krok to coś rusza, rozwój pełną parą idzie !!! Tyle że w latach 50ych budowy naprawdę ruszały, kraj podnoszono z gruzów, a gospodarka z rolniczej stała się przemysłowo-rolniczą, zwalczono bezrobocie, analfabetyzm, zapewniono wszystkim opiekę medyczną. A czym mogą się pochwalić dzisiejsze rządy, poza rozprzedawaniem resztek majątku narodowego i niebotycznym zadłużaniem kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 złoto w sztabkach kupować !!! 22.12.11, 11:21 pracownicy na umowach śmieciowych kupujcie złoto w sztabkach tylko w taki sposób zapewnicie sobie godną emeryturę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: złoto w sztabkach kupować !!! 22.12.11, 12:15 Co z nimi zrobić jak będzie wojna? Przecież wkrótce spełni się przepowiednia królowej Saby o żółtej rasie nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Rajska zielona wyspa 22.12.11, 12:18 A rodzime związki zawodowe milczą, nikt nie skacze przez płot, brak jest kapelanów umęczonego ludu pracy!!! Czyli jest dobrze, tylko Grupa Trzymająca Media sieje panikę! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Polscy pracownicy mają najgorzej w Europie 22.12.11, 12:19 Bo w kapitalistycznej Polsce dobrobyt buduje się w szczególny sposób - z lubością pastwiąc się przepisami i nad przedsiębiorcami i - co za tym idzie - nad pracownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Polscy pracownicy mają najgorzej w Europie 22.12.11, 12:23 A potem obarcza się tym urzędników. Wielu zapomina, że to posłowie i senatorowie tworzą durne prawo, nie ponosząc żadnej odpowiedzialności. A prezydent RP podpisuje anty pracownicze ustawy. Jedną z nich podpisał śp. Lech Kaczyński, solidarnościowy ekspert od prawa pracy. Na bazie tego prawa powstały umowy śmieciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Polscy pracownicy mają najgorzej w Europie 22.12.11, 17:16 Czasowa,ale jednak umowa. Co mają powiedzieć ci co pracują bez jakiejkolwiek umowy,a wynagrodzenie za pracę dostają niczym jałmużnę. To nie jest kapitalizm, to jest .... Odpowiedz Link Zgłoś
lkr666 Polscy pracownicy mają najgorzej w Europie 24.07.12, 23:07 A jakie umowy są w Wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś