aekielski Tusk o reformie emerytalnej: Nie mam wyjścia. I... 11.02.12, 06:56 Wszystko jest pięknie, wielu z wielką chęcią pracowało by do końca życia albo i o jeden dzień dłużej. Wielką sztuką będzie dożyć 67 roku bez pieniędzy. O robotę nie ma się co martwić, bo za frajer czyli za darmo zawsze można coś robić. W tej reformie najgorsze jest jej zakłamanie. Niby to martwimy się co będzie za 30 lat, a tak naprawdę to tego nie wiemy. Możemy tylko przypuszczać, a prognozy są zatrważające. Za 30 lat odsetki od długu będą miały astronomiczny wymiar. Ich spłata to będzie być albo nie być Polski Nieludowej. Zanosi się na to, że starczy na pensję tylko dla prezydenta i premiera. Pan profesor Leszek Balcerowicz spoglądając z nieba w którym jest kapitalizm, a w piekle komuna, będzie chwalił się do Boga, że to on tak nas urządził. Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Reforma emerytalna. Tusk: Nie mam wyjścia. I do... 11.02.12, 09:46 Masz wyjście Donald, wracaj na komin. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Reforma emerytalna. Tusk: Nie mam wyjścia. I 11.02.12, 15:11 maczimo napisał: > Masz wyjście Donald, wracaj na komin. A tu - maczimo cię chętnie zastąpi! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.1954 Logika reformy emerytalnej 11.02.12, 10:58 Wywody Tuska z pozoru logiczne i nacechowane troską i odpowiedzialnością. Ale.. 1. Podnoszenie wieku emerytalnego na końcu. Pierwsze posunięcie to likwidacja wszystkich przywilejów i zrobienie systemu powszechnego i jednolitego. Jeśli Tusk jest taki konsekwentny to najpierw rolnicy, górnicy, służby mundurowe i wymiar sprawiedliwości z prokuratorami i sędziami. Bez tego mówienie o wieku jest dzieleniem społeczeństwa i wkurza uczciwie pracujących. Jeżeli np. mundurówka ma prawo do odejścia z służby w wieku 55 lat to do 67 lat wypłaca się świadczenie przeemerytalne, a nie emeryturę. 2. Określić nie wiek (pozostawić jak teraz bez zmian) ale także minimalny staż pracy dający prawo do emerytury. Po osiągnięciu wieku prawo do emerytury, ale nie jej przymus. 3. Dać wybór podmiotom czy chcą mieć niskie świadczenie i przejść na emeryturę, czy pracować dłużej dla wyższego świadczenia. Logiką reformy Buzka były indywidualne konta i ile kto zbierze tyle będzie miał. Komu zabraknie kapitału do tzw. minimalnej emerytury nie dostanie jej kosztem innych (z budżetu) przed osiągnięciem owych 67 lat. Jednocześnie zatrudniona kobieta czy mężczyzna muszą mieć prawną ochronę przed zwolnieniem z pracy w okresie między 60 a 67 rokiem życia. 4. Ci co zdecydowali się na emeryturę (kobiety po 60 roku, mężczyźni po 65 roku) mogą dorobić bez ograniczeń wyłącznie na podstawie umowy o pracę z pełnym oskładkowaniem na ZUS. Po osiągnięciu 67 lat dorabianie bez ograniczeń, ale bez oskładkowania na ZUS (tylko podatek dochodowy). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Logika reformy emerytalnej 11.02.12, 15:27 jurek.1954 napisał: > Pierwsze posunięcie to likwidacja wszystkich przywilejów i zrobienie systemu > powszechnego i jednolitego. > Jeśli Tusk jest taki konsekwentny to najpierw rolnicy, górnicy, służby mundurowe > i wymiar sprawiedliwości z prokuratorami i sędziami. Ale to będzie możliwe dopiero w przypadku nowo-zatrudnianych. Tych, którzy zostali zatrudnieni pod rządami aktualnej ustawy - nie wolno pozbawiać praw nabytych. Tak to zawsze oceni Trybunał Konstytucyjny. Zatem - im szybciej zafunkcjonuje nowa ustawa emerytalna, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Logika reformy emerytalnej 11.02.12, 20:00 koloratura1 napisała: > jurek.1954 napisał: > > > Pierwsze posunięcie to likwidacja wszystkich przywilejów i zrobienie syst > emu > > powszechnego i jednolitego. > > Jeśli Tusk jest taki konsekwentny to najpierw rolnicy, górnicy, służby mu > ndurowe > > i wymiar sprawiedliwości z prokuratorami i sędziami. > > Ale to będzie możliwe dopiero w przypadku nowo-zatrudnianych. > Tych, którzy zostali zatrudnieni pod rządami aktualnej ustawy - nie woln > o pozbawiać praw nabytych. > Tak to zawsze oceni Trybunał Konstytucyjny. > Zatem - im szybciej zafunkcjonuje nowa ustawa emerytalna, tym lepiej. Uprzywilejowani mają "prawa nabyte" a reszta? Przecież nowy system ma objąć 58 letnie kobiety i 63 letnich mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Logika reformy emerytalnej 12.02.12, 07:55 bool_a napisała: > Uprzywilejowani mają "prawa nabyte" a reszta? Przecież nowy system ma objąć 58 > letnie kobiety i 63 letnich mężczyzn. O to musisz zapytać Trybunał Konstytucyjny. Serio - może coś jest w Twoim pytaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
makrama1 Re: Logika reformy emerytalnej 12.02.12, 11:32 koloratura1 napisała: > bool_a napisała: > > > Uprzywilejowani mają "prawa nabyte" a reszta? Przecież nowy system ma obj > ąć 58 > > letnie kobiety i 63 letnich mężczyzn. > > O to musisz zapytać Trybunał Konstytucyjny. > Serio - może coś jest w Twoim pytaniu... I to jest jak dla mnie sam środek sedna. Prawa nabyte są wtedy kiedy zostaną NABYTE a nie obiecane. To, że różne agenty Tomki rozpoczynały pracę w przekonaniu, że w wieku 45 będą mogły przejść na emeryturę, to jeszcze nie znaczy, że prawo do tej emerytury nabyły. Skończą te 45 czy ile tam lat i dopiero wtedy nabędą. Wiele roczników szarych obywateli rozpoczynało pracę w przekonaniu, że będą mogły przejść na emeryturę w wieku 55/60 lat (kobiety/mężczyźni). I co, dało się zmienić? Dało. Jestem bodajże ostatnim rocznikiem, który mógł z tego skorzystać (bodajże, bo mnie to akurat niewiele obchodziło, pracuję nadal i zamierzam jeszcze trochę) No chyba, że te agenty Tomki mają tę wcześniejszą emeryturę zagwarantowaną wprost w umowie. Ale to faktycznie rzecz do zbadania. I w razie czego Tusku bierz się jednak za mundurówki. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Logika reformy emerytalnej 13.02.12, 07:34 makrama1 napisała: > I to jest jak dla mnie sam środek sedna. Prawa nabyte są wtedy (...) Z całym szacunkiem, ale może jednak TK lepiej - niż Ty - określi ten sam środek sedna... Odpowiedz Link Zgłoś
makrama1 Re: Logika reformy emerytalnej 13.02.12, 10:25 koloratura1 napisała: > makrama1 napisała: > > > I to jest jak dla mnie sam środek sedna. Prawa nabyte są wtedy (...) > > Z całym szacunkiem, ale może jednak TK lepiej - niż Ty - określi ten sam śro > dek sedna... Z całym szacunkiem, źle spałaś że od rana czujesz potrzebę rozstawiania po kątach? Napisałam wyraźnie "jak dla mnie", czyli "moim zdaniem". Coś nie tak? W każdym zdaniu powinnam to powtórzyć? TK niech określi, na pewno zrobi to lepiej i w niczym nie śmiałabym go ograniczać :) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Brawo! 13.02.12, 12:08 makrama1 napisała: > Z całym szacunkiem, źle spałaś że od rana Nie ma jak wycieczka osobista w miejsce argumentu - którego brak. Odpowiedz Link Zgłoś
makrama1 Re: Brawo! 13.02.12, 13:05 koloratura1 napisała: > makrama1 napisała: > > > Z całym szacunkiem, źle spałaś że od rana > > Nie ma jak wycieczka osobista w miejsce argumentu - którego brak. Argumentu na co, przepraszam? Wypowiedziałam się, zgodziłam się z Tobą, że TK zrobi to na pewno lepiej. Coś jeszcze powinnam? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Brawo! 14.02.12, 08:26 makrama1 napisała: > Argumentu na co, przepraszam? > Wypowiedziałam się, zgodziłam się z Tobą, że TK zrobi to na pewno lepiej. Coś > jeszcze powinnam? Ależ skądże znowu! Czegoś, widać, nie zrozumiałam, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof5426 Jest bardzo proste wyjście !!! 11.02.12, 14:32 Rolnicy płacą 270 złotych na kwartał. . W tym, składka emerytalna, podatek, ubezpieczenie. Na rentę idą w wieku 56 lat ZLIKWIDOWAĆ ten przywilej z epoki Gierka ! Artyści płacą 50 % podatków, na rentę wielu z nich idzie w wieku 56 lat. ZLIKWIDOWAĆ ten przywilej z epoki Gierka ! Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Tusk o reformie emerytalnej: Nie mam wyjścia. 11.02.12, 15:40 Premier Tusk mówi prawdę. Wiem że to boli ale nie mamy wyjścia. W 2030 na emeryturę 1 - słownie: jednego, emeryta będzie pracować dwóch pracowników. I nie ma szans że da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 półTusk, ty sowiecka gnido!!! 11.02.12, 22:31 "Tusk: Czas zerwać kurtynę hipokryzji, nawet za cenę mojej głowy" *** półTusku, Twoja głowa jest goowno warta, nie ma tam za grosz logicznego myślenia, nie jesteś nikomu potrzebny, na Twoim miejscu spaliłbym się ze wstydu, do tego jednak trzeba mieć go choć odrobinę. Strzel sobie w łeb to może zachowasz twarz śmieciu narodowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Hitler nie wymyśliłby takiej eksterminacji 12.02.12, 15:32 Dzień Dobry , nazywam się Tadeusz lat 57 mieszkam w Ś obecnie jestem na świadczeniu przedemerytalnym mam 40 lat pracy i wręcz nie do uwierzenia straciłem pracę z przyczyn nienależących do pracownika dokładnie dzień po tym jak mi minęło 40 lat pracy. Próbowałem programów 50 + , szukałem roboty na własną rękę , znalazłem pracę sam i pracowałem pełne dwa lata , znowu mnie zwolnili bo firma straciła zamówienia , znowu szukałem pracy i szkoliłem się 50+ więc jestem na bieżąco. Zauważyłem niepokojąca tendencję : Żeby nie wypłacać odpraw pracodawca próbuje brzydkich metod które mają na celu pretekst do zwolnienia dziadka dyscyplinarnie . gdybym się nie połapał spotkałby mnie los kilku zwolnionych przede mną - To trzeba jakoś uregulować ? Moja propozycja reformy emerytalnej jest następująca: Ja rozumię ,że Tusk na samą myśl o milionach ludzi z wyżu demograficznego lat 50 i 60 przechodzących na emeryturę dostaje palpitacji bo skąd wziąść dla nich kasy - Ale pytam co stało się z pieniędzmi które ci ludzie płacili całe lata na znacznie mniejszą liczbę emerytów więc kasa powinna zostać - Gdzie ona jest ? przecież emeryci nie dostawali po sto tysięcy PLN. Proponuję wiek emerytalny zostawić na dotychczasowym poziomie a nawet obniżyć go do 62 lat pod warunkiem ,że zwolnienie nastąpi z przyczyn nienależących do pracownika ale zagwarantować Ustawą jeśli ktoś chce pracowac dalej niech pracuje ile zechce bez utraty prawa do przejścia na emeryturę w razie utraty pracy żeby ludziom zapewnić poczucie bezpieczeństwa. Co to da fizycznie: Komfort pracy jest zupełnie inny - i chęć do pracy także inna , w tej sytuacji każdy będzie wolał zostać w pracy niż iść sobie. To ,że jeśli ktoś straci pracę z przyczyn niezależnych od siebie będzie miał prawo do przejścia na emeryturę i nie pozostanie bez środków do życia tak jak to ma miejsce w tej chwili. Zasiłek dla bezrobotnych "ratuje " takiego nieszczęśnika przez rok czasu a potem przez kilka lat musi sobie jakoś poradzić , pożyczyć ,ukraść albo sprzedać co tam ma bo na pomoc Państwa nie ma co liczyć . To najbardziej sukinsyńska polityka wobec starych obywateli jaką sobie można wyobrazić . Ja rozumiem ,że zamysłem reformy Tuska sprawdzalnym arytmetycznie jest uzyskanie czasu dwóch lat w przypadku mężczyzn i aż 12 lat w przypadku kobiet kiedy nie trzeba będzie płacić żadnej nowej emerytury . a w tym czasie połowa ludzi umrze w tym znaczna część czynnych emerytów co ZUS-owi da oddech. Ale pytam - dlaczego mam płacić całe lata i zdychać bez jednej emerytury bo Państwo marnotrawi pieniądze z podatków na skalę niespotykaną ? To ,że ta operacja jest rozciągnięta w czasie nie zmienia sumy bo można dodać 2+2 jest cztery albo 0,5+0,5+ 0,5+ 0,5 + 1 + 0,5 + 0,25+0,15 + 0,10 = i też wyjdzie 4 . Ta cała "Reforma emerytalna" nie ma nic wspólnego z troską o ludzi , przeciwnie jest najbardziej podstępnym sposobem eksterminacji jakiego Hitler nawet nie wymyślił i to niestety na skalę Europy bo jak widzę powojenny wyż demograficzny był pożądany kiedy płacił składki a w sytuacji kiedy sam zacząłby pobierać budzi takie przerażenie ,że aby wywołać maksymalną śmiertelność wymyślają reformy w służbie zdrowia albo takie jak ta "emerytalna" Odpowiedz Link Zgłoś
gornikmarek Reforma emerytalna. Tusk: Nie mam wyjścia. I do... 18.02.12, 20:30 Szczegul .Dekarze w cenie.Mam 56 lat Roznych ludzi w zucu spotkalem.Ale takiego inbecyla na premiera .Hanba dla 38 mil. narodu.Cz y my Polacy nie mamy cos lepszego ,O czym to swiatczy.Kleska za kleska tragedia za tragedia idiota za idiota ,pseldo reformatozy powoduja 4 ROZBIOR POLSKI.Rozumu racz nam dac panie .A wrony i kruki .......,a kosci beda bielaly .... Odpowiedz Link Zgłoś
baj62 Reforma emerytalna. Tusk: Nie mam wyjścia. I do... 09.03.12, 07:29 Czy ten ryży narcyz nie widzi że otwiera szklane automatyczne drzwi?przecież wystarczy oprzeć się na rozwiązaniach innych państw.Jeśli nie staje swego rozumu i pomyślunku to nie wyważaj otwartych drzwi.Czytałem kiedyś zarzut że przeciw reformie długości zatrudnienia protestują ludzie w wieku emerytalnym lub reńciści, a jak spojrzymy dzieciom i wnukom że pozwoliliśmi na taki przekręt nawet nie protestując.Co z tego że Tusk dorabiał na kominach, bo rajcowało wiszenie na linie, a pomoc brał z mopsu, nie wszyscy są tacy dobrzy, że potem zostaną takim paniskiem. Stanowisko premiera jest tylko jedne. Odpowiedz Link Zgłoś