indywidualismus 20.02.12, 08:29 Nie od dzisiaj wiadomo, że nasze kochane państwo zawsze miało największy problem z własnymi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guzikiewicz Zasługi 20.02.12, 08:48 No, a co zrobimy,jeśli ta prywatna,świetnie wyszkolona firma gen.Petelickiego /21 lat wiernej służby w siłach specjalnych komunistycznej Polski/ postanowi zająć się polityką i rozpędzić to rozglajdane towarzystwo z ulicy Wiejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Myśl najpierw, potem pisz:-)) 20.02.12, 09:33 Petelicki i Czempiński wprowadzili Polskę do NATO. Stąd taka niechęć do nich. Służby naszego sąsiada nigdy im tego nie zapomną i zrobią wszystko co w ich mocy aby zniszczyć GROM. guzikiewicz napisał: > No, a co zrobimy,jeśli ta prywatna,świetnie wyszkolona firma gen.Petelickiego / > 21 lat wiernej służby w siłach specjalnych komunistycznej Polski/ postanowi zaj > ąć się polityką i rozpędzić to rozglajdane towarzystwo z ulicy Wiejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Zarobili kasę, to dobrze 20.02.12, 11:50 Szkolili żołnierzy państwa uznanego w świecie, członka ONZ, więc o do chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
guzikiewicz Janczarzy komunizmu 20.02.12, 14:00 Petelicki i Cempiński: pierwszy wieloletni oficer SB,drugi byznesmen z bożej łaski: oni wprowadzili Polskę do NATO.Wymieniłbyś raczej człowieku płk Kuklińskiego,a obok niego byłego prez.Kwaśniewskiego,choć on zupełnie nie z mojej bajki.Cmokasz nad komuchami -pajacami. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Libijski trop GROM-owców 20.02.12, 08:50 Przecież to byłby kompletny idiotyzm informowanie MSZ, albo innego organu administracji państwowej, o uczestnictwie w tego typu działaniach. Tego samego dnia taka informacja "wyciekłaby" do zainteresowanych albo za pieniądze, albo na zassadzie "jaki ja ważny bo mam nawet takie informacje". Odpowiedz Link Zgłoś
stern-75 Andrzej Bryl 20.02.12, 09:27 To pan Bryl przedstawia się teraz jako "mistrz Polski w Taekwon-Do"? Co tak skromnie, wpiszcie mu Mistrza Świata. Odpowiedz Link Zgłoś
serwolatka5 Libijski trop GROM-owców 20.02.12, 09:52 gdy słyszę Polak, polski to środkowy palec pięści mi się prostuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ador43 Re: Libijski trop GROM-owców 20.02.12, 11:02 serwolatka5 napisała: > gdy słyszę Polak, polski to środkowy palec pięści mi się prostuje. krowo,nie wiesz co piszesz,zacznij pisac w swoim germanskim jezyku i bedzie wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Bardziej BAŁWAN czy CHAM ? 20.02.12, 12:18 ador43 napisał: > krowo,nie wiesz co piszesz,zacznij pisac ... Krowy nie piszą. W żadnym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 "Dyktatora" zastrzelono jak psa i trop się urwał.. 20.02.12, 09:52 ...urrrrwał! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.nn Skąd to oburzenie? 20.02.12, 10:05 Panowie Gromowcy pracowali w legalnych słuzbach państwa uznawanego przez cały swiat, w tym i Polskę. Więc skąd to oburzenie. Nie od dzisiaj wiadomo że tzw. firmy ochroniarskie ochroniające wielu różnych dziwnych dyktatorów (oni najlepiej płacą) zatrudniają byłych członków jednostek specjalnych (tez polskich). Kilku z nich zginęło w trakcie "pracy" w Afganistanie czy Iranie (oczywiscie nie są ujmowani w oficjalnych danych dotyczacych wojen w tych krajach). Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Libijski trop GROM-owców 20.02.12, 10:10 Praca dla Kadafiego to żadna hańba. Hańbą to jest pomagać tym kundlom z kałachami, które sprzedały Libię koncernom międzynarodowym, a teraz zalewają ją islamistycznym gnojem... Odpowiedz Link Zgłoś
eu_ropejczyk Od wiekow 20.02.12, 10:28 Polacy robili na swiecie brudna robote, w ramach kompleksu narodowego checi zaistnienia. Ostatnio wslawili sie w mordowaniu ludnosci cywilnej w IRAQu i Afganistanie. W Libii kasa byla wieksza od Kaddafiego, wiec zmienili front. Slynne stwierdzenie "za wolnosc nasza i wasza" trzeba przerobic na "za kase nasza i wasza". Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Nie pieprz pajacu. 20.02.12, 19:19 Najemnicy pochodzą z każdego państwa. Najwięcej z USA, UK, Rosji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ador43 Libijski trop GROM-owców 20.02.12, 10:57 Skoro zostali ujawnieni przez tego glupka maciorowicza,zwolnieni,odeszli na emeryture czy rente i nie sa zwiazani innymi kontraktami z panstwem,maja prawo zatrudnic sie nawet na ksiezycu i nic nam do tego.A piszac o tym ze zostali wyszkoleni za nasze pieniadze ,autor tego artykulu powinien zmienic zawod. Odpowiedz Link Zgłoś
soul_asylum Re: Libijski trop GROM-owców 20.02.12, 11:08 Ja juz pisałam pod innym artykułem, więc tylko przekopiuję mój wcześniejszy komentarz: Przypuszczam,z e szkolili..skoro współpracowali z Black Water, to dlaczego nie mieliby za większe pieniądze z Kadafim? Pytanie o sens istnienie tej jednostki - kupa pieniędzy w szkolenie, uposażenie z jednej - z drugiej GROM-owcy pracujący za 3 tys współpracujący z "psami wojny". Co do sensu jeszcze - wystarczy przejrzeć przetargi dla jednostki 2305, aby widać jak olbrzymie sumy są ładowane w tą jednostkę. Nie wspominając, iż widać w jakim kierunku idzie jednostką oraz, iz coraz większy nacisk jest kładziony na formozę. Osobiście jestem sceptyczna co do sensu finansowania takiej jednostki. A z drugiej strony wcale się nie dziwię, iż dobrze wyszkoleni itp korzystają z okazji jako najemnicy. Tylko niech nie mówią w TV, iż są po tej dobrej stronie, jak oglądałam ostatnio :) prooosze ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Polacy mają mentalność niewolnika. 20.02.12, 19:23 No i co, że zostali wyszkoleni za pieniądze podatników. Na całym świecie byli żołnierze pracują w PMCs. Ale w Polsce niewolniczo-katolyckiej, człowiek winien być karany, bo się wyszkolił za pieniądze podatników. Czy to żołnierz, czy lekarz. Za psie pieniądze nikt nie będzie pracował. Odpowiedz Link Zgłoś
soul_asylum Re: Polacy mają mentalność niewolnika. 20.02.12, 20:13 No to ok, tylko niech GROm nie robi wokół siebie atmosfery jako elitarnej, patriotycznej jednostki..bo tak nie jest. Z jednej strony zintesyfikowane szkolenie do walki z terroryzmem - nie tylko fizyczne, ale tez psychiczne nastawienie, z drugiej strony kasa jakoś zmienia te przekonania. A jest to jednostka z jakimś przesłaniem. I ok - mają prawo sie zatrudniać w pmc, ale ale niech nie robią wokół siebie takiej patriotycznej otoczki..ok, jestem pracuje takze dla Black water itp. Do tego z drugiej strony wydaje sie, iz ich działania są już nie tak "czyste" w rejonach kontyngentów. Są pewnie dobrze wyszkoleni do działań bojowych,niemniej nie wiem jaka miałaby być ich rola w cywilnym świecie - bo ze grają w piłkę z premierem i przewożą teczki to juz wiemy ;) na pewno kasa ładowana w ich wyszkolenie w korelacji z ich ewentualnym wykorzystaniem w kraju i ich koneksjami poza granicami (podejrzana współpraca, straty w cywilach) - daje pod znakiem zapytania racjonalność ich funkcjonowania. Ostatnio uśmiałam się jak 3 dryblasów Rutkowskiego nie umiało porwac 21- latki - to tak na marginesie działania i umiejetnośći w cywilnym świecie Gonia Odpowiedz Link Zgłoś
sprawazlewa Kompromitacja kontrwywiadu! 20.02.12, 16:50 "Nie mieliśmy swoich ludzi w Libii żeby to sprawdzić" Kontrwywiad tym samym kompromituje się na całego. W najbliższym otoczeniu Kaddafiego byli Polacy a kontrwywiad(?) o tym nie wiedział, a wywiad wiedział? Zmarnował tak doskonałe źródła informacji. Żenada. Nawet nie potrafią wykorzystać tego, co im ktoś przynosi na tacy. Kaddafi pewnie wiedział, że polski wywiad i kontrwywiad jest taki żenująco nieudolny, że "w życiu" się nie dowie co u niego w domu. Gdyby nie reklama Bryla i Kowalika w TVP., nikt by nie wiedział, że tam byli. Panowie czas na odejście na odpoczynek, pytanie tylko czy zasłużony! Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon to chyba dobrze ..Kadafi to stary przyjaciel 20.02.12, 18:32 człowieka honoru Jaruzelskiego , a przyjaciol poznaje sie w biedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Od kiedy to nie można pracować w prywatnych 20.02.12, 19:18 firmach? Znowu jakiś katolycko-islamski bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
c-mere.deer Naprawde?? 20.02.12, 21:19 "W ofercie, którą znaleźć można na stronie internetowej, proponuje pełną gamę szkoleń: walki wręcz, skoków spadochronowych, lotów śmigłowcem i oczywiście strzelania z broni palnej" czy potrzeba az ludzi z jednostek specjalnych zeby sie tego wszystkiego nauczyc, ja sie tego wszystkiego nauczylem,oprocz latania helikopterem ala jak by sie uparl to i tego tez pewnie bym sie nauczyl, bez jakis tam "ekspertow" z GROMu Odpowiedz Link Zgłoś