Dodaj do ulubionych

Post, modlitwa i jałmużna

21.02.12, 20:33
Lustrem, w którym powinien przejrzeć się KK jest Irlandia. Tam jest KK w pigułce. Nie wiem czy jest jeszcze w Europie jakieś państwo, gdzie sprzężenie władzy świeckiej i KK byłoby tak mocne. W Irlandii nie można było powołać premiera bez poparcia biskupów, ani obsadzić żadnego innego, ważnego stanowiska państwowego. W terenie bez poparcia proboszczów. I te wybierane przez KK władze świeckie wspólnie z katolickimi księżmi, zakonnikami i zakonnicami urządzili dzieciom piekło na ziemi, a dorosłych tak sterroryzowali, że bali się bronić swoje dzieci. Starsi Irlandczycy mówili, że wiedzieli lub się domyślali, co działo się w kościelnych szkołach i sierocińcach, ale bali się reagować. I nie o pedofilię tylko chodzi, ale o chyba wszelkie możliwe przestępstwa wobec dzieci, z pozbawieniem życia włącznie. Zmuszali dzieci do cięzkiej , nieodpłatnej czyli niewolniczej pracy przy produkcji różańców, ze sprzedaży których czerpali zyski. Dzieci miały narzucone wyśrubowane normy, a te które nie dawały rady były bite i głodzone. Dziewczyny pracowały niewolniczo w pralniach prowadzonych przez okrutne zakonnice. Przecież oni sprzedawali nawet dzieci pedofilom z zewnątrz. Nie dość, że sami dzieci gwałcili, to czerpali jeszcze z tego korzyści finansowe. Naprawdę nie dziwi mnie, że Irlandia zerwala stosunki dyplomatyczne z Watykanem. Chora jestem, kiedy to piszę, ale ten wywiad zabrzmiał dla mnie jak- o jacy my nieszczęśliwi. Niesłusznie tak bardzo oskarżani, bo przypadków pedofilii poza kościołem jest znacznie więcej. Dzieci wołają za księdzem pedofil. Mamy tylko cztery tysiące zgłoszeń z całego świata. W samej Irlandii było badane 2000 przypadków. A ile nie było badanych ? Ile dzieci popełniło sambójstwa ? Ile nawet w takiej sytuacji się nie zgłosiło ? Czarno widzę to rozliczanie. Za dużo bólu jest po stronie duchownych. Za mało po stronie ofiar.
Obserwuj wątek
    • dust-on-the-wind Post, modlitwa i jałmużna 21.02.12, 22:13
      wielebny, wstydu nie masz. Zamilcz lepiej. Wy - spowiadacie ludzi z jakichś tam "grzechów" a sami na sumieniu mając ciężkie zbrodnie - uważacie się za pokrzywdzonych. Co za bezczelność. Wasz koniec już jest. Tylko wy jeszcze ślepi jesteście.
    • unhappy Post, modlitwa i jałmużna 22.02.12, 09:35
      jeśli ktoś chce wypowiadać się sensownie o całym problemie pedofilii, to powinien wiedzieć, że według ostatniego raportu Kongresu Stanów Zjednoczonych 0,03 proc., a zatem trzy na dziesięć tysięcy przypadków pedofilii, dotyczy struktur kościelnych. Niektórzy powinni sobie zadać uczciwie pytanie, czy walczą z pedofilią w ogóle, czy też interesują się jedynie księżmi pedofilami, bo w gruncie rzeczy chodzi im o walenie w Kościół, a nie o dobro dzieci.

Och, urocze pie...lo :)

A skoro o statystyce mowa, to czy wierni (w tym wypadku katolicy) są lepszymi ludźmi? Czy statystyki pokazują, że wierni popełniają mniej przestępstw? A księża? Czy ów przytoczony przez księdza procent to więcej, czy mniej niż procent dla pozostałych ludzi?
    • jamnikidwa Post, modlitwa i jałmużna 22.02.12, 12:12
      Wywiad - jak na publiczne wypowiedzi większości księży w Polsce - bardzo wyważony i warto go przeczytać, pada tam jednak sformułowanie:
      "Niektórzy powinni sobie zadać uczciwie pytanie, czy walczą z pedofilią w ogóle, czy też interesują się jedynie księżmi pedofilami, bo w gruncie rzeczy chodzi im o walenie w Kościół, a nie o dobro dzieci"
      Księża do nauki religii w szkole wyznaczani są przez kurię. Szkoła nie ma na to żadnego wpływu, a przecież mozna by chyba zorganizować system wybierania ksiedza z listy zaproponowanej przez kurię? Ksiądz jest jedynym nauczycielem, który nie musi mieć wykształcenia pedagogicznego. Jest więc na specjalnych prawach, co powoduje, że słusznie traktowany jest przez innych nauczycieli i rodziców jak święta krowa lub gie, którego lepiej nie ruszać. Nie można z niego zrezygnować, jesli okaże się nieudolny lub w jakikolwiek inny sposób nie sparwdzi się, nie mówiąc już o pedofilii czy innych przestępstwach. Czy o. Dariusz Kowalczyk widzi jakieś uzasadnienie dla takiego uprzywilejowania? Jak nie można pozbyć się nieakceptowanego księdza tak samo jak innego nieakceptowanego nauczyciela, to nic dziwnego , że chce się powalić trochę w autorów takiego porządku, czyli w instytucję kościoła właśnie.

• klara551 Re: Post, modlitwa i jałmużna 22.02.12, 12:31
      Cytat o ilości aktów pedofilii wśród księży jest kłamstwem,bo wystarczy porównać liczę mężczyzn i liczbę księży w USA z liczbą pedofilów w obu grupach . A młyny boże mielą powoli i wystarczy wspomnieć po ilu wiekach KK przyznał ,że i Bruno i Kopernik z Galileuszem mieli rację więc jedno zebranie hierarchów niczego nie zmieni.
    • vibhisana Post, modlitwa i jałmużna - słaby tytuł 22.02.12, 14:20
      Niestety, brak w nim nacisku na zadośćuczynienie ofiarom!
      Masa szlachetnych deklaracji zakonnika i pustka ziejąca w ich tle.
      "Co Kościół robi dla ofiar?- Istnieje wiele kościelnych lub związanych z Kościołem instytucji, które realizują programy pomocy psychologiczno-duchowej ofiarom molestowania i przemocy."
      Dowodem ma być inicjatywa zawiązana na kongresie poswieconemu pedofilii w KK. Cóż za obskurantyzm, facet gada, ze coś już funkcjonuje po czym mówi, ze właśnie sie zawiązało :)
    • prawie_bezrobotny Post, modlitwa i jałmużna, czyli obłuda 22.02.12, 14:53
      Dariusz Kowalczyk SJ (prowincjał, wykładowca na Gregorianum):
      >Niewiedza i bezradność sprawiały, że bagatelizowano różne doniesienia o pedofilii albo rozwiązywano je w sposób nieadekwatny do sytuacji.
      Kom.
      Ty obłudny, jak wszyscy jezuici, klecho! Uogólniam? Pokaż mi jednego, z nazwiska, który nie jest obłudnikiem. Wiesz dobrze, że u was to się usprawiedliwia. „Wszyscy jesteśmy grzeszni.”
      „Niewiedza”? Co do czego? Że celibatariuszom hormony też pracują? I że jedni z nich marzą o pieszczotach z kobietami (i nieraz im się udaje te marzenia spełnić), drudzy zaś o bezpieczniejszych na pozór pieszczotach z małoletnimi, obojga płci? Taka „ciemnota” panuje wśród proboszczów? A oni sami to co, nie są żywymi ludźmi?
      Dalej: >przede wszystkim chodzi o zmianę nie paragrafów, ale o większą wiedzę i wrażliwość, aby umieć słuchać ofiar molestowania i - na ile to możliwe - pomagać im w procesie wychodzenia z traumy
      Kom.
      Komu zależy na ofiarach molestowania? Tym, co będą musieli płacić grube odszkodowania? Już sobie załatwili statystyki: to tylko 0,3 promila (w USA).
      O ile się nie mylę, to i w takim wypadku nie wolno prowadzić samochodu.
      Ja nie mówię, że to jest nagminne, tj. pedofilia wśród kleru. Ale to trzeba sprawdzić. Tak jak przestępczość w kategorii sędziów czy prokuratorów. Adwokatów zresztą także.
      Dziennikarz: >Księża nie są obywatelami Watykanu.
      Kom. Może formalnie nie mają podwójnego obywatelstwa (choć niektórzy z nich zapewne mają), lecz tak są wychowywani w nowicjatach i seminariach, że taki status osiągną w momencie święceń. Wiem o tym od jednego z „polskich” księży. Taki on był polski, że się nie poczuwał do obowiązku płacenia podatku.
      A już to porównanie ze sprawą Polańskiego jest szczytem perfidii. By nie powiedzieć nędzy moralnej. Podobnie przykład M. Collins, niegdyś molestowanej przez duchownego, która zapewne została zaproszona na sympozjum po to właśnie, by taką nadzieję wyraziła, że „Kościół będzie w stanie prowadzić w walce z pedofilią”. Któż, jak nie on?!
      A teraz szczyt szczytów (obłudy). >Pedofilia to problem, który trzeba rozpatrywać na wielu płaszczyznach, w tym na płaszczyźnie walki duchowej, a w walce tej orężem, jaki proponuje nam Ewangelia, jest m.in. post, modlitwa i jałmużna. Trzeba więc podejmować post i modlitwę w intencji ofiar molestowania, a także w intencji nawrócenia krzywdzicieli, a ponadto warto dać konkretne pieniądze na działalność jakiejś instytucji podejmującej problem pedofilii.
      Pytanie: ile jezuici świadczą modlitw na rzecz ofiar, a ile pieniędzy? Kwoty, czyli wysokości wspomnianej „hojności różnych podmiotów kościelnych”, nie podano...
    • lis-vitalis Post, modlitwa i jałmużna 22.02.12, 15:20
      probowalem juz tu wczesniej cos wyslac, ale lapa lisia trafila w niewlasciwy klawisz i cos sie popsulo.

Panu jezuicie trzeba powiedziec jasno jedna rzecz: w krajach nalezacych do tzw. kultury zachodniej naklanianie maloletnich do czynnosci seksualnych jest karane przez prawo, jest po prostu przestepstwem. KK, chroniac przez dziesieciolecia pedofilo-duchownych, mataczac, tuszujac, poprostu klajstrowal przestepstwa. Czy funkcjonariusze KK sa ponad prawem panstw, w ktorych zyja? wyglada na to, ze tak...
      Czy trzeba odwolywac sie do Irlandii, zeby pokazac wplyw KK na panstwo? eee, chyba nie. Wystarczy wlaczyc telewizor, wystarczy przejechac sie po Polsce powiatowej, gdzie zaden wojt ani soltys nie utrzyma sie bez poparcia proboszcza, gdzie rady miejskie wydaja uchwaly w sprawach in vitro zamiast zajmowac sie wywozem smieci i dziurami w chodnikach. I zauwazmy: samismy sobie to zafundowali, Panie i Panowie Rodacy, w roku 1989!!

ale jednak z zagranicznych przykladow mozna sie czegos nauczyc: Oto w takiej ciagle bardzo katolickiej Belgii prokuratura zrobila naloty na archiwa kilku biskustw i okazalo sie, ze niszczenie dokumentacji dotyczacych pedofilli wsrod ksiezy bylo na porzadku dziennym - od zawsze. W Holandii powolano specjalna parlamentarna komisje do badania tych spraw. Na posiedzeniu parlamentu, omawiajacego jej raport MUSIAL sie pojawic najwyzszy funkcjonariusz KK, bp Utrechtu i odpowiadac na pytania parlamentarzystow. Sam raport ukazal druzgocace rozmiary mataczenia, kretactwa ze strony KK, zastraszania ofiar. No ale to Holandia - babilon. w babilonie patrzy sie czarnym na rece.
    • brudno kopanie leżącego? 23.02.12, 07:50
      Jestem przeciw pedofili. Każdej. Nie da się jej usprawiedliwiać tym, że chodzi o chłopca czy dziewczynkę mające 15 lat. Już fizycznie dojrzałych, ciekawych seksu - z tego powodu wymagających dodatkowej ochrony. Jezuita pwołuje się, iż sam nie zetknął się z pedofilią - ja z żoną pomagaliśmy dziewczynce 15 lat nie tylko uwiedzionej, ale i zapłodnionej. Nie przez księdza, lecz sąsiada. Dla mnie było to paskudne, także dlatego iż moja córka w tym samym wieku była. W takich przypadkach nie wystarczy post i modlitwa.
      Faktycznie księża to osoby zaufania publicznego. Dlatego mam wobec nich większe wymagania. Do bardzo gorszących sytuacji dochodziło w domach opieki dla dzieci, czasem - za przeproszeniem - w burdele zamienianych. Tam dzieci jeszcze bardziej uzależnione były od ich "właścicieli". Mówienie dziecku, że to ono winne, jest obrzydliwe. Straszenie że wyprze się Boga, jeśli komuś powie, jeszcze gorsze.
      Niech sądy kościelne oceniają na swój sposób, że pedofilowi należy w imieniu Boga wybaczyć, bo np. stary albo początkujący. Niech sądy świeckie oceniają takie przypadki jak świeckich. Także za zatajanie przestępstw, ukrywanie sprawców.
      Jezuickie gadanie, że biskup "legalnie" ukrywa się przed amerykańskim sądem w Watykanie, bo jeszcze listu gończego za nim nie ma...
      Jezuita wprost nie przyznał się, iż Watykan przez długie lata stosował zmowę milczenia, na ofiarach także milczenie wymuszając.
      • unhappy Re: kopanie leżącego? 23.02.12, 23:39
        brudno napisał:

> Jestem przeciw pedofili. Każdej. Nie da się jej usprawiedliwiać tym, że chodzi
        > o chłopca czy dziewczynkę mające 15 lat. Już fizycznie dojrzałych, ciekawych se
        > ksu - z tego powodu wymagających dodatkowej ochrony.

Ty nie wiesz co to jest pedofilia. Niestety. Tak bardzo potrzebujesz akurat tego słowa, że musisz go użyć tam gdzie nie ma to najmniejszego sensu? Poza tym pedofilia nie jest pojęciem prawnym tylko medycznym. Media dobrze zarabiają na wykorzystywaniu seksualnym nieletnich i słowo pedofilia bardzo im w tym pomaga. Ale nie dajmy się zidiocić do końca :)
    • totapis500 Post, modlitwa i jałmużna 28.02.12, 15:28

Walka z czarnymi i purpurowymi zboczeńcami toczy się już na całym świecie omija tylko nasz ciemnogród sądy polskie katolickie wszystkie procesy tych zboczeńców utajniają ,a najsroższy wyrok to trzy zdrowaśki i bogatsza plebania wstyd mi za Polskę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka