Dodaj do ulubionych

Uroczy fristajl

12.03.12, 16:32
Opisywanym przykładem jest rynek prawniczy w USA. Należy on do najdroższych na świecie, bo gwarancją jakości jest logo firmy prawniczej, która słono sobie za to liczy.

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,11323318,Uroczy_fristajl.html#ixzz1ouudnbtI

A co jest gwarancją jakości w Polsce? A może dostęp do prawnika w Polsce jest tańszy? Nie sądzę.
Obserwuj wątek
    • robokopo Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sam... 12.03.12, 16:39
      Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sam bełkot! Już tak się wyemancypowałeś z powodu pieniędzy, które zarabiasz, a które dla większości są niedostępne, że stworzyłeś sobie świat, w którym mieszkasz tylko ty! Jest ci wygodnie, problemy ekonomiczne to dla ciebie abstrakcja i sobie folgujesz w moralizowaniu, pouczaniu i ocenianiu innych. Powtarzam: zawód prawniczy to jedna wielka sitwa, która oblazła jak pająki społeczeństwo i wysysa z niego wielką kasę. To chodzi o to! Nie o to, żeby niekompetentni wykonywali takie zawody. Oni bronią dostępu innym, równie zdolnym, albo i bardziej, równie kompetentnym, bo dla nich to źródło wielkich pieniędzy. I tu nie widzę możliwości relatywizacji. Twoje zmanierowane teoretyzowanie w konfrontacji z biedą w Polsce to jest po prostu bezczelność!
      • easy.teraz Re: Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sa 12.03.12, 17:36
        Przeczytałem artykuł Żakowskiego i pomyślałem sobie mądry człowiek. Przeczytałem ten komentarz i pomyślałem sobie, że już nie taki mądry. Dlaczego robokopo nie pisze dla GW. Ma rozumne argumenty i umie je przekazać...

Nie rozumiem dlaczego redaktor chce chronić adwokatów i dlaczego nie podoba mu się filozof minister, gdy wyraźnie toleruje niektórych polityków i ministrów którzy nie reprezentują sobą nic?
        • linka.a Re: Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sa 13.03.12, 08:18

Problem z kolegami w rodzaju roboko jest taki, że oprócz inwektyw nie ma w jego wpisie żadnej merytorycznej treści. Żakowski przynajmniej szuka argumentów na poparcie stawianych przez siebie tez.
          --------------------------
          A wam jak się podoba autko na prąd: Opel Ampera?
          • pawelekok Re: Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sa 13.03.12, 10:18
            Czy naprawdę nie ma żadnej merytorycznej? Wiem, że zawody prawnicze (nie wszystkie) posiadają immunitet. Ale ciekawi mnie, czy nie można by zlecić Najwyższej Izbie Kontroli aby przyjrzała się kryteriom i rezultatom egzaminów samorządu notarialnego. A zwłaszcza pod kątem pokrewieństwa i powinowactwa. I opublikowała rezultaty. Ludzie powinni wiedzieć, czy prawdą jest, że zawód ten jest od lat uprawiany głównie przez czlonków tych samych rodzin. I czy i dlaczego inni prawnicy nie są do niego dopuszczani. I czy ubiegający się o ten zawód krewni i powinowaci rejentów mieli specjalne ułatwienia.
            • linka.a Re: Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sa 13.03.12, 10:35

To niech zbada. A nawet jeśli wyjdzie im, że w jakimś zawodzie są i ojciec i syn i wnuczka, to co z tego? Bez regulacji inni prawnicy też mogą nie być dopuszczani do pracy w kancelariach, więc i tak niczego się nie nauczą. Owszem, będą kroić klientów na kasę wykonując tanie i byle jakie usługi, ale czy rzeczywiście o to chodzi? Skąd przekonanie, że wolny rynek rozwiązuje takie problemy?
      • koloratura1 W konkurencji "bełkot", Ty wygrywasz! 13.03.12, 10:08
        robokopo napisał:

> Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sam bełkot!

Skoro - rozumiem - już po przeczytaniu pierwszego artykułu, wiedziałeś , że to bełkot, to po co czytałeś drugi?
        I nie szkoda Ci czasu na pisemne rozwodzenie się nad bełkotem?

No, chyba że własnym bełkotem chcesz pokonać Żakowskiego w konkurencji, której na imię bełkot ?
        Fakt - udało Ci się !
      • pozytywka-1 Re: Żakowski, drugi artykuł na ten temat i ten sa 13.03.12, 10:56
        do robokopo - pierwszy raz w życiu napisałeś to o czym myślę ja, więc powtarzać się nie będę.
        Gratulacje.
    • piglowacki fristajl -> improwizacja; działanie … 12.03.12, 17:44

bez konkretnego planu; spontaniczne zachowanie

Już w zeszłym tygodniu pod Pana Panie Żakowski tekstem pisałem, że człowiekiem z "pozytywną szajbą" (Donaldino o Gowinie) WYMÓG KWALIFIKACJI z zamknięciem / reglamentacją zawodów myli … i że w tych ‘ważnych’ społecznie zawodach to głównie PICOWANIE, a nie deregulacja:
      ms.gov.pl/pl/deregulacja-dostepu-do-zawodow/lista-zawodow/

Ale to MAŁY PIKUŚ Panie Żakowski bo człowiekiem z "pozytywną szajbą" na wyższą orbitę PR fristajlowania już wskoczył:

…”Jako przykład nowej polityki państwa podał propozycję zniesienia egzaminu na detektywa, a jednocześnie możliwość kontrolowania agencji detektywistycznych bez uprzedzenia. A zatem ta filozofia państwa, za którą opowiada się rząd Donalda Tuska, polega z jednej strony na zaufaniu wobec uczciwych obywateli, a z drugiej strony na skuteczniejszym i odważniejszym zwalczaniu tych, którzy naruszają normy moralne i prawne - wyjaśnił minister.”…
      msp.money.pl/wiadomosci/prawo/artykul/deregulacja;zawodow;minister;zapowiada;co;dalej,191,0,1043903.html

Przeca to jak „niewinni nie mają się czego bać” żywcem z IV Rzeszypospolitej Jarosława K. & wybitnego PiC aplikanta Zi0b0 wyjęte … albo nie daj bosze „ufaj i sprawdzaj” gruzińskiego klasyka.

:-(((

No i człowiekiem z "pozytywną szajbą" w tym swoim fristajlowaniu z pozycji guru / duce / … „ciemnemu ludowi” mUSKi formatuje:

…”Nie ma wątpliwości, że deregulacja doprowadzi do obniżenia cen, poprawy jakości, spadku bezrobocia i do zwiększenia konkurencyjności i innowacyjności polskiej gospodarki - powiedział minister dziennikarzom.

- Myślę, że poziom edukacji ekonomicznej polskiego społeczeństwa i nastawienie młodego pokolenia to są te atuty i wsparcie, którym dysponuję jako minister sprawiedliwości i (którymi dysponuje) cały rząd premiera Tuska - dodał.”…

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Dzisiaj Panie Żakowski nie dodam swojej ‘drugiej’ stopki (tej od Pana tekstów) bo w tym tygodniu bez … jazdy … jak na łysej kobyle … i temat z odzysku …
      wyborcza.pl/1,76842,11281318,Deregulacja_i_abdykacja.html

… bez … jazdy … jak na łysej kobyle … poza tym"fristajlowaniem Gowina" i ostatnim akapitem „oczywista oczywistość” Panie Żakowski.

;-)))

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

„Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005)

• cmazui Uroczy fristajl 12.03.12, 17:45
      Bo wiecie, rozumiecie, ludzie sa na tyle glupi, ze tylko madry urzednik laskawie pozwalajacy na wykonywanie danego zawodu w postaci slono oplaconego certyfikatu, wie co dla ludzi najlepsze.

• linka.a Re: Uroczy fristajl 13.03.12, 08:18

A nie?
      • koloratura1 Re: Uroczy fristajl 13.03.12, 10:16
        cmazui napisał:

> Bo wiecie, rozumiecie, ludzie sa na tyle glupi, ze tylko madry urzednik laskawie
        > pozwalajacy na wykonywanie danego zawodu w postaci slono oplaconego
        > [połowa - do kieszeni urzędnika] certyfikatu, wie co dla ludzi najlepsze.

Co tam dyplomy, nawet najbardziej liczących się szkół wyższych!
    • zylam1 Uroczy fristajl 12.03.12, 18:20
      @robokop piszesz z takim jadem bo chciałbyś wskoczyć na ich miejsce i mieć źródło ogromnych pieniędzy ? Może po prostu nie zdałeś egzaminu na aplikację bo obecnie takie obowiązują, pisemne, bo nie byłeś zdolny na tyle albo brakowało wiedzy bo nie chciało się uczyć. Teraz zostaniesz adwokatem i będziesz konkurował ceną bo nie umiejętnościami, będą do Ciebie przychodzili ludzie biedni, bo taniej a Ty się będziesz na nich uczył i jak komuś przez swoją niekompetencje zniszczysz życie to powiesz - przepraszam, dopiero sie uczę. A prawdziwi adwokaci będą dla bogatych. @cmazui jeszcze raz przeczytaj tekst, zwłaszcza fragment o rozróżnieniu limitowania i certyfikacji.
    • postnihilism Uroczy fristajl 12.03.12, 18:50
      "Zgadzam się, że limitowanie w większości zawodów jest złe. Ale np. w przypadku taksówek jest na świecie powszechne. Także tam, gdzie na fali deregulacyjnej mody zostało przed laty zniesione."

W Estonii, którą zachwycają się zwolennicy deregulacji, nie ma licencji taksówkowych. Za to trzeba mieć samochód o odpowiednich parametrach technicznych. M.in 400l bagażnik, klimatyzację, poduszki powietrzne dla pasażerów, ABS. Pytanie - co bardziej ogranicza dostęp do zawodu, konieczność zdania egzaminu z topografii miasta, czy konieczność kupienia limuzyny zamiast 25letniego składaka z Niemiec?
      • linka.a Re: Uroczy fristajl 13.03.12, 08:19

To jest cenna informacja. Szkoda, że ci, którzy wymachują gołymi liczbami nie przytaczają innych regulacji ograniczających rynek.
    • badar0 Uroczy fristajl 12.03.12, 19:46
      Szanowny red. Żakowski limity taksówkarzy zostały zniesione 2 lata temu(ustawa sejmowa).Każdy kto zda egzamin po kursie na taksówkę dostaje licencje. W związku z tym zarobki spadły 30%.Nie dotyczy emerytów policyjnych i innych mundurowych.Likwidacja egzaminu i kursu praktycznie nic nie zmieni,bo weryfikację zawodowa przejmą taksówkarze z korporacji (nie będą chcieli przyjąć osoby bez kwalifikacji).
      • myslacyszaryczlowiek1 Zły pieniądz wypiera dobry 12.03.12, 21:21
        Gorsza usługa wypiera dobrą. Deregulacja taksówkarzy się tym, że jakiś cwaniak sprowadzi ciapatych, zapłaci im 500zł/miesiąc, sprowadzi jakieś rzęchy, bo ciapatym lepiej nic lepszego nie dawać, wykosi konkurencję, a potem podniesie ceny, bo cwaniak musi mieć klamki ze złota. I w ten sposób lud będzie zadowolony, bo będzie konkurencja w postaci dwóch firm na Warszawę, tak jak teraz jest zadowolony z hipermarketów.
        Nikt nie zauważa, że patologia jest tam gdzie sami zainteresowani jak notariusze, adwokaci mają wpływ na dopływ świeżej krwi.
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Zły pieniądz wypiera dobry 12.03.12, 22:17
          Bo jak to możliwe, aby było takie rozdrobnienie firm w wolnym rynku Balcerowicza. Wolny rynek balcerowicza charakteryzuje się niby konkurencją między dwoma, trzema firmami i koncentracją kapitału.
      • koloratura1 Chwila, moment! 13.03.12, 10:29
        badar0 napisał:

> Każdy kto zda egzamin po kursie na taksówkę dostaje licencje. W związku
        > z tym zarobki spadły 30%.Nie dotyczy emerytów policyjnych i innych mundurowych.

Mam rozumieć, że jak wsiądę do taksówki, prowadzonej przez emeryta policyjnego i innego mundurowego, zapłacę o 30% więcej?

Ja nie chcę!
        To niech się oni jakoś oznaczą w widoczny sposób!
    • goral27 Och, co tak skromnie! 12.03.12, 21:03
      Juz wczesniej redaktor Zakowski stwierdzil, ze w Polsce przestrzen rozsadnego dziennikarstwa zawiera sie miedzy nim a redaktor Paradowska. Z taka intuicja i poziomem moralnym jestem pewien, ze na czele jakiejs niezaleznej komisji eksperckiej pan redaktor bylby w stanie ustalic zakres wiedzy i pogladow koniecznych do uzyskania pozwolenia na prace dziennikarza.

W imie wolnosci i rozsadku, panie redaktorze!
    • kirdan1 Ale słabe! 12.03.12, 22:58
      Oho, Jacolowi zabrakło argumentów, więc musiał - po prostu MUSIAŁ - wtrącić coś o IV RP :-D
      Nieuleczalny socjalista....
    • albo-albo Uroczy fristajl 13.03.12, 05:02
      k...wa panowie co to jest FRISTAJL ? czy to to samo co free style ? Jak sie to ma do tresci tego co piszecie ? Piszcie do siebie panowie prywatnie, emailami. Nie zawracajcie ludziom glowy w miejscach gdzie spodziewaja sie przeczytac cos rozsadnego.
    • mariuszet Uroczy fristajl 13.03.12, 07:49
      Panie Żakowski, wydawanie certyfikatów przez korporacje, czy jakiekolwiek urzędy nie wymusza jakości usług, czego przykładem adwokaci, prokuratorzy, trenerzy. Trenerzy, szczególnie w szkołach na ogół nie mają żadnych certyfikatów czy świadectw, a jedynie studia i są jakościowo różni. Jedni z zapałem organizują zajęcia, treningi nawet w wolnym czasie, inni każą dzieciakom siedzieć pod ścianami, a zajmują się tylko asami miejscowej drużyny. Jakość może wymusić świadomy klient. Oczywiście pewnych zawodów nie da się wykonywać bez konkretnych studiów i praktyk, ale nie ma to związku z korporacyjną kontrolą.
      • linka.a Re: Uroczy fristajl 13.03.12, 08:20

Rynek też tej jakości nie wymusza. A jeśli już, to za znacznie wyższą cenę.
    • aekielski Uroczy fristajl 13.03.12, 08:09
      Nie są ważne umiejętności i wykształcenie, liczy się pieczątka jaką ma w swej dłoni urzędnik od wydawania certyfikatów. Pamiętam jeszcze za tzw. komuny byłem technikiem radia i telewizji i nie mogłem otworzyć warsztatu bo nie miałem papierów mistrzowskich. Takie papiery można było zdobyć po dwutygodniowym kursie. Miałem po 6 latach nauki w zawodzie iść i przez dwa tygodnie słuchać wykładów ludzi, którzy mało co wiedzieli w tej dziedzinie. To tak jakby profesora certyfikowali czy będzie umiał wykładać na uczelni. To regulacja ze względów finansowych lub co gorsza politycznych.
      • zylam1 Re: Uroczy fristajl 13.03.12, 23:46
        Zmartwię Cię, tak jest w całym cywilizowanym świecie i tak też było w Polsce do czasu..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka