Dodaj do ulubionych

Anglia wysycha jak Australia

15.03.12, 07:29
a myc sie beda?
Obserwuj wątek
    • 1234qwerty Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 08:06
      Sprywatyzowane i co ? Też dziadostwo. Działalność firmy zależy od ludzi a nie od formy własności.
      • olena.s Re: Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 08:16
        No, sprywatyzowane zależy jednak od konsumentów. Państwowe - nie.
        • henryk-sikora odpowiedź dla "1234qwerty" 15.03.12, 10:13
          Nie myl człowieku efektywności wynikającej z własności z naturalną klęską. Czy rozumiesz o czym pisz?:)
    • latajacy_cyrk_janusza Coś mi tu nie gra 15.03.12, 08:29
      Mieszkałem w Londynie przez kilka lat. Deszcz pada średnio dwa razy dziennie. Przestało padać?

..................
      Czy ludzie Janusza nadają się na ministrów?
      To źle postawione pytanie. Ważne, czy ministerstwa nadają się, żeby pokierowali nimi tak wyjątkowi ludzie.
      • koham.mihnika.copyright usuncie ten kretynski artykul!!! BZDURA 15.03.12, 08:48
        Australia ma w tej chwili nadmiar wody!!! W Sydney wszystkie zapory sa pelne, najwieksza sie przelewa!! Grozilo zatopieniem czesci ladu blisko Hawkesbury River. W ciagu 12 miesiecy zasoby wody wzrosly o ponad 20%. Czesc drog jest zalana, rzeki wylewaja - latwo sprawdzic na stronie BOM biura meteorologii oraz zarzadu drog. Niektore drogi sa zamkniete zupelnie.

livetraffic.rta.nsw.gov.au/desktop.html#mapview - java script on! rozjechac na caly stan.

water.bom.gov.au/waterstorage/awris/?ref=ftr
        Kilka lat temu zapas wody spadl do 30% i rzad socjalistyczny wydal prawie dwa miliardy dolarow na stacje odsalania, dajaca do 20% zapotrzebowania miasta. Koszt produkcji jest pieciokrotnie wyzszy niz z tamy. Obecny rzad utrzymuje odsalarnie na minimum i zaklada sie zupelne wylaczenia w czerwcu.
        Podobnie jest w Queensland, Viktorii, czesci terytorium polnocnego i Australii Zachodniej. Wszystkie dane sa dostepne na stronie BOM.

Nie dosc, ze ignorant, to jeszcze len, bo to wszystko jest dostepne dla osobnika z podstawowa wiedza o uzywaniu wyszukiwarki.

Ale GW ma wspolpracownikow specjalnej troski.
        • money.pl nie zauwazyles nerwusie,ze tekst 15.03.12, 09:05
          jest o Anglii ?
          • swieta-panienka Re: nie zauwazyles nerwusie,ze tekst 15.03.12, 09:35
            nie zauważyłeś tytułu?
            Kolega "nerwus" ma rację.

• occam Re: nie zauwazyles nerwusie,ze tekst 15.03.12, 09:58
            Już nie pierwszy raz się kompromitujesz "otwierając dziób" :)))
      • ksobier Re: Coś mi tu nie gra 15.03.12, 09:18
        No nie pada codziennie. Kilka razy na miesiąc i w zeszłym roku też był zakaz podlewania trawników..... oczywiście wszystkie fontanny miejskie działały i wszystkie trawniki w Westminster i City były podlewane codziennie.
      • flipvert Re: Coś mi tu nie gra 15.03.12, 10:01
        Od jesieni ubieglego roku ledwo popaduje a sniegu bylo tyle,co kot naplakal.
        To najsuchsza jesien/zima jaka tu widzialem.
        Wiosna nie zapowiada sie lepiej.
      • frycii Re: Coś mi tu nie gra 15.03.12, 21:21
        No to mieszkales chyba dawno. Od jakichs dwoch lat deszczu jak na lekarstwo. Pewnie wiecej w Polsce.
        • ksobier Re: Coś mi tu nie gra 16.03.12, 09:17
          Szczerze mówiąc to od przynajmniej 5 lat nie pamiętam żeby jakoś specjalnie dużo padało w południowo wschodniej Anglii. Niby były podtopienia, ale to bardziej na północ.
    • ksks3 Anglia ma i tak lepiej 15.03.12, 08:53
      Gdyby jesienna susza 2011 w Polsce zaczęła się 4-6 tygodni wcześniej w wielu naszych miastach zabrakłoby wody. Nasza sytuacja hydrologiczna jest o wiele gorsza. Poza tym angole mają instalację do odsalania a my ? Nie mamy żadnej alternatywy. Ale ja kto u nas - jakoś to będzie !
      • chris2010 Re: Anglia ma i tak lepiej 15.03.12, 09:05
        A modły o deszcz ? Proszę nie pisać , że nasi politycy nic nie robią w tej materii :))))
        • ksks3 Re: Anglia ma i tak lepiej 15.03.12, 09:22
          chris2010 napisał:

> A modły o deszcz ? Proszę nie pisać , że nasi politycy nic nie robią w tej mate
          > rii :))))
          >>> Racja tego nie wziąłem pod uwagę ! >>>>
          • ksobier Re: Anglia ma i tak lepiej 15.03.12, 09:32
            Tak, jest instalacja do odsalania, ale jak piszą jest w Beckton, czyli..... na Tamizie, która owszem jest słona, bo to rzeka pływowa, ale na pewno mniej słona niż morze, poza tym czy jest wystarczająco czysta? Czy po prostu więcej chloru się wsypie?
    • jasio.4 Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 08:54
      Opozycja powinna żądać natychmiastowej dymisji rządu i postawienia ministra infrastruktury przed plutonem egzekucyjnym. Czy oni nie mają swojego PiSu?
    • ksiadztezczlowiek A POLSKA? 15.03.12, 09:01
      Wiadomo od dziesiecioleci, ze Polska wysycha i ze za jakies 300 lat na terenie dzisiejszej Wielkopolski bedziemy miec Sahare.

Ale gazeta idzie na latwizne, przeglada sensacyjne artykuly z innych krajow. Zwlaszcza te z UK sa takie intesujace ... i karmi nas tymi pie...mi, gdy sami mamy wielokrotnie wiekszy problem. W kazdym badz razie opady deszczu na polskich nizinach (prawie caly kraj) sa trzy razy mniejsze niz w Wielk. Britanii.
      • occam Re: A POLSKA? 15.03.12, 09:59
        Te 300 lat może się bardzo skrócić jeśli cała Polska łupkami stanie...
    • cohen.b Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 09:11
      "Brytyjczycy zeźleni na nieustanne podwyżki cen wody ... woleliby, żeby firmy wodociągowe zajęły się raczej walką z awariami i wyciekami, przez które co roku tracą ogromne ilości wody. Firma ... w obrębie metropolii londyńskiej, traci co roku 3,4 mld litrów wody, czyli odpowiednik 25 proc. rocznego zużycia."
      Jeśli z tymi 25% to prawda, to nie tak źle, a w porównaniu do stanu, podejrzewam, że dużej części wodociągów w Polsce to wynik wręcz nieziemski. W Danii w wodociągach ograniczono straty i udało im się osiągnąć coś koło 10%.
      • malinova14 Re: Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 09:27
        Czyli byc moze zisci sie czarny scenariusz ze za wode bedziemy musieli wszyscy slono placic??? Czytajac rozmaite wiadomosci art.o wodzie mozna sie tego spodziewac.
        NWO
    • swieta-panienka Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 09:34
      nie zauważyłeś tytułu?
      Kolega "nerwus" ma rację.

• bezzebnypirat Nie znam sie na tym, wiec wytlumaczcie mi prosze.. 15.03.12, 10:01
      W Tamizie w okresie obecnej suszy jest tak malo wody, ze trzeba brac morska i ja odsalac oraz oczyszczac? To samo w Polsce: male odpady deszczu na nizinach itp, Wisla bedzie miala za malo wody do zaspokojenia miast przy niej lezacych?

• cmazui Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 13:46
      Wody gruntowe obnizyly poziom, wody w oeanach podniosly, a wiec odsalac.
    • nazikomunista_back Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 14:37
      Więcej prywatyzacji. Tu się uefektywni, tam doracjonalizuje i w końcu mieszkańcy Wysp Deszczowych będą mogli uczciwie powiedzieć, że rozumieją przynajmniej jeden aspekt życia Somalijczyków.
      • stilonek Re: Anglia wysycha jak Australia 15.03.12, 15:24
        tak wąsaty związkowiec z ENEI czy innych wodociągów zarabiający kupę kasy za pierdzenie w stołek na pewno jest lepszy od złego, kapitalisty, wyzyskiwacza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka