Dodaj do ulubionych

Bez wiz z Kaliningradem

17.03.12, 07:28
piszą że "około 3 mln ludzi będzie mogło podróżować między Polską a Rosją bez wiz."
Gwno prawda bo mało z nich ma paszporty i te 20 euro trza płacić gdzieś w konsulacie chyba nie jestem pewny-bo raczej nie na granicy.
Wydaje mi sie ze i Ja i wielu by pojechało turystycznie do rosjii (i oni do nas) ale nie będę zadawał sobie kosztów i trudu wyrobienia paszportu ,oraz kosztów 20 euro pozwolenia i kosztów dojazdu do konsulatu i powrotu,straty czasu na dojazd i stanie w kolejce tylko po to aby 3 razy w roku sobie tam pojechać na zwiedzanie,zakupy...
To moze jest ułatwienie ten ruch bezwizowy ale dla tych co tam bardzo często jeżdżą ale chyba nie dla 3 milionów??? co?? jak myslicie ?....

Obserwuj wątek
    • ewa1-23 Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 08:02
      PO CO Polska otwiera granicę z Rederacją Rosyjską? Jakie Polska będzie miała z tego korzyści? Do dziś brak odpowiedzi. Z jednej strony Obwód z jednym większym miastem - Królewcem i zdziczałym, chorym, mafijnym społeczeństwem i łapówkarską milicją. Z drugiej strony kilka polskich miast, które już się trochę odkuły po latach komunizmu i jednak mniej zdziczałym społeczeństwem. Sejm celowo sprowadza do Polski niebezpieczeństwo. Już wystarczy pojechać do Królewca i poznać nawyki kierowców (byłam, widziałam). A jak Rosjanie zmienią środek lokomocji, to rozjadą się po całej UE - bez problemów. I chyba o to chodzi! Żeby rosyjska mafia mogła hasać po całej UE, a Polska ponosiła odpowiedzialność za niedopilnowanie granic i po odpowiednim czasie została wykluczona ze strefy Schengen.
      Poza tym - Polacy nie pojadą bezpiecznie do Obwodu. I kto ubezpieczy samochód na wyprawę do dziczy?
      • kls888 Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 10:41
        Czy ktoś kto tam w Obwodzie Kaliningradzkim już był może napisać jak tam jest. Czy trzeba miec coś na obrone np pistolet,tasak,nóż ,siekierę a moze wcale nie . Czy moge tam jechać dobrym autem z gołymi rękoma ??? może ktoś z was był....napiszcie czy tam jest bezpiecznie,czy duzo wypadków na drogach, napadów, kradziezy ,czy milicja czepia sie zagraniczniaków czy ludność przyjazna czy wroga do Polaków a moze nie jest tak źle???
        Czy naprawde musimy nie lubić rosjan .Czy przeszłość historyczna nigdy juz nie pozwoli na przyjaźń pomiędzy słowianami ???
        Wszyscy ludzie na całej planecie są podobni !!!!!!! .
        Wystarczy im stworzyć odpowiednie warunki i mogą być oprawcami, okrutnikami itd...
        Zdarzyło się to w historii Niemiec czy Rosjii i również gdzie indziej...
        Gdyby w Polsce trafił się podobny przywódca to nie byłby lepszy
        Nie powinniśmy chyba oceniać negatywnie i mieć wrogość do jakiegoś CAŁEGO narodu tylko dlatego że jakaś mała część ludzi z tego narodu (w tym nawet przywódca) była okrutna itd w stosunku do naszego narodu.Przecież nie wszyscy w narodach są okrutnikami,mordercami..
        Dlaczego wielu nie lubi Rosjan a lubi Niemców,którzy zabili podczas wojny więcej Polaków niż Rosjanie. Polacy utrzymują gospodarkę Niemiec kupując ich samochody i całą masę innych towarów, dając pracę Niemcom itd .Jesteśmy nawet przyjaciółmi-brak granicy-unia-będziemy mieć wspólny pieniądz po wprowadzeniu euro w Polsce,jeździmy tam do pracy i pomimo makabrycznej przeszłości i pomimo całkiem innego języka rozwijamy kontakty wzajemne -nie przeszkadza nam przeszłość, Oświęcim ,zrujnowanie Miast,miliony zabitych itd.
        Nie przeszkadza jeśli chodzi o Niemcy a DLACZEGO PRZESZKADZA jeśli chodzi o Rosję, której Ci źli obywatele mniej przecież zabili Polaków .Była uchwała Dumy potępiająca zbrodnię z 1940 roku. Wszyscy Rosjanie nie byli mordercami bo gdyby tak było to Polska by nie istniała już.Tak samo inne narody-wszędzie są żli ludzie,którzy lubią zabijać.W każdym stadzie czarna owca się znajdzie.
        Chyba nie można wszystkich winić, zwłaszcza nowe młode pokolenie i budować wzajemną wrogość.
        Zyjemy w nowych czasach i może już czas pomyśleć o naszych dzieciach aby po nas żyły w pokoju i przyjaźni z wielkim sąsiadem obok,który ma podobny język (plemiona słowiańskie).
        To ogromny kraj z ogromnymi perspektywami na przyszłość, ogromne bogactwa naturalne,ropa,gaz itd a my nie myślimy o przyszłości naszych dzieci. Takiego wielkiego przyjaciela mieć może warto bo zasoby na reszcie świecie poza Rosją nie są nieskończone...
        Czy nie lepszy pokój i porozumienie niż wojna dla naszych dzieci?
        Z tak wielkim krajem moglibyśmy mieć ogromną wymianę handlową-szkoda takiej straty
        poniżej trochę muzyki w języku podobnym do naszego...
        posłuchajcie może polubicie Rosjan bo to ludzie jak wszyscy inni, czyli i źli i dobrzy...i tak jak wszędzie tych dobrych jest więcej. Zamykanie granic tworzy wrogosć, otwieranie przeciwnie
        Dobrze by było abyście założyli słuchawki dla lepszej jakości -całkiem lepiej się słucha i napiszcie jak tam jest jesli byliście w Rosji,czy tak strasznie?
        załóż słuchawki i tu niżej kliknij:
        www.youtube.com/watch?v=ZL-KrjkGpZM&feature=related1
        www.youtube.com/watch?v=NvkOzQ0-fLQ&feature=related2
        www.youtube.com/watch?v=tBmECpDKi28&feature=related3
        www.youtube.com/watch?v=UropNXYqhWc&feature=related4
        www.youtube.com/watch?v=MQYDQtlNxvc
        www.youtube.com/watch?v=Xr-GX2dteNg&feature=related6
        www.youtube.com/watch?v=WXWq7sB5k3s&feature=related8
        www.youtube.com/watch?v=j1ys-DCNBpk&feature=related9
        www.youtube.com/watch?v=_vSjBG1K8a4&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=dTmze7IOHxY
        www.youtube.com/watch?v=0Cvt_1My0cE
        www.youtube.com/watch?v=Sg-iy5gZaAA
        • chr4 Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 15:39
          kls888 - dzięki za komentarz. Ja też nie rozumiem tych polskich uprzedzeń. Rosjanie, których dotąd spotkałem byli bardzo mili i przyjacielscy a w każdym narodzie są 'czarne owce'. Mieli przywódców jakich mieli i też sami wiele wycierpieli. Polska antyrosyjska retoryka uderza tak na prawdę w nas samych. A cały ten hałas o Nord Stream? Niemcy są po prostu gospodarni i wolą dać zarobić własnym firmom niż płacić haracz Polsce. Jest to zdrowe i sensowne podejście i powinno być oczywiste dla każdego. Obce jest im polskie podejście, które polega na atakowaniu i niszczeniu własnych firm jak było np z Optimusem. Rosjanie z kolei poszli w tym kierunku głównie dlatego, że Polska upierała się by nowe gazociągi leciały przez Ukrainę. Ale to jest ich gaz i mogą go sobie sprzedawać komu chcą i jak chcą. Przestańmy szukać dziury w całym.
      • kls888 Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 11:02
        Rosjanki w Polsce--Zielona Góra
        www.youtube.com/watch?v=RJCJQ40xZYE
        www.youtube.com/watch?v=Bv5ciJaWpe4
        www.youtube.com/watch?v=Ah7ydgY0ExI&feature=fvsr
      • nomadsoul Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 11:10
        pojęcie dziczy jest względne , dla Zachodniej Europy jeszcze parę lat temu (a dla niektórych pewnie jeszcze teraz) to Polska była dziczą, dla Ciebie Ewo dziczą jest Obwód Kaliningradzki, a dla mnie dzicz to obraźliwe komentarze które Ty wypisujesz o naszych sąsiadach. A odpowiadając na twoje pytanie o korzyści to dzieki temu polskie tereny przygraniczne mają szanse rozwinąć się gospodarczo i turystycznie a Polacy i Rosjanie będą mieli szanse zobaczyć że po drugiej stronie granicy mieszkają normalni ludzie i że więcej nas łączy niż dzieli.
        • aramba Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 12:44
          Dobrze, że się odezwałeś, ale to tak raczej pro publico bono, takich jak autorzy poprzednich wpisów (którzy mają problem z wyrobieniem sobie paszportu, zrobieniem prawa jazdy, otworzeniem konta w banku...) i tak nie przekonasz. Oni są pewni, że Radek to Zdradek, Rosjanie to dzicz, a tatulo z Torunia - ten agent FSB - to jedyny obrońca polskości.
          • nabati Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 13:59
            Radek to zdradek :) podoba mi sie... duzo w tym prawdy.

Polacy lubia krytykowac, sa zamknieci i nietolerancyjni. Przejechalem Rosje koleja transsyberyjska i to co moge powiedziec. Rosjanie to naprawde bardzo przyjazni ludzie, a kobiety... jeszcze nie tak spasione McDonaldami i KFShitami jak Polki ;) cud!
            • aramba Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 14:34
              Najlepiej się tam przenieś na stałe. Rydzyka i tak będziesz mógł słuchać.
        • ewa1-23 Re: Bez wiz z Kaliningradem 17.03.12, 14:26
          Byłam tam 2 x, widziałam, moich spostrzeżeń nie wymażesz. Widziałam milicję w łapówkarskiej akcji. A teraz konkrety: jakie korzyści będzie miała Polska - bez bleblania o "rozwoju", bo w czasach, kiedy nie było wiz - tak samo nie było "rozwoju".
          Co do "przyjaźni" z Rosją - pominę Nord Stream, napiszę tylko pytanie: KIEDY niewiarygodna, kłamliwa Rosja stworzy warunkido swobodnej żeglugi po Zalewie Wiślanym tak, jak obiecał Putin?????? No, kiedy Rosjanie chociaż raz dotrzymają obietnicy?
          • jaras Nie przesadzaj, u nas nie jest lepiej 18.03.12, 15:56
            Ja widziałem polską policję w łapówkarskiej akcji. Ba, sam brałem w niej udział, gdy stróż prawa wyraźnie zasugerował mi wpłatę 50 zł do jego prywatnego budżetu za pewne drogowe wykroczenie, obłudnie tłumacząc, że takie rozwiązanie jest korzystniejsze dla społeczeństwa niż oficjalny mandat. Tak, tak, jeśli wydaje Ci się, że Polska stoi na wyższym poziomie cywilizacyjnym niż Rosja to jesteś w błędzie.
      • hanishl Re: Bez wiz z Kaliningradem 18.03.12, 13:36
        ewa1-23 napisała:

Jakie Polska będzie miała z
        > tego korzyści? Do dziś brak odpowiedzi. Z jednej strony Obwód z jednym większym
        > miastem - Królewcem i zdziczałym, chorym, mafijnym społeczeństwem i łapówkarsk
        > ą milicją.

Racja . 200% racji . Nie ma to jak u Nas. Nie ma mafijnego społeczeństwa , nie ma korupcji , naszej Policji ani służb celnych jeszcze nikt nie przekupił. Po co Nam to ?
      • jaras same korzyści 18.03.12, 16:29
        ewa1-23 napisała:

> PO CO Polska otwiera granicę z Rederacją Rosyjską? Jakie Polska będzie miała z
        > tego korzyści?

Po pierwsze, nie z Federacją Rosyjską, tylko Obwodem Kaliningradzkim, jakby nie było, odizolowanym od całej reszty.
        Po drugie, w naszym interesie jest żeby i tamto społeczeństwo mogło się odkuć po latach komunizmu, co nie jest możliwe w geopolitycznej sytuacji, w jakiej znaleźli się mieszkańcy Obwodu. Region ten, odseparowany od Rosji i otoczony przez szczelnie zamknięte granice Unii Europejskiej nie ma większych szans na rozwój. W takich warunkach idealnie rozwija się przestępczość, korupcja i wszelkie inne patologie. Najlepszy przykład to Strefa Gazy - im bardziej Izrael próbuje się od niej odciąć, tym więcej tam radykałów i większe zagrożenie dla państwa. Otwarcie granic z Obwodem ma przeciwdziałać powstaniu podobnej wylęgarni bezprawia u granic Polski. Następnym krokiem powinny być ułatwienia dla mieszkańców Obwodu w podjęciu pracy i działalności gospodaczej na terenie Polski, czyli mówiąc krótko: większa integracja tego rejonu z Unią Europejską. Dla Polski zysk będzie podwójny - likwidacja potencjalnego zagrożenia i rozwój gospodarczy przygranicznych rejonów.

> I chyba o to chodzi! Żeby rosyjska mafia mogła hasać po całej UE

Jestem pewien, że rosyjska, jak i każda inna mafia może sobie hasać do woli po całej UE i bez otwierania granic. Dla organizacji przestępczych wiza to żaden problem, dysponują wystarczającymi pieniędzmi, kontaktami i wiedzą aby ją uzyskać. Twoje uprzedzenia przypominają mi strach Niemców ze wschodnich landów przed "polskimi bandytami", którzy ponoć mieli najechać przygraniczne miasta po włączeniu Polski do strefy Schengen. Uważasz, że były to uzasadnione obawy?
        • sedaluk Re: same korzyści 18.03.12, 18:49
          Czy te obawy byly uzasadnione, to zapytaj tamtych ludzi albo zobacz statystyki.
          Ale jest rzeczywiscie lepiej, gdy granice sa otwarte.
          Gdyby komus sie zachcialo tam pojechac po tani seks, to niech wezmie pod uwage tamtejszy bardzo wysoki wskaznik przypadkow AIDS-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka