Dodaj do ulubionych

Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiemy ...

• 03730t Gowin wykazał się wyjątkową głupotą ! 21.03.12, 08:42
      Uwolnienie zawodów w/g Gowina to czysta głupota. Czułem, że to głupek.
    • bart8777 Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiemy ... 21.03.12, 08:58
      Wy może podniesiecie ceny, ale ci co przyjdą na wasze miejsce z pewnością je obniżą...
    • holtze londyn i licencje? niekoniecznie... 21.03.12, 09:31
      w londynie licencjonowane sa tylko taksowki tzw black cab (charakterystyczne pojazdy oznaczone napisem taxi, zatrzymywane na ulicy machnieciem reki). natomiast wszystkie inne taksowki czyli tzw mini cab nie podlegaja juz powyzszym regulacjom. nalezy tu wspomniec iz mini cab dzialaja wylacznie w systemie 'na telefon' i sa najtansza forma poruszania sie po londynie (dla dwoch osob sa tansi niz metro). firm koordynujacych mini cab jest mnostwo i wlasciwie w kazdym miejscu w londynie zadzwoniwszy po taksowke (mini cab) przyjezdza ona w ciagu pieciu minut. oczywiscie kazdy moze zostac kierowca mini cab - aha - ceny sa ustalane z gory...
      • najlepszygeorge Re: londyn i licencje? niekoniecznie... 21.03.12, 12:36
        Napisz jeszcze jaka jest różnica w cenie pomiędzy black cab a mini.
    • dwabe Podnoście! 21.03.12, 09:59
      Bardzo szybko wymienią was młodsi i tańsi :) Tak działa wolny rynek i liczymy, że was on również jak najszybciej obejmie.
    • taepodong Jeden podniesie, a inny spryciula obniży i zarobi 21.03.12, 10:04
      Jak leśne dziadki zaczną podnosić ceny, to sam wezmę kilka samochodów w leasing i zatrudnię kilku dzieciaków po liceum, którzy będą jeździć za pół ceny, a ja będę zarabiał. Taksówką może jeździć każdy. Nawet koleś, który właśnie przyjechał z Afryki. Wystarczy samochód, przewodnik elektroniczny z GPSem i prawo jazdy. Nawet nie trzeba dobrze znać języka. Jak byłem ostatnio w Niemczech, to wiózł mnie jakiś Afgańczyk, który słabo mówił po niemiecku, ale jak mu napisałem ulicę, to dowiózł mnie sprawnie na miejsce.
    • biedron78 Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiemy ... 21.03.12, 10:10
      taaa... jakość się pogorszy... bo poruszanie się po mieście samochodem to wiedza tajemna, wymagająca co najmniej doktoratu! tylko ciekawe jakim cudem miliony Polaków radzi sobie codziennie z poruszaniem po mieście samochodem, tylko na podstawie prawa jazdy!?

a obiad taksówkarzu umiesz sobie zrobić bez pomocy dyplomowanego kucharza? przecież to też takie strasznie skomplikowane! i niebezpieczne: można się zatruć albo oparzyć!
      a ubrać się umiesz bez pomocy stylisty z magisterium z mody? przecież wolny dostęp do ubierania gaci na tyłek grozi zaplątaniem się w nogawki i rozbiciem łba!
      śmieszne...
      • taepodong Re: Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiem 21.03.12, 10:21
        Mądrze napisałeś. Widać, że czasem nawet kakaowi chłopcy coś mądrego potrafią sklecić
        • biedron78 Re: Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiem 21.03.12, 10:27
          ty mi za to nie wyglądasz na zbyt rozgarniętego. zwłaszcza biorąc pod uwagę fascynację koreą północną.
          • taepodong Re: Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiem 21.03.12, 10:52
            Korea Północna mnie nie fascynuje, ale ich rakiety tak. Kraj izolowany i biedny jak nie wiem co, a potrafił zrobić rakietę, która może przelecieć 6000 km. Jak kiedyś oba państwa koreańskie się zjednoczą, to połączenie pieniędzy, przemysłu elektronicznego i wiedzy informatycznej z południa z technologią jądrową i rakietową z północy uczyni ten kraj jednym z najpotężniejszych na świecie. Nie zdziwiłbym się, gdyby zbudowali własną bazę orbitalną, albo wysłali misję na Księżyc
    • biedron78 Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiemy ... 21.03.12, 10:23
      i jeszcze jedno: zgrywacie takich specjalistów od topografii miasta, a mało który z was umie bez mojej pomocy odnaleźć mój blok. mimo, że stoi w tym samym miejscu od ponad 30 lat(!). a tuż przed nim jest postój taksówek(!).
      • najlepszygeorge Re: Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiem 21.03.12, 12:41
        Widocznie tych licencjonowanych nie stać na uatktualnienie mapy w gps'ie.
    • nienoto Ten rząd sam sobie przeczy... 21.03.12, 11:08
      Po jasną cholerę resort pracował nad zmianami i podejmowano ustawę o transporcie drogowym która przewoźnikom osób dała rok na przekwalifikowanie się na taksówkarzy jak nawet to przez chwilę nie będzie aktualne bo anuluje to teraz deregulacja... i tak jest z mnóstwem spraw od 20 lat w Polsce
      bez długoterminowych pomysłów i projektów, tylko ciągłe zmiany z niedobrego , na równie nie dobre, a jak w dobrym kierunku to i tak zostaje zmienione zanim się ustabilizuje i będzie realnie dobre..... a to wszystko przecież kosztuje...
      prawo powinno być jasne i przejrzyste... obywatele powinni spokojnie żyć i rozwijać swoje działalności a nie ciągle kombinować w naginaniu się do nowych przepisów...

• tow.janwinnicki Widoczny na zdjęciu cierp, pan Paweł Kubas 21.03.12, 11:41
      jak widać po "kogucie" jest niezrzeszoną złotówą - czyli cwaniakiem, któremu bardziej opłaca się nabrać zapewne w Krakowie jakiegoś turystę raz a dobrze a potem stać z innymi podobnymi sałaciarzami pod dworcami itp. Otóż szanowni panowie taksiarze: uprzejmie informuję, iż czasy "Zmienników" już dawno się skończyły. Możecie sobie podnosić ceny ile chcecie. Krzyżyk wam na drogę a gratisowo ch.. w d... i kotwica w plecy.
      • krak80 tow.janwinnicki ma deficyt intelektualny.... 29.03.12, 05:01
        zanim kogoś obrazisz zastanów sie co piszesz bo to,że sam jesteś intelektualnym zerem nie uprawnia cie do obrażania a przede wszystkim wprowadzania w błąd innych......pozwolisz,że nie będe pisał językiem twoim i zapewne twoich rodziców(gdzieś się go nauczyłeś-prawda?pewnie koledzy cie tak przezywali na podwórku.....lub rodzice cie tak na obiad wołali .....).Znam Go i wyobraź sobie jeździ w korporacji to raz,a dwa jak to poznałeś po kogucie?Popisałeś sie panie odważny w internecie.....pogratulować....
    • mmena Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiemy ... 21.03.12, 11:47
      W czym problem? Jeśli to taki niewdzięczny zawód ("za kierownicą spędzam kilkanaście godzin, także w nocy, święta i weekendy"), tak kiepsko płatny ("Na czysto dociągamy do 2 tys. zł.") to problemu być nie powinno. Nikt nie będzie chciał pracować jako taksówkarz.
      No chyba, że jest to typowe gadanie taksówkarza. Zawsze im było źle, zawsze narzekali. Bez względu na rzeczywiste warunki.
      • najlepszygeorge Re: Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiem 21.03.12, 12:39
        W Polsce najbardziej pokrzywdzoną grupą społeczną są mundurowi na wcześniejszej emeryturze, na co dzień jeżdżący na taxi, a oficjalnie będący rolnikami.
    • kaelaera Taksówkarze: Otwórzcie nasz zawód, podniesiemy ... 21.03.12, 23:44
      Ja dużo jeżdżę taksówkami i wolałabym, żeby mnie woziła dobrze prosperująca, uczciwa korporacja taksówkowa, która ma kontrolę nad swoimi kierowcami, a nie jacyś kaszaniarze, którzy nie wiadomo skąd się wzięli i nie wiadomo, dokąd mogą człowieka wywieźć. Z definicji nie wsiadam do niezrzeszonych - bo strach.
      Taksówkarz powinien mieć zdany egzamin ze znajomości miasta i podstawowe kwalifikacje do pracy w usługach. Może uwolnimy inne zawody? - i wylądujemy w nocniku pełnym tandety. Tandeta znajduje zbyt, ale taki wariant ma zawsze krótkie nogi.

Oczywiście, w końcu wszystko wróci na swoje miejsca - i ci, co dobrze pracują - zostaną w zawodzie, a reszta się wykruszy. Ale ile to potrwa i jaki bałagan będzie w międzyczasie...

A może w ramach uwalniania zgódźmy się także, żeby można było zostać taksówkarzem nie mając prawa jazdy? W sumie - jak uwalniać, to do spodu!
    • inkwizytorstarszy Taksówkarze, koniec nieróbstwa, jeździmy....! 21.03.12, 23:52
      O , szoferska mafia się wścieka, bo nie ma kokosów za robienie w konia przybyszów w innych miast? Do roboty nieroby, koniec pasożytnictwa. Klient Twój Pan, zapamiętaj, bo zginiesz szoferze..
    • inkwizytorstarszy Taksówkarze, zapamiętajcie, świadczycie USŁUGI! 22.03.12, 00:04

Wsiadając mówisz dokąd chcesz jechać, w trakcie dzwonisz (fikcyjnie do kogoś) i mówisz :czekaj bracie tam na mnie z kolegami, jadę taksówką , zaraz będę. Zobaczysz jaki będzie grzeczny rachunek....(.Polecam-skutkuje w 100%...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka