Dodaj do ulubionych

Lud zmusił cara do ustępstw

24.03.12, 18:12
Nie jestem przekonany czy to jest dobre prawo.
Te setki partii tak podzielą głosy opozycji, że nikt nie dostanie się do parlamentu...
Obserwuj wątek
    • aekielski Lud zmusił cara do ustępstw 24.03.12, 18:34
      Lud pracujący miast i wsi Dolnego Śląska zmusi rządzącą nami od 23 lat rodzinę cwaniaków politycznych do wprowadzenia ordynacji wyborczej do Sejmu RP z OKRĘGÓW JEDNOMANDATOWYCH. Udało się to w carskiej Rosji, uda się w demokratycznej i praworządnej Polsce. Coś pomyliłem?
    • lubat Lud zmusił cara do ustępstw 24.03.12, 19:55
      "Nowe prawo o partiach to nie przełom, ale pierwszy wyłom w politycznej konstrukcji mozolnie wznoszonej w czasach pierwszej prezydentury Putina, który krok po kroku odbierał Rosjanom ich prawa. W przededniu jego powrotu na Kreml władza chyba zrozumiała, że poddani nie zrezygnują z tego, czego ich pozbawiła."

Przyznaję, że chyba po raz pierwszy wacek zrobił mi zagwozdkę. Do tej pory produkował taśmowo produkcyjniaki, w których wszystko łopatologicznie wykładał, kto dobry (opozycja), a kto zły (Putin).

Dzisiaj zaś ewidentny cios Kremla w opozycję, który ją zniszczy, przedstawia jako znaczący sukces tejże opozycji.
      Jaka sytuacja będzie, kiedy będzie można zarejestrować partię mając (wynajmując) 500 ludzi? Ano taka, że takich Udalcowów, Nawalnych lub partyjek typu Jabłoko będą nie pojedyncze egzemplarze, a więc rozpoznawalne, mające jakiś oddźwięk, lecz można będzie ich sklonować w dziesiątkach, a nawet setkach.

Najbardziej pikantne jest w tym "zwycięstwie" opozycji, że na dobrą sprawę ani partia rządząca, ani Kreml nie będą musieli się specjalnie wysilać. Opozycję zeżre jej własna ambicja, przerost ego kieszonkowych wodzów, niezdolność do kompromisu, i już niebawem będziemy mieli pocieszne widoki donoszenia na siebie do ambasady Imperium Dobra w walce o kasiorę i "prawa autorskie" na prawdziwość opozycyjną.

W mojej ocenie nie jest to "zmuszenie cara do ustępstw", a najbardziej machiawellistyczny krok Putina, który jednym manewrem załatwi opozycję i zamknie gębę zachodnim "demokratom".
      • alakyr Re: Też tak myślę. 24.03.12, 22:01
        Traktowanie Kremla jak zbiorowiska tępych idiotów wystawia świadectwo tylko Wackowi.
      • eva15 Car ma łeb na karku 25.03.12, 14:42
        Swięte słowa, Lubacie. Putin załatwia za jednym zamachem opozycję i zachodnie pohukiwana. A US-ambasada będzie się chyba musiała zabarykadować przed naporem chętnych do otrzymania "stypendiów". Na to, aby w tym nawale odróżnić ziarno od plew McFaulowi nie wystarczy pracowników ambasady, będzie chyba musiał wezwać posiłki.
        Ale i jemu Putin pomoże. Jeśli uzachodni, jak planuje, prawo o NGOs i wspieraniu różnych form aktywności politycznej za zagraniczne pieniądze, to kolejka pod US-ambasadą zniknie, a setki bądź tysiące drobnych partii zdechną z braku kasy. No i wszystko będzie jak ma być.

Jakby się nie obejrzał pupa zawsze z tyłu, tyle, że wacki jeszcze tego nie pojęły.
    • ewswr Lud zmusił cara do ustępstw 24.03.12, 23:14
      Dlaczego w Polsce nie ma takiego prawa? Polska demokracja nie nadarza za rosyjska!;)
    • mariatg8 Wacek , wyluzuj! 25.03.12, 22:40
      Rosja jest Wielka , a ty jesteś tylko wackiem . Pisz o koniach .
      • johnny-kalesony Re: Wacek , wyluzuj! 11.04.12, 22:42
        Rosja to właściwa miara dla polskiego Wacka.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka