Dodaj do ulubionych

Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka

27.03.12, 15:02
To pewnie dlatego nie mam konta na fejsbuku.... :)
Obserwuj wątek
    • profesorfilutek Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 15:11
      Musze przyznać ze ben laden był obrońcą praw człowieka ................
    • kotek.filemon Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 15:16
      ju-li1 napisała:

> To pewnie dlatego nie mam konta na fejsbuku.... :)

Ja też nie, ale to znaczy, że nie istniejemy.
      • ju-li1 Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 16:39
        A no nie, ale mnie to nie wzrusza. Pamiętam jeszcze czasy, gdy człowiek bez dowodu osobistego nie istniał, wiec jestem z tym problemem oswojona.
    • grenlandzki-opos Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 15:19
      Co mnie obchodzi, co pracownik robi w czasie wolnym?
    • ryanmdusa [...] 27.03.12, 15:21
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • uszuszusz Psychologia zostanie matką nowego totalitaryzmu 27.03.12, 16:41
      Kończąc psychologię widzę, że trendy które kreuje ta nauka mogą służyć do zbudowania nowego totalitaryzmu, w którym być może przyjdzie kres człowieczeństwu jak je postrzegaliśmy do tej pory. Zaglądanie przez pracodawców do życia prywatnego ludzi to tylko kontynuacja trendu jaki się rozpoczął wraz ze stosowaniem testów psychologicznych, z oceną osobowosci pracowników. Wszystko mogłoby pójść w dobrą stronę tzn. podwyższenia jakichś standardów psychologicznych społecznego funkconowania, ale myślę, że idzie w złą - w stronę tresowania jednostek.

uszusz.blogspot.com/
    • trajkotek marudzenie 27.03.12, 17:19
      trochę to tak, jakby ekshibicjonista skarżyl się, że ludzie na niego patrzą ...

• baalsaack Re: marudzenie 27.03.12, 17:28
        Chyba nie doczytałeś. Jeśli ludzie ograniczają dostęp nieznajomym, to trudno uznać to za ekshibicjonizm. A pracodawcy domagają się dostępu do tych zastrzeżonych części konta.

Oczywiście najlepiej nie mieć konta na FB (sam nie mam), ale nie zawsze to niestety jest możliwe. Na przykład niektóre roczniki na studiach porozumiewają się za jego pomocą i trochę ciężko jest studiować, nie mając dostępu do grupowych dyskusji i materiałów.
        • c-mere.deer Re: marudzenie 27.03.12, 17:31
          to sie zapisz, ale zadnych zdjec ani innych osobistych informacji tam nie wsadzaj, uzywaj tylko po to zeby sie wymieniac info.
          • dziobakowa Re: marudzenie 28.03.12, 02:45
            Ok, ale cała zabawa polega na tym, że pozwalając komuś na dostęp do mojego konta na Fb (co nie jest takie straszne w przypadku rozsądnego człowieka, który kontroluje to, co na swój temat wrzuca do sieci), pozwalam mu jednocześnie na czytanie i oglądanie wszystkiego, co moi znajomi umieścili na swoich profilach i oznaczyli jako "tylko dla znajomych", a także do tego, co robią grupy, do których jestem zapisana. A jak już ktoś zauważył, to często jest teraz związane z pracą lub nauką...

Z okazji rozmowy o pracę mam informować jakiegoś korporacyjnego robala, kto z moich znajomych nie poszedł dziś do pracy bo ma kaca, kto się rozstał z narzeczoną, komu urodziło się dziecko, a kto jest gejem? Mam dawać komuś wgląd do dyskusji samorządu studenckiego, zespołu projektowego albo organizacji pozarządowej, do której należę? Jakim prawem ktoś mnie o to prosi? Jakie ja mam prawo takiego dostępu udzielić?
        • leniwy_pierog Re: marudzenie 28.03.12, 11:00
          Można się zapisać na fikcyjne dane i bez zdjęć.
    • potykacz Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 17:21
      Zawsze mówiłem, że wygrana kapitalizmu z socjalizmem najbardziej uderzy w świat pracy zachodu. Zniknęła naturalna bariera porównawcza ( nie ważne czy prawdziwa) stosunków pracy w poszczególnych obozach. Przy zmniejszeniu znaczenia związków zawodowych i zażegnaniu parcia idei socjalistycznych do minimum, świat zachodu zachłysnął się sukcesem, czego wynikiem był m.innymi wzrost dysproporcji placowych.Przy jednoczesnej recesji będącej również jednym z efektów tego sukcesu oraz globalizacji gospodarki ( vide Chiny) świat pracy staje przed koniecznością zredukowania swoich aspiracji osobistych ( pojawiające się nawet w Polsce zasady pracy korporacyjnej gdzie " nie wypada iść do domu o zwykłej porze"). Praca bez ograniczeń i bez wymaganych gratyfikacji ( nadgodzin) to już powoli norma. Generalnie patologia pracy wydaje się powszechną przy groźbie przeniesienia produkcji ( z czy spotykamy się już dość często). Myślę,że wynalazcy made in USA nie powiedzieli jeszcze wszystkiego co można interpretować, że i u nas to zawita.No ale przecież " o take " żeśmy walczyli, bo pieprznięcie czapką w gabinecie dyrektora z wrzaskiem " nie będę robił" zaczęło nam śmierdzieć. I słusznie, jak każda patologia.
      • 4hiphop Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 28.03.12, 10:53
        Swiat zachodni stacza sie w patologie. Mieszkam w Belgii. Ujawniono ostatnio horrendalne zarobki szefa panstwowego Belgacomu (firmy telekomunikacyjnej). Ktos nawet wyliczyl, ze zarabia 740 E na godzine!
    • c-mere.deer Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 17:29
      widze GW nie ma innych tematow na dzisiaj, trzeba odgrzac stary kotlet, o tym juz pisali dawno temu w Amerykanskich mediach, ani mnie ani zadnego z moich znajomych nikt jeszcze sie o cos takiego nie pytal.

no nic ja i tak nie posiadam zadnego kata w tym stylu, bo po co mam wszystkim swoj tylek pokazywac.......
      • saint_just Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 18:20
        c-mere.deer napisał:

> widze GW nie ma innych tematow na dzisiaj, trzeba odgrzac stary kotlet, o tym j
        > uz pisali dawno temu w Amerykanskich mediach, ani mnie ani zadnego z moich znaj
        > omych nikt jeszcze sie o cos takiego nie pytal.
        • c-mere.deer Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 28.03.12, 15:33
          jak cie mamusia nie nauczyla to ja cie naucze:

Zadna Robota Nie Hanbi.
      • reexpert Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 28.03.12, 22:11
        "żadnego kata" - chodziło pewnie o konto, czepiam się.

Skoro posiadanie kONta kojarzy ci się z pokazywaniem tyłka to w sumie nie wiem dla kogo to lepiej. Czy dla Ciebie, czy dla tych którym oszczędzasz wątpliwej przyjemności oglądania.
    • zaz22 Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 18:54
      Te rozmowy kwalifikacyjne w ogóle są coraz bardziej absurdalne. Tak mi się wydaje, że komuś się poprzestawiało przez ten cały kryzys. Przykładowa rozmowa kwalifikacyjna na BEZPŁATNY staż.
    • wesus Re: Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 27.03.12, 19:15
      Też nie mam konta na FB i jestem z tego dumny!
    • robokopo Już dawno wiedziałem, że Facebook to śmierdząca... 27.03.12, 23:31
      Już dawno wiedziałem, że Facebook to śmierdząca sprawa, dlatego nigdy nawet na to nie wchodziłem. Musiałbym chyba oszaleć, żeby tak publicznie się ze wszystkie zwierzać.

A swoją drogą, jeżeli jakaś firma by tego ode mnie wymagała, to bym im takie piekło zgotował, że by mnie popamiętali. Już bym wiedział, do kogo uderzyć, żeby tego pożałowali...
    • lobo.tommy Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 28.03.12, 08:27
      no to teraz trzeba będzie mieć dwa konta, jedno swoje, drugie dla potencjalnego pracodawcy...
    • orkakasa Pracodawcy chcą nam zaglądać na Facebooka 29.03.12, 02:00
      Cenzura prewencyjna---"Atak nożem w Gazeta Cafe. Ranny mężczyzna"--do tego artykułu nie można dać komentaża.O take Polskę walczyłeś adam?
    • princealbert pff, tez mi straszny problem 29.03.12, 10:54
      najlepsza odpowiedz: nie mam konta na fejsbuku.

Mozna je dezaktywowac jakis czas przed rozmowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka