Dodaj do ulubionych

Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd

28.03.12, 08:01
Gdzie ta "moja Solidarność" w której ekonomiści doradzali jak ratować Polskę...!? Patrzę na spasione, zadowolone, bezmyślne gęby "działaczy" którzy znów zrobili sobie wycieczkę do Warszawy, znów będą powtarzać bzdury Kaczyńskiego, palić opony, popijać, potem rzucać w policjantów czym się da. Przecież bez tej (spóźnionej) reformy emerytalnej czeka Polskę katastrofa finansowa a nas - brak pieniędzy na emerytury kolejnych pokoleń ! Kto myśli - ten to rozumie !
Obserwuj wątek
    • mapokl Re: Emerytalny najazd emerytów 28.03.12, 08:50
      Mnie zawsze zadziwia, że najbardziej protestują ci których ta reforma nie będzie dotyczyć.

Obecny system emerytalny co wielu ekspertów zaznaczało(i ja choć ekspertem nie jestem) to zwyczajna państwowa piramida finansowa. Czym takowa się kończy łatwo sprawdzić. Bardziej niż przedłużenie wieku emerytalnego nie podoba mi się rozmontowanie całej poprzedniej reformy emerytalnej po to by szybko zdobyć trochę kaski. OFE ma naprawdę wiele wad, jak to w Polsce system został tak stworzony by niektórzy mogli nakręcić lody(prowizje, sztuczne koszty etc), ale wiem, z czego ma finansować później wypłaty emerytur. Natomiast w ZUS-ie, nasz premier obiecywał olbrzymie procenty, ale ja się pytam z czego będzie wypłacana moja emerytura, skoro moje składki już zostały wydane, a wiadomo, że za 40 lat wpływy ze składek w porównaniu z liczbą emerytów będą mniejsze. A ZUS ma tylko dwa źródła finansowania Składki pracujących(których coraz mniej będzie) i dofinansowanie z budżetu (czyli z podatków). Tylko budżet ma też inne wydatki więc się pytam skąd za 40lat nasz przyszły rząd weźmie pieniądze. Oczywiście to nie problem PO i Tuska, bo wtedy już ich przy tym chlewie nie będzie.

Co do samego przedłużenia wieku, warto przyjrzeć się ofercie PSL(choć tej partii ze względu na ordynarne i bezwstydne parcie na stołki nie lubię). Uważam, że kobiety będące na macierzyńskim powinny mieć prawo do wcześniejszej emerytury. ALE UWAGA!!!. Tylko pod warunkiem, że okres ten będzie im się wliczał do stażu pracy, a państwo będzie odprowadzało za nie składkę na ZUS. Dzięki temu ich świadczenie nie spadnie(o tyle) no i ich emerytura nie będzie zmniejszana za to, że śmiały urodzić dzieci. Skąd wsiąść na to pieniądze? Zabrać polskim świętym krowom- rolnikomPrzynajmniej nie będą to pieniądze zmarnowane.

Panowie, Likwidacja KRUS-u to podstawa, bez tego zawsze będzie deficyt, a nikt mi nie wmówi, że rolnika nie stać, a kasjerkę w sklepie z trójką dzieci stać. Jak zakładam firmę to też nikt się mnie nie pyta czy nawet jakieś dochody mam, ZUS płacę z góry. No i aż tak ciężko to oni nie pracują. Oczywiście trzeba wspierać rolnictwo, ale w formie wsparcia produkcji a nie na zasadzie czy się stoi czy się leży to kasa mi się należy. Można rozwinąć program dotacji (uzależnionych od produkcji sprzedanej na rynek,a nie tak, że ktoś zasieje weźmie dotacje i zaorze bo kasę już wziął), gwarancji kredytowych i kredytów preferencyjnych dla chcących się rozwijać rolników. Nie może być tak, że wsparcie rolnictwa polega na utrzymywaniu status quo na poziomie lat 50.
      • jurber1 Re: Emerytalny najazd emerytów 28.03.12, 09:13
        Na temat "słusznych propozycji PSL" i innych biorących w obronę: kobiety, matki, Kościół, chorych, starych, bezrobotnych ... i w ogóle tych którym by się pomoc przydała: "TAK KRAWIEC KRAJE JAK MATERII STAJE" ! Gdyby było z czego dać, to pierwszy by dał Tusk - żeby mieć poparcie wyborcze wymienionych grup. Łatwo jest być dobrym i dawać z nie swojej kieszeni ! Ale trzeba być uczciwym żeby mówić prawdę, wiedząc że ci za to "doleją" !
      • myslacyszaryczlowiek1 Ofe to jest ZUS - bis 28.03.12, 09:48
        Niech rządzący się pochwalą jakie są emerytury w Chile, które były dawane za wzór przy wdrażaniu OFE.
        OFE od ZUSu tylko tym się będzie różnił, że będzie miał kapitał zebrany w czasie gdy jeszcze nie wypłaca emerytur. Ale gdy zacznie wypłacać, to prawie żadnej różnicy nie będzie. Bo różnice się będą sprowadzały do tego że będzie miał jakiś kapitał obrotowy, który może zniknąć przy jakimś kryzysie, no i przede wszystkim tym, że szło 7%, a teraz 3.5% idzie do prywatnej kieszeni od wpłaconej sumy, którą ma zarządzać OFE.
        Czy banknot pieniądz wpłacony przez trzydziestolatka do OFE będzie specjalnie oznaczony, a potem badany czy on się rozmnożył? Czy jest to możliwe do zbadania? Nie jest. OFE czy inny fundusz będzie dokładnie działać tak jak ŻUS, tylko będzie brać za to swoją prowizję. Czyli wpłacona kasa przez trzydziestolatka będzie zaraz wypłacana 65 latkowi. Przecież ten kapitał do zarządzania będzie równy zebranej kwocie póki jeszcze nie wypłaca się emerytur. Potem on będzie mógł rosnąć lub spadać, lub zniknąć przy jakimś kryzysie. To jest największy szwindel wszechczasów
        W ten oto sposób wszyscy zostaliśmy zrobieni w ......
      • 2_mirabelka40 Re: Emerytalny najazd emerytów 28.03.12, 12:23
        Kobietom na urlopie macierzyńskim odprowadza się składki, na wychowawczym też. Problemem są kobiety, które mają działalność gospodarczą i są na wychowawczym. Proszę może najpierw sprawdzić a potem pisać. Nie sądzę aby ci pracownicy oraz działacze związkowi zakładów związanych z górnictwem przyjechali do Warszawy załatwić czyjeś sprawy. Chcą załatwić głównie swoje, bo w projekcie jest likwidacja różnych przywilejów.
        • mapokl Re: Emerytalny najazd emerytów 29.03.12, 21:36
          2_mirabelka40 napisała:

> Kobietom na urlopie macierzyńskim odprowadza się składki, na wychowawczym też.

Chodziło mi o wszystkie kobiety a nie tylko te zatrudnione też. Niepracującym/bezrobotnym też można by coś dać. No i dobrze żeby to nie była karna minimalna stawka.
    • 123jna Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 08:51
      Jak zwykle protestujacy to ludzie, ktorym "nie grozi" ani niska emerytura ani praca do lat 67. To sa przeciez faworyzowani pracownicy, bonzy zwiazkowe. Maja olbrzybie pensje, deputaty, widac, ze nawet zwiazki stac na kosztowne wyposazenie "miasteczka", piekne ubranka, wyzywienie - wszystko to z naszej, podatnika kieszeni. Te pasibrzuchy z pewnoscia nie "walcza" o nasze ale wlasne dobro. Nie chca zniknac z placu boju, probuja nam udowodnic, ze "walcza" za nas a tymczasem wspieraja jedna opcje polityczna, mniejszosciowa - pisowcow. Kiedy spadnie Polakom bielmo z oczu i zrozumieja, ze ci zwiazkowcy "robia nas w konia" pod przewodnictwem i nakazem Jaroslawa (nie) zbaw Polski?
    • totapis500 Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 08:52

Patrząc na te wypasione mordy od razu widać że to elita związku czyli sami przewodniczący gdyż tylko oni zostali w tej organizacji dostają co miesiąc z naszych podatków w granicach 16000 zł. to i strajkować im się chce.Czy rząd ma zamiar dalej utrzymywać te szumowiny za nasze podatki jeżeli mają taki prężny związek to niech się utrzymują ze składek,a nie wpychają mordy do publicznych pieniędzy.Przez tych pijaków i nierobów płacimy za węgiel 800 zł.
    • 123jna Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 08:53
      jurber1 ciekawie bylo by zajrzec tak noca do ich namiocikow - niezle libacje wodczane pewnie tam panowie zwiazkowcy sobie urzadzaja, jasne, ze na nasz, idiotow, koszt.
    • leuciscus Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 08:53
      Solidarność protestuje, znaczy wiosna. (Zimą nie protestują ze względów oczywistych). Ciekawi mnie, czy mieszkańcy "miasteczka namiotowego" wzięli urlopy, czy są na "delegacji"?
    • jedimaster0 Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 09:16
      kto jest wiec wrogiem biednych zchorowanych emerytow?!
      • czyzyk331 Emerytalny najazd Tuska na naród 28.03.12, 09:36
        To przez fatalne rządy Mag Donalda, będziemy musieli pracować do śmierci.
        Mag Donald mówi o pracy, tylko nie mówi gdzie jest ta praca.
        Wystarczy iść do Urzędu Pracy aby przekonać się o cudach rządu Tuska.
        • jurber1 Re: Emerytalny najazd Tuska na naród 28.03.12, 09:52
          A jak było w urzędach pracy - w okresach znacznie lepszej koniunktury gospodarczej - za "rządów" Pawlaka Waldemara, Maniusia Krzaklewskiego, Millera z Jakubowską, bliźniaków (trzymających pieniądze na mamusinym koncie) z Lepperem ?
          • czyzyk331 Re: Emerytalny najazd Tuska na naród 28.03.12, 11:41
            Wiadomo, ze źle...
            Bowiem, w latach 2007-2011 rządził komuch Miller z Jakubowską i Pawlakiem.
            Czy Maniuś Krzaklewski to czasami nie nowe wcielenie ŁoBuzka- byłego szefa PE??
            Widać, ze Mag Donald nie chce brać odpowiedzialności za swoje rządy i zwala winę na innych.
    • gajane4 Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 09:19
      Trzeba zobaczyć "buzie" protestujących, a wszystko staje się jasne o co w tym "robotniczym" proteście chodzi i kto za tym stooii. A potem wieczne tłumaczenie, że w Niemczech to co innego bo tam jest nieporównywalnie wyższy poziom życia. Jest taki jaki wypracowali Niemcy - przy wykorzystaniu pomoc USA - po wojnie. ZUS powinien sprawdzić jak to jest z obecnościa w pracy tych "demonstrantów".
      • czyzyk331 Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 09:37
        Polska to kraj bogatych ludzi
        www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-to-kraj-bogatych-ludzi-2508846.html
        (Bankier 27.03.2012) Polska jest krainą ludzi niesłychanie zamożnych, których stać na leniwe i wygodne życie – takie wnioski można wyciągać z Narodowego Spisu Powszechnego. Tylko dlaczego z tak bogatego kraju w ciągu dekady uciekło 1,2 mln przeważnie młodych Polaków?
      • czyzyk331 Szesnaście milionów utrzymanków 28.03.12, 09:38
        -"Prawdziwą skalę bogactwa Polaków unaocznia dopiero rozdział V. (str. 19), opisujący „aktywność ekonomiczną ludności”. Żeby zostać uznanym za „pracującego”, należało przyznać się do jednej godziny pracy w ostatnim tygodniu marca 2011 r. Na 14,2 miliona „pracujących” przypadało 14,7 mln biernych zawodowo i 2,1 mln bezrobotnych. Oznacza to, że nieco ponad czternaście milionów ludzi zarabiało na utrzymanie 16,8 mln osób biernych zawodowo oraz na 7 mln dzieci (czyli osób do 15. roku życia).
        Oczywiście do kategorii „biernych zawodowo” zaliczają się bardzo różne grupy ludzi. Są tam zarówno uczniowie i studenci jak i emeryci czy renciści. Należą doń gospodynie domowe (które przecież ciężko pracują) jak i gangsterzy, prostytutki, handlarze narkotyków, więźniowie czy niepracujący niepełnosprawni. Nie wiadomo, ilu pracujących w szarej strefie się do tego nie przyznało i także zasiliło rzeszę „biernych”. Nie zmienia to jednak faktu, że przeszło połowa Polaków nie bierze udziału w wytwarzaniu bogactwa narodowego.>>>
        www.bankier.pl/wiadomosc/Polska-to-kraj-bogatych-ludzi-2508846.html
        • czyzyk331 Dlaczego musimy tyrać? 28.03.12, 09:41
          "Gazeta Polska Codziennie": Więcej pracy, mniej pieniędzy
          2012-03-28 04:04 Warszawa (Media/PAP) W reformie emerytalnej zapomniano o ludziach młodych, chociaż to właśnie ich dotyczy wydłużenie wieku emerytalnego do 67. roku życia – ostrzega "Gazeta Polska Codziennie".
          Polska jest krajem o najwyższym w Unii Europejskiej odsetku osób pracujących na umowy tymczasowe i cywilnoprawne. 20- i 30-latkowie godzą się na pracę bez etatu, bo otrzymują więcej pieniędzy na rękę, a dla nich liczy się dziś każda złotówka. Nie gromadzą pieniędzy w ZUS-ie ani też nie będą mieli własnych oszczędności.
          Dzisiaj w Polsce zaledwie 4 proc. emerytów żyje po europejsku dzięki świadczeniom powyżej 3,4 tys. zł - podaje GUS. Tyle samo żyje w skrajnym ubóstwie z dochodem nie większym niż 800 zł. Ponad połowa Polaków ma zaledwie 1000-1800 zł, choć od początku swojej kariery zawodowej wpłacali składki do ZUS-u.
          Sytuacja młodych będzie jeszcze trudniejsza. Będą musieli dłużej pracować i otrzymają znacznie niższe świadczenia. Już w tej chwili pracują ponad miarę. Jak podaje GUS, na 16 mln pracujących Polaków ponad 12 mln spędza w pracy więcej niż ustawowe 40 godz. tygodniowo, a 2 mln pracuje w tygodniu od 50 do 60 godz. (PAP)/tpo/
          • jurber1 Re: Dlaczego musimy tyrać? 28.03.12, 10:03
            A ja - mając "wypracowany" Narodowy Fundusz Zdrowia - chętnie pracuję na umowach cywilno-prawnych, jeśli przyzwoicie płatne - bo pracodawca nie musi płacić składki ZUS (z której znaczną część przejada administracja) a moja "dokładka" do NFZ i tak nie zwiększa poziomu mojej pomocy lekarskiej
            • czyzyk331 Re: Dlaczego musimy tyrać? 28.03.12, 11:38
              Rzeczywiście, ta składka na ZUS jest przyczyną nieszczęścia POLSKI.
              Dziwne, ze jak przyjdzie choroba, kalectwo, poród, to wszyscy biegną do ZUS-u, a nie do swoich oszczędności w banku!
              A może pójść śladem Indii...tam każdy sobie rzepkę skrobie.
    • antropoid Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 10:05
      To kolejna wycieczka PiSiorów, a nie "S". "S" już dawno nie ma, kolejni szefowie sprzedali ją kaczorowi, któremu służy ona jako partyjna bojówka.
      • apodemik Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 11:38
        Niektórym baranom z Michnikowego stada wszystko kojarzy się z PiS-em
        • antropoid Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 11:42
          Za to baranów - wszystkich - z kaczego stadka zawsze prawda w oczy kole. Napluć im w dziób, to powiedzą, że deszcz pada.
        • kotek.filemon Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 11:48
          apodemik napisał:

> Niektórym baranom z Michnikowego stada wszystko kojarzy się z PiS-em

Jeśli podpowiesz mi, jak nie kojarzyć Śniadka i Dudy z PiSsem to chętnie posłucham. Może się dowiem jakichś nieznanych faktów.
          • apodemik Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 12:22
            więc Michnikowy baranie chodzi w tej debacie o przyszłą twoją i moją pracę na emeryturze, a nie o emerytury działaczy partyjnych PiS-u. Michnik nie musi się martwić o swoją emeryturę, więc traktuje to czysto politycznie
            • antropoid Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 15:09
              Zastanów się kaczy baranie, czy tylko Michnik, czy chcesz toczyć dyskusję o emeryturach, czy w obronie PiS-u, a przede wszystkim zanim zaczniesz wymyślać zorientuj się, czy masz do tego powód, najlepiej przytocz mi jakiś fragment, w którym popieram reformę rządu Tuska.
    • apodemik najazd rządowy 28.03.12, 11:36
      To kolejna pseudoreforma rządu Tuska, którą napisał na kolanie i teraz dopycha ją drugim kolanem. Ale durnym lewakom z GW się podoba, bo taka nowoczesna, bo taka europejska - mniejsza o szczegóły
      • 0721x Re: najazd rządowy 28.03.12, 11:41
        apodemik jesteś wyznacznikiem poziomu zidiocenia
        • antropoid Re: najazd rządowy 28.03.12, 11:50
          0721x napisał:

> apodemik jesteś wyznacznikiem poziomu zidiocenia

Do takiego głąba możesz gadać jak do kołka w płocie. Dla niego to nadal "S", chociaż jej spasionym działaczom ta nazwa służy już tylko do wciskania się przez kaczy kuper do parlamentu.
          • apodemik Re: najazd rządowy 28.03.12, 12:08
            Czy bardziej ma mnie interesować dokopanie PiS-wi, czy moja własna emerytura, nie pisiorowa, nie tuskowa, tylko moja własna. Więc jesli ktoś dba na ulicach Warszawy o moje interesy, to jego sztandar mi nie przeszkadza. To nie jest ściemniająca debata o krzyż na ścianie Sejmu, gdzie nie pracuję i nie bywam. U kogo widać objawy politycznego zidiocenia ???
            • czyzyk331 Re: najazd rządowy 28.03.12, 12:51
              POlecam...-"Reforma - dla ludzi czy dla OFE?
              www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20120308&typ=my&id=my03.txt
      • czyzyk331 Re: najazd rządowy 28.03.12, 11:45
        Pseudodebata, czyli jedno wielkie emerytalne oszustwo
        -"Bez całej tej wiedzy szkoda tracić czas na udział w tak zwanej debacie publicznej o wydłużeniu wieku emerytalnego czy choćby jej uważne śledzenie. Lepiej już obejrzeć dobry film albo pójść na długi spacer. Wygląda bowiem na to, że rząd Donalda Tuska postępuje podobnie jak kierownictwo naszego kraju sprzed kilkudziesięciu lat. Edward Gierek – do którego obecny premier jest często porównywany – także nie mówił społeczeństwu prawdy, dokonywał działań pogarszających sytuację obywateli, a liczył się jedynie z siłą i strajkami.>>>
        serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/595518,siudaj_pseudodebata_czyli_jedno_wielkie_emerytalne_oszustwo.html
        • jurber1 Re: najazd rządowy 28.03.12, 12:25
          "Edward Gierek..." - coś Ci się pomyliło: to przecież ten, którego "Twój" Jarosław chwalił w czasie kampanii wyborczej ! Nie wspominam o pochwałach Oleksego...
          • czyzyk331 Re: najazd rządowy 28.03.12, 12:48
            Nie mój, nie Twój, ale NASZ....bowiem takie były losy Polski.
            Mag Donald chce abyśmy tyrali, nie mając pracy, najlepiej zdechli przed 67 rokiem życia.
        • czyzyk331 Re: najazd rządowy 28.03.12, 12:45
          Bugaj;-„ Rozmawiałem przed wczoraj w telewizji informacyjnej z panem profesorem Orłowskim i go pytałem: „czy pan może zaakceptować sytuacje, że taksówkarz płaci taką sama składkę, jak przedsiębiorca, który zatrudnia 200 ludzi?” On mówi: „no, nie.” Ale tak mamy. Mamy też taką sytuacje, że menadżerowie z reguły przestają płacić składkę w marcu, a niektórzy, to już w lutym, bo już sięgają pułapu składowanego. I dostają do końca roku kilkunastu tysięczną podwyżkę, licząc miesięcznie./…/
          Bugaj: -"Rząd nie wiadomo skąd wziął 67. Ja przeczytałem uzasadnienie tej ustawy. Zresztą, to jest skandaliczny dokument, jeśli chodzi o jego poziom merytoryczny. Tam się na przykład wylicza za 60 lat, że jak zrobimy tą emeryturę, a podobno ma być dramat, jak nie zrobimy. Jeżeli zrobimy, to PKB po 50 latach będzie wyższy o 5%. Gdyby, to był taki argument kluczowy, to można było by powiedzieć, no to nie róbmy tego>>>
          www.bankier.pl/wiadomosc/Bugaj-argumenty-za-reforma-systemu-emerytalnego-sa-falszywe-2510080.html
    • jtp2 Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 12:58
      oto co pisała Gazeta w 2007
      Seweryn Blumsztajn2007-07-16, ostatnia aktualizacja 2007-07-15 22:38 Warszawa będzie brzydsza bez namiotów w Alejach Ujazdowskich naprzeciwko siedziby premiera. Protest pielęgniarek przywołał najpiękniejsze wspomnienia naszej związkowej i ludzkiej solidarności.

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,4316541.html#ixzz1qPLdVA8e

teraz jak protestują związkowscy z Solidarności to już jest NAJAZD AGRESJA
    • 6.smiech Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 13:43
      A czy te spasione solidarnosciowe dziadki wiedza ze jesli ustawa wejdzie w zycie to oni
      juz od dawna beda grysc ziemie ? Nie, tu tylko chodzi o polskie warcholstwo.
    • costa3500 Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 13:48

Patrząc na te prymitywne wypasione mordy odnosi się wrażeni że te bydlaki kpią sobie ze wszystkich a głównie z narodu który wpędzili w nędzę,ciekawe kto finansuje całą tą imprezę nie przypuszczam żeby to były środki ze składek bo takowe dawno już przestały wpływać dziś solidarność to kilka tysięcy nierobów opłacanych i to dobrze z naszych podatków.Wypędzić swołocz za bramy zakładów.
      • 6.smiech Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 13:57
        costa3500 napisał:

> Patrząc na te prymitywne wypasione mordy odnosi się wrażeni że te bydlaki kpią
        > sobie ze wszystkich a głównie z narodu który wpędzili w nędzę,ciekawe kto finan
        > suje całą tą imprezę nie przypuszczam żeby to były środki ze składek bo takowe
        > dawno już przestały wpływać dziś solidarność to kilka tysięcy nierobów opłacany
        > ch i to dobrze z naszych podatków.Wypędzić swołocz za bramy zakładów.

Masz racje i najlepiej byloby zapedzic to dranstwo do roboty. We lbach im sie poprzewracalo.
        • czyzyk331 Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 16:17
          ad..6.smiech
          ad. costa3500
          Pamiętam takie czasy jak Lepper proponował Balcerkowi wczasy w kopalni lub oborze.
          Balcerek miał wybór, którego my nie mamy!
          • czyzyk331 Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 28.03.12, 16:19
            Czas do pracy, czyli chorzy do roboty. Info z PAP...
            .-"Ekspert: pielęgnacja osób wymagających opieki jak na przełomie XIX i XX w.
            Poziom pielęgnacji osób wymagających opieki w Polsce jest jak na przełomie XIX i XX w. - oceniła krajowa konsultantka w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych dr Elżbieta Szwałkiewicz.
            Zdaniem Szwałkiewicz w Polsce inwestuje się przede wszystkim w ratownictwo i medycynę naprawczą oraz w diagnostykę. "Czyli największą część środków przeznaczamy na ratowanie i przedłużanie życia, ale nie przejmujemy się jakością tego życia" - mówiła w środę na konferencji "Czy w Polsce istnieje rynek dla usług opiekuńczych?".

Według niej w Polsce potrzeba kompleksowego systemu opieki długoterminowej, wspartej rehabilitacją. Tymczasem - jak mówiła - od wielu lat jesteśmy na etapie diagnozowania sytuacji i planowania, a system podzielony jest pomiędzy pomoc społeczną i ochronę zdrowia, brakuje koordynacji pomiędzy jego poszczególnymi elementami, dostęp do niego jest w znacznym stopniu ograniczony, a człowieka dopasowuje się do instytucji, zamiast - instytucje do człowieka.
            Jak dodała, w Polsce ok. 3,5 mln osób deklaruje uzależnienie od pomocy z zewnątrz, w tym 1,2 mln to osoby niesamodzielne potrzebujące pomocy natychmiast. Tymczasem mamy 134 tys. miejsc w placówkach opiekuńczych.>>.
    • radek_sim Brednie............. 28.03.12, 14:47
      Czytając wypocin pisanych wyżej widzę, że do kompa dobrały się palanty którzy jeszcze nie kumają jak sa ru...i przez polityków
      • czyzyk331 Niepokornych na bruk... 28.03.12, 16:23
        Jak nie będą tyrali za grosze, to czeka ich bruk. Za komuny, kiedy wyrzucono związkowców z pracy, to zastrajkowała cała POLSKA....gdzie się podział Lech W???
        Zarząd LOT AMS zwolnił organizatorów strajku w spółce
        Sześciu organizatorów strajku LOT Aircraft Maintenance Services zostało we wtorek zwolnionych z pracy - poinformował we wtorek PAP prezes LOT AMS Janusz Krynicki. Jak powiedział PAP przewodniczący ZZNPL Robert Skalski chodzi o zarządy dwóch związków i o 11 osób.
        "Część organizatorów strajku otrzymała od nas dziś wypowiedzenia umowy o pracę. Myśmy wcześniej apelowali do nich, żeby przerwali ten strajk, mówiąc, że jest on nielegalny" - powiedział Krynicki. Zarząd spółki uznawał ten protest za nielegalny.

Poinformował, że we wtorek wypowiedzenia zostały wręczone 6 osobom. "Nie wiem dlaczego związkowcy mówią o 11 osobach" - dodał. Pytany, ile ludzi może jeszcze spodziewać się zwolnień z pracy powiedział, że prawdopodobnie 2 lub 3 osoby. "Musimy jednakowo wszystkich traktować" - zaznaczył.

Wyjaśnił, że wypowiedzenie zostały wręczone na podstawie art. 52 Kodeksu Pracy. W myśl postanowień tego artykułu pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, gdy pracownik m.in. ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze.

"11 osób, będących w zarządzie dwóch związków, czyli Związku Zawodowego Naziemnego Personelu Lotniczego (ZZNPL) oraz NSZZ +Solidarność+ zostało dziś dyscyplinarnie zwolnionych z pracy, na podstawie art. 52 Kodeksu Pracy. Będziemy się od tego odwoływać" - powiedział przewodniczący ZZNPL Robert Skalski. ZZNPL skupia m.in. inżynierów i mechaników.
        Związkowcy przerwali w poniedziałek wieczorem trwający od tygodnia strajk w spółce, bo takie było postanowienie sądu, nakazujące im powrót do pracy. "Na nasz wniosek sąd postanowił zakazać strajkowania" - powiedział wcześniej we wtorek Krynicki. Dodał, że wobec osób, które przystąpiły do strajku i wróciły do pracy, nie będą wyciągnięte "konsekwencje personalne".
        Związkowcy chcieli podwyżki płac, średnio mniej więcej o 2 tys. zł.>>>
        • czyzyk331 Rulewski za... 28.03.12, 16:29
          -"Donald Tusk gdzie twój mózg! Młodzi protestujemy, abyście nie musieli pracować aż do śmierci – pozdrawiali związkowcy przechodzącą obok wycieczkę młodzieży licealnej, która biła im brawo. - Podziwiam was ! - mówił członkom "Solidarności" senator klubu PO Jan Rulewski.
          www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/tusk_gdzie_twoj_mozg__protest_solidarnosci_przed_sejmem_%E2%80%93_fotoreportaz_20092
    • hanishl Puszczam wczoraj zyzola i pokazują Guzikiewicza 28.03.12, 18:20
      Do roboty tego lenia. Stocznie nie żyją a on się ma dobrze. Jeszcze te durnie go pokazują i cytują. Cholera z nim. Poszoł won !
    • androsak Re: Emerytalny najazd ''Solidarności'' na rząd 29.03.12, 01:11
      pielęgniarki potrafiły same ustawić namioty, ci musieli wynająć spejalistów. obywatela który stwierdził, że związki zawodowe powinne utrzymywać się ze składek - nazwano darmozjadem bo nie należy do związku. kto tu jest darmozjadem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka