Dodaj do ulubionych

Głód historii

30.03.12, 17:20
Proponuje taki program w szkole, od przedszkola do liceum, codzienne lekcje powinny prawidlowo wychowac przyszle pookolenie. Oczywiscie dyskusja jest otwarta i chetnie uslysze jakies uwagi do poprawek.
8 d0 10 modlitwa poranna polaczona z katecheza
10.30 do 12 historia Polski i katolicyzmu
12.20 do 14 jezyk Polski i elementy matematyki
14 do 14.30 modlitwa popoludniowa
Obserwuj wątek
    • ar.co Głód historii 30.03.12, 17:40
      Licea, zamiast przyłączać się do durnego protestu, lepiej by zaczęły wreszcie uczyć tej historii, bo poziom, jaki reprezentują studenci - i to również historii - jest żałosny.
    • marac Głód historii 30.03.12, 18:16
      Głupie mohery. Oczywiście Małopolska - czemu mnie to nie dziwi?
      Bycie byłym opozycjonistą nie gwarantuje braku demencji / zaburzeń psychicznych w 30 lat później. Antek Policmajster coś o tym wie.
    • grba Zła historia 30.03.12, 18:43
      W pierwszym państwowym programie rosyjskiej TV obejrzałem kilkuodcinkowy serial na temat zatytułowany "СССР. Крyшение." - ZSRR. Upadek.

Zobaczyłem chronologicznie ułożone fakty i mnóstwo twarzy działaczy politycznych ZSRR oraz innych krajów, np.: Zbigniewa Brzezińskiego, Richarda Pipesa, Lecha Wałęsę.

Zadziwiający zbiór faktów, w tym dotyczących tzw. kompleksu wojskowo-przemysłowego, bo jak znawcom dziejów ZSRR wiadomo, był to wspaniały kraj rządzony przez genialnych ludzi za wyjątkiem jednego, jedynego dnia... tj. 22 czerwca 1941 roku, kiedy to sowieckie czołgi okazały się przestarzałe, marne, kiepskie i na dodatek było ich za mało.

Po wojnie, ten jeden podły dzień - stał się przyczyną postawienia fałszywej diagnozy i przyjmowania szkodliwego lekarstwa czyli produkcji monstrualnych ilości czołgów.

Kończy się Kraj Rad... Walentin Falin ambasador ZSRR w RFN, przewodniczący wydziału zagranicznego KC ZSRR, dyplomata, zadał wtedy pytanie marszałkowi Siergiejowi Achromiejewowi - szefowi sztabu generalnego Armii Radzieckiej:

- "Po co nam 55 tysięcy czołgów"

Achromiejew poprawił Falina:

- "Mamy 65 tysięcy czołgów".

Ale nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Znacie komunał: zła historia jest matką złej polityki?
    • wersal-55 Głód historii 30.03.12, 19:42
      Historia,kogo to teraz interesuje.Nigdy historia tego kraju nie byla ciekawa,wiecznie byly zakrety,tagze jest tu mowa o polakach mieszkajacy w granicach do 1939 roku.Trzeba uczyc historii w sposob prawdziwy,Kadlubek,Dlugosz nie pomoga.Mlodziez pyta o Slask,Ziemie Zachodnie,Pomorze,Mazury itd.trzba mowic prawde.
    • kotek.filemon Re: Głód historii 30.03.12, 21:47
      "Grzegorz Surdy, jeden ze strajkujących. Przypominają mu się stare czasy"

Ja pier ten tego kolejny nawiedzony. Jak za starych czasów Policja zgarnia go co parę dni na dołek i robią mu kontrolne naloty na metę. Jak to jest, że im dalej od wojny, tym więcej partyzantów?
      • wersal-55 Re: Głód historii 31.03.12, 12:10
        kotek.filemon napisał:

> "Grzegorz Surdy, jeden ze strajkujących. Przypominają mu się stare czasy"
        >
        > Ja pier ten tego kolejny nawiedzony. Jak za starych czasów Policja zgarnia go c
        > o parę dni na dołek i robią mu kontrolne naloty na metę. Jak to jest, że im dal
        > ej od wojny, tym więcej partyzantów?
        > Masz calkowita racje,starszy mieszkaniec Breslau.
        >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka