Dodaj do ulubionych

Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty

03.04.12, 10:34
Wiedza ogolna jest potrzebna chociazby po to, zeby dojrzaly czlowiek nie dal sie wodzic za nos specom (dziadowskim, tak nawiasem mowiac) od propagandy. Zeby na ten przyklad nie dac sie lapac na tak prymitywne trki, jak ten cytowany w materiale. A wiec, po pierwsze: gdzie jest powiedziane albo zapisane, ze po ogolniaku uczen ma byc 'mistrzem', po drugie - gdzie stoi, ze jak juz nawet ma byc mistrzem, to koniecznie 'we wszystkich dziedzinach'? Uczen po ogolniaku powinien natomiast rozpoznawc takie wciskanie mu dziecka do brzucha, sugerowanie w domysle ze to jest jego poglad i na tej podstawie dezawuowanie zupelnie innych pogladow. W oceanie glupoty i ignorancji, w jakim sie pograzamy, miedzy innymi za sprawa inowatiwe i kreatiwe tworcow kolejnych reform oswiaty, bedzie dobrze, jak uczen po ogolniaku bedzie przynajmniej wiedzial, ze sa jakies dziedziny, na czym z grubsza polegaja, a w kilku z nich posisadzie jakies podstawowe umiejetnosci. Ministerstwo wolij jednak, tak na wszelki wypadek, zlikiwdowac ogolniaki.
Obserwuj wątek
    • gajane4 Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 12:23
      Jak zwykle w polskiej edukacji, oszołom goni oszołoma! Przecież w sepecjalizacji nie ma żądnego niebezpieczeństwa, pod warunkiem, że jest RACJONALNA. A racjonalność polega na przyjęciu odpowiedniego poziomu wiedzy podstawowej, na której nadbudowuje się specjalizację jako rozwinięcie. Matura podstawowa powinna obejmować 4 zakresy: historię jako propedeutykę nauk społecznych, matematykę jako kształtowanie logiki i konsekwencji działań, fizykę jako wprowadzenie do metod obserwacji zjawisk i uproszczeń (mogłaby być równie dobrze biologia lub chemia, ale zjawiska jakimi sie one zajmuja są bardziej złożone i abstrakcyjne od fizyki) oraz język jako narzędzie przekazu informacji. I cały problem w tym gdzie kończy się formacja cywilizowanego człowieka, a gdzie zaczyna specjalista w dziedzinie w której dany człowiek ma predyspozycje.
      • jazmig Historia nie ma uczyć patriotyzmu 03.04.12, 13:54
        Lekcje historii są po to, żeby uczeń poznał przeszłość swojego kraju, świata i cywilizacji. Jest to tak ogromna dziedzina, że nauczenie się na przyzwoitym poziomie wymaga co najmniej tyle godzin lekcyjnych, ile jest obecnie i nie powinno się tego zmieniać.
        • sir_fred Re: Historia nie ma uczyć patriotyzmu 03.04.12, 14:50
          Wymaga wywalenia z programu połowy dat i "faktów" dotyczących różnych bijatyk. A dołożenia sporej listy lektur obowiązkowych.
          • gnom_opluwacz Re: Historia nie ma uczyć patriotyzmu 03.04.12, 17:24
            Farmazony. Akurat niedawno przeglądałem notatki, kartkówki i inne takie z ogólniaka. Dat bijatyk tam prawie nie ma, sprawdzian o starożytności dotyczył głównie cywilizacyjnych osiągnięć poszczególnych cywilizacji, zaś pytania o wojny perskie były bez dat. O ile dobrze pamiętam, na maturze też były pytania o inne rzeczy niż "daty bijatyk". Facet od historii nie był zły, ale nie był też jakąś wybitną, zbuntowaną, odstającą od programu osobowością.

Może gdzieś indziej każą się uczyć na pamięć dat wojen, ani ja, ani znajomi z tym się nie spotkaliśmy.
            • sir_fred Re: Historia nie ma uczyć patriotyzmu 04.04.12, 10:22
              Cóż, ja miałem nawet specjalne sprawdziany wyłącznie z dat. I 2/3 materiału to były różne wojny. Ale to było 20 lat temu ;) Może program się poprawił...
    • 6.smiech Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 13:44
      Przeciez chyba kazdy widzi co sie dzieje w Polsce z powodu tych pseudo patriotow.
      Wiec wniosek jasny ze im mnie tej zwariowanej polskiej martyriologicznej histori, tym lepiej.
    • pawel.nn Ta dyskusja nie ma sensu... 03.04.12, 13:53
      Ponieważ obie strony rozmawiają o dwóch różnych rzeczach to nie mogą się dogadać: czymś innym jest wychowanie patriotyczne a czymś innym nauka zwana historią (zakładając oczywiscie że istnieje jakaś jedna historia). W związku z tym wypadało by wpierw ustalić czy chcemy aby szkoła uczyła historii czy wychowywała, kształtowała postawy patriotyczno-narodowe, itd.
      A ponieważ jest to konflikt w aktualnej Polsce nierozwiązywalny cała dyskusja nie ma sensu.
      • monoekann Re: Ta dyskusja nie ma sensu... 03.04.12, 15:32
        To troche jak prezes namawial sady do wydawania wyrokow kierujac sie 'dobrem narodowym' a nie prawem. Historia powinna byc obiektywnym zbiorem faktow plus dyskusja. W podstawowce sie dowiedzialem jaka to litwa byla nam wdzieczna za chrystianizacje a Ci zli niemcy chcieli wszystko zniszczyc, jak to lud Polski w 966 roku swietowal jedyna i wlasciwa religie, oraz ze matka boza czestochowska zatrzymala potop szwedzki bo bezboznicy przesadzili... w liceum dowiedzialem sie ze w 966 mielismy do wyboru chrystusa albo podbicie, krzyzacy mieli nas bronic... i takie tam malo istotne fakty...
        od patriotyzmu winien byc Polski
        • gnom_opluwacz Re: Ta dyskusja nie ma sensu... 03.04.12, 16:52
          Szkoda, że ani w podstawówce, ani w liceum nie nauczyłeś się pisać po polsku.
          • monoekann Re: Ta dyskusja nie ma sensu... 03.04.12, 17:04
            ano peszek. dobrze ze liczyc mnie nauczyli.
    • konto.do.komentarzy Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 13:58
      Jak zwykle problem sprowadzony do jednego przedmiotu. Tak jakby problem nie dotyczył reszty przedmiotów.
      • agap.e Re: Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 14:07
        W tej reformie chodzi tylko o sprzedaż nowych podręczników potrzebnych na nowy przedmiot w 2 i 3 klasie liceum.Nic więcej.
    • kotek.filemon Re: Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 14:24
      Jakoś wszyscy przeoczyli, że godzin guślarstwa nikt nie chce obcinać. Dwie godziny tygodniowo jak w ryj od przedszkola do Opola...
    • jendrek121 Re: Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 14:30
      weźcie się za uproszczenie pisowni j.polskiego to będzie więcej czasu na historię. Uprośćcie deklinację i koniugację, oprzyjcie się np. na gwarze lub języku potocznym. Jak będziemy mówić "piłem kawa" to świat się nie zawali.
    • iskram Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 14:42
      Historia jest tożsamością narodu, najciekawszych spraw dowiedziałam sie od świadków wydarzeń potajemnie bo było zakazane o tym mówić ,miałam szczescie spotkać tych ludzi i sama też przeżyłam sporo ,młodym trzeba przekazywać te fakty ,Polska ma najbogatszą Historię na świecie .To takie proste człowiek Historia to Naród,Naród to Ojczyzna ,Ojczyzna to Dom,Dom to Matka,gdzie wszyscy powracamy przez całe życie.
      • jael53 Re: Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 17:42
        Przez ten historyczny kit w szkole, przez który trzeba było przebrnąć, nie chciałam słuchać już ani słowa więcej o tym, co było. Teraz żałuję, że o tak wiele rzeczy nie zapytałam moich Bliskich... ale wtedy miałam dość historii i tego dętego patosu, z którym mi się na cale lata skojarzyła.
    • sir_fred Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 14:53
      Jeśli ktoś nagle zmieni zdanie i "wybierze biologię", to znaczy że ta biologia go interesuje - w związku z czym sam powinien wiedzieć o niej więcej, niż uczą w szkole. Chyba, że to kaprys w stylu "ach, a teraz postudiuję sobie biologię", o którym nie ma co dyskutować.
    • old_lodzer lekcja historii patriotyzmu nie nauczy .... 03.04.12, 15:23
      najwyżej jego karykatury. Patriotyzm to nie obchodzenie rocznic tylko szacunek dla współobywateli i środowiska naturalnego, poszanowanie prawa i instytucji państwowych, płacenie podatków, solidność, uczciwość ... tego polska szkoła nie uczy.
    • mmena Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 16:15
      "12:30 Co będzie jeśli uczeń tuż przed maturą postanowi zmienić swoje plany na przyszłość?"

A co ma być? Jeśli będzie przygotowany do matury to ją zda, jeśli przygotowany nie będzie to polegnie.
      Maturzysta powinien zdawać sobie sprawę z tego, że zabawa w życie się skończyła.
    • sacrificer Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 16:48
      Ludzie ! Chodze do gimnazjum i bardzo lubię historię. Dlaczego ? Sam nie wiem jednakże uważam, iż NIE MOGĄ zmniejszyć ilości godzin historii i powinni je nawet zwiększyć. Dlaczego ? Bo ktoś musi dbać o ten kraj, musi o nim pamiętać. To my jesteśmy przyszłością więc wykształćcie nas na patriotów !
    • gnom_opluwacz Dawno, dawno temu 03.04.12, 16:54
      Były szkoły "specjalizacyjne". W sam raz dla dzieci Panów i Pań Profesorów, Państwa Dziennikarzy i innych, którym marzy się "konkretny fach". Nazywano je zawodówkami i technikami.
      Może więc tam powinni swoje dzieci posyłać PT Wyżej Wymienieni, a rodzicom, którzy nie rozumieją Historycznej Konieczności pozwolić na posłanie dzieci do miejsca, w którym owo dziecko nauczy się różnych rzeczy?
      • kotek.filemon Re: Dawno, dawno temu 03.04.12, 22:13
        > Były szkoły "specjalizacyjne". W sam raz dla dzieci Panów i Pań Profesorów, Pań
        > stwa Dziennikarzy i innych, którym marzy się "konkretny fach". Nazywano je zawo
        > dówkami i technikami.

Wiesz, te zawodówki i technika stały na wyższym poziomie niż wiele dzisiejszych liceów. OK, z zawodówkami może przesadzam, ale za PRL-u wykształcenie średnie techniczne to jednak było coś.
      • sir_fred Re: Dawno, dawno temu 04.04.12, 10:32
        Czyli powinny powstać także "zawodówki humanistyczne", z blokami specjalizacyjnymi ;)
        Wydaje mi się, że rozsądny rodzic podsunie dziecku odpowiednie lektury, bo powinien wiedzieć, że edukacja szkolna zależy od szczęścia - czy trafi się na dobrego pedagoga, czy na frustrata chronionego Kartą Nauczyciela. No i żaden program nie pomoże, jeśli edukacja kończyła się będzie bzdurnymi testami...
    • sus231 Co z tym liceum? - relacja na żywo z debaty 03.04.12, 16:58
      Nie od dziś wiadmo, że systematycznie obniża się poziom edukacji w polskich szkołach i ta kolejna reforma moim zdaniem jedynie problem pogłębi.
      Specjalizacje powinno wybierać się dopiero na studiach! Moim zdaniem kolejna porażka i kolejne obniżenie poprzeczki!
    • trombozuh Polskie dzieci mają wiedzieć, czym był Holocaust! 03.04.12, 17:21
      Mają znać takie pojęcia jak 'mord w Jedwabnem', 'szmalcownik', 'polski obóz zagłady'. Dodatkowo trzeba im wbić do głów, że Jaruzelski i Kiszczak byli wspaniałymi patriotami, i że do spółki z tow.tow. Geremkiem i Balcerowiczem uratowali Polskę od niechybnej zagłady. Oczywiście, uczenie polskich dzieci o tym, kim był pan Berman, Humer i Józef Światło, albo czym zajmowała się pani Wolińska nie ma najmniejszego sensu i niepotrzebnie mieszałoby im w główkach.
    • konto.do.komentarzy Co z tym liceum? - relacja z debaty 03.04.12, 17:44
      "Nowa podstawa programowa sprawi, że już od nowego roku licealista wcześniej będzie wybierał ''specjalizację''. Nareszcie - mówią zwolennicy - przecież bycie mistrzem we wszystkich dziedzinach jest fikcją od czasów Leonarda da Vinci."

Kiedy liceum kształciło "mistrzów"? To jest podstawowa wiedza człowieka, który chce uchodzić z wykształconego. Teraz liceum będzie szykować uczniów do matury.
    • alakyr Niekoniecznie historia ma dominować ale wiedza... 03.04.12, 18:42
      ogólna jest bardzo ważna. Pozwala patrzeć na otaczający świat wielowymiarowo. Przejeżdżając koło pastwiska nie trzeba się domyślać co to to łaciate co wpieprza trawe, a koło zamku w Lidzbarku Warmińskim kiedy, kto i po co takie coś wybudował i w jakim stylu.
      Tak uczyli za zdechłej komuny i myślę że dobrze.
    • vinogradoff Jak we wszystkim wzorem sa tu Niemcy. 03.04.12, 20:15
      Debata jest w istocie zbyteczna a jesli juz sie odbywa to jej wartosc polega na tym, ze ujawniaja sie sposby myslenia i ocen na ten sam problem. Jedno z pytan jakie podly na debacie,,, to jak ciebie twoje liceum przygotowalo do dalszej nauki do zycia do pracy itp.,, Otoz wzorem i tu sa Niemcy. Niemieckie liceum klasyczne z klasczna matura i klasycznym programem gdzie mature zdobywa sie po 13 latach od rozpoczecia nauki a w ramach gimnazjum naucza sie przez wiele lat greki i laciny na takim poziomie ze uczniowie potrafia samodzielnie czytac starozytne texty ze zrozumieniem, znaja cala mase paremii, przyslow i madrych slow w oryginale i sa ogolnie bardzo dobrze rozwinieci we wszystkich kierunkach a zwlaszcza w samodzielnym mysleniu, wnioskowaniu , analizowani itp. Pozniej maja prawo isc na kazdy kierunek studiow ( po maturze innego gatunku nie na kazdy), gdzie sie doskonale rozwijaja i robia kariery a panstwo kwitnie i jest wzorem dla innych i przedmiotem mniej lub bardziej skrywanej zazdrosci. Polaka jest w tej doskonalej sytuacji, ze za jednego ze swych Sasiadow ma Niemcy i nie musi sama wywalac z kopa otwartych drzwi i silic sie na odkrywanie Amieryki a wszelkie wzorce moze czerpac garsciami za darmoche. Starczy przeanalizowac niemiecki sytem edukacyjny i wyciagnac wnioski i nic wiecej nie potrzeba.
      • alakyr Re: Jak we wszystkim wzorem sa tu Niemcy. 03.04.12, 21:32
        A po co w Polsce mają żyć tacy mądrzy ludzie? My mamy być zapleczem taniej siły roboczej, za nas mają myśleć inni. Tak to wymyślono jakieś 22 lata temu.
    • aliceinmadness Co z tym liceum? 03.04.12, 23:10
      a ja się pytam, na co komu ta historia czy z wiedza datach rozbiorów Polski pomogła komuś kiedyś w opłaceniu rachunków? Kupieniu chleba? Znalezieniu pracy wreszcie? Nie sądzę. To tylko kosztowne hobby i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka