mtcwa 13.04.12, 10:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zarlino Sezon na czarnych 13.04.12, 18:23 Szanowna Pani redaktor, Mieszkam w Szwajcarii i pisze tam doktorat na Uniwersytecie w Genewie na temat utworow W.Lutosławskiego. Wywiad jaki Pani przeprowadziła z Panem Fernandem Malgarem przedstawia w sposob totalnie nieadekwatny sytuacje w Szwajcarii. Z wypowiedzi P. Melgara przebija wyraznie frustracja i całkowity brak znajomosci funkcjonowania systemu prawnego i socjalnego tego kraju. Maz moj jest od 40 lat adwokatem w Szwajcarii i tematyke te zna bardzo dobrze. Dziwne jest , ze tak niezadowolony , znaturalizowany Szwajcar hiszpanskiego pochodzenia nie wrocil jak jego rodzice do rodzinnej Hiszpanii. Przyjechalam na swieta do Polski. Zostane jeszcze kilka dni. W przyszlym tygodniu bede w Warszawie. Jestem wiec do dyspozycji Pani jesli chcialaby Pani miec precyzje a nie absurdalne dywagacje Pana F. Melgara. moj mail - zarlino@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
flipvert Re: Sezon na czarnych 15.04.12, 18:22 Az sie prosi zeby pod twoim komentarzem dopisac:filmu wprawdzie nie widzialam i nie widze w tym nic dziwnego,ze rzad sponsorowal produkcje,ktora opowiada klamstwa na temat prowadzonej przezen polityki emigracyjnej,ale wiem,ze to ja mam racje. I ten doktorat n/t Lutoslawskiego!Przeciez to od razu nobilituje autorke posta i nie ma znaczenia,ze zwiazek z tematem zaden. A facet sobie wszystko zmyslil,bo ja slyszalam inaczej. Jakiez to polskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 15.04.12, 20:19 Zapomniałeś dodać: "Maz moj jest od 40 lat adwokatem w Szwajcarii i tematyke te zna bardzo dobrze." No ale przeciez to nie pasuje do reszty twego posta, zwłaszcza że ma ścisły zwiazek z tematem. Jakież to GWniane. Odpowiedz Link Zgłoś
flipvert Re: Sezon na czarnych 16.04.12, 13:18 > Jakież to GWniane. Nie pracuje dla Gazety,wiec pudlo. > "Maz moj jest od 40 lat adwokatem w Szwajcarii i tematyke te zna bardzo dobrze. Nie zapomnialem.Po prostu bardziej wierze komus,kto zglebil temat pracujac nad filmem(i sam jako potomek emigrantow zna ten problem od podszewki) niz komus kogo "maz jest adwokatem od 40 lat i tematyke te zna bardzo dobrze".Przede wszystkim dlatego,ze adwokatow generalnie bardzo nisko cenie.Poza tym,jesli film F.Melgara to stek klamstw(pani od Lutoslawskiego-jakiez to istotne dla wiarygodnosci jej wypowiedzi-sugeruje to raczej niedwuznacznie,choc ani slowem nie zajaknela sie czy ten film widziala)to dlaczego w Szwajcarii nikt tego dotychczas nie zauwazyl? Czy to,ze moja zona jest inzynierem znaczy,ze ja wiem jak sie buduje domy? Ja widze tylko pretensjonalny post bufonki,ktora wyszla za maz za starego Szwajcara dla paszportu.I na dodatek nic nie wnosi do dyskusji. Bardzo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 08.05.12, 06:52 flipvert napisał: > > Jakież to GWniane. > Nie pracuje dla Gazety,wiec pudlo. Nikt nie twierdzi, że pracujesz, po prostu twoja wypowiedź jest GWniana w swym charakterze. > Czy to,ze moja zona jest inzynierem znaczy,ze ja wiem jak sie buduje domy? Jeżeli robi jest inzynierem od 40 lat, i maci długie małżeństwo, to zapewne coć na ten temat 'liznąłęś'. A w każdym razie może cię poinformować, gdy ktoś pieprzy opałki nt budowy domów. A to, czy ty komuś wierzysz, czy nie, ani insynuacja, że przedmówczyni wyszła za mąż dla paszportu, absolutnie niczego nie wnosi do dyskusji. Bardzo GWniane. Chcesz wnieść coś do dyskusji? To odnieś się merytorycznie do tez tej pani przedstawiając konkretne fakty, inaczej twoje wypociny pozostaną nadal wybitnie GWniane. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Sezon na czarnych 08.05.12, 09:34 A tak bez rzucania "GWnem" - jak odnieść się merytorycznie do wypowiedzi, która merytoryczna wcale nie jest? Krytyczna - owszem. Ale trudno podważyć taki np. argument - "Z wypowiedzi P. Melgara przebija wyraznie frustracja i całkowity brak znajomosci funkcjonowania systemu prawnego i socjalnego tego kraju". Bo to nawet nie jest argument, a ocena. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 09.05.12, 05:35 Jak to jak? Do oceny też można się odnieść jak najbardziej merytorycznie, To jest po prostu jakaś teza - najlepiej ją po prostu skonfrontować z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Sezon na czarnych 09.05.12, 08:30 Raczej trudno odnieść się merytorycznie do oceny, że ktoś się na czymś zna lepiej, bo ma męża adwokata. To nie jest dyskusja, tylko kaczystowskie "ja wiem lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 11.05.12, 05:47 To odnieś się do zdania cytowanego przez ciebie uprzednio - np. przedstaw fakty swiadczące, że p. Melgar jednak wie co mówi. Ba, możesz w ten sposób pokazać, że ta kobieta, mimo męża adwokata, nie wie lepiej, czyli odnieść się i do tej oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_1 Zamknięte ośrodki deportacyjne 14.04.12, 12:20 istnieją w każdym kraju europejskim, nie tylko w Szwajcarii. Jak znam życie to te szwajcarskie należą do bardziej komfortowych. A gdyby istotnie w Szwajcarii była praca dla imigrantów, to szybko by oni się tam znaleźli, mówię oczywiście o Meksykanach Europy czyli Polakach. Skoro ich tam nie ma to znaczy że i pracy niet. Teoretycznie cała Europa jest otwarta, ale o ile w Anglii, Irlandii, Holandii Polaków masa, nawet w Hiszpanii przed kryzysem pracowało wielu, to w Niemczech, Francji, Austrii ze świecą ich szukaj. Nie wszędzie jest rynek pracy dla imigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
sledziu_70 Re: Zamknięte ośrodki deportacyjne 15.04.12, 07:14 Szwajcarzy sami stworzyli sobie swoj dobrobyt i maja prawo decydowac o tym z kim beda go dzielic. Maja prawo nie chciec aby ich miasta nie zmienily sie w takie Malmo. Wydawalo mi sie ze fakt iz multikulti w EU sie nie sprawdza jest juz oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Imigracja jest dla pracujących, ale... 15.04.12, 13:42 vitek_1 napisał: > Nie wszędzie jest rynek pracy dla imigrantów. Imigracja jest dla pracujących, nie leni, ale z drugiej strony Szwajcarzy to straszni naziści. Niekulturalne zachowanie wobec pracujących przyjezdnych to norma, dostaje się również Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Zamknięte ośrodki deportacyjne 15.04.12, 19:20 vitek_1 napisał: > A gdyby istotnie w Szwajcarii była praca dla imigrantów, to szybko by oni się t > am znaleźli, mówię oczywiście o Meksykanach Europy czyli Polakach. Skoro ich ta > m nie ma to znaczy że i pracy niet. W Szwajcarii jest może niewielu Polaków, ale za to od cholery Jugos różnej proweniencji i bliżej nieokreślona ilość Albańczyków mnożących się chyba przez podział. Mają wystarczająco wiele problemów z imigracją, najazd wąsaczy z Kraju Kwitnącego Buraka już im dodatkowo niepotrzebny. > Teoretycznie cała Europa jest otwarta, ale > o ile w Anglii, Irlandii, Holandii Polaków masa, nawet w Hiszpanii przed kryzys > em pracowało wielu, to w Niemczech, Francji, Austrii ze świecą ich szukaj. Nie bardzo wiem o co kaman, bo w Niemczech trudno wyjść na miasto i się o Polaka nie potknąć. We Francji pracuje masa moich znajomych. O Austrii się nie wypowiadam, bo bywam tylko okazjonalnie i nie mam tam znajomych emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Sezon na czarnych 15.04.12, 20:50 Ja mam propozycję. Niech Izrael przyjmie i naturalizuje wszystkich tych deportowanych, pokazując światu jak wygląda tolerancyjne prawo imigracyjne, a pan Melgar niech nakręci o tym film. A poza tym uderza mnie ta natrętna schizofrenia, gdy partię, która sama określa się jako ludową, nazywa się uparcie "skrajną prwicą" tylko dlatego, że jest pronarodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Sezon na czarnych 24.04.12, 03:30 landaverde napisał: > Ja mam propozycję. Niech Izrael przyjmie i naturalizuje wszystkich tych deporto > wanych, pokazując światu jak wygląda tolerancyjne prawo imigracyjne (...) Dlaczego Izrael? Niech wykaże się jakieś państwo arabskie lub murzyńskie. Izrael przyjął już całe mnóstwo Żydów wyganianych i wysiedlanych przymusowo z krajów ocipiałych allahem. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 08.05.12, 06:57 babaqba napisała: > Dlaczego Izrael? (...) Izrael przyjął już całe mnóstwo Żydów ... Ano właśnie dlatego, że Izrael kieruje się wyraźnym kryterium narodowościowym (żeby nie napisać wręcz rasowym) przyjmując właśnie Żydów, a dyskryminując nie-Żydów. Izrael to państwo otwarcie i z założenia rasistowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Sezon na czarnych 08.05.12, 09:42 > Izrael to państwo otwarcie i z założenia rasistowskie. Raczej ksenofobiczne niż rasistowskie, jeżeli kieruje się pochodzeniem etnicznym. Żydzi nie są "czwartą rasą". Ale właśnie w tym sęk - państwo otwarcie i z założenia. Szwajcaria otwarcie i z założenia jest krajem wolności i swobód obywatelskich, wzorcem dla wszystkich społeczeństw. A w sekretny sposób prowadzi politykę, którą Izrael prowadzi otwarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 09.05.12, 05:57 sverir napisał: > Żydzi nie są "czwartą rasą". Ba, Nemcy też nie byli "czwartą rasą", a uważali się za "rasę panów", a żydowskie rozróżnienie na nich samych (jako ludzi) i 'goim' (czyli bydło) idzie przecież jeszcze dalej, prawda? Poza tym nie piszę, że są czwartą rasą, tylko że są rasistami, czego przykłady znajdziesz w Internecie, choćby na YouTube, bez trudu. > Ale właśnie w tym sęk - państwo otwarcie i z założenia... No właśnie. Ale właśnie w tym sęk , że mają czelność pouczać wszystkich wokół o tolerancji. Kalizm posunięty do takiego ekstremum, że wzbudza już odruch wymiotny - niech, k..wa, zaczną od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Sezon na czarnych 09.05.12, 08:34 > Ba, Nemcy też nie byli "czwartą rasą", a uważali się za "rasę panów", To za kogo Niemcy się uważali nie ma znaczenia. > a żydowskie rozróżnienie na nich samych (jako ludzi) i 'goim' (czyli bydło) idzie przecież > jeszcze dalej, prawda? Rozróżnienie pomiędzy Żydami a gojami nie jest rasowe, tylko etniczne lub religijne. > Poza tym nie piszę, że są czwartą rasą, tylko że są rasistami, Piszesz, że są rasistami, bo dyskryminują nie-Żydów. > No właśnie. Ale właśnie w tym sęk , że mają czelność pouczać wszystkich wokół o > tolerancji. Zupełnie jak Szwajcarzy. A to o nich była mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 11.05.12, 06:32 sverir napisał: > Rozróżnienie pomiędzy Żydami a gojami nie jest rasowe, tylko etniczne lub religijne. To być może ty tak uważasz. Ci Żydzi, którzy np. wyzywają murzynów od "schwartza", najwyraźniej mają inne zdanie. > Piszesz, że są rasistami, bo dyskryminują nie-Żydów. Owszem, bo dyskryminują nie-Żydów nie tylko ze względów etnicznych czy religijnych, ale także rasowych, np twierdząc,. że mużyni sa tylko jeden stopień wyżej niż małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 11.05.12, 06:38 sverir napisał: > > że mają czelność pouczać wszystkich wokół o tolerancji. > Zupełnie jak Szwajcarzy. Nie zauważyłem, może podasz przykład takich szwajcarskich pouczeń, bo żydowskiej propagandy jest pełno, zarówno na kontynencie europejskim, jak i amerykańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aussie1inc Sezon na czarnych 24.04.12, 03:23 Szwajcarzy maja prawo wprowadzac takie przepisy, jakie chca. Jest to najbardziej demokratyczny kraj swiata, a wszystkie przepisy testowane sa w powszechnych referendach. Jak Szwajcar nie chce byc politycznie poprawny - to nie jest. Nikt go nie moze do tego zmusic, jak np. w Niemczech, Francji, czy USA. Jesli Szwajcarzy nie chca, by na terytorium ich kraju mieszkali Murzyni, ktorzy sprzedaja narkotyki, to maja prawo ich wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Sezon na czarnych 08.05.12, 09:44 > Szwajcarzy maja prawo wprowadzac takie przepisy, jakie chca. Jest to najbardziej > demokratyczny kraj swiata, a wszystkie przepisy testowane sa w powszechnych referendach. Mylisz demokrację z demokratyczny podejmowaniem decyzji. Ale tak, jeżeli nie chcą, to mają prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 09.05.12, 06:00 sverir napisał: > Mylisz demokrację z demokratyczny podejmowaniem decyzji. Mógłbyś rozwinąć ten temat? W czym innym wyraża się demokracja, jak nie w demokratycznym podejmowaniem decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Sezon na czarnych 09.05.12, 08:37 > Mógłbyś rozwinąć ten temat? W czym innym wyraża się demokracja, jak nie w > demokratycznym podejmowaniem decyzji W swobodach, wolnościach, prawach obywatelskich. "Demokratycznie" to wybory podejmował także Sejm PRL, a nawet KC KPZR. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Sezon na czarnych 11.05.12, 05:39 sverir napisał: > W swobodach, wolnościach, prawach obywatelskich. Swobody, wolności, prawa obywatelskie istniały, jak wiadomo, i istnieją również np. w monarchii. Nie są one bynajmniej tożsame z demokracją. Można by nawet wysnuć tezę, że w ustroju, gdzie każdy chce rządzić każdym, czyli wszyscy rządzą wszystkimi, wolność jest ograniczana do maximum. > "Demokratycznie" to wybory pod ejmował także Sejm PRL, a nawet KC KPZR. Doprawdy? A Rada Państwa, zatwierdzając np. stan wojenny, również? Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 "Poprawnosc polityczna"... 09.05.12, 07:20 Ksenofobie , neonazizmy ,rasizmy , nacjonalizmy i wszystkie inne onanizmy ... w takim swietle meanstream ma pokazywac Szwajcarie , Wegry czy inna Islandie. -Nie bez powodu grupa francuskich dziennikarzy nazywa nasz "jewropejski" system demokratura. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: "Poprawnosc polityczna"... 09.05.12, 07:25 Ups ! -Przepraszam..."mainstream" Odpowiedz Link Zgłoś