Dodaj do ulubionych

Tusk - wunderwaffe PO

14.04.12, 14:39
Ma pan całkowitą rację. Premier swoim wystąpieniem wczoraj porwał wielu ludzi. Widac to po komentarzach w necie. A im więcej oskarżeń o 'oderwanie od rzeczywistości' tym bardziej wiem, że jego słowa były trafione, dobitne i bardzo pożądane. Tym lepiej wybrzmiały, że trafiły na moment, kiedy granice absurdu Kaczyńskiego zostały przekroczone. Ogromny szacunek dla premiera za to co mówił i jak mówił. Ten głos zabrzmiał jak przemówienie męża stanu przywracającego zdrowe proporcje, przypominającego o Polsce i interesie narodowym, uświadamiającego małość trywialnego interesu partyjnego zbijanego na grobach zmarłych. Brawo Panie Premierze!! Klasa!

Niestety w PO brakuje ludzi 'fighterów', którzy potrafią kulturalnie acz dobitnie i błyskotliwie zbijać banialuki i bzdury Hofmana, Brudzińskiego, Giżyńskiego i innych. Tamci nie przejmują się zasadami. Przerywają, krzyczą, zagłuszają, kłamią i manipulują, a na to potrzeba stanowczości i błysku. Ostatnimi czasy europoseł Nitras potrafił nawet Kurskiego zgasić. Może na jakieś szkolenie powinni iść. Bo spokojny, usypiający ton pani Kidawy, pana Grupińskiego czy Kwiatkowskiego, choć merytoryczny, nie wygra z jazgotem PiSu.

Obserwuj wątek
    • data1 Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 14:40
      Biorąc pod uwagę, że różnica w poparciu między PiSem a PO się zmniejsza to diagnoza redaktora jest jak zwykle trafna.
      • mer-llink PO - kolekcja leniuszków i beztalencików 15.04.12, 14:32
        data1: Absolutnie się zgadzam.
        Spadek PO nie jest wynikiem ataku PiS-u.
        Jest wynikiem tego, że w PO jest wyjątkowe zbiegowisko nierobów i pieczeniarzy. Bez względu na wiek i miejsce pochodzenia.
        Dla typowego mandaryna PO - weźmy p. Grupińskiego i p. Kidawę-Błońską - przyjemnie jest posiedzieć (najlepiej przed kamerą), pogadać...
        Ale żeby wytrwale pracować, a nie daj Boże już w terenie!, to się tym nie skalamy.
        Na szczęście dla tych mało zdolnych gawędziarzy i leniwców nie mamy za bardzo alternatywy (no bo samobójstwem byłoby poprzeć PiS), więc i zdolności oraz pracowitości w PO nie trzeba, aby jakoś przeżyć.
        Premier Tusk jest zdolny i pracowity. ALe oczywiście nie przekopie sam całego ogródka.
        Może jednak zrobiłby odnowę kadrowa? I wyleniałych leniwców przesunie do "grupy gimnastycznej", a ścieżke do pracy otworzy dla robotnych, wytrwałych i utalentowanych. (Te trzy cechy musza wystepowąc łącznie! Ciekawe, czy takich kilku ma?)
        P.S> "Po kiego diabła" (to z Moliera) uziemił pracowitego, wytrwałego i zdolnego G. Schetynę, nie rozumiem.. Gdyby miał 5 Schetynów, miałby się przynajmniej odrobinę na kim oprzeć.
      • citaobscura ** Ja, Ja, helm po dziadek ma, aber jaaaa, 15.04.12, 14:46
        jak wunderwaffe to helm mus-zajn ;-)
    • postawa11 Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 14:47
      Premier Donald Tusk położył na deski lidera opozycji Jarosława Kaczyńskiego

Śmieszni jesteście towarzysze czerkiści z tym zaklinaniem rzeczywistości.
      Tusk zachował się, jak ostatni matoł, w dodatku matoł winny temu co wydarzyło się w Smoleńsku.
      Czy mamona zakryła kaprawe ślepka, że nie dostrzegacie rzeczywistości, czy strach przed guru i utratą srebrników przez przeciętnych wyrobników tak działa na wyobraźnię?
      Tusk tam nie położył Tkaczyńskiego, jeśli już to po raz kolejny olał suwerena dzięki któremu jest dziś u władzy.
      Pan jeszcze taki młody a już tak zepsuty, a fe.
      A jak tam golenie z rana i spoglądanie w lustro? Kogo pan tam widzi.
      Life is hard, co?
      • diego1977 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:10
        Śmieszny jesteś ty wyprany móżdżku. Jak wprowadzicie wolność wypowiedzi na waszych zjebanych prawicowych portalikach to pogadamy. Cenzura ponad wszystko. Jednie słuszna pisowsko-smoleńska linia. Wiesz co nas różni? To, że taki matoł jak ty może nas wyzywać od towarzyszy na portalu wyborczej a my was nie, bo Sakiewicz z Terlikowskim dostają nocnych polucji ze strachu, żeby biznes smoleński z książkami i płytami DVD da upośledzonych nie przestał przynosić pieniążków, żerowanych na biednych ludziach opętanych nienawiścią i zaślepieniem.
        • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:16
          Jesteś nieuczciwy.Dobrze wiesz, że wybiórcza usuwa wpisy nie po linii stalinowskiej.Nie wiem, czy Terlikowski tak robi ale małpy Michnika na pewno.Więc albo przeproś albo morda w kubeł.
          • diego1977 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:18
            Morde to ma twoja stara chłopcze. I nie pouczaj mnie krzyżowcu, lecz spójrz na swoje bagno. P.S. Małpa to cię spłodziła zapewne.
            • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:33
              Czy wy, cyngle z wybiórczej nie umiecie nic kulturalnie napisać?
              • bumcykcykhopsiup Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:38
                ty domagasz sie kultury? ty, ktory jako pierwszy w tej wymianie zdan przekroczyles granice dobrego tonu?
                dobre sobie
                • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:50
                  A może tak konkretnie? Oczywiście nikt nie jest bez grzechu.Chyba, że jest z PO albo z SLD.
                  • bumcykcykhopsiup Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:59
                    poki co "morda w kubel" jeszcze nie jest zwrotem grzecznosciowym.
                    wczesniejszych wypowiedzi (pyskowka postawy i diega) nie biore pod uwage, bo nie brales w nich udzialu, wiec nie byly skierowane do ciebie.
                    • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:10
                      Ta "morda" to taka metafora, nikogo nieobrażająca.
                      • konto.do.komentarzy Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:23
                        O łaaa, wykwit elegancji :D
              • tymon99 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 23:36
                cyngle? co to za słowo? jakaś wolska grypsera?
                • ja_betula pan tymon niezorientowany: 14.04.12, 23:55
                  niniwa2.cba.pl/wojna_pokolen_przy_uzyciu_cyngli.html
                  • tymon99 Re: pan tymon niezorientowany: 17.04.12, 08:08
                    w kwestii, o którą pytam, czyli lingwistycznej, ten artykuł niczego nie wyjaśnia.
                • ja_betula Re: Tusk - wunderwaffe PO 17.04.12, 15:45
                  tymon99 napisał:

> cyngle? co to za słowo? jakaś wolska grypsera?
                  > > niniwa2.cba.pl/wojna_pokolen_przy_uzyciu_cyngli.html
                  > > > w kwestii, o którą pytam, czyli lingwistycznej, ten artykuł niczego nie wyjaśnia.

wyjaśnia, wyjaśnia, ale może trzeba słowo po słowie...
                  tak:
                  1. "pistolecik" to jest taki (młody) człowiek, chętny do podjęcia każdego działania, szybki, błyskawicznie działający, świetnie zorganizowany, sprawny,

"pistolet" ma spust czyli cyngiel

na ten cyngiel naciska wszak ręka WŁAŚCICIELA

a więc cyngiel jest pod ręką pana i służy panu

2. wolski czyli niby pisowski? Tak?
                  pudło! słowo cyngiel wprowadził do języka jeśli się nie mylę red. Cichy (patrz wywiad z Michalskim). Redaktor Cichy nie jest wolski. Słowo cyngiel jest bardzo trafione.

Wojciechowski od dawna nazywany jest cynglem swoich właścicieli.

Teraz jasne chyba
                  • tymon99 Re: Tusk - wunderwaffe PO 17.04.12, 16:41
                    dzięki za wysiłek, ale był on całkowicie zbędny. znane mi jest zarówno dosłowne 'język spustowy', jak i pars pro toto 'płatny zabójca' znaczenie tego słowa (obydwa zresztą podałaś błędnie). ściśle rzecz biorąc, znam jeszcze cztery inne. uważam natomiast, że jest ono potrzebne współczesnej polszczyźnie mniej więcej tak samo, jak, powiedzmy, "wierchuszka", czyli.. yyy.. ładniej byłoby bez. po ki ch... takie chwasty wprowadzać do języka?
                    • ja_betula Re: Tusk - wunderwaffe PO 17.04.12, 17:04
                      > dzięki za wysiłek, ale był on całkowicie zbędny. znane mi jest zarówno dosłowne
                      > 'język spustowy', jak i pars pro toto 'płatny zabójca' znaczenie tego słowa (o
                      > bydwa zresztą podałaś błędnie). ściśle rzecz biorąc, znam jeszcze cztery inne.
                      > uważam natomiast, że jest ono potrzebne współczesnej polszczyźnie mniej więcej
                      > tak samo, jak, powiedzmy, "wierchuszka", czyli.. yyy.. ładniej byłoby bez. po k
                      > i ch... takie chwasty wprowadzać do języka?
                      >

yyy zgadzam się ale inter arma silent Musae, po co pytasz skoro wiesz? Nb jesteś nielogiczny - sam plenisz chwasty, ale nikt nie jest doskonały
                      • tymon99 Re: Tusk - wunderwaffe PO 17.04.12, 18:02
                        po to pytam, aby, po nitce do kłębka, spróbować dowiedzieć się czegoś na temat programu i idei, które krajowa prawica głosi. niestety, powszechne stosowanie owej wolskiej grypsery uniemożliwia mi to.
                        • ja_betula Re: panie Tymonie chyba 17.04.12, 21:32
                          nie jest pan szczery, gdyby rzeczywiście chciał pan dyskusji, nie określałby pan partnera do niej mianem wolaka, a języka którym ten partner będzie się posługiwał mianem grypsery. Pan przyszedł sprowokować i kopnąć w łydkę. Niewesołe to wszystko
                          • tymon99 Re: panie Tymonie chyba 17.04.12, 22:10
                            jeśli posługuje się on grypserą, to nie jest partnerem do dyskusji.
                            • ja_betula Re: panie Tymonie chyba 17.04.12, 22:36
                              eee tam grypserą...
                              pan Cichy tak nazwał zespół gw,
                              pan opowiada o jakiś wolakach i co?
                              i nic. panu wolno?
                              a dlaczego?
                              • tymon99 Re: panie Tymonie chyba 17.04.12, 23:35
                                nazywam wolakami tych, którzy tej grypsery używają. to dość jasna definicja, a nie cep semantyczny do bicia. czy to różnica tak trudna do pojęcia?
                                • ja_betula Re: panie Tymonie chyba 18.04.12, 07:10
                                  bardzo pan życzliwy... dla siebie, tymczasem, postępuje pan dokładnie tak jak ci których pan krytykuje. pan tego nie widzi?
    • postawa11 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 14:49
      Mąż stanu? Chyba raczej stania i to definitywnego w każdej dziedzinie.
      Mam dobrą farbę dla blondynek, polecam, to nie będzie się aż tak rzucać w oczy.
    • dmbldr Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 15:06
      Premier pięknie wypunktował prezesa i wytrącił go z równowagi. Widzieliśmy jak wściekły Kaczyński lekko rozczochrany, czerwony na gębusi wypalił, że wina premiera Tuska - hańba haniebna, zbrodnia zbrodnicza polega na tym, że Palikot nieelegancko mówił o jego bracie.

Na Krakowskim Przedmieściu w otoczeniu pochlebców i fanatycznych wyznawców był bardziej odważny w swoich oskarżeniach - "zdradzeni o świcie", "zamach, spisek", ale już w Sejmie twarzą w twarz z premierem Tuskiem zabrakło odwagi. Jedyne na co się zdobył to zapiekłe dyrdymały, że "Wielki Prezydent" zginął z powodu menu Palikota - krwawej Mary i kaczki po smoleńsku.
      Rzeczywiście hańba, że można tak idiotycznie uzasadniać winę kogokolwiek za tą katastrofę. Nic dziwnego, że świat żartuje, że prezes może być rosyjskim agentem.
      • agap.e Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 15:20
        A co miał biedaczek Tusk zrobić jak go Putin wydymał z każdej strony.
    • alien0 Własnie widać to po sondażach. buhahahha.. 14.04.12, 16:58
      wypunktował tak jak "punktuje" niesiołowski....
      • diego1977 Re: Własnie widać to po sondażach. buhahahha.. 14.04.12, 17:14
        Znam lepszy paradoks językowy "mąż stanu" w połączeniu z nazwiskiem Kaczyński. To dopiero jest zlew. 100 % Monty Python
        • lubiewb Re: Własnie widać to po sondażach. buhahahha.. 14.04.12, 17:17
          Masz racje! O wiele lepiej brzmi niż Rudy Lis.
          • diego1977 Re: Własnie widać to po sondażach. buhahahha.. 14.04.12, 17:19
            Ale masz przerąbane. W sobote w pracy. Ile ci płacą za posta gnido??
            • lubiewb Re: Własnie widać to po sondażach. buhahahha.. 14.04.12, 17:35
              Ja zawsze piszę dla przyjemności. Lubię, jak tacy cyngle się wściekają.Ot takie małe zboczonko.
    • lubiewb Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:00
      Ja tam współczuję Wojciechowskiemu.Też byłoby mi głupio, gdym ciągle jakieś głupoty miał pisać.Rudego już prawie nikt nie lubi, a on musi pisać, że jest wielki, ładny i jeszcze coś umie, chociaż kompletnie mu nic nie wychodzi.A widzieliście minę rudego jak mówił Kaczyński? To było przepiękne!! Widok ładniejszy nawet od Biedronia.
    • wojtekd38 Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 17:54
      BRAWO TUSKU.Nareszcie pokazal klase rasowego polityka. Wypunktowal kurdupelka cal po calu. Szkoda ze poslowie PO byli martwi swa aktywnoscia .
      • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:35
        Co on wypunktował? Poza bredniami przecież nic nie powiedział sensownego.On jest klasowy polityk? Czy on aby po polsku mówi?
        • fedorczyk4 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:38
          lubiewb napisał(a):

> Co on wypunktował? Poza bredniami przecież nic nie powiedział sensownego.On jes
          > t klasowy polityk? Czy on aby po polsku mówi?

Lepiej polszczyzny Tuska sie nie czepiaj:-) Bo zostaniesz "wypunktowany" wolszczyzną braci. A jeśli uważasz, że brednie mówił to zacytuj zamiast obrażać. Argumenty: nie, bo nie i tak , bo tak, są średnio działajace!
          • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:58
            Powiedział, że katastrofa została rzetelnie wyjaśniona, że ruskie są uczciwe i prawdomówne.Mam dalej pisać?
            • fedorczyk4 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 21:38
              lubiewb napisał(a):

> Powiedział, że katastrofa została rzetelnie wyjaśniona, że ruskie są uczciwe i
              > prawdomówne.Mam dalej pisać?

Ależ oczywiście, bo to co wyplułeś z siebie jest tylko Twoja interpretacją, a nie cytatem. A ja proszę o cytaty i najchętniej z kometarzem popartym dowodami na nieprawdomówność.
              • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 22:19
                Chcesz cytaty to masz, chociaż to nie jest takie proste ( to przecież cwany lis ).
                1.Tusk zapewnił, że polskie władze robią wszystko, by szczątki tupolewa wróciły do kraju.
                - wierzysz w to naprawdę?
                2.W sprawie działań państwa polskiego, wówczas, w czasie tych trudnych dni, wszyscy, nawet ci najbardziej opozycyjnie nastawieni, nie mieli wątpliwości, że wspólnie robiliśmy to, co do nas należy.
                - skopała ziemię na metr głęboko?
                - pozwolono Polakom przesłuchać pijaną obsługę lotniska?
                - pozwolono Polakom cokolwiek?
                A teraz jedno ze zdań prawdziwych ( takie też były, bądźmy obiektywni )
                1.Tak, to prawda, Rosja nie postępuje w sprawie śledztwa smoleńskiego tak, jak my byśmy sobie tego życzyli, tak, widzimy to każdego dnia.

• aramba Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 22:31
                  No cóż, chyba rząd faktycznie nie zrobił wszystkiego, by na nieswoim terytorium zadowalająco zrealizować żądania PiSu. Np. nikt dotąd nie wydał rozkazu zbombardowania Moskwy...
                  • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 22:41
                    Masz rację! Jest to moje stare, niezrealizowane marzenie.
                    • fedorczyk4 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 23:29
                      lubiewb napisał(a):

> Masz rację! Jest to moje stare, niezrealizowane marzenie.

I ty samym zakończyłeś dyskusję:-) Tylko zbombardowanie Moskwy przekonałoby Cię o słuszności dzialań rzadu.
                      Szkoda, że nie przezyłbys tej radości, ani Ty ani nikt z nas.
                • bodzio151 Re: Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 11:20
                  rzad nie chce szybkiego zwrotu wraku, bo spoleczenstwo zacznie sie interesowac nie wrakiem a rzadem i jego poczynianiami
        • bezspokoju Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:58
          I dlatego niczego nie rozumiesz, bo Premier mówił "ludzkim językiem" i do tego poprawną polszczyzną.
    • konto.do.komentarzy Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:22
      "Premier Donald Tusk położył na deski lidera opozycji Jarosława Kaczyńskiego podczas piątkowej debaty o sejmowej uchwale w sprawie katastrofy smoleńskiej. Ale sam Tusk nie wystarczy. "
      Spokojnie. Ma do pomocy Gazetę Wyborczą.
      • fedorczyk4 Re: Tusk - wunderwaffe PO 14.04.12, 18:29
        Chyba nie czytasz Wyborczej, jedzie równo po Rządzie.
        Bardzo podoba mi sie pierwszy wpis pod artykułem! Dokładnie tak, Donald Tusk jest mężem stanu i świetnym Premierem. Szkoda tylko że taką, a nie inną partię ma.
    • alakyr Wunderwaffe? I skończy pewnie też jak tamte... 14.04.12, 21:29
      wuderwaffe, które pamiętamy z historii. Mąż stanu? Koń by się uśmiał.
      • fedorczyk4 Re: Wunderwaffe? I skończy pewnie też jak tamte.. 14.04.12, 21:45
        alakyr napisał:

> wuderwaffe, które pamiętamy z historii. Mąż stanu? Koń by się uśmiał.

Tamto wunderwaffe w sumie nigdy poza propagandowym hasłem nie zaistniało. Ale czemu Ty sie konia czepiasz? A kto według Ciebie zsługuje na miano "męża stanu" w Polsce powojennej? Tak z czystej ciekawości pytam, bez złośliwości (wyjatkowo)
        • alakyr Re: Wunderwaffe? I skończy pewnie też jak tamte.. 14.04.12, 22:16
          Na pewno mężem stanu jest Jaruzelski, Mazowiecki, w pewnym sensie Wałęsa. I to byłoby na tyle po rewolucji 1989 a licząc od 1945 roku na takie miano zasługuje Gomułka.
          • lubiewb Re: Wunderwaffe? I skończy pewnie też jak tamte.. 14.04.12, 23:26
            Jeżeli dla ciebie mężami stanu są ruskie pachołki Jaruzel i Gomółka to jeszcze chyba Komoruski i Donald Wielki Słońce Peru.Tylko "takich" mężów stanu obecnie w Polsce jest bardzo wielu.
        • aramba Re: Wunderwaffe? I skończy pewnie też jak tamte.. 15.04.12, 02:41
          Nie gadaj z tymi dwoma. Naprwdę nie warto.
    • snowbird1 Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 04:12
      A ja sie pytam co np. robi rzecznik prasowy rzadu?
      Przeciez ten gosc jawnie bierze pieniadze za nic.
    • danuta49 Gdyby on umiał IIIRP rządzić tak dobrze jak gadać! 15.04.12, 07:46
      Niestety jest inaczej i nawet kilka superprzemówień tego nie zmieni!!! Oczywiście Kaczyński też rządzić nie umiał, ale to w niczym mojej oceny Tuska nie zmienia!!!Wygłosił dobre przemówienie i co z tego???;-)
    • danuta49 Tusk otacza się(świadomie!)miernotami!!! 15.04.12, 07:58
      Bo się boi konkurencji!Wszystkie indywidualności wycina - wystarczy popatrzeć na aktualny(a i poprzedni!) skład rządu. Dlatego wszystkie ważne rzeczy musi(!) robić sam, a że nie jest geniuszem to mu to średnio wychodzi... I dlatego w PO żadne "wunderwaffe bis" się nie pojawi:-(
    • patience Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 10:46
      A to akurat prawda... Tusk się bardzo rozwinął, jako polityk. Tusk z 2 kadencji to nie ten sam Tusk, co z 1 kadencji. Sam siebie wyprzedził o kilka długości....
    • rikol12 Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 12:41
      Trochę wyobrażni-o czym można byłoby rozmawiać dziś ,gdyby w ostatnich latach klęsk żywiołowych i nieszczęść rządził PIS?Jaka byłaby Polska z ministrem pożal się Boże Ziobro i propagandy Hofmanem i dialogu społecznego Brudzińskim?A Fotyga tańczyła by poloneza na salonach krajów 3 i 4 świata.Maciarewicz kierował by policją polityczną zwaną OMLP-Odnowa Moralna Ludu Polskiego.Wystarczy bo teraz pisiaki pozostaje wam marzenie które nie zrealizujecie dzięki Tuskowi.
      • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 13:43
        A dzisiaj porozmawiamy sobie jak pięknie jest w Polsce rządzonej przez ryżego Donka. Piękne jest .... No co ? Nie dosłyszałem.
        • fedorczyk4 Re: Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 14:06
          Tak, jest pięknie:-)
          • lubiewb Re: Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 14:16
            Nie bardzo wiem, czy mam się śmiać czy płakać. Pięknie to jest ja w d.... u murzyna.
    • logiczny1 Tusk - wunderwaffe PO 15.04.12, 14:54
      Uniżony adres pana Wojciechowskiego do Tuska - ratuj Pan Wyborczą, bo te PiSiaki gotowe odebrać reklamy spółek i instytucji publicznych.
      Ajajaj co to byłoby za nieszczęście! Co za pech!
      Gdyby jednak się okazało, że "Tusku musisz!" jednak nie może :-D.
      Panie Wojciechowski - to już nawet nie jest zabawne, to jest baaaardzo żałosne....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka