kazimirz Towarzysze to skandal!! Na początek pałami.. 05.06.12, 16:32 Chwała Generałom i Władzy Ludowej! Centralne Biuro Śledcze, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencja Wywiadu, Centralne Biuro Antykorupcyjne, Służba Wywiadu Wojskowego, Służba Kontrwywiadu Wojskowego, Wojskowe Służby Informacyjne, Wywiad Skarbowy, Platforma Obywatelska, byli członkowie i funkcjonariusze Armii Ludowej, Urzędu Bezpieczeństwa, Służby Bezpieczeństwa, ZOMO, ORMO, Milicji Obywatelskiej, PZPR i Wojskowych Służb Informacyjnych, laureaci Honorowej Księgi Czynów Żołnierskich, Prokuratury oraz pracownicy Gazety Wyborczej z rodzinami i tysiące młodych doskonale wykształconych Pomroczan z dużych ośrodków i nie tylko stanowczo protestują przeciwko wszystkim reakcyjnym siłom, które starają się za wszelka cenę zakłócać spokój i porządek, który gwarantuje pomroczańskiemu społeczeństwu Front Jedności Narodu. Precz z warchołami i innymi karłami reakcji! Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej! Niech się świeci Słonce Peru, a woda spływa do Bałtyku! Wszystkie Ryśki to porządne chłopy Odpowiedz Link Zgłoś
saint_just Re: Towarzysze to skandal!! Na początek pałami.. 05.06.12, 16:46 kazimirz napisał: > Chwała Generałom i Władzy Ludowej! > Centralne Biuro Śledcze, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencja Wywiadu, > Centralne Biuro Antykorupcyjne, Służba Wywiadu Wojskowego, Służba Kontrwywiadu > Wojskowego, Wojskowe Służby Informacyjne, Wywiad Skarbowy, Platforma Obywatelsk > a, byli członkowie i funkcjonariusze Armii Ludowej, Urzędu Bezpieczeństwa, Służ > by Bezpieczeństwa, ZOMO, ORMO, Milicji Obywatelskiej, PZPR i Wojskowych Służb I > nformacyjnych, laureaci Honorowej Księgi Czynów Żołnierskich, Prokuratury oraz > pracownicy Gazety Wyborczej z rodzinami i tysiące młodych doskonale wykształcon > ych Pomroczan z dużych ośrodków i nie tylko stanowczo protestują przeciwko wszy > stkim reakcyjnym siłom, które starają się za wszelka cenę zakłócać spokój i por > ządek, który gwarantuje pomroczańskiemu społeczeństwu Front Jedności Narodu. > Precz z warchołami i innymi karłami reakcji! > Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej! > Niech się świeci Słonce Peru, a woda spływa do Bałtyku! > Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ___________________________________________ Eeeee, a gdzie Gestapo, cykliści , masoni i GRU ? Czuję się pominięty i niedowartościowany. Odpowiedz Link Zgłoś
wezyronly Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:32 Po co w ogóle zamieszczacie artykuły o paru oszołomach? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:54 Bo społeczeństwo nie dorosło do wymagań autorytetów i samo z siebie nie chce bić przyjezdnych, ani nawet tylko ich obrażać. Gazeta to nawet już posuwa się do kreowania "faktów medialnych" (że tak zacytuję Geremka) jak np. ten, że we Wrocławiu Czesi byli witani okrzykami "Czesi do domu", a co okazało się trzecią prawdą Tischnera. Do tego wraże siły zza granicy dezawuują dokument BBC niosący tak miłe Gazecie przesłanie, że "Polacy to rasiści" i albo ośmielają się twierdzić, że to dokument na miarę "Borata", lub wręcz zarzucając angielskim dokumentalistom kłamstwo i działanie z niskich pobudek. No tylko nadzieja w "Solidarnych" i w tym, że Rosjanie naprawdę przyjadą masą w radzieckich symbolach dzięki czemu jest szansa, że znajdzie się grupa ćwierć-mózgów po chemoterapii i w butach ortopedycznych, która ich obije. No ćwierć-mózgów, bo tylko "niepełnosprawny intelektualnie" dałby się sprowokować. No! Ale to to byłby temat! Już widzę te nagłówki "Nazistowska hydra podnosi głowę!", "Faszyści na ulicach Warszawy/Wrocławia/gdzie to tam jeszcze Rosjanie grają", "Jak długo mamy tolerować bandytyzm na ulicach", etc.. Kto wie? Może powstały nawet cały cykl "wszyscy jesteśmy nazistami"? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 08.06.12, 08:59 Inne gazety tworzą inne fakty medialne: a to że komórki w Smoleńsku były zagłuszane, a to że borowcy rzucili się osłaniac ciało prezydenta... Odpowiedz Link Zgłoś
kingsizemax Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:32 Jarek mówił o zawieszeniu broni na czas Euro ,bo doskonale wiedział , że jego zbrojne ramię -świry od Sakiewicza ,Stankiewicz i media Rydzyka będą dzielnie wzniecać zadymy . Odpowiedz Link Zgłoś
dornjuan Polish President murdered by PIS ? 05.06.12, 16:32 Ja też taką głupotę mogę napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
gostuniop Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:34 Przepraszam, w jakim języku napisany jest tekst na plakacie? "destroy wreck of the plane" "crash into hundreds of thousand pieces" "its against law of physics" Odpowiedz Link Zgłoś
el_triste Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:43 W googlotranslatorowym. Nie znasz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gostuniop Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:46 Google mimo wzystko nie pomyliłby "its" z "it's" :-P Odpowiedz Link Zgłoś
madziapl1 Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:34 Tylko powrot Jaroslawa Kaczynskiego na "tron". Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:53 madziapl1 napisał: > Tylko powrot Jaroslawa Kaczynskiego na "tron". O jakim " tronie " mowa ? Najwyzej tym ,do ktorego krol piechta idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo W kazdym spoleczenstwie jet pewien procent pomylen 05.06.12, 16:35 cow,tylko po co robic im darmowa (!) reklame???? Co do tresci na pokazanym tutaj plakacie,to zupelny idiotyzm: wlasnie rozbil sie samolot w Nigerii,zginelo ok. 150 osob.Spadl z bardzo malej wysokosci i to zaraz po starcie,a wiec na nieduzej szybkosci.Zaczepil o linie wysokiego napiecia.Co z niego zostalo,pokazaly wszystkie telewizje. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: W kazdym spoleczenstwie jet pewien procent po 05.06.12, 17:13 Spadl z bardzo malej > wysokosci i to zaraz po starcie,a wiec na nieduzej szybkosci.Zaczepil o linie w > ysokiego napiecia. Spróbuj to wytłumaczyć tym rozjuszonym matołom. Dowiesz się, że kabel nie może strącić samolotu. No, nie może, Binędza ci wyliczy na karteluszku, że samolot powinien przeciąć drucik i, niczego nie zauważywszy, polecieć dalej. To oczywista oczywistość, że Putin z Tuskiem (a może i z Merkelową) przemycili na pokład nigeryjskiego samolotu pięć kilów trotylu i zdetonowali go dwa razy, a teraz wmawiają, że aeroplan może jebnąć o glebę i rozpirzyć się w drebiezgi z powodu zderzenia z byle gównem - przewodem elektrycznym albo brzozą. A przeca wszyskie wiedzom, że samoloty są wieczne i nie do zdarcia. Jak pisuarska głupota Odpowiedz Link Zgłoś
wotywa321 Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:35 A może ci manifestanci oskarżyciele odpowiedzieliby przed sądem i ponieśli konsekwencje za oskarżenia i osądzanie poza prawem.Jest chyba prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_agent Uczmy się pięknie różnić! 05.06.12, 17:48 Każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Uczmy się pięknie różnić! 05.06.12, 17:57 Do wyrażania opinii tak. Do oszczerstw i pomówień nie. Odpowiedz Link Zgłoś
o2o2130 twa babka ciągnęła drągi krasnoarmijcom 05.06.12, 18:04 taka jest moja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_agent Re: twa babka ciągnęła drągi krasnoarmijcom 07.06.12, 14:00 Twoja opinia wystawia świadectwo TOBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 A ja jestem ciekawa co prokuratura na to ? 05.06.12, 16:36 Kiedyś ścigano przeciwników JPII z urzędu ,za obrazę głowy obcego państwa .A jaka będzie reakcja teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:37 głupota połączona z dewiacją umysłową i parafialną obyczajowością jest cechą charakterystyczną pisuarów.bóg z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_agent Cura te ipsum medice 05.06.12, 17:53 Jakim musisz być dnem, aby używać określeń medycznych poważnych chorób jako obelg. Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Cura te ipsum medice 09.06.12, 00:21 moze to robi ze wspolczuciem? i glebokim zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
last.man.standing A gdyby drukowali ulotki o prześladowaniu gejów 05.06.12, 16:37 To Gazeta Wyborcza ucieszyłaby się czy zmartwiła? Odpowiedz Link Zgłoś
pochodna.dx Re: A gdyby drukowali ulotki o prześladowaniu gej 05.06.12, 18:15 A gdyby babcia miała kółka? Oglądałaby TV Trwam? Odpowiedz Link Zgłoś
tomdol Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:38 Dobrze, że są ludzie, którzy dążą do prawdy. I szkoda, że są tacy, którzy bez końca kłamią. Co mają do ukrycia? Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:54 No nawet bardzo dobrze. Bo po co takie kłamstwa i głupoty na plakatach wypisywać i marnować pieniądze - swoją drogą ciekawe czyje... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 17:11 Sądząc po akcji - każdy swoje. Masz pobrać i wydrukować własnym sumptem. Odpowiedz Link Zgłoś
distepfano Ulotki PiS-u polane uryną. 05.06.12, 16:38 Tylko z tym zapachem, tylko z tym znakiem moher jest moherem, a beret beretem. Odpowiedz Link Zgłoś
grunberger Czy w ich oczach jest aby niebo Słowian? 05.06.12, 16:39 Czy czarny obłęd niczym kokosy palm Jaffy? Po co skłócają? A jak zaproponujemy im dietę warzywną? - może się uspokoją? Odpowiedz Link Zgłoś
speedybike Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:40 Mam nadzieję ze podczas mojej lipcowej wizyty w Warszawie, spotkam Solidarnych. Muszę sobie z nimi fotkę strzelić. Bo to już się robi "atrakcją" turystyczną.... Z tego trzeba się już śmiać, bo nic innego nam nie pozostało.... Odpowiedz Link Zgłoś
0721x Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 16:41 możem ja i pies ale nie piskundel Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:42 Nie lubię, jak ktoś robi z Polski cyrk. Jak daje światu argumenty, że nie należy powierzać Polsce żadnych imprez międzynarodowych. I tacy jeszcze kwaczą, że w Polsce jest totalitaryzm... Za komuny już by w pierdlu siedzieli, patridioci nieszczęśni... Odpowiedz Link Zgłoś
seviers Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:42 Przygłupy 2010 znowu w akcji, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:42 śp pan prezydent jest w niebie (i to jest ważne) Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek małe, niewinne kłamstewko? 05.06.12, 16:43 "Polski prezydent zamordowany w Rosji 10 kwietnia 2010." Co jest treścią ulotki? Czytelnik notki w GW myśli, że wie ... po sprawdzeniu (bo przecież jest link!), widzimy, że takiego zdania tam nie widzimy... Ale czy w notce w GW jest napisane, że TO zdanie z ulotki? Nie! To ty, głupi, leniwy czytelniku nie sprawdziłeś i tak pomyślałeś ... Gazeta nie kłamie ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: małe, niewinne kłamstewko? 05.06.12, 17:09 A to taka poważna różnica, czy to zdanie pojawia się na ulotce, czy na transparencie? Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek małe, niewinne kłamstewko !!! 05.06.12, 20:51 przepraszam, oszukałem - TO ZDANIE JEST NA PLAKACIE! DZIĘKUJĘ ZA ZWRÓCENIE NA TEN FAKT UWAGI, PRZEPRASZAM ZA NAZWANIE CZYTELNIKÓW, KTÓRZY nie sprawdzili GŁUPIMI I LENIWYMI. __________________________________ tym razem prześcignąłem wyborczą ... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: małe, niewinne kłamstewko !!! 05.06.12, 21:13 Wiesz - nie myśl, że z mojej strony to jakaś złośliwość, lecz po prostu jestem fanem prawdy w sferze publicznej. Jaka by ona nie była. W Gazecie znajdziesz dość półprawd i manipulacji abyś miał o czym pisać - nie musisz sięgać po łatwo wykrywalne kłamstwo (tracisz na wiarygodności i nader prosto przypiąć Ci wtedy łatkę "pieniacza i kłamcy"). Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek Re: małe, niewinne kłamstewko !!! 05.06.12, 22:14 nikodem_73 napisał: Wiesz - nie myśl, że z mojej strony to jakaś złośliwość, lecz po prostu jestem fanem prawdy w sferze publicznej. Jaka by ona nie była... ...absolutnie, nawet przez chwilę nie pomyślałem o złośliwości ... dziękuję, że zwróciłeś na mój błąd uwagę! Oczywiście, każdy będzie miał swoje zdanie nt. czy skłamałem z premedytacją, czy byłem nieuważny (albo, jak to napisałem o czytelnikach: głupi i leniwy)... ____________________________ w blogu umieściłem sprostowanie Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:45 Nie należy dopuścić do tego, by szaleńcy kompromitowali Polskę w czasie Euro! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 17:00 A w jaki sposób? Czołgi na ulice? No te to z pewnością będą mniej kompromitujące. Połażą, pokrzyczą, pójdą sobie, tyle ich. Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Durni 2110! 05.06.12, 16:50 Ja ich tak nazywam, tak oceniam stan ich umysłu ale chyba jestem w błędzie. To są ludzie opentani nienawiścią gotowi zrobić wszystko aby zaszkodzić Polsce. Trzeba im mówic prawdę o nich prosto w oczy. Nie wolno mizdrzyć się do prymitywów wypowiedziami o szacunku dla ich cierpienia itp. Ja ich "cierpienie" nie szanuję! Gardzę nimi ale boję się, że część obywateli Polski jest na tyle głupia i podła,że może ich reprezentację popierać podczas wyborów i wybrać taki pis do rządzenia Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Durni 2110! 05.06.12, 16:58 Mhm. Wyjaśnij mi proszę na jakiej podstawie domagasz się szacunku dla siebie z ich strony, skoro sam nie szanujesz ich? Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Durni 2110! 05.06.12, 17:16 Prawde powiedziawszy - panie EPupecki, wyzalajacy sie ze swoich beznadziejnych przemyslen na lamach kazdej poznanskiej gazety, a teraz takze na forach - jest pan (z malej) ekstremum z drugiej strony barykady - ten sam jezyk, te same argumenty, ten sam sposob myslenia. To jest ta "dyskusja" w pana (z malej) rozumieniu? To w sumie tutaj normalne - jest pan wsrod swoich. Moze zaproponuje pan tak po prostu eksterminacje? Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka forumowiecgwna ....plakat juz wydrukowales ????? 05.06.12, 17:34 forumowiecgwna napisał: > Prawde powiedziawszy - panie EPupecki, wyzalajacy sie ze swoich beznadziejnych > przemyslen na lamach kazdej poznanskiej gazety, a teraz takze na forach - jest > pan (z malej) ekstremum z drugiej strony barykady - ten sam jezyk, te same argu > menty, ten sam sposob myslenia. > > To jest ta "dyskusja" w pana (z malej) rozumieniu? To w sumie tutaj normalne - > jest pan wsrod swoich. Moze zaproponuje pan tak po prostu eksterminacje? Ciszniesz sie tu jak ta wesz !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Durni 2110! 05.06.12, 18:32 > Ja ich tak nazywam, tak oceniam stan ich umysłu ale chyba jestem w błędzie. nie jesteś w błędzie, to są opętani durnie, tak samo jak ty jesteś durniem-analfabetą... >To > są ludzie opentani "opentani" > Nie wolno mizdrzyć się do prymitywów odezwał się nie=prymityw analfabeta > wypowiedziami o szacunku dla ich cierpienia itp. Ja ich "cierpienie" nie szanu > ję! kogo-czego nie szanuję - cierpienia > Gardzę nimi ale boję się, że część obywateli Polski jest na tyle głupia i p > odła,że może ich reprezentację popierać podczas wyborów i wybrać taki pis do rz > ądzenia Polską. tak jak reszta podobnych tobie ćwoków wybiera od 20 lat te same POPiSLDowskie (z domieszką ZSL) mordy pa, yntelygencie Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek Durni 2110! 05.06.12, 22:22 epupecki napisał: Ja ich tak nazywam, tak oceniam stan ich umysłu ale chyba jestem w błędzie. To są ludzie opentani nienawiścią gotowi zrobić wszystko aby zaszkodzić Polsce. hm, sprytne ... domyślam się, jaka to ukryta myśl przewrotna kryje się w tym zdaniu: To są ludzie opentani nienawiścią gotowi zrobić wszystko aby zaszkodzić Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
2o12 “List z Polski” (Brief uit Polen) 05.06.12, 16:50 polecam ku rozwadze: brzytwakwietniowa.wordpress.com/2010/10/29/film-dokumentalny-list-z-polski-brief-uit-polen-wersja-z-napisami-pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: “List z Polski” (Brief uit Polen) 05.06.12, 18:07 To brednie propisowskich frustratów już znane od wieków, wyeksploatowane, nudne i co tam jeszcze. Chcesz, to wierz. A ja pytam, kto chciałby mordować może i dla niektórych sympatycznego, ale marnego i skazanego na porażkę wyborczą prezydenta? Jedynie pis na tej śmierci skorzystał (stuknięty brat o mało nie wygrał wyborów), a jednak daleka jestem od myśli, że to Jarosław zaplanował katastrofę smoleńską. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: “List z Polski” (Brief uit Polen) 05.06.12, 20:18 2o12 napisał: > polecam ku rozwadze: Faktycznie, jak się tak człowiek zaduma, jak wielkie spustoszenie może poczynić u podatnych jednostek obłęd indukowany, to w ponury nastrój wpada. Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzz Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:54 Trzeba zablokować ich stronę przez ddos. Niech każdy wchodzi na tą stronę jak najczęściej! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku i... 05.06.12, 16:55 Samolot, który zaczął się wreszcie podnosić (niestety o dużo za późno: trzy błędy - 1) decyzja o ryzykanckim zniżeniu się poniżej poziomu 100m celem znalezienia Ziemi -2)użycie radiowysokościomierza co nad jarem oznaczało że byli dalsze 50m niżej niż myśleli -3) strata kilku sekund w próbie odejścia na autopilocie) był tak nisko jeszcze, że feralna brzoza urwała mu kawałek skrzydła. Spowodowało to niezrównoważenie siły nośnej prawego i lewego płatu i w efekcie obrót samolotu wokół własnej osi. Półtora (około) sekundy dalszego lotu wystarczyło by obrócić samolot kikutem lewego skrzydła w dół. Obracała różnica sił nośnych czyli jakieś 10-20% ciężaru samolotu i to przez długi czas 1,5s. I to wystarczyło do obrotu o około 90 stopni. Siła w czasie krótkiego zderzenia z brzozą potrafiła wyrwać szczelinę pomiędzy częściami skrzydła, ale nie mogła, ani nie musiała znacząco wpłynąć na położenie czy prędkość samolotu tuż po zderzeniu. Działała tylko setną część sekundy. Wraz z wykonywaniem owego poziomego korkociągu, siła nośna (kadłuba, prawego skrzydła i zmniejszonego lewego skrzydła) działająca prostopadle do płaszczyzn nośnych też się obracała i przestawała równoważyć ciężar samolotu, więc jego środek masy zaczął spadać po jakimś łuku przypominającym parabolę. Gdy kikut skrzydła zarył się w grunt (z niezbyt dużą prędkością pionową) zaczęło się POTWORNY opór owego błota. Samolot ROZPĘDZONY do przodu, ale unieruchomiony praktycznie na lewym brzegu zaczął NOWY obrót przy którym duża część prędkości POZIOMEJ zamieniła się na prędkość PIONOWĄ. I nie ma znaczenia, że samolot spadał z niewielkiej wysokości i miał TUŻ przed ugrzęźnięciem lewego kikuta skrzydła w bagnie stosunkowo niewielką prędkość, gdyż miał OGROMNĄ prędkość poziomą, która w wypadku przyziemienia brzuchem byłaby wytracana na długim odcinku (jak w przypadku kapitana Wrony). Teraz ona się przemieniła w prędkość PIONOWĄ. Jednocześnie nowy obrót wokół końca lewego skrzydła ustawił samolot plecami do ziemi i w takiej pozycji PRZYWALIŁ z prędkością ok. 200km/h płasko w grunt. Nastąpiła MASAKRA. Odpowiedz Link Zgłoś
bzbz666 Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 18:12 wj_2000 Zasadniczo OK, tylko trzy uwagi: 1) Szkoda twojego wysiłku, bo wyznawcom religii smoleńskiej żadne fakty nie zmącą głębokiej wiary w ewangelię Macierewicza. 2) "Poziomy korkociąg" to złe określenie, bo korkociąg to autorotacja po utracie siły nośnej - natomiast tutaj była jeszcze siła nośna na płatach (nawet na tym uszkodzonym) 3) Nie pisz, że samolot "spadał" bo pisiory właśnie myślą, że on spadł jak szklanka ze stołu, podczas gdy samolot rąbnął w ziemię lecąc do przodu z prędkością postępową ok. 280 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Solidarni drukują na Euro plakaty o Smoleńsku 05.06.12, 19:48 Już Newton rozpatrywał te dwa ruchy równocześnie i niezależnie. Samolot SZYBKO leciał w kierunku poziomym i WOLNO spadał tracąc wysokość. Zupełnie nie jak szklanka, a raczej jak kula karabinowa wystrzelona z poziomo ustawionej lufy. Ta kula, tak jak i szklanka spada w ciągu pierwszej sekundy 5m uzyskując prędkość 35km/h. Tego rzędu mogła być właśnie PIONOWA składowa prędkości w momencie gdy skrzydło zaczynało wbijać się w grunt. I mocno podkreślam, że samolot MIAŁ ogromną prędkość poziomą, która wskutek zetknięcia z ziemią w sposób NIETYPOWY (tj. nie na płasko, brzuchem, a ze skrzydłem w dół, które zadziałało jak kotwica) przekształciła się (przynajmniej w znacznym stopniu) w składową PROSTOPADŁĄ do gruntu. I ta prędkość dokonała strasznego zniszczenia. Co do "korkociągu" to inna jest dynamika zwykłego korkociągu, a inna Tupolewa. Ale wirowanie wokół osi narastające w czasie ma kinematycznie ten sam charakter. Gdyby nagrać film i pokazywać go po obróceniu zdjęć tak, by oś samolotu wydawała się ustawiona pionowo, WYGLĄDAŁO by jak ruch w zwykłym korkociągu. Inaczej mówiąc złożenie ruchu postępowego wzdłuż osi samolotu i wirowego wokół tejże samej osi. A przyczyną wirowania jest moment nadwyżki siły na prawe skrzydło przyłożonej do tej części skrzydła, która pozostaje bez symetrycznego odpowiednika po lewej stronie. Prawdą jest, że najczęściej wkręcamy korkociąg do butelki ustawionej pionowo. I takim ruchem spada samolot który utracił siłę nośną (przeciągnął, czy jak to się nazywa). Ale gdybym chciał wyciągnąć szpunt z beczki wsadzony w otwór w ścianie bocznej, to teraz korkociąg byłby w położeniu poziomym. Odpowiedz Link Zgłoś