fajnytoster 09.07.12, 16:43 Aha. A świstak siedzi i zawija w sreberka. [żeby przypomnieć powiedzonko z długą brodą ;)] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrioszka25 To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 16:53 to bardzo wazne co Pani pisze, nie ma zadnej nagonki - tam gdzie ujawnia sie szerokiej opinii publicznej zakamarki przywilejow - w zadnym wypadku uzasadnione poziomem nauczania , ktory w zaden sposob nie daje szansy naszym pokoleniom w rywalizacji z zachodnimi rowiesnikami. Nie wiem czy jest w Unii jakis kraj gdzie nauczyciele pracuja ok.3 godziny dziennie, boz 18 tygodniowo, to wymaga wielkiej szkodliwosci zawodu. Inaczej nie umie sobie tego wytlumaczyc, kazdy kto pracuje ma stress, musi sie przygotowac do pracy, musi byc wydajny i jego praca oplacalna w stosunku do wartosci spolecznej. 8000 zl dla wstydliwej jednostki naprawde nie powala - to jedyne 2000 eu, tyle w kraju Unii zarabia kierowca autobusu, ale on musi wstac o 6 i pracowac 8 godzin, to naszym pedagogom oszczedzono - dlaczego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 09.07.12, 18:28 Szanowna Pani Aleksandro Pezdo! To doprawdy wzruszające, że czyta Pani komentarze pod własnymi artykułami, ale internauci nie rzucili się na Panią, tylko na tekst, który Pani napisała, a to ogromna różnica. Bo za własne teksty powinno się ponosić odpowiedzialność! Tytuł sugeruje, że 8 tysiecy jest w stanie wyciągnąć na rękę przeciętny nauczyciel z pracy w szkole, a to gigantyczne przekłamanie! Był taki facet, filozof, który wygrywał wszystkie teleturnieje tematyczne - czy to oznaczało zatem, ze przeciętnie filozof zarabia 80 000 w trakcie czterech miesięcy ?( on tak zarabiał!) Chyba jednak nie... Z waszej listy nic nie wynika - wyciągnęliście przypadki ekstremalne. I niczemu ona nie służy, bo nie ma żadnej grupy badawczej ( chocby na tej podstawie ustala sie ilu ludzi wśród nauczycieli jest w stanie choć zbliżyć sie do tych 8 tys., a ilu do Pani żyjącej przez 10 m-cy w roku, a przez 2 - lewitującej w nirwanie (wtedy się nie je)) Efekt jest jeden. Od ponad miesiąca tekst za tekstem plujecie na nauczycieli. Widzą to już chyba wszyscy ludzie, którzy jeszcze myśla i was czytają ( bo np. czytali też w latach 90.) Nie ejstem nauczycielką, a za ostatnie teksty gazety po prostu mi wstyd. I czas to zrozumieć, nie wszyscy ludzie jeszcze na tyle oszaleli przez pieniądze, że nie widzą do czego zmierza dzisiejsza polska edukacja - otoż po wszystkich reformach zmierza w stronę klozetu, a do tego za chwilę do tej pracy będą szli wyłącznie najgorsi. Bo nikt normalny i twórczy nie chce pogardy, poniżania, zaszczuwania, braku narzędzi w walce z urzedami itp... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:11 Tytuł nic nie sugeruje. Tytuł jest zgodny z prawdą, a jego jedynym zadaniem jest przyciągnięcie jak największej rzeszy czytelników. Tylko tyle i aż tyle. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:36 >Tytuł jest zgodny z prawdą, Jeśli ktoś nie odróżnia płcy od dochodu, to gdyby tytuł brzmiał: nauczycielka zarabia 10 000 tys., po czym okazałoby sie, ze dotyczy to absolwentki pedagogiki, która pracuje w luksusowej agencji towarzyskiej , wtedy tytuł też byłby zgodny z prawdą. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:40 O matko i córko! Tekst nie jest publikacją internetową, lecz pochodzi z gazety! Tam na tytuły jest określona ilość miejsca i nie zawsze w tytule można zmieścić wszystko! Ja naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy mają pretensje o to, że tytuł czasami mówi co innego niż treść główna. Czyta się artykuły, a nie tytuły! I je się komentuje. Sorry, ale to jest zwykłe czepialstwo - jak zwykle obecne wtedy, gdy nie ma się argumentów merytorycznych... S. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:50 >Sam na tytuły jest określona ilość miejsca i nie zawsze w tytule można zmieści > ć wszystko! > Nie bredź. Tytuł dobiera się świadomie do tesktu, a miejsca ma się pod dostatkiem, bo samemu się go wymyśla. Jak chce się wymyślić kłamliwy i manipulujący, to wybiera się właśnie taki, a potem snuje jakieś nonsensy o braku miejsca. Tę publikację podpisała imieniem i nazwiskiem konkretna osoba, która wlłaśnie pracuje dla gazety i to tym gorzej dla tej publikacji! >a naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy mają pretensje o to, że tytuł czasami mó > wi co innego niż treść główna No tak, przecież to logiczne, w tytule można przecież napisać coś, co w ogóle nie zgadza sie z tekstem, prawda? No tak, rzeczywiście, a kiedyś na studiach uczyli etyki w warsztacie dziennikarze, ale to dawno było przecież! Ważne, żeby dołożyć nierobom, bo przecież nie mamy wątpliwości, ze każdy nauczyciel to nierób,prawda? Jak się chce bronic manipulacji, to chociaż trzeba to umieć. Może za rzadko w szkole się bywało na lekcjach u nierobów? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:01 > Nie bredź. Tytuł dobiera się świadomie do tesktu, a miejsca ma się pod dostatki > em, bo samemu się go wymyśla. Tytuł brzmiał "Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5 tys. netto miesięcznie, ale to wyjątek". Nie wiem w jaki sposób może to sugerować, ze "8 tysiecy jest w stanie wyciągnąć na rękę przeciętny nauczyciel z pracy w szkole". Rekordzista i wyjątek powinny raczej sugerować, że jest to - no właśnie - sytuacja niezwykła. A jeżeli ktoś ma wątpliwości, jak należy tytuł interpretować, to od tego jest treść artykułu. > No tak, przecież to logiczne, w tytule można przecież napisać coś, co w ogóle n > ie zgadza sie z tekstem, prawda? Ale tytuł się zgadza z tekstem. Tekst potwierdza, że rekordowo nauczyciel z pensji nauczyciela wyciąga ponad 8 kafli miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:14 >Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5 tys. netto miesięcznie No i co z tego wynika? Otóż to, że facet wyciąga miesięcznie z pracy w szkole 8,5 tys netto! A czego dowiadujemy się z artykułu? Otóż tego, ze ten facet (matematyk!) pracuje na dwóch etatach ( w szkole państwowej i prywatnej), a większość jego wywindowanego dochodu stanowią dodatkowe KOREPETYCJE udzielne prywatnie ( zapewne dla wszystkich tych, którzy chca zdać maturę, a przede wszystkim, na jej podstawie dostać się na politechnikę) Rzeczywiście tytuł jest zgodny z rzeczywistością... >Tekst potwierdza, że rekordowo nauczyciel z pen > sji nauczyciela Czy w ogóle umiecie CZYTAĆ? WłaŚnie chodzi o to, ze nie wyciąga tego Z PENSJI NAUCZYCIELA! Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:19 > No i co z tego wynika? Otóż to, że facet wyciąga miesięcznie z pracy w szkole 8 > ,5 tys netto! Nie. To jest Twój osobisty domysł. Stoję najwyraźniej po przeciwnej stronie barykady niż Ty, ale ja po tym tytule w ogóle nie pomyślałem, że chodzi o pensję z pracy w szkole i to w dodatku jednej. > A czego dowiadujemy się z artykułu? Otóż tego(...) Brawo, nauczyłaś się czytać artykuły. Ale bez złośliwości. Proszę, zajrzyj na artykuł pt "Odkopali na budowie ciało dziennikarza Ziętary? Nowy trop w sprawie". W artykule jednak, o zgrozo, dowiesz się, że odkopali, ale kilka lat temu, tylko dopiero teraz mają pewne podejrzenia. W zasadzie nie byłoby to złe, gdyby każdy tytuł w zasadzie zawierał już wszystkie informacje, ale wtedy nie byłby tytułem. > Czy w ogóle umiecie CZYTAĆ? WłaŚnie chodzi o to, ze nie wyciąga tego Z PENSJI > NAUCZYCIELA! Ok, ok. Zapomniałem, że nauczyciele są jak górnicy. Jak nie dostają kasy z zaznaczeniem, że jest to wynagrodzenie zasadnicze, to nie jest to ich kasa. Szkoda, że nie są tak precyzyjni, gdy chodzi o rozmowy o ich przywilejach. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:28 To są Twoje słowa zacytowane z postu powyżej: "Ale tytuł się zgadza z tekstem. Tekst potwierdza, że rekordowo nauczyciel z pensji nauczyciela >wyciąga ponad 8 kafli miesięcznie" Po czym piszesz w kolejnym poście, ŻE " ja po tym tytule w ogóle nie pomyślałem, że chodzi o pensję z pracy w szkole i to w dodatku jednej" No litości! I ty mi piszesz, żet o jest moja interpretacja, skoro przez 10 minut ( dwa posty) zdołałeś napisać coś, czemu za chwilę zaprzeczyłeś? Najpierw napisałeś, ze tytuł sie zgadza, bo artykuł potwierdza, że nauczyciel z PENSJI NAUCZYCIELA WYCIĄGA 8 KAFLI MIESIECZNIE, a kilka minut poxniej, ze nigdy nie pomyśałeś,że chodzi o pensję z pracy w szkole(!). A gdzie do cholery pracuje nauczyciel jak nie w szkole? To gdyby tańczył na rurze dodatkowo, też byś zatytułował to: "Lista płac nauczycieli: rekordzista zarabia 8 tysiecy miesiecznie netto" , po czym az artykułu dowiedziałbyś się, ze tańczy na rurze, ale oczywiscie tytuł wcale nie sugerowałby , że zarabia to w szkole jako nauczyciel? Dajcie sobie spokój, widzę własnie, jak się rozlatują w drobny mak te próby obronienia tytułu;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:03 O litość to ja poproszę. Raz jeszcze - zapomniałem, że nauczyciele i przyjaciele są niesamowicie precyzyjni, gdy chodzi o rozmowę o wynagrodzeniu, pensji, płacy, dochodzie i innych korzyści majątkowych, który otrzymują od praco- i zleceniodawców. Zatem - faktycznie - zaprzeczyłem sam sobie. Ale miałem naprawdę dobre chęci. Po drugie, "gdzie do cholery pracuje nauczyciel jak nie w szkole?". Znów mój błąd (precyzji muszę się nauczyć od nauczycieli). Nauczyciel pracuje także w trakcie korepetycji, które udziela bardzo często we własnym domu lub domu ucznia. Oczywiście możesz uważać, że to gó..., a nie praca, ale ja nie deprecjonowałbym wysiłku nauczycieli na korepetycjach. Po trzecie, mam nadzieję, że nauczyciele (i przyjaciele) będą równie precyzyjni, gdy będzie znów rozmowa o czasie pracy nauczycieli. I nie będą pieprzyć, że długo pracują, bo muszą przygotować konspekt na lekcję czy sprawdzian. Ja na przykład nie wliczam do czasu pracy prasowania ciuchów, choć czasem muszę się wbić w garnitur i koszulę (wymóg pracodawcy). Po czwarte, gdybym dowiedział się, że nauczyciel tańczy na rurze, to prawdopodobnie bym się mógł z Tobą zgodzić. Ale nie dowiedziałem się tego z artykułu, więc teorie zachowajmy dla potomności. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 12:16 > > Raz jeszcze - zapomniałem, że nauczyciele i przyjaciele są niesamowicie precyzy > jni, gdy chodzi o rozmowę o wynagrodzeniu, pensji, płacy, dochodzie i innych ko > rzyści majątkowych Nie , mój drogi. Nie o korzyści majątkowe tu chodzi, ale o to, żeby nie rozbić z ludzi idiotów za pomocą manipulujących tekstów. Cała reszta to twoja swobodna interpretacja. Precyzja dotyczyć powinna za to w szczególności dziennikarzy i przyjaciół dziennikarzy, bo oni pracują za pomocą tekstów i tu mamy klasyczny przykład tego, do czego prowadzi brak jakiejkolwiek precyzji u dziennikarki. >Nauczyciel pracuje także w trak > cie korepetycji, które udziela bardzo często we własnym domu lub domu ucznia No i? Dalej nie rozumiesz podstaw. Niezależnie od tego, czy nauczyciel udziela korepetycji, tańczy na rurze, czy po godzinach pracuje w hipermarkecie ( o paradoksie, GW pisał o tych przypadkach) to tytuł odnosił się do LISTY PLAC NAUCZYCIELA. A lista płac , to nie to samo, co lista dochodów - lbo tak sie składa, ze nauczycielki, które w weekendy dorabiają w hipermarkecie, też w tym czasie pracują, tylko nijak się to ma do PŁACY nauczycielskiej. A co do korepetycji z matematyki - czy jeśli udziela ich inżynier ( bardzo często) to nazywamy to LISTĄ PŁAC INŻYNIERÓW W POLSCE? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:07 Dobrze, dobrze. Cała reszta to moja swobodna interpretacja, dziennikarze chcą skłócić nauczycieli z rodzicami uczniów (i odwrotnie) i tak dalej. > A co do korepetycji z matematyki - czy jeśli udziela ich inżynier ( bardzo często) to nazywamy > to LISTĄ PŁAC INŻYNIERÓW W POLSCE? Tak, zupełnie masz rację. Dlatego od tej pory będę się śmiał, gdy ktoś napisze, ile to politycy zarabiają. O ile ktoś dorzuci do tego zarobki osiągnięte bez związku z polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 16:39 Wiesz, był kiedyś taki świetny tekst Młynarskiego: Trzeba wyczuć, kiedy wstać I wyjść... Trzeba wiedzieć, kiedy w szatni Płaszcz pozostał przedostatni I że to już przedo- -statni walc... I gorąco ten tekst dedykuję Tobie oraz Pani Peździe, przyglądając się tej nierównej wymianie zdań. No i na koniec niezły tekst z "Krytyki" - przemyślcie sobie: www.krytykapolityczna.pl/Opinie/BledowskaNauczycielezarabiajastotysiecymiesiecznie*/menuid-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
kmiarek Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 12:47 Wypowiedziałeś się wcześniej w sposób konkretny i zrozumiały. W takim przypadku nie ma miejsca na domysły "co autor miał na myśli", ale co oznaczają słowa, które napisał. Zakładam człowieku, który musi pracować w garniturze, że jak pracodawca napisze ci w umowie, że bedziesz zarabiał 10000 miesięcznie, a zapłaci 2000 z wytłumaczeniem, że właśnie tyle miał na mysli piszac poprzednia kwotę w umowie, to zgadzasz się, że miał naprawdę dobre checi, tylko był nieprecyzyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:06 A czy jeżeli nauczyciel ma wpisany w umowę czas pracy, to chwilowe zamyślenie się wliczone jest do tego czasu pracy, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:48 > Brawo, nauczyłaś się czytać artykuły. Ale bez złośliwości. Proszę, zajrzyj na a > rtykuł pt "Odkopali na budowie ciało dziennikarza Ziętary? Nowy trop w sprawie" > . W artykule jednak, o zgrozo, dowiesz się, że odkopali, ale kilka lat temu, ty > lko dopiero teraz mają pewne podejrzenia. W zasadzie nie byłoby to złe, gdyby k > ażdy tytuł w zasadzie zawierał już wszystkie informacje, ale wtedy nie byłby ty > tułem. W dawnych, lepszych czasach, kiedy dziennikarstwo było jeszcze uprawiane rzetelnie, przyjmowano, że tytuł ma odzwierciedlać to, co jest w tekście. I tak w przypadku listy płac nauczycieli prawidłowy tytuł powinien informować o tym, że w tekście są przykłady tego, ile zarabiają nauczyciele. W takiej formie, jak wyżej, jest to niedopuszczalna manipulacja. Podobnie jest z tekstem o Ziętarze. Tytuł jest manipulacją, bo sugeruje, że ciało zostało odkopane teraz, a nie cztery lata temu. W zasadzie nie dziwi to, że mało kto dostrzega te uchybienia rzetelności dziennikarskiej. #upadekprasypapierowej i nie tylko jest faktem, jakość dziennikarstwa jest coraz gorsza, a oczekiwania odbiorców coraz niższe. Mimo wszystko nie należy uznawać za normę czegoś, co nią nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:05 Twoje pyskówki do niczego nie prowadzą. Ja mam w związku z tym propozycję, która pozwoli ten węzeł gordyjski rozwiązać. Przedstaw alternatywne w stosunku do propozycji pani Pezdy wyliczenia i sprawę zakończmy. Bo jak widzę, nie wykłócasz się o stronę merytoryczną samego artykuły (którego moim zdaniem w ogóle nie czytałaś), a czepiłaś się tytułu. Zostaw już ten tytuł w spokoju i zajmij się tym, co stanowi sedno tematu poruszonego przez panią Pezdę. Czekam z utęsknieniem na wyniki. Inaczej szkoda strzępić palce po próżnicy... S. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:05 Unikam raczej takich komentarzy, ale uczynię wyjątek. Nie doczekasz się na odpowiedź na swoją propozycję. Hermina nie jest z tych, którzy wypowiadają się konstruktywnie. Nie przeczę, że potrafi i to robi, ale najwyraźniej preferuje wykazywanie innym nieścisłości, głównie na zasadzie hasłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 12:06 No tak, Hermina ni ejest z tych, którzy wypowiadaja się konstruktywnie, bo jasno pokazała ci manipulację tekstu oraz fakt, ze zmieniasz zdanie na temat tytułu w dwóch kolejnych postach. Hermina jest po prostu z tych, których szkoła nauczyła MYSLEĆ, bo Heminę uczyli dobrzy nauczyciele, a nie nieroby - jak ich określił Twój wspólltowarzysz argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:02 Chciałbym Ci móc przyznać rację, że właśnie dlatego nie wypowiadasz się konstruktywnie. Niestety, ale chcąc być uczciwym (przynajmniej raz), nie mogę. Dowód oczywisty - wolisz odpisać mi na moją bezsensowną i nikomu niepotrzebną uwagę, niż sammlerowi na pytanie. Dowód drugi - zaskoczenie budzi u Ciebie zmiana zdania po dyskusji z Tobą. Najwyraźniej lepiej odbierasz, gdy ktoś brnie w ślepą uliczkę i się z Tobą nie zgadza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:26 Manipulacja, manipulacja i jeszcze raz manipulacja. Tak, tytuł, podobnie jak i wszystkie inne zabiegi redaktorów GW (ach te skojarzenia hahaha!) mają na celu przyciągnięcie uwagi jak największej liczby czytelników - tu się zgadzam. Druga prawda też leży gdzie indziej - GW jest sługusem władzy i artykuł jest typowym wentylem bezpieczeństwa. Wiadomo, że pogarszają się nastroje społeczne i przy okazji strajku nauczycieli będzie można skierować agresję sfrustrowanych obywateli na tę sfeminizowaną, słabą grupę zawodową jaką są nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
kkrolewicz Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:48 Mieszkam w Hiszpanii, moja szwagierka jest nauczycielką w gimnazjum. Etat ma 16 godzin, ma 1 nadgodzinę, oprócz tego musi być 5 godzin w szkole, razem 22 godziny - tylko, zarabia 2250 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
2mlody2 To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 17:16 To jest nagonka i manipulacja!!! Jakim prawem lub na jakiej podstawie wliczacie korepetycje do nauczycielskiej pensji? Znam kilku inżynierów, którzy pięciu minut nie przepracowali w szkole a korepetycji udzielają. Czy im też wliczylibyście to do pensji? A tak na marginesie, ile zarabia obrotny dziennikarz? Odpowiedz Link Zgłoś
joachim Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 09.07.12, 17:57 Tak, wliczyliby, bo już to robili. Była parę lat temu seria artykułów o najróżniejszych zawodach, na przykładach. I lista nie mówi o pensjach, tylko o zarobkach. Oczywiście, że doliczają korki. To jest to, co Iksiński zarabia. Od lat państwo udaje, że płaci, więc każdy orze jak może... Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake tłumaczy się winny, droga pani 09.07.12, 17:25 wszystko jedno, jakie motywy wami kierowały, wrażenie jest fatalne, rozliczne fuchy "obrotnych" jednostek nie mają nic wspólnego z płacami nauczycieli, z tego zdaje sobie sprawę każdy normalny człowiek, już pisanie o tym jest wątpliwe, a wybijanie takiej informacji w tytule to paskudna, śmierdząca na kilometr manipulacja czy doliczylibyście zarobki na kasie w Biedronce, słyszałam, że nauczyciele i tak też dorabiają? poza tym korepetycje to nie są dochody regularne, a takie dorabianie odbywa się kosztem własnej rodziny (o ile się ma czas ją założyć) ale informacja poszła w Polskę, lud podchwycił: 8,5 tysiąca? tak dużo? to znaczy, że można, a jeśli nauczyciel tyle nie ma to jest nieudacznik i leń i pani Pezda naprawdę nie zdaje sobie z tego sprawy? czy tylko udaje ręce opadają dla jasności dodam: nie jestem nauczycielką Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 09.07.12, 17:27 Cóż, też mógłbym opisać "listę płac dziennikarzy" zaczynając od Lisa i Durczoka. Odpowiedz Link Zgłoś
de_mo_lka Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 09.07.12, 18:07 nie wierzę w 8,5 tys. z korepetycjami, no nie mogę, a tak w ogóle nie wszyscy udzielają korepetycji! a po drugie to ich prywatna sprawa! jak bym po pracy w szkole chodziła sprzątać kible, to tez by mnie podliczyła jedna z drugą niedouczona dziennikarka. W większości szkół już nie ma nadgodzin, a jeśli są to dwie lub trzy, wiec z tego nigdy nie wyjdą takie horrendalne zarobki. Powiem tylko tyle, nie po raz pierwszy nierzetelni dziennikarze piszą nieprawdziwe i krzywdzące artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnep Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 01:02 Nauczyciele w przeciwieństwie do dziennikarzy są opłacani z budżetu. Warto wiedzieć na co i dlaczego idą moje/twoje podatki. Dlaczego mam sponsorować komuś 2 miesiące płatnych wakacji? Jako przedsiębiorca oddaję państwu sporą część zarobków a wakacji darmowych nie mam. Aby nie stracić klientów telefonu nie wyłączam nawet w likendy. Można powiedzieć, że pracuję non-stop, a kokosów nie mam - netto wyciągam tyle, co początkujący nauczyciel. Częścią mojej działalności jest prowadzenie kursów zawodowych, tak więc znana mi jest praca nauczyciela. Jest ona sporo lżejsza i łatwiejsza od pracy dla klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
adentolo Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 08:30 W odróżnieniu od dziennikarzy nie masz 50% kosztów przychodu. Z jakiej racji należy się im ten przywilej? Tego już nie kwestionujesz, bo i po co. Lepiej kopać nauczycieli, bo taka moda. Idźmy dalej. Znasz pracę nauczycielską, bo prowadzisz kursy zawodowe. Oczywiście kursy zawodowe dla trzydziestoosobowej grupy rozwydrzonych, roszczeniowych a niejednokrotnie wulgarnych i agresywnych nastolatków. I jeszcze jedno - oczywiście, jako znawca problematyki pracy nauczycielskiej, potrafisz wymienić wszystkie dokumenty, jakie w ciągu danego roku szkolnego nauczyciel jest zobowiązany w związku ze swoją pracą stworzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:19 adentolo napisał(a): > W odróżnieniu od dziennikarzy nie masz 50% kosztów przychodu. A ty w ogóle wiesz, do czego stosuje się te ryczałtowe koszty uzyskania przychodu? Czy tak sobie tylko szeleścisz, dopuszczając się manipulacji, jakoby dziennikarze mogli sobie stosować takie koszty do całości swoich dochodów? > Idźmy dalej. Znasz pracę nauczycielską, bo prowadzisz kursy zawodowe. Oczywiści > e kursy zawodowe dla trzydziestoosobowej grupy rozwydrzonych, roszczeniowych a > niejednokrotnie wulgarnych i agresywnych nastolatków. Czy ty się aby nie minąłeś z powołaniem? > I jeszcze jedno - oczywiście, jako znawca problematyki pracy nauczycielskiej, p > otrafisz wymienić wszystkie dokumenty, jakie w ciągu danego roku szkolne > go nauczyciel jest zobowiązany w związku ze swoją pracą stworzyć? Tworzy je oczywiście codziennie, co z naddatkiem wypełnia mu owe 22 godziny tygodniowo, których nikt w żaden sposób nie kontroluje? Boże kochany, czy nauczyciele są naprawdę tak głupi, że nawet nie potrafią przekonywająco uzasadnić swojego nieróbstwa? Dokumenty, kochany, tworzy w taki czy inny sposób każdy, kto wykonuje jakąkolwiek pracę. W normalnej, dobrze zarządzanej firmie codziennie wysyła się raporty z przepracowanego czasu pracy. Jest to robota, którą wykonać trzeba, ale która nie stanowi sedna tego, dla czego do tej pracy zostało się przyjętym! I nikomu nie przyszłoby do głowy - poza oczywiście roszczeniowo nastawionymi do całego świata nauczycielami - by żądać z tego tytułu jakichś szczególnych przywilejów! Ty nikomu nie robisz łaski, że na papierze oświadczysz (i weźmiesz za to odpowiedzialność), że wykonałaś pracę, za którą ci zapłacono (z góry oczywiście, a jakże). S. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:39 >Tworzy je oczywiście codziennie, co z naddatkiem wypełnia mu owe 22 godziny tygodniowo, >których nikt w żaden sposób nie kontroluje? 22 godziny spędza przy tablicy, na lekcji. Jeśli ktoś tego nie rozyumie, to może mu sie wydawac, że wtedy nauczyciel pisze te setki papierzysk jednocześnie. Nie mówić jużo tym, ze pracuje ustawowo 40 - bo to jest podstwa, ale ciągle nikt nie jest w stanie tego zrozumieć. Ani dziennikarze, ani ty. I jeszcze jedno - nie jestem nauczycielka, ale jak ktoś nazywa nauczyciela nierobem - tak jak ty, to już wiem z kim mam do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:45 Doprawdy kochanie? A mnie się wydawało, że pensum to 18 godzin (plus od niedawna dwie dodatkowe na pracę z uczniem). A według danych instytucji międzynarodowych (OECD) polski nauczyciel pracuje "przy tablicy" właśnie najmniej nie tylko w Europie, ale i na świecie. I co ciekawe, te wnioski są zgodne z obserwacją każdego człowieka, który miał jakikolwiek kontakt ze szkołą (nie dotyczy oczywiście nauczycieli). S. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:00 > Doprawdy kochanie? Pogrążaj się dalej:) Nazwij mnie jeszcze c.ipk.ą. :) A mnie się wydawało, że pensum to 18 godzin (plus od niedawn > a dwie dodatkowe na pracę z uczniem) No właśnie, po raz kolejny w tym wątku coś ci się wydawało, bo wiedzy nie masz na temat w ogóle, co nie przeszkadza ci się żoładkować. Kodeks Pracy i Karta Nauczyciela określa 3 równoprawne elementy składowe 40 godz. tygodniowego czasu pracy nauczyciela: nauczanie, zajęcia wychowawcze i opiekuńcze oraz czynności związane z przygotowaniem się do zajęć dydaktycznych, opiekuńczych i wychowawczych, wraz z samokształceniem i doskonaleniem zawodowym. 22 godziny to godziny ścisłego zarachowania pracy z uczniem w klasie. Ale to zapewne i tak dla ciebie za trudne, skoro uważasz, ze tworzenie rocznego planu pracy opiekuńczo0-wychowawczej to raport dzienny , buhehehheee. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:24 hermina5 napisała: > > Doprawdy kochanie? > > Pogrążaj się dalej:) Nazwij mnie jeszcze c.ipk.ą. :) Aaaa to Ty po to tu piszesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:46 hermina5 napisała: > > Doprawdy kochanie? > > Pogrążaj się dalej:) Nazwij mnie jeszcze c.ipk.ą. :) A w jaki to konkretnie sposób się pogrążam? Wybacz też, ale tak cię nie nazwę, ponieważ nie zwykłem takich słów używać w stosunku do obcych mi kobiet, szczególnie jeśli zasługują na zgoła inne epitety. > No właśnie, po raz kolejny w tym wątku coś ci się wydawało, bo wiedzy nie masz > na temat w ogóle, co nie przeszkadza ci się żoładkować. > Kodeks Pracy i Karta Nauczyciela określa 3 równoprawne elementy składowe 40 go > dz. tygodniowego czasu pracy nauczyciela Przepraszam cię bardzo, ale gdzie ty tu widzisz sprzeczność z moją wypowiedzią? > Ale to zapewne i tak dla ciebie za trudne, skoro uważasz, ze tworzenie rocznego > planu pracy opiekuńczo0-wychowawczej to raport dzienny , buhehehheee. Najbardziej podoba mi się końcówka :))) Poziom humoru typowego nauczyciela. Zanim pękną ci zajady ze śmiechu wskaż mi proszę jeszcze moją wypowiedź, w której napisałem powyższe słowa, które w swej wielkiej łaskawości mi przypisujesz... Pospiesz się, może jeszcze zdążysz! S. Odpowiedz Link Zgłoś
markowski222 Badania OECD 10.07.12, 10:03 na temat czasu pracy nauczycieli zostały przeprowadzone nieprawidłowo - o czym już napisała GW! Oczywiście wygodniej jest tego wyrażnie nie powiedzieć. Polski nauczyciel mieści się w średniej europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Badania OECD 10.07.12, 10:08 Dowód poproszę (wygodniej jest go nie podawać, co?) Badania OECD są jednymi z bardziej wiarygodnych, bo stosują tę samą metodologię. Tutaj masz drugi artykuł z lutego br. Pan Broniarz nie kwestionuje metodologii OECD. On podaje jakieś bzdurne wymijające tłumaczenie tego, dlaczego pensum nauczycielskiego nie można podnieść do np. 80-90% (zwalniając przy tym połowę obecnie "pracujących" w zawodzie). Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Badania OECD 10.07.12, 10:20 Ale GW jest niewiarygodna, o czym przecież wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:15 Widzę, że kolega/-żanka redakcyjna sammler rzuca się w obronie p. Pezdy jak szalona. Dziwi mnie tylko kiepska jakość używanych argumentów. 1) Jeśli porównujemy pensum nauczyciela polskiego z europejskimi, czy światowymi to nie należy ono do najniższych. 2) Należałoby porównać warunki pracy, zakres obowiązków, wynagrodzenie i status społeczny, nie bełkocząc naturalnie o jakichś domniemanych źródłach lewych dochodów. A tak w ogóle, to nie wiem jak można bronić tak oczywistego gniota w postaci żałosnego tekstu wyprodukowanego przez p. Pezdę. Odpowiedz Link Zgłoś
adentolo Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:33 sammler napisał: > adentolo napisał(a): > > > W odróżnieniu od dziennikarzy nie masz 50% kosztów przychodu. > > A ty w ogóle wiesz, do czego stosuje się te ryczałtowe koszty uzyskania przycho > du? Czy tak sobie tylko szeleścisz, dopuszczając się manipulacji, jakoby > dziennikarze mogli sobie stosować takie koszty do całości swoich dochodów? Zabolało, jak ktoś manipuluje i napuszcza na innych? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:04 > W odróżnieniu od dziennikarzy nie masz 50% kosztów przychodu. Z jakiej racji na > leży się im ten przywilej? Tego już nie kwestionujesz, bo i po co. Lepiej kopać > nauczycieli, bo taka moda. Nie. Tego się nie kwestionuje w dyskusji o nauczycielach, bo 50% koszt uzyskania przychodu u dziennikarzy nie jest uwarunkowany płacą nauczycielską. Aż dziw, że elita intelektualna narodu tak się przypieprza do innych, jak gdyby to od rozwiązań w innych branżach zależało ich wynagrodzenie. > Idźmy dalej. Znasz pracę nauczycielską, bo prowadzisz kursy zawodowe. Oczywiści > e kursy zawodowe dla trzydziestoosobowej grupy rozwydrzonych, roszczeniowych a > niejednokrotnie wulgarnych i agresywnych nastolatków. To jest naturalne, że każdy zna lepiej własny zawód od osób, który ten zawód wykonują. Na przykład teraz Ty wykazujesz większą wiedze o prowadzeniu kursów zawodowych niż ktoś, kto te kursy prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:02 > Dlaczego mam sponsorować komuś 2 miesiące płatnych wakacji? Wyobraź sobie w takim razie, że nie płacisz w ogóle za 2 miesiące wakacji, natomiast przez 10 miesięcy płacisz wynagrodzenie wyższe o kilka procent. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:27 sverir napisał: > Wyobraź sobie w takim razie, że nie płacisz w ogóle za 2 miesiące wakacji, nato > miast przez 10 miesięcy płacisz wynagrodzenie wyższe o kilka procent. Kilka? No ma nadzieję, że matematyki to Ty nie uczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:43 Mam nadzieję, że Ty nie uczysz języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:21 A broni ci ktoś? Widzę, że szybko zszedłeś na poziom "argumentacji" " a u was biją Murzynów"... S. Odpowiedz Link Zgłoś
entres To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 19:10 P. Aleksandra Pezda najpierw zaczyna tytułem: "Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5 tys. netto miesięcznie, ale to wyjątek" a potem skarży się, że zarzuty o nagonkę na nauczycieli są fałszywe. Być może pani Aleksandra ma rację, wcale nie prowadzi nagonki na nauczycieli, tylko jest zwyczajnie niedouczona i zbyt głupia na samodzielną refleksję nad własnym tekstem - tylko co na to jej redakcja? To jak, nagonka czy głupia dziennikarka? Czy może i jedno, i drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:23 entres napisał: > Być może pani Aleksandra ma rację, wcale nie prowadzi nagonki na nauczycieli, t > ylko jest zwyczajnie niedouczona i zbyt głupia na samodzielną refleksję nad wła > snym tekstem Ty się może tak nie zapędzaj, co? W szkole nie jesteś (a może właśnie jesteś?), wódki z nią nie piłeś... S. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 19:14 Niestety, jakość dziennikarstwa w G.W stacza się już od dłuższego czasu po równi pochyłej.Jeśli to nie nagonka to ewidentny przykład nierzetelnego dziennikarstwa polegającego na puszczaniu w eter półprawd, które mają wyglądać jak prawda. Autorka wprowadza opinię publiczną w błąd pisząc, że nauczyciel pobiera wynagrodzenie za (cytuję) '18 godz. lekcyjnych w tygodniu', ponieważ nauczyciela od niepamiętnych czasów obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy. Trąbi się o tym już od lat i ten chwyt z 18-godzinnym tygodniu pracy jest zwykłą oklepaną manipulacją, która niestety nie skłania do dania wiary w rzekomo dobre intencje autorki. Warto dodać, że od kilku lat, zgodnie z reformą autorstwa fatalnej min. Katarzyny Hall i aktualnej, równie fatalnej Krystyny Szumilas, nauczyciele przepracowują społecznie 2 godziny więcej. Te tzw. godziny karciane muszą być odrębnie bardzo szczegółowo dokumentowane i rozliczane - więcej z nimi cyrku niż z godzinami dydaktycznymi. Co do MEN - zgadzam się. Ta instytucja nie robi nic w celu zbadania i uregulowania kwestii pracy nauczycieli, ponieważ MEN wie, że to by się oplaciło. Osobiście, w r. 2005 pofatygowałam się i zrobiłam dla mojej dyrekcji rozliczenie własnego czasu pracy - n-l j. obcego w LO. Wyszło dobrze ponad 40 godziny, pomimo, że skupilam się jedynie na podstawowych czynnościach. Tak, nauczyciele mają związki zawodowe ale warto wspomnieć, że te związki od dawna nie działają w interesie nauczycieli, którzy w sumie są słabą, nie mającą przebicia grupą zawodową, co wynika z feminizacji zawodu. Co nie oznacza, że nie jesteśmy zdeterminowani w walce o swoje prawa - tak jak inni obywatele, mamy na utrzymaniu rodziny i własne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 10:58 "Tak, nauczyciele mają związki zawodowe ale warto wspomnieć, że te związki od dawna nie działają w interesie nauczycieli, którzy w sumie są słabą, nie mającą przebicia grupą zawodową, co wynika z feminizacji zawodu. " Co do reszty mogę się nawet zgodzić ale sprawdź sobie liczby nauczycieli w ławach sejmowych. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 15:33 filologini napisała: '18 godz. lekcyjnych w tygodniu', ponieważ nauczyciela od n > iepamiętnych czasów obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy. Trąbi się o tym już o > d lat i ten chwyt z 18-godzinnym tygodniu pracy jest zwykłą oklepaną manipulac > ją, która niestety nie skłania do dania wiary w rzekomo dobre intencje autorki. Mnie też tylko jakoś szef nie chce się zgodzić żebym połowę czasu spędzał domu przygotowując się do pracy. To świnia. > Warto dodać, że od kilku lat, zgodnie z reformą autorstwa fatalnej min. Katarz > yny Hall i aktualnej, równie fatalnej Krystyny Szumilas, nauczyciele przepracow > ują społecznie 2 godziny więcej. Nie społecznie. Płacone macie za to w ramach waszego 40h tygodnia pracy. Tekst o "społecznej pracy" nauczycieli sprawia, że przy całym szacunku dla tego szlachetnego zawodu paru darmozjadów (podobnych tobie) nie ma ochoty opłacać z podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 17:59 'joly,roger', co masz na myśli niemerytorycznie pisząc: 'paru darmozjadów (podobnych tobie) nie ma ochoty opłacać z podat> ków. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że jestem darmozjadem? Może sam nim jesteś i ja z moich podatków opłacam Ciebie? Nie potrafisz dyskutować bez obrażania adwersarza? Tzw. godziny karciane są pracą społeczną, ponieważ pracodawca konkretnie dołożył nam obowiązków bez zwiększenia wynagrodzenia. Nie wspomnę, że pomysł min. K.Hall był wyjątkowo bzdurny, ponieważ uczniowie nie chcą na te zajęcia z każdego przedmiotu przychodzić, tym bardziej skądś tam przyjeżdżać po lekcjach. Eh, nawet nie chce się tłumaczyć pewnych rzeczy dyletantom, którzy i tak wiedzą swoje bo kiedyś tam do szkoły chodzili albo teraz podrzucają dzieci do szkoły jak do przechowalni i chcą, żeby szkoła zrobiła z nich geniuszy i do tego jeszcze wyręczyła rodziców w wychowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
meczykowski To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 19:15 Lista płac wygląda ciut inaczej. Mamy ładnie rozpisane zarobki, uzależnione od stażu pracy, i na boku możliwe do osiągnięcia dodatki, razem z podaniem warunków na jakich są one przyznawane. Do tego komentarz "W szkołach prywatnych płaci się od....do....zł za godzinę". W artykule tego zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 19:18 Niestety, jakość dziennikarstwa w G.W stacza się już od dłuższego czasu po równi pochyłej.Jeśli to nie nagonka, to jest to ewidentny przykład nierzetelnego dziennikarstwa polegającego na puszczaniu w eter półprawd, które mają wyglądać jak prawda. Autorka wprowadza opinię publiczną w błąd pisząc, że nauczyciel pobiera wynagrodzenie za (cytuję) '18 godz. lekcyjnych w tygodniu', ponieważ nauczyciela od niepamiętnych czasów obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy. Trąbi się o tym już od lat i ten chwyt z 18-godzinnym tygodniu pracy jest zwykłą oklepaną manipulacją, która niestety nie skłania do dania wiary w rzekomo dobre intencje autorki. Warto dodać, że od kilku lat, zgodnie z reformą autorstwa fatalnej min. Katarzyny Hall i aktualnej, równie fatalnej Krystyny Szumilas, nauczyciele przepracowują społecznie 2 godziny więcej. Te tzw. godziny karciane muszą być odrębnie bardzo szczegółowo dokumentowane i rozliczane - więcej z nimi cyrku niż z godzinami dydaktycznymi. Co do MEN - zgadzam się. Ta instytucja nie robi nic w celu zbadania i uregulowania kwestii czasu pracy nauczycieli, ponieważ MEN wie, że to by się nie opłaciło. Osobiście, w r. 2005 pofatygowałam się i zrobiłam dla mojej dyrekcji rozliczenie własnego czasu pracy - n-l j. obcego w LO. Wyszło dobrze ponad 40 godzin, pomimo, że skupilam się jedynie na podstawowych czynnościach. Tak, nauczyciele mają związki zawodowe ale warto wspomnieć, że te związki od dawna nie działają w interesie nauczycieli, którzy w sumie są słabą, nie mającą przebicia grupą zawodową, co wynika z feminizacji zawodu. Co nie oznacza, że nie jesteśmy zdeterminowani w walce o swoje prawa - tak jak inni obywatele, mamy na utrzymaniu rodziny i własne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sateda To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 19:28 Proste ćwiczenie myślowe dla pani redachtór: znajdź różnicę między pojęciami "płaca" i "dochód". Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:29 sateda napisała: > Proste ćwiczenie myślowe dla pani redachtór: znajdź różnicę między pojęciami "p > łaca" i "dochód". Myślisz, że gdy napiszesz "redachtór", dodasz sobie animuszu? Pewnie na przerwie w kanciapie pedagogicznej macie niezły ubaw, komentując ten artykuł w podobnych (na skalę swoich możliwości) słowach? A może jednak przeczytałabyś ze zrozumieniem tekst pani Pezdy? W szkole nie jesteś, do uczniów się nie zwracasz. Tutaj nie wystarczy zagrozić pałą, jakieś argumenty na poparcie swych tez przedstawić trzeba! S. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:43 O , jaki piękny unik! W szkole nie jesteś, wiec odpowiedz na pytanie! Uczniem nie jesteś, miej choć trochę honoru jako dorosły czlowiek, ktory przecież pracuje w przeciwieństwie do nierobów-nauczycieli! ! Czym się różni płaca od dochodu? Za trudne? A moze niewygodne, bo sprzeczne z tez artykułu PANI PEZDY? Ojej! Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 09:46 Jaki znowu unik? Zadałem ci już wyżej pytanie, czy przeczytałaś tekst artykułu, czy tylko tytuł i kilka pierwszych linijek? S. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 19:41 Droga Pani, wolnorynkowa stawka za godzinę lekcyjną zajęć specjalistycznych w Polsce to od 70 do 200 zł/godzinę. A więc przeprowadzenie 18 godzin zajęć tygodniowo rynek wycenia od 1260 do 3600 zł tygodniowo - a więc mniej więcej od 5040 do 14400 zł miesięcznie. Nikt nie pyta kiedy zajęcia przygotowano, lecz sprzęt komputerowy, audiowizualny itp. zapewnia zamawiający zajęcia. W UK jest to mniej więcej 4 razy tyle! Wiedza kosztuje - i będzie kosztować coraz więcej. Jeśli zaś społeczeństwo (samorządy) chce nauczycielom płacić coraz mniej to skutki będą oczywiste - dziś aby "zdać" prostą maturę wystarczy 30% punktów - czyli na trzy zadane pytania wystarczy odpowiedzieć (i to niewyczerpująco) na jedno!!! Jutro zapewne wystarczy 20%...Dla kasjerki w hipermarkecie lub magazyniera wystarczy. Limit "PASS" na całym świecie to 70% poprawnych odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek pani Pezdo, proszę ... 09.07.12, 19:47 pani Pezdo, proszę nie dać się zahukać i robić nadal to, czego inni nie robią! Zrobiliśmy tę listę płac, ponieważ nikt inny, nawet MEN, tego nie robi! Nie widziałem, by ktoś opublikował listę płac pracowników GW, a chciałbym ją zobaczyć. Zatrudniacie sprzątaczkę? Na jaką umowę, ile zarabia? A jakiś goniec, chłopak na posyłki, korektor, red. Wroński? Naczelny, jaką ma pensję, a kierownicy działów? A Pani dochody miesięczne jakie są, z ilu źródeł? To by nas kręciło, dowiedzieć się ... Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: pani Pezdo, proszę ... 09.07.12, 21:03 I jeszcze prosimy, żeby ta lista - wbrew nazwie - dotyczyła wszelkich dochodów danej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Ta lista jest prawdziwa! 09.07.12, 20:04 Najwyższa płaca na niej (3.900 netto) to pensja polonistki w liceum, która pracuje na 1,5 etatu ( te góry wypracowań!) i ma staż 25 lat. Skąd zatem 8,500 w tytule artykułu, skoro rzeczywiście nauczyciel może wyciągnąć maksymalnie 3000 - 4000? Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 09.07.12, 21:01 Oczywiście. Pewnie dlatego tytuł był w stylu "zarabiają nawet osiem i pół tysiąca". Odpowiedz Link Zgłoś
kbaus To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 21:14 Po wypowiedziach Balcerowicza i kilku artykulach bardzo negatywnych a przedewszystkim klamliwych i tendencyjnych tutaj mamy wyjasnienie jak od niedorozwinietego w rozwoju... Kontynujcie wiec, czas policzyc innych, politykow, bankowcow, itd. Oni to nie nauczyciele i jak nie beda zadowoleni to wam zaraz sie odechce wolnosc slowa. Dla mnie to jestescie polityczna tuba, bez zadnych skrupulow w imie ideologi ktora upadla razem z kryzysem finansowym Sam maestro, Greenspan, przyznal to 4 lata temu. Ale do was to nie dotarlo, to stalo sie w innym swiecie. Ani slowa o lepszym wykorzystani nauczycieli, ani slowa o poprawie edukacji, ani slowa jak wazna edukacja dla narodu jest, ani slowa o OBIEKTYWNYM szacowaniu nauczycieli i wynagradzaniu tylko od razu 8 i pol tysica... A teraz bajerowac jak retarded...Jestem pelen pogardy... Kontynuujcie wiec. Czekamy na place politykow, snatorow wojewodow itp itd. Naprawde tlumaczycie sie bardzo nieudolnie. Komuna by nie byla taka bezczelna. Przescigneliscie Trybune Ludu z czasow PRL-u. Gratuluje "osiagniecia". Odpowiedz Link Zgłoś
professional_scoffer To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 09.07.12, 21:57 Pani Aleksandro, otóż istnieją i są stosowane różne rodzaje średnich - średnia arytmetyczna jest najpopularniejsza i najłatwiejsza do obliczenia, jednak ma tę wadę, że wartości skrajne mają na nią bardzo duży wpływ. Skoro Pani kwestionuje metodologię to proszę to uzasadnić rzeczowo, a nie słowami w stylu 'abstrakcyjny twór matematyczny'. Nie wiem co Pani chce powiedzieć, że wyście zrobi listę płac, bo nikt inny tego nie robi. Otóż nauczyciele są opłacani z budżetu państwa i gdyby MEN nie wiedział jakie są wynagrodzenia nie byłby w stanie zaplanować budżetu. Państwa raport po prostu ujawnił to co w Polsce jest powszechne w każdej branży zawodowej, mianowicie ogromne różnice w zarobkach w jednej profesji. Czy jak stwierdzę, że dziennikarze zarabiają ogromne pieniądze, ponieważ przykładowo Tomasz Lis ma kontratky po 50 tys. zł miesięcznie to się pani ze mną zgodzi? Podsumowując, można by taki raport zrobić o każdej innej branży zawodowej w Polsce i pewnie byłyby podobne reakcje. A nauczyciele jak zwykle się bulwersują, bo ta grupa tradycyjnie odbiera wszelką krytykę i racjonalizację jako zamach na polską oświatę. Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Czekam na listę płac dziennikarzy GW 09.07.12, 22:17 Pani Aleksandro, uprzejmie proszę teraz o listę płac dziennikarzy Gazety Wyborczej i innych pracowników Agora S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 15:38 es_zet_pe napisał: > Pani Aleksandro, uprzejmie proszę teraz o listę płac dziennikarzy Gazety Wyborc > zej i innych pracowników Agora S.A. A to składasz się na wynagrodzenia pracowników Agory? Kupujesz chociaż papierowe wydanie? Bo na wynagrodzenia nauczycieli to się składasz w podatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
yarloman No tak, nic się nie stało Polacy nic się nie stało 10.07.12, 00:27 Jak nie jest to nagonka to co to jest?. Zarobki anonimowego nauczyciela zsumowane z dochodami z korepetycji jako czołówka nauczycielskiej listy płac. Powiem tak, ja dorabiam po godzinach lekcyjnych jako księgowy . Czy moje zarobki zsumowane, są pensją nauczyciela? czy może dochodem księgowego? . To zależy od tego kto będzie o tym pisał. Prawda Pani redaktor?. Jak w tytule tego Pani "opracowania" wyglądałoby marne 3500 zł . Odpowiedz Link Zgłoś
czarnep Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 01:10 Czy dziennikarze GW są opłacani z budżetu? Nie twierdzę, że ich zarobki powinny być tajne, ale wg. mnie to państwo powinno dać przykład i ujawnić zarobki wszystkich osób opłacanych z budżetu. Wtedy może i sektor prywatny w Polsce szybciej by się ucywilizował i mielibyśmy w ogłoszeniach o pracę podane zarobki na danym stanowisku, a nie tak jak teraz kto tańszy ten lepszy. Nauczyciele SĄ opłacani z naszych podatków. To MY sponsorujemy im 2 miesiące płatnych wakacji. Czemu np. samozatrudniony nie może mieć 2 miesięcy wakacji? I czemu musi płacić ponad 800 zł na ZUS oraz 41% podatku (Vat i dochodowy)? Umowa społeczna w Polsce dotyczy niestety tylko grup uprzywilejowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
adentolo Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 08:38 Ale dziennikarze należą do tej grupy uprzywilejowanych. Ich przywilejem są 50% koszty uzyskania przychodu, o których Ty sobie możesz płacąc podatki pomarzyć. I m. in. dlatego, że oni mają taki przywilej (przy wcale niemałych zarobkach) przeciętny zjadacz chleba płaci wyższe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 09:38 adentolo napisał(a): > Ale dziennikarze należą do tej grupy uprzywilejowanych. Ich przywilejem są 50% > koszty uzyskania przychodu, o których Ty sobie możesz płacąc podatki pomarzyć. Zadałem już to pytanie wyżej, ale powtórzę je tutaj. Czy ty w ogóle wiesz, do jakich dochodów można stosować 50% koszty uzyskania przychodów? Czy może tylko gdzieś przeczytałeś, że taki twór jak 50% kup istnieje i że po spełnieniu określonych warunków można je zastosować? Czy wreszcie wiesz, że do zwykłej umowy zlecenia (którą i ty możesz sobie podpisać z kimkolwiek) stosuje się również koszty ryczałtowe na poziomie 20%? Dlaczego to cię nie bulwersuje? Bądź konsekwentny i jeśli powiedziałeś "a", powiedz i "b". Wyłóż mi tutaj proszę zasady naliczania 50% kosztów uzyskania przychodów! Zobaczymy, czy bazujesz swoje wypowiedzi na wiedzy merytorycznej, czy jesteś tylko kolejnym nauczycielskim krzykaczem, który nieuzasadnionych przywilejów będzie bronił jak niepodległości... Nawet dopuszczając się manipulacji w stosunku do innych grup zawodowych. S. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 11:06 Bez żartów - kategoria "twórczości" jest niesamowicie pojemna nawet dla US. A skoro już jako państwo dotujemy twórczość to pytanie o dochody dziennikarzy i innych grup zawodowych korzystających z tego przywileju jest całkiem zasadne. Zresztą widać, że Minister Finansów je sobie zadał bo wprowadza górny limit dochodu, do którego ten przywilej będzie można stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 14:03 rydzyk_fizyk napisał: > Bez żartów - kategoria "twórczości" jest niesamowicie pojemna nawet dla US. Rydzyk, nawet ty? Warunkiem zastosowania 50% kosztów uzyskania przychodów jest przekazanie (materialnych) praw autorskich w rozumieniu ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych do dzieła (prawa osobiste są niezbywalne). Nie do każdej "tfurczości" zastosujesz taką stawkę ryczałtową - do wszystkich umów zlecenia czy o dzieło możesz zaś bez problemu zastosować 20%. To raz. A dwa, dotyczy to tylko części pracy wykonywanej na podstawie oddzielnej umowy. Jeśli dziennikarz ma jakąś podstawę na umowę o pracę, płaci normalnie podatki jak wszyscy inni w ten sposób zarabiający. Co więcej, wszyscy czepili się tych biednych dziennikarzy, ale do pracy częściowo na umowach ryczałtowych zmuszają nawet największe firmy informatyczne, ba! firmy konsultingowe z tzw. wielkiej czwórki! S. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 14:05 sammler napisał: > Co więcej, wszyscy czepili się tych biednych dziennikarzy, ale do pracy częścio > wo na umowach ryczałtowych zmuszają nawet największe firmy informatyczne, ba! f > irmy konsultingowe z tzw. wielkiej czwórki! Nie dokończyłem wątku: w takich sytuacjach (dziennikarze, konsultanci, informatycy itd.) na tym ryczałcie zyskują firmy zatrudniające tych ludzi, a nie sami pracownicy, więc trudno mieć do nich o to pretensje! Na 50% kosztach uzyskania naprawdę zyskują tylko prawdziwi twórcy, np. pisarze, szczególnie ci o ugruntowanej pozycji rynkowej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 14:27 >Warunkiem zastosowania 50% kosztów uzyskania przychodów jest >jest przekazanie (materialnych) praw autorskich w rozumieniu ustawy o prawach autorskich i >prawach pokrewnych do dzieła (prawa osobiste są niezbywalne). No i? O ile wiem dotyczy to np. WSZYSTKICH zdjęć gazetowych robionych przez fotografów, o czym nikt jeszcze nie wspomniał. Trzaskasz zdjęcie jezdni z dziura i mamy tworczośc. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 15:05 iluminacja256 napisał: > No i? O ile wiem dotyczy to np. WSZYSTKICH zdjęć gazetowych robionych przez fot > ografów, o czym nikt jeszcze nie wspomniał. Trzaskasz zdjęcie jezdni z dziura i > mamy tworczośc. Zdjęcia twoim zdaniem robią dziennikarze? Może się za chwilę bardzo zdziwisz, kto wie, może nawet spadniesz z krzesła (więc usiądź na nim mocno i oprzyj się), ale fotograficy rzadko przekazują prawa autorskie do zrobionych przez siebie zdjęć, bo to by uniemożliwiało im zaoferowanie ich różnym odbiorcom, jak również uniemożliwiałoby im czerpanie zysków z wielokrotnej publikacji tego samego zdjęcia. Udzielają jedynie licencji na ich wykorzystanie na określonych polach eksploatacji. Nie dotyczy to fotografików pracujących wyłącznie dla wybranych agencji. W przypadku dziennikarzy ryczałtem 50% kup objęte są jedynie tzw. wierszówki. Ale mało jest takich dziennikarzy, którzy pracują tylko na tego typu umowach (ustawa wymaga, by prawa autorskie zostały przeniesione umową, dla celów dowodowych musi to być co najmniej zwykła umowa na piśmie). Reszta (podstawa) to z reguły zwykła umowa o pracę lub zwykła o dzieło/zlecenia. Tej umowy już nie obejmują koszty 50%. A tutaj i tutaj masz więcej o wynagrodzeniach dziennikarzy. Zobacz, jak często przewija się tam umowa o pracę (72%)... Mówienie o tym, że dziennikarze mają prawo do 50% kup jest zwykłą manipulacją. Bo nie jako dziennikarze mają do nich prawo (tylko jako twórcy, po spełnieniu określonych warunków zapisanych w ustawie) i nie stosuje się ich do każdego przychodu! S. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 16:48 Nie dotyczy to fotografików pracujących wyłącznie dla > wybranych agencji. Czyli dla Agory. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Czekam na listę płac dziennikarzy GW 10.07.12, 17:53 iluminacja256 napisał: > Nie dotyczy to fotografików pracujących wyłącznie dla > > wybranych agencji. > > Czyli dla Agory. Koniec. Nie bardzo rozumiem. Jaki koniec? Koniec dowodu twojej niewiedzy w sprawach, w których głos zabierasz? S. Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz A kiedy lista płac medialnych funcjonariuszy? 10.07.12, 07:09 Przecież też byłoby ciekawie dowiedzieć się, ile zarabia gazetowy cyngiel, ile specjalistka od nudnych felietonów, ile sam Redaktor, albo i Zadumana Gwiazda Telewizyjna. Nikt takich list nie robi, a pewnie niejeden byłby ciekaw, na co idą np. pieniądze z abonamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
jachmielewski To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 08:41 To tylko lista płac nauczycieli! A może by tak znaleźć jakiegoś nauczyciela matematyki i fizyki, który pracuje dla mafii, wówczas można by ogłosić społeczeństwu zmodyfikowaną 'listę płac nauczycieli' z nauczycielem rekordzistą - powiedzmy, zarabiającym miesięcznie 100 000 złotych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
figa.7 Są też takie przypadki, że np. młode obiecujące 10.07.12, 08:46 dziennikarki zatrudniają się w lokalnych gazetach za 1200 miesięcznie (przypominam, że z racji wykonywanego zawodu przysługuje im 50 % ulga podatkowa) i po wyczerpującej pracy dorabiają w agencjach towarzyskich i wyciągają z tego 10 000 miesięcznie. Czy wobec tego dalej powinny korzystać z ulgi podatkowej? I całe gadanie o trudnej sytuacji młodych dziennikarzy pracujących w lokalnych mediach nie ma sensu, bo wyciągają miesięcznie tyle co poseł, minister itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 09:10 Nie, szanowna pani Pezdo. To 5 tys. nie bierze się li tylko z nadgodzin. Jest to przeciętne wynagrodzenie nauczyciela ze wszystkimi dodatkami, nadgodzinami itd. przeskalowane do 12 miesięcy, bo tyle liczy rok kalendarzowy i budżetowy (oraz każdy inny), choć tych pensji nauczyciele mają 13 (z 14. wyrównaniem). S. Odpowiedz Link Zgłoś
markowski222 Kłamiesz, 10.07.12, 10:08 pewnie dlatego że nie masz pojęcia o czym piszesz! Jeżeli potrafisz czytać ze zrozumieniem, powinieneś wyciądnąć wnioski z podanej listy płac. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Kłamiesz, 10.07.12, 14:08 Konkrety poproszę. Liczę na to, że odszczekasz oszczerstwa, które tak łatwo przyszło ci sformułować pod moim adresem! Ja komentowałem jedynie słowa o 5 tys. przeciętnego wynagrodzenia, które wynikają z danych ME. Nie cały artykuł pani Pezdy! To co? Wszedłeś już pod stół? S. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnylud5 zróbmy sobie Grecję 10.07.12, 09:11 Przywileje dla wszystkich nauczycieli !!!! 1. 20 godzinny tydzień pracy !!! Żądamy 2. Brak kontroli i nadzoru !!! Żądamy 3. Wyjazdy na wycieczki tylko w czasie pracy !!! Żądamy 4. Przyjazny system awansowania !!! Żądamy 5. Przy objawach stresu - 3 lata urlopu płatnego !!! Żądamy 6. Obligatoryjne wolne długie weekendy !!! Żądamy 7. W ogóle wszystkie weekendy wolne !!! Żądamy 8. Zakaz zwolnień - bez względu na wskaźniki demograficzne - Żądamy 9. Wolne celem umozliwienia wykonywania praktyk religijnych w tym rekolekcje - Żadamy 11. Obligatoryjne wolne miedzy świetami !!! Żądamy 12. Dzień przed i po świętach ma być wolnym od pracy !!! Żądamy 13. Klasy maksymalnie 10 osobowe lub na żądanie bez uczniów !!! Żądamy 14. Laptop, dostęp do internetu ( tylko szerokopasmowego ) dla każdego nauczyciela!!! Żądamy 15. Pomieszczenie socjalno-edukacyjne dla max. trzy osobowego zespołu pedagogicznego!!! Żądamy 16. Połączyć rolnicze, górnicze i nauczycielskie zwiazki zawodowe celem wzmocnienia sojuszu inteligencko - chłopsko - robotniczego!!! Żadamy 17. Skrócić rok szkolny bo i tak nikt nikogo nie uczy od 15 czerwca !!! Żądamy 18. Przeprowadzić reformę administracyjną i zlikwidować samorządy !!! Żadamy 19. Kontynuować reformę polegająca na corocznych podwyżkach aż do osiagnięcia 10 - krotości sredniej krajowej !!! Żadamy 20. Wszelkich adwersarzy i oponentów automatyczne uznawać za chorych psychicznie, nieuków i nie wartych kijem uderzenia !!! Żądamy 21. Wpisać do konstytucji, ża społeczeństwo jest dla nauczycieli a nie nauczyciele dla spoleczeństwa !!! Żądamy wypisame mniej więcej ( raczej wiecej ) na podstwie waszych postówch pisanych na róznych forach na przelomie ostatnich tygodni ( no może z dwa dodałem od siebie - przydadzą się na wrześniowe strajki ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnylud5 zróbmy sobie Grecję 10.07.12, 09:14 [i[b]]Przywileje dla wszystkich nauczycieli !!!![/i][/b] 1. 20 godzinny tydzień pracy !!! Żądamy 2. Brak kontroli i nadzoru !!! Żądamy 3. Wyjazdy na wycieczki tylko w czasie pracy !!! Żądamy 4. Przyjazny system awansowania !!! Żądamy 5. Przy objawach stresu - 3 lata urlopu płatnego !!! Żądamy 6. Obligatoryjne wolne długie weekendy !!! Żądamy 7. W ogóle wszystkie weekendy wolne !!! Żądamy 8. Zakaz zwolnień - bez względu na wskaźniki demograficzne - Żądamy 9. Wolne celem umozliwienia wykonywania praktyk religijnych w tym rekolekcje - Żadamy 11. Obligatoryjne wolne miedzy świetami !!! Żądamy 12. Dzień przed i po świętach ma być wolnym od pracy !!! Żądamy 13. Klasy maksymalnie 10 osobowe lub na żądanie bez uczniów !!! Żądamy 14. Laptop, dostęp do internetu ( tylko szerokopasmowego ) dla każdego nauczyciela!!! Żądamy 15. Pomieszczenie socjalno-edukacyjne dla max. trzy osobowego zespołu pedagogicznego!!! Żądamy 16. Połączyć rolnicze, górnicze i nauczycielskie zwiazki zawodowe celem wzmocnienia sojuszu inteligencko - chłopsko - robotniczego!!! Żadamy 17. Skrócić rok szkolny bo i tak nikt nikogo nie uczy od 15 czerwca !!! Żądamy 18. Przeprowadzić reformę administracyjną i zlikwidować samorządy !!! Żadamy 19. Kontynuować reformę polegająca na corocznych podwyżkach aż do osiagnięcia 10 - krotości sredniej krajowej !!! Żadamy 20. Wszelkich adwersarzy i oponentów automatyczne uznawać za chorych psychicznie, nieuków i nie wartych kijem uderzenia !!! Żądamy 21. Wpisać do konstytucji, ża społeczeństwo jest dla nauczycieli a nie nauczyciele dla spoleczeństwa !!! Żądamy wypisame mniej więcej ( raczej wiecej ) na podstwie waszych postówch pisanych na róznych forach na przelomie ostatnich tygodni ( no może z dwa dodałem od siebie - przydadzą się na wrześniowe strajki ) Odpowiedz Link Zgłoś