Dodaj do ulubionych

Ale Historia. Czarownice Himmlera. Naziści plan...

29.07.12, 20:44

Pitu, pitu. To interpretacja na zamówienie tych, którym nie wygodnie jest przyznać otwarcie, że Watykan był sojusznikiem III Rzeszy, a oprawcy ze swastykami na sztandarach podbijali Europę z hasłem Gott mit Uns na ustach.
Niemcy mogli co najwyżej zbierać takie informacje, żeby szantażować hierarchów kościoła i wywiać na nich wpływ, ale napewno nie jako oręż w "totalnej walce z kościołem katolickim".
Obserwuj wątek
    • miroo Myślący człowiek w tę bzdurę nie uwierzy.. 30.07.12, 23:00
      trzeba być wierzącym aby w coś takiego uwierzyć...

że niby Niemcy którym kościół i watykan sprzyjał przeciwko ateistycznemu bolszewizmowi (do tego stopnia, że i Polskę poświęcili - uznali jej zniknięcie w 1939) przez całą wojnę a potem ratował całe mnóstwo zbrodniarzy - planowali totalną wojnę z kościołem...

kupa śmiechu i wybielanie kościoła
      • kapitan.kirk Re: Myślący człowiek w tę bzdurę nie uwierzy.. 31.07.12, 10:03
        miroo napisał:

> że niby Niemcy którym kościół i watykan sprzyjał przeciwko ateistycznemu bolsze
        > wizmowi (do tego stopnia, że i Polskę poświęcili - uznali jej zniknięcie w 1939
        > )

Hmmm; a można wiedzieć, w jakiż to sposób Watykan "uznał zniknięcie" Polski??? rzecz to historykom całkiem nieznana...

Pzdr
    • kapitan.kirk Re: Ale Historia. Czarownice Himmlera. Naziści pl 31.07.12, 10:01
      quosoo napisał:

>
      > Pitu, pitu. To interpretacja na zamówienie tych, którym nie wygodnie jest przyz
      > nać otwarcie, że Watykan był sojusznikiem III Rzeszy,

No; i jeszcze wspierał moralnie Dartha Vadera...

> a oprawcy ze swastykami n
      > a sztandarach podbijali Europę z hasłem Gott mit Uns na ustach.

Czy jesteś całkowicie pewien, że przed wypowiedzeniem lub napisaniem "Bóg z nami" Niemcy zapytali się o zgodę Boga, albo przynajmniej papieża..." ;-)
      Pzdr
      • quosoo Re: Ale Historia. Czarownice Himmlera. Naziści pl 05.08.12, 16:50
        > No; i jeszcze wspierał moralnie Dartha Vadera...

No właśnie, sprowadźmy dyskusję ad absurdum, może błaznowaniem uda się przykryć jej meritum...

• kapitan.kirk Re: Ale Historia. Czarownice Himmlera. Naziści pl 06.08.12, 09:06
          Po Twoim stwierdzeniu "Watykan był sojusznikiem Trzeciej Rzeszy", sprowadzenie dyskusji ad absurdum stało się niemożliwe niejako z definicji.
          Pozdrawiam
    • popielucha Re: Ale Historia. Czarownice Himmlera. Naziści pl 20.08.12, 18:58
      Watykan podczas wojny nie był wcale taki czysty i przejrzysty przecież. Zresztą jeśli nawet, to Rzesza i Sowieci też byli przez jakiś czas sojusznikami, no i co?
      A ten tak zwany złamany krzyż więcej ma wspólnego z pogańskim znakiem ognia, niż z krzyżem chrześcijańskim, zresztą sam widzisz - złamany, to też bardzo symboliczne ;) Także to, że nie chcieli dłużej religii, której wyznawcy wierzyć mają w króla żydowskiego, to chyba oczywiste.
      Dla mnie się ta historyjka z czarownicami trzyma kupy. Zamiłowanie hitlerowców do mitologii germańskiej, krwiożerczych legend wilkołaczych i okultyzmu tylko to uwiarygadnia. To zakończenie o niemieckich kobietach też ;)
      No i walka o władzę, choćby nad rzędem dusz, ale i bardziej dosłownie - historia cywilizowanej Europy pięknie by zatoczyła koło, od Ottonów do nowej religii, nowej władzy i nowego porządku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka