Dodaj do ulubionych

Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? To ...

17.08.12, 08:15
Otwarcie mostu Ś-D dla prywatnych aut, momentalnie zakorkuje ul. Jagiellońską na odc. Ratuszowa - al. Solidarności dzięki czemu w korkach utkną pasażerowie autobusów jadących ul. Jagiellońską w relacji praskiej.
Obserwuj wątek
    • greg.waw Re: Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? T 17.08.12, 08:25
      Niekoniecznie. Korek tworzył się gdy był przejazd al. Solidarności przez pl. Wileński. Teraz ruch samochodowy będzie pochodził jedynie z Jagiellońskiej. Korków może nie być, bo wjazd na al. Solidarności będzie płynny.

Dodatkowo korki na moście wywoływały przystanki przy pl. Zamkowym, a tam w godzinach szczytu samochody osobowe nie będą mogły jechać. Za to zjazd w kierunku Wisłostrady zawsze był płynny, więc i teraz może nie być tragedii.
      • hrabia_piotr Re: Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? T 17.08.12, 08:48
        Otwarcie mostu Śl-D dla samochodów w obecnej sytuacji pogorszy sytuację WSZYSTKICH uczestników ruchu.

Między 6.00, a 10.00 będą zjeżdżali z trasy WZ, zawracali przy Wisłostradzie i wjżdżali ponownie na trasę WZ Grodzką, a między 15.00, a 19.00 będą po wyjeździe z tunelu zjeżdżać Nowym Zjazdem, zawracać przy stacji benzynowej i wjeżdżać ponownie na trasę WZ na most.

W tym czasie potworzą się korki (rano z Pragi przez most aż do skrzyżowania z Wisłostradą, po południu od pl. Bankowego przez tunel do stacji benzynowej), podaż komunikacji zbiorowej będzie mniejsza, prędkość handlowa też. Gorzej będzie też dla rowerzystów i pieszych (hałas i zwiększony ruch samochodów).

A co, niech wszyscy mają gorzej.
        • greg.waw Re: Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? T 17.08.12, 09:33
          Z to co zrozumiałem to przejazd tunelem pod pl. Zamkowym w godzinach szczytu nie będzie możliwy, więc nie będą także możliwe sytuacje przez Ciebie opisane.
          • roastron Re: Zamknąć wszystkie mosty ....... potencjalnie 17.08.12, 10:24
            mogą wokół nich tworzyć się korki, więc wniosek jest prosty !!!
          • hrabia_piotr Re: Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? T 17.08.12, 11:22
            greg.waw napisał:

> Z to co zrozumiałem to przejazd tunelem pod pl. Zamkowym w godzinach szczytu ni
            > e będzie możliwy, więc nie będą także możliwe sytuacje przez Ciebie opisane.

Z artykułu to jednoznacznie nie wynika (Osowski mistrzem jednoznacznych wypowiedzi), ale nawet jeśli, to i tak spowoduje to korki i pogorszenie sytuacji korzystających tam z komunikacji miejskiej i z rowerów.
    • antygronkowiec [...] 17.08.12, 08:37
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • nieszaryobywatel Re: zamknąc całe miasto dla samochodów!!!! 17.08.12, 09:20
        Zaiste, z tego co PiSzesz wynika iż poziom Twej frustracji i życiowego niezadowolenia jest naprawdę wielki. Żal mi Ciebie człowieku. Naprawdę.
      • lechujarek_wolski [...] 17.08.12, 17:22
        Podobno nie macie tam nawet obwodnicy ... co za dziadostwo!
    • qnegunda Wojciechowicz chlapnął i wstyd odkręcić. 17.08.12, 09:11
      Wojciechowicz chlapnął, że otworzy most dla samochodów, pomimo, że stan obecny miał zostać docelowo. Ale teraz panu Wojciechowiczowi wstyd się przyznać do błędu i na siłę robi się zmiany organizacji ruchu, bo przecież prezydent nie może się mylić.
      • greg.waw Re: Wojciechowicz chlapnął i wstyd odkręcić. 17.08.12, 09:34
        Ale jaki sens miałoby pozostawienie obecnego stanu? Przecież docelowo ruch przez most będzie dużo mniejszy, bo Praga zyska nowe połączenie przez Wisłę metrem.
        Poza tym na moście jest tram-bus-pas i jeden pas zostaje dla samochodów osobowych.
    • wawiak80 Ten kto przesiadł się do tramwaju? 17.08.12, 09:31
      Żeby się przesiąść do tramwaju to najpierw trzeba gdzieś zostawić samochód prawda?
      Tylko ze tam nie ma gdzie zostawić samochodu.
      Więc albo ktos meiszka blisko tramwaju czy autobusu, albo ktoś nie mieszka i ma przerąbane.
      • samarysia Nie dla samochodów na Moście Śląsko-Dąbrowskim! 17.08.12, 09:50
        Otwarcie Mostu Śląsko-Dąbrowskiego sprawi, że będziemy jeździć samochodami wolniej od rowerzystów. Nie chcę tego! Za to chcę więcej autobusów, a przede wszystkim autobusu od Dworca Wschodniego do Placu Bankowego - takiego bezpośredniego bez przesiadek! Jak kierowcy przestaną jeździć samochodami, to może i benzyna stanieje? :)
        • greg.waw Re: Nie dla samochodów na Moście Śląsko-Dąbrowski 17.08.12, 10:03
          Może i benzyna stanieje, ale na pewno zdrożeje komunikacja miejska :)
          Bilety pokrywają jedynie ok. 30% kosztów transportu zbiorowego w Warszawie i to chyba uwzględniając bilety jednorazowe, które wychodzą drożej licząc koszt pojedynczego przejazdu.
          Czyli jeżeli wszyscy przesiedli się do transportu to miasto musiałoby więcej wydawać na dotację do przejazdów i pewnie szybko by sobie to odbiło podnosząc ceny biletów.
          Z drugiej strony ponad 50% ceny paliwa to podatki. Czyli mniej samochodów = mniejsze wpływy do budżetu. Fakt, że do budżetu centralnego, ale rząd potrafiłby to sobie odbić na samorządach.
          • asperamanka Re: Nie dla samochodów na Moście Śląsko-Dąbrowski 17.08.12, 11:01
            Problem przede wszystkim polega na tym, że komunikacja miejska tylko dlatego w miarę dobrze funkcjonuje, że znaczna część mieszkańców miasta porusza się samochodami. Na masowe przesiadki do tramwajów i autobusów miasta po prostu nie stać, bo jest za mało taboru.

Do tego na niektórych, najbardziej już i dziś obciążonych trasach tramwajowych, np. w ciągu Al. Jerozolimskich czy Młynarskiej/Obozowej, zwiększenie liczby pojazdów w szczycie jest niemożliwe, bo trasy te już osiągnęły szczyt swojej pojemności.
            • wawiak80 Re: Nie dla samochodów na Moście Śląsko-Dąbrowski 17.08.12, 11:35
              Nie tylko w tych wymienionych miejscach tworza się zatory tramwajowe. Cała jana Pawła czy okolice Ronda Babka, tramwaje stoją tam nieraz po kilka minut bo nie dają rady plynnie przejechac przez skrzyżowanie.
        • michalfront Re: Nie dla samochodów na Moście Śląsko-Dąbrowski 17.08.12, 10:07
          a dlaczego mam przestać jeździć samochodem? bo ktoś ma takie widzimisię?
          dlaczego znowu ktoś próbuje mi na siłę ustalać jak mam żyć? ja np. nie znoszę rowerów i zbiorkomu ale nikomu nie zabraniam pocić się na rowerze ani kisić w autobusie
          • hrabia_piotr Re: Nie dla samochodów na Moście Śląsko-Dąbrowski 17.08.12, 11:26
            michalfront napisał:

> a dlaczego mam przestać jeździć samochodem?

Przecież nikt Cię nie zmusza do przesiadki. Jedź samochodem, jeśli chcesz. Jednak tą swoją jazdą nie utrudniaj życia innym, którzy wybrali inny środek lokomocji - nie blokuj autobusów. nie blokuj chodników, nie parkuj w parkach, nie jeździj chodnikami, nie rozjeżdżaj pieszych na przejściach itd.
            Oczywiście akurat Ty tego nie robisz, ale wielu kierowców tak.
    • kosnok Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 11:31
      ..opinii ludzi, że na wszelki wypadek zablokował komentarze tylko dla zarejestrowanych. Nie ma na drodze równych i równiejszych, chcesz mieć uprzywilejowaną komunikację publiczną to płać za nią odpowiednio (np. jak w Londynie).

Przypomnę:

Dziennik Gazeta Prawna obliczył, że w zeszłym roku polscy kierowcy wpłacili do budżetu 50 miliardów złotych w formie różnych podatków, przy tym aż ponad 80 procent tej kwoty przypada na podatki zawarte w cenie paliwa. Jednocześnie na budowę i utrzymanie dróg został przeznaczony stosunkowo niewielki odsetek całej tej kwoty.

Paliwo do samochodów jest oprócz alkoholu i papierosów kluczowym źródłem dochodów państwa - z tytułu samej akcyzy od benzyny, oleju napędowego i autogazu do budżetu wpływają rocznie 24 miliardy złotych, co stanowi prawie jedną dziesiątą wszystkich dochodów państwa.

Może przynajmniej te pieniądze idą ba budowę i modernizację dróg w Polsce? Wprawdzie w zeszłym roku wydano na to 20 miliardów złotych, ale okazuje się, że aż 12 miliardów pochodziło z dotacji unijnych, więc z kwoty 50 miliardów złotych wpłaconych do budżetu przez kierowców w postaci podatków, zaledwie 16% zostało przeznaczone na drogi. Pozostała kwota została użyta do łatania dziury budżetowej w zupełnie innych sektorach.
      • jestem_z_kobry Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 12:48
        Pomijając to, że podane przez Ciebie dane są nieprawdziwe, co mają te wyliczenia wspólnego z tematem tego artykułu? Przecież mowa jest o drodze miejskiej, z którą podatki zawarte w paliwie nie mają nic wspólnego. Drogi miejskie utrzymywane są w całości z budżetu miasta, a budżet miasta bazuje na udziale w podatkach PIT, CIT i podatkach lokalnych. Kierowcy (mam na myśli tych, którzy na co dzień poruszają się po mieście samochodami, a nie właścicieli aut w ogóle) stanowią mniejszość wśród mieszkańców miasta i mają też mniejszościowy udział w kosztach utrzymania dróg. Nie wspomnę już o kosztach wynikających z korkowania miasta, zanieczyszczenia powietrza, hałasu, zajmowania publicznych terenów pod prywatne maszyny...
        • greg.waw Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 13:44
          W przyrodzie nic nie ginie...
          Jeżeli budżet państwa dostanie mniej kasy, to na 100% odbije to sobie na samorządach, choćby przenosząc nowe obowiązki z poziomu państwa na samorządy. Nie raz to już ćwiczyli.
        • kosnok Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 13:48
          Co w tych danych, podanych przez Gazete Prawna, jest nieprawdziwego?
          • kosnok Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 13:49
            "Nie wspomnę już o kosztach wynikających z korkowania miasta, zanieczyszczenia powietrza, hałasu, zajmowania publicznych terenów pod prywatne maszyny... "

A ja o zyskach z miejsc garazowych sprzedawanych przez developerow po 60-70k, miejsach pracy i podatkach z dziesiatkow tysiecy warsztatow, salonow samochodowych, parkingow itd.. To jest czysty zysk. Komunikacja miejska pochlania tylko koszty, jest wiecznie nierentowna.
            • jestem_z_kobry Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 14:34
              > A ja o zyskach z miejsc garazowych sprzedawanych przez developerow po 60-70k, m
              > iejsach pracy i podatkach z dziesiatkow tysiecy warsztatow, salonow samochodowy
              > ch, parkingow itd.. To jest czysty zysk.

Dlatego trzeba codziennie korkować miasto? Ja generuję ten zysk bez zabierania ludziom czasu. Używam samochodu do wyjazdów za miasto, ewentualnie czasem pojadę na większe zakupy.

> Komunikacja miejska pochlania tylko koszty, jest wiecznie nierentowna.

Nie ma na świecie dużego miasta, które nie dotowałoby komunikacji miejskiej. Bez tego miasto nie mogłoby funkcjonować. Gdyby nie względnie tania komunikacja publiczna, w korkach stawałoby się tuż przy swoim domu i stało w tym samym miejscu aż do wieczora. Obecnie korki powodują miliardowe straty, ale bez komunikacji miejskiej straty wyniosłyby 100% - firmy by się wyniosły, ludzie wyprowadzili, miasto przestałoby istnieć.
          • jestem_z_kobry Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 14:24
            > Co w tych danych, podanych przez Gazete Prawna, jest nieprawdziwego?

Nie wiem co (i kiedy) podała Gazeta Prawna. Ważne, że Ty napisałeś nieprawdę:

> Może przynajmniej te pieniądze idą ba budowę i modernizację dróg w Polsce? Wprawdzie w
            > zeszłym roku wydano na to 20 miliardów złotych

W zeszłym roku na same drogi krajowe wydano 26,4 mld. zł. Na drogi lokalne - przynajmniej drugie tyle. Do tego trzeba dodać koszty utrzymania dróg.

Poza tym, co to za odliczanie dotacji unijnych od kosztów budowy dróg? Przecież z budżetu płacimy składkę do Unii.

Dalej - podajesz dochody z akcyzy w paliwach silnikowych, jakby tylko kierowcy używali paliw silnikowych. A samoloty i statki to co? Poza tym, zauważ że duża ciężarówka przy jednym tankowaniu płaci większy podatek niż Ty przez pół roku dojeżdżania samochodem osobowym do pracy. Więc gdzie się pchasz ze swoimi roszczeniami?

No i w końcu pytanie - dlaczego kierowcy mają być jedyną grupą w Polsce, do której w całości mają wracać płacone przez nich podatki?
            • kosnok Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 14:36
              Te dane po prostu dotycza 2010 roku ;). Reszta Twojego posta mnie znudzila. Nie ma tutaj nic zwiazanego z glowna mysla - tzn. ze kierowcy zarabiaja na siebie, a do komunikacji miejskiej ciagle sie doklada.
              • jestem_z_kobry Re: Pan Osowski tak sie boi.. 17.08.12, 14:43
                > Te dane po prostu dotycza 2010 roku ;)
                W 2010 r. na same drogi krajowe wydano 20 mld, więc cały czas się nie zgadza.

> Reszta Twojego posta mnie znudzila.
                Tak, tak. To "nudno" jest czytać, że napisało się głupoty.

Rozumiem, że na tym kończą się Twoje argumenty...

Na razie. Wyłączam się.
    • pijatyka Co ten wątek robi na "Publicystyce"? 17.08.12, 11:38

A won z tym na lokalne warsiawskie!
    • michal.godlewski Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? To ... 17.08.12, 12:15
      Wydaje się, że będzie tragedia, ale jak teraz popatrzy się na most po, którym większość czasu hula wiatr to jednak to jest lepsze rozwiązanie. Może po puszczeniu ruchu byłoby można zmniejszyć częstotliwość kursowania komunikacji publicznej.
    • obywatel_nienumerowanej_rp Najbardziej będzie płakać Srasz Wiejska... 17.08.12, 12:34
      ... urwie się dostęp do koryta. Już nie będzie 100 mandatów dziennie wystawianych i drugie tyle łapówek do kieszeni. Ktoś kiedyś na forum przyrównał tę miejscówkę niewydarzeńców z SM do ambony myśliwskiej umiejscowionej przy paśniku i wodopoju jednocześnie. Lepiej się tego nie da określić.

.............................................................
      Co łączy rozbiory, wojny światowe, stalinizm, konkordat i wybór Kaczyńskich na premiera/prezydenta RP? Wszystkie te wydarzenia są formą okupacji narodu polskiego przez żądnych władzy zwyrodnialców.
    • hdtvpolska Po zamknięciu wszystkich mostów korki znikną ! 17.08.12, 12:54
      Im większa ilość przepraw tym bardziej drożny układ (chory) komujikacyjny miasta.

Ja gratuluję odważnych, choć bardzo bolesnych decyzji Zarządu m.st. wa-wy.
      Kiedyś to trzeba było zrobić w nadzieji, ze za 2-3 lata będzie już spoko !

Rejon pl. Hallera to obecnie istny "trójkąt Bermudzki".

pozdro w imieniu "odciętych".
    • norge A może rozebrać most, to na pewno byłoby super 17.08.12, 12:56
      rozwiązanie. Najlepiej rozebrać wszystkie, zabronić samochodom jeżdżenia po Warszawie i po kłopocie. A jeszcze jedno: podatki z benzyny i AC i OC należy nałożyć na tych co mają lub mieli samochody, żeby ratusz nie musiał zmniejszać dochodów budżetowych. Genialne, nieprawdaż? Nasi "liberałowie" z PO na pewno się takim rozwiązaniem zachwycą i nie sądzę, by zrozumieli sarkazm.
    • michal.godlewski Ruch samochodów móglby się odbywać całą dobę. 17.08.12, 13:07
      Gdyby po otwarciu mostu komunikacja kursowałaby jednym pasem a nie dwoma to nawet otwarcie w godzinach szczytu nic by jej nie przeszkadzało. Taki cel właśnie przyświecał utworzeniu tego pasa, ale chyba przez tą dwu pasową rozpustę komunikacji ktoś o tym zapomniał.
    • cubikon A po co nam te mosty? 17.08.12, 13:21
      Warszawa ma teoretycznie 8 mostów. Praktycznie 6, bo do Świętokrzyskiego dojechać się nie da z żadnej strony i jego wykorzystanie jest marginalne (już bez zamknięcia Sokolej i Tamki było niewielkie). Zamknięty dla czterokołowego ruchu prywatnego jest też Śląsko-Dąbrowski. Dojazdy do Północnego też nie jest najlepszy i brakuje na nim obiecanych tramwajów.
      Wykorzystanie dla komunikacji publicznej mostu Śl-D jest znikome. Kilka tramwajów i autobusów, a "węzeł przesiadkowy" pod Cerkwią jest rozwiązany w sposób uwłaczający ludzkiej godności. Spokojnie można puścić ruch prywatny i nakazać skręcać samochodom w Sierakowskiego omijając tym samym ten "nibywęzeł" po Cerkwią. Autobusy i tramwaje mają tam wydzielony trambuspas, który sprawuje się całkiem nieźle. A że ludzie staliby w korku, to co z tego, teraz niby nie stoją?
      Ja tam jeżdżę jednośladem, więc nie mam w tym specjalnego interesu (ba, teraz nawet mam łatwiej bo most mam cały dla siebie, taki tam ruch autobusów). Po prostu uważam to za złe rozwiązanie, mamy zbyt mało mostów by je jeszcze odcinać.
      Straż miejska łapie prawie wyłącznie kierowców z poza Warszawy (widzę po rejestracjach i to jest przytłaczająca większość), więc nie uważam by kierowcy wjeżdżali tam z powodu wrodzonej arogancji. Gros z nich po prostu nie patrzy na znaki. WSM powinna stać tak by ludzi kierować "bezpłatnie" na Nowy Zjazd a nie nabijać kasę. Ale dla naszych "srurzuf prafa" to bezsens.
    • johnny_english Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? To ... 17.08.12, 13:35
      dureń Ossowski nawet nie potrafi ankiety ułożyć - pytanie drugie w świetle artykułu jest bez sensu
    • krowa86 red. Ossowski jak widać mapy miasta nie zna 17.08.12, 13:48
      "samochody za tunelem Trasy W-Z muszą skręcić w Grodzką do Wisłostrady." To ja chyba z aparatem pójdę podziwiać jak to robią, bo ZA tunelem Trasy W-Z to można najwyżej w Nowy Zjazd skręcić. Chyba, że p. redaktor jakiś ruch krzyżowy przez torowisko zaordynuje.

Naprawdę nie ma już kto o naszym mieście pisać?
    • michal.godlewski III przemyślenie - komunikacja blokuje się sama 17.08.12, 16:25
      Nie jednokrotnie zdarza się, że autobusy i tramwaje w trosce o wygodę swojego pasażera zatrzymują się tuż za przejściem dla pieszych blokując jadących z tyłu "kolegów". Więc jeżeli będą po otwarciu mostu dla prywatnych kierowców jakieś korki, w których utkną środki transportu miejskiego to tylko przez to, że sami się zablokują.
    • lw73 Po co teraz otwierać most Śląsko-Dąbrowski? To ... 17.08.12, 17:15
      Najlepiej pozamykać wszystkie mosty i będzie po problemie.
      A tak poważnie panie radny to korek na Pradze tworzy brak przelotu ul Jagiellońską, cały ruch sie skupia na Ratuszowej i jest kicha.
      Natomiast jak by nasza kochana HGW otworzyła most to cały ruch by się rozchodził w Sierakowskiego lub Jagiellońską potem w prawo w Kłopotowskiego i nad Wisłę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka